ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ EUROSCOLA 2016

Αρ.Πρωτ.466/22-01-2016

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
e-mail : mail(ΑΤ)dmaked.pde.sch.gr
Ιστοσελίδα: http://dmaked.pde.sch.gr
Πληροφορίες: Δόριζα Ρεβέκκα.
Τηλ.: 24610 21353
Fax: 2461049962

ΘΕΜΑ: «ΝΕΑ Ημερομηνία διεξαγωγής - Γραπτός Διαγωνισμός Euroscola 2016 - Οδηγίες προς Συντονιστές -Επιτηρητές- και Μαθητές»
Σχετικά :Το υπ’ αριθμ. 159279/Δ2/09-10-2015 έγγραφο του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Σχετικά με τη διεξαγωγή του γραπτού διαγωνισμού Euroscola 2016 θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους υπεύθυνους συντονιστές των διαγωνιστικών κέντρων, τους επιτηρητές του διαγωνισμού, και τους υποψήφιους μαθητές, για τα ακόλουθα:

Α) Ο διαγωνισμός για την επιλογή των 24 μαθητών που θα συμμετάσχουν στην ημερίδα της 3ης Μαρτίου 2016 στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο του Προγράμματος EUROSCOLA, o οποίος ήταν να διεξαχθεί στις 19-01-2016 και αναβλήθηκε, θα διεξαχθεί την Τρίτη 26-01-2016 και ώρα 15.00 - 18.00, ως εξής:

→ Για τους μαθητές της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, στο 4o Γυμνάσιο Κοζάνης, 1ο χλμ Κοζάνης-Καρυδίτσας (Μακρυγιάννη 25 Αγ. Αθανάσιος), τηλ. 2461034073.
Υπεύθυνος και Συντονιστής του διαγωνισμού ορίζεται ο κ. Τζήμκας Δακής Χρήστος, Κλάδου ΠΕ10, Διευθυντής του 4ου Γυμνασίου Κοζάνης.

→ Για τους μαθητές της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, στο 2ο Λύκειο Γρεβενών (Νίκης 3, τηλ 2462025053)
Υπεύθυνη και συντονίστρια του διαγωνισμού ορίζεται η κ. Μησιοπούλου Τριανταφυλλιά, κλ. ΠΕ06 του 2ο Λυκείου Γρεβενών

→ Για τους μαθητές της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, στο 4ο Γυμνάσιο Καστοριάς, Λεωφόρος Κύκνων, τηλ. 2467082072.
Υπεύθυνη και συντονίστρια του διαγωνισμού ορίζεται η κα Μακρή Αθηνά, κλάδου ΠΕ11 εκπαιδευτικός του 4ου Γυμνασίου Καστοριάς,

→ Για τους μαθητές της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, στο 2ο Γυμνάσιο Φλώρινας, περιοχή Αγίας Παρασκευής, τηλ. 2385022748.
Υπεύθυνος και Συντονιστής του διαγωνισμού ορίζεται ο κ. Μπατμάς Αναστάσιος, κλάδου ΠΕ11, Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Φλώρινας.

Οι διαγωνιζόμενοι μαθητές μπορούν να απαλλαγούν από την παρακολούθηση των μαθημάτων κατά τις τέσσερις (04) τελευταίες ώρες του σχολικού προγράμματος, προκειμένου να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό.

Β) Παρακαλούνται οι Διευθυντές των Γυμνασίων και Λυκείων Δυτικής Μακεδονίας, να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς των σχολείων τους, εάν επιθυμούν να λάβουν μέρος ως επιτηρητές στο διαγωνισμό Euroscola, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 26 Ιανουαρίου 2016, ώρα 15:00-18:00 στις σχολικές μονάδες (4ο Γυμνάσιο Κοζάνης, 2ο Λύκειο Γρεβενών, 4ο Γυμνάσιο Καστοριάς, 2ο Γυμνάσιο Φλώρινας) της Δυτικής Μακεδονίας.

Προσοχή: Δεν επιτρέπεται ο ορισμός επιτηρητών από σχολικές μονάδες των οποίων οι μαθητές διαγωνίζονται, ή επιτηρητών που έχουν δεσμούς συγγένειας με τους διαγωνιζόμενους.

Παρακαλούνται οι διευθυντές των σχολείων να κοινοποιήσουν στις διευθύνσεις αρμοδιότητάς τους λίστα με τους υποψήφιους επιτηρητές ώστε οι διευθυντές εκπαίδευσης, και ανάλογα με τις ανάγκες του διαγωνισμού, να κάνουν την τελική τους επιλογή την οποία οφείλουν να κοινοποιήσουν και στην Περιφερειακή Διεύθυνση.

Για τη μη παρακώλυση του διδακτικού προγράμματος των σχολικών μονάδων, οι ενδιαφερόμενοι να μην ξεπερνούν τους δύο (02) στις μεγάλες σχολικές μονάδες και τον έναν (01) στις μικρές.

Οι επιτηρητές, θα απαλλαγούν από τα διδακτικά τους καθήκοντα, κατά την ημέρα του διαγωνισμού και δεν προβλέπεται αμοιβή για την επιτήρηση.

Γ) ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ EUROSCOLA 2016

Ο υπεύθυνος συντονιστής θα αναλάβει τα εξής καθήκοντα:

Θα υποδεχθεί τους επιτηρητές τουλάχιστον μισή ώρα πριν από την έναρξη του διαγωνισμού και θα τους δώσει να μελετήσουν τις οδηγίες των επιτηρητών και μία αλφαβητική κατάσταση των διαγωνιζόμενων ανά αίθουσα.

Μαζί με τους επιτηρητές θα υποδεχθεί τους διαγωνιζόμενους, θα τους συγχαρεί για την απόφασή τους να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό και να προετοιμασθούν κατάλληλα. Θα τους διαβεβαιώσει ότι όλες οι διαδικασίες θα γίνουν με τον πιο δίκαιο και αμερόληπτο τρόπο, θα διαβάσει τις οδηγίες για τους μαθητές και θα τους οδηγήσει στις αίθουσες όπου θα γράψει ο καθένας.

Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού θα περιφέρεται στις αίθουσες και θα επιβλέπει ώστε όλα να διεξάγονται ομαλά.

Στο τέλος του διαγωνισμού θα συγκεντρώσει τα γραπτά ελέγχοντας (α) αν σε κάθε γραπτό καλύφθηκαν από τους επιτηρητές τα προσωπικά στοιχεία των διαγωνιζόμενων με αυτοκόλλητη ετικέτα και (β) αν υπέγραψαν στο τέλος του γραπτού και οι δύο επιτηρητές.

Κάθε φορά που παραλαμβάνει τα γραπτά θα ελέγχει αν του παραδόθηκε ο σωστός αριθμός γραπτών σύμφωνα με το παρουσιολόγιο που θα του παραδώσει ο επιτηρητής.

Στο τέλος, αφού συγκεντρώσει όλα τα γραπτά, θα τα συσκευάσει εσωκλείοντας και τις καταστάσεις παρόντων-απόντων και θα τα παραδώσει στον Διευθυντή Εκπαίδευσης, ο οποίος θα αναλάβει να τα στείλει στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης με courier για να γίνει η παραλαβή τους το αργότερο την επόμενη μέρα, δηλαδή στις 27-01-2016.

Δ) ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΕΠΙΤΗΡΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ EUROSCOLA 2016

Παρακαλούμε σε κάθε αίθουσα να ορισθούν δύο επιτηρητές, οι οποίοι θα αναλάβουν τις εξής υποχρεώσεις:

Θα προσέλθουν έγκαιρα στο σχολείο, όπου γίνεται ο διαγωνισμός, τουλάχιστον μισή ώρα πριν από την έναρξη.

Θα διαβάσουν τις οδηγίες προς τους μαθητές και θα παραλάβουν από το συντονιστή τις καταστάσεις με τα στοιχεία των διαγωνιζόμενων.

Θα μεριμνήσουν ώστε οι διαγωνιζόμενοι να κάθονται με απόλυτη σειρά με εξαίρεση τα αδέλφια, στα οποία θα παρεμβάλλεται ένας άλλος διαγωνιζόμενος.

Θα απομακρύνουν από τους διαγωνιζόμενους τις σημειώσεις τους και τα κινητά τους τηλέφωνα και να μη θορυβούν κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

Αν παρατηρήσουν παραβίαση των κανόνων του διαγωνισμού, θα μονογράψουν το γραπτό του παραβάτη και θα του ζητήσουν να αποχωρήσει.

Πριν από την έναρξη του διαγωνισμού θα γράψουν στον πίνακα το θέμα της έκθεσης, την ώρα έναρξης, την ώρα δυνατής αποχώρησης (δύο ώρες μετά την έναρξη) και την ώρα λήξης (τρεις ώρες μετά την έναρξη).

Κάθε διαγωνιζόμενος θα γράψει το ονοματεπώνυμό του, το πατρώνυμο, το μητρώνυμο και την επωνυμία του σχολείου του π.χ. 2ο ΓΕΛ Γρεβενών).

Κατά την παράδοση του γραπτού οι επιτηρητές ελέγχουν τα στοιχεία του διαγωνιζόμενου από την αστυνομική του ταυτότητα και τον ρωτούν πού τελειώνει το γραπτό. Στο σημείο αυτό θα υπογράφουν γράφοντας ολογράφως και το ονοματεπώνυμό τους.

Πριν από την αποχώρηση του διαγωνιζόμενου θα καλύπτουν με αδιαφανή αυτοκόλλητη ετικέτα τα στοιχεία του.

Τέλος οι επιτηρητές παραδίδουν τα γραπτά μαζί με τα παρουσιολόγια υπογεγραμμένα στο συντονιστή.

Ε) ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ EUROSCOLA 2016

Οι διαγωνιζόμενοι θα προσέλθουν στο σχολείο, όπου γίνεται ο διαγωνισμός, τουλάχιστον ένα τέταρτο πριν από την έναρξη του διαγωνισμού, δηλαδή ώρα 2.45΄μ.μ.

Θα έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα, δύο στυλό μπλε ή μαύρο και γομολάστιχα (όχι διορθωτικό).

Δε θα έχουν μαζί τους κινητά ούτε σημειώσεις ή αν έχουν, θα τα παραδώσουν στους επιτηρητές.

Θα καθίσουν με αλφαβητική σειρά στα θρανία, ένας σε κάθε θρανίο.

Θα γράψουν το ονοματεπώνυμό τους, το πατρώνυμο, το μητρώνυμο και την επωνυμία του σχολείου τους με καθαρή γραφή.

Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού δεν επιτρέπεται ο παραμικρός θόρυβος. Οι επιτηρητές οφείλουν να παίρνουν το γραπτό και να απομακρύνουν τους παραβάτες των κανόνων του διαγωνισμού. Σε περίπτωση που συλληφθεί κάποιος να αντιγράφει, το γραπτό μονογράφεται.

Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό λέξεων που θα περιλαμβάνει η έκθεση, θα πρέπει όμως να διαβάσει ο καθένας /η καθεμία το θέμα προσεκτικά, ώστε να μην ξεφύγει από αυτό.

Η διάρκεια του διαγωνισμού είναι τρεις ώρες και η δυνατή αποχώρηση δύο ώρες μετά την έναρξη.

Οι διαγωνιζόμενοι θα αποχωρούν από την αίθουσα, αφού βεβαιωθούν ότι ο επιτηρητής κάλυψε τα στοιχεία τους με αυτοκόλλητη αδιαφανή ετικέτα.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ


Αρ.Πρωτ.159279/Δ2/09-10-2015/ΥΠΠΕΘΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ
ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Πληροφορίες : Αν. Πασχαλίδου
Τηλέφωνο : 210-3443422

ΘΕΜΑ: Πρόγραμμα EUROSCOLA

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιθυμώντας να δώσει στους νέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ευκαιρία να γνωρίσουν το χώρο και τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να εκφράσουν τις προσδοκίες και τις απόψεις τους για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση, διοργανώνει στο Στρασβούργο την ημερίδα EUROSCOLA στις 03 Μαρτίου 2016. Στην ημερίδα αυτή θα συμμετάσχουν μαθητές Λυκείου από τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας καλείται να εκπροσωπηθεί από είκοσι τέσσερις (24) μαθητές και δύο (02) συνοδούς καθηγητές, από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας.

Η επιδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για κάθε άτομο, θα υπολογιστεί με βάση τη χιλιομετρική απόσταση και θα ανακοινωθεί στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, αφού αποσταλεί η κατάσταση με τους συμμετέχοντες μαθητές και συνοδούς καθηγητές στο Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Λεωφ. Αμαλίας 8, Αθήνα 10557, e-mail: angelos.kapetanidis(ΑΤ)europarl.europa.eu).

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα διεξαχθεί διαγωνισμός για την επιλογή των μαθητών με θέμα: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την Συνθήκη της Λισαβόνας έχει πιο ενισχυμένο ρόλο στην διαμόρφωση της Ευρώπης. Ποιος είναι ο ρόλος του Ευρωπαίου πολίτη και πως μπορεί να ακουστεί δυνατότερα η φωνή του στην Ευρώπη;».

Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιούν για την προετοιμασία τους τον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.europarl.europa.eu/aboutparliament/el/0042423726/Το-κοινοβούλιο-και-η-Συνθήκη-της-Λισαβόνας.html

→ Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε σχολικό χώρο, σε συγκεκριμένη ημερομηνία που θα ορίσει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπ/σης Δυτικής Μακεδονίας, με σαφείς οδηγίες προς τους μαθητές.

→ Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα στείλει στην Περιφερειακή Διεύθυνση έντυπο υλικό το οποίο θα προωθηθεί στα σχολεία για την ενημέρωση των μαθητών πριν από το διαγωνισμό. Την ευθύνη της διεξαγωγής του διαγωνισμού θα έχει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας.

→ Η αξιολόγηση των εργασιών θα γίνει από επιτροπή που θα συγκροτηθεί με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης και η οποία θα επιλέξει τις καλύτερες εργασίες. Για τα μέλη της επιτροπής δεν προβλέπεται αποζημίωση.

→ Στην επιλογή των μαθητών, εκτός από το βαθμό της εργασίας- έκθεσης, θα ληφθούν υπόψη τα εξής κριτήρια:

1. Πολύ καλή γνώση της Αγγλικής ή Γαλλικής γλώσσας που να αποδεικνύεται με πτυχίο. Θα προτιμούνται οι έχοντες πτυχίο υψηλότερης βαθμίδας

2. Καλή γενική επίδοση στα μαθήματα του σχολείου

Σημειώνεται ότι μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στην έκθεση και τα άλλα κριτήρια συνεκτιμούνται βάσει μοριοδότησης (έκθεση 60%, ξένη γλώσσα 20%, επίδοση 20%).

Ειδικότερα για τους μαθητές των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, η ηλικία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 21ο έτος.

Οι αλλοδαποί επιλεγέντες μαθητές που προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν τα απαραίτητα έγγραφα για να ταξιδέψουν.

Παρακαλούμε με έγγραφό σας να ενημερώνετε τους μαθητές των Β΄ και Γ΄ Τάξεων των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας, ότι μπορούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό.

→ Οι συνοδοί καθηγητές θα πρέπει επίσης να έχουν πολύ καλή γνώση της Αγγλικής ή Γαλλικής γλώσσας, που θα αποδεικνύεται με πτυχίο. Θα προτιμούνται οι έχοντες πτυχίο υψηλότερης βαθμίδας.

→ Η επιλογή τους θα γίνει από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, μετά από πρόσκληση προς όλα τα σχολεία των οποίων οι μαθητές θα συμμετάσχουν στην ημερίδα. Οι συνοδοί καθώς και οι μαθητές που θα επιλεγούν δεν πρέπει να έχουν συμμετάσχει στο Πρόγραμμα EUROSCOLA κατά το παρελθόν.

→ Όσον αφορά στα οργανωτικά θέματα του ταξιδιού, την ευθύνη θα αναλάβουν οι συνοδοί καθηγητές οι οποίοι θα εισπράξουν την επιταγή με τη συνολική χρηματική αποζημίωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης θα μεριμνήσει για την έγκριση μετακίνησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί χωρίς δαπάνη για το δημόσιο.

Παρακαλούμε επίσης να ορίσετε υπεύθυνο για το πρόγραμμα EUROSCOLA ο οποίος θα επικοινωνεί με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και στο Στρασβούργο και να γνωστοποιήσετε τα στοιχεία επικοινωνίας του (ονοματεπώνυμο, ταχ. διεύθυνση, τηλέφωνο, fax, e-mail) στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Λεωφ. Αμαλίας 8, Αθήνα 10557, e-mail: angelos.kapetanidis(ΑΤ)europarl.europa.eu) έως τις 2 Νοεμβρίου 2015.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ