4η Διασχολική Συνάντηση Χορωδιών Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης

Εκτύπωση  

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ 4ης ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΧΟΡΩΔΙΩΝ - ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΣΑΚΕΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2018

ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
www.arsakeio.gr
ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θεσσαλονίκη, Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Θέμα: «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ στην 4η ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΟΡΩΔΙΩΝ και ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ από το ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

To Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης της Φ.Ε. οργανώνει την 4η Διασχολική Συνάντηση Χορωδιών και Νεανικών Μουσικών Σχημάτων, με τη σύμπραξη του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, των Ομίλων Απογευματινών Δραστηριοτήτων και του Συλλόγου Αποφοίτων των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης.

Η 4η Διασχολική Συνάντηση Χορωδιών και Μουσικών Σχημάτων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018, 18.00 – 21.30, στο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση έχει, όπως και οι τρεις προηγούμενες διοργανώσεις μας, την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων [Φ15.1/145068/Δ2, 04.09.2017] και απευθύνεται στις χορωδίες και τα μουσικά σχήματα των Γυμνασίων και Λυκείων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά και των νομών Κιλκίς, Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας, Σερρών και Χαλκιδικής.

Το σκεπτικό και οι στόχοι της διοργάνωσης

Η διοργάνωση της 3ης Διασχολικής Συνάντησης Χορωδιών αποβλέπει στην ενδυνάμωση της σχέσης των νέων με τον πολιτισμό, που αποτελεί το ουσιαστικότερο εφόδιο για την ισορροπημένη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Η συμμετοχή μάλιστα ενός μαθητικού μουσικού σχήματος σε θεσμούς κι εκδηλώσεις πολιτισμού, όπως είναι οι οργανωμένες διασχολικές συναντήσεις και τα χορωδιακά φεστιβάλ, συνιστά ένα δυναμικό κίνητρο για τα μέλη τους, τα οποία καλούνται με πνεύμα συλλογικότητας και συνεργασίας να υπερβούν πολλές δυσκολίες, προκειμένου να προετοιμαστούν σωστά και να παρουσιάσουν ένα άρτιο μουσικό αποτέλεσμα.

Ταυτόχρονα, οι μαθητές και οι μαθήτριες βρίσκουν στη μουσική καταφύγιο και διέξοδο από τους πιεστικούς καθημερινούς ρυθμούς. Αποκτούν ως μέλη των μουσικών σχημάτων αισθητική αγωγή και μουσική ή φωνητική καλλιέργεια. Ανακαλύπτουν τα ιδιαίτερα καλλιτεχνικά προσόντα τους και μαθαίνουν να τα αξιοποιούν δουλεύοντας συλλογικά, ομαδοσυνεργατικά και πειθαρχημένα, τιμώντας και προβάλλοντας το σχολείο τους.

Άλλωστε, δράσεις και συμμετοχές τέτοιου είδους δημιουργούν ευκαιρίες για ανάδειξη των καλών πρακτικών του σχολείου, βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας (μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων, αποφοίτων), αρτιότερη οργάνωση της σχολικής ζωής, και επιτυγχάνουν την εξωστρέφεια του σχολείου, την αποτελεσματική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του, την ενθάρρυνση της καινοτομίας για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου. Αναμφίβολα προσφέρουν κίνητρα στους μαθητές, ώστε να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, αλλά και να αγαπήσουν ακόμα περισσότερο το σχολείο τους.

Ακόμη, τα χορωδιακά και μουσικά μαθητικά φεστιβάλ αποτελούν σημείο συνάντησης μαθητών που αγαπούν τη μουσική και εκφράζονται μέσα από αυτή, ενώ παράλληλα φέρνουν σε επαφή και συνεργασία εκπαιδευτικούς που εργάζονται συστηματικά και άοκνα για τη δημιουργία πολιτιστικής συνείδησης και αισθητικής καλλιέργειας στους σημερινούς νέους.

Πρόσκληση Συμμετοχής - Πρόγραμμα και Προθεσμίες Υποβολής Συμμετοχών

Με αυτό το πνεύμα σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην 4η Διασχολική Συνάντηση Χορωδιών και Μουσικών Σχημάτων που οργανώνει στις 27 Απριλίου 2018 το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης με τη σύμπραξη του Αρσακείου Γυμνασίου, των Ομίλων Απογευματινών Δραστηριοτήτων και του Συλλόγου Αποφοίτων των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης. Στη συγκεκριμένη διασχολική συνάντηση προσκαλούνται να συμμετάσχουν χορωδίες και μουσικά σχήματα Γυμνασίων και Λυκείων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά και των άλλων νομών της Κεντρικής Μακεδονίας. Στα σύνολα που θα συγκροτηθούν και θα συμμετάσχουν ενθαρρύνεται ιδιαίτερα η συμμετοχή εκπαιδευτικών και αποφοίτων, καθώς έτσι ενισχύονται οι δεσμοί που τους συνδέουν.

Το κάθε σύνολο (χορωδία ή μουσικό σχήμα) θα ερμηνεύσει έργα συνολικής διάρκειας 10΄- 15΄. Το πρόγραμμα των συνόλων θα είναι ελεύθερης επιλογής, από το παγκόσμιο ρεπερτόριο. Το πρόγραμμα των χορωδιών καλό είναι να περιλαμβάνει και έργα δίφωνα ή τρίφωνα, διαφορετικών εποχών και κατηγοριών (αναγεννησιακά, μπαρόκ, κλασικής ή ρομαντικής εποχής, παραδοσιακά, βυζαντινής υμνωδίας, γρηγοριανού μέλους, αρχαίας ελληνικής μουσικής, έντεχνης ελληνικής μουσικής κ.α.). Το πρόγραμμα των χορωδιών και των μουσικών σχημάτων επίσης θα είναι ελεύθερης επιλογής, ελλήνων ή ξένων συνθετών και ποικίλων μουσικών ειδών αλλά θα περιλαμβάνει και ένα τουλάχιστον έργο μελοποιημένης ποίησης του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Η Επιτροπή Διοργάνωσης της 4ης Διασχολικής Συνάντησης του Αρσακείου αποφάσισε φέτος να επικεντρώσει στις αλλεπάλληλες προσπάθειες σύνδεσης της μουσικής με τον ποιητικό λόγο, ώστε να αναδειχθεί η συγγένεια κι η αλληλεπίδραση των δύο αυτών μορφών τέχνης. Καθώς όμως το εύρος της ποιητικής παραγωγής θα στερούσε την ενότητα του αφιερώματος, περιορίζεται η επιλογή στα ποιητικά κείμενα του 19ου αιώνα έως και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.(*1)

(*1) Ξεκινώντας, λοιπόν, από το πάθος των ποιητών της Επτανησιακής Σχολής, του Ανδρέα Κάλβου και του Διονυσίου Σολωμού, αλλά και τη θαυμαστή τεχνική των σονέτων του Λορέντζου Μαβίλη, θα προσπεράσουμε μάλλον την υπερβολή των Ρομαντικών ποιητών του Φαναρίου και της Αθήνας, και θα σταθούμε στο δυναμισμό και την ευαισθησία της Νέας Αθηναϊκής Σχολής, στην ποίηση δηλαδή του Κωστή Παλαμά, του Άγγελου Σικελιανού, του Γεωργίου Δροσίνη, και των ελασσόνων ποιητών της εποχής, του Μιλτιάδη Μαλακάση, του Κωνσταντίνου Χατζόπουλου, του Λάμπρου Πορφύρα, ακόμα και στην νεανική ποίηση του Γεωργίου Βιζυηνού και του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, και ασφαλώς στην ξεχωριστή ποιητική φωνή του Αλεξανδρινού Κ.Π.Καβάφη.

Με όχημα τη μουσική, θα ακούσουμε στίχους των ποιητών οξύνοντας κι εμβαθύνοντας διπλά την ευαισθησία των νεαρών χορωδών. Ένα τραγούδι, αντιπροσωπευτικό της μελοποιημένης ποίησης της εποχής αυτής, θα κλείσει την εκδήλωση σε μια κοινή εκτέλεση από τα μέλη όλων των χορωδιών που θα φιλοξενηθούν στη Συνάντηση, σφραγίζοντας έτσι το πνεύμα συνεργασίας και συνύπαρξης που χαρίζει η μουσική παιδεία.

Η 4η Διασχολική Μουσική και Χορωδιακή Συνάντηση, όπως και οι προηγούμενες, θα είναι μη διαγωνιστικού χαρακτήρα και πρόκειται να πλαισιωθεί είτε από γνωστό, μη σχολικό, μουσικό σχήμα είτε από διακεκριμένες παιδικές-νεανικές χορωδίες.
Σε κάθε Μουσικό Σύνολο, καθώς και στους χοράρχες-μαέστρους, θα δοθούν διπλώματα συμμετοχής.

Οι χορωδίες και τα μουσικά σχήματα που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν παρακαλούνται να αποστείλουν στη Γραμματεία του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. )*την επισυναπτόμενη αίτηση συμμετοχής, μαζί με μια φωτογραφία και σύντομο βιογραφικό της χορωδίας, έως την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017.

Από τη Διεύθυνση του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης
και την Επιτροπή Διοργάνωσης της Διασχολικής Συνάντησης
Χορωδιών και Μουσικών Σχημάτων
____________________________________________________________________________________________
Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις, μη διστάσετε να απευθυνθείτε τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά στους υπεύθυνους της διοργάνωσης:
Επιτροπή διοργάνωσης:
Α. Γκίνη (μουσικολόγος) Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Β. Βαβαρούτσος (φιλόλογος) Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Α. Βουλγαράκη (φιλόλογος) Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Β. Μυλωνάς (χημικός) Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σ. Χαριτίδου (φιλόλογος) Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
* Σημαντική Σημείωση: Παρακαλούμε, σε περίπτωση που το σύνολο των αρχείων που θα αποσταλούν ηλεκτρονικά ξεπερνάει το 1MB, να χρησιμοποιηθεί οπωσδήποτε η ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , ειδάλλως υπάρχει ενδεχόμενο τα αρχεία να μη παραληφθούν.

 


Αρ.Πρωτ.Φ15.1/145068/Δ2/04-09-2017/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Γ΄ - ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
Email : spudonde(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Βάρλα Ά., Λαμπρίδου Κ.
Τηλέφωνο : 210-34.43.272, 210-34.43.314
Fax : 210-34.43.390

ΘΕΜΑ: «Έγκριση διοργάνωσης χορωδιακού φεστιβάλ-διασχολικής συνάντησης Χορωδιών και Νεανικών Μουσικών Σχημάτων».

Σχετικό έγγραφο: το με αρ. πρ. 135604/Δ2/10-08-2017 εισερχόμενο έγγραφο του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Απαντώντας στο με αρ. πρ. 14925/17-07-2017 έγγραφό σας, με το οποίο μας διαβιβάσατε το με αρ. πρ. 1368/10-07-2017 έγγραφο του Aρσακείου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης και τα συνημμένα σε αυτό και σχετικά με το αντικείμενο του θέματος, σας ενημερώνουμε ότι εγκρίνουμε τη διεξαγωγή της διοργάνωσης του 4ου χορωδιακού φεστιβάλ-διασχολικής συνάντησης Χορωδιών και Νεανικών Μουσικών Σχημάτων, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Απριλίου 2018, στο θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης.

Η 4η Διασχολική Συνάντηση Χορωδιών και Μουσικών Σχημάτων οργανώνεται με τη σύμπραξη του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, των Ομίλων Απογευματινών Δραστηριοτήτων και του Συλλόγου Αποφοίτων των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα προσκληθούν να συμμετάσχουν χορωδίες και μουσικά σχήματα όλων των Γυμνασίων και Λυκείων, δημόσιων και ιδιωτικών, της Θεσσαλονίκης που υπάγονται στις Δ.Δ.Ε. Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά και των γειτονικών νομών της Π.Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας (Κιλκίς, Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας, Σερρών και Χαλκιδικής).

Στόχος του συγκεκριμένου φεστιβάλ είναι η άμεση και διαρκής σύνδεση του σχολείου με την τοπική κοινωνία, η καλλιέργεια του πνεύματος της
ομαδικότητας και της συνεργασίας, η ενίσχυση της παιδαγωγικής σχέσης εκπαιδευτικών –μαθητών, η δημιουργία κλίματος, εμπιστοσύνης και εκτίμησης μέσα στη σχολική κοινότητα, η διάχυση του εκπαιδευτικού και πολιτιστικού έργου του σχολείου, καθώς και η ανάπτυξη πολιτιστικής συνείδησης στους μαθητές.

Η χορωδιακή συνάντηση θα είναι μη διαγωνιστικού χαρακτήρα και θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης κατά τις απογευματινές ώρες. Η κάθε χορωδία θα ερμηνεύσει έργα συνολικής διάρκειας 10’-15’.

Για τη μετακίνηση των μαθητών που θα συμμετάσχουν ισχύουν οι διατάξεις της υπ΄αριθμ. 33120/ΓΔ4/28-02-2017 (Β΄ 681) Υ.Α. με θέμα «Εκδρομές-Εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών και μαθητριών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας».

Τέλος, σημειώνεται ότι η μετακίνηση και η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στο εν λόγω χορωδιακό φεστιβάλ θα γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ


Εκτύπωση