edu.klimaka.gr

Μέτρα Πρόληψης για Ιλαρά / Εμβολιασμός

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΛΑΡΑ

Αρ.Πρωτ.ΔΔΥ&ΚΜ ΠΚΜ/415455/4323/05-10-2017

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΉ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ &
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ Π.Κ.Μ.
ΤΜΉΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ταχ. Δiνση : 26ης Οκτωβρίου 64
Ταχ. Κώδικας: 54627
Πληροφορίες: Μ. Σιδηροπούλου
Τηλέφωνο: 2313 330860
FAX: 2313 330838
E-mail: m.sidiropoulou(ΣΤΟ)pkm.gov .gr

ΘΕΜΑ: «Μέτρα πρόληψης για την ιλαρά»

Με αφορμή την έξαρση της ιλαράς που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στην χώρα μας το τμήμα Δημόσιας Υγείας της Δ/νσης Δημόσια Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΚΜ σας αποστέλλει τις σχετικές πληροφορίες για το νόσημα (συννημένοl) και τα μέτρα προφύλαξης . Στόχος είναι η ενημέρωση των Δ/ντων των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών καθ όσον το σχολείο είναι χώρος συνάθροισης πολλών ατόμων και ατόμων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΑΝΝΑ ΤΟΜΠΟΥΛΙΔΟΥ


ΙΛΑΡΑ

Η ιλαρά είναι μία λοίμωξη ιογενής που οφείλεται στον ιό της ιλαράς. Πρόκειται για έναν RNA ιό που ανήκει στην ομάδα των παραμυξοϊών.

Υποδόχο του ιού είναι μόνο ο άνθρωπος

Τα κρούσματα ιλαράς εμφανίζονται συνήθως στις αρχές της άνοιξης και η νόσος είναι σοβαρή για τα βρέφη και τους ενήλικες λόγω των επιπλοκών της.

Ευαισθησία στον ιό έχουν ΟΛΑ τα άτομα που δεν έχουν νοσήσει ή δεν έχουν εμβολιαστεί.

Μετάδοση

Η μεταδοτικότητα του ιού είναι πολύ υψηλή. Η μετάδοση γίνεται 4 ημέρες πριν βγει το εξάνθημα και 4 ημέρες μετά την έκθυση του.

Η μετάδοση γίνεται αερογενώς από άτομο σε άτομο, από τα σταγονίδια που αποβάλουν οι ασθενείς αλλά και από αντικείμενα που μολύνθηκαν πρόσφατα από τις εκκρίσεις της μύτης και του φάρυγγα του ασθενή .

Ο ιός μπαίνει στον οργανισμό από το αναπνευστικό σύστημα και εγκαθίσταται στον αναπνευστικό βλεννογόνο και στους λεμφαδένες της περιοχής όπου πολλαπλασιαζόμενος μεταφέρεται στα διάφορα όργανα.

Η επιβίωση του στον αέρα ή σε επιφάνειες και αντικείμενα είναι σύντομη και λιγότερη από 2ωρο

Χρόνος επώασης

Ο χρόνος επώασης είναι 10-12 ημέρες. Από την έκθεση του ατόμου στον ιό και μέχρι την εμφάνιση του εξανθήματος μεσολαβούν περίπου 14 ημέρες.

Κλινικές εκδηλώσεις

Η νόσος έχει 3 στάδια

Το καταρροϊκό (πρόδρομο) στάδιο

Διαρκεί 2-4 ημέρες. Χαρακτηρίζεται aπό καταρροϊκά συμπτώματα (δακρύρροια συνάχι, φτέρνισμα),πυρετό βήχα, επιπεφυκίτιδα και φωτοφοβία. Εμφανίζονται στο στόμα μικρά λευκωπά στίγματα που είναι οι χαρακτηριστικές κηλlδες Koplik παθογνωμονικές της νόσου

Το εξανθηματικό στάδιο

Διαρκεί 5-6 ημέρες και χαρακτηρίζεται από τη εκθυση κηλιδοβλατιδώδους εξανθήματος. Η εκθυση γίνεται κατά ώσεις ξεκινώντας συνήθως πίσω από τα αυτιά και γρήγορα εξαπλώνεται στο πρόσωπο τον κορμό και τα άκρα.

Το στάδιο της αποδρομής (ανάρρωσης)

Στο στάδιο αυτό τα συμπτώματα υποχωρούν ,πέφτει ο πυρετός και το εξάνθημα εξαφανίζεται με την ίδια σειρά που εμφανίστηκε δηλαδή πρώτα από το πρόσωπο και τελευταία από τα άκρα, αφήνοντας κάποιες φορές μια μικρή απολέπιση του δέρματος (εκτός παλάμες και πέλματα)

Επιπλοκές

Υψηλό ποσοστό εμφάνισης επιπλοκών εμφανίζεται στα παιδιά <5ετών και στους ενήλικες > 20 ετών. Οι συχνότερες επιπλοκές εμφανίζονται από το πεπτικό ,αναπνευστικό και το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα ,όπως διάρροια, πνευμονία, οξεία εγκεφαλίτιδα και σπανιότερα η υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτιδα

Οι ενήλικες νοσούν σπάνια αλλά σοβαρότερα από τα παιδιά με αρκετές επιπλοκές όπως πνευμονία (30%), οξεία μέση πυώδη ωτίτιδα (29%), ιγμορίτιδα κλπ.

Η νόσηση κατά την εγκυμοσύνη σχετίζεται με αποβολή του εμβρύου, προωρότητα και χαμηλό βάρος γέννησης του νεογνού

Προληπτικά μέτρα

1. Ο εμβολιασμός

Αποτελεί στρατηγικό σημείο πρόληψης. Περιέχει ζώντα-εξασθενημένο ιό της ιλαράς.

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν το MMR και το PRIORIX, PRIORIX TETRA

Το εμβόλιο γίνεται υποδόρια σε 2 δόσεις:

1η δόση σε ηλικία 12-15 μηνών και η

2η δόση σε ηλικία 4-6 ετών.

Δίνεται συνήθως με την μορφή του τριδύναμου για Ιλαρά - Ερυθρά - Παρωτίτιδα (MMR) ή τετραδύναμου εμβολίου για Ιλαρά - Ερυθρά - Παρωτίτιδα - Ανεμοβλογιά

Στην Ελλάδα το MMR είναι ενταγμένο στο Εθνικό πρόγραμμα Εμβολιασμών από το 1989 και χορηγείται δωρεάν.

Το εμβόλιο εξασφαλίζει μακρόχρονη ανοσία και ποσοστό αντισωματικής ανταπόκρισης στα παιδιά έως 98% εφόσον εμβολιάζονται 15 μηνών. Η φυσική vόσηση αφήνει ανοσία δια βίου.

Ο εμβολιασμός αντενδείκνυται σε:

• Σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή. Η HIV λοίμωξη δεν αποτελεί απόλυτη αντένδειξη

• Σε επίνοσες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας οι οποίες πρέπει να αποφύγουν την εγκυμοσύνη τουλάχιστον ένα μήνα μετά τον εμβολιασμό τους με MMR

• Σε άτομα με αντίδραση υπερευαισθησίας σε προηγούμενη δόση του εμβολίου

• Σε άτομα που πρόκειται να μεταγγιστούν το εμβόλιο πρέπει να γίνει είτε 14 ημέρες πριν την μετάγγιση, ή 3 μήνες μετά

• Η αλλεργία στο αυγό δεν αποτελεί αντένδείξη

2. Απομάκρυνση των παιδιών από το σχολείο για 4-5 ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος.

3. Αν υπάρχουν παιδία που βρίσκονται στο πρώτο στάδιο της νόσου (καταρροϊκό) θα πρέπει να απομακρυνθούν τα ευπαθή άτομα όπως τα βρέφη και οι εγκυμονούσες

Γενικά καραντίνα (απομόνωση) δεν εφαρμόζεται ούτε και η παράλληλη απολύμανση των χώρων και αντικειμένων

Ο εμβολιασμός των επαφών εάν γίνει τις πρώτες 72 ώρες από την έκθεση μπορεί να προσφέρει ικανοποιητική ανοσία

Σε κάθε περίπτωση η επικοινωνία με τον ειδικό είναι επιβεβλημένη

Σημειώνεται ότι το νόσημα κατατάσσεται στα Υποχρεωτικώς Δηλούμενα Λοιμώδη Νοσήματα στις κατά τόπους Δ/νσεις Υγείας και στο ΚΕΕΛΠΝΟ.


Αρ.Πρωτ.Γlα/Γ.Π.οικ.71220/21-09-2017/

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ
ΥΓΕΙΑΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΤΜΗΜΑΑ'
Πληροφορίες: Ε. Γκαρέτσου
Ταχ. Διεύθυνση: Αριστοτέλους 19
Ταχ. Κώδικας: 101 87
Τηλέφωνο:,2132161327
FAX: 2132161327
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΘΕΜΑ: « Επιδημική Έξαρση Ιλαράς -Εμβολιασμός»

Σχετ.:1. Το ΠΔ 106/2014 (ΦΕΚ 173, τ.Β '/29-8-2014) «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας», όπως ισχύει έως σήμερα
2. Τα ΠΔ με αρ. 73/23-9-2015 (ΦΕΚ 116, τ.Α ',23/9/2015) «Διορισμός Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών»
3. Η Υπουργική Απόφαση με αρ. πρωτ. Αlβ/Γ.Π.οικ.77529/2015 (ΦΕΚ2200,τ. Β ',13-10-2015) «Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και του δικαιώματος υπογραφής εγγράφων «Με εντολή Υπουργού» στον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας» όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει
4. Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων 2017 (ΑΔΑ:9 07Η465ΦΥΟ-2ΒΦ)
5. Το Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων 2017 (ΑΔΑ : Ω8ΛΔ465ΦΥΟ-9ΜΑ)
6. Το πρακτικό της 6ης Συνεδρίας yια το έτος 2017 της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών
7. Η με αρ. πρωτ. 12920/2017- 15/9/2017 έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από τον ιό της ιλαράς στην Ελλάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών και σύμφωνα με το πρακτικό της 6ης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σας ενημερώνουμε τα εξής:

Με αφορμή την επιδημική έξαρση ιλαράς σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, και πρόσφατα στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει:

• τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες· δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολισμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR).

• τη διενέργεια της 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της 2ης δόσης τρεις (3) μήνες μετά την 1η δόση ή εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό το ταχύτερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την 1η

Οι συστάσεις αυτές ισχύουν για όσο διάστημα η επιδημική έξαρση ιλαράς είναι σε εξέλιξη και μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση της Επιτροπής.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ι. ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ

Σχετικά Άρθρα