edu.klimaka.gr

2ο Διεθνές Συνέδριο "Αναβίωση της Κλασικής Ολυμπιάδας" 2018

2ο Διεθνές Συνέδριο για την Αναβίωση της Κλασσικής Ολυμπιάδας 2018

2ο Διεθνές Συνέδριο
"Αναβίωση της Κλασικής Ολυμπιάδας"
Τα Ολύμπια και οι Ολυμπιάδες

Πάτρα, 27-29 Απριλίου 2018
Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών

Διοργάνωση:
Διεθνής Ακαδημία Κλασικής Ολυμπιάδας
Ινστιτούτο Πολιτισμού, Δημοκρατίας και Εκπαίδευσης
http://www.classicolympics.gr/2synedrio
email: 2synedrio(ΣΤΟ)classicolympics.gr

1. Σκοπός του συνεδρίου

Το 2ο Διεθνές Συνέδριο για την Αναβίωση της Κλασικής Ολυμπιάδας έχει σκοπό την παρουσίαση και περαιτέρω διερεύνηση θεμάτων που σχετίζονται με όλες τις εκφάνσεις της κλασικής Ολυμπιάδας και άλλων αγώνων της κλασικής εποχής. Ειδικότερα, θα περιλαμβάνει ιστορικά στοιχεία σχετικά με τους αγώνες της κλασικής εποχής καθώς και τη συσχέτισή τους με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης θα επιχειρηθεί μία προσπάθεια ανάδειξης της σημασίας της αναβιωμένης κλασικής Ολυμπιάδας σε θέματα όπως η ειρήνη, η εκεχειρία, ο πολιτισμός, η πολιτική, ο τουρισμός και η οικονομία της Μεσογείου, της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου στη σύγχρονη εποχή. Ένας άλλος τομέας που επιχειρείται να διερευνηθεί είναι κατά πόσο το πρόγραμμα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων των σχολικών μονάδων της χώρας εμπλουτίζεται με εκδηλώσεις που σχετίζονται με τη θεματική του Συνεδρίου. Στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν ενδεικτικά σχέδια δραστηριοτήτων και διδακτικών σεναρίων για την αναβίωση της κλασικής Ολυμπιάδας από εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Βασικός στόχος του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Αναβίωση της Κλασικής Ολυμπιάδας είναι η καταγραφή των κανονισμών οργάνωσης και υλοποίησης:

1. των αθλημάτων: δρόμου, πάλης, πυγμαχίας, παγκρατίου, αρματοδρομιών, αρχαίου πένταθλου (δρόμος, άλμα, πάλη, δισκοβολία, ακοντισμός), όπως πραγματοποιούνταν στην αρχαιότητα, αλλά και του Μαραθωνίου και του Φειδιππίδειου δρόμου,

2. των τελετών έναρξης, λήξης και όποιων άλλων τελετών υπήρχαν στην αρχαιότητα

3. των εκδηλώσεων πολιτικού χαρακτήρα

4. των πολιτιστικών εκδηλώσεων

5. αλλά και την καταγραφή του ενδυματολογικού κώδικα των ελλανοδικών, των αθλητών, των αφετών, των διοργανωτών και των θεατών της κλασικής Ολυμπιάδας

έτσι ώστε να καταστεί σαφής σε κάθε πολίτη ο τρόπος με τον οποίο διεξάγονταν οι αγώνες και η σημασία που είχε για τους πολίτες της αρχαιότητας η διεξαγωγή τους. Η καταγραφή αυτή θα αποτελέσει τη βάση για την οργάνωση της αναβιωμένης κλασικής Ολυμπιάδας, έτσι ώστε η διεξαγωγή της να διατηρεί και να προωθεί το ολυμπιακό πνεύμα και τα ολυμπιακά ιδεώδη της εκεχειρίας, του «αἰέν ἀριστεύειν» και του «εὖ ἀγωνίζεσθαι».

Στην Μεσόγειο, την πιο ευαίσθητη περιοχή της ανθρωπότητας, όπου οι θεοκρατικές αντιλήψεις διαχρονικά θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη, είναι αδήριτη ανάγκη να εμπεδωθεί η ειρηνική συνύπαρξη των λαών μέσω του ευ αγωνίζεσθαι και της εκεχειρίας, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί με την αναβίωση της κλασικής Ολυμπιάδας. Απώτερος σκοπός της αναβίωσης της κλασικής Ολυμπιάδας είναι η συνάντηση ανθρώπων από όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, καταγωγής, και η επαφή τους με τις κλασικές αξίες, ώστε να αναπτύξουν ενσυναίσθηση της κοινής τους καταγωγής, κατανοώντας και βιώνοντας την πραγματικότητα του ολυμπιακού ιδεώδους στη χώρα που αυτό γεννήθηκε. Έτσι, τίθενται τα θεμέλια για τη μετεξέλιξη του εγωιστικού παρόντος σε ένα πιο ανθρωποκεντρικό μέλλον.

2. Το Συνέδριο απευθύνεται σε:
• Πανεπιστημιακούς
• Διδάκτορες και υποψήφιους διδάκτορες
• Ειδικούς επιστήμονες
• Κατόχους Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων Ειδίκευσης
• Μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές
• Στελέχη εκπαίδευσης Α’/θμιας και Β’/θμιας εκπαίδευσης από την Ελλάδα και το εξωτερικό
• Εκπαιδευτικούς Α’/θμιας και Β’/θμιας εκπαίδευσης από την Ελλάδα και το εξωτερικό
• Ερευνητές
• Στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης
• Συνδικαλιστικούς φορείς της εκπαίδευσης
• Μέλη οργανώσεων αλλοδαπών
• Πολιτικά κόμματα
• Αθλητικά σωματεία
• Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κάθε βαθμίδας
• Πολιτιστικές οργανώσεις και συλλόγους
• Καλλιτεχνικές ομάδες ή σχήματα
• Δήμους
• Υπεύθυνους Πολιτιστικών Θεμάτων και σε κάθε ενδιαφερόμενο.

3. Προβληματική του συνεδρίου

Η ιδέα της αναβίωσης της κλασικής Ολυμπιάδας παράλληλα με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν αποτελεί μια ρομαντική αναπόληση του παρελθόντος, αλλά μια αναγκαιότητα του σήμερα, για την αντιμετώπιση της εμπορευματοποίησης, του εθνοκεντρισμού, του σφετερισμού της Ολυμπιακής Ιδέας, των συναλλαγών και της αδιαφάνειας που εκδηλώνονται στις διαδικασίες επιλογής της χώρας που θα φιλοξενήσει τους αγώνες. Τα σύγχρονα κράτη χρησιμοποιούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να στηρίξουν τον εθνοκεντρισμό τους, μετατρέποντας τον αθλητισμό σε υποχείριο του εθνοκεντρισμού και του ατομοκεντρισμού, αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό το εύρος της πολιτικής, πολιτισμικής και αθλητικής κρίσης, που εντείνεται με την απομάκρυνση από τον ανθρωποκεντρισμό και την προσήλωση των κοινωνιών στον τεχνοκρατισμό και τη θρησκοληψία, με αποτέλεσμα την πολιτισμική πενία που μαστίζει την υφήλιο.

Στο πλαίσιο αναζήτησης διεξόδου από την πολιτισμική πενία, σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά και διεθνώς, οι πολίτες αναβιώνουν δραστηριότητες του παρελθόντος και της αρχαιότητας. Ειδικότερα για την Ελλάδα και λόγω της ιστορικής και πολιτιστικής της διαδρομής, η τάση αυτή λαμβάνει γιγαντιαίες διαστάσεις και παίρνει μορφή μέσω ουσιαστικών προσπαθειών για αναβίωση δραστηριοτήτων, όπως των Νάιων, των Πύθιων, των Νέμεων, των Ίσθμιων, των Λυκαίων Αγώνων, της Κλασικής Διαδρομής Ήλιδας – Ολυμπίας, των Παναθηναίων, του αθλήματος του Παγκρατίου, του Φειδιππίδειου Άθλου κ.λπ.

4. Στόχος της αναβίωσης της κλασικής Ολυμπιάδας

Ως αντιστάθμισμα της πολιτισμικής πενίας προτάσσεται η αναβίωση της κλασικής Ολυμπιάδας σε μαθητές και ενήλικες, για να αποτελέσει το ανάχωμα στην κρίση και το εφαλτήριο ανάπτυξης των ηθικών αξιών, του ανθρωπισμού, του ολυμπιακού αθλητικού πνεύματος και του ελληνικού ανθρωποκεντρισμού, όπως αυτός διαμορφώθηκε από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και είναι άμεσα συνδεδεμένος με το πνεύμα του ολυμπισμού από όπου και αν αυτό πηγάζει (αθλητισμός, πολιτική, πολιτισμός). Σε αντιδιαστολή με τα κέντρα εξουσίας που λειτουργούν ανά την υφήλιο, η ανθρωπότητα έχει ανάγκη ενός παγκόσμιου κέντρου αθλητισμού, πολιτικής και πολιτισμού, το οποίο επικεντρώνεται στον άνθρωπο και δίνει το στίγμα του πολιτισμού και της πολιτιστικής δημιουργίας. Με την αναβίωση του τρίπτυχου της Κλασικής Ολυμπιάδας η Ελλάδα καλύπτει από κάθε άποψη την ανάγκη αυτή, εφόσον μπορεί να αποτελέσει, εκτός από αθλητικό, και παγκόσμιο κέντρο διπλωματίας και πολιτισμού. Η πρόταση αναβίωσης της κλασικής Ολυμπιάδας κινείται στο ίδιο πνεύμα και συμπεριλαμβάνει την Αθλητική Ολυμπιάδα για μαθητές και ενήλικες, την Πολιτική Ολυμπιάδα για ενήλικες και την Πολιτιστική Ολυμπιάδα για μαθητές και ενήλικες.

4.1. Η συμμετοχή των μαθητών στην Κλασική Ολυμπιάδα

Πεποίθησή μας είναι ότι τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι οι βασικότεροι φορείς παραγωγής πολιτισμού, σε αντιδιαστολή με την επικρατούσα άποψη ότι ο πολιτισμός πρέπει να εισαχθεί στην εκπαίδευση. Επομένως, ο πολιτισμός οφείλει όχι απλά να συνδεθεί με το σχολείο και την εκπαίδευση, αλλά το σχολείο και η εκπαίδευση να μετατραπούν στους κύριους φορείς παραγωγής πολιτισμού, με πρωτεργάτες τους μαθητές και συντονιστές τους εκπαιδευτικούς. Με τον τρόπο αυτό και μέσω της συμμετοχής των σχολείων κάθε βαθμίδας στην αναβίωση της κλασικής Ολυμπιάδας, θα οικοδομηθεί ο πολιτισμός όχι μόνο του παρόντος αλλά και του μέλλοντος.

Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται χιλιάδες εκδηλώσεις αθλητικού και πολιτιστικού περιεχομένου, που στην πλειοψηφία τους παραμένουν στην αφάνεια. Ένας μεγάλος αριθμός αυτών των εκδηλώσεων έχουν σχέση με τον Ολυμπισμό. Επομένως οι εκδηλώσεις αυτές οφείλουν να συντονιστούν και να παρουσιαστούν στην ελληνική κοινωνία, αποδεικνύοντας έτσι τη συνεισφορά της εκπαίδευσης στον πολιτισμό και στην αναβίωση της κλασικής Ολυμπιάδας.

4.2. Η συμμετοχή των ενηλίκων στην Κλασική Ολυμπιάδα

Οι αθλητικές εκδηλώσεις ενηλίκων στην Αθλητική Κλασική Ολυμπιάδα θα πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων ή αθλητών αθλημάτων της κλασικής Ολυμπιάδας. Η Πολιτιστική Ολυμπιάδα θα στηρίζεται στις πολιτιστικές εκδηλώσεις καλλιτεχνικών ομάδων και σχημάτων που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο νομού αλλά και πανελλήνια. Στις εκδηλώσεις της Πολιτικής Ολυμπιάδας θα πραγματοποιούνται ομιλίες πολιτικού περιεχομένου από ενήλικες πολίτες. Εν ενεργεία πολιτικοί δεν καλούνται και δεν γίνονται δεκτοί ως ομιλητές, διατηρούν όμως το δικαίωμα του ακροατή και της παρέμβασης. Απώτερος στόχος των εκδηλώσεων αυτών είναι η διαμόρφωση παγκόσμιας διπλωματίας και στρατηγικών για τη λειτουργία και τον εκδημοκρατισμό των πολιτικών συστημάτων, καθώς και η διατήρηση και ανάπτυξη της παγκόσμιας ειρήνης και του ανθρωποκεντρισμού. Για να είναι εφικτή η συμμετοχή τους σε μία από τις παραπάνω Ολυμπιάδες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώνουν τη συμμετοχή τους στην οργανωτική επιτροπή του νομού όπου δραστηριοποιούνται.

5. Προσδοκώμενα αποτελέσματα

Η αναβίωση της Κλασικής Ολυμπιάδας στο τρίπτυχό της «αθλητισμός – πολιτική – πολιτισμός» αρχικά σε όλα τα στάδια και θέατρα της κλασικής αρχαιότητας του ελληνικού χώρου, και στη συνέχεια του μεσογειακού, από τη Μασσαλία και την Κάτω Ιταλία, μέχρι την Αίγυπτο και την Οδησσό, είναι πολλαπλά ωφέλιμη για τον ελληνισμό και την ανθρωπότητα. Προσδοκούμε ότι η υλοποίησή της θα είναι προς όφελος κυρίως:

1. του Ολυμπισμού και του Ολυμπιακού Ιδεώδους,

2. της ειρήνης μέσω της εφαρμογής του ιδεώδους της Ολυμπιακής Εκεχειρίας,

3. των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς οι Κλασικοί Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν την πρωταρχική τους αφετηρία και το αντιστάθμισμά τους,

4. της ανθρωπότητας, γιατί εκτός των άλλων οι κάτοικοι της υφηλίου και ιδιαίτερα η νεολαία θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε άμεση επαφή με την ιστορία του ανθρωποκεντρισμού, του Ολυμπισμού και του Ελληνισμού, Φιλοδοξία μας είναι η αναβιωμένη κλασική Ολυμπιάδα στο τρίπτυχό της να αποτελέσει το μέτρο των ηθικών αξιών και της ανατροφοδότησης του ολυμπιακού πνεύματος όχι μόνο στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά σε κάθε έκφανση της κοινωνικής και πολιτισμικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

6. Ενδεικτικές Θεματικές Ενότητες

6.1. Ολύμπια και άλλοι αγώνες της αρχαιότητας
1. Τα Ολύμπια στην Ολυμπία
2. Τα Νάια στη Δωδώνη
3. Τα Πύθια στους Δελφούς
4. Τα Ίσθμια στην Κόρινθο
5. Τα Νέμεα στη Νεμέα
6. Τα Παναθήναια στην Αθήνα
7. Τα Ηραία στην Ολυμπία
8. Τα Ηραία στις Μυκήνες
9. Τα Ασκληπιεία στην Επίδαυρο
10. Τα Λύκαια στην Αρκαδία

6.1.1. Τα Νάια της Δωδώνης
1. Αίτια θέσπισης των Νάιων Αγώνων
2. Αίτια κατάργησης των Νάιων Αγώνων
3. Τα αγωνίσματα των Νάιων Αγώνων
4. Οι αξίες των Νάιων Αγώνων
5. Το πνεύμα των Νάιων Αγώνων
6. Προετοιμασία των αθλητών για συμμετοχή στους Νάιους Αγώνες
7. Διαδικασία επιλογής αθλητών για συμμετοχή στους Νάιους Αγώνες
8. Η σχέση των Νάιων Αγώνων με άλλες αθλητικές διοργανώσεις της αρχαιότητας
9. Η επιλογή της Δωδώνης ως χώρος τέλεσης των αγώνων
10. Κανονισμοί και όροι συμμετοχής στους Νάιους Αγώνες
11. Το τελετουργικό των Νάιων Αγώνων
12. Αξιώματα των οργανωτών των Νάιων Αγώνων: Ναΐαρχος, Αγωνοθέτης και Ναϊκοί Εύθυνοι
13. Διαμονή των αθλητών
14. Διαμονή των επισκεπτών
15. Αθλητικές υποδομές της αρχαίας Δωδώνης
16. Νικητές των Νάιων Αγώνων
17. Νάιοι αγώνες και γυναίκες
18. Προετοιμασία και διοργάνωση των Νάιων Αγώνων
19. Βράβευση των νικητών των Νάιων Αγώνων

6.2. Κανονισμοί οργάνωσης και υλοποίησης των αθλημάτων και των τελετών της κλασικής Ολυμπιάδας

Οι σύνεδροι που θα ασχοληθούν με τις θεματικές καταγραφής των κανονισμών λειτουργίας των αθλημάτων και των τελετών που περιλαμβάνονται στο 6.2.1. και το 6.2.2. καθώς και σε άλλες παρεμφερείς που μπορούν να προταθούν από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, θα πρέπει να περιγράψουν τους κανονισμούς που ίσχυαν στην κλασική εποχή και τον τρόπο με τον οποίο προτείνεται να εφαρμοστούν στην αναβιωμένη κλασική Ολυμπιάδα.

6.2.1. Κανονισμοί οργάνωσης και υλοποίησης των αθλημάτων της κλασικής και της αναβιωμένης κλασικής Ολυμπιάδας

1. Κανονισμός προετοιμασίας και διεξαγωγής του αγωνίσματος του Δρόμου

2. Κανονισμός προετοιμασίας και διεξαγωγής του αγωνίσματος της Πάλης

3. Κανονισμός προετοιμασίας και διεξαγωγής του αγωνίσματος της Πυγμαχίας

4. Κανονισμός προετοιμασίας και διεξαγωγής του αγωνίσματος του Παγκρατίου

5. Κανονισμός προετοιμασίας και διεξαγωγής του αγωνίσματος των Αρματοδρομιών

6. Κανονισμός προετοιμασίας και διεξαγωγής του αγωνίσματος του Αρχαίου Πένταθλου (Δρόμος, Άλμα, Πάλη, Δισκοβολία, Ακοντισμός)

7. Κανονισμός προετοιμασίας και διεξαγωγής του αγωνίσματος του Μαραθώνιου

8. Κανονισμός προετοιμασίας και διεξαγωγής του αγωνίσματος του Φειδιππίδειου Δρόμου

9. Πρόγραμμα διεξαγωγής των Ολυμπιακών αγωνισμάτων στην κλασική και την αναβιωμένη κλασική Ολυμπιάδα

6.2.2. Κανονισμοί οργάνωσης και υλοποίησης των τελετών της κλασικής και της αναβιωμένης κλασικής Ολυμπιάδας

1. Το τελετουργικό των κλασικών Ολυμπιακών Αγώνων

2. Κανονισμός προετοιμασίας και διεξαγωγής της τελετής έναρξης

3. Κανονισμός προετοιμασίας και διεξαγωγής της τελετής λήξης

4. Τελετουργικό της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

5. Προετοιμασία και υλοποίηση του τελετουργικού της πορείας από την Ήλιδα προς την Ολυμπία

6. Κανονισμός προετοιμασίας και διεξαγωγής των εκδηλώσεων πολιτικού χαρακτήρα

7. Κανονισμός προετοιμασίας και διεξαγωγής των πολιτιστικών εκδηλώσεων

8. Ενδυματολογικός κώδικας των ελλανοδικών

9. Ενδυματολογικός κώδικας των αθλητών

10. Ενδυματολογικός κώδικας των αφετών

11. Ενδυματολογικός κώδικας των διοργανωτών

12. Άλλοι κανονισμοί και όροι συμμετοχής στην κλασική και την αναβιωμένη κλασική Ολυμπιάδα

13. Βράβευση των νικητών στην κλασική και την αναβιωμένη κλασική Ολυμπιάδα

14. Η κοινωνική απήχηση των αγώνων της κλασικής και της αναβιωμένης κλασικής Ολυμπιάδας

6.3. Αναβίωση της κλασικής Ολυμπιάδας και Εκπαίδευση

1. Κλασική Ολυμπιάδα και Εκπαίδευση (Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια)

2. Κλασική Ολυμπιάδα και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

3. Ολυμπιακή Παιδαγωγική και επιστημονική έρευνα

4. Εκπαιδευτική Πολιτική για την αναβίωση της κλασικής Ολυμπιάδας.

5. Εκπαιδευτικά συστήματα και Ολυμπισμός

6. Αθλητικές – Πολιτισμικές – Πολιτικές – Κοινωνικές και Οικονομικές προεκτάσεις της αναβίωσης της κλασικής Ολυμπιάδας στην Εκπαίδευση

7. Κατάρτιση και επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την αναβίωση της κλασικής Ολυμπιάδας

8. Ο ρόλος των αναλυτικών προγραμμάτων και του εκπαιδευτικού υλικού στην καλλιέργεια της Ολυμπιακής Ιδέας

9. Κλασική Ολυμπιάδα και Κοινωνικό Σχολείο

10. Κλασική Ολυμπιάδα και Αγωγής Σταδιοδρομίας

11. Κλασική Ολυμπιάδα και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

12. Κλασική Ολυμπιάδα και Αγωγή Υγείας

13. Κλασική Ολυμπιάδα και Ειδική Αγωγή

14. Κλασική Ολυμπιάδα και Φιλοσοφία

15. Σχολικά πρωταθλήματα σε κλασικά στάδια

16. Ο ρόλος της ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας στην αναβίωση της κλασικής ολυμπιάδας

17. Ο ρόλος της Οργάνωσης και Διοίκησης Σχολικών Μονάδων στην αναβίωση της κλασικής Ολυμπιάδας

18. Ολυμπισμός: αθλητικό πνεύμα, γνωστικό αντικείμενο ή αξιακός κώδικας;

19. Ο Ολυμπισμός ως αντικείμενο της Διά βίου Κατάρτισης και Επιμόρφωσης Ενηλίκων

20. Η αναβίωση της κλασικής Ολυμπιάδας ως μέσο Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας

21. Προσδοκώμενα αποτελέσματα από την Αναβίωση της κλασικής Ολυμπιάδας

22. Κλασική Ολυμπιάδα και Παγκοσμιοποίηση

23. Κλασική Ολυμπιάδα: επιστροφή στο παρελθόν ή όραμα για το μέλλον;

24. Αναβίωση κλασικής Ολυμπιάδας: υπόθεση του έθνους ή της ανθρωπότητας;

25. Ολυμπιακοί Αγώνες: φιλία, ανθρωπιά, πολιτισμός ή απόκτηση μεταλλίων, εσόδων, δύναμης και εξουσίας;

26. Σύγχρονη κλασική ολυμπιάδα: στείρα αναπαράσταση της ολυμπιάδας της κλασικής εποχής ή μια γόνιμη διαδικασία παραγωγής πολιτισμού;

27. Δελφικά και ορφικά παραγγέλματα.

6.4. Ενδεικτικά σχέδια δραστηριοτήτων και διδακτικών σεναρίων για την αναβίωση της κλασικής Ολυμπιάδας

1. Θεατρικές παραστάσεις με συντονιστές και συντελεστές μαθητές και καθηγητές

2. Μικρές θεατρικές παραστάσεις στην αρχαία ελληνική γλώσσα.

3. Μικρά φεστιβάλ ή μουσικές εκδηλώσεις από μαθητικές χορωδίες, μαθητικά συγκροτήματα, σχολικά μουσικά σύνολα που σχετίζονται με την πρόσληψη της αρχαιοελληνικής παράδοσης.

4. Μαθητικές αγορεύσεις για την αναβίωση της κλασικής ολυμπιάδας με παρουσιάσεις powerpoint.

5. Ελεύθερες δραστηριότητες που αξιοποιούν και προωθούν τη διασύνδεση του κλασικού ολυμπισμού με τους σύγχρονους αγώνες

6. Αθλητικές εκδηλώσεις στα αρχαία στάδια (π.χ. σχολικά πρωταθλήματα)

7. Αναβίωση αγωνισμάτων κλασικής ολυμπιάδας

8. Ελεύθερες δραστηριότητες αναφορικά με τις προϋποθέσεις σύστασης και εξέλιξης των ολυμπιακών αγώνων

9. Ελεύθερες δραστηριότητες αναφορικά με τη φιλοσοφία και το περιεχόμενο των ολυμπιακών αγώνων

10. Μαθητικές διαλέξεις στα πλαίσια της Πολιτικής παιδείας, της Ολυμπιακής εκεχειρίας και της συμμετοχής των αντιπάλων στους αγώνες

11. Διαχρονικότητα και σύγκριση των αξιών του τρίπτυχου των κλασικών ολυμπιακών αγώνων: του αθλητισμού, της πολιτικής και του πολιτισμού με τη σύγχρονη εποχή

12. Ερευνητικές εργασίες για τη σκοποθεσία των Αγώνων στην Αρχαιότητα και τώρα: προϋποθέσεις για συμμετοχή – σκοποί – συνάδει το τότε με το σήμερα;

13. Σύνδεση των εκδηλώσεων με το πρόγραμμα εκπαιδευτικών εκδρομών: ημερήσιες στα κοντινά στάδια – θέατρα, πολυήμερες στα πιο μακρινά και στην Ολυμπία.

14. Διερεύνηση της διαχρονικότητας της ηθικοπνευματικής διάστασης του τρίπτυχου της κλασικής ολυμπιάδας μέσω της συμμετοχής των μαθητών στις δράσεις (project)

15. Σχολική ημέρα Ολυμπιάδας

16. Διαγωνισμοί μεταξύ σχολείων, πχ. ζωγραφική-σχεδιασμός αφίσας (σε υπολογιστή ή καλλιτεχνική δράση, αγώνες παιδιών που εκπροσωπούν διαφορετικές πόλεις).

6.5. Κλασική Ολυμπιάδα και Τουρισμός

1. Εσωτερικός τουρισμός

2. Εξωτερικός τουρισμός

3. Αθλητικός τουρισμός

4. Ιστορικός τουρισμός

5. Αρχαιολογικός τουρισμός

6. Γαστρονομικός τουρισμός

7. Εκπαιδευτικός Τουρισμός

8. Θαλάσσιος τουρισμός

9. Θρησκευτικός τουρισμός

10. Ιαματικός τουρισμός

11. Ιατρικός τουρισμός

12. Οικοτουρισμός

13. Οινοτουρισμός

14. Πολιτιστικός τουρισμός

15. Περιβαλλοντικός τουρισμός

16. Extreme sports

6.6. Ιστορία της Κλασικής Ολυμπιάδας

1. Αίτια θέσπισης των Ολυμπιακών Αγώνων

2. Αίτια κατάργησης των Ολυμπιακών Αγώνων

3. Ολυμπιακή παιδεία στην αρχαιότητα

4. Τα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα

5. Οι αξίες του Ολυμπισμού

6. Ολυμπιακό πνεύμα

7. Η Ολυμπιακή ιδέα στην αρχαιότητα

8. Προετοιμασία των αθλητών για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες

9. Διαδικασία επιλογής αθλητών για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες

10. Η σχέση των Ολυμπιακών Αγώνων με άλλες αθλητικές διοργανώσεις της αρχαιότητας

11. Η επιλογή της Ολυμπίας ως χώρος τέλεσης των αγώνων

12. Παραλειπόμενα των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας

13. Το παρασκήνιο των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας

14. Ολυμπισμός και Δήμος

15. Οι ελλανοδίκες

16. Διαμονή των αθλητών

17. Διαμονή των επισκεπτών

18. Αθλητικές υποδομές της αρχαίας Ολυμπίας

19. Αθλητικές υποδομές στον αρχαίο ελληνικό χώρο από τη Μασσαλία μέχρι την Αίγυπτο

20. Γνωστοί και άγνωστοι Ολυμπιονίκες της αρχαιότητας

21. Χαρακτηριστικές στιγμές από την υποδοχή των Ολυμπιονικών

22. Ηραία: Οι άγνωστοι γυναικείοι Ολυμπιακοί Αγώνες;

23. Ολυμπιακοί αγώνες και γυναίκες

24. Η εξέλιξη της αθλητικής περιβολής των αθλητών

25. Η σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων για τους πολίτες της αρχαιότητας

26. Ταφικά έθιμα προς τιμήν των Ολυμπιονικών

27. Αθλητικοί αγώνες και παράλληλες πολιτικές εκδηλώσεις (π.χ. Νέμεα, Πύθια κ.λπ.)

28. Ολυμπιακοί Αγώνες και παράλληλες πολιτικές εκδηλώσεις

29. Αθλητικοί αγώνες και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις (π.χ. Νέμεα, Πύθια κ.λπ.)

30. Ολυμπιακοί Αγώνες και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις

31. Ολυμπιακοί Αγώνες: Διαστάσεις της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελληνισμού

6.7. Κλασικοί και σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

1. Η γέννηση και η εξέλιξη του αθλητισμού στην αρχαιότητα.

2. Ιστορία και φιλοσοφία του αθλητισμού στην αρχαιότητα.

3. Η γέννηση και η εξέλιξη των Κλασικών Ολυμπιακών Αγώνων

4. Αναβίωση και ιστορική εξέλιξη των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

5. Κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές πτυχές των Κλασικών Ολυμπιακών Αγώνων

6. Κοινωνικοπολιτικές και πολιτισμικές πτυχές των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

7. Ολυμπιακοί Θεσμοί και Ολυμπιακό Δίκαιο στους Κλασικούς Ολυμπιακούς Αγώνες

8. Ολυμπιακοί Θεσμοί και Ολυμπιακό Δίκαιο στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες

9. Ολυμπιακή Φιλοσοφία: Αθλητισμός και Ηθική στην αρχαιότητα

10. Ολυμπιακή Φιλοσοφία: Αθλητισμός και Ηθική στη σύγχρονη εποχή

11. Ολυμπιακή Παιδαγωγική: Εκπόνηση και εφαρμογή σχολικών προγραμμάτων με βάση τους Κλασικούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

12. Ολυμπιακή Παιδαγωγική: Εκπόνηση και εφαρμογή σχολικών προγραμμάτων με βάση τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

13. Συλλογικότητα και ανθρωποκεντρισμός στους Κλασικούς Ολυμπιακούς Αγώνες

14. Εθνοκεντρισμός και ατομοκεντρισμός στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες

15. Μεθοδολογία έρευνας των πτυχών και της εξέλιξης των Κλασικών Ολυμπιακών Αγώνων

16. Μεθοδολογία έρευνας των πτυχών και της εξέλιξης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

17. Αξιολόγηση προγραμμάτων Ολυμπιακής Παιδείας για τους κλασικούς Ολυμπιακούς Αγώνες

18. Αξιολόγηση προγραμμάτων Ολυμπιακής Παιδείας για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες

19. Οργάνωση και Διαχείριση Κλασικών Ολυμπιακών Αγώνων (τεχνολογία, διαφήμιση, οικονομική διαχείριση, επικοινωνία, κλπ.)

20. Οργάνωση και Διαχείριση σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (τεχνολογία, ΜΜΕ, οικονομική διαχείριση, επικοινωνία, κλπ.)

21. Η σημασία της φλόγας στους Κλασικούς Ολυμπιακούς Αγώνες

22. Η σημασία της φλόγας στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες

23. Η σημασία της φλόγας στην καθημερινότητα της κλασικής εποχής

24. Η σημασία της φλόγας στην καθημερινότητα της σύγχρονης εποχής

6.8. Αναβιωμένη κλασική Ολυμπιάδα, Εκεχειρία και Ειρήνη στη Μεσόγειο, την Ευρώπη και τον κόσμο

1. Ολυμπιακή Εκεχειρία στην αρχαιότητα

2. Ολυμπιακή Εκεχειρία στην σύγχρονη εποχή

3. Το Ολυμπιακό Κίνημα στις διπλωματικές σχέσεις στην αρχαιότητα

4. Το Ολυμπιακό Κίνημα στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις

5. Θρησκευτικός πλουραλισμός στη Μεσόγειο και αναβίωση της κλασικής Ολυμπιάδας

6. Η συμβολή της αναβιωμένης κλασικής Ολυμπιάδας στην διαπολιτισμική επικοινωνία των λαών της Μεσογείου.

7. Ολυμπιακοί Αγώνες και Δημοκρατία

Σημείωση: Οι ενδιαφερόμενοι εκτός των παραπάνω μπορούν να προτείνουν θέματα και θεματικές

Γλώσσες του Συνεδρίου είναι η Ελληνική και η Αγγλική.

7. Δηλώσεις συμμετοχής εισηγητών και προδιαγραφές εισηγήσεων – ανακοινώσεων

Οι ενδιαφερόμενοι εισηγητές θα πρέπει:

1. Να συμπληρώσουν την online αίτηση στην ιστοσελίδα http://www.classicolympics.gr/2synedrio

2. Ολοκληρωμένο το κείμενο της εισήγησης μέχρι τις 31 Μαρτίου 2018, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία κρίσης:

  • Η έκταση του κειμένου κυμαίνεται μεταξύ 4500 – 5500 λέξεις (μαζί με βιβλιογραφία και πίνακες) σε γραμματοσειρά Times New Roman, 10 pt., διάστιχο μονό. Το αρχείο θα πρέπει να είναι σε μορφή Word, έκδοση 2003.
  • Στην αρχή του κειμένου αναγράφεται ο τίτλος της ανακοίνωσης με πεζοκεφαλαία και ακολουθούν το όνομα ή τα ονόματα των συγγραφέων.
  • Ακολουθούν περίληψη στα αγγλικά και στα ελληνικά (80-100 λέξεις έκαστη).
  • Σύντομα βιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα/των συγγραφέων στο τέλος του κειμένου μετά τη βιβλιογραφία (45-60 λέξεις έκαστος συγγραφέας σε πεζό κείμενο).
  • Οι βιβλιογραφικές αναφορές πρέπει να είναι με μορφή υποσημειώσεων. Περισσότερες πληροφορίες για τη συγγραφή των εισηγήσεων – ανακοινώσεων είναι αναρτημένες στο: http://periodiko.inpatra.gr/
  • Οι ανακοινώσεις θα πρέπει να σταλούν με e-mail στη διεύθυνση 2synedrio(ΣΤΟ)classicolympics.gr

3. Όσοι από τους εισηγητές δεν έχουν ολοκληρώσει το κείμενό τους μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, θα πρέπει να αποστείλουν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2018 τίτλο εισήγησης και περίληψη, ώστε να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα του συνεδρίου για παρουσίαση. Στην περίπτωση αυτή η διαδικασία κρίσης του κειμένου θα πραγματοποιηθεί όταν παραδοθεί το ολοκληρωμένο κείμενο, που δεν μπορεί να είναι αργότερα από 20 ημέρες από τη λήξη του συνεδρίου.

Γενικές πληροφορίες:

1. Κείμενα ανακοινώσεων που θα παραδοθούν μόνο σε έντυπη μορφή δε θα γίνουν αποδεκτά.

2. Οι ανακοινώσεις θα πρέπει να είναι πρωτότυπες, δηλαδή να μην έχουν παρουσιαστεί ή δημοσιευτεί με οποιονδήποτε τρόπο.

3. Τα κείμενα με την παραλαβή τους θα αποστέλλονται στην επιτροπή κριτών, και με την απάντησή τους θα ενημερώνονται οι συγγραφείς των ανακοινώσεων για την αποδοχή ή την απόρριψη του κειμένου τους.

4. Οι ανακοινώσεις θα συμπεριληφθούν στα Πρακτικά του Συνεδρίου μόνο εφόσον:
• παρουσιαστούν κατά τις εργασίες του Συνεδρίου διά ζώσης ή αναρτημένες
• εγκριθούν από τους κριτές και
• ο κάθε εισηγητής και συν-εισηγητής κάθε ανακοίνωσης έχει καταβάλει το κόστος συμμετοχής.

5. Ο εισηγητής ή οι εισηγητές για να παρουσιάσουν το κείμενό τους έχουν στη διάθεσή τους 15 λεπτά.

8. Δηλώσεις συμμετοχής ακροατών

Γίνονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα http://www.classicolympics.gr/2synedrio

9. Συμμετοχή στο συνέδριο

Η παρακολούθηση των εισηγήσεων και ανακοινώσεων του συνεδρίου είναι ελεύθερη για το κοινό, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στην αίθουσα του συνεδρίου, κατόπιν συνεννόησης με τη γραμματεία. Όσοι όμως επιθυμούν να πάρουν το φάκελο του συνεδρίου που περιλαμβάνει:
1. Πρόγραμμα Εργασιών Συνεδρίου
2. Βεβαίωση Συμμετοχής στο Συνέδριο
3. Άλλο υλικό (αν υπάρχει)
καταβάλλουν οικονομική συμμετοχή ως ακολούθως:

Σύνεδροι Οικονομική
συμμετοχή
Εισηγητές (συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών) 50
Ακροατές  20
Φοιτητές ακροατές  15

Επίσης μετά το πέρας του συνεδρίου και την ολοκλήρωση των πρακτικών, αποστέλλεται στους συμμετέχοντες που κατέβαλαν την οικονομική συμμετοχή, εισηγητές και ακροατές, ηλεκτρονική διεύθυνση και κωδικός πρόσβασης για την απόκτηση του ηλεκτρονικού τόμου των πρακτικών του συνεδρίου.

Ειδικότερα για τους εισηγητές ισχύουν τα εξής:

  • Το κόστος συμμετοχής κάθε εισηγητή, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών, και εφόσον ο αριθμός των ανακοινώσεών του δεν ξεπερνά τις δυο, αυτόνομα ή σε συγγραφική ομάδα, παραμένει το ίδιο, όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα.
  • Για κάθε ανακοίνωση πέραν των δύο, κάθε συγγραφέας επιβαρύνεται με το ποσό των 50€ έκαστη.
  • Συμμετοχή πληρώνουν όλοι οι εισηγητές που συμμετέχουν σε μία ανακοίνωση
  • Η συμμετοχή με αναρτημένη ανακοίνωση (poster) γίνεται κατόπιν συνεννόησης με την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής
Παντελής Γεωργογιάννης
Καθηγητής Πανεπιστημίου
π. Πρόεδρος ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Πατρών
π. Πρόεδρος της Συνόδου Προέδρων Παιδαγωγικών Τμημάτων Ελλάδας και Κύπρου

 


ΕΓΚΡΙΣΗ 1ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 2017


Αρ.Πρωτ.18794/Δ2/04-02-2015/ΥΠΟΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Πληροφορίες : Οικονόμου Νεκταρία
Ιστοσελίδα : http://www.minedu.gov.gr
Email : t05sded(ΑΤ)minedu.gov.gr
Τηλέφωνο : 210 344 3619
FAX : 210 344 3390

ΘΕΜΑ: «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναβίωσης της Κλασικής Ολυμπιάδας»

Σας διαβιβάζουμε την ανακοίνωση του 1Ου Πανελληνίου Συνεδρίου με θέμα «Αναβίωση της κλασικής Ολυμπιάδας» που θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα στις 29-31 Μαΐου 2015 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών και παρακαλούμε όπως ενημερώσετε όλους τους εκπαιδευτικούς των περιοχών ευθύνης σας.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗΣ

Σχετικά Άρθρα