edu.klimaka.gr

Αίτηση για παιδκό σταθμό

Εγγραφές σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) 2023 2024

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ / ΕΠΑΝΕΓΓΡΑΦΗΣ ΒΡΕΦΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΩΝ ΣΕ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΔΥΠΑ (Πρώην ΟΑΕΔ) 2023-2024

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Τμήμα Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων

Αθήνα, 02.07.2023

Παράταση για τις αιτήσεις στους 26 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

Παρατάθηκε μέχρι την Κυριακή, 9 Ιουλίου 2023 η λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων για εγγραφές-επανεγγραφές βρεφών-νηπίων στους 26 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς (ΒΝΣ) της ΔΥΠΑ για τη σχολική χρονιά 2023-24.

Οι ιδιόκτητοι ΒΝΣ της ΔΥΠΑ λειτουργούν από 1 Σεπτεμβρίου έως 31 Ιουλίου, από τις 06:45 έως τις 16:00 (Δευτέρα έως Παρασκευή) και απευθύνονται σε βρέφη-νήπια από 6 μηνών έως 4 ετών. Εφαρμόζεται ημερήσιο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για την αρμονική ψυχοσωματική και εκπαιδευτική ανάπτυξη των παιδιών. Τα κριτήρια επιλογής είναι οικονομικά και κοινωνικά.

Στην Αττική λειτουργούν στους Δήμους Αχαρνών, Αγ. Βαρβάρας, Άνω Λιοσίων, Ελευσίνας, Κερατσινίου, Μοσχάτου, Ολ. Χωριού, Περιστερίου, ενώ στην υπόλοιπη χώρα στις πόλεις Αγρινίου, Άρτας, Δράμας, Ηγουμενίτσας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καλαμάτας, Καρδίτσας, Καρπενησίου, Κομοτηνής, Λάρισας, Μεσολογγίου, Νάουσας, Ξάνθης, Πατρών, Σερρών και Τρικάλων.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-brephiko-kai-paidiko-stathmo/eggraphe-se-brephonepiako-stathmo-tes-demosias-uperesias-apaskholeses-d-up

Η διαδρομή είναι: gov.gr → Εκπαίδευση → Εγγραφή σε βρεφικό και παιδικό σταθμό → Εγγραφή σε βρεφονηπιακό σταθμό της ΔΥΠΑ

Δικαιούχοι είναι ο γονέας, οι γονείς ή οι ασκούντες την επιμέλεια (ανάδοχοι, κηδεμόνες, κ.λπ.) ωφελούμενων παιδιών, που:

  • Κατά τα έτη 2022-2023 συμπλήρωσαν συνολικά 25 ημέρες ασφάλισης στον eΕΦΚΑ ή/και ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή/και τακτικής επιδότησης ανεργίας ή/και επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας ή
  • Είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ για τουλάχιστον 2 μήνες κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
  • Είναι δικαιούχοι του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς-ανεξαρτήτως απασχολούμενων ασφαλισμένων (τ. ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τ. ΕΤΑΑ).

Για πληροφορίες: https://www.dypa.gov.gr/brefonipiaki-paidiki-stathmi-dypa

 


ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ &
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 8
17456 ΑΛΙΜΟΣ
ΠΛΗΡ.: Αργυροπούλου Αγγ. -Γκούδλη Γεωργ.
Τηλ.: 210 9989605 -9178
email: atbs(ΣΤΟ)dypa.gov.gr

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΠΡΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ & ΕΠΑΝΕΓΓΡΑΦΩΝ
ΒΡΕΦΩΝ – ΝΗΠΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
ΤΗΣ Δ.ΥΠ.Α. ΣΧΟΛ. ΕΤΟΥΣ 2023-2024

Ο Διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης έχοντας υπόψη:
1. Το άρθρο 3 παράγρ.3, (εδαφ. Κ΄) κεφάλαιο 2 του ν. 4921/ΦΕΚ Α' 75/18.04.2022, σύμφωνα με το οποίο μεταξύ των άλλων σκοπών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α) προβλέπεται και η μέριμνα για τη φύλαξη και φροντίδα των παιδιών του εργατικού δυναμικού μέσα από τη λειτουργία ή την ίδρυση για τον σκοπό αυτόν, βρεφονηπιακών σταθμών της Δ.ΥΠ.Α. ή μέσω συνεργασιών με άλλους αρμόδιους φορείς.
2. Την υπ΄αριθμ. 1977/46/23.05.2023 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.ΥΠ.Α. «Έγκριση Σχεδίου Πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων εγγραφών και επανεγγραφών βρεφών – νηπίων, σχολικής περιόδου 2023-2024 στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της Δ.ΥΠ.Α..».

Καλεί τους ενδιαφερόμενους δικαιούχους γονείς – κηδεμόνες που επιθυμούν να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους στους Βρεφονηπιακούς για το σχολ. έτος2023-2024 να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής από 25-05-2023 και ώρα:18:00 έως 02-07-2023 και ώρα: 23:59

Αιτήσεις που θα κατατεθούν ή κατατέθηκαν πριν την έναρξη της διαδικασίας 25-05-2023 και ώρα 18:00 δε θα ληφθούν υπόψιν.

Η κατάθεση των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr. Τα δικαιολογητικά θα αναρτώνται ηλεκτρονικά (upload) σε μορφή pdf στην εφαρμογή ακολουθώντας τις οδηγίες του σχετικού εγχειριδίου το οποίο προσαρτάται στην παρούσα. Στο παράρτημα αναφέρονται οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί της Δ.ΥΠ.Α.

Η υλοποίηση του προγράμματος θα στηριχθεί κατά τη διαδικασία που ακολουθεί.

ΜΕΡΟΣ 1ο
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΒΡΕΦ/ΚΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Δ.

Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

Οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί της Δ.ΥΠ.Α, απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, των εργαζομένων και ανέργων γονέων που είναι δικαιούχοι των παροχών της Δ.ΥΠ.Α. καθώς και εκείνων που έχουν την επιμέλεια των παιδιών αυτών και είναι δικαιούχοι των παροχών της Δ.ΥΠ.Α.

Καλύπτουν όλο το φάσμα προσχολικής ηλικίας και έχουν τις προδιαγραφές να φιλοξενούν παιδιά από έξι(6) μηνών έως την ηλικία για την υποχρεωτική φοίτηση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα νομοθεσία, με σκοπό:

  1. Την καθημερινή φροντίδα και διατροφή βρεφών και νηπίων τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
  2. Την πολύπλευρη και σφαιρική νοητική, συναισθηματική, κοινωνική, πνευματική, σωματική ανάπτυξη των παιδιών σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις
  3. Την ώθηση των παιδιών στη δημιουργία διαπροσωπικών σχέσεων, που θα τα βοηθούν στη βαθμιαία και αρμονική ένταξή τους στην κοινωνική ζωή.
  4. Τη παροχή βοήθειας για την ομαλή μετάβαση των παιδιών από το οικογενειακό στο σχολικό περιβάλλον.
  5. Την ευαισθητοποίηση των γονέων σε θέματα σύγχρονης παιδαγωγικής και ψυχολογίας, παρέχοντάς τους πληροφόρηση και καθοδήγηση.

Παράλληλα στοχεύουν να συμβάλλουν στην ασκούμενη κοινωνική πολιτική, με την διασφάλιση της ευρύτερης συμμετοχής της γυναίκας στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και τη διευκόλυνση των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών.

Η φιλοξενία των βρεφών – νηπίων είναι δωρεάν (ανταποδοτικό πρόγραμμα προς δικαιούχους). Παρέχεται η απαραίτητη ποιοτικά και ποσοτικά τροφή (πρωινό και μεσημεριανό κάθε ημέρα), η οποία παρασκευάζεται στους σταθμούς.

Β. ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ ΤΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΏΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΏΝ

1. Η λειτουργία των Βρεφονηπιακών Σταθμών αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Ιουλίου του επομένου έτους, επί πέντε ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή από Δευτέρα έως Παρασκευή. Το ωράριο λειτουργίας των Σταθμών ξεκινά στις 6:45 και τελειώνε ι στις 16:00

2. Οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί διακόπτουν τη λειτουργία τους για τις θερινές διακοπές τον μήνα Αύγουστο και όλο το παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό λαμβάνει υποχρεωτικά την ετήσια κανονική του άδεια. Επίσης διακόπτεται η λειτουργία τους από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και την 5η Ιανουαρίου, από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή του Θωμά, καθώς και κατά τις επίσημες αργίες των Δημοσίων Υπηρεσιών και τις τοπικές εορτές.

3. Στους Βρεφονηπιακούς Παιδικούς Σταθμούς, εφαρμόζεται ημερήσιο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης που εξασφαλίζει την αρμονική ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών.

Γ. ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΒΡΕΦΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΩΝ

Οι ηλικίες και ο αριθμός (δυναμικότητα) των παιδιών, που θα φιλοξενήσει κάθε Βρεφονηπιακός Σταθμός της Δ.ΥΠ.Α., καθορίζονται με Απόφαση του Δ.Σ. της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης ανάλογα με τις κτιριακές εγκαταστάσεις και το διατιθέμενο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που υπηρετούν σε αυτόν

ΜΕΡΟΣ 2ο

Α. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ - ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ

1. Στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της Δ.ΥΠ.Α. για το σχολικό έτος 2023-2024, γίνονται δεκτά βρέφη ηλικίας (από 6 μηνών έως 2,5 ετών ) και νήπια από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση (νηπιαγωγείο).

Τα όρια ηλικίας των παιδιών που θα φιλοξενηθούν για το σχολικό έτος 2023-2024, θα είναι ως εξής:

α) για τα βρεφικά τμήματα από 6 μηνών έως 18 μηνών (βρέφη με ημερομηνία γέννησης από 01-03-2022 έως 28-02-2023).
Στους Βρεφ/κούς Σταθμούς, Μενιδίου και Πυλαίας Θεσ/νίκης.
Στους υπόλοιπους Βρεφ/κούς Σταθμούς θα προκηρυχθούν θέσεις από 6 μηνών έως 18 μηνών, κατά τον μήνα Σεπτέμβριο.

β) για τα βρεφικά τμήματα από 18 μηνών έως 2,5 ετών (παιδιά με έτος γέννησης από Μάρτιο 2021 έως και Φεβρουάριο του 2022) και

γ) για τα νηπιακά τμήματα από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση (Νηπιαγωγείο), παιδιά με έτος γέννησης το 2020 μέχρι και Φεβρουάριο του 2021.

Δε γίνονται δεκτά βρέφη ή νήπια, τα οποία έχουν σοβαρό πρόβλημα σωματικής ή και ψυχικής υγείας ( π.χ. βαριές καθυστερήσεις, πολλαπλές αναπηρίες) και που για την αγωγή τους χρειάζεται ειδικευμένο προσωπικό και ειδικές δομές.

2. «Δικαιούχοι» του Προγράμματος είναι οι γονείς ή οι ασκούντες την επιμέλεια (ανάδοχοι, κηδεμόνες κ.ο.κ.) βρεφών – νηπίων , οι οποίοι :

α. συγκέντρωσαν κατά τα έτη 2022 & 2023 τουλάχιστον 25 ημέρες εργασίας:

α1. από την ασφάλισή τους στον eΕΦΚΑ λόγω εξαρτημένης σχέσης εργασίας ιδιωτικού δικαίου με εισφορές υπέρ των συνεισπραττόμενων κλάδων ή /και

α2. από τη χορήγηση ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας του άρθρ. 142 του ν.3655/2008, όπως ισχύει, ή /και

α3. από τη χορήγηση τακτικής επιδότησης ανεργίας με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις ή/και

α4. από τη χορήγηση επιδόματος μακροχρονίως ανέργων της παρ. ΙΑ.1.ΙΙΙ του ν.4093/2012.

β. είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων της Δ.ΥΠ.Α. για συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων τουλάχιστον δύο(2) μηνών.

γ. είναι δικαιούχοι του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς/ανεξαρτήτως απασχολουμένων ασφαλισμένων (τ. ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, τ. ΕΤΑΑ).

3. Ο έλεγχος της πλήρωσης των προϋποθέσεων συμμετοχής των ωφελούμενων θα γίνει με αυτεπάγγελτη αναζήτηση από τις αρμόδιες α΄βάθμιες επιτροπές που προβλέπονται στην Ενότητα Δ΄ του παρόντος, βάσει των ΑΜΚΑ (γονέων & κηδεμόνων) και των στοιχείων των παιδιών που θα συμπληρωθούν από τους δικαιούχους στην αίτησή τους (βλ. σχετικά παρ. 3 της Ενότητας Β’ της παρούσας).

Στις περιπτώσεις που δεν μπορούν να αναζητηθούν στοιχεία με ηλεκτρονικό τρόπο, ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί βάσει των δικαιολογητικών που προβλέπονται στην Ενότητα Γ΄ της παρούσας.

Β. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ & ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

1. Οι δικαιούχοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα, κατά το χρόνο έναρξης και διεξαγωγής της διαδικασίας θα καταθέσουν αποκλειστικά ηλεκτρονική αίτηση (“Αίτηση εγγραφής σε βρεφονηπιακό σταθμό της Δ.ΥΠ.Α. έτους 2023”) μέσω του gov.gr, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δίνονται στην παρούσα Πρόσκληση.

Οι αιτούντες φέρουν την αποκλειστική ευθύνη της πλήρους και ορθής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής τους αίτησης και οφείλουν να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην ορθή συμπλήρωση των πεδίων της αίτησης και να επισυνάψουν ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Τυχόν σφάλματα ή μη επισύναψη των δικαιολογητικών μπορεί να οδηγήσουν στον αποκλεισμό των παιδιών τους από το πρόγραμμα ή στη μη ορθή μοριοδότησή τους.

2. Με την υποβολή της αιτήσεως θα εκδίδεται στον δικαιούχο αριθμός πρωτοκόλλου (κωδικός αριθμός αίτησης) που θα αναγράφει την ακριβή ημερομηνία υποβολής.

3. Η αίτηση συμμετοχής συνιστά εξουσιοδότηση προς τη Δ.ΥΠ.Α. για τη χρήση και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του αιτούντος και των ωφελουμένων αυτού αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας Πρόσκλησης.

4. Κατάθεση αιτήσεως μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων δεν είναι δυνατή.

Γ. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΝΕΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ & ΕΠΑΝΕΓΓΡΑΦΩΝ

1. Ηλεκτρονική αίτηση (εφαρμογή Hermes)

2. Αίτηση συνοδευόμενη από ερωτηματολόγιο που συμπληρώνεται από τους γονείς του παιδιού. Σε περιπτώσεις διάστασης ή λύσης του γάμου, ανάθεσης της επιμέλειας σε τρίτον κ.λπ. το ερωτηματολόγιο θα συμπληρώνεται από τον έχοντα την επιμέλεια του παιδιού, συνοδευόμενη από το αντίστοιχο αποδεικτικό έγγραφο της επιμέλειας.

3. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό, ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού, ή/και ληξιαρχική πράξη συμφώνου συμβίωσης.

4. Βεβαίωση εργοδότη ότι και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι ή πρόκειται να εργασθούν εντός μηνός από την υποβολή της αίτησης εγγραφής, με προσδιορισμό του ύψους των αποδοχών τους και αντίγραφο αναγγελίας πρόσληψης της αιτούσας/του αιτούντος ή της σύμβασης μαζί με το έντυπο Ε4 (ετήσιος πίνακας προσωπικού) ή βεβαίωση ανεργίας από την Δ.ΥΠ.Α. ή κάρτα ανεργίας σε ισχύ του γονέα ή των γονέων ή τρίτου που έχει την επιμέλεια.

5. Βεβαίωση υγείας του παιδιού συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από Παιδίατρο, καθώς και αντίγραφο του βιβλιαρίου υγείας του με τα εμβόλια που προβλέπονται κάθε φορά ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Επίσης, αποτελέσματα φυματινοαντίδρασης Μantoux, όπως κάθε φορά προβλέπεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

6. Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2022 και αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος των γονέων ή τρίτου που έχει την επιμέλεια.

7. Για την εγγραφή παιδιών αλλοδαπών γονέων στον Σταθμό, εκτός των προηγουμένων δικαιολογητικών απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η άδεια νόμιμης διαμονής στη χώρα μας, όπως αυτή αποδεικνύεται σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.

8. Υπεύθυνη δήλωση για την οικογενειακή κατάσταση των γονέων του παιδιού.

9. Για την επανεγγραφή απαιτούνται όλα τα δικαιολογητικά της προηγούμενης παραγράφου. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν μεταβολές στην οικογενειακή κατάσταση, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση των γονέων που βεβαιώνει τη μη μεταβολή.

10. Η αίτηση επανεγγραφής υπάγεται στο σύστημα μοριοδότησης και συνεπώς μοριοδοτείται.

11. Η επιλογή των παιδιών που εγγράφονται στη δύναμη του Σταθμού, γίνεται με προτίμηση των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών, σε συνδυασμό με αποδεδειγμένους άλλους κοινωνικούς λόγους (π.χ. ορφανά, τέκνα πολυτέκνων, μονογονεϊκών οικογενειών, ασθενών ή ανικάνων γονέων κ.λπ.).

12. Τα παιδιά των εργαζομένων στον Σταθμό, εγγράφονται στη δύναμή του ως υπεράριθμα και εφόσον πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.

Ωστόσο, για τις παρακάτω ιδιαίτερες περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η με ηλεκτρονικό τρόπο διάθεση στοιχείων από τους αρμόδιους φορείς, απαιτούνται τα αναφερόμενα δικαιολογητικά, τα οποία οι δικαιούχοι σαρώνουν και επισυνάπτουν στην ηλεκτρονική αίτησή τους:

α. Όταν οι δικαιούχοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχοντας ημέρες εργασίας που δεν είναι δυνατό να αναζητηθούν αυτεπαγγέλτως, επειδή δεν έχουν ενταχθεί στο μηχανογραφικό σύστημα του e-ΕΦΚΑ για οποιονδήποτε λόγο, απαιτείται:

  1. Για εργαζόμενους στον Ιδιωτικό τομέα ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, βεβαίωση από τον φορέα απασχόλησής τους στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός των ημερών εργασίας που πραγματοποιήθηκαν κατά το έτος 2022 και 2023.
  2. Για ελεύθερους επαγγελματίες, αντίγραφο της δήλωσης έναρξης Επιτηδεύματος στη Δ.Ο.Υ. ή βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ότι έχουν καταβληθεί ή ρυθμιστεί εισφορές. ή υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 περί μη διακοπής της άσκησης του επιτηδεύματος.

Για τις ειδικές οικογενειακές καταστάσεις, οι οποίες μοριοδοτούνται, απαιτείται:

  1. Στην περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, έγγραφο από αρμόδια υπηρεσία, με το οποίο να αποδεικνύεται η ανάθεση της γονικής μέριμνας του παιδιού στον ένα γονέα.
  2. Στην περίπτωση διαζυγίου, προσκομίζεται διαζευκτήριο (εάν αυτό δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης). Για γονείς σε διάσταση, απαιτείται αποδεικτικό έγγραφο, που να το πιστοποιεί. Εάν οι γονείς είναι διαζευγμένοι ή σε διάσταση, απαιτείται βεβαίωση επιμέλειας του παιδιού.
  3. Στην περίπτωση φοίτηση του γονέα στη Δευτεροβάθμια και Μεταδευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Δημόσιο ΙΕΚ), βεβαίωση από τη Γραμματεία του Σχολείου ή της Σχολής στην οποία να βεβαιώνεται η εγγραφή και ο χρόνος των σπουδών.
  4. Στην περίπτωση φοίτηση του γονέα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (πρώτο πτυχίο), βεβαίωση από τη Γραμματεία της Σχολής, στην οποία να βεβαιώνεται η εγγραφή και ο χρόνος των σπουδών.
  5. Στην περίπτωση γονέων ή παιδιών (αδέλφια) με ειδικές ανάγκες, απόφαση Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής ή ΚΕΠΑ στην οποία να ορίζεται το ποσοστό αναπηρίας.
  6. Στην περίπτωση γονέων που συμμετέχουν σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης ή σε άλλα προγράμματα:
    α) Αντίγραφο απόφασης και υπεύθυνη δήλωση από τον εργοδότη για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος.
    β) Βεβαίωση από το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης(Κ.Ε.Κ.) για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος.
  7. Βεβαίωση από τον Στρατό, εάν ο γονέας είναι στρατιώτης.
  8. Ληξιαρχική πράξη του αποβιώσαντος γονέα, εάν το παιδί είναι ορφανό (στην περίπτωση που δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης).
  9. Για τους πολίτες τρίτων χωρών εκτός των σχετικών δικαιολογητικών, που υποχρεούνται να καταθέσουν, απαραίτητη επιπλέον προϋπόθεση για την εγγραφή των παιδιών τους στο Σταθμό, είναι και η άδεια παραμονής στη χώρα μας, ή εφόσον έχει λήξει, βεβαίωση που υπέχει θέση άδειας διαμονής. Προσκομίζονται επίσης τα διαβατήρια των γονέων και των παιδιών σε ισχύ καθώς και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης σε επίσημη μετάφραση.
  10. Όταν οι δικαιούχοι δεν υποχρεούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρ. 67 του ν. 4172/2013 στην υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, επειδή δεν έχουν αποκτήσει πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, απαιτείται Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/86 κατατεθείσα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., η οποία θα φέρει τη βεβαίωση του γνήσιου υπογραφής του δηλούντος.

Διευκρινήσεις για ειδικές περιπτώσεις εργαζόμενης μητέρας:

  1. Μητέρα εργαζόμενη με αναγγελία πρόσληψης στη Δ.ΥΠ.Α. το τελευταίο τρίμηνο πριν την κατάθεση της αίτησης, υποχρεούται να προσκομίσει μηχανογραφημένη κατάσταση ενσήμων ΙΚΑ και βεβαίωση εργοδότη, η οποία θα διασταυρωθεί από το Μητρώο ΙΚΑ – Δ.ΥΠ.Α. μέχρι τη λειτουργία έναρξης της σχολικής χρονιάς.
  2. Μητέρα που δηλώνει απασχολούμενη ευκαιριακά (οικιακοί βοηθοί κλπ) , η αίτηση, εφόσον δε συνοδεύεται από ένσημα, δε θα εξετάζεται.
  3. Μητέρα που εργάζεται εποχιακά στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και κατά το χρόνο υποβολής των αιτήσεων είναι επιδοτούμενη άνεργη (εργαζόμενες κυρίως σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια- φροντιστήρια) η αίτηση θα συνοδεύεται από βεβαίωση του εργοδότη θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής του, στην οποία να βεβαιώνεται η επαναπρόσληψή της για τη νέα σχολική χρονιά.

1. Όλα τα δικαιολογητικά που κατατίθενται συνημμένα με την αίτηση θα πρέπει να είναι ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ή ευκρινή φωτοαντίγραφα και εντός του χρονικού διαστήματος υποβολής των αιτήσεων.

2. Θα ληφθούν υπ’ όψιν και θα είναι έγκυρα, μόνο τα δικαιολογητικά που θα κατατεθούν στην υπηρεσία έως και την τελευταία ημέρα υποβολής των αιτήσεων.

Μη προσκόμιση όλων των δικαιολογητικών μπορεί να συνεπάγεται τον αποκλεισμό των αιτούντων από το πρόγραμμα.

Δ. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ

1. Με Απόφαση του Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α. συγκροτούνται Πρωτοβάθμιες τριμελείς Επιτροπές για κάθε Βρεφονηπιακό Σταθμό αποτελούμενες από υπαλλήλους της Υπηρεσίας. Με την ίδια Απόφαση ορίζονται και οι αναπληρωτές τους.

2. Με βάση τα στοιχεία που οι δικαιούχοι έχουν συμπληρώσει στις αιτήσεις, οι Πρωτοβάθμιες Επιτροπές, ελέγχουν τα δικαιολογητικά που επισυνάπτονται στην αίτηση και με ευθύνη των Προϊσταμένων των Βρεφονηπιακών Σταθμών ή των αναπληρωτών τους ενημερώνουν τα αντίστοιχα πεδία του συστήματος μοριοδότησης που έχει εγκατασταθεί στο εσωτερικό δίκτυο της Δ.ΥΠ.Α. για το συγκεκριμένο πρόγραμμα

3. Έργο τους είναι η σύνταξη προσωρινών Πινάκων Μοριοδότησης κατά κατηγορία βρεφών και νηπίων και καθορίζονται τα μόρια για το καθένα από τα κριτήρια επιλογής, η συνολική μοριοδότηση και η σειρά κατάταξής τους.

Ε. ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ –ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ

1.Οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης βρεφών – νηπίων αναρτώνται ( με τον αρ. πρωτ.της αίτησης) στον ιστότοπο της Δ.ΥΠ.Α. www.dypa.gov.gr και σε κάθε Βρεφονηπιακό Παιδικό Σταθμό της Δ.ΥΠ.Α..

2. Οι συμμετέχοντες ενημερώνονται για τα αποτελέσματα της διαδικασίας με δική τους φροντίδα από τον ιστότοπο και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες/εφαρμογές της Δ.ΥΠ.Α. και έχουν δικαίωμα να υποβάλουν ( με email) στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς επιλογής τεκμηριώνοντας τους ισχυρισμούς τους, επισυνάπτοντας τα δικαιολογητικά, σύμφωνα με τους όρους της Δημόσιας Πρόσκλησης. προς τη Δ.811ΥΠ.Α μία και μόνο ένσταση, κατά των αποτελεσμάτων του των προσωρινών Πινάκων, εντός της αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) ημερών από την επομένη ημέρα της δημοσιεύσεώς τους στον ιστότοπο της Δ.ΥΠ.Α.. Υποβολή ενστάσεων μετά την καταληκτική ημερομηνία που θα ορίζεται από τη Δημόσια Πρόσκληση δεν είναι δυνατή.

Προκειμένου να αξιολογηθεί σωστά η ένστασή τους οι συμμετέχοντες οφείλουν:

  • να αναφέρουν σαφώς τον λόγο της ένστασης (π.χ. συμπλήρωση στην αίτηση εσφαλμένου ΑΜΚΑ, εσφαλμένη μοριοδότηση κ.ο.κ) και
  • να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς τους, επισυνάπτοντας στην ένστασή τους με ηλεκτρονική σάρωση δικαιολογητικά αποδεικτικά αυτών, σύμφωνα με τους όρους της Δημόσιας Πρόσκλησης.

Η επισύναψη δικαιολογητικών απαιτείται σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν αφορά σε αυτεπαγγέλτως αναζητηθέντα στοιχεία, όπως αυτά των ημερών εργασίας έτους 2022 και 2023.

ΣΤ. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΕΠΙΛΕΓΕΝΤΩΝ - ΑΝΑΠΛΡΩΜΑΤΙΚΩΝ & ΑΠΟΚΛΕΙΟΜΕΝΩΝ( ΒΡΕΦΩΝ – ΝΗΠΙΩΝ)

1. Με Απόφαση Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α. συγκροτούνται Δευτεροβάθμιες τριμελείς επιτροπές, αποτελούμενες από: α) Έναν Περιφερειακό Διευθυντή, ως Πρόεδρο, β) Έναν εκπρόσωπο της Διοίκησης, ως μέλος. γ) Έναν Προϊστάμενο Βρεφονηπιακού Σταθμού, ως μέλος. Με την ίδια απόφαση ορίζονται και οι αναπληρωτές τους.

2. Έργο τους είναι η εξέταση των ενστάσεων, και η κατάρτιση οριστικών Πινάκων.

3. Οι οριστικοί Πίνακες επιλεγέντων, αναπληρωματικών και αποκλειομένων βρεφών – νηπίων, αναρτώνται στη διαδικτυακή πύλη της Δ.ΥΠ.Α. www.dypa.gov.gr και σε κάθε Βρεφονηπιακό Σταθμό.

Ζ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

Τα κριτήρια αξιολόγησης και μοριοδότησης για την επιλογή βρεφών – νηπίων του σχολ.Έτους 2023-2024 αποτυπώνονται στον παρακάτω Πίνακα:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΗΣ Δ.ΥΠ.Α.

A/Α

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΜΟΡΙΑ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

1

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Πατέρας ΑΜΕΑ με αναπηρία 67% και άνω

30

 

Μητέρα ΑΜΕΑ με αναπηρία
67% και άνω

30

 

Οικογένεια με παιδί ΑΜΕΑ

50

 

Παιδί Ορφανό ή Μονογονεϊκή Οικογένεια

40

 

Παιδί διαζευγμένων γονέων

20

 

Παιδί με γονέα Στρατευμένο

10

 

2

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΑΡΟΧΩΝ ΟΑΕΔ

Δύο γονείς δικαιούχοι

10

 

3

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Οικογενειακό εισόδημα ανά έτος έως 5.600€

50

Υπολογίζεται με βάση το συνολικό πραγματικό εισόδημα ή αυτό που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες.

Οικογενειακό εισόδημα 5.601 από έως 10.000€

40

 

Οικογενειακό εισόδημα από 10.001 έως 20.000€

30

 

Οικογενειακό εισόδημα από 20.001 έως 25.000€

25

 

Οικογενειακό εισόδημα από 25.001 έως 30.000€

20

 

Οικογενειακό εισόδημα από 30.001 έως 40.000€

10

 

4

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

   

Οικογένεια με 3 ανήλικα τέκνα

15

 

Οικογένεια με 4 ανήλικα τέκνα

20

 

Οικογένεια με 5 ανήλικα τέκνα

40

 

5

Επανεγγραφή

35

 

6

Αδελφός/ή που φιλοξενείται
στον ίδιο Β.Ν.Σ. για
συνεχόμενο σχολικό έτος

10

 

Στους πίνακες κατάταξης, προηγούνται τα βρέφη–νήπια εργαζομένων μητέρων και σε περίπτωση ισοψηφίας μορίων θα ληφθεί υπόψη το συνολικό εισόδημα της οικογένειας

• Οι κενές θέσεις καλύπτονται μετά από διαγραφή παιδιού.

•  Αιτήσεις γίνονται δεκτές καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους και εγκρίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.ΥΠ.Α., ύστερα από εισήγηση του Αυτοτελούς Τμήματος Βρεφονηπιακών Σταθμών. Εξυπηρετούνται εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις και δεν εκκρεμούν εμπρόθεσμες αιτήσεις.

• Ως πραγματικό οικογενειακό εισόδημα νοείται το δηλωθέν εισόδημα οικονομικού έτους 2022 (που αφορά εισοδήματα του 2021) του υπόχρεου, της συζύγου του και των εξαρτωμένων τέκνων του, όπως αυτό εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα της ΔΟΥ.

• Σε περίπτωση γονέων που βρίσκονται σε διάσταση αλλά έχουν υποβάλλει από κοινού φορολογική δήλωση για να αξιολογηθεί το ατομικό εισόδημα του γονέα που έχει την επιμέλεια πρέπει να υποβάλουν δικαιολογητικό από το οποίο θα προκύπτει ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία του διαζυγίου, διαφορετικά να υπολογίζεται το συνολικό οικογενειακό εισόδημα.

Κάθε θέμα που δεν προβλέπεται σχετικά με τον καθορισμό διαδικασίας για τις εγγραφές – επανεγγραφές στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της Δ.ΥΠ.Α. για το σχολ. έτος 2023-2024 ρυθμίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.ΥΠ.Α.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ

Σχετικά Άρθρα