edu.klimaka.gr

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΔΑΧ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΔΑΧ

Αρ.Πρωτ.ΔΙΠΙΔΔ/Β.25/12/οικ.14491/23-06-2010

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ
Πληροφορίες : Κωνσταντίνα Μαστρογιάννη, Μαρία Καππάτου,
Έφη Μπενετάτου, Βέρα Χριστοδουλάκη, Κλειώ Βερβέρη
Τηλ.: (213) 1313.246, (213) 1313.201, (213) 1313.253,
(213) 1313.240, (213) 1313.275
FAX: (213) 1313.204

ΘΕΜΑ: Εφαρμογή διατάξεων του ν.3801/2009 για τη βαθμολογική κατάταξη υπαλλήλων ΙΔ.ΑΧ.

Όπως είναι γνωστό, στο ΦΕΚ 163/τεύχος Α/4-9-2009, δημοσιεύθηκε ο νόμος 3801/2009 «Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και άλλες διατάξεις οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης», με τον οποίο ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, τα θέματα βαθμολογικής κατάταξης και υπηρεσιακής κατάστασης προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου «του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των Ανεξάρτητων Αρχών, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, που κατέχει οργανική θέση, με εξαίρεση το προσωπικό μερικής απασχόλησης».

Επειδή από ερωτήματα που έχουν περιέλθει στην Υπηρεσία μας, διαφαίνεται ότι αρκετές υπηρεσίες δεν έχουν ακόμα προβεί στην εφαρμογή των σχετικών διατάξεων, για την κατάταξη των ανωτέρω εργαζομένων σε βαθμούς, θέτουμε υπόψη σας οδηγίες για τις άμεσες ενέργειες της Διοίκησης. Οι οδηγίες αυτές έχουν ως σκοπό την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς που θα διέπει την υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που κατέχουν οργανικές θέσεις στις ανωτέρω υπηρεσίες (συμπεριλαμβανόμενων και των προσωποπαγών θέσεων της παρ. 4 του άρθρου 12 του παρόντος νόμου), με εξαίρεση το προσωπικό μερικής απασχόλησης καθώς και το προσωπικό υπηρεσιών που έχουν ίδιο βαθμολογικό καθεστώς.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Α. Έκδοση διαπιστωτικών πράξεων κατάταξης των υπαλλήλων στη βαθμολογική κλίμακα της παρ.1 του άρθρου 2

Οι Διευθύνσεις Διοικητικού - Προσωπικού εκδίδουν, με πράξη του Προϊσταμένου τους, διαπιστωτικές πράξεις αυτοδίκαιης κατάταξης των υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στη βαθμολογική κλίμακα της εκπαιδευτικής βαθμίδας στην οποία ανήκουν, όπως αυτή προσδιορίζεται στην παρ.1 του άρθρου 2 του ν.3801/2009.

Οι πράξεις αυτές δεν δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο χρόνος υπηρεσίας που λαμβάνεται υπόψη για το σκοπό αυτό και, γενικότερα, η κατάταξη όλων των ανωτέρω υπαλλήλων στους βαθμούς γίνεται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12 του νόμου αυτού.

Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 40 του ν. 1884/1990, «όταν τα υπηρεσιακά συμβούλια κρίνουν θέματα προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αντί των δύο αιρετών εκπροσώπων, των μόνιμων υπαλλήλων, μετέχουν δύο αιρετοί εκπρόσωποι του προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που εκλέγονται σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν.1586/1986». Η προαναφερόμενη διάταξη δε θέτει περιορισμό ως προς το βαθμό που πρέπει να έχουν οι αιρετοί εκπρόσωποι του προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, προφανώς διότι το προσωπικό αυτό δεν είχε βαθμολογική εξέλιξη κατά την ισχύ της προαναφερόμενης διάταξης.

Ωστόσο, μετά την κατάταξη του προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε βαθμούς, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3801/2009, θα πρέπει να γίνει δεκτό ότι, δικαίωμα να εκλεγούν ως εκπρόσωποι έχουν μόνο οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου με βαθμό Α’, δηλαδή με τις αντίστοιχες προϋποθέσεις που προβλέπονται για τους μόνιμους υπαλλήλους.

Β. Έκδοση διαπιστωτικών πράξεων κατάταξης προσωπικού ΙΔΑΧ σε κενές οργανικές θέσεις και σύσταση προσωποπαγών θέσεων.

Το προσωπικό του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, το οποίο υπηρετεί κατά τη δημοσίευση του παρόντος με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου εκτός οργανικών θέσεων, κατατάσσεται αυτοδικαίως σε κενές οργανικές θέσεις με την ίδια σχέση εργασίας, ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας και ειδικότητας με αυτήν που ανήκει, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου. Οι εν λόγω πράξεις δεν δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η έκδοσή τους μπορεί να γίνει παράλληλα με την έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων κατάταξης στους ενιαίους βαθμούς.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι, εάν δεν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 12 του ν.3801/2009, συνιστώνται με την πράξη κατάταξης, οι αντίστοιχες προσωποπαγείς θέσεις, οι οποίες και καταργούνται με την καθ’οιονδήποτε τρόπο αποχώρηση αυτών που τις κατέχουν. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται η δημοσίευση της πράξης κατάταξης του προσωπικού στις θέσεις αυτές, δεδομένου ότι με την πράξη αυτή συνιστώνται θέσεις και ως εκ τούτου πρόκειται για πράξη κανονιστικού περιεχομένου.

Γ. Επιλογή ως προϊσταμένων οργανικών μονάδων

Επισημαίνεται ότι, στο παρόν στάδιο, οι υπηρεσίες θα πρέπει να προβούν ως ανωτέρω στην κατάταξη των υπαλλήλων σε βαθμούς και την προαγωγή τους στους ενιαίους βαθμούς, όπου απαιτείται. Η επιλογή των υπαλλήλων αυτών ως προϊσταμένων προϋποθέτει την έκδοση, κατ’ εξουσιοδότηση των διατάξεων του ν.3801/2009, Προεδρικού Διατάγματος για τον καθορισμό των προϋποθέσεων επιλογής σε θέσεις ευθύνης του προσωπικού ΙΔ.ΑΧ., το οποίο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Τα Υπουργεία παρακαλούνται να κοινοποιήσουν άμεσα την παρούσα στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που εποπτεύουν και η Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας ΟΤΑ, παρακαλείται να προβεί στις σχετικές ενέργειες αρμοδιότητάς της για τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού της χώρας.

Ο Υφυπουργός
Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Γεώργιος Ντόλιος

Σχετικά Άρθρα