ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 2012

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 2012
ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ!

Μάθε τα δικαιώματά σου

7-8-9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ "ΑΘΗΝΑ 9,84"
ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ, ΓΚΑΖΙ

Στα ελληνικά σχολεία η «δημοκρατία» σαν λέξη υπάρχει παντού. Υπάρχει στα βιβλία, υπάρχει στις εκθέσεις των μαθητών, υπάρχει στο στόμα των φιλολόγων. Στην πράξη, όμως; Πόση δημοκρατία υπάρχει στην καθημερινή ζωή του σχολείου; Όλοι ξέρουμε τι γίνεται όταν ένας μαθητής προσβάλει έναν καθηγητή: Τρώει αποβολή. Τι γίνεται, όμως, όταν ένας καθηγητής προσβάλει έναν μαθητή; Τι μπορεί να κάνει ο μαθητής; Τι μπορεί να κάνει το 15μελές (εκτός από το να διοργανώνει εκδρομές); Αυτά και άλλα πολλά θα συζητηθούν στο τριήμερο συνέδριο με τίτλο: «Ξεστραβώσου! Μάθε τα δικαιώματά σου» (7-8-9 Δεκεμβρίου 2012, Αθήνα).

Μαθητές από όλη την Ελλάδα θα καταθέσουν χωρίς λογοκρισία τις εμπειρίες τους, ως «θύματα» ή ως αυτόπτες μάρτυρες. Αν θέλεις να είσαι ένας από αυτούς, δήλωσε συμμετοχή. Θα έχεις την ευκαιρία, όχι μόνο να μάθεις τα δικαιώματα που σου δίνει ο νόμος, αλλά και να τα διεκδικείς.  Θα έχεις έναν απευθείας διάλογο με ανθρώπους που βρίσκονται στην εξουσία και αποφασίζουν για εσένα (υπουργούς, διευθυντές, καθηγητές). Τέλος, θα γνωρίσεις το Summerhill, ένα διεθνές σχολείο στην Αγγλία, όπου συμβαίνει κάτι σοκαριστικό για την ελληνική πραγματικότητα: μαθητές και καθηγητές έχουν ίσα δικαιώματα(!).

Το συνέδριο διοργανώνεται από τη Δημιουργική Ομάδα Schooligans στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση με την Υποστήριξη του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης

Τα έξοδα διαμονής, μεταφοράς και διατροφής των μαθητών εκτός Αττικής που συμμετέχουν θα καλυφθούν από τη διοργάνωση.

Για να δηλώσετε συμμετοχή συμπληρώστε την Αίτηση συμμετοχής (Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι και την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012) [Δόθηκε μικρή παράταση στην προθεσμία προκειμένου να μπορέσουν να ενημερωθούν μαθητές από όλες τις περιοχές της Ελλάδας για το συνέδριο. Η Τετάρτη 28 Νοεμβρίου είναι η τελική προθεσμία].

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 Δεκεμβρίου, ώρες 14.30-21.30

• Μαρτυρίες μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα για την παραβίαση των δικαιωμάτων τους

• Τι προβλέπει ο νόμος για κάθε περίπτωση

• Διάλογος με «πρόσωπα εξουσίας» (υπουργοί, διευθυντές, καθηγητές κ.λ.π.)

• Δικαιώματα και υποχρεώσεις των μαθητικών οργάνων (15μελές, 5μελές)

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 Δεκεμβρίου,  ώρες 10.00-17.00

• Μαρτυρίες και διάλογος (συνέχεια)

• Παρουσίαση του αντιαυταρχικού σχολείου “Summerhill” της Αγγλίας από εκπροσώπους του σχολείου

• Στις 18:00 συναυλία με ελεύθερη είσοδο στο Bios (Πειραιώς 84, Γκάζι) από μαθητικά συγκροτήματα του “Schoolwave”

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 Δεκεμβρίου,  ώρες 10.00-15.00

• Ιδέες και προτάσεις για τα δικαιώματα, επεξεργασμένες από ομάδες μαθητών

• Ψήφιση των προτάσεων από τους μαθητές στον συμβολικό χώρο της Πνύκας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ


1. Συμπεριφορά καθηγητών (προσβολές, χειροδικίες, ψάξιμο ή κατάσχεση προσωπικών αντικειμένων μαθητών...)

2. Εμφάνιση

3. Κάπνισμα

4. Καταλήψεις

5. Ρατσισμός - Σωματική βία - bullying

6. Μαθητικές εκλογές (Πενταμελή – δεκαπενταμελή – αρμοδιότητες)

7. Ποινές – αποβολές - διαγωγή (και εκτός σχολείου, πχ. σχόλια στο facebook)

8. Απουσίες (Όρια – Δικαιολόγηση - πότε ένα παιδί μένει στην ίδια τάξη)

9. Αξιολόγηση (Διαγωνίσματα - Τεστ - Προφορική εξέταση - Δυσλεξία...)

10. Εκδρομές - περίπατοι

11. Γυμναστική - Θρησκευτικά - Μαθήματα επιλογής - Projects

12. Παρελάσεις - Σχολικές γιορτές

13. Εκκλησιασμός - Προσευχή

14. Κινητά - Φωτογραφίες - mp3 players

15. Διάφορα (τουαλέτες, διαλείμματα, φιλιά κ.ά)

ΟΙ SCHOOLIGANSΗ Δημιουργική Ομάδα Schooligans είναι μια ομάδα μαθητών και καθηγητών που έχει ως στόχο να δώσει διέξοδο στην δημιουργική ενέργεια των μαθητών που καταπιέζεται στα ελληνικά σχολεία. Κεντρικές δραστηριότητες των Schooligans αποτελούν:

α) η διοργάνωση του μαθητικού φεστιβάλ Schoolwave. Το Schoolwave είναι ένα τριήµερο µαθητικό φεστιβάλ µουσικής, το οποίο γίνεται κάθε χρόνο από το 2005 στην Αθήνα. Μαθητικά συγκροτήµατα από την Ελλάδα και την Ευρώπη έρχονται για να παίξουν τη µουσική τους πάνω σε µια τεράστια σκηνή µπροστά σε χιλιάδες συµµαθητές τους. Για τρεις µέρες είναι οι πρωταγωνιστές σε ένα έργο που γράφουν οι ίδιοι και όχι οι µεγάλοι γι' αυτούς.

β) η έκδοση του περιοδικού «Schooligans», ενός εντύπου που απευθύνεται σε μαθητές, φιλοξενεί τις απόψεις τους χωρίς λογοκρισία και προσπαθεί με χιούμορ και χωρίς προκαταλήψεις να προσεγγίσει πρόσωπα της εξουσίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

• Γραμματεία Συνεδρίου, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ. 6948 884018

• Διοργάνωση, Δημιουργική Ομάδα Schooligans - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Εκτύπωση