edu.klimaka.gr

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΝΝΕΑΜΗΝΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΤΕΚΝΟΥ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΝΝΕΑΜΗΝΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΤΕΚΝΟΥ

Αρ.Πρωτ.Φ.351.5/64/111756/Δ1/12-08-2013/ΥΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Π.Ε. & Δ.Ε.
ΤΜΗΜΑΤΑ Ε΄ & Γ΄
Πληροφορίες : Α/θμια Εκπ/ση
Μ.Ρεπανίδα
Τηλ.: 210-3442895 / Fax: 210-3442897
Πληροφορίες : B/θμια Εκπ/ση
A.Παναγιώταρου
Τηλ.: 210-3442750 / Fax: 210-3442282
Email : dppe(ΑΤ)minedu.gov.gr (Α/θμια)
dprb(ΑΤ)minedu.gov.gr (Β/θμια)

Θέμα: «Καθορισμός διαδικασίας χορήγησης εννεάμηνης άδειας ανατροφής τέκνων μονίμων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης - μειωμένο ωράριο»

Ο γονέας εκπαιδευτικός μπορεί να επιλέξει τις διευκολύνσεις της παρ.2 του αρθ. 53 του Υ.Κ για την ανατροφή του παιδιού του, δηλαδή την άδεια εννέα (9) μηνών με αποδοχές, μέχρι το τέκνο να συμπληρώσει το τέταρτο έτος της ηλικίας του.

Την άδεια αυτή δικαιούται και ο γονέας εκπαιδευτικός, ο οποίος έχει υιοθετήσει τέκνο (αρ.582/2004 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους).

Εναλλακτικά, η μητέρα εκπαιδευτικός μπορεί να επιλέξει τη μείωση του υποχρεωτικού διδακτικού της ωραρίου, κατά δύο (2) ώρες την εβδομάδα, με παράλληλη απαλλαγή από τις εξωδιδακτικές εργασίες εφόσον έχει τέκνο ηλικίας έως (2) ετών (παρ. 8 αρθ. 13 του Ν.1566/1985, παρ. 2α άρθ. 53 του Ν. 2721/1999 ΦΕΚ112 τ. Α΄ ).

Η εννεάμηνη άδεια ανατροφής χορηγείται στους εκπαιδευτικούς σε συνεχές χρονικό διάστημα και δύναται να διακοπεί μόνο για τις εξής περιπτώσεις:
α) συμμετοχή του/της δικαιούχου εκπαιδευτικού στο σεμινάριο της υποχρεωτικής εισαγωγικής εκπαίδευσης
β) χορήγηση στη δικαιούχο εκπαιδευτικό ή στη σύζυγο του δικαιούχου εκπαιδευτικού της άδειας μητρότητας (κύησης – λοχείας).

Ο γονέας εκπαιδευτικός που λαμβάνει ήδη τη διευκόλυνση της εννεάμηνης άδειας ανατροφής τέκνου και πριν την εξάντληση της αποκτά νέο τέκνο, δικαιούται να λάβει το υπόλοιπο των διευκολύνσεων για το πρώτο τέκνο αργότερα, αθροιστικά με τις διευκολύνσεις που αντιστοιχούν στο νέο τέκνο, πάντα εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζει ο νόμος, ήτοι μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Σε περίπτωση γέννησης δίδυμων, τρίδυμων κ.λ.π. τέκνων, χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής χρονικής διάρκειας (3) τριών μηνών με αποδοχές για κάθε τέκνο πέραν του ενός (ΣτΕ 845/2013). Η άδεια αυτή χορηγείται σε συνεχές χρονικό διάστημα, είτε αμέσως μετά την εννεάμηνη άδεια ανατροφής, είτε κατά την έναρξη του σχολικού έτους.

Εκπαιδευτικοί οι οποίοι κατά την ημερομηνία διορισμού τους έχουν ένα ή περισσότερα του ενός τέκνα που δεν έχουν συμπληρώσει το 4ο έτος της ηλικίας τους και επιλέγουν τις διευκολύνσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 53 του Υ.Κ., λαμβάνουν το υπόλοιπο των διευκολύνσεων αυτών (δηλαδή τους μήνες που υπολείπονται από την εννεάμηνη άδεια ανατροφής, μέχρι τα τέκνα τους να συμπληρώσουν τα 4 έτη), σύμφωνα και με τη σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών αρ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.51/590/οικ.14346/29-05-2008. Για τον υπολογισμό των υπολειπόμενων χρονικών διαστημάτων ισχύουν οι μαθηματικοί τύποι της ανωτέρω εγκυκλίου. Για τη διευκόλυνση των Υπηρεσιών, επισυνάπτεται αρχείο excel με πρόγραμμα υπολογισμού των διαστημάτων και σχετικές διευκρινίσεις.

Για το γονέα εκπαιδευτικό που είναι άγαμος ή χήρος ή διαζευγμένος ή έχει αναπηρία 67% και άνω η εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου προσαυξάνεται κατά ένα (1) μήνα.

Αν και οι δύο γονείς δικαιούνται τις παραπάνω διευκολύνσεις, με κοινή τους δήλωση του Ν.1599/1986 που κατατίθεται στις υπηρεσίες τους, καθορίζουν ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της συνεχόμενης άδειας ανατροφής, εκτός αν με την ανωτέρω κοινή τους δήλωση καθορίσουν χρονικό διάστημα που θα κάνουν χρήση, άπαξ για τον καθένα, πάντοτε διαδοχικώς και μέσα στα χρονικά όρια που ορίζονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 53 του Υ.Κ. Αλλαγή της δήλωσης αυτής δεν επιτρέπεται μετά την έναρξη των διευκολύνσεων.

Αν ο ένας γονέας εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και εφόσον δικαιούται όμοιων ολικώς ή μερικώς διευκολύνσεων, τότε η/ο σύζυγος εκπαιδευτικός δικαιούται να κάνει χρήση της διευκόλυνσης της άδειας ανατροφής ή η μητέρα εκπαιδευτικός του μειωμένου ωραρίου είτε κατά το μέρος που ο/η σύζυγος δεν κάνει χρήση των δικών του δικαιωμάτων είτε κατά το μέρος που αυτά υπολείπονται των προβλεπόμενων από την παράγραφο 2 του άρθρου 53 του Υ.Κ. διευκολύνσεων.
 Ως εργασία στον ιδιωτικό τομέα νοείται η εξαρτημένη μισθωτή εργασία, καθώς και η άσκηση κάποιου ελευθέριου επαγγέλματος από αυτά που ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία περί φορολογίας εισοδήματος (παρ. 1 του άρθρου 48 του Ν.2238/1994), συμπεριλαμβανομένου και του αγροτικού επαγγέλματος, καθώς και η άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας (ατομική επιχείρηση).

Ο γονέας εκπαιδευτικός, προκειμένου να κάνει χρήση της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας ανατροφής, πρέπει να προσκομίζει στην Υπηρεσία του τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α. Ληξιαρχική πράξη γέννησης του τέκνου.

β. Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 σχετικά με το ποιος από τους δύο γονείς θα κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας ανατροφής. Στην ίδια δήλωση θα καθορίζεται το χρονικό διάστημα που ο καθένας από τους δύο γονείς θα κάνει χρήση διαδοχικά και συνεχόμενα. Εάν η σύζυγος έχει κάνει χρήση, θα δηλώνεται το είδος της διευκόλυνσης (μειωμένο ωράριο ή εννεάμηνη άδεια ανατροφής), καθώς και το συνολικό χρονικό διάστημα, που αυτή έκανε χρήση.
Τέλος, στην ίδια δήλωση θα αναφέρεται ότι, εφόσον η σύζυγος σταματήσει να εργάζεται, η άδεια θα διακόπτεται και ο σύζυγος εκπαιδευτικός αμέσως θα επιστρέφει στην εργασία του.

γ. Βεβαίωση του οικείου εργοδότη σχετικά με το αν η σύζυγος έχει ήδη κάνει ολικώς ή μερικώς χρήση των δικαιωμάτων της και αν εργάζεται με καθεστώς πλήρους ή μερικής απασχόλησης.
Σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, ως πλήρης απασχόληση θεωρείται η απασχόληση των 40 ωρών εβδομαδιαίως.

δ. Βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα, από την οποία θα προκύπτει ρητά η ιδιωτική εργασία που ασκεί η σύζυγος και το καθεστώς απασχόλησης.

ε. Εκκαθαριστικό σημείωμα όπου θα φαίνονται τα εισοδήματα από την εν λόγω εργασία.

Αν ο ένας γονέας δικαιούται άδεια μικρότερη των εννέα μηνών (π.χ 6 μήνες) και την εξαντλήσει, η/ο σύζυγος εκπαιδευτικός δικαιούται να λάβει ως άδεια το χρονικό διάστημα που υπολείπεται των εννέα μηνών (δηλαδή 3 μήνες).

Αν η σύζυγος του γονέα εκπαιδευτικού έχει κάνει ή πρόκειται να κάνει χρήση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας των έξι (6) μηνών, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 142, εδάφιο 2 του Ν. 3655/2008, χωρίς να κάνει χρήση άλλων διευκολύνσεων ανατροφής (μειωμένου ωραρίου ή συνεχόμενης άδειας ανατροφής), τότε ο γονέας εκπαιδευτικός δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας ανατροφής τέκνου της παρ.2 του αρ. 53 του Ν.3528/2007. Σημειώνουμε ότι η άδεια ανατροφής χορηγείται στον πατέρα εκπαιδευτικό μόνο εφόσον η σύζυγος εργάζεται κατά το διάστημα για το οποίο αυτός την αιτείται και επομένως δεν είναι δυνατή η ταυτόχρονη χορήγησή τους.

Αν η σύζυγος του εκπαιδευτικού εργάζεται με σύμβαση ορισμένου χρόνου, τότε ο σύζυγος εκπαιδευτικός μπορεί να κάνει χρήση του δικαιώματος του για όσο διάστημα η σύζυγος εργάζεται και εφόσον δεν κάνει χρήση ανάλογων διευκολύνσεων.

Αν η σύζυγος του εκπαιδευτικού εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης και δεν κάνει χρήση διευκολύνσεων, τότε ο σύζυγος μπορεί να κάνει χρήση του δικαιώματος του κατά το ήμισυ των προβλεπομένων.

Αν η σύζυγος του εκπαιδευτικού δεν εργάζεται ή δεν ασκεί οποιοδήποτε επάγγελμα, ο σύζυγος δεν δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας ανατροφής, εκτός αν λόγω σοβαρής πάθησης ή βλάβης κριθεί ανίκανη να αντιμετωπίζει τις ανάγκες ανατροφής του παιδιού, σύμφωνα με βεβαίωση της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής, στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται ο υπάλληλος.

Επισημαίνουμε ότι η μητέρα εκπαιδευτικός δικαιούται να κάνει χρήση της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας ανατροφής τέκνου, ανεξαρτήτως εάν ο σύζυγος εργάζεται ή όχι.

Όταν ο ένας γονέας λάβει την άδεια άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου (παρ. 2 αρθ.51 του Υ.Κ)ή την τρίμηνη άδεια (παρ. 1 αρθ.53 του Υ.Κ) ο άλλος δεν έχει δικαίωμα να κάνει χρήση της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου ή της εννεάμηνης άδειας ανατροφής για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Σε περίπτωση διάστασης, διαζυγίου, χηρείας ή γέννησης τέκνου χωρίς γάμο των γονέων του, τη διευκόλυνση του μειωμένου ωραρίου (στην περίπτωση των μητέρων) ή την άδεια ανατροφής δικαιούται ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

Σχετικά Άρθρα