ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ

Επανεμφάνιση της Λύσσας στην Ελλάδα (Χρονοδιάγραμμα Εμβολιασμών 2016)

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΡΙΨΕΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ 2016

Αρ.Πρωτ.898/36349/23-03-2016

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΕΝ Δ/ΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΖΩΑΝΘΡΩΠΟΝΟΣΩΝ
Πληρ. Λ. Κορού/ Μ.Τζανή
Tηλ: 2102125725/27
e-mail: ka6u041(ΑΤ)minagric.gr

ΘΕΜΑ: Αρχικό χρονοδιάγραμμα για τη διενέργεια του εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων από αέρος για την καμπάνια της άνοιξης 2016

Λίγο πριν την ολοκλήρωση όλων των διεργασιών για την πραγματοποίηση του εμβολιασμού από αέρος των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας, σας αποστέλλουμε ένα πρώτο πλάνο/χρονοδιάγραμμα των πτήσεων που θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο-Μάϊο 2016. Σύντομα θα σας αποσταλεί η Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τις περιοχές εμβολιασμού. Οι Περιφερειακές Ενότητες όπου θα διενεργηθούν ρίψεις φαίνονται στον Πίνακα 1 και τον Χάρτη 1(επισημασμένες με χρώμα περιοχές).

Οι ρίψεις αναμένεται να ξεκινήσουν την 1η Απριλίου 2016. Εντός Απριλίου αναμένεται να καλυφθούν οι περιοχές: κεντρικό τμήμα Π.Ε Ιωαννίνων, ένα μικρό τμήμα στα βορειοανατολικά της Π.Ε. Πρεβέζης, το σύνολο σχεδόν της Π.Ε. Άρτας, το βόρειο τμήμα της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, το δυτικό τμήμα της Π.Ε. Ευρυτανίας, το βόρειο και κεντρικό τμήμα της Π.Ε. Καρδίτσας, το ανατολικό και βόρειο τμήμα της Π.Ε. Τρικάλων, το βόρειο και κεντρικό τμήμα της Π.Ε. Λάρισας και οι Π.Ε. Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας.

Εντός του Μαΐου υπολογίζεται ότι θα καλυφθούν και οι υπόλοιπες περιοχές που απομένουν: οι Π.Ε. Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής (εκτός των τριών χερσονήσων στα νότια της ΠΕ), Σερρών, Καβάλας και Δράμας Οι πτήσεις θα ξεκινούν με την ανατολή του ήλιου (γύρω στις 8.00 το πρωί) και θα διαρκούν μέχρι τη δύση (γύρω στις 6.00 το απόγευμα). Αν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τις πτήσεις σε μία περιοχή, οι ρίψεις θα γίνονται σε άλλες κοντινές περιοχές και τα αεροσκάφη θα επιστρέφουν για εμβολιασμούς στην αρχική περιοχή μόλις ο καιρός το επιτρέψει.

Γίνεται κατανοητό ότι το πρόγραμμα μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος και των πιθανών συνεπειών της νόσου για τη Δημόσια Υγεία ,παρακαλούμε θερμά να συμβάλετε άμεσα στην ενημέρωση του κοινού για τη λύσσα και τους εμβολιασμούς από αέρος.

Θα ακολουθήσει επικοινωνία της Υπηρεσίας μας με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των ΠΕ και περιφερειών εφαρμογής του Προγράμματος για να καθορισθεί η διαδικασία εποπτείας του.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον διευκρίνιση.

Η Προϊσταμένη της Δ/νσης Υγείας των Ζώων

Χρυσούλα Δηλέ