edu.klimaka.gr

Διεθνές Συνέδριο Θεολογίας ΕΚΠΑ 2020

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΚΠΑ 2020
«Η Ορθόδοξη Θεολογία στον 21ο αιώνα. Προκλήσεις και προοπτικές»

Κοσμητεία Θεολογικής Σχολής
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πανεπιστημιούπολη, Άνω Ιλίσια, 157 84, Αθήνα
Πληροφορίες +30 210 727 5795, +30 210 727 5762, +30 210 727 5767
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΔΕΛΤΊΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Η Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο στην Αθήνα από τις 4 έως τις 10 Μαΐου 2020 με θέμα:

«Η Ορθόδοξη Θεολογία στον 21ο αιώνα. Προκλήσεις και προοπτικές»

Υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Το Συνέδριο εντάσσεται στη σειρά των Διεθνών Θεολογικών Συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα κατά τον 20ό αιώνα (1936 και 1976) και στοχεύει στην ανάδειξη, διερεύνηση και συμβολή στα καίρια ζητήματα και προβλήματα που απασχολούν την Ορθόδοξη Θεολογία σε πανορθόδοξο επίπεδο κατά τον 21ο αιώνα.

Ειδικότερα, το Συνέδριο θα εξετάσει τη θέση και την αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας και Θεολογίας στις νέες ιστορικές, γεωπολιτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές συνθήκες, προκειμένου να εκφράσει εκ νέου την πλούσια κληρονομιά, την έμπρακτη διακονία, την προφητική μαρτυρία και λειτουργία της στον σύγχρονο κόσμο. Οι ιδιαίτερες θεματικές που θα απασχολήσουν το Συνέδριο αφορούν στη σπουδή και στην κριτική τοποθέτηση απέναντι στη σχέση της Ορθόδοξης Θεολογίας πρώτιστα με την Εκκλησία, με το πανεπιστήμιο και με την κοινωνία, καθώς επίσης και στον διάλογό της με τις επιστήμες, την τεχνολογία, τον πολιτισμό και, ακολούθως, με τα σύγχρονα θεολογικά και πνευματικά ρεύματα.

Τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου «Η Θεολογία στον 21ο αιώνα. Προκλήσεις και Προοπτικές» θα τιμήσει με την παρουσία του η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος Α΄, ο οποίος θα εκφωνήσει και την εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου. Στο Συνέδριο έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Ορθόδοξοι ακαδημαϊκοί Θεολόγοι και διακεκριμένες εκκλησιαστικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Ευρώπη, Αμερική, Αφρική, Ασία, Αυστραλία), εκπροσωπώντας, κατά το εφικτό, όλες τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες και τη λεγόμενη Διασπορά, επιστήμονες από άλλα γνωστικά αντικείμενα και άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού. Παράλληλα, ως παρατηρητές έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν θεολογικές προσωπικότητες διεθνούς κύρους από άλλες χριστιανικές ομολογίες και παραδόσεις.

Η έναρξη του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαΐου 2020 στην Αίθουσα στο ιστορικό Κεντρικό Κτήριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Αίθουσα Τελετών), ενώ οι κύριες εργασίες του θα διεξαχθούν στην Εθνική Βιβλιοθήκη στους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (Κ.Π.Ι.Σ.Ν.).

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα διοργανωθούν οκτώ (8) θεολογικά εργαστήρια, καθώς και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως ξενάγηση των συνέδρων στην Ακρόπολη και την Πνύκα, βυζαντινοί περίπατοι στην Αθήνα, επισκέψεις στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο Εθνικό και Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, εκθέσεις θεολογικού βιβλίου (ελληνόγλωσσου και ξενόγλωσσου), μουσικά και εικαστικά δρώμενα, καθώς και πλειάδα άλλων εκδηλώσεων.

Την Πέμπτη 7 Μαΐου 2020 οι εισηγητές και οι σύνεδροι προγραμματίζεται να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτική επίσκεψη στους Δελφούς και στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά, προκειμένου να γνωρίσουν εκ του σύνεγγυς την κλασική και ελληνορθόδοξη πολιτιστική κληρονομιά αλλά και την τοπική Εκκλησία. Μετά τιμής,

Η Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου

Πληροφορίες - Γραμματεία Συνεδρίου:
Τηλέφωνο: 210 7275795
Διεύθυνση ηλεκτρ. ταχυδρομείου: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Διαδίκτυο: https://ic2020.theol.uoa.gr
Ταχυδρομική Διεύθυνση: Πανεπιστημιούπολη, Άνω Ιλίσια, 157 84, Αθήνα

Σχετικά Άρθρα