1ο Πανελλήνιο Συνέδριο "Αναβίωση της Κλασικής Ολυμπιάδας"

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ"

Αρ.Πρωτ.18794/Δ2/04-02-2015/ΥΠΟΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Πληροφορίες : Οικονόμου Νεκταρία
Ιστοσελίδα : http://www.minedu.gov.gr
Email : t05sded(ΑΤ)minedu.gov.gr
Τηλέφωνο : 210 344 3619
FAX : 210 344 3390

ΘΕΜΑ: «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναβίωσης της Κλασικής Ολυμπιάδας»

Σας διαβιβάζουμε την ανακοίνωση του 1Ου Πανελληνίου Συνεδρίου με θέμα «Αναβίωση της κλασικής Ολυμπιάδας» που θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα στις 29-31 Μαΐου 2015 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών και παρακαλούμε όπως ενημερώσετε όλους τους εκπαιδευτικούς των περιοχών ευθύνης σας.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗΣ

 


1ο Πανελλήνιο Συνέδριο

με θέμα:

"Αναβίωση της κλασικής Ολυμπιάδας"
με κριτές

Πάτρα, 29-31 Μαΐου 2015

Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών
Πανεπιστημιούπολη Ρίο


Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διοργάνωση:
Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Πολιτών
http://www.classicolympics.gr

Συνδιοργανωτές:
- Διεύθυνση Σπουδών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης ΥΠΑΙΘ
- Διεύθυνση Σπουδών Β/βάθμιας Εκπαίδευσης ΥΠΑΙΘ
- Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής ΥΠΑΙΘ
- Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών
- Παιδαγωγική Εταιρία Ελλάδας
- Κέντρο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης

Το Συνέδριο απευθύνεται σε:
- Πανεπιστημιακούς
- Διδάκτορες και υποψήφιους διδάκτορες
- Ειδικούς επιστήμονες
- Κατόχους Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων Ειδίκευσης
- Μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές
- Στελέχη εκπαίδευσης Α’/θμιας και Β’/θμιας εκπαίδευσης από την Ελλάδα και το εξωτερικό
- Εκπαιδευτικούς Α’/θμιας και Β’/θμιας εκπαίδευσης από την Ελλάδα και το εξωτερικό
- Ερευνητές
- Στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης 
- Συνδικαλιστικούς φορείς της εκπαίδευσης
- Μέλη οργανώσεων αλλοδαπών
- Πολιτικά κόμματα
- Αθλητικά σωματεία
- Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κάθε βαθμίδας
- Πολιτιστικές οργανώσεις και συλλόγους
- Καλλιτεχνικές ομάδες ή σχήματα
- Δήμους
- Υπεύθυνους Πολιτιστικών Θεμάτων και σε κάθε ενδιαφερόμενο.

1. Προβληματική του συνεδρίου

Η ιδέα της αναβίωσης της κλασικής Ολυμπιάδας παράλληλα με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν αποτελεί μια ρομαντική αναπόληση του παρελθόντος, αλλά μια αναγκαιότητα του σήμερα, για την αντιμετώπιση της εμπορευματοποίησης, του εθνοκεντρισμού, του σφετερισμού της Ολυμπιακής Ιδέας, των συναλλαγών και της αδιαφάνειας που εκδηλώνονται στις διαδικασίες επιλογής της χώρας που θα φιλοξενήσει τους αγώνες.

Τα σύγχρονα κράτη χρησιμοποιούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να στηρίξουν τον εθνοκεντρισμό τους, μετατρέποντας τον αθλητισμό σε υποχείριο του εθνοκεντρισμού και του ατομοκεντρισμού, αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό το εύρος της πολιτικής, πολιτισμικής και αθλητικής κρίσης, που εντείνεται με την απομάκρυνση από τον ανθρωποκεντρισμό και την προσήλωση των κοινωνιών στον τεχνοκρατισμό και τη θρησκοληψία, με αποτέλεσμα την πολιτισμική πενία που μαστίζει την υφήλιο.

Στο πλαίσιο αναζήτησης διεξόδου από την πολιτισμική πενία, σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά και διεθνώς, οι πολίτες αναβιώνουν δραστηριότητες του παρελθόντος και της αρχαιότητας. Ειδικότερα για την Ελλάδα και λόγω της ιστορικής και πολιτιστικής της διαδρομής, η τάση αυτή λαμβάνει γιγαντιαίες διαστάσεις και παίρνει μορφή μέσω ουσιαστικών προσπαθειών για αναβίωση δραστηριοτήτων, όπως των Πύθιων, των Νέμεων, των Ίσθμιων, των Λυκαίων Αγώνων, της Κλασικής Διαδρομής Ήλιδας – Ολυμπίας, των Παναθηναίων, του αθλήματος του Παγκρατίου, του Φειδιππίδειου Άθλου κ.λπ.

2. Στόχος της αναβίωσης της κλασικής Ολυμπιάδας

Ως αντιστάθμισμα της πολιτισμικής πενίας προτάσσεται η αναβίωση της κλασικής Ολυμπιάδας σε μαθητές και ενήλικες, για να αποτελέσει το ανάχωμα στην κρίση και το εφαλτήριο ανάπτυξης των ηθικών αξιών, του ανθρωπισμού, του ολυμπιακού αθλητικού πνεύματος και του ελληνικού ανθρωποκεντρισμού, όπως αυτός διαμορφώθηκε από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και είναι άμεσα συνδεδεμένος με το πνεύμα του ολυμπισμού από όπου και αν αυτό πηγάζει (αθλητισμός, πολιτική, πολιτισμός).

Σε αντιδιαστολή με τα κέντρα εξουσίας που λειτουργούν ανά την υφήλιο, η ανθρωπότητα έχει ανάγκη ενός παγκόσμιου κέντρου αθλητισμού, πολιτικής και πολιτισμού, το οποίο επικεντρώνεται στον άνθρωπο και δίνει το στίγμα του πολιτισμού και της πολιτιστικής δημιουργίας. Με την αναβίωση του τρίπτυχου της Κλασικής Ολυμπιάδας η Ελλάδα καλύπτει από κάθε άποψη την ανάγκη αυτή, εφόσον μπορεί να αποτελέσει, εκτός από αθλητικό, και παγκόσμιο κέντρο διπλωματίας και πολιτισμού. Η πρόταση αναβίωσης της κλασικής Ολυμπιάδας κινείται στο ίδιο πνεύμα και συμπεριλαμβάνει την Αθλητική Ολυμπιάδα για μαθητές και ενήλικες, την Πολιτική Ολυμπιάδα για ενήλικες και την Πολιτιστική Ολυμπιάδα για μαθητές και ενήλικες.

2.1. Η συμμετοχή των μαθητών στην Κλασική Ολυμπιάδα

Πεποίθησή μας είναι ότι τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι οι βασικότεροι φορείς παραγωγής πολιτισμού, σε αντιδιαστολή με την επικρατούσα άποψη ότι ο πολιτισμός πρέπει να εισαχθεί στην εκπαίδευση. Επομένως, ο πολιτισμός οφείλει όχι απλά να συνδεθεί με το σχολείο και την εκπαίδευση, αλλά το σχολείο και η εκπαίδευση να μετατραπούν στους κύριους φορείς παραγωγής πολιτισμού, με πρωτεργάτες τους μαθητές και συντονιστές τους εκπαιδευτικούς. Με τον τρόπο αυτό και μέσω της συμμετοχής των σχολείων κάθε βαθμίδας στην αναβίωση της κλασικής Ολυμπιάδας, θα οικοδομηθεί ο πολιτισμός όχι μόνο του παρόντος αλλά και του μέλλοντος.

Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται χιλιάδες εκδηλώσεις αθλητικού και πολιτιστικού περιεχομένου, που στην πλειοψηφία τους παραμένουν στην αφάνεια. Ένας μεγάλος αριθμός αυτών των εκδηλώσεων έχουν σχέση με τον Ολυμπισμό. Επομένως οι εκδηλώσεις αυτές οφείλουν να συντονιστούν και να
παρουσιαστούν στην ελληνική κοινωνία, αποδεικνύοντας έτσι τη συνεισφορά της εκπαίδευσης στον πολιτισμό και στην αναβίωση της κλασικής Ολυμπιάδας.

2.2. Η συμμετοχή των ενηλίκων στην Κλασική Ολυμπιάδα

Οι αθλητικές εκδηλώσεις ενηλίκων στην Αθλητική Κλασική Ολυμπιάδα θα πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων ή αθλητών αθλημάτων της κλασικής Ολυμπιάδας.

Η Πολιτιστική Ολυμπιάδα θα στηρίζεται στις πολιτιστικές εκδηλώσεις καλλιτεχνικών ομάδων και σχημάτων που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο νομού αλλά και πανελλήνια.

Στις εκδηλώσεις της Πολιτικής Ολυμπιάδας θα πραγματοποιούνται ομιλίες πολιτικού περιεχομένου από ενήλικες πολίτες. Εν ενεργεία πολιτικοί δεν καλούνται και δεν γίνονται δεκτοί ως ομιλητές, διατηρούν όμως το δικαίωμα του ακροατή και της παρέμβασης. Απώτερος στόχος των εκδηλώσεων αυτών είναι η διαμόρφωση παγκόσμιας διπλωματίας και στρατηγικών για τη λειτουργία και τον εκδημοκρατισμό των πολιτικών συστημάτων, καθώς και η διατήρηση και ανάπτυξη της παγκόσμιας ειρήνης και του ανθρωποκεντρισμού.

Για να είναι εφικτή η συμμετοχή τους σε μία από τις παραπάνω Ολυμπιάδες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώνουν τη συμμετοχή τους στην οργανωτική επιτροπή του νομού όπου δραστηριοποιούνται.

3. Προσδοκώμενα αποτελέσματα

Η αναβίωση της Κλασικής Ολυμπιάδας στο τρίπτυχό της «αθλητισμός – πολιτική – πολιτισμός» αρχικά σε όλα τα στάδια και θέατρα της κλασικής αρχαιότητας του ελληνικού χώρου, και στη συνέχεια του μεσογειακού, από τη Μασσαλία και την Κάτω Ιταλία, μέχρι την Αίγυπτο και την Οδησσό, είναι πολλαπλά ωφέλιμη για τον ελληνισμό και την ανθρωπότητα.

Προσδοκούμε ότι η υλοποίησή της θα είναι προς όφελος κυρίως:

1. του Ολυμπισμού και του Ολυμπιακού Ιδεώδους,

2. της ειρήνης μέσω της εφαρμογής του ιδεώδους της Ολυμπιακής Εκεχειρίας,

3. των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς οι Κλασικοί Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν την πρωταρχική τους αφετηρία και το αντιστάθμισμά τους,

4. της ανθρωπότητας, γιατί εκτός των άλλων οι κάτοικοι της υφηλίου και ιδιαίτερα η νεολαία θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε άμεση επαφή με την ιστορία του ανθρωποκεντρισμού, του Ολυμπισμού και του Ελληνισμού,
Φιλοδοξία μας είναι η αναβιωμένη κλασική Ολυμπιάδα στο τρίπτυχό της να αποτελέσει το μέτρο των ηθικών αξιών και της ανατροφοδότησης του ολυμπιακού πνεύματος όχι μόνο στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά σε κάθε έκφανση της κοινωνικής και πολιτισμικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

4. Ενδεικτικές Θεματικές Ενότητες

4.1. Ιστορία της Κλασικής Ολυμπιάδας
1. Αίτια θέσπισης των Ολυμπιακών Αγώνων
2. Αίτια κατάργησης των Ολυμπιακών Αγώνων
3. Ολυμπιακή παιδεία στην αρχαιότητα
4. Τα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα
5. Οι αξίες του Ολυμπισμού
6. Ολυμπιακό πνεύμα
7. Η Ολυμπιακή ιδέα στην αρχαιότητα
8. Προετοιμασία των αθλητών για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες
9. Διαδικασία επιλογής αθλητών για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες
10. Η σχέση των Ολυμπιακών Αγώνων με άλλες αθλητικές διοργανώσεις της αρχαιότητας
11. Η επιλογή της Ολυμπίας ως χώρος τέλεσης των αγώνων
12. Παραλειπόμενα των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας
13. Το παρασκήνιο των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας
14. Ολυμπισμός και Δήμος
15. Κανονισμοί και όροι συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες
16. Το τελετουργικό των Ολυμπιακών Αγώνων
17. Οι ελλανοδίκες
18. Διαμονή των αθλητών
19. Διαμονή των επισκεπτών
20. Αθλητικές υποδομές της αρχαίας Ολυμπίας
21. Αθλητικές υποδομές στον αρχαίο ελληνικό χώρο από τη Μασσαλία μέχρι την Αίγυπτο
22. Γνωστοί και άγνωστοι Ολυμπιονίκες της αρχαιότητας
23. Χαρακτηριστικές στιγμές από την υποδοχή των Ολυμπιονικών
24. Ηραία: Οι άγνωστοι γυναικείοι Ολυμπιακοί Αγώνες;
25. Ολυμπιακοί αγώνες και γυναίκες
26. Η εξέλιξη της αθλητικής περιβολής των αθλητών
27. Ολυμπιακή Εκεχειρία στην αρχαιότητα
28. Προετοιμασία και διοργάνωση των αγώνων
29. Βράβευση των νικητών των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας
30. Η σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων για τους πολίτες της αρχαιότητας
31. Το πρόγραμμα διεξαγωγής των Ολυμπιακών αγωνισμάτων στην αρχαιότητα
32. Ταφικά έθιμα προς τιμήν των Ολυμπιονικών
33. Αθλητικοί αγώνες και παράλληλες πολιτικές εκδηλώσεις (π.χ. Νέμεα, Πύθια κ.λπ.)
34. Ολυμπιακοί Αγώνες και παράλληλες πολιτικές εκδηλώσεις
35. Αθλητικοί αγώνες και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις (π.χ. Νέμεα, Πύθια κ.λπ.)
36. Ολυμπιακοί Αγώνες και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις
37. Ολυμπιακοί Αγώνες: Διαστάσεις της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελληνισμού
κ.λπ.

4.2. Κλασικοί και σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες
1. Η γέννηση και η εξέλιξη του αθλητισμού στην αρχαιότητα.
2. Ιστορία και φιλοσοφία του αθλητισμού στην αρχαιότητα.
3. Η γέννηση και η εξέλιξη των Κλασικών Ολυμπιακών Αγώνων
4. Aναβίωση και ιστορική εξέλιξη των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων
5. Κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές πτυχές των Κλασικών Ολυμπιακών Αγώνων
6. Κοινωνικοπολιτικές και πολιτισμικές πτυχές των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων
7. Ολυμπιακοί Θεσμοί και Ολυμπιακό Δίκαιο στους Κλασικούς Ολυμπιακούς Αγώνες
8. Ολυμπιακοί Θεσμοί και Ολυμπιακό Δίκαιο στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες
9. Ολυμπιακή Φιλοσοφία: Αθλητισμός και Ηθική στην αρχαιότητα
10. Ολυμπιακή Φιλοσοφία: Αθλητισμός και Ηθική στη σύγχρονη εποχή
11. Ολυμπιακή Παιδαγωγική: Εκπόνηση και εφαρμογή σχολικών προγραμμάτων με βάση τους Κλασικούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
12. Ολυμπιακή Παιδαγωγική: Εκπόνηση και εφαρμογή σχολικών προγραμμάτων με βάση τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.
13. Το Ολυμπιακό Κίνημα στις διπλωματικές σχέσεις στην αρχαιότητα
14. Το Ολυμπιακό Κίνημα στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις
15. Συλλογικότητα και ανθρωποκεντρισμός στους Κλασικούς Ολυμπιακούς Αγώνες
16. Εθνοκεντρισμός και ατομοκεντρισμός στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες
17. Μεθοδολογία έρευνας των πτυχών και της εξέλιξης των Κλασικών Ολυμπιακών Αγώνων
18. Μεθοδολογία έρευνας των πτυχών και της εξέλιξης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων
19. Αξιολόγηση προγραμμάτων Ολυμπιακής Παιδείας για τους κλασικούς Ολυμπιακούς Αγώνες
20. Αξιολόγηση προγραμμάτων Ολυμπιακής Παιδείας για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες
21. Οργάνωση και Διαχείριση Κλασικών Ολυμπιακών Αγώνων (τεχνολογία, διαφήμιση, οικονομική διαχείριση, επικοινωνία, κλπ.)
22. Οργάνωση και Διαχείριση σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (τεχνολογία, ΜΜΕ, οικονομική διαχείριση, επικοινωνία, κλπ.)
23. Η αναγκαιότητα για την αναβίωση της κλασικής Ολυμπιάδας

4.3. Αναβίωση της κλασικής Ολυμπιάδας και Εκπαίδευση
1. Κλασική Ολυμπιάδα και Εκπαίδευση (Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια)
2. Κλασική Ολυμπιάδα και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
3. Ολυμπιακή Παιδαγωγική και επιστημονική έρευνα
4. Εκπαιδευτική Πολιτική για την αναβίωση της κλασικής Ολυμπιάδας.
5. Εκπαιδευτικά συστήματα και Ολυμπισμός
6. Αθλητικές – Πολιτισμικές – Πολιτικές – Κοινωνικές και Οικονομικές προεκτάσεις της αναβίωσης της κλασικής Ολυμπιάδας
7. Κατάρτιση και επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την αναβίωση της κλασικής Ολυμπιάδας
8. Ο ρόλος των αναλυτικών προγραμμάτων και του εκπαιδευτικού υλικού στην καλλιέργεια της Ολυμπιακής Ιδέας
9. Κλασική Ολυμπιάδα και Κοινωνικό Σχολείο
10. Κλασική Ολυμπιάδα και Αγωγής Σταδιοδρομίας
11. Κλασική Ολυμπιάδα και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
12. Κλασική Ολυμπιάδα και Αγωγή Υγείας
13. Κλασική Ολυμπιάδα και Ειδική Αγωγή
14. Κλασική Ολυμπιάδα και Φιλοσοφία
15. Σχολικά πρωταθλήματα σε κλασικά στάδια
16. Ο ρόλος της ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας στην αναβίωση της κλασικής ολυμπιάδας
17. Ο ρόλος της Οργάνωσης και Διοίκησης Σχολικών Μονάδων στην αναβίωση της κλασικής Ολυμπιάδας
18. Ολυμπισμός: αθλητικό πνεύμα, γνωστικό αντικείμενο ή αξιακός κώδικας;
19. Ο Ολυμπισμός ως αντικείμενο της Διά βίου Κατάρτισης και Επιμόρφωσης Ενηλίκων
20. Η αναβίωση της κλασικής Ολυμπιάδας ως μέσο Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας
21. Προσδοκώμενα αποτελέσματα από την Αναβίωση της κλασικής Ολυμπιάδας
22. Κλασική Ολυμπιάδα και Παγκοσμιοποίηση
23. Κλασική Ολυμπιάδα: επιστροφή στο παρελθόν ή όραμα για το μέλλον;
24. Αναβίωση κλασικής Ολυμπιάδας: υπόθεση του έθνους ή της ανθρωπότητας;
25. Ολυμπιακοί Αγώνες: φιλία, ανθρωπιά, πολιτισμός ή απόκτηση μεταλλίων, εσόδων, δύναμης και εξουσίας;
26. Σύγχρονη κλασική ολυμπιάδα: στείρα αναπαράσταση της ολυμπιάδας της κλασικής εποχής ή μια γόνιμη διαδικασία παραγωγής πολιτισμού;
κ.λπ.

4.4. Κλασική Ολυμπιάδα και Τουρισμός
1. Εσωτερικός τουρισμός
2. Εξωτερικός τουρισμός
3. Αθλητικός τουρισμός
4. Ιστορικός τουρισμός
5. Αρχαιολογικός τουρισμός
6. Γαστρονομικός τουρισμός
7. Εκπαιδευτικός Τουρισμός
8. Θαλάσσιος τουρισμός
9. Θρησκευτικός τουρισμός
10. Ιαματικός τουρισμός
11. Ιατρικός τουρισμός
12. Οικοτουρισμός
13. Οινοτουρισμός
14. Πολιτιστικός τουρισμός
15. Περιβαλλοντικός τουρισμός
16. Extreme sports
κ.λπ.

4.5. Ιστορία της Κλασικής Ολυμπιάδας
38. Αίτια θέσπισης των Ολυμπιακών Αγώνων
39. Αίτια κατάργησης των Ολυμπιακών Αγώνων
40. Ολυμπιακή παιδεία στην αρχαιότητα
41. Τα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα
42. Οι αξίες του Ολυμπισμού
43. Ολυμπιακό πνεύμα
44. Η Ολυμπιακή ιδέα στην αρχαιότητα
45. Προετοιμασία των αθλητών για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες
46. Διαδικασία επιλογής αθλητών για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες
47. Η σχέση των Ολυμπιακών Αγώνων με άλλες αθλητικές διοργανώσεις της αρχαιότητας
48. Η επιλογή της Ολυμπίας ως χώρος τέλεσης των αγώνων
49. Παραλειπόμενα των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας
50. Το παρασκήνιο των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας
51. Ολυμπισμός και Δήμος
52. Κανονισμοί και όροι συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες
53. Το τελετουργικό των Ολυμπιακών Αγώνων
54. Οι ελλανοδίκες
55. Διαμονή των αθλητών
56. Διαμονή των επισκεπτών
57. Αθλητικές υποδομές της αρχαίας Ολυμπίας
58. Αθλητικές υποδομές στον αρχαίο ελληνικό χώρο από τη Μασσαλία μέχρι την Αίγυπτο
59. Γνωστοί και άγνωστοι Ολυμπιονίκες της αρχαιότητας
60. Χαρακτηριστικές στιγμές από την υποδοχή των Ολυμπιονικών
61. Ηραία: Οι άγνωστοι γυναικείοι Ολυμπιακοί Αγώνες;
62. Ολυμπιακοί αγώνες και γυναίκες
63. Η εξέλιξη της αθλητικής περιβολής των αθλητών
64. Ολυμπιακή Εκεχειρία στην αρχαιότητα
65. Προετοιμασία και διοργάνωση των αγώνων
66. Βράβευση των νικητών των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας
67. Η σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων για τους πολίτες της αρχαιότητας
68. Το πρόγραμμα διεξαγωγής των Ολυμπιακών αγωνισμάτων στην αρχαιότητα
69. Ταφικά έθιμα προς τιμήν των Ολυμπιονικών
70. Αθλητικοί αγώνες και παράλληλες πολιτικές εκδηλώσεις (π.χ. Νέμεα, Πύθια κ.λπ.)
71. Ολυμπιακοί Αγώνες και παράλληλες πολιτικές εκδηλώσεις
72. Αθλητικοί αγώνες και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις (π.χ. Νέμεα, Πύθια κ.λπ.)
73. Ολυμπιακοί Αγώνες και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις
74. Ολυμπιακοί Αγώνες: Διαστάσεις της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελληνισμού
κ.λπ.

4.6. Ενδεικτικά σχέδια δραστηριοτήτων και διδακτικών σεναρίων για την αναβίωση της κλασικής Ολυμπιάδας
1. Θεατρικές παραστάσεις με συντονιστές και συντελεστές μαθητές και καθηγητές
2. Μικρές θεατρικές παραστάσεις στην αρχαία ελληνική γλώσσα.
3. Μικρά φεστιβάλ ή μουσικές εκδηλώσεις από μαθητικές χορωδίες, μαθητικά συγκροτήματα, σχολικά μουσικά σύνολα που σχετίζονται με την πρόσληψη της αρχαιοελληνικής παράδοσης.
4. Μαθητικές αγορεύσεις για την αναβίωση της κλασικής ολυμπιάδας με παρουσιάσεις powerpoint.
5. Ελεύθερες δραστηριότητες που αξιοποιούν και προωθούν τη διασύνδεση του κλασικού ολυμπισμού με τους σύγχρονους αγώνες
6. Αθλητικές εκδηλώσεις στα αρχαία στάδια (π.χ. σχολικά πρωταθλήματα)
7. Αναβίωση αγωνισμάτων κλασικής ολυμπιάδας
8. Ελεύθερες δραστηριότητες αναφορικά με τις προϋποθέσεις σύστασης και εξέλιξης των ολυμπιακών αγώνων
9. Ελεύθερες δραστηριότητες αναφορικά με τη φιλοσοφία και το περιεχόμενο των ολυμπιακών αγώνων
10. Μαθητικές διαλέξεις στα πλαίσια της Πολιτικής παιδείας, της Ολυμπιακής εκεχειρίας και της συμμετοχής των αντιπάλων στους αγώνες
11. Διαχρονικότητα και σύγκριση των αξιών του τρίπτυχου των κλασικών ολυμπιακών αγώνων: του αθλητισμού, της πολιτικής και του πολιτισμού με τη σύγχρονη εποχή
12. Ερευνητικές εργασίες για τη σκοποθεσία των Αγώνων στην Αρχαιότητα και τώρα: προϋποθέσεις για συμμετοχή – σκοποί – συνάδει το τότε με το σήμερα;
13. Σύνδεση των εκδηλώσεων με το πρόγραμμα εκπαιδευτικών εκδρομών: ημερήσιες στα κοντινά στάδια – θέατρα, πολυήμερες στα πιο μακρινά και στην Ολυμπία.
14. Διερεύνηση της διαχρονικότητας της ηθικοπνευματικής διάστασης του τρίπτυχου της κλασικής ολυμπιάδας μέσω της συμμετοχής των μαθητών στις δράσεις (project)
15. Σχολική ημέρα Ολυμπιάδας 16. Διαγωνισμοί μεταξύ σχολείων, πχ. ζωγραφική-σχεδιασμός αφίσας (σε υπολογιστή ή καλλιτεχνική δράση, αγώνες παιδιών που εκπροσωπούν διαφορετικές πόλεις).
κ.λπ.

Σημείωση: Οι ενδιαφερόμενοι εκτός των παραπάνω μπορούν να προτείνουν θέματα και θεματικές Γλώσσα του Συνεδρίου είναι η Ελληνική.

5. Δηλώσεις συμμετοχής εισηγητών και προδιαγραφές εισηγήσεων – ανακοινώσεων

Οι ενδιαφερόμενοι εισηγητές θα πρέπει να στείλουν μέχρι τις 10 Απριλίου 2015:

1. Αίτηση συμμετοχής online στο www.classicolympics.gr (Απαραίτητα για όλους τους εισηγητές)

2. Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσής τους, έτοιμο προς δημοσίευση, σε ηλεκτρονική μορφή με e-mail, το οποίο δε θα ξεπερνά τις 4500 – 5500 λέξεις (μαζί με βιβλιογραφία και πίνακες) σε γραμματοσειρά Times New Roman, 10 pt., διάστιχο μονό. Το αρχείο θα πρέπει να είναι σε μορφή Word, έκδοση 2003

3. Οι ανακοινώσεις θα πρέπει να σταλούν με e-mail στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

4. Περίληψη στα αγγλικά και στα ελληνικά (80-100 λέξεις έκαστη)

5. Σύντομα βιογραφικά στοιχεία των συγγραφέων σε πεζό κείμενο (45-60 λέξεις για κάθε συγγραφέα).

6. Οι βιβλιογραφικές αναφορές πρέπει να είναι με μορφή υποσημειώσεων.

Περισσότερες πληροφορίες για τη συγγραφή των εισηγήσεων – ανακοινώσεων είναι αναρτημένες στο: http://periodiko.inpatra.gr

Ο εισηγητής ή οι εισηγητές για να παρουσιάσουν το κείμενό τους έχουν στη διάθεσή τους 15 λεπτά.

Κείμενα ανακοινώσεων που θα παραδοθούν μόνο σε έντυπη μορφή δε θα γίνουν αποδεκτά.

Τα κείμενα με την παραλαβή τους θα αποστέλλονται στην επιτροπή κριτών, και με την απάντησή τους θα ενημερώνονται οι συγγραφείς των ανακοινώσεων για την αποδοχή ή την απόρριψη του κειμένου τους. Οι ανακοινώσεις θα πρέπει να είναι πρωτότυπες, δηλαδή να μην έχουν παρουσιαστεί ή δημοσιευτεί με οποιονδήποτε τρόπο.

Οι ανακοινώσεις θα συμπεριληφθούν στα Πρακτικά του Συνεδρίου μόνο εφόσον:
1. παρουσιαστούν κατά τις εργασίες του Συνεδρίου και
2. ο κάθε εισηγητής και συν-εισηγητής κάθε ανακοίνωσης έχει καταβάλει το κόστος συμμετοχής.

6. Δηλώσεις συμμετοχής ακροατών Γίνονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα: http://www.classicolympics.gr.

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής
Παντελής Γεωργογιάννης Καθηγητής Πανεπιστημίου

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Google+

Twitter

Προτεινόμενα

© 2007-2017 Klimaka.gr. All Rights Reserved.