edu.klimaka.gr

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: Απασχόληση Υπαλλήλων σε ημέρες μή λειτουργίας Σχολείων

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Αρ.Πρωτ.25500/05-07-2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΤΑ
ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΤΑ
Πληροφορίες : Δ. Ζωγοπούλου
Τηλέφωνο : 213-1364375
FAX : 213-1364383

ΘΕΜΑ: Καθήκοντα καθαριστριών σχολικών μονάδων
ΣΧΕΤ.: Α.Π. : 868/22-06-2012 έγγραφο της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Σας διαβιβάζουμε σε φωτοαντίγραφο το ανωτέρω σχετικό έγγραφο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με τα συνημμένα σχετικά, αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος και παρακαλούμε να μας γνωρίσετε πώς έχει το θέμα, για τις δικές μας περαιτέρω ενέργειες.

Συναφώς σας γνωρίζουμε ότι η διάταξη του άρθρου 49 παρ. 11α του ν.3943/2011 ορίζει ότι οι καθαρίστριες σχολικών μονάδων όταν δεν λειτουργούν τα σχολεία απασχολούνται στον καθαρισμό υπηρεσιών του οικείου Δήμου ή των νομικών του προσώπων και συνεπώς όχι στον καθαρισμό εξωτερικών χώρων, οδών, κήπων κλπ.

Τέλος, σας θέτουμε υπόψη ότι οι καθαρίστριες εσωτερικών και εξωτερικών χώρων αποτελούν διακριτές ειδικότητες.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Α. ΜΕΝΤΖΕΛΟΣ


Αρ.Πρωτ.868/22-06-2012

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο των σχολείων, δεχόμαστε καταγγελίες εργαζομένων (καθαρίστριες σχολικών μονάδων) ότι δέχονται εντολές για την απασχόλησή τους είτε ως εργάτες καθαριότητας (συνοδοί απορριμματοφόρων, οδοκαθαρισμός) είτε ως εργάτες καθαρισμού κήπων ή άλλων εξωτερικών χώρων.

Τελευταία φαινόμενα είναι η προσπάθεια τόσο του Δήμου Καλαμαριάς όσο και του Δήμου Νεάπολης-Συκεών να τους απασχολήσουν σε άλλα καθήκοντα από αυτά που προβλέπει η ειδικότητά τους, αλλά και το άρθρο 49, παρ.11α του Ν.3943/2011.

Σύμφωνα με το άρθρο 49, παρ.11α του Ν.3943/2011 προβλέπεται:

“11α. Στο τέλος της παραγράφου 1 περίπτωση α.ι. του άρθρου 18 του Ν.3870/2010 (Φ.Ε.Κ. 138Α΄) προστίθεται εδάφιο, ως εξής:
«Το ανωτέρω προσωπικό, κατά το χρονικό διάστημα που δεν λειτουργούν οι σχολικές μονάδες, απασχολείται για τον καθαρισμό υπηρεσιών του οικείου Δήμου, καθώς και Ν.Π.Δ.Δ. αυτού».”

Επειδή η διάταξη είναι ξεκάθαρη και αναφέρει ότι μπορούν να απασχοληθούν, στο διάστημα που δεν λειτουργούν οι σχολικές μονάδες, μόνο για τον καθαρισμό υπηρεσιών του οικείου Δήμου, καθώς και Ν.Π.Δ.Δ. αυτού, καλείται το Υπουργείο Εσωτερικών-Τμήμα Προσωπικού Ο.Τ.Α. με εγκύκλιό του στους Δήμους όλης της χώρας να δώσει ξεκάθαρες οδηγίες σημειώνοντας ότι είναι αδύνατη η απασχόλησή τους ως εργάτες καθαριότητας (συνοδοί απορριμματοφόρων, οδοκαθαρισμό κ.λπ.) και ως εργάτες κήπων.

Οι Σύλλογοι-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στους οποίους κοινοποιείται το παρόν έγγραφο καλούνται να παρεμβαίνουν σε οποιαδήποτε προσπάθεια καταστρατήγησης του Ν.3943/2011 αλλά και να ενημερώνουν την Ομοσπονδία.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος
Θέμης Μπαλασόπουλος

Ο Γεν. Γραμματέας
Ιωάννης Τσούνης

Σχετικά Άρθρα