edu.klimaka.gr

ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΘΕΡΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗ ΧΑΛΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΘΕΡΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗ ΧΑΛΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Η Εταιρία Δράσεων Επιμόρφωσης - Ε.ΔΡΑΣ. Ε (www.edrase.gr) διοργανώνει το 1ο Θερινό Πανεπιστήμιο στη Χάλκη Δωδεκανήσου, από τις 9/7/2011 έως τις 14/7/2011, με θέμα:

«Παιδαγωγική Αξιοποίηση των Εργαλείων Web2.0 στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»

Στη διάρκεια των σεμιναρίων / εργαστηρίων θα αναλυθούν τα θέματα:

• Εικονικές κοινότητες εκπαιδευτικών

• Παιδαγωγική αξιοποίηση των blogs

• Σύγχρονη και Ασύγχρονη Τηλεεκπαίδευση

• Αξιοποίηση της πλατφόρμας ασύγχρονης τηλεεκπαίδευσης Moodle

• Υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου

• Εκπαιδευτικές εφαρμογές ψηφιακής αφήγησης

• Γνωριμία με την γλώσσα προγραμματισμού Scratchκαι τις εφαρμογές της

• Αξιοποίηση των εκπαιδευτικών παιχνιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία

Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ) έχουν ενταχθεί στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης και χρησιμοποιούνται ως μέσα για τη διδασκαλία. Η επίτευξη των διδακτικών στόχων των μαθημάτων της σχολικής εκπαίδευσης, περνάει πλέον μέσα από τη χρήση διαδικτυακών εργαλείων Web 2.0 που υποστηρίζουν κατάλληλα εκπαιδευτικά σενάρια, ευνοούν την αλληλεπίδραση χρηστών και σχολείων, οικοδομούν τη γνώση και τις διαδικτυακές και συνεργατικές δεξιότητες.

Θέλοντας να συμβάλλουμε στην αξιοποίηση των παραπάνω εργαλείων, διοργανώνουμε το 1ο Θερινό Πανεπιστήμιο το οποίο απευθύνεται: σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτές ενηλίκων, αλλά και σε οποιονδήποτε θα ήθελε να ενημερωθεί και να αξιοποιήσει τα εργαλεία αυτά.

Σκοπός μας είναι οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τις πολύπλευρες δυνατότητες των εργαλείων αυτών, να παρουσιαστούν οι καλές πρακτικές, να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία αυτά στα εργαστήρια και να μάθουν πως θα μπορούσαν να τα αξιοποιήσουν σε κάθε τομέα της εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα τα εργαλεία αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην διδασκαλία στην τάξη, στην επικοινωνία με τους μαθητές, στην επικοινωνία σχολείων και εκπαιδευτικών, στην κατασκευή εξατομικευμένων ιστοσελίδων, στην δημιουργία εικονικών κοινοτήτων εκπαιδευτικών και στην οργάνωση σεμιναρίων από απόσταση.

Εισηγητές:

Δημητρακοπούλου Αγγελική Καθηγήτρια και Αντιπρύτανις του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Καράκιζα Τσαμπίκα Διδάσκουσα (ΠΔ407/80) Πανεπιστημίου Αιγαίου και Σχολική Σύμβουλος Πληροφορικής Δωδεκανήσου

Προβελέγγιος Πέτρος Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Τζιμόπουλος Νίκος Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση

Φαρασόπουλος Νεκτάριος Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Φεσάκης Γιώργος Λέκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του θερινού Πανεπιστημίου θα λειτουργούν παράλληλα Εργαστήρια (workshops) στο ίδιο αντικείμενο των διαλέξεων.

Ο χώρος στον οποίο θα γίνουν οι διαλέξεις / σεμινάρια και τα εργαστήρια (Workshops) είναι το σχολικό συγκρότημα της Χάλκης που βρίσκεται μέσα στον οικισμό του λιμανιού, κοντά στην παραλία Πόνταμος.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του σεμιναρίου, θα πραγματοποιηθούν:

- απογευματινή εκδρομή στο παλαιό χωριό, με ήπια ανάβαση και ξενάγηση στο Κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννου του 15ου-16ου αιώνα, κτισμένο στα θεμέλια της αρχαίας ακρόπολης, με μοναδική θέα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα.

- απογευματινή εκδρομή με σκάφος για μπάνιο σε παραλία του νησιού προσβάσιμη μόνο από θάλασσα (στην Αρέτα ή την Τραχεία, ανάλογα με τον καιρό).

Στο τέλος του θερινού πανεπιστημίου, θα πραγματοποιηθεί μονοήμερη προαιρετική εκδρομή στη Νίσυρο.

Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης καθώς και συνεδριακή τσάντα με σχετικό πληροφοριακό υλικό.

Για τους συμμετέχοντες οι φορητοί υπολογιστές δεν είναι προαπαιτούμενοι, όποιος όμως θέλει μπορεί για διευκόλυνση του, να φέρει τον δικό του.

Πληροφορίες:

για εγγραφές - έγκαιρη συμμετοχή:

Μέλη ΕΔΡΑΣΕ: 160 € (έως 8 Ιουνίου) - 200 (έως 8 Ιουλίου)

Λοιποί: 180 € (έως 8 Ιουνίου) - 220 (έως 8 Ιουλίου)

Για θέματα σχετικά με τη θεματολογία των ΤΠΕ στο Θερινό Πανεπιστήμιο και τη διοργάνωση του, επικοινωνήστε: Ν. Τζιμόπουλος ntzimop(ΑΤ)sch.grκαι Β. Ηλιάδης 6974918591.

Για εγγραφές, κρατήσεις δωματίων και πληροφορίες για το νησί, επικοινωνήστε με τη γραμματεία: κ. Τσαμπίκα Τσαγκάρη, tsampikatsagari(ΑΤ)gmail.comτηλ. 6932244423, φαξ 2246045020.

Χορηγοί:

- Δήμος Χάλκης http://www.dimoschalkis.gr/

- Πολιτιστικός Σύλλογος Χάλκης "το Μύρτος"

- Ελληνική Ένωση για την Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση http://www.e-diktyo.eu/

- Λουλλούι - Παραδοσιακά Δωδεκανήσια προϊόντα http://www.loulloui.gr/

- Pierre Fabre Farmaka

- Ένωση Χαλκιτών Αθήνας - Πειραιά http://www.halki.blogspot.com/

- Εταιρία Δράσεων Επιμόρφωσης http://www.edrase.gr/

Πληροφορίες για το νησί

Η Χάλκη είναι ένα μικρό νησί στα δυτικά της Ρόδου με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ύφος, χαρακτηρισμένο ως Παραδοσιακός Οικισμός και παράλληλα ως Νησί Φιλίας και Ειρήνης των Νέων, από την Unesco.

Τα περισσότερα σπίτια στον οικισμό (που είναι και ο μόνος που κατοικείται) είναι πέτρινα και αναπαλαιωμένα, ενώ βοτσαλωτά ψηφιδωτά βρίσκονται σε πολλά μπαλκόνια και αυλές. Με πέτρα είναι πλακοστρωμένοι και οι δρόμοι του οικισμού, που δικαιολογημένα διεκδικεί μια από τις πρώτες θέσεις στους πιο γραφικούς οικισμούς της νησιωτικής Ελλάδας.

Οι κάτοικοι της Χάλκης, διακόσιοι πενήντα στο σύνολο, ασχολούνται με την αλιεία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό. Οι καλοκαιρινές βραδιές είναι γεμάτες από ζωή, όχι όμως και από θόρυβο. Αυτοκίνητα δε χρειάζονται. Το καυσαέριο είναι σχεδόν άγνωστη λέξη. Το νησί προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στη σαγηνευτική ησυχία του τοπίου που προσφέρει και στη ζωντάνια των νέων που το επισκέπτονται.

Αξιοθέατα του νησιού αποτελούν η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ο παλαιός οικισμός του Χωριού, το Ενετικό Κάστρο (πάνω απ' το Χωριό), το Μοναστήρι του Αι Γιάννη του Αλάργα, οι Κήφες (Παραδοσιακά κτίσματα βοσκών) κ.ά.

Τα νερά είναι πεντακάθαρα ακόμα και μέσα στο λιμάνι, ενώ η πρόσβαση στις παραλίες γίνεται με τα πόδια σε δύο από αυτές (Πόνταμος και Φτενάγια) όπου λειτουργούν και ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα, ή με καΐκι στις πιο απομακρυσμένες.

Ενημερωθείτε για την πρόσβαση στο νησί:
- ανοίγοντας το συνημμένο αρχείο Δρομολόγια από και προς Χάλκη, ή
- ενημερωθείτε από το site: http://www.halki.blogspot.com/ ή
- επικοινωνήστε με τη γραμματεία μας.

Τυχόν αλλαγές στις ώρες των δρομολογίων θα αποσταλούν και πάλι με λεπτομέρειες στην 3η και τελευταία ανακοίνωση στα τέλη Ιουνίου. Παράλληλα μπορείτε να ενημερώνεστε από τη γραμματεία μας.