edu.klimaka.gr

1ο Επιστημονικό Συνέδριο "Οπτικοακουστικός Γραμματισμός στην Εκπαίδευση" 2016

1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΝΟΜΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΔΙΕΘνΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ "ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ"

Αρ.Πρωτ.Φ24/696/83366/Δ1/24-05-2016/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ
ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
& ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π.Ε. & Δ.Ε.
ΤΜΗΜΑTA Α’ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Email : spudonpe(ΑΤ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Αγγελόπουλος Π., Πασχαλίδου Α.
Τηλέφωνο : 2103443372, 2103443422

ΘΕΜΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σχ.: Το υπ’αριθμ. 75120/11-05-2016/Δ1

Σας ενημερώνουμε ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε. & Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας και το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. συνδιοργανώνουν το 1ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με διεθνή συμμετοχή, με τίτλο «Οπτικοακουστικός γραμματισμός στην Εκπαίδευση»

. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στις 24 Ιουνίου 2016 στο θέατρο ‘’ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ’’ και στις 25 & 26 Ιουνίου 2016 στον Πύργο Παιδαγωγικής Σχολής Α.Π.Θ. Το συνέδριο μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί της Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης.

Οι Διευθυντές Διευθύνσεων Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης σε συνεργασία με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων να διευκολύνουν τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο συνέδριο , εφόσον δεν παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία των σχολείων.
Για πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: (Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) και στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου:(http://synedriooptikoakou.wix.com/Thessaloniki).

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΗΣ


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. & Δ.Ε.
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

2η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε. & Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας και το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. συνδιοργανώνουν στις 24, 25 & 26 Ιουνίου 2016 στη Θεσσαλονίκη το 1o Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή με τίτλο «Οπτικοακουστικός γραμματισμός στην εκπαίδευση».

Στο Συνέδριο μπορούν να συμμετέχουν ερευνητές, επιστήμονες, καλλιτέχνες, στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί και φοιτητές, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενος/η, που θέλει να συμβάλλει σε ένα γόνιμο προβληματισμό σε σχέση με το θέμα του Συνεδρίου.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι η καταγραφή

• των τάσεων που επικρατούν για τον οπτικοακουστικό γραμματισμό στο γενικότερο παιδαγωγικό πλαίσιο (συγκλίσεις και διαφοροποιήσεις)

• των προϋποθέσεων εισαγωγής των οπτικοακουστικών τεχνών και τους τρόπους αξιοποίησης αυτών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και

• της ύπαρξης ανάγκης ή/και δυνατότητας ένταξης ενός ολοκληρωμένου/αυτόνομου προγράμματος οπτικοακουστικής παιδείας στα προγράμματα σπουδών της Π.Ε. και Δ.Ε.

Βάσει του παραπάνω σκοπού, στα πλαίσια του Συνεδρίου οι συμμετέχοντες/ουσες θα επιδιώξουν μέσα από κεντρικές ομιλίες, στρογγυλές τράπεζες, εισηγήσεις και εργαστήρια να απαντήσουν στα παρακάτω ερωτήματα:

• Ποιες είναι οι διαστάσεις του οπτικοακουστικού γραμματισμού στο χώρο της εκπαίδευσης και ποια τα σύγχρονα θεωρητικά ζητήματα σχετικά με τα μοντέλα της οπτικοακουστικής εκπαίδευσης και με τον ορισμό των εννοιών, που σχετίζονται με τον οπτικοακουστικό γραμματισμό;

•  Ποιες εκπαιδευτικές πρακτικές έχουν αναπτυχθεί στις τρεις διαστάσεις του οπτικοακουστικού γραμματισμού (θέαση, κριτική προσέγγιση και παραγωγή οπτικοακουστικών προϊόντων);

•  Ποια είναι η συμβολή των οπτικοακουστικών τεχνών στην καλλιέργεια κριτικής και αποκλίνουσας στάσης;

•  Ποια είναι η σχέση των παιδιών/εφήβων/νέων με τα οπτικοακουστικά προϊόντα; Ποια επίδραση ασκούν αυτά επάνω τους;

•  Σε ποιο βαθμό ο πολιτισμός της εικόνας συγκρούεται με τις πρακτικές του σύγχρονου σχολείου;

•  Ποιοι είναι οι αποτελεσματικότεροι τρόποι ένταξης των οπτικοακουστικών τεχνών στην εκπαίδευση (εκπαιδευτικά εργαλεία, διασύνδεση με άλλες μορφές έκφρασης, διάχυση σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα, διακριτό μάθημα κ.ά.);

• Ποια είναι η στοχοθεσία των προγραμμάτων οπτικοακουστικού γραμματισμού και ποιες διδακτικές τεχνικές υιοθετούνται στις διάφορες εκπαιδευτικές βαθμίδες;

• Ποιες είναι οι στάσεις/απόψεις των εκπαιδευτικών για την οπτικοακουστική εκπαίδευση και πώς αυτές αποτυπώνονται στις διδακτικές τους πρακτικές;

• Σε ποιο βαθμό έχουν ανιχνευτεί οι ανάγκες των εκπαιδευτικών για την ανάπτυξη σχετικών επιμορφωτικών δράσεων;

Σε ποιο βαθμό και με ποιους τρόπους συμβάλλει η μη τυπική εκπαίδευση στην οπτικοακουστική εκπαίδευση;

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

To Συνέδριο θα διεξαχθεί στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης (Πλαστήρα 65, http://tinyurl.com/zjcsh9m)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει
• Έρευνες
• Διδακτικές προτάσεις
• Εργαστήρια
• Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

• Οπτικοακουστικός γραμματισμός - οπτικοακουστική εκπαίδευση
• Κινηματογράφος
• Βίντεο
• Τηλεόραση
• Ραδιόφωνο
• Οπτικοακουστικές διαφημίσεις
• Εκπαιδευτικά προγράμματα, φεστιβάλ και διαγωνισμοί μαθητικών οπτικοακουστικών προϊόντων

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Όσοι και όσες επιθυμούν να λάβουν μέρος στο Συνέδριο με προφορική εισήγηση ή εργαστήριο, θα πρέπει να υποβάλλουν το αργότερο έως τις 20 Μαΐου 2016 συμπληρωμένο το σχετικό έντυπο συμμετοχής (έρευνα, διδακτική εφαρμογή, εργαστήριο) σύμφωνα με τις οδηγίες υποβολής. Τα έντυπα και οι απαιτούμενες οδηγίες συμπλήρωσης είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου http://synedriooptikoakou.wix.com/thessaloniki και αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Για την αξιολόγηση - επιλογή των υποβληθέντων προτάσεων θα χρησιμοποιηθεί η πρακτική των δύο ανεξάρτητων κριτών.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Διεξαγωγή Συνεδρίου: 24 - 26 Ιουνίου 2016

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων: 20 Μα'ϊου 2016

Ημερομηνία αποδοχής προτάσεων: 27 Μαΐου 2016

Ημερομηνία ανακοίνωσης προγράμματος: 30 Μαΐου 2016

Καταληκτική ημερομηνία αποστολής τελικού κειμένου για πρακτικά: 31 Ιουλίου 2016

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Δήλωση συμμετοχής για την παρακολούθηση του Συνεδρίου εδώ ή στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου http://synedriooptikoakou.wix.com/thessaloniki. Η δήλωση συμπληρώνεται και από τους/τις εισηγητές/τριες και εμψυχωτές/τριες των εργαστηρίων, που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το Συνέδριο.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου θα αναρτώνται μέχρι τις 10 Ιουνίου 2016 προσφορές από ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης.

Το συνέδριο δεν έχει κόστος συμμετοχής.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Χαρίκλεια Τερζητάνου 6946119689

Σταύρος Γρόσδος 6977253158

email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

http://synedriooptikoakou.wix.com/thessaloniki#!blank-17/c8gg

Σχετικά Άρθρα