Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
« Ο Κόσμος της Μουσικής, Γνωρίζω – Εκφράζομαι – Δημιουργώ »

Αρ.Πρωτ.Φ20,2/222514/Δ2/18-12-2017/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ Γ’
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β’
Πληροφορίες: Σ. Λαπατά (Π.Ε.), Ά. Βάρλα (Δ.Ε.)
Π. Σακκοπούλου (Δ.Ε.), Ολ. Μαραγκού (Ε.Ε.)
Τηλέφωνο: 210 344 3318, 210 344 3272
210 344 3023, 210 344 2212

ΘΕΜΑ: Πρόγραμμα Μουσικών- Διδακτικών επισκέψεων και Επιμορφωτικών δραστηριοτήτων στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Σχετ. έγγραφα: τα με αρ. πρ. 210044/Δ2/30-11-2017 και 209994/ΓΔ4/30-11-2017 εισερχόμενα του οικείου Υπουργείου.

Σας ενημερώνουμε ότι στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα υλοποιηθεί κατά το τρέχον σχολικό έτος 2017-2018 ένα καινοτόμο πρόγραμμα μουσικών δραστηριοτήτων με παράλληλες δράσεις πολιτιστικού περιεχομένου σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε. & Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται εντός του σχολικού ωραρίου, στο πλαίσιο των μουσικών- πολιτιστικών διδακτικών επισκέψεων των μαθητών με τίτλο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης - « Ο Κόσμος της Μουσικής, Γνωρίζω – Εκφράζομαι – Δημιουργώ », απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων των νομών ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και των υπολοίπων Περιφερειών της Ελλάδας που προγραμματίζουν εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Θεσσαλονίκη και η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.

Σκοπός του Προγράμματος είναι, καθ’ όλη την διάρκεια του σχολικού έτους, να πραγματοποιούνται μουσικές δραστηριότητες, παιδαγωγικά παιχνίδια και δράσεις γνωριμίας με τον Κόσμο της Μουσικής αναδεικνύοντας και ενισχύοντας την δημιουργική έκφραση, την δυνατότητα ανάπτυξης ατομικών και ομαδικών μουσικών δεξιοτήτων καθώς και βασικές αξίες της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Οι μουσικές δραστηριότητες των μαθητών θα αφορούν τα παρακάτω:

 • Γνωριμία με τα μουσικά όργανα, διαδραστικές δραστηριότητες.
 • Γνωριμία με χορωδίες μαθητών σχολείων, οι οποίες θα παρουσιάζουν το έργο τους.
 • Γνωριμία με μουσικά σύνολα, συγκροτήματα μαθητών σχολείων που έχουν βραβευτεί σε πανελλήνιες και διεθνείς οργανώσεις.
 • Προβολή του έργου των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
 • Γνωριμία με τη μουσική και μουσικούς της Θεσσαλονίκης (συνθέτες,στιχουργούς, τραγουδιστές, σολίστ κ.ά.)
 • Γνωριμία με Μουσικές του Κόσμου από χώρες προσφύγων μαθητών που φοιτούνσε Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων.
 • Διοργάνωση Σεμιναρίων- Αφιερωμάτων Μουσικής και Καλλιτεχνικής Παιδείαςπου θα απευθύνονται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
 • Ενημέρωση και συμμετοχή στη λειτουργία του Διαδικτυακού ΝεανικούΡαδιοφωνικού σταθμού του Συλλόγου Φίλων του Μεγάρου ΜουσικήςΘεσσαλονίκης.
 • Εξοικείωση με τους βασικούς χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, τηνπαρουσίαση της χρήσης τους στην διεξαγωγή εκδηλώσεων, την οπτικοακουστικήαντίληψη του χώρου και αναδρομή σε μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα πουφιλοξενήθηκαν.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή στις μουσικές δραστηριότητες, είναι η ενυπόγραφη υπεύθυνη δήλωση των γονέων των μαθητών και η συμπλήρωση σχετικού εντύπου κατάστασης δωρεάν συμμετοχής, το οποίο οι σχολικές μονάδες θα συμπληρώνουν και θα καταθέτουν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου θα πραγματοποιούνται οι δράσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για προγραμματισμό των επισκέψεων οι σχολικές μονάδες που επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να επικοινωνούν με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλέφωνο: 2310895800
Διεύθυνση: 25ης Μαρτίου και Παραλία
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η συμμετοχή των σχολείων είναι προαιρετική και χωρίς κόστος για το Δημόσιο.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ


Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
25ης Μαρτίου και Παραλία
Τηλέφωνο: 2310 895 800
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η δημιουργία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ήρθε να δώσει λύση στην ανάγκη που είχε η πόλη για έναν χώρο στέγασης όχι μόνο καλλιτεχνικών, αλλά και ποικίλων άλλων δραστηριοτήτων.

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κατασκευάστηκε σε ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο 18 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο. Οι αρχιτεκτονικές προμελέτες ήταν δωρεά στο Σύλλογο Φίλων της Μουσικής Θεσσαλονίκης από τον "αδελφό" Σύλλογο Φίλων της Μουσικής Αθηνών, ενώ η χρηματοδότηση για την κατασκευή του έργου καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από εθνικούς πόρους, τόσο από το Υπουργείο Πολιτισμού όσο και από το Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Το συνολικό κόστος ανήλθε στο ποσό των 14.100.000.000 δραχμών.

Ο στόχος που τέθηκε για την κατασκευή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ήταν αυτός ενός σύγχρονου, διεθνών προδιαγραφών πολιτιστικού και συνεδριακού κέντρου, το οποίο να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί ένα μεγάλο εύρος εκδηλώσεων, από συναυλίες, παραστάσεις θεάτρου και όπερας, μπαλέτα, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκθέσεις, μέχρι και συνεδριακές εκδηλώσεις.

Σχεδιάστηκε έτσι ένα κτίριο που αφενός πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για το σκοπό αυτό, αφετέρου αποτελεί ένα κτίριο ορόσημο (κτίριο Μ1), ένα κόσμημα για την πόλη, στο οποίο συνυπάρχουν τα στοιχεία μιας μεγάλης αίθουσας συναυλιών (Αίθουσα Φίλων της Μουσικής), ενός χώρου υποδοχής του κοινού (φουαγιέ), γραφείων για τις διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες, καθώς και όλων των απαραίτητων εγκαταστάσεων για την υποστήριξη των εκδηλώσεων(καμαρίνια, αίθουσες δοκιμών, αποθήκες οργάνων κ.α.). Παράλληλα, έχει ληφθεί μέριμνα για τους πολίτες με αναπηρίες, με την κατασκευή κατάλληλων θέσεων και ανελκυστήρων. Η εξωτερική εμφάνιση του κτιρίου βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με την ιστορία της πόλης, συνδυάζοντας στοιχεία τόσο από το λαμπρό βυζαντινό παρελθόν όσο και από το μετέπειτα κοσμοπολίτικο ρόλο της.

Σχεδιασμένο από το διάσημο αρχιτέκτονα Αράτα Ισοζάκι, το κτίριο Μ2 χαρίζει στην πόλη μια μοναδική κατασκευή που συνοψίζει τις αρετές της μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Γεωμετρικές γραμμές, μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και μεταλλικά στοιχεία συνθέτουν μια εικόνα επιβλητικής απλότητας, που έρχεται σε αντίθεση αλλά στέκεται ισότιμα δίπλα στο γειτονικό Μ1. Γεμάτο φυσικό φως, το Φουαγιέ του νέου κτιρίου απολαμβάνει μια εξαίσια θέα. Διαθέτοντας εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και έχοντας εξαιρετική υποδομή, η Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης μπορεί να φιλοξενήσει 500 άτομα ενώ η Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ, που χωράει 300 άτομα, μπορεί να χωριστεί σε τρεις αίθουσες των 100 ή δύο των 100 και των 200 ατόμων αντίστοιχα, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα για την πραγματοποίηση μιας σειράς διαφορετικού τύπου εκδηλώσεων. Το κτίριο Μ2 διαθέτει υπόγειο πάρκινγκ 11.800 τ.μ. και 230 θέσεων. Συνεπές με τον πολιτιστικό του ρόλο, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι ευτυχές με τη στέγαση Μουσικής Βιβλιοθήκης και Μουσείου Μουσικών Οργάνων στο νέο του κτίριο.

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε στις 2 Ιανουαρίου του 2000. Στην ιδιαίτερης λαμπρότητας εκδήλωση παρευρέθησαν πολλοί επίσημοι, ανάμεσα στους οποίους ο Πρωθυπουργός και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Οι τακτικές εκδηλώσεις του Μεγάρου ξεκίνησαν το Μάιο του 2000.

Γενικές Πληροφορίες

 • Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής του προγράμματος σε περίπτωση ανάγκης.
 • Παρέχονται διευκολύνσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες. Όλοι οι χώροι του Μεγάρου Μουσικής είναι προσπελάσιμοι σε άτομα με ειδικές ανάγκες.
 • Μετά την έναρξη της παράστασης δεν επιτρέπεται η είσοδος, παρά μόνο στα διαλείμματα.
 • Μία ώρα πριν από κάθε εκδήλωση και κατά τα διαλείμματα των παραστάσεων λειτουργούν bar στα φουαγιέ του Μεγάρου.
 • Με το σύστημα προπαραγγελίας μπορείτε να κάνετε κράτηση τραπεζιού στο φουαγιέ του Μεγάρου. Προπαραγγείλετε κατά την άφιξή σας τα ποτά και τα εδέσματα των bar, ώστε να τα βρείτε έτοιμα στο διάλειμμα της παράστασης.
 • Η κατανάλωση τροφίμων και ποτών μέσα στην αίθουσα δεν επιτρέπεται.
 • Το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους χώρους του Μεγάρου Μουσικής.
 • Οι ταξιθέτες και το προσωπικό ασφαλείας βρίσκονται στο χώρο του Μεγάρου για την καλύτερη εξυπηρέτηση και ασφάλεια του κοινού, καθώς και για την ομαλή διεξαγωγή της παράστασης. Το κοινό οφείλει να συμμορφώνεται στις υποδείξεις τους.
 • Στο βεστιάριο και για την ταξιθεσία δεν επιτρέπεται το φιλοδώρημα.
 • Στην αίθουσα λειτουργεί αυτόματο σύστημα φραγής κινητών τηλεφώνων.
 • Η μαγνητοσκόπηση, μαγνητοφώνηση και λήψη φωτογραφιών κατά τη διάρκεια των παραστάσεων δεν επιτρέπονται.

Προσέλευση

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης βρίσκεται στη συμβολή της οδού 25ης Μαρτίου με την παραλία, ακριβώς δίπλα από το Ποσειδώνιο Αθλητικό Κέντρο.

Ώρες Λειτουργίας

Οι Διοικητικές υπηρεσίες του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή 8 π.μ. – 4 μ.μ.

Το τηλεφωνικό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, 2310 895800, λειτουργεί καθημερινά όλο το 24ωρο.

Τα εκδοτήρια εισιτηρίων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, 2310 895938-9, λειτουργούν:

στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Δευτέρα – Σάββατο 10 π.μ. – 6 μ.μ.

Τις ημέρες των παραστάσεων στο κτίριο Μ2 μπορείτε να καλείτε και στο: 2310 896000.

Εφόσον υπάρχει παράσταση Κυριακή, τα εκδοτήρια ανοίγουν δύο ώρες πριν από την εκδήλωση.

και στην πλατεία Αριστοτέλους

Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10 π.μ. – 3.30 μ.μ.
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10 π.μ. – 2.00 μ.μ. & 5.30 μ.μ. – 8 μ.μ.

Pin It

Εκτύπωση