edu.klimaka.gr

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ" - ΚΒ' ΣΥΝΟΔΟΣ 2016 - 2017

Αρ.Πρωτ.Φ14.1/15603/Δ2/31-01-2016/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Γ΄ - ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄- ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
Email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Πληροφορίες : Βάρλα Ά. (Δ.Ε.)
Παπαδοπούλου Χ. (Δ.Ε.)
Μαραγκού Ο. (Ε.Ε.)
Τηλέφωνο : 210-34.43.272 (Δ.Ε.)
: 210-34.43.317 (Δ.Ε.)
210-34.42.212 (Ε.Ε.)
Fax : 210-34.43.390

ΘΕΜΑ: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων», ΚΒ’ Σύνοδος 2016-2017.

Σχετικό έγγραφο: το με αρ. πρ. 15038/ΓΔ4/31-01-2017 εισερχόμενο έγγραφο του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων».

Γενικός στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών με τον ρόλο και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, η ανάδειξη της σημασίας των δημοκρατικών θεσμών στη σύγχρονη κοινωνία, αλλά και της αξίας της συμμετοχής του πολίτη στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο τελευταία χρόνια εφαρμόστηκαν με επιτυχία σημαντικές καινοτομίες στη δομή του προγράμματος:

  • άλλαξε ο τρόπος συμμετοχής των μαθητών και ανάδειξης των «εφήβων βουλευτών», με αξιοποίηση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών,
  • άλλαξε ο τρόπος οργάνωσης των εργασιών της Συνόδου, επιτυγχάνοντας βαθύτερο προβληματισμό και ουσιαστικοποίηση του διαλόγου μεταξύ των μαθητών,
  • ξεκίνησαν συνεργασίες με φορείς που δραστηριοποιούνται σε θέματα που αφορούν στους νέους (όπως ο Συνήγορος του Παιδιού κ.λπ.),
  • οι «έφηβοι βουλευτές» μετέχουν σε προσομοίωση της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου, στην οποία μετέχει ο εκάστοτε Υπουργός Παιδείας,
  • ενθαρρύνεται και αναδεικνύεται με ποικίλους τρόπους η εφηβική δημιουργικότητα (πολιτιστικές εκδηλώσεις από εφήβους για εφήβους, καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι για την προσεχή διαμόρφωση του προγράμματος έχουν ληφθεί υπόψη οι υποδείξεις της νέας Επιτροπής για το πρόγραμμα αυτό που συγκροτήθηκε φέτος.

Αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο διεξαγωγής του προγράμματος κατά τη νέα Σύνοδο, καθώς και για τον τρόπο εγγραφής των σχολείων στο πρόγραμμα θα είναι από την 01-02-2017 διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του προγράμματος στη διεύθυνση: www.efivoi.gr .
Σημειώνεται ότι λόγω των αλλαγών που επιχειρούνται φέτος και της θεματικής της Συνόδου, η οποία εστιάζει στον ρόλο του ενεργού πολίτη, κρίνεται σκόπιμο να ενημερωθούν για το πρόγραμμα κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικοί που εκπονούν προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών θεμάτων κ.λπ.), αλλά και κάθε εκπαιδευτικός που ενδιαφέρεται για τη δημοκρατική διαπαιδαγώγηση των μαθητών του.

Από φέτος, το πρόγραμμα απευθύνεται στους μαθητές της Α΄ και της Β΄ τάξης των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑ.Λ. της χώρας, της Κύπρου και των Ελληνικών Λυκείων της αλλοδαπής. Ανώτατο ηλικιακό όριο συμμετοχής ορίζεται το 21ο έτος ηλικίας των μαθητών.

Για την εφαρμογή του προγράμματος στα Λύκεια απαιτείται ορισμός εκπαιδευτικού, ανεξαρτήτως ειδικότητας, ως συνδέσμου καθηγητή του Λυκείου με το αρμόδιο για το πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων» τμήμα του Ιδρύματος της Βουλής. Για ένα (1) έως επτά (7) τμήματα ορίζεται ένας (1) σύνδεσμος καθηγητής με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων. Αν τα σχολικά τμήματα είναι περισσότερα ορίζεται και δεύτερος σύνδεσμος καθηγητής.

Ο σύνδεσμος καθηγητής αναλαμβάνει την ηλεκτρονική εγγραφή του σχολείου του και των προσωπικών του στοιχείων ως συνδέσμου, την ενημέρωση των μαθητών της Α΄ και Β΄ τάξης κατά τμήμα (3 διδακτικές ώρες) για το πρόγραμμα και τη διευκόλυνσή τους κατά τη συμμετοχή τους στις διάφορες δραστηριότητες στο Εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου. Σημειώνεται ότι οι ηλεκτρονικές εγγραφές των σχολείων θα πραγματοποιηθούν κατά το διάστημα 01-02-2017 έως 17-02-2017, χωρίς να προβλέπεται παράταση.
Ως συμβολική επιβράβευση της συμβολής των καθηγητών συνδέσμων στο πρόγραμμα, προβλέπεται η αποστολή επιλεγμένων εκδόσεων του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.

Οι μαθητές που θα επιλεγούν ως τακτικοί έφηβοι βουλευτές θα κληθούν να μετάσχουν στις εργασίες της ΚΒ’ Συνόδου που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Ιουλίου 2017 στην Αθήνα.

Για περισσότερες πληροφορίες τα σχολεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210-37.35.248 (κ. Κωνσταντίνου Κατερίνα, Υπεύθυνη για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων»).

Επισυνάπτεται επιστολή προς τις Διευθύντριες και τους Διευθυντές των Λυκείων για ενημέρωσή τους σχετικά με το πρόγραμμα.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΠΑΝΤΗΣ


Αθήνα 30 Ιανουαρίου 2017

Προς τις Διευθύντριες και τους Διευθυντές των Δημοσίων και Ιδιωτικών Γενικών Λυκείων
& ΕΠΑΛ της χώρας, της Κύπρου, των Ελληνικών Λυκείων της αλλοδαπής
και των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ

Προς τις καθηγήτριες και τους καθηγητές συνδέσμους
του προγράμματος Βουλή των Εφήβων

Αγαπητές κυρίες, αγαπητοί κύριοι,


Με ιδιαίτερη χαρά επικοινωνούμε και πάλι μαζί σας, με την ευκαιρία της έναρξης των διαδικασιών της ΚΒ΄ Συνόδου (2016-2017) του εκπαιδευτικού προγράμματος Βουλή των Εφήβων.

Όπως γνωρίζετε, από τη ΙΘ΄ Σύνοδο του προγράμματος ξεκίνησε και συνεχίζεται μία προσπάθεια ριζικής ανανέωσης του προγράμματος, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της συμμετοχής, του προβληματισμού και του διαλόγου μεταξύ των μαθητών, αλλά και την ανάδειξη της νεανικής δημιουργικότητας.

Κατά την περυσινή ΚΑ΄ Σύνοδο, καινοτομία αποτέλεσε η συμμετοχή των «έφηβων βουλευτών» σε ανοικτή διαβούλευση, ενόψει της κατάρτισης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που εκπονεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Παιδιού. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τους «έφηβους βουλευτές» θα ληφθούν υπόψη κατά την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, ως μέρος της γενικότερης διαβούλευσης που θα ακολουθήσει. Έτσι, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Βουλή των Εφήβων κινήθηκε στη λογική του άρθρου 12 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σύμφωνα με το οποίο, το Παιδί αναγνωρίζεται ως πρόσωπο που μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του και η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίζει τα μέσα που θα του δώσουν τη δυνατότητα να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων σε θέματα που το αφορούν.

Η ΚΒ΄ Σύνοδος της Βουλής των Εφήβων (2016-2017)

Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, εστιάζουμε στον καθοριστικής σημασίας ρόλο του ενεργού πολίτη˙ του πολίτη που ζει και δραστηριοποιείται με βάση τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές και αξίες, παρεμβαίνοντας δημιουργικά για να βελτιώσει την κοινωνία στην οποία ζει. Φιλοδοξία μας είναι οι εργασίες της ΚΒ΄ Συνόδου του προγράμματος να αποτελέσουν μια ανοικτή πλατφόρμα προβληματισμού, ανάδειξης καλών πρακτικών, ανταλλαγής εμπειριών συμμετοχής σε συλλογικές δράσεις, αλλά και νέων ιδεών και προτάσεων των μαθητών προς αυτή την κατεύθυνση. Ελπίζουμε ακόμη ότι θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά, ενθαρρύνοντας τους εφήβους να εκφράζονται, να συμμετέχουν, να παρεμβαίνουν στα κοινά.

Για τον λόγο αυτό εφέτος εισάγονται στο πρόγραμμα στοιχεία που επιχειρούν την ενεργοποίηση των μαθητών της Α΄ και της Β΄ τάξης Λυκείου προς δύο κατευθύνσεις: την ανάδειξη, με βάση την εμπειρία των μαθητών, ποικίλων συλλογικών δράσεων που πραγματοποιούνται μέσα στο σχολείο (στο πλαίσιο των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, των ερευνητικών εργασιών κ.λπ.), αλλά και έξω από αυτό, (στη γειτονιά, στο διαδίκτυο κ.λπ.)˙ την ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση των μαθητών προκειμένου να επιχειρήσουν να παρέμβουν δημιουργικά, υλοποιώντας νέες ιδέες για συλλογική δράση.

Έτσι εφέτος θεωρούμε πολύ σημαντική την ενημέρωση και εμπλοκή στο πρόγραμμα εκπαιδευτικών που εκπονούν προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων κ.λπ.). Η συνδρομή των εκπαιδευτικών άλλωστε είναι καθοριστικής σημασίας για την ενημέρωση όλων των μαθητών και μαθητριών, την υποστήριξη της δημιουργίας και της λειτουργίας τέτοιων ομάδων, αλλά και την εμψύχωση και παρώθηση των εφήβων προς την κατεύθυνση της συμμετοχής και της ανάληψης δράσης μέσα στην σχολική ή την τοπική κοινότητα. Θα αναρτηθούν σύντομα στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.efivoi.gr και θα σας αποσταλούν ηλεκτρονικά αναλυτικότερες οδηγίες για τους όρους και τη διαδικασία συμμετοχής στο πρόγραμμα, τον τρόπο ανάδειξης των «εφήβων βουλευτών» (δραστηριότητες, προϋποθέσεις) κ.λπ.
Ελπίζουμε ότι θα στηρίξετε και την εφετινή μας προσπάθεια, προωθώντας την αξία της ομαδικότητας και της συνεργασίας στο σχολείο σας και ενθαρρύνοντας όλα τα παιδιά να εκφράζονται ατομικά και συλλογικά και να συμμετέχουν ενεργά και δημιουργικά στην τάξη, το σχολείο και την κοινότητά τους.

Από το πρόγραμμα Βουλή των Εφήβων