edu.klimaka.gr

10η Διεθνής Μαθηματική Εβδομάδα ΕΜΕ 2018 (Θεσσαλονίκη)

10η ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2018

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Διεύθυνση: Προξένου Κορομηλά 51
Τ.Κ. 54622 Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 285377 Fax: 2310 285377
e-mail: emethes(ΣΤΟ)otenet.gr
http://www.emethes.gr

Δελτίο τύπου

Το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας διοργανώνει από 25 έως 29 Απριλίου 2018 στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (Περίπτερο 8, Συνεδριακό Κέντρο Νικόλαος Γερμανός) την 10η Διεθνή Μαθηματική Εβδομάδα.

Επιθυμώντας να συμβάλει ενεργά στον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (1918-2018) και την ανακήρυξη από το Υπουργείο Παιδείας του 2018 ως «Έτος Μαθηματικών», η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος αποφάσισε να εντάξει τη θεματολογία, τις κεντρικές ομιλίες και τις παράλληλες εκδηλώσεις της 10ης Διεθνούς Μαθηματικής Εβδομάδας μέσα στο πλαίσιο αυτής της επετείου. Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας οι στόχοι της ανακήρυξης του 2018 ως «Έτος Μαθηματικών» είναι να προβληθεί και να αναδειχθεί η σημασία των Μαθηματικών και ο ρόλος τους στη δημιουργία και την ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού όπως και να ενισχυθεί το ενδιαφέρον για τα Μαθηματικά, την ιστορία και τη διδασκαλία τους.

Κάθε χρόνο τιμούν με την παρουσία τους τη Μαθηματική Εβδομάδα σπουδαίοι καθηγητές και προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ειδικά φέτος έχουν δηλώσει ως εισηγητές 130 όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, Δημόσιας και Ιδιωτικής από 10 χώρες της Ευρώπης, Ασίας και Αμερικής. Φέτος, η 10η Μαθηματική Εβδομάδα θα φιλοξενήσει μεταξύ άλλων και τον διάσημο Έλληνα μαθηματικό Δημήτριο Χριστοδούλου.

Προωθώντας αυτούς τους στόχους η Δ.Ε. του Παραρτήματος επιλέγει ως κεντρικό θέμα της 10ης Μαθηματικής Εβδομάδας «Τα Μαθηματικά – Ρίζα των Επιστημών».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό υλοποίησης της 10ης Διεθνούς Μαθηματικής Εβδομάδας προγραμματίζονται εισηγήσεις καθηγητών από Πανεπιστήμια της Ευρώπης και Αμερικής, Κεντρικές ομιλίες, εισηγήσεις και στρογγυλά τραπέζια με θέματα από την ιστορία, φιλοσοφία και επιστημολογία των Μαθηματικών, Ειδικές συνεδρίες που θα παρουσιάσουν τη σχέση των Μαθηματικών με τις άλλες επιστήμες, τη μαθηματική εκπαίδευση και γενικότερα θα αναδείξουν τη μεγάλη συμβολή των Μαθηματικών στην ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Εκδηλώσεις αφιερωμένες στην ιστορία της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και τη συμβολή της στην ανάπτυξη της μαθηματικής έρευνας και παιδείας στην Ελλάδα, Σεμινάρια-εργαστήρια λογισμικών για την διδασκαλία μαθημάτων στα σχολεία όπως, Μαθηματικών, Φυσικής, Ιστορίας, Πληροφορικής και διδακτικής, Παρουσιάσεις εργασιών project μαθητών που έκαναν στα Γυμνάσια και Λύκεια και ερευνητικών εργασιών φοιτητών ενώ παράλληλα μαθητές που έλαβαν Ολυμπιακά Μετάλλια στους Διεθνείς Μαθηματικούς Διαγωνισμούς θα καταθέσουν τις εμπειρίες τους και τέλος βραβεύσεις διακριθέντων μαθητών που διακρίθηκαν στους Μαθηματικούς Διαγωνισμούς της ΕΜΕ, Ο Μικρός Θαλής, Ο Θαλής, Ο Ευκλείδης και Ο Αρχιμήδης.

Πληροφορίες: https://10h-math2018.blogspot.gr/

Για το Δ.Σ. του παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας της Ε.Μ.Ε.

Ο Πρόεδρος
Φυλάκης Αθανάσιος


Θεσσαλονίκη 26-3-2018
Αριθμ. Πρωτ. 15

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Διεύθυνση: Προξένου Κορομηλά 51
Τ.Κ. 54622 Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 285377 Fax: 2310 285377
e-mail: emethes(ΣΤΟ)otenet.gr
http://www.emethes.gr

ΘΕΜΑ: « Week Dedicated to Maths 2018»

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία με το Παράρτημα της Κεντρικής Μακεδονίας, διοργανώνει την 10η Διεθνή Μαθηματική Εβδομάδα στην Θεσσαλονίκη από 25 έως 29 Απριλίου 2018 με εισηγητές από δεκάδες χώρες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων καθώς και Πανεπιστημίων στον συνεδριακό χώρο της Helexpo.

Επιθυμώντας να συμβάλει ενεργά στον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και την ανακήρυξη από το Υπουργείο Παιδείας του 2018 ως «Έτος Μαθηματικών», η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος αποφάσισε να εντάξει τη θεματολογία, τις κεντρικές ομιλίες και τις παράλληλες εκδηλώσεις της 10ης Διεθνούς Μαθηματικής Εβδομάδας μέσα στο πλαίσιο αυτής της επετείου.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας οι στόχοι της ανακήρυξης του 2018 ως «Έτος Μαθηματικών» είναι:

  • Να προβληθεί και να αναδειχθεί η σημασία των Μαθηματικών και ο ρόλος τους στη δημιουργία και την ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού.
  • Να ενισχυθεί το ενδιαφέρον για τα Μαθηματικά, την ιστορία και τη διδασκαλία τους.

Προωθώντας αυτούς τους στόχους η Δ.Ε. του Παραρτήματος επιλέγει ως κεντρικό θέμα της 10ης Μαθηματικής Εβδομάδας το εξής: Τα Μαθηματικά – Ρίζα των Επιστημών

Την διοργάνωση αναλαμβάνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρία (Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας) με στόχο τη διάδοση της Μαθηματικής σκέψης και την ανάδειξή της μέσα από την καθημερινότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια της 10ης Μαθηματικής Εβδομάδας, θα διοργανωθούν πολλές εκδηλώσεις και ομιλίες, καθώς επίσης σεμινάρια, εργαστήρια και άλλα, το περιεχόμενο των οποίων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα. Τα θέματα αυτά μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση και να δώσουν ιδέες για την οργάνωση των δραστηριοτήτων που θα γίνουν στις σχολικές μονάδες στο πλαίσιο τόσο των δημιουργικών εργασιών και της θεματικής εβδομάδας, όσο και των εκδηλώσεων για το «ΕΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ».

Κάθε χρόνο τιμούν με την παρουσία τους τη Μαθηματική Εβδομάδα σπουδαίοι καθηγητές και προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ειδικά φέτος έχουν δηλώσεις ως εισηγητές 130 όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, Δημόσιας και Ιδιωτικής από 10 χώρες της Ευρώπης, Ασίας και Αμερικής.

Η 10η Μαθηματική Εβδομάδα θα φιλοξενήσει μεταξύ άλλων και τον διάσημο Έλληνα μαθηματικό Δημήτριο Χριστοδούλου.

Παράλληλες Δραστηριότητες:

Κατά τη διάρκεια της 10ης Διεθνούς Μαθηματικής Εβδομάδας, μικροί και μεγάλοι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στις εξής εκπαιδευτικές δραστηριότητες:

1. Δωμάτιο απόδρασης: Βιωματικό παιχνίδι κατά το οποίο μια ομάδα 5 ατόμων καλείται να αποδράσει από ένα δωμάτιο, συλλέγοντας στοιχεία και λύνοντας γρίφους μαθηματικών και λογικής.

2. Μουσείο Ελληνικής Παιδείας: Το βραβευμένο με «Education Business Awards 2017» Το Μουσείο θα εκθέσει σχολικά εγχειρίδια μαθηματικών των τελευταίων 100 ετών.

3. Ιστορικό Αρχείο Φροντιστών: Εκθέματα και παρουσίαση της ιστορίας των φροντιστηρίων στη Θεσσαλονίκη από το 1870 μέχρι σήμερα.

4. Brain Battles: Αντιπροσωπευτικές ομάδες 3 ατόμων από κάθε σχολείο ανταγωνίζονται σε ένα μαθηματικό τρίαθλο γραπτών και χειραπτικών γρίφων, υπό την πίεση του χρόνου.

5. Διαδραστικό εργαστήριο Μέτρησης Υψομετρικής διαφοράς με ομοίωμα της Διόπτρας του Ήρωνα του Αλεξανδρινού, κατά το οποίο οι μαθητές θα γνωρίσουν τον τρόπο με τον οποίο μετρούσαν την υψομετρική διαφορά μεταξύ δύο τόπων στην αρχαιότητα.

6. Ρομποτική: Η Εduk8 φέρνει μικρούς και μεγάλους σε επαφή με τον θαυμαστό κόσμο της ρομποτικής.
Workshop και εκμάθηση προγραμματισμού πάνω στα χαλιά της ρομποτικής για μαθητές Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου, αλλά και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, υπό την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών.

7. Έκθεση εικαστικών έργων: Οι μαθητές του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα εκθέσουν έργα εμπνευσμένα από τα διαγράμματα Voronoi.

8. Παρουσιάσεις projects και εργασιών από μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.

9. Μαθηματικά παιχνίδια, Παζλ και γρίφοι που οξύνουν το πνεύμα.

10. Εκθέματα από Μουσείο Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή

11. Το 6ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει στην 10η Διεθνή Μαθηματική Εβδομάδα μία Έκθεση Τεχνολογίας.
Στην Έκθεση παρουσιάζονται οι μακέτες-μινιατούρες με διάφορα θέματα που έφτιαξαν οι μαθητές, ανάμεσά τους και μαθητές με προβλήματα όρασης, με πολλή προσπάθεια και κόπο, στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας. Όλα τα έργα έχουν κατασκευαστεί εξ’ ολοκλήρου στο σχολικό εργαστήριο του 6ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης.

12. Το Σάββατο 28 Απριλίου 2018 και ώρες 9-12 θα γίνουν εξετάσεις προσομοίωσης στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης για Μαθητές Γ΄ Λυκείου σε επίπεδο οργάνωσης Πανελλαδικών Εξετάσεων (Επιτροπή θεμάτων, επιτηρητές, βαθμολογητές). Τα σχολεία που επιθυμούν θα δηλώσουν συμμετοχή μαθητών τους στην φόρμα http://10h-math2018.blogspot.gr Υπάρχει περιορισμένος αριθμός εγγραφών μέχρι 500 μαθητές. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

13. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από το Τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ για τις σπουδές τους στις Θετικές Επιστήμες.

14. Βραβεύσεις των μαθητών που διακρίθηκαν στους Μαθηματικούς Διαγωνισμούς της ΕΜΕ, Ο Μικρός Θαλής, Ο Θαλής, Ο Ευκλείδης και Ο Αρχιμήδης.

15. Θα υπάρξουν και άλλες δράσεις στη συνέχεια.

Όλες οι παραπάνω δράσεις προβλέπονται στην εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την οργάνωση των δραστηριοτήτων που θα γίνουν στις σχολικές μονάδες στο πλαίσιο τόσο των δημιουργικών εργασιών και της θεματικής εβδομάδας, όσο και των εκδηλώσεων για το «ΕΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ».

Τα σχολεία μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους με παρουσίαση έργων και εργασιών στην φόρμα http://10h-math2018.blogspot.gr

Τα σχολεία που θέλουν να επισκεφθούν και να παρακολουθήσουν τις παράλληλες δραστηριότητες θα το δηλώσουν στην φόρμα http://10h-math2018.blogspot.gr ως διδακτική επίσκεψη στο μάθημα των Μαθηματικών

Για το Δ.Σ. του παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας της Ε.Μ.Ε.

Ο Πρόεδρος
Αθανάσιος Η. Φυλάκης

Ο Γενικός Γραμματέας
Ανδρέας Πούλος

 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Central Macedonia Branch
Postal address: 51, Proxenou Koromela Street
Τ.Κ. 54622 Thessaloniki
Tel: +302310285377 Fax: +302310285377
e-mail: emethes(ΣΤΟ)otenet.gr

1918 – 2018
100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

10η Διεθνή Μαθηματική Εβδομάδα του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας της Ε.Μ.Ε.
√100 = 10

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας της Ε.Μ.Ε. διοργανώνει από 25 έως 29 Απριλίου 2018 τη 10η Διεθνή Μαθηματική Εβδομάδα.

Επιθυμώντας να συμβάλει ενεργά στον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και την ανακήρυξη από το Υπουργείο Παιδείας του 2018 ως «Έτος Μαθηματικών», η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος αποφάσισε να εντάξει τη θεματολογία, τις κεντρικές ομιλίες και τις παράλληλες εκδηλώσεις της 10ης Διεθνούς Μαθηματικής Εβδομάδας μέσα στο πλαίσιο αυτής της επετείου.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας οι στόχοι της ανακήρυξης του 2018 ως «Έτος Μαθηματικών» είναι:

  • Να προβληθεί και να αναδειχθεί η σημασία των Μαθηματικών και ο ρόλος τους στη δημιουργία και την ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού.
  • Να ενισχυθεί το ενδιαφέρον για τα Μαθηματικά, την ιστορία και τη διδασκαλία τους.

Προωθώντας αυτούς τους στόχους η Δ.Ε. του Παραρτήματος επιλέγει ως κεντρικό θέμα της 10ης Μαθηματικής Εβδομάδας το εξής:

Τα Μαθηματικά – Ρίζα των Επιστημών

Θα αφιερωθούν ειδικές συνεδρίες του προγράμματος της Διεθνούς Μαθηματικής Εβδομάδας σε κεντρικές ομιλίες, εισηγήσεις και στρογγυλά τραπέζια με θέματα από την ιστορία, φιλοσοφία και επιστημολογία των Μαθηματικών, τη σχέση των Μαθηματικών με τις άλλες επιστήμες, τη μαθηματική εκπαίδευση και γενικότερα την ανάδειξη της μεγάλης συμβολής των Μαθηματικών στην ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Ένα τμήμα αυτών των εκδηλώσεων θα αφιερωθεί στην ιστορία της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και τη συμβολή της στην ανάπτυξη της μαθηματικής έρευνας και παιδείας στην Ελλάδα.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

· Καταληκτική ημερομηνία υποβολής εργασιών: 10 Μαρτίου 2018

· Έγκριση εργασιών από την επιστημονική επιτροπή: 20 Μαρτίου 2018

· Ανακοίνωση τελικού προγράμματος: 10 Απριλίου 2018

Τα πρακτικά θα διατίθενται κατά την έναρξη της 10ης Διεθνούς Μαθηματικής Εβδομάδας.

Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://emethes.gr
και στην ιστοσελίδα του συνεδρίου https://10h-math2018.blogspot.gr

Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος
Athanasios Fylakis

Σχετικά Άρθρα