edu.klimaka.gr

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
"Νερό, είσαι θησαυρός"

Πανελλήνιος Μαθητικός Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός

«Νερό, είσαι θησαυρός!»

Θέμα:

Το νερό είναι κοινωνικό και οικονομικό αγαθό, απαραίτητο για την υγεία, την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ευημερία, την πολιτιστική και θρησκευτική ζωή.

Χρησιμοποιείται για οικιακή χρήση (την παρασκευή φαγητού, την καθημερινή μας υγιεινή, το πότισμα των φυτών, το πλύσιμο των ρούχων κλπ), στη γεωργία όπου υπολογίζεται ότι καταναλώνεται το 70-80% της χρήσης του νερού, στη βιομηχανία, στην παραγωγή ενέργειας.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι οι περισσότεροι πολιτισμοί γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν γύρω από το νερό.

Στην μυθολογία, την θρησκεία, την φιλοσοφία, την τέχνη, την παράδοση λαών και πολιτισμών το νερό συμβολίζει την πρωταρχική ουσία από την οποία αναδύονται όλες οι μορφές της ζωής. Συχνά του προσδίδεται θεϊκή υπόσταση, είναι σύμβολο εξαγνισμού και καθαρμού, αναγέννησης αλλά και καταστροφής. Ό,τι βαπτίζεται στο νερό, αναδυόμενο από αυτό μοιάζει με νεογέννητο παιδί, είναι ικανό για μια νέα ζωή. Το νερό είναι αρχή του παντός, πηγή και στήριγμα κάθε ύπαρξης. Η πρώτη μορφή ζωής στον πλανήτη εμφανίστηκε στο νερό, όπως κάθε καινούργια ανθρώπινη ζωή γεννιέται μέσα στα νερά της μήτρας. Μια αέναη και αδιάρρηκτη σχέση του ανθρώπου με το υγρό στοιχείο.

Στο ίδιο το σώμα μας άλλωστε, το νερό περιέχεται σε ποσότητα 75%. Παρόμοια είναι και η ποσότητα του νερού, περίπου 70%, που καλύπτει την επιφάνεια της γης. Είναι ωστόσο εντυπωσιακό, ότι μόνο το 1% από αυτό καλύπτει τις ανάγκες σε πόσιμο νερό. Οι αρχές για «Το Ανθρώπινο Δικαίωμα στο Νερό» που υιοθετήθηκαν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2010 αναφέρουν ότι το πόσιμο νερό πρέπει να είναι φθηνό, αξιόπιστης παροχής, ασφαλές και διαθέσιμο σε επαρκή ποσότητα για την κάλυψη των βασικών αναγκών.

Παρ’ όλα αυτά περίπου ένα δις άνθρωποι, ένας αριθμός ο οποίος αυξάνεται συνεχώς, εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό εξαιτίας: της αύξησης του πληθυσμού της γης, της αλλαγής των συνθηκών διαβίωσης και της τεχνολογικής ανάπτυξης, της αλόγιστης χρήσης και κακής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, του φαινόμενου του θερμοκηπίου, της κλιματικής αλλαγής, της ξηρασίας, των πολέμων και των φυσικών καταστροφών.

Οι προβλέψεις τόσο για τα αποθέματα νερού όσο και για την δυνατότητα κάλυψης των αναγκών σε πόσιμο νερό στον πλανήτη είναι δυσοίωνες. Γι’ αυτό απαιτείται λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων σε τοπικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Tα Ηνωμένα Έθνη έχουν κηρύξει το 2013 Παγκόσμιο Έτος Συνεργασίας για το Νερό.

Ο καθένας από εμάς φέρει τη δική του ευθύνη και οφείλει να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση και λύση του.


Ήρθε η ώρα να αντιληφθούμε ότι όλοι είμαστε υπεύθυνοι! Ήρθε η ώρα να δράσουμε!
Βοηθήστε και εσείς στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης!
Πώς; Μέσω της τέχνης!!!
Επιστρατεύστε μαρκαδόρους, μολύβια, πινέλα, χρώματα, χαρτιά, υλικά ανακύκλωσης, φυσικά πολλή φαντασία και δημιουργήστε τα δικά σας έργα.

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και το Οίκαδε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Τράπεζας Κύπρου διοργανώνουν τη σχολική χρονιά 2012 -2013 Πανελλήνιο Μαθητικό Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό με θέμα:

«Νερό, είσαι θησαυρός!»

Ο διαγωνισμός στοχεύει στο να συμβάλει μέσω της τέχνης στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την αξία του νερού για τον άνθρωπο και για το περιβάλλον, τα προβλήματα που προκύπτουν και τους τρόπους για να αντιμετωπιστούν. Σημειώνεται ότι το θέμα του διαγωνισμού δεν αφορά το νερό της θάλασσας.

Όροι συμμετοχής:

 • Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου
 • Τα παιδιά μπορούν να συμμετάσχουν με ζωγραφική, κολλάζ, φωτογραφίες, κατασκευές
 • Τα έργα μπορούν να είναι ατομικά ή ομαδικά
 • Κάθε παιδί στέλνει μόνο 1 ατομικό έργο
 • Σε κάθε ομαδικό έργο θα συμμετέχουν αυστηρά έως 10 παιδιά
 • Τα έργα ζωγραφικής και τα κολάζ θα πρέπει να είναι σε χαρτί διαστάσεων 35Χ50 εκ για τα ατομικά έργα και 60Χ80 εκ για τα ομαδικά
 • Τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν όποια υλικά θέλουν
 • Οι φωτογραφίες πρέπει να παραδοθούν τυπωμένες σε διάσταση 35Χ50 εκ
 • Οι κατασκευές πρέπει να έχουν διαστάσεις έως 50X70εκ (μεγαλύτερες διαστάσεις θα γίνονται δεκτές μόνο κατόπιν συνεννόησης)

Παρακαλούμε σημειώστε επίσης:

 • Δεν θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό έργα που δεν θα τηρούν τις παραπάνω προδιαγραφές
 • Τα έργα ζωγραφικής, κολλάζ και οι φωτογραφίες πρέπει να σταλούν σε μεγάλους χάρτινους φακέλους ή ενισχυμένες συσκευασίες. Όχι σε ρολό
 • Οι κατασκευές πρέπει να αποσταλούν σε ασφαλή συσκευασία (π.χ. ξύλινο κουτί), ώστε να μην καταστραφούν κατά τη μεταφορά
 • Τα έργα δεν επιστρέφονται και οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να τα χρησιμοποιήσουν.
 • Για τα έργα που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό μέσω των σχολείων και των καλλιτεχνικών εργαστηρίων, αρμόδιοι και υπεύθυνοι για την σχετική ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών είναι οι εκπαιδευτικοί.

Αιτήσεις συμμετοχής:

Τα σχολεία και τα καλλιτεχνικά εργαστήρια που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή αποστέλλοντας την επισυναπτόμενη φόρμα έως 30 Νοεμβρίου 2012 ως εξής:

1. στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή prelations(ΑΤ)bankofcyprus.gr.

2. στα fax 2109340839 ή 2106477498

Παράδοση των έργων :

Τα έργα πρέπει να παραδοθούν στη διεύθυνση Ελ. Βενιζέλου 173, Νέα Σμύρνη, 17123, Αθήνα, Εταιρεία Texnis μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2013. Η αποστολή μπορεί να γίνει με απλό ταχυδρομείο ή courier.

Παρακαλούμε μη στέλνετε συστημένα γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα παραλαβής τους.

Αξιολόγηση των έργων :

Έργα απ’ όλα τα σχολεία που θα συμμετάσχουν θα εκτεθούν τον Απρίλιο του 2013 σε κεντρικό χώρο της Αθήνας σε 4ήμερη έκθεση ανοιχτή στο ευρύ κοινό.

Τα έργα θα αξιολογήσει 7μελής Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους:

 • Ίρις Κρητικού, Ιστορικός Τέχνης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης (Μ.Ε.Π.Τ.)
 • Γιώτα Καλλιακμάνη, Ζωγράφος – Εκπαιδευτικός, Επίτιμη Σύμβουλος Εκπαιδευτικού τμήματος Μ.Ε.Π.Τ.
 • Έυα Σταμάτη, Γραφίστα, Διευθύντρια Μ.Ε.Π.Τ.
 • Γιάννα Κιλίμη Ζωγράφος, Art Therapist, ΜΑ in AT
 • Γιάννης Σκουλάς, φωτογράφος
 • Κάρμεν Ρουγγέρη, ηθοποιός – σκηνοθέτης
 • Νατάσσα Κιουρκατιώτη, Προϊσταμένη Δημοσίων Σχέσεων & ΕΚΕ Τράπεζας Κύπρου

Στα έργα που θα ξεχωρίσουν σε κάθε κατηγορία (ατομικά – ομαδικά, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, ειδικά βραβεία) θα απονεμηθούν αντίστοιχα βραβεία σε επίσημη τελετή η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της έκθεσης.

Δίπλωμα συμμετοχής θα σταλεί σε όλα τα παιδιά που θα λάβουν μέρος.

Για την προετοιμασία του θέματος σας μπορείτε προαιρετικά να ζητήσετε από τα παιδιά να:

• καταγράψουν τη χρήση νερού στην καθημερινότητα

• βρουν παροιμίες με το νερό ή για το νερό

• αναζητήσουν φωτογραφίες περιοχών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το νερό και να συζητήσουν για τις συνέπειες

• αναζητήσουν έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών με θέμα το νερό, στη ζωγραφική, μουσική, λογοτεχνία και στο θέατρο

• διαβάσουν κοσμογονικούς μύθους και μύθους που σχετίζονται με το νερό

• κάνουν μια μικρή λαογραφική έρευνα και να αναζητήσουν ήθη και έθιμα που σχετίζονται με το νερό

• γράψουν λέξεις που έχουν σχέση με το νερό ή παράγωγες του νερού

• δημιουργήσουν ένα κατάλογο με τη λέξη νερό σε διάφορες γλώσσες

• συλλέξουν πληροφορίες για τη σημασία του νερού σε διάφορες θρησκείες και τον τρόπο χρήσης κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετών

• παράγουν με το σώμα, το στόμα ή διάφορα αντικείμενα ήχους του νερού

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση και περαιτέρω ενημέρωση είμαστε στη διάθεσή σας στα τηλέφωνα 2109345378, 2106477923.

Καλή επιτυχία!!!


Λίγα λόγια για τους διοργανωτές:

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης εκθέτει έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών 4 έως 14 ετών. Εξειδικεύεται σε ένα ιδιαίτερο αντικείμενο, την Τέχνη που δημιουργούν τα παιδιά, γεγονός που το καθιστά από τα ελάχιστα στο είδος του στην Ελλάδα και στο διεθνή χώρο.

Στα 18 χρόνια λειτουργίας του, από το 1994 έτος ίδρυσής του, έχει θέση ως σκοπό τη μελέτη και προβολή της παιδικής τέχνης, την αισθητική καλλιέργεια των παιδιών, την ανταλλαγή εκθέσεων και τη συνεργασία με αντίστοιχους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η συλλογή του περιλαμβάνει 7000 έργα.

Το Μουσείο ανανεώνει τις εκθέσεις του τακτικά, αναδεικνύοντας διάφορες θεματικές ενότητες. Με αφορμή τις εκθέσεις που παρουσιάζει, το Εκπαιδευτικό τμήμα του Μουσείου σχεδιάζει και πραγματοποιεί καθημερινά, σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά νηπιαγωγείου και μαθητές δημοτικού. Κάθε χρόνο 8.000 παιδιά συμμετέχουν στα σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου, ενώ μουσειοσκευές- κινητά εκπαιδευτικά προγράμματα δανείζονται ετησίως σε 350 σχολεία της περιφέρειας

Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του, το Μουσείο οργανώνει στο χώρο του, για παιδιά νηπιαγωγείου και όλων των τάξεων του δημοτικού, εικαστικά εργαστήρια μεμονωμένα, μηνιαία και οκτάμηνης διάρκειας καθώς και για παιδιά προσχολικής ηλικίας μαζί με τους γονείς τους εργαστήρια ζωγραφικής.

Για το ενήλικο κοινό πραγματοποιεί σεμινάρια γνωριμίας με την Art Τherapy και εικαστικού περιεχομένου για εκπαιδευτικούς. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.childrensartmuseum.gr

Το Οίκαδε είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο εκπονήθηκε το 1999 στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Τράπεζας Κύπρου και τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου. Στόχος του προγράμματος είναι να φέρει κοντά τα παιδιά προσφέροντας γνώσεις και ψυχαγωγία και καλλιεργώντας δεξιότητες που τα βοηθούν να ανταποκρίνονται στο σύγχρονο κοινωνικό περιβάλλον. Μέσω του Internet και της ιστοσελίδας www.oikade.gr δημοτικά σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου και ελληνόφωνα σχολεία του εξωτερικού έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους ανά τριάδες και να ανταλλάξουν πληροφορίες για θέματα που τα ενδιαφέρουν. Επιπλέον, στην ίδια ιστοσελίδα μέσα από παιχνίδια, περιηγήσεις, κατασκευές και πολλά άλλα, τα παιδιά μαθαίνουν με διαδραστικό τρόπο και διασκεδάζουν με τους φίλους τους.

Τουριστικός Οδηγός
 • 4/5ήμερο Ρώμη

  Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά
  Αεροπορικώς από Αθήνα: 210€

 • Δαλματικές Ακτές

  7/8ήμερο
  Οδικώς από Αθήνα: 375€

 • 3ήμερο στη Μονεμβασία

  Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά
  Οδικώς από Αθήνα: 98€

 • Χριστούγεννα στην Αυστρία

  Βιέννη - Σάλτσμπουργκ

  Οδικώς από Αθήνα: 365€

 • Βουδαπέστη - Πράγα - Βιέννη
  Βουδαπέστη - Πράγα - Βιέννη

  7ήμερη από Αθήνα

  Οδικώς:  325 €

 • Μύλος των Ξωτικών
  Μύλος των Ξωτικών

  4ήμερο από Αθήνα: 98 €

 • Ονειρούπολη Δράμας - Σέρρες
  Ονειρούπολη Δράμας - Σέρρες

  4ήμερο από Αθήνα: 195 €
  στο  ELPIDA RESORT & SPA 4****

Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 397 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Προτεινόμενα

Google+