edu.klimaka.gr

Πρόσκληση Διάθεσης Θέσεων Μαθητείας Αποφοίτων ΕΠΑΛ από Δημόσιους Φορείς (Παράταση)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΘΕΣΩΝ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΠΑΛ- ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ 2021-2022

Υπουργειο Παιδείας
και Θρσηκευμάτων

Δελτίο τύπου

25-08-21 Προσφορά θέσεων μαθητείας από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα για το «Μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας» περιόδου 2021-2022

Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση των επαγγελματικών δεξιοτήτων και τη διευκόλυνση των αποφοίτων τους να ενταχθούν και να παραμείνουν στην αγορά εργασίας. Τo Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στηρίζει την αναβάθμιση μαθησιακών διαδρομών που συνδέονται με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Ειδικότερα, ιδιαίτερη προτεραιότητα αποτελεί ο θεσμός της Μαθητείας, όπου οι φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αναλαμβάνουν να παράσχουν στον μαθητευόμενο μάθηση στο χώρο εργασίας, σύμφωνα με καθορισμένο πρόγραμμα, το οποίο, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα μάθησης στην εκπαιδευτική δομή, οδηγεί μετά από εξετάσεις σε πιστοποίηση των γνώσεων. Οι μαθητευόμενοι αποκτούν εργασιακή εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασίας και επιπλέον εφόδια στην ειδικότητα που έχουν επιλέξει ενώ συνεργάζονται με επαγγελματίες του κλάδου. Ο θεσμός της Μαθητείας έχει θετική ανταπόκριση στους φορείς τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα.

Με πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας, καλούνται οι φορείς του δημοσίου τομέα να στηρίξουν το θεσμό της Μαθητείας, επενδύοντας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση των νέων, προσφέροντας θέσεις Μαθητείας για το έτος 2021-2022.

Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική καταχώριση για διάθεση θέσεων μαθητείας στο Μεταλυκειακό έτος - Τάξη Μαθητείας 2021 - 2022 από φορείς του Δημοσίου Τομέα θα παραταθεί έως την Τετάρτη 15/09/2021 και ώρα 23:59.

 


Αρ.Πρωτ.Φ87/87494/Κ3/19-07-2021/ΥΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ,
ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΝΕΟΛΑΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. & ΝΕΟΛΑΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ E.Ε.Κ. & Δ.Β.Μ
ΤΜΗΜΑ Β΄
Ε-mail: dpd-vetlabor(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες: Α. Τσαγκατάκης, Σ. Παπαδολιοπούλου,
Κ. Καλαθά
Τηλέφωνα: 210 344 2323, 210 344 2926

ΘΕΜΑ: «Πρόσκληση για διάθεση θέσεων Μαθητείας στο Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑ.Λ.»

Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στοχεύει μεταξύ άλλων στην ενίσχυση των επαγγελματικών δεξιοτήτων και στη διευκόλυνση των αποφοίτων τους να ενταχθούν και να παραμείνουν στην αγορά εργασίας. Με το Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑ.Λ, τo Υπουργείo Παιδείας και Θρησκευμάτων στηρίζει την αναβάθμιση των προσόντων των αποφοίτων της επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσω μιας μαθησιακής διαδρομής που αξιοποιεί τις υπάρχουσες επαγγελματικές γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες και συμβάλλει στην ομαλή ένταξη των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. στην αγορά εργασίας μέσω της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας. Ειδικότερα, κατά το Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας, φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αναλαμβάνουν να παράσχουν στον μαθητευόμενο μάθηση στο χώρο εργασίας, σύμφωνα με καθορισμένο πρόγραμμα, το οποίο σε συνδυασμό με το πρόγραμμα μάθησης στην εκπαιδευτική δομή, οδηγεί, μετά από εξετάσεις, σε πιστοποίηση των γνώσεων και ειδικοτήτων σε συγκεκριμένη ειδικότητα. Οι μαθητευόμενοι αποκτούν εργασιακή εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασίας και επιπλέον εφόδια στην ειδικότητα που έχουν επιλέξει ενώ συνεργάζονται με επαγγελματίες του κλάδου. Σε περιφερειακό επίπεδο ο θεσμός της μαθητείας υποστηρίζεται από τα Συμβούλια Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.) κάθε περιφέρειας. Τα Σ.Σ.Π.Α.Ε. είναι αρμόδια για την επικοινωνία, την ενημέρωση και την κινητοποίηση των τοπικών επιχειρήσεων για θέματα μαθητείας. Ο θεσμός της Μαθητείας έχει θετική ανταπόκριση στους φορείς τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα.

Κατά την περίοδο 2021-2022, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα υλοποιήσει το Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας στις ειδικότητες που παρουσιάζονται στο Παράρτημα 1. Αναλυτικές πληροφορίες για την υλοποίηση παρουσιάζονται στο Παράρτημα 2.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, καλείστε να στηρίξετε το θεσμό της Μαθητείας, επενδύοντας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση των νέων με την προσφορά θέσεων μαθητείας στο Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας για την περίοδο 2021-2022.

Ειδικότερα, προκειμένου να εκδοθεί η σχετική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών για τον καθορισμό του αριθμού των μαθητευομένων του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας που δύνανται να πραγματοποιήσουν Μαθητεία σε φορείς του Δημοσίου Τομέα κατά το σχολικό έτος 2021-2022, οι φορείς του Δημόσιου Τομέα οφείλουν να προβούν στις κάτωθι απαραίτητες ενέργειες:

  1. Να ορίσουν αρμόδιο υπάλληλο για την καταχώριση της απόφασης στο Πληροφοριακό Σύστημα με ταυτοποίηση στοιχείων.
  2. Να συνδεθούν στον ηλεκτρονικό ιστότοπο του Πληροφοριακού συστήματος Διαχείρισης Τάξης Μαθητείας στον σύνδεσμο: https://e-mathiteia.minedu.gov.gr/
  3. Να καταχωρίσουν τον ΑΔΑ της απόφασης του Δ.Σ του φορέα ή Απόφαση του ανώτατου μονοπρόσωπου ή συλλογικού οργάνου διοίκησης του φορέα. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που ένας φορέας του Δημοσίου έχει ήδη αποστείλει απόφαση σε προηγούμενη φάση υλοποίησης, με πρόβλεψη και δέσμευση προϋπολογισμού, περισσότερων του ενός έτους για συμμετοχή στα προγράμματα μαθητείας, απαιτείται η εκ νέου καταχώριση του ΑΔΑ της απόφασης στην επόμενη φάση υλοποίησης για την περίοδο 2021-2022.
  4. Να καταχωρίσουν τους ΑΔΑ των οικονομικών εγγράφων που απαιτούνται για τη συμμετοχή του Δημόσιου τομέα στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας.
  5. Να καταχωρίσουν τον αριθμό των θέσεων μαθητείας που προσφέρουν ανά ειδικότητα.

Η ηλεκτρονική καταχώρηση θα ξεκινήσει την Τρίτη 20/7/2021 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 03/09/2021 και ώρα 23:59 στον παραπάνω ηλεκτρονικό ιστότοπο όπου θα υπάρχει αναρτημένος «Οδηγός για την υποβολή θέσεων Μαθητείας». Συγχρόνως θα λειτουργήσει helpdesk στο 2610 960361 μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής προσφερόμενων θέσεων μαθητείας περιόδου 2021-2022.

Τονίζεται ότι η διαδικασία δεν δύναται να ολοκληρωθεί εάν δεν καταχωριστούν οι ΑΔΑ όλων των απαραίτητων εγγράφων όπως ορίζονται στην παρούσα πρόσκληση.

Διευκρινίζεται ότι μόνο οι φορείς με πανελλαδική εμβέλεια θα πρέπει να επικοινωνούν με το τμήμα Σύνδεσης Ε.Ε.Κ. και Δ.Β.Μ. με την Αγορά Εργασίας της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ε.Ε.Κ. και Δ.Β.Μ. του Υ.ΠΑΙ.Θ. πριν προβούν στην ανωτέρω διαδικασία, έτσι ώστε να κατανεμηθούν και να καλυφθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι προσφερόμενες θέσεις. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει μέσω τηλεφώνου στα τηλ. 2103442323 και 2103442926 ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σημειώνεται ότι στις αποφάσεις των Δ.Σ. ή στις αποφάσεις του ανώτατου μονοπρόσωπου ή συλλογικού οργάνου διοίκησης των φορέων του Δημόσιου Τομέα, πέραν των γενικών θεμάτων απαιτείται:

  1. καθορισμός του αριθμού των μαθητευομένων που επιθυμούν να απασχολήσουν ανά ειδικότητα
  2. βεβαίωση δέσμευσης πίστωσης και απόφαση ανάληψης υποχρέωσης με ΑΔΑ για το έτος 2021 καθώς και απόφαση προέγκρισης πίστωσης με ΑΔΑ για το έτος 2022. Σε περίπτωση μη υποβολής τους, οι φορείς δεν θα συμπεριληφθούν στη σχετική ΚΥΑ καθορισμού του αριθμού των μαθητευομένων του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑ.Λ., που δύνανται να πραγματοποιήσουν Μαθητεία σε φορείς του Δημοσίου Τομέα κατά την περίοδο 2021 - 2022.

Υπογραμμίζεται ότι η ύπαρξη των ανωτέρω δεσμεύσεων από τους Δημόσιους φορείς αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ορθή έκδοση της κανονιστικής πράξης, σύμφωνα με τον ν.4270/2014 (Α’ 143) και π.δ. 80/2016 (Α’ 145) και τις συστάσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Σε κάθε περίπτωση, για την ομαλή έναρξη και απρόσκοπτη συνέχεια και ολοκλήρωση του Προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο στους φορείς του Δημοσίου Τομέα, είναι απαραίτητη η έγκαιρη δέσμευση των κονδυλίων που απαιτούνται για την αποζημίωση των μαθητευομένων.

Επίσης συστήνεται στους φορείς του Δημοσίου πριν προβούν στην έκδοση των αποφάσεων των φορέων τους να επικοινωνούν με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υ.ΠΑΙ.Θ. έτσι ώστε οι προσφερόμενες θέσεις να αντιστοιχούν σε ειδικότητες στις οποίες υπάρχουν απόφοιτοι ΕΠΑ.Λ στην συγκεκριμένη περιοχή.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΥΤΣΙΝΟΣ


ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
1. Όλα τα Υπουργεία, Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού
2. Όλες τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού
3. Όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές, Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού
4. Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και ΠΕΔΥ
5. Νοσοκομεία
6. Δήμοι
7. Περιφέρειες
8. ΔΕΥΑ
9. ΑΕΙ
10. Λοιποί φορείς


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1
Προσφερόμενες ειδικότητες του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. για την περίοδο 2021-2022

1. Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου

2. Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών

3. Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής

4. Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού (logistics)

5. Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών

6. Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων

7. Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής

8. Αργυροχρυσοχοΐας

9. Γραφικών Τεχνών

10. Συντήρησης Έργων Τέχνης – Αποκατάστασης

11. Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδύματος

12. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων

13. Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών

14. Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού

15. Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών

16. Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης Αεροσκαφών

17. Τεχνικός Οχημάτων

18. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής

19. Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ

20. Αισθητικής Τέχνης

21. Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων

22. Βοηθός Ιατρικών –Βιολογικών Εργαστηρίων

23. Βοηθός Νοσηλευτή

24. Βοηθός Οδοντοτεχνίτη

25. Βοηθός Φαρμακείου

26. Βοηθός Φυσικοθεραπευτή

27. Κομμωτικής Τέχνης

28. Τεχνικός ζυθοποιίας


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2
Αναλυτικές πληροφορίες για την υλοποίηση του Μεταλυκειακού έτους – Τάξη μαθητείας

Στο Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας εφαρμόζεται η μεθοδολογία της μαθητείας, η οποία περιλαμβάνει:

  1. μαθητεία με εκπαίδευση σε εργασιακό χώρο του ιδιωτικού ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε ποσοστό κατ' ελάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) και
  2. εργαστηριακά μαθήματα ειδικότητας

Ειδικότερα, το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας των αποφοίτων Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) απευθύνεται σε αποφοίτους Λυκείου και πτυχιούχους ΕΠΑ.Λ., έχει διάρκεια 11 μήνες και περιλαμβάνει εργαστηριακά μαθήματα ειδικότητας διάρκειας 7 ωρών την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται στο σχολείο και παράλληλα «Πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο» διάρκειας 32 ωρών την εβδομάδα, επιμερισμένες ισομερώς σε τέσσερις ημέρες, το οποίο αναλαμβάνει να παράσχει ο εργοδότης στον μαθητευόμενο. Η μαθητεία ολοκληρώνεται με την συμπλήρωση 203 ωρών εργαστηριακού μαθήματος και 156 ημερών παρουσίας στο χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των 12 ημερών κανονικής άδειας που δικαιούται ο μαθητευόμενος. Το Πρόγραμμα βασίζεται σε μαθησιακά αποτελέσματα που ορίζονται στους Οδηγούς Κατάρτισης της εκάστοτε ειδικότητας. Σημειώνεται ότι για το Μεταλυκειακό έτος - Τάξη μαθητείας εξακολουθούν να ισχύουν τα Προγράμματα Σπουδών της Μαθητείας που έχουν ήδη συνταχθεί σύμφωνα με το ν. 4186/2013 μέχρι την αντικατάστασή τους με τη διαδικασία της περ. β) της παρ. 3 του άρθρου 44 του ν. 4763/2020 (Α΄ 254). Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εμπλεκόμενων μερών ορίζονται με σύμβαση η οποία υπογράφεται από τον εργοδότη και τον μαθητευόμενο και θεωρείται από τον Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ.

Το Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας επιδοτείται από Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους, έτσι ώστε να καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος του μισθολογικού κόστους των μαθητευόμενων. Οι μαθητευόμενοι λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση, που ορίζεται σε ποσοστό 95% επί του νομίμου νομοθετημένου κατώτατου ορίου του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη σε όλη τη διάρκεια του «Προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο». Από αυτό το ποσό η χρηματική επιβάρυνση του εργοδότη μετά την αφαίρεση της επιδότησης αναφέρεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση περί Επιδότησης Μαθητευόμενων Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας. Η επιδότηση δεν καταβάλλεται για τις ημέρες της κανονικής άδειας, ασθένειας ή απουσίας όπως αυτές ορίζονται από τον Κανονισμό Λειτουργίας του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη μαθητείας. Στις περιπτώσεις κανονικής άδειας οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλουν ολόκληρο το προβλεπόμενο ημερομίσθιο στους μαθητευόμενους. Στις περιπτώσεις απουσίας λόγω ασθένειας εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 657-658 του Α.Κ. Το Υ.ΠΑΙ.Θ. δεν επιβαρύνεται με την καταβολή δώρων και λοιπών επιδομάτων (όπου αυτά εξακολουθούν να ισχύουν).

Ο εργοδότης πρέπει να διαθέτει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για την εκπαίδευση στο χώρο του στη συγκεκριμένη ειδικότητα, εκπαιδευτή αντίστοιχης επαγγελματικής ειδικότητας, τα κατάλληλα μέσα και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ο εργοδότης, επίσης, μεριμνά για την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπονται για την προστασία των εργαζομένων. Ο ανώτατος αριθμός μαθητευομένων ανά εργοδότη εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων, όπως αυτός παρουσιάζεται στην ετήσια κατάσταση προσωπικού προς την Επιθεώρηση Εργασίας. Ειδικότερα:

  1. Οι ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς κανέναν εργαζόμενο, μπορούν να δέχονται ένα (1) μαθητευόμενο.
  2. Οι εργοδότες που απασχολούν 1-10 άτομα μπορούν να προσφέρουν θέσεις Μαθητείας που αντιστοιχούν στο 25% (1-2 άτομα) των εργαζόμενων εξαρτημένης εργασίας. Ειδικότερα για εργοδότες που απασχολούν 1-5 άτομα το αποτέλεσμα της ποσόστωσης στρογγυλοποιείται προς τα κάτω, ενώ για εργοδότες που απασχολούν από 6-10 άτομα το αποτέλεσμα της ποσόστωσης στρογγυλοποιείται προς τα πάνω.
  3. Οι εργοδότες που απασχολούν από 10 και πάνω εργαζόμενους μπορούν να δέχονται μαθητευόμενους που αντιστοιχούν στο 17% των εργαζομένων εξαρτημένης εργασίας με ανώτατο όριο τα 40 άτομα σε κάθε περίπτωση, αν ο αριθμός που προκύπτει από την ποσόστωση είναι μεγαλύτερος.
  4. Οι εργοδότες που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους μπορούν να δέχονται μαθητευόμενους που αντιστοιχούν στο 17% των εργαζομένων εξαρτημένης εργασίας ανά υποκατάστημα με ανώτατο όριο τα 40 άτομα σε κάθε περίπτωση, αν ο αριθμός που προκύπτει από την ποσόστωση είναι μεγαλύτερος. Τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα οποία δεν διαθέτουν υποκαταστήματα, μπορούν να δέχονται μαθητευόμενους που αντιστοιχούν στο 17% των υπαλλήλων. Η αποτύπωση των θέσεων μαθητείας που επιθυμείτε να προσφέρετε θα γίνεται με ρητή αναφορά στην αντίστοιχη απόφαση του Δ.Σ. του οργανισμού σας.

Για την περίοδο 2021-2022, οι προσφερόμενες θέσεις μαθητείας θα δηλωθούν στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Τάξης Μαθητείας https://e-mathiteia.minedu.gov.gr/. Η ηλεκτρονική καταχώρηση θα ξεκινήσει την Τρίτη 20/7/2021 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 03/09/2021 και ώρα 23:59 στον παραπάνω ηλεκτρονικό ιστότοπο όπου θα υπάρχει αναρτημένος «Οδηγός για την υποβολή θέσεων Μαθητείας». Συγχρόνως θα λειτουργήσει helpdesk στο 2610 960361 μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής προσφερόμενων θέσεων μαθητείας περιόδου 2021-2022. Σε κάθε περίπτωση η ορθή υλοποίηση του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας απαιτεί την εφαρμογή συνολικά του νομικού πλαισίου που καλύπτει το πρόγραμμα. Το νομικό πλαίσιο θα αναρτάται σταδιακά στον ηλεκτρονικό ιστότοπο του Πληροφοριακού συστήματος Διαχείρισης Τάξης Μαθητείας (https://emathiteia.minedu.gov.gr/) Για το ανωτέρω νομικό πλαίσιο θα ενημερωθείτε λεπτομερώς πριν την έναρξή του Προγράμματος.

Σημαντικές επισημάνσεις:

  • Για την ομαλή έναρξη και απρόσκοπτη συνέχεια και ολοκλήρωση του προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο στους φορείς του Δημοσίου Τομέα, είναι απαραίτητο να υπάρχει έγκαιρη δέσμευση (με ΑΔΑ) των κονδυλίων που απαιτούνται για την αποζημίωση των μαθητευομένων. Σε άλλη περίπτωση οι φορείς δεν θα καταχωρούνται στην υπό έκδοση Κοινή Υπουργική Απόφαση.
  • Στην περίπτωση που ένας φορέας του Δημοσίου έχει ήδη αποστείλει απόφαση σε προηγούμενη φάση υλοποίησης μαθητείας με πρόβλεψη περισσοτέρων του ενός έτους για συμμετοχή στα προγράμματα μαθητείας απαιτείται η εκ νέου αποστολή απόφασης στην επόμενη φάση υλοποίησης με έγκαιρη δέσμευση (με ΑΔΑ) των κονδυλίων που απαιτούνται για την αποζημίωση των μαθητευομένων για την περίοδο 2021-2022.
  • Οι αποφάσεις φορέων του Δημοσίου που δεν έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια και δεν περιέχουν ΑΔΑ δεν δύναται να καταχωριστούν στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Τάξης Μαθητείας και ως εκ τούτου δεν θα περιλαμβάνονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό του αριθμού των μαθητευομένων του Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας που δύνανται να πραγματοποιήσουν Μαθητεία σε φορείς του Δημοσίου Τομέα κατά το σχολικό έτος 2021-2022.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3
Προσχέδιο Απόφασης Δ.Σ. Φορέα

(...)

 

 

Σχετικά Άρθρα