edu.klimaka.gr

Εργαστήρι διαδικτυακής μάθησης γερμανικής γλώσσας (Glossomobil 2.0)

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (GLOSSOMOBIL 2.0) ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΓΚΑΙΤΕ 2023-2024

Αρ.Πρωτ.121677/ΓΔ4/27-10-2023/ΥΠΑΙΘΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Π/ΘΜΙΑΣ,
Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ Α
Πληροφορίες: Αν. Πασχαλίδου
Τηλέφωνο: 210-3443422

ΘΕΜΑ: Χρονική επέκταση έγκρισης εκπαιδευτικού προγράμματος
Σχετ.: Το με αρ. πρωτ. εισ. ΙΕΠ 40088/21-07-2023 έγγραφο

Απαντώντας στο με αρ. πρωτ. εισ. ΙΕΠ 40088/21-07-2023 αίτημα του Goethe-Institut Thessaloniki και λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (πράξη 62/06-10-2023 του Δ.Σ.), σας γνωρίζουμε ότι επιτρέπουμε τη χρονική επέκταση υλοποίησης του προγράμματος με τίτλο «Εργαστήρι διαδικτυακής μάθησης γερμανικής γλώσσας (Glossomobil 2.0)», και για το σχολικό έτος 2023-2024.

Το εν λόγω πρόγραμμα εγκρίθηκε για το σχολικό έτος 2022-2023 με το με αρ. πρωτ. 113969/ΓΔ4/20-09-2022 έγγραφο της Υπηρεσίας μας και διοργανώνεται από το Goethe-Institut Thessaloniki.

Το εν λόγω πρόγραμμα έχει ως στόχο την προώθηση της γερμανικής γλώσσας και του γερμανικού πολιτισμού με έναν πρωτότυπο και παιδαγωγικά κατάλληλο τρόπο. Εκπαιδευτικοί της Γερμανικής Γλώσσας με κατάρτιση σε σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους και πρακτικές προσφέρουν ένα διαδικτυακό εργαστήρι για σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η εξοικείωση των μαθητών και μαθητριών πραγματοποιείται μέσα από κατάλληλες δραστηριότητες με βιωματικό τρόπο και μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, όπως το τραγούδι, στοχευμένες διαδικτυακές εφαρμογές και το παιχνίδι.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα πρωτοπόρο και καινοτόμο, το οποίο είναι συμβατό με το Πρόγραμμα Σπουδών της γερμανικής γλώσσας και συμβάλλει στον εμπλουτισμό των διδακτικών στόχων του. Από παιδαγωγική άποψη, η δράση βασίζεται, κυρίως, στη βιωματική μάθηση. Δεν απαιτείται η πολύ καλή γνώση της γερμανικής γλώσσας καθώς γίνεται και χρήση της μητρικής γλώσσας και μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα και το επίπεδο κατανόησης της γερμανικής γλώσσας. Επιπλέον, το υλικό διαφοροποιείται ανάλογα με τη βαθμίδα εκπαίδευσης (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση).

Το πρόγραμμα μπορεί να υλοποιηθεί είτε διά ζώσης είτε διαδικτυακά από συνεργάτες του Ινστιτούτου Γκαίτε Θεσσαλονίκης. Οι διαδικτυακές επισκέψεις θα πραγματοποιούνται με σύνδεση στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Ινστιτούτου Γκαίτε. Η συμμετοχή σε αυτό είναι προαιρετική και εγκρίνεται για μαθητές και μαθήτριες από την Ε΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου έως και την Β΄ τάξη του Γενικού Λυκείου που διδάσκονται τη γερμανική γλώσσα, με διαφοροποιημένο υλικό, και με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Το πρόγραμμα να πραγματοποιηθεί με βάση την αρχική έγκριση και χωρίς καμία τροποποίηση.
  • Η συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών στο εν λόγω πρόγραμμα να πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων και Διδασκουσών της σχολικής μονάδας, και την έγγραφη σύμφωνη γνώμη των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών και μαθητριών. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η μη παρακώλυση του σχολικού προγράμματος και η ασφάλεια των μαθητών και μαθητριών.
  • Να τηρείται το θεσμικό πλαίσιο περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων μαθητών και μαθητριών, εκπαιδευτικών, γονέων και κηδεμόνων, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, και να μην επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η βιντεοσκόπηση και η μαγνητοφώνηση μαθητών και μαθητριών.
  • Να μην προκύπτει από τη δράση με οποιοδήποτε τρόπο άμεση διαφήμιση εταιριών/ προϊόντων/ φορέων/υπηρεσιών.
  • Η υλοποίηση του προγράμματος να μην υπερβαίνει τις δύο (2) διδακτικές ώρες και να γίνεται με την παρουσία του/της εκπαιδευτικού της τάξης κατά τη διάρκεια του μαθήματος της γερμανικής γλώσσας.
  • Η δέσμευση των συντελεστών ότι θα αποστείλουν στο Ι.Ε.Π. με την ολοκλήρωση του προγράμματος τον πλήρη φάκελο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού προγράμματος.
  • Η δέσμευση των συντελεστών ότι στην περίπτωση έγκρισης του ανωτέρω εκπαιδευτικού προγράμματος από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., δε θα πραγματοποιηθεί μελλοντική εμπορική του διάθεση με την αναφορά της συγκεκριμένης έγκρισης του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.

Οι ενδιαφερόμενες σχολικές μονάδες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα: https://www.goethe.de/ins/gr/el/spr/unt/wuv/sgt.html για την εγγραφή τους στο πρόγραμμα.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ

Σχετικά Άρθρα