edu.klimaka.gr

ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

ΔΙΔΑΔ/Φ.34.31/1606/οικ.7575/26-03-2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ & ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ
Τηλ.:213-1313212, 373, 378, 394
Fax : 210-3389143

Θέμα : Επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων και συστηματικά επαναλαμβανόμενες αναρρωτικές άδειες

Η Υπηρεσία μας μετά από ερωτήματα που έχει δεχθεί από φορείς και σε συνέχεια της επικοινωνίας της με το Συνήγορο του Πολίτη στο πλαίσιο τήρησης των διατάξεων του κοινοτικού κι εθνικού δικαίου περί ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών κατά τις κρίσεις Υπηρεσιακών Συμβουλίων για την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων, κρίνει σκόπιμο να διευκρινίσει τα εξής:

Σύμφωνα με το άρθρο 85 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3839/2010 : «Οι συστηματικά επαναλαμβανόμενες αναρρωτικές άδειες και οι πειθαρχικές ποινές λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη από το ΕΙ.Σ.Ε.Π., τα Σ.Ε.Π., και τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, τα οποία μειώνουν κατά την κρίση των μελών τους τη βαθμολογία των υποψηφίων μέχρι 100 μόρια, ανάλογα με τον αριθμό των αναρρωτικών αδειών και τη βαρύτητα ή τον αριθμό των πειθαρχικών ποινών».

Από την ανωτέρω διάταξη προκύπτει, ότι με το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων οι συστηματικά επαναλαμβανόμενες αναρρωτικές άδειες λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη και επηρεάζουν τη βαθμολογία του εκάστοτε υποψηφίου, αφού τα μέλη των εν λόγω συλλογικών οργάνων μειώνουν, κατά την κρίση τους, τη σχετική βαθμολογία.

Εν προκειμένω διευκρινίζεται, ότι στην έννοια των συστηματικά επαναλαμβανόμενων αναρρωτικών αδειών δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη άδειες ασθενείας, που έχουν χορηγηθεί και σχετίζονται με κύηση ή/και λοχεία. Και τούτο διότι συνιστά άμεση διάκριση λόγω φύλου, η οποία θέτει σε δυσμενή θέση τις γυναίκες υπαλλήλους, υποψηφίους για θέσεις ευθύνης, κι ως άμεση διάκριση ρητά απαγορεύεται και από το ελληνικό και από το ευρωπαϊκό δίκαιο (ν. 3896/2010 και Οδηγία 2006/54/ΕΚ).

Ως εκ τούτου παρακαλούνται οι Υπηρεσίες διοικητικού - προσωπικού κατά την καταγραφή των αναρρωτικών αδειών, που τηρούνται στα προσωπικά μητρώα των υπαλλήλων τους, να διακρίνουν τις αναρρωτικές άδειες, που έχουν χορηγηθεί στο πλαίσιο κύησης ή/και λοχείας, προκειμένου να μην προσμετρώνται στις συστηματικά επαναλαμβανόμενες αναρρωτικές άδειες, όπως προβλέπεται ανωτέρω.

Ο Υφυπουργός

Ντίνος Ρόβλιας

Σχετικά Άρθρα