edu.klimaka.gr

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Κινηματογράφο "ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ" 2017-2018

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ "ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ" 2017

Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2017

Το  ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ; σας εύχεται:
ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ.

Έχουμε τη χαρά να σας καλωσορίσουμε πάλι στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πάμε Σινεμά;» που διανύει  για 11η χρονιά  την επιτυχημένη του δράση, σε συνεργασία την εκπαιδευτική κοινότητα, στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το πρόγραμμα «Πάμε Σινεμά;» και να δηλώσουν συμμετοχή.στο: www.pamecinema.net

Tο «Πάμε Σινεμά;» δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της κοινής δράσης των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας για την εισαγωγή στην εκπαίδευση μαθημάτων σχετικά με τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Έχει ως σκοπό του την ιδιαίτερη επαφή των μαθητών με την τέχνη του κινηματογράφου και την κατανόηση των βασικών αρχών της οπτικοαουστικής αφήγησης, γεγονός ιδιαίτερα κρίσιμο σε μία εποχή που η εικόνα έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχο μέσο μετάδοσης πληροφοριών, μεταφοράς γνώσης και επικοινωνίας, διαμορφώνοντας την προσωπικότητα των νέων ανθρώπων και επηρεάζοντας καθοριστικά την αντίληψή τους για τον κόσμο που τους περιβάλλει.

Μέχρι σήμερα παρακολούθησαν το πρόγραμμα πάνω από 4 000 σχολεία από όλη την Ελλάδα και γυρίστηκαν περισσότερες από 600 ταινίες.

Σας ευχαριστούμε για τη μέχρι τώρα θερμή ανταπόκρισή σας και σας προτρέπουμε να επισκεφθείτε το siteμας: www.pamecinema.net και τη σελίδα μας στο facebook: www.facebook.com/PAMECINEMA2012 , όπου θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες.

Για περισσότερες διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας.

κ. Νίκος Γιαννόπουλος, 
τηλ: 210 3613004, 6937048153
e-mail: giannopoulos(ΣΤΟ)pamecinema.net

Με εκτίμηση,

Αντώνης Κιούκας
Διευθυντής «Πάμε Σινεμά;»


Αρ.Πρωτ.198132102/Γ7/20-08-2015/ΥΠΠΕΘ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ,
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
ΤΜΗΜΑ Δ΄ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Πληροφορίες: Πηνελόπη Σακκοπούλου
Τηλέφωνο: 210 344 3023

ΘΕΜA: « Πάμε Σινεμά;» Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον κινηματογράφο
Σε απάντηση του : αρ. πρωτ. Υ.ΠΑι.Θ./ΚΠ 123545/01-08-2014

Σας ενημερώνουμε ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον κινηματογράφο «Πάμε Σινεμά;» απευθύνεται στους μαθητές όλων των σχολείων της Ελλάδας. Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα υλοποιείται με την συνεργασία των Δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης

Στόχος του προγράμματος είναι η ιδιαίτερη επαφή των μαθητών με την τέχνη του κινηματογράφου και την κατανόηση των βασικών αρχών της οπτικοακουστικής αφήγησης, γεγονός ιδιαίτερα κρίσιμο σε μία εποχή που η εικόνα έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχο μέσο μετάδοσης πληροφοριών, μεταφοράς γνώσης και επικοινωνίας, διαμορφώνοντας την προσωπικότητα των νέων ανθρώπων και επηρεάζοντας καθοριστικά την αντίληψή τους για τον κόσμο που τους περιβάλλει.

Έχουν σχεδιαστεί δύο εφαρμογές του προγράμματος, με κοινή δομή και προσανατολισμό: η μία απευθύνεται σε μαθητές των Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων των Δημοτικών σχολείων και η άλλη σε μαθητές όλων των τάξεων των Γυμνασίων και Λυκείων.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος σε κάθε σχολείο δίδεται το βιβλίο «Η κινηματογραφική αφήγηση, μια εξιστόρηση με εικόνες και ήχους» (τόμος Α’ για τα Δημοτικά, τόμος Β’ για τα Γυμνάσια-Λύκεια), έκδοσης του «Πάμε Σινεμά;», οδηγός εφαρμογής του προγράμματος και ερωτηματολόγιο. Τα ανωτέρω υλικά διατίθενται και σε ηλεκτρονική μορφή από το site: www.pamecinema.net.

Οι μαθητές παρακολουθούν ένα μάθημα ανάλυσης της οπτικοακουστικής αφήγησης, μία ταινία για τον τρόπο σύνθεσης και δημιουργίας ενός κινηματογραφικού έργου (παραγωγής ειδικά για το «Πάμε Σινεμά;»), μια κινηματογραφική ταινία και απαντούν στα ερωτηματολόγια.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε τρεις φάσεις:

1. Σε κεντρική αίθουσα, οι μαθητές παρακολουθούν:
• την προβολή ενός βίντεο για τον τρόπο δημιουργίας μίας κινηματογραφικής ταινίας,
• μάθημα με κάμερα, φώτα, και προβολές με θέμα « Η κινηματογραφική αφήγηση: μια εξιστόρηση με εικόνες και ήχους», στα πλαίσια του οποίου γυρίζεται και προβάλλεται μία ολιγόλεπτη ταινία και
• προβολή μίας κινηματογραφικής ταινίας.
Διάρκεια εκπαιδευτικού προγράμματος: 3,5 ώρες

2. Πίσω στην σχολική αίθουσα:
• Επεξεργασία των ερωτηματολογίων (ομαδικά ή ατομικά), τα οποία τα προμηθεύονται από το site: www.pamecinema.net
• Τα ερωτηματολόγια των μαθητών παραλαμβάνει ομάδα ειδικών επιστημόνων με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων για τη σχέση των παιδιών με τα οπτικοακουστικά μέσα.
Τα ερωτηματολόγια των εκπαιδευτικών χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του προγράμματος.
• Παρακολούθηση μίας δεύτερης κινηματογραφικής ταινίας στην τάξη ή στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.

Συνολικό κόστος και για τις δύο φάσεις του προγράμματος και την παρακολούθηση των δύο (2) κινηματογραφικών ταινιών: 6 ευρώ ανά μαθητή/μαθήτρια.
Για τις δυο πρώτες φάσεις του προγράμματος δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των συμμετεχόντων μαθητών ενός σχολείου.

3. Στον ελεύθερο χρόνο των μαθητών (2 Σαββατοκύριακα):
Σε καθένα από τα σχολεία που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα Πάμε Σινεμά;, οργανώνεται μια ομάδα έως τριάντα παιδιών, που με τη βοήθεια ενός επαγγελματία σκηνοθέτη και τα απαραίτητα τεχνικά μέσα γράφουν σενάριο, σκηνοθετούν, φτιάχνουν τα κοστούμια και τα σκηνικά, συνθέτουν τη μουσική και γυρίζουν μέσα σε δύο Σαββατοκύριακα μια ολιγόλεπτη ταινία, διάρκειας 5’ έως 7’.

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, όλες οι ταινίες συμμετέχουν στο πανελλήνιο Φεστιβάλ «Πάμε Σινεμά;»

Το κόστος για την 3η φάση (παραγωγή της ταινίας), σε περίπτωση που το σχολείο προχωρήσει σε αυτή, είναι 400 ευρώ/σχολείο και περιλαμβάνει: αμοιβή του σύμβουλου σκηνοθέτη, εξοπλισμό και επεξεργασία εικόνας και ήχου (μοντάζ).

Σε όλα τα παραπάνω η συμμετοχή σχολείων και μαθητών είναι προαιρετική και προαπαιτείται απόφαση του συλλόγου διδασκόντων .

Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχές στο πρόγραμμα, μπορείτε να απευθύνεστε καθημερινά και ώρες 10:00 έως 14:00 στα τηλέφωνα : 210-3313004 και 210-3613004 (κ. Νίκος Γιαννόπουλος)

Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο σκηνοθέτης-παραγωγός κ. Αντώνης Κιούκας e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρακαλούμε να ενημερώσετε τα σχολεία της αρμοδιότητάς σας.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ