edu.klimaka.gr

Μαθητικό Συνέδριο Κολλεγίων Αθηνών Ψυχικού για Κωστή Παλαμά 2020

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ 2019
«Κ. Παλαμάς. 160 χρόνια από τη γέννησή του»

Αρ.Πρωτ.Φ15.1/157523/Δ2/09-10-2019/ΥΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄ - ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ,
ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ
ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ
-----
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄ - ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ, ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ
ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
-----
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄- ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
-----
Email : spoudonde(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Βάρλα Ά. (Δ.Ε.)
Κατσάνου Ζ. (Δ.Ε.)
Λυμπεροπούλου Φ. (Ε.Α.Ε)
Μαραγκού Ο. (Ε.Ε.)
Τηλέφωνο : 210-34.43.272 (Δ.Ε.)
210-34.43.314 (Δ.Ε.)
210-34.42.933 (Ε.Α.Ε)
210-34.42.212 (Ε.Ε.)
Fax : 210-34.43.390

ΘΕΜΑ: Έγκριση διοργάνωσης Πανελλήνιου Μαθητικού Συνεδρίου με θέμα «Κ. Παλαμάς. 160 χρόνια από τη γέννησή του» – σχ. έτ. 2019-2020.

Σχετικά έγγραφα: τα με αρ. πρ. 152701/Δ2/02-10-2019 και 152637/Δ2/1-10-2019 εισερχόμενα έγγραφα του Υ.ΠΑΙ.Θ..

Απαντώντας στο με αρ. πρ. 15122/03-09-2019 έγγραφο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας με θέμα «Έγκριση διοργάνωσης Μαθητικού Συνεδρίου με θέμα “Κωστής Παλαμάς. 160 χρόνια από τη γέννησή του”» και τα συνημμένα σε αυτό, που αφορούν σε έγκριση του εν λόγω Πανελλήνιου Μαθητικού Συνεδρίου για μαθητές/τριες Δ.Ε., που διοργανώνουν το Γυμνάσιο και το Λύκειο του Κολλεγίου Αθηνών, το Γυμνάσιο και το Λύκειο του Κολλεγίου Ψυχικού και το Ίδρυμα Κωστή Παλαμά υπό την αιγίδα της ΔΔΕ Β΄ Αθήνας, σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με το Απόσπασμα Πρακτικού 39/26-9-2019 του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π., εγκρίνεται η διοργάνωση και διεξαγωγή του εν λόγω Συνεδρίου για το σχολικό έτος 2019-2020.

Το εν λόγω Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο στοχεύει σε μια σύγχρονη επαναπροσέγγιση του έργου του Κ. Παλαμά και στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών/τριών για την ποίησή του. Θα διεξαχθεί στις 23 και 24 Ιανουαρίου 2020 στο θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών, στις εγκαταστάσεις του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στο Ψυχικό.

Επισημαίνεται ότι η υλοποίηση του ανωτέρω Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τις ακόλουθες απαραίτητες προϋποθέσεις:

1. Την προαιρετική συμμετοχή των μαθητών/τριών.

2. Τη σχετική απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών.

3. Την παρουσία του/της εκπαιδευτικού στο χώρο της διεξαγωγής του Συνεδρίου.

4. Την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας περί διδακτικών επισκέψεων.

Τέλος, σημειώνεται ότι η μετακίνηση και η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στο Συνέδριο θα γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο και σύμφωνα με τις διατάξεις της με αρ. πρωτ. 33120/ΓΔ4/28-2-2017 (Β’ 681) Υ.Α. με θέμα «Εκδρομές – Εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών και μαθητριών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας».

Επισυνάπτεται η Προκήρυξη του εν λόγω Συνεδρίου με τις απαραίτητες πληροφορίες.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚ/ΣΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΧΑΛΑΣ


 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
«Κωστής Παλαμάς. 160 χρόνια από rη γέννησή rου»

23-24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δ.Ε. Β' Αθήνας

Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019

Α.ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Το Ίδρυμα Κωστή Παλαμά, το Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο του Κολλεγίου Αθηνών, το Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο του Κολλεγίου Ψυχικού διοργανώνουν διήμερο Πανελλήνιο Συνέδριο για μαθητές Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων με θέμα: ιιΚωσrής Παλαμάς. 160 χρόνια από rη γέννησή του» στο πλαίσιο των εορτασμών των 160 χρόνων από τη γέννηση του Κωστή Παλαμά και των 60 χρόνων από τη σύσταση του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά.

Το Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο θα διεξαχθεί την Πέμπτη, 23 και την Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020, (Πέμπτη 23.1.2020, 8:30-15:00 για τα Γενικά Λύκεια και Παρασκευή 24.1.2020, 8:30-14:00 για τα Γυμνάσια), στο θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών, στις εγκαταστάσεις του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στο Ψυχικό (Στ. Δέλτα 15).

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να κινητοποιηθούν τα σχολεία, ώστε οι μαθητές/μαθήτριες να μελετήσουν το έργο του ποιητή, να γνωρίσουν τα θέματα και να αναγνωρίσουν τη διαχρονικότητά του, να προσεγγίσουν το εύρος και το βάθος της παλαμικής γραφής, να ενημερωθούν για τα λογοτεχνικά ρεύματα της εποχής που επέδρασαν στην εξέλιξη του «πατέρα της σύγχρονης νεοελληνικής ποίησης» κατά την προσφυή φράση του Κώστα Βάρναλη και, επιπλέον, να γνωρίσουν τον πεζογράφο, θεατρικό συγγραφέα, δοκιμιογράφο και επιστολογράφο Παλαμά. Εντέλει, το Μαθητικό Συνέδριο στοχεύει σε μια σύγχρονη επαναπροσέγγιση του παλαμικού έργου και στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών/τριών για την ποίηση του Κωστή Παλαμά.

Στους βασικούς στόχους του συνεδρίου συγκαταλέγονται, επιπλέον, η ενθάρρυνση της ομαδικότητας και της συνεργασίας μεταξύ των μαθητών, η εξοικείωσή τους με διαδικασίες έρευνας, κριτικής ανάλυσης και σύνθεσης και η ενίσχυση της δυνατότητάς τους να εκφράζονται δημιουργικά με ποικίλους τρόπους.

Στο Συνέδριο μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές/μαθήτριες των τριών τάξεων των δημόσιων και ιδιωτικών Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων της χώρας. Τα σχολεία θα προσκληθούν μέσω σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας σε συνέχεια της εγκυκλίου εγκρίσεως του συνεδρίου, και θα καλύπτουν εξ ιδίων τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής τους. Η συμμετοχή είναι προαιρετική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων-κηδεμόνων.

Ο μέγιστος αριθμός σχολικών μονάδων που θα συμμετάσχουν είναι 30 (14 Γυμνάσια και 16 Λύκεια). Τα σχολεία θα δηλώσουν τη συμμετοχή τους σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή και για την επιλογή τους θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΓΙΑ το ΣΥΝΕΔΡΙΟ

1. Κάθε σχολείο θα μπορεί να συμμετάσχει με ομάδα 5 - 7 μαθητών. Οι μαθητικές ομάδες θα κληθούν να προετοιμάσουν ομαδική εργασία σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες .

2. Για κάθε ομάδα μαθητών θα ορίζεται Ειδικός Σύμβουλος, γνώστης του παλαμικού έργου, ανάλογα με τη θεματική ενότητα την οποία το σχολείο θα επιλέξει. Με τους Ειδικούς Συμβούλους θα συνεργαστούν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές - σύνεδροι κάθε σχολείου. Η Οργανωτική Επιτροπή θα δώσει σε κάθε σχολείο τα στοιχεία επικοινωνίας του Ειδικού Συμβούλου, για να ξεκινήσουν εγκαίρως τη συνεργασία τους.

3. Σε κάθε θεματική ενότητα θα προηγείται εισαγωγή του Ειδικού Συμβούλου (διάρκειας 5') και θα ακολουθούν οι εισηγήσεις του σχολείου ή των σχολείων που εντάσσονται στη θεματική ενότητα. Η εισήγηση του κάθε σχολείου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 10'(15Όυνολικά το κάθε σχολείο μαζί με την εισαγωγή του Ειδικού Συμβούλου).

4. Οι μαθητικές ομάδες θα μπορούν να λάβουν μέρος με οποιοδήποτε είδος παρουσίασης (π.χ. εισήγηση, θεατρικό δρώμενο, νideo ή powerpoint, αφίσες κ.ά.) σχετικής με το θέμα του Συνεδρίου, υποχρεούνται, όμως, να ενημερώσουν νωρίτερα την Οργανωτική Επιτροπή για τις τεχνικές ανάγκες του προγράμματος.

5. Λόγω του περιορισμένου αριθμού των σχολείων που μπορούν να συμμετάσχουν με εισήγηση, δίδεται η δυνατότητα σε όσα άλλα σχολεία επιθυμούν να λάβουν μέρος, να συμμετάσχουν χωρίς εισήγηση, είτε με poster (οποιασδήποτε μορφής), είτε ως παρατηρητές με τη μορφή της διδακτικής επίσκεψης (ολόκληρο τμήμα). Ως παρατηρητές μπορούν να συμμετάσχουν και τα σχολεία που θα συμμετάσχουν με εισήγηση. Για τη συμμετοχή των σχολείων-παρατηρητών θα τηρηθεί και πάλι σειρά προτεραιότητας.

6. Η παρουσία των συνέδρων καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος θα είναι υποχρεωτική .

7. Το Μαθητικό Συνέδριο θα καλυφθεί φωτογραφικά και θα μαγνητοσκοπηθεί από εξουσιοδοτημένο συνεργάτη των διοργανωτών, με προοπτική, επιλεγμένο οπτικοακουστικό υλικό από τις δράσεις του συνεδρίου να περιληφθεί σε ειδικό ηλεκτρονικό αφιέρωμα (άρθρο/ δελτίο τύπου) για την περιγραφή και αποτύπωση των δράσεων του συνεδρίου, το οποίο και θα αναρτηθεί στον επίσημο διαδικτυακό τόπο των διοργανωτών και στα συμμετέχοντα Σχολεία, εφόσον το επιθυμούν, καθώς και ενδεχομένως σε Δελτία Τύπου επίσημων φορέων εκπαίδευσης. Επίσης, το μαγνητοσκοπημένο υλικό σε μορφή DVD, θα διανεμηθεί στα συμμετέχοντα Σχολεία. Για την επεξεργασία των δεδομένων αυτών, τα σχολεία που θα λάβουν μέρος με οποιαδήποτε μορφή στο Συνέδριο θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων των συμμετεχόντων μαθητών/τριών για την επεξεργασία αυτή, και να δηλώνουν ρητώς στους διοργανωτές, μέσω ειδικού εντύπου, τη λήψη των συγκαταθέσεων αυτών.

8. Για την έκδοση των έντυπων ή/και ηλεκτρονικών πρακτικών, σε διάστημα ενός μηνός μετά το πέρας του συνεδρίου θα αποσταλούν σε ηλεκτρονική μορφή οι εισηγήσεις στην Οργανωτική Επιτροπή .

9. Στους συμμετέχοντες (μαθητές, καθηγητές και σχολεία) θα δοθούν Βεβαιώσεις συμμετοχής.

10. Τα 30 σχολεία που θα λάβουν μέρος στο Μαθητικό Συνέδριο ως εισηγητές θα λάβουν δωρεάν τις εκδόσεις του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά για τον εμπλουτισμό τη βιβλιοθήκης τους (Απόφαση της Δ.Ε. του ΙΚΠ της 25.4.2018).

Οι δηλώσεις συμμετοχής των ενδιαφερόμενων σχολείων θα γίνονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: https://www.haef.gr/synedria/ costispalamas
μέχρι την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019. Οι περιλήψεις των εισηγήσεων πρέπει να αποσταλούν στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση, μέχρι την Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2020.

Για περισσότερες πληροφορίες οι εκπαιδευτικοί των σχολείων μπορούν να απευθύνονται στις κ.κ. Ρούλα Πρωτοπαπαδάκη (Κολλέγιο Αθηνών, τηλ. 210 6798145, Δέσποινα Δούκα (2° ΓΕΛ Αγίας Παρασκευής - ΙΚΠ, τηλ. 6977974514), Μαρία Κουτούση (Διεύθυνση Δ.Ε. Β' Αθήνας(τηλ.6984704248), Πολυάνθη Τσίγκου (Κολλέγιο Αθηνών - ΙΚΠ, τηλ. 210 6798265) και να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες: Διεύθυνση Δ.Ε. Β' Αθήνας: http:// did e-ν-ath .gr / site/index.ph p ?option=com content&νiew=a rticle&id=1923&1tem id=51 Κολλέγιον Αθηνών: https://www.haef.gr

 

Σχετικά Άρθρα