ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Εγκύκλιος Διεξαγωγής Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων 2016

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016

Αρ.Πρωτ.Φ2581/90208/Α5/02-06-2016/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ,
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ - ΤΜΗΜΑ Α
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Πληροφορίες: Ανδρέας Λάμπος 210-3442702-3
Πέτρος Κορωναίος 2103442645
Fax: 210-3442098

ΘΕΜΑ: Α. Οργάνωση και Διεξαγωγή των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ 2016 με το Νέο και το Παλαιό σύστημα και ΕΠΑΛ-Β΄ (με το παλαιό σύστημα).
Β. Οδηγίες για τα 2 Ε.Κ. και 2 Β.Κ. των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων 2016.

Α. Οργάνωση και Διεξαγωγή των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ 2016 με το Νέο και το Παλαιό σύστημα και ΕΠΑΛ-Β΄ (με το παλαιό σύστημα).

1 . Σχετικά με την οργάνωση των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ 2016 (8-17 Ιουνίου), σας διαβιβάζουμε ξανά το συνημμένο Δελτίο Τύπου με το αναλυτικό πρόγραμμα.

Ως Εξεταστικά Κέντρα (Ε.Κ.) ορίζονται στην Αττική το 2ο ΓΕΛ Πειραιά (Πυθαγόρα και Τζαβέλλα, Πειραιάς, τηλ.2104178995 & φαξ 2104177644) και στη Θεσσαλονίκη το 1ο ΓΕΛ Σταυρούπολης (Πεσόντων Ηρώων 2, τκ.56430, τηλ. 2310656387 και φαξ 2310601231).

Η κατανομή των υποψηφίων στα δύο εξεταστικά κέντρα έχει ως ακολούθως:

Α) οι υποψήφιοι που κατέθεσαν Αίτηση-Δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις σε ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄) των Περιφερειακών Δ/νσεων Εκπαίδευσης Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίου, Στερεάς Ελλάδας και Αττικής θα εξεταστούν στο Ε.Κ. της Αττικής,

Β) οι υποψήφιοι, που κατέθεσαν Αίτηση-Δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις σε ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄) των Περιφερειακών Δ/νσεων Εκπαίδευσης Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα εξεταστούν στο Ε.Κ. της Θεσσαλονίκης,

Αντίστοιχα, ως ανωτέρω, κατανέμονται και οι υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα δύο Βαθμολογικά Κέντρα της Αττικής ή της Θεσσαλονίκης.

Κατ΄ εξαίρεση, και ΜΟΝΟ για τους υποψηφίους των επαναληπτικών εξετάσεων εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα εξεταστούν και στα Αγγλικά, ισχύουν τα εξής:

- Αν παραπέμπονται στις επαναληπτικές εξετάσεις για το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας της Παρασκευής 17-6-2016 και

- Αν δεν προλαβαίνουν λόγω απόστασης να μετακινηθούν από το Ε.Κ. των επαναληπτικών (ΜΟΝΟ Αττική και Θεσσαλονίκη) προς το Ε.Κ. των Αγγλικών (στη Διεύθυνση Δ.Ε. που ανήκουν), τότε ΜΟΝΟ γι αυτούς τους υποψηφίους (αναμένονται ελάχιστοι), οι Διευθυντές των Λυκείων τους θα επικοινωνήσουν με τη Δ/νση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων για να διευθετηθεί το θέμα, δηλαδή για να εξεταστούν κατ΄εξαίρεση σε Ε.Κ. των Αγγλικών σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Κατά τα άλλα, και αυτοί οι υποψήφιοι θα συμπεριληφθούν κανονικά στους συνημμένους πίνακες.

Σας παρακαλούμε με ευθύνη των Δ/ντών Δ.Ε. και των Δ/ντών των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-ομάδα Β΄ να ενημερωθούν οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές εξετάσεις. Όσοι υποψήφιοι συμμετάσχουν σε κάποιο μάθημα των επαναληπτικών πανελλαδικών και γι αυτό το λόγο απουσιάσουν δικαιολογημένα από τις ενδοσχολικές τους εξετάσεις, θα μπορούν να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές ενδοσχολικές εξετάσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί από το Λύκειό τους.

Παρακαλούνται επίσης οι Δ/ντές Δ.Ε. να αποστείλουν απευθείας στα 2 Β.Κ. αντίγραφα των δικαιολογητικών των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που θα εξεταστούν προφορικά στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις. Τηλέφωνα επικοινωνίας των 2 Β.Κ. είναι:
- Το 34ο Βαθμολογικό Κέντρο στην Β΄ Διεύθυνση Δ.Ε. Αθήνας με έδρα το Κτηριακό Συγκρότημα 1ου Γυμνασίου Ηρακλείου - Πεύκων 50, Ν. Ηράκλειο – τ.κ. 14122, τηλ. 210-2814154, φαξ 210-2814153.
- Το 52ο Βαθμολογικό Κέντρο στη Διεύθυνση Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης με έδρα το 2ο Γυμνάσιο Τούμπας – Κλεάνθους 30, τ.κ. 54453, Θεσσαλονίκη, τηλ. και φαξ 2310922623.

Επισημαίνεται επίσης η ανάγκη να εφοδιαστούν έγκαιρα τα 2 Ε.Κ. και τα 2 Β.Κ. με ικανό αριθμό τετραδίων.

2. Σύμφωνα με τις διατάξεις της Φ.253.2/62767/Α5/13-04-2016 (ΦΕΚ 1063 τΒ΄/2016) Υπουργικής Απόφασης που αφορά στον καθορισμό οργάνωσης και τρόπου διεξαγωγής επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων μαθημάτων έτους 2016, υποψηφίων ΓΕ.Λ και ΕΠΑ.Λ, με το νέο και παλαιό σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και της παραγράφου 2 του άρθρου 25 του ΠΔ 60/2006 (ΦΕΚ65 Α), όπως τροποποιήθηκε με το ΠΔ 21/2011 και το ΠΔ 41/2011, ως Εξεταστικά κέντρα ορίζονται Λύκεια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Στις 2 Δ/νσεις Δ.Ε., στις οποίες θα λειτουργήσουν τα 2 Εξεταστικά κέντρα, οι ΕΕΔΔΕ και οι Λυκειακές Επιτροπές για τις Επαναληπτικές εξετάσεις των Ημερησίων και των Εσπερινών Γενικών Λυκείων έτους 2016 θα συγκροτηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του Π.Δ 60/2006, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, με τη σύνθεση που προβλέπεται από τις διατάξεις αυτές. Η σχετική απόφαση ορισμού Β.Κ. και Ε.Κ. κοινοποιείται αρμοδίως. Κατά τα λοιπά για τη συγκρότηση των ΕΕΔΔΕ και των ΛΕΕ, τον ορισμό των επιτηρητών κλπ. ισχύει η Φ251/52887/Α5/30-3-2016 (ΑΔΑ: Ω20Ν4653ΠΣ-Ε6Ω) εγκύκλιός μας («Πανελλαδικές εξετάσεις Γενικού Λυκείου με το ΝΕΟ και το ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (σχολ. έτους 2015-2016).»).

Για δημοσιονομικούς λόγους, αλλά και επειδή οι αναμενόμενοι υποψήφιοι θα είναι ελάχιστοι, όπως κάθε χρόνο, (περίπου 300 υποψήφιοι ανά Ε.Κ.), οι Επιτροπές πρέπει να συγκροτηθούν με τα ελάχιστα δυνατά μέλη.

3. Βαθμολογικά κέντρα για τη βαθμολόγηση των γραπτών δοκιμίων των επαναληπτικών εξετάσεων θα λειτουργήσουν στην Β΄ Διεύθυνση Δ.Ε. Αθήνας (το 34ο Β.Κ. με έδρα το Ηράκλειο Αττικής) και στην Δ/νση Δ.Ε. Ανατολικής Θεσ/νίκης (το 52ο Β.Κ. με έδρα την Τούμπα Θεσσαλονίκης). Στα ίδια Β.Κ. θα εξεταστούν οι υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες [σύμφωνα με τις διατάξεις της αρ. Φ.253/155439/Β6 (ΦΕΚ 2544 Β΄/30-12-2009) Υπουργικής Απόφασης]. Η σχετική απόφαση ορισμού Β.Κ. και Ε.Κ. κοινοποιείται αρμοδίως. Για δημοσιονομικούς λόγους, αλλά και επειδή οι αναμενόμενοι υποψήφιοι θα είναι ελάχιστοι, όπως κάθε χρόνο, (περίπου 300 υποψήφιοι ανά Β.Κ.), οι Επιτροπές πρέπει να συγκροτηθούν με τα ελάχιστα δυνατά μέλη και για λίγες μέρες απασχόλησης.

4. α) Το διάστημα των τριών ημερών, στο οποίο πρέπει το αργότερο να κατατεθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου οι υποψήφιοι να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις, υπολογίζεται σε εργάσιμες ημέρες από την επομένη της ημέρας εξέτασης του μαθήματος από το οποίο απουσίασαν ή διέκοψαν την εξέτασή τους.

β) Τα δικαιολογητικά και των δύο περιπτώσεων (ασθένεια ή σοβαρό κώλυμα που συνιστά ανωτέρα βία) προσκομίζονται στο Διευθυντή του σχολείου που λειτουργεί ως Εξεταστικό Κέντρο. Τα δικαιολογητικά αυτά εξετάζονται και κρίνονται από την οικεία Λυκειακή Επιτροπή (για τα ΓΕ.Λ) ή την επιτροπή εξέτασης (για τα ΕΠΑ.Λ.), με την επιφύλαξη της περίπτωσης του σοβαρού κωλύματος που συνιστά ανωτέρα βία όπου απαιτείται και επικύρωση από τον Διευθυντή της οικείας Διεύθυνσης Δ.Ε.

Στην περίπτωση που το σχολείο προέλευσης (σχολείο υποβολής της Αίτησης – Δήλωσης), δεν είναι Εξεταστικό Κέντρο, αυτό ενημερώνεται από το Εξεταστικό Κέντρο για την απουσία των υποψηφίων του και το δικαίωμά τους να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις.

γ) Για τους υποψήφιους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται προφορικά σε Β.Κ. ή Ε.Ε.Κ. και απουσίασαν ή διέκοψαν την εξέτασή τους, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προσκομίζονται στον Πρόεδρο του Β.Κ. ή του Ε.Ε.Κ. από τον οποίο εξετάζονται και κρίνονται με την επιφύλαξη της περίπτωσης του σοβαρού κωλύματος που συνιστά ανωτέρα βία όπου απαιτείται και επικύρωση από τον Διευθυντή της οικείας Διεύθυνσης Δ.Ε. Κατόπιν πρέπει να αποστείλουν τα σχετικά στοιχεία στην οικεία Διεύθυνση Δ.Ε. και να ενημερώσουν τα οικεία σχολεία για την απουσία των υποψηφίων τους και το δικαίωμά τους να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις.

δ) Αν κάποιος υποψήφιος απουσιάσει σε περισσότερα από ένα συνεχόμενα μαθήματα, μπορεί να προσκομίσει ένα δικαιολογητικό συνολικά για όλες τις απουσίες του.

Στην περίπτωση που ο υποψήφιος μετά τη διακοπή της εξέτασής του σε κάποιο μάθημα, απουσιάσει σε επόμενα συνεχόμενα μαθήματα, προκειμένου να συμμετάσχει στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις και στο μάθημα που διέκοψε την εξέτασή του (να μην αποσταλεί δηλαδή από το Ε.Κ. το τετράδιό του για βαθμολόγηση) θα πρέπει η κατάθεση του δικαιολογητικού να γίνει εντός των τριών (3) ημερών από την ημέρα εξέτασης του μαθήματος στο οποίο διέκοψε την εξέτασή του και από το οποίο μπορεί να προκύπτει η αδυναμία του να συμμετάσχει στην εξέταση τόσο του μαθήματος στο οποίο διέκοψε όσο και στα υπόλοιπα μαθήματα που απουσίασε.

Επισημαίνεται ότι η διαδικασία των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων ισχύει φέτος και για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄ στα μαθήματα που εξετάστηκαν πανελλαδικά. Οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ-Β΄ που θα λάβουν μέρος στις επαναληπτικές εξετάσεις θα εξεταστούν στα 2 Ε.Κ. των ΓΕΛ για τα μαθήματα που είναι κοινά με τα ΓΕΛ, ενώ για τα 2 μαθήματα ειδικότητας θα εξεταστούν στα 2 Ε.Κ. των ΕΠΑΛ.

Τονίζουμε στο σημείο αυτό ότι αν υποψήφιος δεν πάρει μέρος στην εξέταση μαθήματος κατεύθυνσης, γενικής παιδείας ή επιλογής που επέλεξε να εξετασθεί σε πανελλαδικό επίπεδο, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκε στο συγκεκριμένο μάθημα και πήρε γραπτό βαθμό μηδέν (0).

5. Λόγω της εφαρμογής για πρώτη φορά του νέου συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, υπήρξαν ορισμένοι υποψήφιοι που δεν είχαν δηλώσει το 4ο μάθημα, που θα συμπλήρωνε την Ομάδα Προσανατολισμού τους, επειδή θεώρησαν αυτονόητη τη δήλωσή του, για τα παρακάτω μαθήματα:
- Λατινικά - για την Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών
- Βιολογία / Μαθηματικά - για την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών
- Αρχές Οικονομικής Θεωρίας – για την Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Για τον λόγο αυτό και κατόπιν σχετικής οδηγίας της ΚΕΕ προς τα Β.Κ. και τα Ε.Κ. υποψήφιοι που προσήλθαν για εξέταση στα παραπάνω μαθήματα και δεν τους επετράπη η συμμετοχή, μπορούν να προσέλθουν στις επαναληπτικές εξετάσεις, χωρίς την προσκόμιση άλλων δικαιολογητικών, πέραν μιας σχετικής υπεύθυνης δήλωσης του υποψηφίου. Η δήλωση αυτή η οποία πρέπει να περιέχει και τον κωδικό του υποψηφίου, παρακαλούμε να αποσταλεί στην υπηρεσία μας στο fax: 210-3442098.

6. Για τον προγραμματισμό των επαναληπτικών πανελληνίων εξετάσεων, οι οποίες θα διεξαχθούν από τις 8 ως τις 17 Ιουνίου, παρακαλούμε να μας αποστείλετε συμπληρωμένους τους συνημμένους πίνακες 1, 2, 3, 4 (για το ΝΕΟ ΓΕΛ) και τους πίνακες 5,6,7,8 (για το ΠΑΛΑΙΟ ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄) συνολικά κατά Δ/νση Δ.Ε. ως εξής :

- το αργότερο μέχρι 6-6-2016 όσα ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄) έχουν υποψηφίους για τις επαναληπτικές αποστέλλουν τα σχετικά στοιχεία στη Δ/νση Δ.Ε.

- αυθημερόν (6-6-2016) ή το αργότερο μέχρι 7-6-2016 το πρωί, κάθε Δ/νση Δ.Ε. αποστέλλει στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. συμπληρωμένους:
 α) τους συνημμένους πίνακες 1,2,3,4 συνολικά κατά Δ/νση Δ.Ε. με τους υποψηφίους του ΝΕΟΥ συστήματος της Γ΄ τάξης ημερήσιων ΓΕΛ και της Δ΄ τάξης Εσπερινών ΓΕΛ της περιοχής ευθύνης σας, που παραπέμπονται στις επαναληπτικές εξετάσεις.
 β) τους συνημμένους πίνακες 5,6,7,8 συνολικά κατά Δ/νση Δ.Ε. με τους υποψηφίους του ΠΑΛΑΙΟΥ συστήματος της Γ΄ τάξης ημερήσιων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄ (για τα κοινά με τα ΓΕΛ μαθήματα) και της Δ΄ τάξης Εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄ (για τα κοινά με τα ΓΕΛ μαθήματα) της περιοχής ευθύνης σας, που παραπέμπονται στις επαναληπτικές εξετάσεις.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ να τηρηθούν οι παραπάνω προθεσμίες, λόγω του πολύ πιεσμένου χρονικά προγράμματος των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων, για να δημιουργηθεί πλήρες αρχείο υποψηφίων.

Οι πίνακες είναι ξεχωριστοί για τα ημερήσια και ξεχωριστοί για τα εσπερινά Γενικά Λύκεια καθώς επίσης και για τους υποψηφίους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ημερησίων και εσπερινών Λυκείων που εξετάζονται προφορικά και περιλαμβάνουν τα παρακάτω στοιχεία :
Α) Ατομικά ονομαστικά στοιχεία (Επώνυμο, Όνομα, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο)
Β) Κωδικός αριθμός υποψηφίου
Γ) Λεκτικό ΓΕΛ, στο οποίο είχε κατατεθεί η Αίτηση-Δήλωση
Δ) Κωδικός του ΓΕΛ Αίτησης-Δήλωσης
Ε) Τα μαθήματα, στα οποία παραπέμπεται στις επαναληπτικές εξετάσεις, διότι δεν τα εξετάσθηκε δικαιολογημένα στην κανονική περίοδο για λόγους ασθένειας ή ανωτέρας βίας.

Σημειώνεται ότι, για τα Μαθηματικά Προσανατολισμού του ΝΕΟΥ συστήματος η ένδειξη θα τίθεται ενιαία ανεξαρτήτως Ομάδας στην αντίστοιχη στήλη της Θετικής ομάδας. Αντίστοιχα για τα Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης και τη Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης του ΠΑΛΑΙΟΥ συστήματος, η ένδειξη θα τίθεται ενιαία ανεξαρτήτως Κατεύθυνσης στην αντίστοιχη στήλη της Θετικής Κατεύθυνσης.

Σε περίπτωση που κάποια Δ/νση Δ.Ε δεν έχει υποψηφίους επαναληπτικών εξετάσεων για κάποια ή για όλες τις κατηγορίες υποψηφίων των τεσσάρων συνοδευτικών ΠΙΝΑΚΩΝ για το ΝΕΟ σύστημα ή των τεσσάρων συνοδευτικών ΠΙΝΑΚΩΝ για το ΠΑΛΑΙΟ σύστημα, παρακαλούμε να μας ενημερώσει και στην περίπτωση αυτή εγγράφως (αρνητικά) αναλυτικά για κάθε κατηγορία.

(Για διευκόλυνσή σας στέλνουμε συνοδευτικά τους τέσσερις πίνακες 1, 2, 3, 4 για το ΝΕΟ σύστημα και τους πίνακες 5,6,7,8 για το ΠΑΛΑΙΟ σύστημα).

7. Η διακίνηση των γραπτών δοκιμίων από τα Εξεταστικά κέντρα προς τα Βαθμολογικά κέντρα θα γίνεται με την υπηρεσία ΠΟΡΤΑ-ΠΟΡΤΑ των ΕΛΤΑ. Για τα λοιπά θέματα που αφορούν στην οργάνωση των εξετάσεων ισχύει η με αριθμ. Φ251/52887/Α5/30-3-2016 (ΑΔΑ: Ω20Ν4653ΠΣ-Ε6Ω) εγκύκλιός μας.

Β. Οδηγίες για τα 2 Β.Κ. και τα 2 Ε.Κ. των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ (και ΕΠΑΛ-Β΄) 2016.

I) Για τους Προέδρους του 34ο και 52ο Β.Κ

1) Τα 2 Β.Κ. θα παραλάβουν από τη Δ/νσή μας με ΦΑΞ αναλυτικό κατάλογο με τους υποψηφίους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ανά εξεταζόμενο μάθημα, που θα εξεταστούν προφορικά στα Β.Κ. και οι οποίοι αναμένεται να είναι ελάχιστοι σε όλα τα μαθήματα.

2) Τα 2 Β.Κ. μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με το κέντρο εκπομπής του ΥΠΠΕΘ κατά τις ώρες των εξετάσεων στα τηλέφωνα 2103442619, 2103442609 και στα ΦΑΞ 2103442611,2103442629.

ΙΙ) Για τους Προέδρους του 2ου ΓΕΛ Πειραιά και του 1ου ΓΕΛ Σταυρούπολης

1) Επισημαίνεται ότι δοκιμαστικές εκπομπές για τις επαναληπτικές εξετάσεις θα γίνουν τη Δευτέρα 6-6-2016 και την Τρίτη 7-6-2016 στις 12.00 με 13:30. Παρακαλούμε να ειδοποιηθούν οι χειριστές του συστήματος να βρίσκονται στη θέση τους και να έχουν θέσει εγκαίρως το σύστημα σε λειτουργία. Τις ημέρες των εξετάσεων το σύστημα θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από τις 15:30, ώστε να γίνονται καθημερινά δοκιμαστικές εκπομπές, και να λαμβάνονται κανονικά τα θέματα με την εκπομπή τους στις 17:30 μμ. (ώρα έναρξης εξέτασης 17:30 μ.μ.).
 Τα 2 Ε.Κ. θα επικοινωνούν απευθείας με το κέντρο εκπομπής του ΥΠΠΕΘ, στα τηλέφωνα 2103442619, 2103442609 και κατά τις δοκιμαστικές εκπομπές και κατά τις ώρες των εξετάσεων.

2) Τα αυτοκόλλητα αριθμητήρια θα αποσταλούν άμεσα από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΠΕΘ προς τα Ε.Κ. και θα χρησιμοποιηθούν, όπως και την κανονική περίοδο διεξαγωγής των εξετάσεων.
 Σε περίπτωση αδυναμίας ανεύρεσης αυτοκόλλητων αριθμητηρίων από τα Γενικά Λύκεια τότε κατασκευάζονται από τη Λυκειακή Επιτροπή και περιλαμβάνουν κατά περίπτωση τα στοιχεία που αναφέρονται στις αριθμ. Φ.252/63609/A5/14-4-2016 και Φ.252/67090/A5/20-4-2016.

3) Στις 7-6-2016 τα 2 Ε.Κ. θα παραλάβουν από τη Δ/νσή μας καταστάσεις με τους αναμενόμενους υποψηφίους ανά μάθημα, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν ως παρουσιολόγια. Επίσης θα παραλάβουν από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΠΕΘ αυτοκόλλητα αριθμητήρια.

4) Επειδή σε κάθε Ε.Κ. θα εξεταστούν υποψήφιοι από πολλές Δ/νσεις Δ.Ε., η κατανομή των υποψηφίων στις αίθουσες θα γίνει : αρχικά ανά ΝΕΟ-ΠΑΛΑΙΟ (τα ΕΠΑΛ-Β΄ είναι Παλαιό), μετά ανά ημερήσια-εσπερινά, μετά ανά μάθημα και τέλος ανά Δ/νση προέλευσης του κάθε υποψηφίου. Η Δ/νση Δ.Ε. προέλευσης του κάθε υποψηφίου φαίνεται από το Δελτίο Εξεταζομένου που θα φέρει μαζί του, από τις καταστάσεις- παρουσιολόγια που θα σας αποστείλουμε και από τα αυτοκόλλητα, που θα αναγράφουν το λεκτικό του ΓΕΛ. Επειδή οι εσπερινοί υποψήφιοι αναμένεται να είναι ελάχιστοι, μπορούν να τοποθετηθούν στο τέλος μιας αίθουσας με ημερήσιους υποψηφίους, εφιστώντας την προσοχή στους επιτηρητές, ώστε να τους διανεμηθούν τα θέματα των εσπερινών ΓΕΛ. Αντίστοιχα, επειδή οι υποψήφιοι του Παλαιού συστήματος αναμένεται να είναι ελάχιστοι, μπορούν να τοποθετηθούν στο τέλος μιας αίθουσας με υποψηφίους του Νέου συστήματος, εφιστώντας την προσοχή στους επιτηρητές, ώστε να τους διανεμηθούν τα θέματα του Παλαιού συστήματος.

5) Το πακετάρισμα των γραπτών θα γίνει σε ένα δέμα για όλο το Ε.Κ. με την ένδειξη ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ που θα περιλαμβάνει 2 πακέτα, ένα για τα ημερήσια και ένα για τα εσπερινά, αν υπάρχουν υποψήφιοι. Κάθε πακέτο θα περιέχει υποφακέλους με τα γραπτά χωρισμένα ανά εξεταζόμενο μάθημα (όσα μαθήματα = τόσοι υποφάκελοι), ανεξαρτήτως ΓΕΛ προέλευσης.

Τις ημέρες που τυχόν υπάρξουν υποψήφιοι του Παλαιού συστήματος θα δημιουργηθεί άλλο ένα δέμα αντίστοιχο με το προηγούμενο με την ένδειξη ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ που θα περιλαμβάνει και αυτό πακέτα και υποφακέλους.

Η διακίνηση των γραπτών θα γίνεται με ΠΟΡΤΑ-ΠΟΡΤΑ.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΠΑΝΤΗΣ


Αρ.Πρωτ.Φ.251/84341/Α5/25-05-2016/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ,
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α
Email : t01ode2(ΑΤ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Γκούφας Ε. 2103442099 ( ΓΕ.Λ)
Νικητοπούλου Θ. 2103442688 (ΕΠΑΛ)
FAX: 210 3442098

ΘΕΜΑ: «Εγκύκλιος σχετικά με τις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις υποψηφίων ΓΕ.Λ και ΕΠΑ.Λ έτους 2016 για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση»

Σε συνέχεια των Φ.251/77249/Α5/13-05-2016 (για τα ΓΕ.Λ) και Φ.151/75375/Α5/ 11-05-2016 (για τα ΕΠΑ.Λ) εγκυκλίων της Διεύθυνσής μας σχετικές με τις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις υποψηφίων ΓΕ.Λ και ΕΠΑ.Λ. έτους 2016 για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, λόγω ερωτημάτων που τέθηκαν από Δ/νσεις Δ.Ε., σας διευκρινίζουμε τα εξής:

α) Το διάστημα των τριών ημερών, στο οποίο πρέπει το αργότερο να κατατεθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου οι υποψήφιοι να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις, υπολογίζεται σε εργάσιμες ημέρες από την επομένη της ημέρας εξέτασης του μαθήματος από το οποίο απουσίασαν ή διέκοψαν την εξέτασή τους.

β) Τα δικαιολογητικά και των δύο περιπτώσεων (ασθένεια ή σοβαρό κώλυμα που συνιστά ανωτέρα βία) προσκομίζονται στο Διευθυντή του σχολείου που λειτουργεί ως Εξεταστικό Κέντρο. Τα δικαιολογητικά αυτά εξετάζονται και κρίνονται από την οικεία Λυκειακή Επιτροπή (για τα ΓΕ.Λ) ή την επιτροπή εξέτασης (για τα ΕΠΑ.Λ.), με την επιφύλαξη της περίπτωσης του σοβαρού κωλύματος που συνιστά ανωτέρα βία όπου απαιτείται και επικύρωση από τον Διευθυντή της οικείας Διεύθυνσης Δ.Ε. Κατόπιν μέχρι συγκεκριμένη ημερομηνία, που θα οριστεί σε εγκύκλιο που θα ακολουθήσει, πρέπει να αποσταλούν τα σχετικά στοιχεία στην οικεία Διεύθυνση Δ.Ε.
 Στην περίπτωση που το σχολείο προέλευσης (σχολείο υποβολής της Αίτησης – Δήλωσης), δεν είναι Εξεταστικό Κέντρο, αυτό ενημερώνεται από το Εξεταστικό Κέντρο για την απουσία των υποψηφίων του και το δικαίωμά τους να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις.

γ) Για τους υποψήφιους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται προφορικά σε Β.Κ. ή Ε.Ε.Κ. και απουσιάσαν ή διέκοψαν την εξέτασή τους, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προσκομίζονται στον Πρόεδρο του Β.Κ. ή του Ε.Ε.Κ. από τον οποίο εξετάζονται και κρίνονται με την επιφύλαξη της περίπτωσης του σοβαρού κωλύματος που συνιστά ανωτέρα βία όπου απαιτείται και επικύρωση από τον Διευθυντή της οικείας Διεύθυνσης Δ.Ε. Κατόπιν πρέπει να αποστείλουν τα σχετικά στοιχεία στην οικεία Διεύθυνση Δ.Ε. και να ενημερώσουν τα οικεία σχολεία για την απουσία των υποψηφίων τους και το δικαίωμά τους να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις.

δ) Αν κάποιος υποψήφιος απουσιάσει σε περισσότερα από ένα συνεχόμενα μαθήματα, μπορεί να προσκομίσει ένα δικαιολογητικό συνολικά για όλες τις απουσίες του.

Στην περίπτωση που ο υποψήφιος μετά τη διακοπή της εξέτασής του σε κάποιο μάθημα, απουσιάσει σε επόμενα συνεχόμενα μαθήματα, προκειμένου να συμμετάσχει στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις και στο μάθημα που διέκοψε την εξέτασή του (να μην αποσταλεί δηλαδή από το Ε.Κ. το τετράδιό του για βαθμολόγηση) θα πρέπει η κατάθεση του δικαιολογητικού να γίνει εντός των τριών (3) ημερών από την ημέρα εξέτασης του μαθήματος στο οποίο διέκοψε την εξέτασή του και από το οποίο μπορεί να προκύπτει η αδυναμία του να συμμετάσχει στην εξέταση τόσο του μαθήματος στο οποίο διέκοψε όσο και στα υπόλοιπα μαθήματα που απουσίασε.

ε) Σύμφωνα με τις διατάξεις των αριθμ. 34293/03-04-2002 (ΦΕΚ 457τ.Β΄/2002) και Φ.253.2/62767/Α5/13-04-2016 (ΦΕΚ 1063 τΒ΄/2016) Υπουργικών Αποφάσεων, οι υποψήφιοι –αθλητές που θα απουσιάσουν σε ένα ή περισσότερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα λόγω αγωνιστικών υποχρεώσεων που αφορούν:
• Πανελλήνια πρωταθλήματα
• Διεθνείς διοργανώσεις ενταγμένες στο καλεντάρι της Διεθνούς ομοσπονδίας
• Βαλκανικούς αγώνες
• Πανευρωπαϊκούς αγώνες
• Παγκόσμιους αγώνες
• Προπονήσεις μόνο με την εθνική ομάδα του αντίστοιχου αθλήματος
• Προπονητικά κάμπινγκ μόνο με την εθνική ομάδα για συμμετοχή σε παγκόσμια- πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα
μπορούν σε αυτά τα μαθήματα που απουσίασαν, να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις εφόσον προσκομίσουν στο Διευθυντή του Εξεταστικού Κέντρου βεβαίωση από την οικεία ομοσπονδία του αθλήματος Θεωρημένη από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για τη συμμετοχή του υποψήφιου στα αντίστοιχα πρωταθλήματα ή προπονητικά κάμπινγκ και προπονήσεις με την εθνική ομάδα, με πιστοποίηση ημερομηνίας.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΠΑΝΤΗΣ

 


Αρ.Πρωτ.Φ.251/77249/Α5/13-05-2016/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ,
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α
Email : t01ode2(ΑΤ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Γκούφας Ε., Τσόλκα Δ.
Τηλ :210-3442099
Φαξ :210-3442098

ΘΕΜΑ: «Επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις υποψηφίων ΓΕ.Λ και ΕΠΑ.Λ. έτους 2016 για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Σας διαβιβάζουμε τη συνημμένη Φ.253.2/62767/Α5/13-04-2016 (ΦΕΚ 1063 τΒ΄/2016) Υπουργική Απόφαση που αφορά στον καθορισμό οργάνωσης και τρόπου διεξαγωγής επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων μαθημάτων έτους 2016, υποψηφίων ΓΕ.Λ και ΕΠΑ.Λ, με το νέο και παλαιό σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι λόγω ασθένειας ή σοβαρού κωλύματος που συνιστά ανωτέρα βία δεν έλαβαν μέρος ή διέκοψαν την εξέτασή τους.

Συγκεκριμένα:

Το άρθρο 1 αναφέρεται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2016 υποψηφίων ΓΕ.Λ με το νέο και το παλαιό σύστημα εισαγωγής.

Το άρθρο 2 αναφέρεται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2016 υποψηφίων ΕΠΑ.Λ με το νέο και το παλαιό σύστημα εισαγωγής (ΕΠΑ.Λ. του ν. 4186/2013, ΕΠΑ.Λ. ΟΜΑΔΑ Α΄ και ΟΜΑΔΑ Β΄ του ν. 3748/2009).

Το άρθρο 3 αναφέρεται στα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι υποψήφιοι στο εξεταστικό κέντρο προκειμένου να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις.

Επισημαίνεται ότι, για να συμμετάσχουν οι υποψήφιοι στις επαναληπτικές εξετάσεις του άρθρου 1, πρέπει το αργότερο εντός τριών (3) ημερών από την ημέρα εξέτασης του μαθήματος από το οποίο απουσίασαν ή διέκοψαν την εξέτασή τους να καταθέσουν οι ίδιοι, εφόσον είναι ενήλικοι, ή ο κηδεμόνας τους στο Διευθυντή του Λυκείου:

α) δικαιολογητικά ασθενείας από Δημόσιο Νοσοκομείο τα οποία φέρουν σφραγίδα Διευθυντή είτε Κλινικής ΕΣΥ ή Εργαστηρίου ή Πανεπιστημιακού Τμήματος ή Δημόσιου Κέντρου Υγείας, τα οποία φέρουν σφραγίδα του Διευθυντή του Κέντρου από τα οποία προκύπτει η αδυναμία του μαθητή να συμμετάσχει στην εξέταση,

β) άλλα δικαιολογητικά − εκτός εκείνων που αναφέρονται στην περίπτωση α΄ της παρούσης − που η Λυκειακή Επιτροπή Εξετάσεων, κρίνει επαρκή για τη δικαιολόγηση της μη συμμετοχής τους στις πανελλαδικές εξετάσεις και επικυρώνει ο αρμόδιος διευθυντής κάθε Διεύθυνσης Δ.Ε. Δε θεωρούνται επαρκείς απλές ιατρικές βεβαιώσεις από ιδιώτες ή υπεύθυνες δηλώσεις των μαθητών ή των γονέων και κηδεμόνων τους.

Στην ανωτέρω περίπτωση, που κατά τη διάρκεια της εξέτασης λόγω ξαφνικής ασθένειας υποψήφιος ΓΕΛ αναγκαστεί να διακόψει την εξέτασή του, η Λυκειακή Επιτροπή αφού συντάξει σχετικό πρακτικό, φυλάσσει το γραπτό δοκίμιο στο εξεταστικό κέντρο ή στην οικεία ΕΕΔΔΕ και ενημερώνει το Βαθμολογικό Κέντρο για την απουσία του υποψηφίου με βάση το πρακτικό χωρίς αναγραφή του ονόματός του. Ο υποψήφιος θα λάβει μέρος στις επαναληπτικές εξετάσεις στο μάθημα που διέκοψε την εξέτασή του, εφόσον ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία όπως αυτή περιγράφεται στο ανωτέρω άρθρο 3. Σε διαφορετική περίπτωση το γραπτό δοκίμιο αποστέλλεται τελικά στο ΒΚ για βαθμολόγηση με σχετικό πρακτικό της Λυκειακής Επιτροπής. Αν βέβαια ο υποψήφιος δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση ότι ολοκλήρωσε τελικά την εξέτασή του, τότε το γραπτό του αποστέλλεται και βαθμολογείται κανονικά.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΤΡΟΥ

 


(Δημοσιευμένο στο ΦΕΚ 1063/2016)

Αρ.Πρωτ.Φ.253.2/62767/Α5/13-04-2016/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ,
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α
Email : t01ode2(ΑΤ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Β. Γκούφας - Δ. Ραυτόπουλος
Τηλέφωνο : 210 3442099
FAX : 210 3442098

ΘΕΜΑ: Καθορισμός οργάνωσης και τρόπου διεξαγωγής επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων μαθημάτων έτους 2016:

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του άρθρου 40 «Θέματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» του Ν. 4342/2015 (ΦΕΚ 143 Α΄/2015) «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2012 Για την ενεργειακή απόδοση, την τροποποίηση των Οδηγιών 2009/8/ΕΚ και 2010/30/ΕΕ και την κατάργηση των Οδηγιών 2004/8/ΕΚ και 2006/32/ΕΚ όπως τροποποιήθηκε από την Οδηγία 2013/12/ΕΕ του Συμβουλίου της 13ης Μαΐου 2013 Για την προσαρμογή της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ενεργειακή απόδοση, λόγω της προσχώρησης της Δημοκρατίας της Κροατίας» και άλλες διατάξεις».
2. Τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 42 του Ν. 4351/2015 (ΦΕΚ 164 Α΄) «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις».
3. Τις διατάξεις του άρθρου 51 του Ν. 4369/2016 (ΦΕΚ 33 Α΄) «Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, βαθμολογική διάρθρωση θέσεων, συστήματα αξιολόγησης, προαγωγών και επιλογής προϊσταμένων (διαφάνεια − αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης) και άλλες διατάξεις».
4. Τις διατάξεις του άρθρου 25 του Π.δ. 60/2006 (ΦΕΚ 65 Α΄) «Αξιολόγηση των Μαθητών του Ενιαίου Λυκείου» στο οποίο προβλέπονται επαναληπτικές εξετάσεις.
5. Τις διατάξεις της υπουργικής απόφασης Φ.253/120789/Β6 (ΦΕΚ 1581 Β΄/2005) «Τύπος, περιεχόμενο, διάρκεια ισχύος και τρόπος υπολογισμού των βαθμών της Βεβαίωσης της παρ. 13 του άρθρου 1 του Ν. 2525/1997, όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 2909/2001».
6. Τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 4 της αριθμ. Φ.151/22071/Β6/26−2−2009 (ΦΕΚ 373 Β΄) υπουργικής απόφασης «Πρόσβαση κατόχων απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ)−Ομάδα Α΄ στα Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπ/σης (ΑΣΠΑΙΤΕ), στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπ/σης (ΑΣΤΕ), στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών και Σχολών Αστυφυλάκων».
7. Τις διατάξεις της υπουργικής απόφασης Φ.253/27456/Β6 (ΦΕΚ 493 Β΄/2009) «Πρόσβαση των κατόχων απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) ΟΜΑΔΑΣ Β΄στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».
8. Τις διατάξεις της υπουργικής απόφασης Φ.253/193309/Α5 (ΦΕΚ 2647 Β΄/2015) «Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις Γενικού Λυκείου του Ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α΄/2013), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
9. Τις διατάξεις της υπουργικής απόφασης Φ.251/37802/Α5 (ΦΕΚ 698 Β΄/2016) «Διαδικασίες σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις Γενικού Λυκείου, με το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θεσπίστηκε με το Ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει».
10. Τις διατάξεις τις υπουργικές αποφάσεις Φ.151/17557/Α5 (ΦΕΚ 290 Β΄/2016) «Πρόσβαση κατόχων απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπ/σης (ΑΣΠΑΙΤΕ), στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπ/σης (ΑΣΤΕ), στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών και Σχολές Αστυφυλάκων».
11. Τις διατάξεις του Π.δ. 73/2015 (ΦΕΚ 116 Α΄/2015) «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αν. Υπουργών και Υφυπουργών».
12. Την με αριθ. πρωτ. 60957/ΓΔ2 εισήγηση της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου, Παιδείας, Έρευνας και θρησκευμάτων.
13. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.δ. 63/2005 (ΦΕΚ 98 Α΄), κατ΄ εφαρμογή των οποίων βεβαιώνεται ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Επαναληπτικές εξετάσεις στα Γενικά Λύκεια

1. Οι υποψήφιοι που δήλωσαν συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2016 των μαθημάτων γενικής παιδείας και ομάδας προσανατολισμού ή κατεύθυνσης ή επιλογής του Γενικού Λυκείου (ημερήσιου ή εσπερινού) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και − λόγω ασθένειας ή σοβαρού κωλύματος που συνιστά ανωτέρα βία − δεν έλαβαν μέρος ή διέκοψαν την εξέτασή τους, έχουν τη δυνατότητα να εξετασθούν, σε όσα μαθήματα δεν εξετάσθηκαν, σε επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις που διενεργούνται για τον σκοπό αυτό εντός μηνός από τη λήξη των πανελλαδικών εξετάσεων.

2. Για τη διεξαγωγή των εξετάσεων αυτών ορίζονται ως εξεταστικά κέντρα, λύκεια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και ανάλογα με τον αριθμό των υποψηφίων, μπορεί να ορίζονται εξεταστικά κέντρα και σε άλλες πόλεις της χώρας. Τα εξεταστικά κέντρα και η κατανομή των υποψηφίων σε αυτά ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Οι εξετάσεις αυτές διενεργούνται σε κοινά θέματα που καθορίζει η Κεντρική Επιτροπή Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Για το πρόγραμμα των εξετάσεων της παραγράφου αυτής, τον τρόπο εξέτασης, τη συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, των Λυκειακών Επιτροπών και Ε.Ε.Δ.Δ.Ε., τους επιτηρητές, τον ορισμό Βαθμολογικών Κέντρων, που μπορεί να είναι ένα ή περισσότερα, τη διακίνηση και βαθμολόγηση των γραπτών δοκιμίων και την αναβαθμολόγησή τους και γενικά για κάθε θέμα που αφορά στη διεξαγωγή και ολοκλήρωση της εξεταστικής αυτής διαδικασίας εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις της αριθμ. της υπουργικής απόφασης Φ.251/37802/Α5/03−03−2016 (ΦΕΚ 698 Β΄) «Διαδικασίες σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις Γενικού Λυκείου, με το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θεσπίστηκε με το Ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α΄/2013), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει» για το Γενικό Λύκειο με το νέο σύστημα (Ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α΄)) και οι διατάξεις του άρθρου 25 του Π.δ. 60/2006 (ΦΕΚ 65 Α΄/2006) «Αξιολόγηση των μαθητών του Ενιαίου Λυκείου» για το Γενικό Λύκειο με το παλαιό σύστημα (Ν. 2525/1997 (ΦΕΚ 188 Α΄)).

Άρθρο 2
Επαναληπτικές εξετάσεις στα Επαγγελματικά Λύκεια

1. Οι υποψήφιοι που δήλωσαν συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2016 μαθημάτων γενικής παιδείας και ειδικότητας Επαγγελματικού Λυκείου (ημερήσιου ή εσπερινού) του Ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α΄) και του Ν. 3748/2009 (ΦΕΚ 29 Α΄), για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και − λόγω ασθένειας ή σοβαρού κωλύματος που συνιστά ανωτέρα βία − δεν έλαβαν μέρος ή διέκοψαν την εξέταση τους, έχουν τη δυνατότητα να εξετασθούν, σε όσα μαθήματα δεν εξετάσθηκαν, σε επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις που διενεργούνται για το σκοπό αυτό εντός μηνός από τη λήξη των πανελλαδικών εξετάσεων.

2. Για τη διεξαγωγή των εξετάσεων αυτών ορίζονται ως εξεταστικά κέντρα, λύκεια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και ανάλογα με τον αριθμό των υποψηφίων, μπορεί να ορίζονται εξεταστικά κέντρα και σε άλλες πόλεις της χώρας. Τα εξεταστικά κέντρα και η κατανομή των υποψηφίων σε αυτά ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Οι εξετάσεις αυτές διενεργούνται σε κοινά θέματα που καθορίζει η Κεντρική Επιτροπή Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Για το πρόγραμμα των εξετάσεων, τον τρόπο εξέτασης, τους επιτηρητές, τον ορισμό Βαθμολογικών Κέντρων, που μπορεί να είναι ένα ή περισσότερα, τη διακίνηση και βαθμολόγηση των γραπτών δοκιμίων και την αναβαθμολόγηση τους και γενικά για κάθε θέμα που αφορά στη διεξαγωγή και ολοκλήρωση της εξεταστικής αυτής διαδικασίας εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις της αριθμ.Υ.Α. Φ.151/17557/Α5/02/02/2016 (ΦΕΚ 290 Β΄/2016) «Πρόσβαση κατόχων απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπ/σης (ΑΣΠΑΙΤΕ), στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπ/σης (ΑΣΤΕ), στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών και Σχολές Αστυφυλάκων» για το Επαγγελματικό Λύκειο σύμφωνα με το Ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α΄) (νέο σύστημα) και οι διατάξεις της αριθ. υπουργικής απόφασης Φ.151/22071/Β6 (ΦΕΚ 373 Β΄/2009) «Πρόσβαση κατόχων απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ)−Ομάδα Α΄ στα Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπ/σης (ΑΣΠΑΙΤΕ), στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπ/σης (ΑΣΤΕ), στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών και Σχολών Αστυφυλάκων» για το Επαγγελματικό Λύκειο του Ν.3748/2009 (ΦΕΚ 29 Α΄) (παλαιό σύστημα.).

3. Στο τέλος του πρώτου τμήματος της παρ 3.α. του άρθρου 2 της Φ.253/27456/Β6 (ΦΕΚ 493 Β΄/2009) υπουργικής απόφασης, διαγράφεται η φράση «πλην των διατάξεων του άρθρου 25 του Π.δ. 60/2006 (ΦΕΚ 65 Α΄/2006) που δεν έχουν εφαρμογή στις Πανελλαδικές αυτές εξετάσεις.».

Άρθρο 3
Δικαιολογητικά επαναληπτικών εξετάσεων στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια

1. Για να συμμετάσχουν οι υποψήφιοι στις επαναληπτικές εξετάσεις των ανωτέρω άρθρων 1 και 2, πρέπει το αργότερο εντός τριών (3) ημερών από την ημέρα εξέτασης του μαθήματος από το οποίο απουσίασαν ή διέκοψαν την εξέτασή τους να καταθέσουν οι ίδιοι, εφόσον είναι ενήλικοι, ή ο κηδεμόνας τους στο Διευθυντή του Λυκείου:

α) δικαιολογητικά ασθενείας από Δημόσιο Νοσοκομείο τα οποία φέρουν σφραγίδα Διευθυντή είτε Κλινικής ΕΣΥ ή Εργαστηρίου ή Πανεπιστημιακού Τμήματος ή Δημόσιου Κέντρου Υγείας, τα οποία φέρουν σφραγίδα του Διευθυντή του Κέντρου από τα οποία προκύπτει η αδυναμία του μαθητή να συμμετάσχει στην εξέταση,

β) άλλα δικαιολογητικά −εκτός εκείνων που αναφέρονται στην περίπτωση α΄ της παρούσης − που η Λυκειακή Επιτροπή εξετάσεων ή η Επιτροπή Εξεταστικού Κέντρου, κρίνει επαρκή για τη δικαιολόγηση της μη συμμετοχής του στις πανελλαδικές εξετάσεις και επικυρώνει ο αρμόδιος διευθυντής κάθε Διεύθυνσης Δ.Ε.

Δε θεωρούνται επαρκείς απλές ιατρικές βεβαιώσεις από ιδιώτες ή υπεύθυνες δηλώσεις των μαθητών ή των γονέων και κηδεμόνων τους.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Μαρούσι, 13 Απριλίου 2016

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ

 

(Μετάβαση στο πρόγραμμα των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων)