7ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος - Αρχαία Μεσσήνη 2018

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

7ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΕΑΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ - ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ 2018

Αρ.Πρωτ.Φ20/.2/133619/Δ2/07-08-2017//ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ.Ε.
ΤΜΗΜΑ Γ’ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
Πληροφορίες: Ά. Βάρλα
Π. Σακκοπούλου
Τηλέφωνα: 210 344 3272, 210 344 3023

ΘΕΜΑ: Έγκριση συμμετοχής σχολικών θεατρικών ομάδων στο 7ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος - Αρχαία Μεσσήνη 2018

Σχετ. έγγραφο: το με αρ. πρ. 128746/Δ2/28-07-2017 εισερχόμενο του οικείου Υπουργείου

Σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Μεσσήνης διοργανώνει από 17 έως 27 Απριλίου 2018 το «7ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. Αρχαία Μεσσήνη 2018» στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης.

Το Φεστιβάλ επικεντρώνεται στην παρουσίαση έργων αρχαίου ελληνικού ή λατινικού δράματος (τραγωδίας ή κωμωδίας), δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και σκοπός του είναι η ουσιαστική – βιωματική επαφή των νέων με το αρχαίο δράμα και με την πολιτιστική κληρονομιά.

Το Φεστιβάλ απευθύνεται σε θεατρικές ομάδες των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Κάθε θεατρική ομάδα θα απαρτίζεται αποκλειστικά από μαθητές, ο αριθμός των οποίων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 20 άτομα και θα πρέπει να συνοδεύεται από ανάλογο αριθμό εκπαιδευτικών, όπως αυτός ορίζεται από τη σχετική νομοθεσία.

Η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, ως εξής:

α) Κατά την διάρκεια της Α΄ φάσης θα γίνει η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις θεατρικές ομάδες των σχολείων που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ (καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος: Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017)

β) Κατά την Β’ φάση θα γίνει η οριστική αίτηση συμμετοχής στο Φεστιβάλ από τα σχολεία που θα έχουν επιλεγεί και ειδοποιηθεί σχετικά από τους διοργανωτές (καταληκτική ημερομηνία υποβολής οριστικής αίτησης: Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018).

Πληροφορίες σχετικά με το Φεστιβάλ, τη διαδικασία και τους όρους συμμετοχής σε αυτό καθώς και τα απαιτούμενα έντυπα που πρέπει να συμπληρωθούν και να αποσταλούν στους διοργανωτές από τα ενδιαφερόμενα σχολεία βρίσκονται αναρτημένα στον ιστότοπο: http://ancientmessenefestival.blogspot.gr/ (φάκελος: ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ).

Διευκρινίσεις παρέχονται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Μεσσήνης στα τηλέφωνα: 27223 60116 (κα Χ. Αθανασοπούλου) και 27223 60176 (κα Β. Καρδάση).

Οι θεατρικές ομάδες που θα επιλεγούν θα ενημερωθούν για την συμμετοχή τους από 12 Φεβρουαρίου μέχρι 16 Φεβρουαρίου 2018.

Στις θεατρικές ομάδες που θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ θα απονεμηθεί Έπαινος Συμμετοχής.

Η συμμετοχή στο Φεστιβάλ είναι προαιρετική και χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.

Ο ΑΝΑΠΛ.ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ


Προκήρυξη
«7ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. Αρχαία Μεσσήνη 2018»

(ΑΔΑ: ΩΕ9ΖΩΚ4-54Μ)

Για τις θεατρικές ομάδες των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Ο Δήμος Μεσσήνης διοργανώνει από 17 Απριλίου έως 27 Απριλίου 2018 το «7ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. Αρχαία Μεσσήνη 2018» στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης.

Το φεστιβάλ επικεντρώνεται στην παρουσίαση έργων αρχαίου ελληνικού ή λατινικού δράματος (τραγωδίας ή κωμωδίας), δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και σκοπός του είναι η ουσιαστική – βιωματική επαφή των νέων με το αρχαίο δράμα και με την πολιτιστική κληρονομιά. Δικαίωμα συμμετοχής στο φεστιβάλ έχουν οι θεατρικές ομάδες των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Κάθε θεατρική ομάδα θα απαρτίζεται αποκλειστικά από μαθητές, ο αριθμός των οποίων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 20 άτομα και από 2 συνοδούς. Κάθε θεατρική ομάδα θα πρέπει να συνοδεύεται από ανάλογο αριθμό εκπαιδευτικών όπως αυτός ορίζεται από τη σχετική νομοθεσία: Υ.Α. 33120/ΓΔ4/28-2-2017/ ΦΕΚ 681 (2017). Ηυποβολή των αιτήσεων συμμετοχής θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις:

Α` ΦΑΣΗ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Οι θεατρικές ομάδες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο «7ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. Αρχαία Μεσσήνη 2018» πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017. Γι` αυτό πρέπει να συμπληρώσουν τα τρία (3) έντυπα:

1.Αίτηση Συμμετοχής

2.Βασικές πληροφορίες για το έργο

3.Βεβαίωση

τα οποία οι ενδιαφερόμενες θεατρικές ομάδες μπορούν να τα κατεβάσουν από τον ιστότοπο: http://ancientmessenefestival.blogspot.gr/ (φάκελος: ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ/TERMS OF PARTICIPATION).

Τα συμπληρωμένα αυτά έντυπα να αποσταλούν:

α)ταχυδρομικά στην διεύθυνση:

Δήμος Μεσσήνης

Δ/ση: Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Κοινωνικών Υποθέσεων

Τμήμα: Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νέας Γενιάς & Απασχόλησης

Οδός Δημάρχου Παύλου Πτωχού

Τ.Κ. 24200, Μεσσήνη

β) ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  –  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:(+30)27223 60116 (κα Χ. Αθανασοπούλου) (+30)27223 60176 (κα Β. Καρδάση).

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η υποβολή αίτησης συμμετοχής στο φεστιβάλ σημαίνει και αποδοχή των παρακάτω όρων της διοργάνωσης:

• Οι θεατρικές ομάδες πρέπει αποκλειστικά να αποτελούνται από μαθητές.

• Κάθε θεατρική ομάδα λαμβάνει μέρος στο φεστιβάλ μόνο με ένα έργο, κατά προτίμηση πρωτότυπο και όχι διασκευασμένο.

• Το έργο θα πρέπει να είναι κανονικής διάρκειας (από 50΄ έως 70΄ λεπτά το μέγιστο).

• Ώρα έναρξης των παραστάσεων: 09:30 πμ. και 11:00 πμ..

• Στο χώρο της παράστασης θα υπάρχει μία απλή μικροφωνική και ηχητική εγκατάσταση με CD Player.

• Η μουσική κάθε παράστασης μπορεί να είναι ηχογραφημένη (σε audio CD). Στην περίπτωση που η μουσική είναι «ζωντανή» από ορχήστρα, δεν υπάρχει δυνατότητα τα μουσικά όργανα της ορχήστρας να συνδεθούν σε ενισχυτή.

• Τα όποια σκηνικά χρησιμοποιηθούν στις θεατρικές παραστάσεις θα είναι ελαφρές – λυόμενες, μικρές και εύκολο-μεταφερόμενες κατασκευές. Κανένα σκηνικό δεν θα στηριχτεί ή τοποθετηθεί στο μνημείο.

• Δεν θα χρησιμοποιηθούν πυροτεχνήματα, καπνογόνα, φωτοβολίδες και γενικά εύφλεκτα υλικά καθώς και η αφή κεριών και πυρσών.

• Δεν θα γίνει χρήση και ρίψη, για ειδικά σκηνοθετικά τεχνάσματα, υλικών που είναι δύσκολο να περισυλλέγουν, όπως είναι π.χ. το φελιζόλ, ο χαρτοπόλεμος κ.λπ.

• Τα έξοδα μετακίνησης επιβαρύνουν την κάθε θεατρική ομάδα.

• Οι διοργανωτές θα εξασφαλίσουν τη διαμονή των μελών των θεατρικών ομάδων τουλάχιστον 1 διανυκτέρευση με πρωινό και ένα γεύμα.

• Εάν το φεστιβάλ ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα οι παροχές θα είναι περισσότερες.

• Οι θεατρικές ομάδες που θα επιλεγούν θα ενημερωθούν για την συμμετοχή τους από 12 Φεβρουαρίου μέχρι και 16 Φεβρουαρίου 2018 και θα πρέπει να καταθέσουν μέχρι 23 Φεβρουαρίου 2018, στην Τράπεζα Πειραιώς στον λογαριασμό (GR 07 0172 5220 0055 2208 6535 232) ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ, τοποσό των δέκα πέντε ευρώ (15 €) για κάθε μέλος της θεατρικής ομάδας που θα συμμετέχει (μαθητή – εκπαιδευτικό), ως εγγύηση συμμετοχής για ενίσχυση των μελλοντικών δράσεων ανάδειξης και αναβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης. Το αποδεικτικό κατάθεσης των χρημάτων να αποσταλεί στο ΦΑΞ: 27220 22752, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμμετοχή της θεατρικής ομάδας στο φεστιβάλ.

Β΄ΦΑΣΗ: ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Όποια θεατρική ομάδα επιθυμεί να λάβει μέρος στο φεστιβάλ πρέπει μέχρι την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018 (σφραγίδα Ταχυδρομείου) να αποστείλει ταχυδρομικά στην διεύθυνση:

Δήμος Μεσσήνης

Δ/ση: Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Κοινωνικών Υποθέσεων

Τμήμα: Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νέας Γενιάς & Απασχόλησης

Δημάρχου Παύλου Πτωχού

Τ.Κ. 24200 Μεσσήνη

Α) Δύο (2) CD ή DVD που θα περιλαμβάνουν:

1. Απόσπασμα 15’ λεπτών διάρκειας από τις πρόβες ή την παράσταση. Στο ψηφιακό αρχείο υποχρεωτικά πρέπει να συμπεριλάβετε αποσπάσματα από όλες τις σκηνές/επεισόδια και χορικά του έργου.

2. Δέκα (10) ψηφιακές φωτογραφίες από τις πρόβες ή την παράσταση, υψηλής ανάλυσης (300 dpi )

3. Μία (01) πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία της θεατρικής ομάδας.

Β) Το έντυπο «ΒΕΒΑΙΩΣΗ» με τα οριστικά ονοματεπώνυμα και την ιδιότητα όλων των συμμετεχόντων υπογεγραμμένη αρμοδίως.

Γ)Το απόσπασμα 15’ λεπτών διάρκειας από τις πρόβες ή την παράσταση να το στείλετε και μέσω της διαδικτυακής online δωρεάν εφαρμογής wetransfer: https://wetransfer.com/.

[Με την εφαρμογή αυτή μπορείτε να στείλετε με e-mail αρχεία μεγέθους έως και 2 GB. Η χρήση της εφαρμογής είναι πολύ απλή και δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου, απλά διαλέγετε το αρχείο που θα στείλετε, γράφετε το email στο οποίο θα σταλεί το αρχείο (μπορείτε να το προωθήσετε μέχρι και σε 20 e-mail), γράφετε το δικό σας e-mail, για να γνωρίζει ο παραλήπτης την προέλευσή του, και αν θέλετε γράφετε ένα μικρό κείμενο. Στη συνέχεια, πατάτε το transfer και τα αρχεία σας μεταφέρονται στον αποδέκτη].

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να απευθύνετε τα ερωτήματα σας στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Αρμόδια επιτροπή από ανθρώπους του θεατρικού και του εκπαιδευτικού χώρου, η οποία θα συγκροτηθεί με απόφαση Δημάρχου, θα επιλέξει τα έργα που θα παρουσιασθούν στο φεστιβάλ, με βάση τα παρακάτω κριτήρια:

• Ποιότητα και ορθότητα της εκφοράς του λόγου των υποκριτών.

• Ύπαρξη ή μη της ομαδικής δουλειάς και συνύπαρξης των υποκριτών στη σκηνή.

• Ύπαρξη ή μη της δραματικής λειτουργίας της σιωπής.

• Παρουσία του Χορού και του κατά πόσο αυτός χαρακτηρίζεται από δραματικό ήθος και αισθητική λιτότητα.

• Σκηνοθεσία που ακολουθεί και αναδεικνύει το κείμενο, χωρίς να γίνονται αυθαίρετες παρεμβάσεις ή υπερβολές (όχι δηλαδή παθητικές μιμήσεις και αντιγραφές άλλων παραστάσεων).

Οι θεατρικές ομάδες που θα επιλεγούν θα ενημερωθούν για την συμμετοχή τους από 12 Φεβρουαρίου μέχρι και 16 Φεβρουαρίου 2018.

Στις θεατρικές ομάδες που θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ θα απονεμηθεί Έπαινος Συμμετοχής.

Pin It

Εκτύπωση