edu.klimaka.gr

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος 2023 2024

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 2023-2024

Αρ.Πρωτ.Φ16/101738/Δ2/14-09-2023/ΥΠΑΙΘΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ, ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ
ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π.Ε. ΤΜΗΜΑ B΄
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ
ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ.Ε. ΤΜΗΜΑ B΄
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β’
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β
-----
Email : spoudonde(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Βάρλα Ά. (Δ.Ε.)
Λυμπεροπούλου Φ. (Ε.Α.Ε.)
Μαραγκού Ο. (Ε.Ε.)
Δεσποίνη Φ. (Π.Ε.)
Θεοδωράκου Β. (Δ.Ε.)
Τηλέφωνο : 210-3443272 (Δ.Ε.)
210-3442933 (Ε.Α.Ε.)
210-3443293 (Π.Ε.)
210-3442245 (Ε.Ε.)

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Σας ενημερώνουμε ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα στις εγκαταστάσεις της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και στο ιστορικό της κτήριο, το Βαλλιάνειο Μέγαρο. Μαθητές από όλες τις βαθμίδες, έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις συλλογές και τα αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος μέσα από τη συμμετοχή τους σε δημιουργικές δράσεις για το κοινό.

Για το σχολικό έτος 2023-2024 η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος προσφέρει προγράμματα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, δράσεις δημιουργικής γραφής, εικαστικών, τέχνης, μουσικής, φυσικής, μαθηματικών, φωτογραφίας και ως στόχο έχουν την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται δράσεις από τα εκπαιδευτικά προγράμματα «ΑλλάΖΩ Σελίδα…επιστροφή ←στη βιβλιοθήκη» και τα «Σημειωματάρια Τέχνης» και θα πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο ΚΠΙΣΝ.

Πρόκειται για τις δράσεις:

  • Καινούριος φίλος στη βιβλιοθήκη (Δ’-ΣΤ’ Δημοτικού)
  • Σημειωματάριο Ζωγραφικής 1 (Νηπιαγωγείο-Β’ Δημοτικού)
  • Σημειωματάριο Ζωγραφικής 2 (Γ’-Στ’ Δημοτικού)
  • Σημειωματάριο Φωτογραφίας (Α’-Γ’ Γυμνασίου)

Για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2024 θα πραγματοποιούνται επιπλέον οι επετειακές δράσεις για τον εορτασμό της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης από το πρόγραμμα «Αριθμός Φύλλου [1821]»,με τίτλους «Κωδικός: Φιλικός» (Ε’ Δημοτικού-Α’ Γυμνασίου) και «Στίχος ελεύθερος» (Β’ Γυμνασίου-Α’ Λυκείου).

Στο Βαλλιάνειο Μέγαρο θα συμμετέχουν μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου στο πλαίσιο των δράσεων : «Η Ιστορία ως επικαιρότητα:H Συνθήκη των Σεβρών μέσα από τα πρωτοσέλιδα της εποχής» (Γ’ Λυκείου- Ανθρωπιστική Κατεύθυνση, Β’ Λυκείου-με κατάλληλη προετοιμασία) και «[Scripta…Volant]-Τα γραπτά πετούν» (Γ’ Γυμνασίου-Β’Λυκείου).Οι δράσεις σχετίζονται με την έρευνα αντλώντας πληροφορίες από εφημερίδες και περιοδικά από τις συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα συμμετέχουν σχολικές ομάδες παιδιών κάθε ηλικίας σε δράσεις με εορταστικό χαρακτήρα.

Η συμμετοχή σε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος είναι δωρεάν, κατόπιν αιτήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται στο email Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στην ιστοσελίδα https://www.nlg.gr .

Αναφορικά με τις μετακινήσεις των μαθητών/τριών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ισχύει η αρίθμ. Φ.14/89494/ΓΔ4/9-7-2020 ΥΑ (Β΄ 2888) με θέμα «Εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών και μαθητριών και μετακινήσεις εκπαιδευτικών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας», ενώ στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ισχύει η αρίθμ. 20883/ΓΔ4/12-2-2020 ΥΑ (Β΄ 456) με θέμα «Εκδρομές-Εκπαιδευτικές επισκέψεις και μετακινήσεις μαθητών/τριών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας».

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΣΠΟΥΔΩΝ Π.Ε. & Δ.Ε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΧΑΛΑΣ

 

Σχετικά Άρθρα