Μαθητικός Διαγωνισμός 16ης Ολυμπιάδας Φυσικών Επιστημών - EUSO 2018

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ 16η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (EUSO 2018)

Αρ.Πρωτ.Φ15/183045/Δ2/27-10-2017/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Γ΄ - ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄ - ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
Πληροφορίες : Βάρλα Ά. (Δ.Ε.)
Παπαδοπούλου Χ. (Δ.Ε.)
Μαραγκού Ο. (Ε.Ε.)
Τηλέφωνο : 210-34.43.272 (Δ.Ε.)
: 210-34.43.317 (Δ.Ε.)
: 210-34.42.212 (Ε.Ε.)
Fax : 210-34.43.390

ΘΕΜΑ: Όροι-Προϋποθέσεις Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού για συμμετοχή στη 16η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών – EUSO 2018.
Σχετικό έγγραφο: το με αρ. πρ. 167399/Δ2/06-10-2017 εισερχόμενο έγγραφο του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Σε συνέχεια του με αρ. πρ. Φ15/162474/Δ2/28-09-2017 εγγράφου των Διευθύνσεών μας με θέμα «Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για συμμετοχή στη 16η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών – EUSO 2018», και ύστερα από το με αρ. πρ. 519/05-10-2017 έγγραφο της Πανελλήνιας Ένωσης Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.), σας αποστέλλουμε την επικαιροποιημένη Προκήρυξη – Παράρτημα με τους όρους-προϋποθέσεις του ανωτέρω διαγωνισμού προς ενημέρωσή σας.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.), στo τηλέφωνo: 6977653558 (κ. Ευγενία Τσιτοπούλου-Χριστοδουλίδη), στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στην ιστοσελίδα: http://panekfe.gr/ .

Παρακαλούμε να ενημερώσετε τα σχολεία της αρμοδιότητάς σας.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

 


Αρ.Πρωτ.518/05-10-2017/ΠΕΝΕΚΦΕ

ΠΑΝΕΚΦΕ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Διεύθυνση Επικοινωνίας: ΕΚΦΕ ΑΙΓΑΛΕΩ,
Σχολικό συγκρότημα 6ου ΓΕΛ Αιγάλεω,
Μίνωος και Προόδου 1, 12243, Αιγάλεω
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστότοπος: http://panekfe.gr/
Πληροφορίες: Ευγενία Τσιτοπούλου –
Χριστοδουλίδη
Τηλέφωνο: 6977653558

ΘΕΜΑ: «Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για συμμετοχή στη 16η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών - EUSO 2018»

Η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.) προκηρύσσει «Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για συμμετοχή στην 16η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών - EUSO 2018». Από το διαγωνισμό θα επιλεγούν δύο τριμελείς ομάδες μαθητών Λυκείου που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στη 16η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (16th European Union Science Olympiad – EUSO 2018). Πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών μπορείτε να δείτε στο Παράρτημα του παρόντος και στον επίσημο δικτυακό τόπο της διοργάνωσης http://euso.eu/.

Ο διαγωνισμός, στον οποίο μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές Λυκείου που γεννήθηκαν μετά την 01-01-2001, θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις:

Στην πρώτη φάση των τοπικών Μαθητικών Διαγωνισμών, που θα διοργανωθούν σε επίπεδο σχολείων αρμοδιότητας κάποιου Ε.Κ.Φ.Ε., θα επιλεγεί η ομάδα (ή οι ομάδες) μαθητών η οποία (ή οι οποίες) θα συμμετάσχουν στη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού. Οι τοπικοί διαγωνισμοί θα διεξαχθούν το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017, σε χώρους που θα οριστούν από τα εκάστοτε Ε.Κ.Φ.Ε.
 Κάθε τριμελής ομάδα μαθητών θα διαγωνισθεί σε τρία πειραματικά θέματα: ένα στη Φυσική, ένα στη Χημεία και ένα στη Βιολογία ή σε συνδυασμό αυτών. Τα όργανα και διατάξεις που θεωρούνται γνωστές και θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι οι μαθητές θα καθοριστούν από την Οργανωτική Επιτροπή του κάθε Τοπικού Διαγωνισμού και θα ανακοινωθούν με την προκήρυξή του.

Η τελική φάση του διαγωνισμού θα διεξαχθεί το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018:

α) στην Αθήνα: για τις μαθητικές ομάδες που θα προκριθούν από τους τοπικούς Διαγωνισμούς των Ε.Κ.Φ.Ε. των Περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδος, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου και

β) τη Θεσσαλονίκη: για τις μαθητικές ομάδες που θα προκριθούν από τους τοπικούς Διαγωνισμούς των Ε.Κ.Φ.Ε. των Περιφερειών Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Ιονίων νήσων.

Από κάθε τελικό διαγωνισμό θα επιλεγεί μια τριμελής ομάδα μαθητών που θα συμμετάσχουν στην 16η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών - EUSO 2018, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας από 28 Απριλίου 2018 έως 5 Μαΐου 2018.

Διαδικασία Τοπικών Διαγωνισμών (Α΄ φάση)

1. Ο Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε., ο οποίος επιθυμεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό, ενημερώνει εγγράφως, μέσω της οικείας Δ.Δ.Ε., τα Γενικά Λύκεια, τα Γυμνάσια με Λυκειακές τάξεις και τα ΕΠΑ.Λ. της αρμοδιότητάς του και ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν Φυσικές Επιστήμες, να επιλέξουν και να προετοιμάσουν μια τριμελή ομάδα μαθητών που θα συμμετάσχει στον τοπικό διαγωνισμό που θα οργανώσει ο ίδιος ή σε συνεργασία με όμορα Ε.Κ.Φ.Ε.

2. Κάθε σχολείο συμμετέχει με μια τριμελή ομάδα μαθητών στον τοπικό διαγωνισμό των Ε.Κ.Φ.Ε. Κατ’ εξαίρεση, για Ε.Κ.Φ.Ε. των οποίων ο αριθμός των ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. αρμοδιότητας τους είναι συνολικά μικρότερος από 10, τότε σχολεία δυναμικότητας 10 έως και 15 τμημάτων μπορούν να συμμετάσχουν με δύο ομάδες, ενώ σχολεία δυναμικότητας 16 τμημάτων και άνω μπορούν να συμμετάσχουν με τρεις ομάδες.

3. Σε κάθε τοπικό διαγωνισμό θα πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον τρεις τριμελείς ομάδες μαθητών. Κατ’ εξαίρεση, για Ε.Κ.Φ.Ε. που ο αριθμός των ΓΕ.Λ., Γυμνασίων με Λυκειακές τάξεις και ΕΠΑ.Λ. της αρμοδιότητας τους είναι συνολικά μικρότερος από 9, επιτρέπεται η διεξαγωγή τοπικού διαγωνισμού με τη συμμετοχή τουλάχιστον 2 τριμελών ομάδων (6 μαθητές). Σε αυτή την περίπτωση, οι 2 τριμελείς ομάδες μπορούν να είναι από το ίδιο ή διαφορετικά σχολεία.

4. Αν στον τοπικό διαγωνισμό συμμετέχουν μέχρι 9 ομάδες (δηλ. 27 μαθητές) από την περιοχή ευθύνης ενός Ε.Κ.Φ.Ε. τότε προκρίνεται μία ομάδα στον Πανελλήνιο διαγωνισμό. Αν συμμετέχουν από 10 ομάδες (δηλ. 30 μαθητές) έως 18 ομάδες (δηλ. 54 μαθητές), προκρίνονται δύο ομάδες στον Πανελλήνιο διαγωνισμό. Στην περίπτωση συμμετοχής άνω των 18 ομάδων (δηλ. άνω των 54 μαθητών) προκρίνονται τρεις ομάδες στον Πανελλήνιο διαγωνισμό. Στην προσμέτρηση των ομάδων που συμμετέχουν στον τοπικό διαγωνισμό λαμβάνεται υπόψη το παραπάνω άρθρο 2.

5. Ο Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε., στην περιοχή ευθύνης του οποίου βρίσκονται τα σχολεία που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, ορίζει Επιστημονική Τοπική Επιτροπή για την διεξαγωγή του τοπικού διαγωνισμού. Αυτή η επιτροπή, σε συνεργασία με την Κεντρική Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε., διοργανώνει τον τοπικό διαγωνισμό.

6. Κάθε τριμελής ομάδα μαθητών θα διαγωνισθεί σε τρία πειραματικά θέματα: ένα στη Φυσική, ένα στη Χημεία και ένα στη Βιολογία ή σε συνδυασμό αυτών. Τα πειραματικά θέματα θα είναι στα πρότυπα των υποχρεωτικών εργαστηριακών ασκήσεων Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας Γυμνασίου και Λυκείου που ανακοινώνονται κάθε σχ. έτος από το Υπουργείο Παιδείας. Τα όργανα και διατάξεις που θεωρούνται γνωστές και θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι οι μαθητές θα καθοριστούν από την Επιστημονική Επιτροπή του κάθε Τοπικού Διαγωνισμού και θα ανακοινωθούν με την προκήρυξή του.

7. Στη διεύθυνση http://panekfe.gr/euso/docs είναι αναρτημένα τα θέματα των Τοπικών, Πανελλήνιων και Ευρωπαϊκων Ολυμπιάδων περασμένων ετών.

8. Μετά το τέλος των τοπικών διαγωνισμών, κάθε Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. που διεξήγαγε τοπικό διαγωνισμό υποβάλλει στη σχετική ηλεκτρονική φόρμα έως την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017 τα εξής:

α. συμπληρωμένο τον απολογιστικό πίνακα που βρίσκεται στη διεύθυνση http://panekfe.gr/downloads/euso/euso-apologistikos-pinakas-topikos.xlsx και περιέχει: τα ΓΕ.Λ/ΕΠΑ.Λ. και τους μαθητές που συμμετείχαν, τα ονόματα και την ειδικότητα των υπεύθυνων καθηγητών, την ομάδα (ή ομάδες) που προκρίθηκαν για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό

β. τα θέματα του τοπικού διαγωνισμού.

Διαδικασία Πανελλήνιου Διαγωνισμού (Β΄ φάση)

1. Όλες οι σχετικές πληροφορίες με το διαγωνισμό θα αναρτώνται στο δικτυακό τόπο της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. στη διεύθυνση http://panekfe.gr/euso/press και θα προωθούνται, μέσω των ΕΚΦΕ, στα σχολεία των συμμετεχόντων ομάδων.

2. Τα όργανα και διατάξεις που θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι οι μαθητές θα ανακοινωθούν μετά από την ανακοίνωση της διδακτέας ύλης του σχολικού έτους 2017-18 από το ΥΠ.Π.Ε.Θ.

3. Στην περίπτωση ισοβαθμίας μεταξύ των ομάδων σε οποιαδήποτε θέση, την ανώτερη θέση καταλαμβάνει η ομάδα που συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία στις περισσότερες επιμέρους πειραματικές δοκιμασίες. Σε περίπτωση που εξακολουθεί η ισοβαθμία και μετά την εφαρμογή του ανωτέρω κριτηρίου, γίνεται κλήρωση.

4. Την επόμενη μέρα του διαγωνισμού, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις βράβευσης σε Αθήνα (στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου) και Θεσσαλονίκη (στο αμφιθέατρο του NOESIS) για όλους τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό μαθητές. Ο χρόνος και τα προγράμματα των εκδηλώσεων βράβευσης θα ανακοινωθούν στο δικτυακό τόπο της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

Συμμετοχή στην 16η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών - EUSO 2018

1. Μετά την τελική επιλογή των δύο ομάδων που θα συμμετάσχουν στην EUSO 2018, ο Συντονιστής της EUSO, κ. Βασίλειος Γαργανουράκης, Φυσικός, Υπεύθυνος 2ου Ε.Κ.Φ.Ε. Ηρακλείου και μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε., σε συνεργασία με τη Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. για την EUSO 2018, θα αναλάβουν την προετοιμασία των δύο τριμελών μαθητικών ομάδων για το διαγωνισμό, με την εκπαίδευσή τους στη χρήση των απαιτούμενων πειραματικών πρακτικών. Ο Συντονιστής της EUSO ορίζεται και ως αρχηγός της Ελληνικής αποστολής στην EUSO 2018.

2. Την κάθε ομάδα θα συνοδεύσει τουλάχιστον ένας καθηγητής του σχολείου ή ο Υπεύθυνος του Ε.Κ.Φ.Ε. στην περιοχή ευθύνης του οποίου βρίσκεται το σχολείο. Ο συνοδός θα πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζει αγγλικά σε επίπεδο πολύ καλά/άριστα, για να μεταφράσει τα θέματα, και γνώσεις Η/Υ πιστοποίησης Α΄ επιπέδου τουλάχιστον.

3. Τα έξοδα μεταφοράς (εισιτήρια μετάβασης-επιστροφής) για τους τοπικούς διαγωνισμούς και τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό, βαρύνουν τους συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς. Αν υπάρχει δυνατότητα, μπορούν να καλυφθούν από τη Σχολική Επιτροπή του Λυκείου/ΕΠΑ.Λ. από το οποίο προέρχεται η ομάδα ή από τον τοπικό Δήμο ή από άλλη πηγή. Τα έξοδα μεταφοράς (εισιτήρια μετάβασης-επιστροφής) για τον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό στη Σλοβενία, βαρύνουν τους συμμετέχοντες. Τα έξοδα διαμονής και διατροφής των συμμετεχόντων καλύπτονται από τη χώρα διεξαγωγής της Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας. Στο παράρτημα επισυνάπτονται περισσότερες πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών.

Ορισμός Επιτροπών Πανελλήνιου διαγωνισμού EUSO 2018

Πρόεδρος της Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό EUSO 2018, ορίζεται η Ευγενία Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη, Φυσικός, Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω και πρόεδρος της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

Η Επιστημονική Επιτροπή για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό, αποτελείται από τους εξής:

Νότια Ελλάδα
• Γεώργιο Ζησιμόπουλο, Φυσικό, Υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγίου
• Ηλία Καλογήρου, Φυσικό, Υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. Ν. Ηλείας
• Ελένη Παλούμπα, Χημικό, Υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας
• Μιλτιάδη Τσίγκρη, Χημικό, Υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. Ρεθύμνου
• Καλλιόπη Κωνσταντινίδου, Βιολόγο, Υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. Σύρου
• Ελευθερία Φανουράκη, Βιολόγο, Υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. 1ο Ηρακλείου

Βόρεια Ελλάδα
• Βασίλη Νούση, Φυσικό, Υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. Θεσπρωτίας
• Σπυρίδωνα Χόρτη, Φυσικό, Υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. Λευκάδας
• Βασιλική Βυρώζη, Χημικό, Υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. Πέλλας
• Γεώργιο Ξεντέ, Χημικό του 2ου ΓΕ.Λ. Θερμαϊκού
• Δέσποινα Λαζάρου, Βιολόγο του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου Νεάπολης
• Βενετία Νικήτα, Βιολόγο του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Ευόσμου

Η Οργανωτική Επιτροπή για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό, αποτελείται από τους εξής:

Νότια Ελλάδα
Στέφανο Ντούλα, Χημικό, Υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. Αγ. Αναργύρων, ως Πρόεδρο, και μέλη
• Χριστόφορο Στογιάννο, Φυσικό, Υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. Αλίμου, ταμία ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.
• Χρήστο Δέδε, Φυσικό, Υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. Δυτικής Αττικής
• Αθανάσιο Βελέντζα, Φυσικό, Υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. Αμπελοκήπων
• Χρυσάνθη Τζιωρτζιώτη, Φυσικό, Υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. Νέας Φιλαδέλφειας
• Βασιλική Κωνσταντινοπούλου, Βιολόγο, Υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. Χαλανδρίου
• Μαρίνα Στέλλα, Φυσικό, Υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. Νέας Ιωνίας
• Ηλία Μαυροματίδη, Φυσικό, Υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. Νέας Σμύρνης
• Δημήτρη Τριανταφύλλου, Γεωλόγο, Υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. Αχαρνών
• Ελένη Χαραλαμπάτου, Χημικό, Υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. Νίκαιας
• Διονύσιο Βαλιάνο, Χημικό, Υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. Παλλήνης
• Αντώνιο Χρονάκη, Χημικό, π. Συνεργάτη Ε.Κ.Φ.Ε. Αγ. Αναργύρων

Βόρεια Ελλάδα
Μαρία Τσακίρη, Φυσικό, Υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου, ως Πρόεδρο και μέλη
• Παναγιώτη Μουρούζη, Φυσικό, Υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. Κέρκυρας, Αντιπρόεδρο ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.
• Αναστασία Γκιγκούδη, Χημικό, Υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. Τούμπας
• Μαρία Θεολόγου, Χημικό, Υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. Πολυγύρου
• Αθανάσιο Καρούτη, Φυσικό, Υπ.Ε.Κ.Φ.Ε. Νεάπολης
• Σωτήριο Μανδηλιώτη, Γεωλόγο, Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Σερρών
• Σοφία Παταρούδη, Χημικό, π. Συνεργάτη Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου

Για το Δ.Σ. της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

Η Πρόεδρος
Ε. Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη
Φυσικός
Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω

Η Γραμματέας
Μ. Τσακίρη
Φυσικός D.E.A.
Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου


Παράρτημα - Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (European Union Science Olympiad EUSO)

Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (European Union Science Olympiad - EUSO) είναι ένας διαγωνισμός στον οποίο συμμετέχουν τριμελείς ομάδες μαθητών ηλικίας το πολύ 17 χρονών (μαθητές Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου), που ο καθένας έχει ενδεχομένως ιδιαίτερες ικανότητες σε διαφορετικό μάθημα (Φυσική- Χημεία- Βιολογία), από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάθε χώρα συμμετέχει με δύο ομάδες μαθητών. Η αποστολή της κάθε χώρας αποτελείται από τον Συντονιστή, που είναι και αρχηγός της αποστολής, τους δύο Μέντορες (Φυσικός-Χημικός ή Βιολόγος) και τις δύο ομάδες των μαθητών (σύνολο 9 άτομα). Κάθε χώρα επιβαρύνεται μόνο με τα έξοδα μεταφοράς - ταξιδιού των μελών της αποστολής της.

Από τη Διοικούσα Επιτροπή της EUSO έγινε αποδεκτή η πρόταση του επιστημονικού Σωματείου ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. να αναλάβει για την Ελλάδα τη διαδικασία επιλογής των ελληνικών ομάδων, μέσω των Ε.Κ.Φ.Ε. Οι διαγωνιζόμενοι επιλέγονται με διαδικασία που αποφασίζει η κάθε χώρα. Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα στις Φυσικές Επιστήμες γίνεται κάθε χρόνο σε έναν από τους μήνες Μάρτιο ή Απρίλιο ή Μάιο αλλά όχι στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδα.

Στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα οι μαθητές διαγωνίζονται σε πρακτικά και όχι σε θεωρητικά θέματα και αυτά είναι η επίλυση δύο προβλημάτων με τη διεξαγωγή πειραματικών μετρήσεων-χρήση πειραματικής διάταξης. Το περιεχόμενο της ύλης, στην οποία θα διαγωνισθούν οι μαθητές, το καθορίζει η διοικούσα επιτροπή της EUSO και πρέπει να αποτελεί μέρος από την ύλη που διδάσκονται οι μαθητές σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες.

Σε όλους τους συμμετέχοντες απονέμεται μετάλλιο. Στο 10% των συμμετεχόντων απονέμεται χρυσό μετάλλιο, στο 30% αργυρό και στο 60% χάλκινο. Η ανακοίνωση των ονομάτων γίνεται με αλφαβητική σειρά.

Περισσότερες πληροφορίες, στην αγγλική γλώσσα, υπάρχουν στον επίσημο δικτυακό τόπο της διοργάνωσης http://euso.eu/.

• Η 1η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα - EUSO 2003 έγινε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας το 2003 (η Ελλάδα δε συμμετείχε).

• Η 2η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα - EUSO 2004 έγινε στο Gronigen της Ολλανδίας το 2004 και η Ελλάδα έστειλε παρατηρητή τον Συντονιστή της EUSO Κώστα Καμπούρη, Υπεύθυνο του Ε.Κ.Φ.Ε. Χαλανδρίου.

• Η 3η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα - EUSO 2005 έγινε στο Galway της Ιρλανδίας το 2005 (η Ελλάδα δε συμμετείχε).

• Η 4η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα - EUSO 2006 έγινε στις Βρυξέλες, Βέλγιο, το 2006. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα και με ευθύνη του επιστημονικού Σωματείου ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

• Η 5η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα - EUSO 2007 έγινε στο Potsdam της Γερμανίας το 2007. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών/τριών: του Κολλεγίου Αθηνών και των Εκπαιδευτήριων Γείτονα με ευθύνη του επιστημονικού Σωματείου ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

• Η 6η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα - EUSO 2008 έγινε στη Λευκωσία της Κύπρου το Μάιο του 2008. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών/τριών: του Α΄ Αρσάκειου- Τοσίτσειου Εκάλης και των ΓΕΛ Κέρκυρας με ευθύνη του επιστημονικού Σωματείου ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

• Η 7η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2009 έγινε στη Μούρθια της Ισπανίας τον Απρίλιο του 2009. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών/τριών: του Κολεγίου Ψυχικού και του 2ου ΓΕΛ Σαλαμίνας και με ευθύνη του επιστημονικού Σωματείου ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. Στην 7η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2009, η ομάδα μαθητών του Κολεγίου Ψυχικού κατέκτησε αργυρό μετάλλιο.

• Η 8η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2010 έγινε στο Gothenburg της Σουηδίας τον Απρίλιο του 2010. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών/τριών: του Α΄ Αρσάκειου Τοσίτσειου ΓΕΛ Εκάλης και 1ο ΓΕΛ Αγ. Δημητρίου και με ευθύνη του επιστημονικού Σωματείου ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. Στην 8η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2010, η ομάδα μαθητών/τριών του Α΄ Αρσακείου Τοσίτσειου ΓΕΛ Εκάλης κατέκτησε αργυρό μετάλλιο.

• Η 9η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2011 έγινε στην Pardubice της Τσεχίας τον Απρίλιο του 2011. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών/τριών: της Σχολής Μωραΐτη και του 2ου Πειραματικού Λυκείου Αμπελοκήπων και με ευθύνη του επιστημονικού Σωματείου ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

• Η 10η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2012 έγινε στο Vilnius της Λιθουανίας τον Απρίλιο του 2012. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών/τριών: του Κολλεγίου Αθηνών και του 1ου ΓΕΛ Αγ. Δημητρίου και με ευθύνη του επιστημονικού Σωματείου ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

• Η 11η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2013 έγινε στο Λουξεμβούργο τον Απρίλιο του 2013. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών/τριών: του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Πατρών και του 1ου Αρσάκειου Τοσίτσειου ΓΕ.Λ Εκάλης και με ευθύνη του επιστημονικού Σωματείου ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

• Η 12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2014 έγινε στην Αθήνα 30 Μαρτίου – 6 Απριλίου 2014. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών/τριών: της Σχολής Μωραΐτη, και του 3ου ΓΕΛ Σερρών, με ευθύνη του επιστημονικού Σωματείου ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. Και οι δύο μαθητικές ομάδες κατέκτησαν αργυρά μετάλλια.

• Η 13η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2015 έγινε στo Klagenfurt της Αυστρίας από 26 Απριλίου μέχρι 3 Μαΐου 2015. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών/τριών: του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου Αναβρύτων και του 3ου ΓΕΛ Σερρών, με ευθύνη του επιστημονικού Σωματείου ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

• Η 14η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2016 έγινε στo Talin της Εσθονίας από 7-14 Μαΐου 2016. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών/τριών: του Κολεγίου Αθηνών και του Πειραματικού ΓεΛ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με ευθύνη του επιστημονικού Σωματείου ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. Στην 14η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2016, η ομάδα μαθητών/τριών του Κολεγίου Αθηνών κατέκτησε αργυρό μετάλλιο.

• Η 15η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2017 έγινε στην Κοπεγχάγη της Δανίας από 7 έως 14 Μαΐου 2017. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών/τριών: του Κολεγίου Αθηνών και του 1ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής, με ευθύνη του επιστημονικού Σωματείου ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.


Αρ.Πρωτ.Φ15/162474/Δ2/28-09-2017/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Γ΄ - ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄ - ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
Email : spudonde(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Βάρλα Ά. (Δ.Ε.)
Παπαδοπούλου Χ. (Δ.Ε.)
Μαραγκού Ο. (Ε.Ε.)
Τηλέφωνο : 210-34.43.272 (Δ.Ε.)
: 210-34.43.317 (Δ.Ε.)
: 210-34.42.212 (Ε.Ε.)
Fax : 210-34.43.390

ΘΕΜΑ: Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για συμμετοχή στη 16η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών – EUSO 2018.

Σχετικό έγγραφο: το με αρ. πρ. 119333/Δ2/13-07-2017 εισερχόμενο έγγραφο του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με το Απόσπασμα Πρακτικού 28/10-07-2017 του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π., εγκρίνουμε τον «Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για συμμετοχή στη 16η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών – EUSO 2018», που προκηρύσσει η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.). Από το διαγωνισμό θα επιλεγούν δύο τριμελείς ομάδες μαθητών Λυκείου που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στη 16η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (16th European Union Science Olympiad – EUSO 2018).

Πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών μπορείτε να δείτε στο Παράρτημα του παρόντος και στον επίσημο δικτυακό τόπο της διοργάνωσης http://euso.eu/ .

Στον Ελληνικό διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές Λυκείου που γεννήθηκαν μετά την 01-01-2001 και θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις (αναλυτικές πληροφορίες στο συνημμένο αρχείο).

Επισημαίνεται ότι η διεξαγωγή του εν λόγω διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί με τις εξής προϋποθέσεις:

«1) η γνωστοποίηση και η διάχυση δημοσιότητας σχετικά με τον εν λόγω διαγωνισμό δύναται να γίνει μέσω των σχολείων κατά τρόπο θεμιτό και πρόσφορο (π.χ. με γραπτή ή/και προφορική ανακοίνωση από τους εκπαιδευτικούς ή τον Διευθυντή ή με διανομή φυλλαδίων),

2) η συμμετοχή των μαθητών στο διαγωνισμό θα είναι προαιρετική, υποβάλλοντας ο καθένας, στην περίπτωση που επιθυμεί να συμμετάσχει, χωριστά τη δική του ατομική συμμετοχή, αφού πληροφορηθεί τους όρους και τις προϋποθέσεις του Διαγωνισμού καθώς και την οικονομική επιβάρυνση που προκύπτει στα αντίστοιχα στάδια του διαγωνισμού.

3) οι οργανωτές θα πρέπει να δημοσιοποιήσουν προς το Ι.Ε.Π. απολογισμό καθώς και τα παιδαγωγικά - διδακτικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τη διενέργεια των Διαγωνισμών τόσο σε τοπικό, περιφερειακό όσο και Ευρωπαϊκό επίπεδο».

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.), στo τηλέφωνo: 6944530019 (κ. Βασίλη Γαργανουράκη), στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στην ιστοσελίδα: http://panekfe.gr/ .

Παρακαλούμε να ενημερώσετε τα σχολεία της αρμοδιότητάς σας.

Σημειώνεται ότι η μετακίνηση και η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στον εν λόγω μαθητικό διαγωνισμό θα γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ


ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUSO

Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (European Union Science Olympiad - EUSO, http://euso.eu/) είναι ένας μαθητικός πειραματικός διαγωνισμός στα μαθήματα φυσικών επιστημών (Φυσική - Χημεία - Βιολογία) όπου συμμετέχουν τριμελείς ομάδες μαθητών μέχρι 17 ετών (μαθητές Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου) από όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2003 και από τότε διεξάγεται κάθε χρόνο. Η κάθε χώρα συμμετέχει με δύο ομάδες μαθητών που επιλέγονται με διαδικασία που αποφασίζει η κάθε χώρα. Από τη διοικούσα επιτροπή της EUSO, έγινε αποδεκτή η πρόταση του επιστημονικού σωματείου ΠΑΝΕΚΦΕ να αναλάβει για την Ελλάδα τη διαδικασία επιλογής των ελληνικών ομάδων, μέσω των ΕΚΦΕ.

Για την Ελλάδα, η διαδικασία επιλογής των ομάδων διεξάγεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, σε τοπικούς Μαθητικούς Διαγωνισμούς, επιλέγεται η ομάδα (ή οι ομάδες) μαθητών από την περιοχή ευθύνης κάθε Ε.Κ.Φ.Ε.. Οι τοπικοί διαγωνισμοί διεξάγονται συνήθως στις αρχές Δεκεμβρίου. Οι ομάδες που θα επιλεγούν από όλους τους τοπικούς διαγωνισμούς, συμμετέχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που αποτελείται από τους:

 • Πανελλήνιος διαγωνισμός Νότιας Ελλάδας που διεξάγεται στην Αθήνα και συμμετέχουν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από τους τοπικούς Διαγωνισμούς των Ε.Κ.Φ.Ε. των Περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδος, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου.
 • Πανελλήνιος διαγωνισμός Βόρειας Ελλάδας που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη και συμμετέχουν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από τους τοπικούς Διαγωνισμούς των Ε.Κ.Φ.Ε. των Περιφερειών Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Ιονίων νήσων.

Από τον κάθε τελικό διαγωνισμό θα επιλεγεί μια τριμελής ομάδα μαθητών που θα συμμετάσχει Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών - EUSO. Η αποστολή της κάθε χώρας αποτελείται από τον Συντονιστή, που είναι και αρχηγός της αποστολής, τους δύο Μέντορες (Φυσικός-Χημικός ή Βιολόγος) και τις δύο ομάδες των μαθητών (σύνολο 9 άτομα). Κάθε χώρα επιβαρύνεται μόνο με τα έξοδα μεταφοράς/ταξιδιού των μελών, τα έξοδα διαμονής επιβαρύνουν τη διοργανώτρια χώρα.

Στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα οι μαθητές διαγωνίζονται σε πρακτικά και όχι σε θεωρητικά θέματα και αυτά είναι η επίλυση δύο προβλημάτων με τη διεξαγωγή πειραματικών μετρήσεων-χρήση πειραματικής διάταξης. Το περιεχόμενο της ύλης, στην οποία θα διαγωνισθούν οι μαθητές, το καθορίζει η διοικούσα επιτροπή της EUSO και πρέπει να αποτελεί μέρος από την ύλη που διδάσκονται οι μαθητές σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα στις Φυσικές Επιστήμες γίνεται κάθε χρόνο σε έναν από τους μήνες Μάρτιο ή Απρίλιο ή Μάιο αλλά όχι στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Σε όλους τους συμμετέχοντες απονέμεται μετάλλιο. Στο 10% των συμμετεχόντων απονέμεται χρυσό μετάλλιο, στο 30% αργυρό και στο 60% χάλκινο. Η ανακοίνωση των ονομάτων γίνεται με αλφαβητική σειρά.

Διαδικασία Τοπικών Διαγωνισμών (Α΄ φάση EUSO)
 1. Ο Υπεύθυνος ΕΚΦΕ που μπορεί και επιθυμεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό ενημερώνει εγγράφως, μέσω της Διεύθυνσης Δ.Ε., τα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑ.Λ. της αρμοδιότητάς του και ενθαρρύνει τους ΥΣΕΦΕ να επιλέξουν και να προετοιμάσουν μια τριμελή ομάδα μαθητών που θα συμμετάσχει στον τοπικό διαγωνισμό που θα οργανώσει ο ίδιος ή σε συνεργασία με όμορα ΕΚΦΕ.
 2. Κάθε σχολείο συμμετέχει με μια τριμελή ομάδα μαθητών στο τοπικό διαγωνισμό των ΕΚΦΕ. Σε κάθε τοπικό διαγωνισμό θα πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον τρεις τριμελείς ομάδες μαθητών.
 3. Για ΕΚΦΕ που ο αριθμός ΓΕΛ/ΕΠΑ.Λ. της αρμοδιότητας τους είναι μικρότερος από 9, επιτρέπεται η διεξαγωγή τοπικού διαγωνισμού με τη συμμετοχή τουλάχιστον 6 μαθητών. Σε αυτή την περίπτωση, οι έξι μαθητές μπορούν να είναι από διαφορετικά ή από το ίδιο σχολείο.
 4. Αν στον τοπικό διαγωνισμό συμμετέχουν μέχρι 9 ομάδες μαθητών (δηλ. 27 μαθητές) από την περιοχή ευθύνης ενός ΕΚΦΕ τότε προκρίνεται μια ομάδα για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό. Αν συμμετέχουν 10 ομάδες μαθητών (δηλ. 30 μαθητές) έως 18 ομάδες μαθητών (δηλ. 54 μαθητές), προκρίνονται δυο ομάδες για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό και για συμμετοχή άνω των 18 ομάδων (δηλ. άνω των 54 μαθητών) προκρίνονται τρεις ομάδες για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό.
 5. Ο/Οι Υπεύθυνος/-οι ΕΚΦΕ, στην περιοχή ευθύνης του/των οποίου/-ων βρίσκονται τα σχολεία που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, ορίζει/-ουν Επιστημονική Τοπική Επιτροπή για την διεξαγωγή του τοπικού πειραματικού διαγωνισμού. Αυτή η επιτροπή, σε συνεργασία με την Κεντρική Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή του ΠΑΝΕΚΦΕ, διοργανώνει τον τοπικό πειραματικό διαγωνισμό.
 6. Μετά το τέλος των τοπικών διαγωνισμών, κάθε υπεύθυνος ΕΚΦΕ, που διεξήγαγε τοπικό διαγωνισμό, αποστέλλει ηλεκτρονικά στην ΠΑΝΕΚΦΕ έναν απολογισμό που περιέχει: τα ΓΕΛ/ΕΠΑ.Λ. και τους μαθητές που συμμετείχαν, τα ονόματα και την ειδικότητα των υπευθύνων καθηγητών, την ομάδα (ή ομάδες) που προκρίθηκαν για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό καθώς και τα θέματα του τοπικού διαγωνισμού.
Διαδικασία Πανελλήνιου Διαγωνισμού (Β΄ φάση EUSO)
 1. Τον Ιανουάριο κάθε σχολικού έτους, η Κεντρική Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή της ΠΑΝΕΚΦΕ για την EUSO, θα διοργανώσει τους δύο Πανελλήνιους Πειραματικούς Διαγωνισμούς, στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τα σχολεία της νότιας και βόρειας Ελλάδας αντίστοιχα, μεταξύ των ομάδων που επελέγησαν από τους τοπικούς Διαγωνισμούς των ΕΚΦΕ. Από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό θα επιλεγούν οι δύο ομάδες (μία από κάθε Πανελλήνιο διαγωνισμό) μαθητών που θα συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών EUSO.
 2. Όλες οι ομάδες μαθητών που συμμετέχουν στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς, βραβεύονται από την ΠΑΝΕΚΦΕ, σε εκδηλώσεις, που γίνονται την επόμενη μέρα των διαγωνισμών σε αίθουσες εκδηλώσεων που έχουν προαποφασιστεί.
 3. Μετά την τελική επιλογή των δύο ομάδων που θα συμμετάσχουν στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό EUSO, το (τοπικό) ΕΚΦΕ σε συνεργασία με την Κεντρική Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή της ΠΑΝΕΚΦΕ για την EUSO, αναλαμβάνουν την οργάνωση της αποστολής καθώς και την προετοιμασία των δύο τριμελών μαθητικών ομάδων για την Ολυμπιάδα, με την εκπαίδευσή τους στη χρήση των απαιτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα πειραματικών πρακτικών.
 4. Την (κάθε) ομάδα θα συνοδεύσει ένας καθηγητής του σχολείου ή ο Υπεύθυνος του ΕΚΦΕ στην περιοχή ευθύνης του οποίου βρίσκεται το σχολείο. Ο συνοδός θα πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζει αγγλικά σε επίπεδο πολύ καλά / άριστα, για να μεταφράσει τα θέματα, και γνώσεις Η/Υ πιστοποίησης α΄ επιπέδου τουλάχιστον.

Πηγή https://panekfe.gr/euso/info (29-09-2017)

Pin It

Εκτύπωση