edu.klimaka.gr

Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για Μαθητές Δημοτικών Σχολείων 2020

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ WRO HELLAS ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ  2019 - 2020

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2020 έχει δύο κατηγορίες για μαθητές Δημοτικού:

  • Ανοικτή κατηγορία «Από τον Αρχιμήδη στον Da Vinci», για μαθητές Γ’ – ΣΤ’ Δημοτικού
  • Κατηγορία «Ποδόσφαιρο 2×2», για μαθητές Γ’ – ΣΤ’ Δημοτικού

Σκοπός για το Δημοτικό είναι οι μαθητές να αναπτύξουν την ικανότητά τους για ενεργή συμμετοχή σε ομάδες αναλαμβάνοντας συγκεκριμένους ρόλους, να εξοικειωθούν με τη διαδικασία επίλυσης προβλήματος και να εξερευνήσουν εμπράκτως τις έννοιες της μηχανικής και του αλγοριθμικού τρόπου σκέψης που σχετίζονται με τη δημιουργία και τον προγραμματισμό ρομποτικών κατασκευών, χρησιμοποιώντας το δωρεάν λογισμικό Scratch του ΜΙΤ. Με αυτόν τον τρόπο ο διαγωνισμός εξοικειώνει τους μαθητές με το θεμελιώδες κεφάλαιο των «απλών μηχανών», εμπλουτίζοντας έτσι τους διδακτικούς στόχους του Προγράμματος Σπουδών.

Ανοικτή κατηγορία Δημοτικού «Από τον Αρχιμήδη στον Da Vinci»

Αρχιμήδης

Ο μαθηματικός, φιλόσοφος, φυσικός και μηχανικός Αρχιμήδης ήταν ένα από τα μεγαλοφυή πνεύματα που γνώρισε στην πορεία της η ανθρωπότητα. Ο Αρχιμήδης (3ος αιώνας π.Χ.) ο σπουδαιότερος επιστήμονας όλων των εποχών εκτός από τις πραγματείες που κληροδότησε στον αρχαίο παγκόσμιο πολιτισμό στα πεδία των Μαθηματικών και της Γεωμετρίας, της Φυσικής και της Αστρονομίας, της Μηχανικής και της Υδραυλικής, της Αρχιτεκτονικής και της Ναυπηγικής, κ.α. επινόησε πλήθος εφευρέσεων, μερικές από τις οποίες εξακολουθούν να είναι σε χρήση. Αλλες από αυτές προκαλούν ακόμη την έκπληξη και το θαυμασμό μας, ενώ υπάρχουν και κάποιες που του αποδόθηκαν από τους μεταγενέστερους «τιμής ένεκεν» ή ανήκουν στο χώρο του θρύλου και της φαντασίας. Ο υδραυλικός κοχλίας, ο ρωμαϊκός ζυγός, το περίφημο υδραυλικό ωρολόγιο με κτύπους, το αστρονομικό πλανητάριο, τα πανίσχυρα βαρούλκα, η ναυπήγηση της γιγάντιας «Συρακουσίας» και οι φοβερές πολιορκητικές μηχανές είναι μερικά μόνο από τα απίστευτα επιτεύγματά του. Ο Αρχιμήδης λέγεται πως διατύπωσε την εξής πρόταση σχετικά με το μοχλό: «Δώστε μου ένα μέρος για να σταθώ και θα μετακινήσω ακόμα κι ολόκληρη τη Γη».

Λεονάρντο ντα Βίντσι

O Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν Ιταλός πολυμαθής της Αναγέννησης και οι τομείς που τον ενδιέφεραν συμπεριλάμβαναν την εφεύρεση, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική, την επιστήμη, τη μουσική, τα μαθηματικά, την εφαρμοσμένη μηχανική, τη λογοτεχνία, την ανατομία, τη γεωλογία, την αστρονομία, τη βοτανική, τη συγγραφή, την ιστορία, και τη χαρτογραφία. Αποκαλούνταν συχνά «πατέρας της παλαιοντολογίας», της ιχνολογίας και της αρχιτεκτονικής. Θεωρείται ευρέως ένας από τους καλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών.

Μια από τις εμμονές του ντα Βίντσι σχετική με το νερό, πάλι, ήταν η επινόηση μηχανισμών κινούμενων με νερό ή που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά νερού: έχουμε σχέδια μηχανών άντλησης νερού από υπόγειες πηγές ή μέσα από κτήρια. Αυτές όμως οι μηχανές είναι προϊόν επίδρασης από τον περίφημο κοχλία του Αρχιμήδη. Μερικές από τις ιδέες του ντα Βίντσι είναι η Ιπτάμενη Μηχανή, το Ποδήλατο, Σκάφανδρο, το αλεξίπτωτο, Αριθμομηχανή, Πολεμική Μηχανή, Θωρακισμένη δεξαμενή, Αυτοκίνητο , Παραβολικές Πυξίδες, Αναδίπλωση Γέφυρα.

Αν και ο Leonardo Da Vinci ήταν, στην πραγματικότητα, φιλειρηνιστής, όπως και όλοι οι μηχανικοί της εποχής του αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει την αστείρευτη εφευρετικότητα του στο πεδίο της πολεμικής μηχανικής και αρχιτεκτονικής. Έτσι σχεδίασε μηχανές όπως η Γιγάντια Βαλλίστρα, Ο Καταπέλτης, Άρμα μάχης, Δρεπανηφόρο άρμα, Κανόνι τριών κανών, Κανόνι πολλαπλών κανών.

Τριάντα ολόκληρα χρόνια απ’ την ζωή του αφιέρωσε ο Leonardo Da Vinci στην μελέτη και στην παρατήρηση των πτηνών. Ήταν και είναι σαφές από την μετέπειτα δράση του ότι ένας από τους μεγαλύτερους στόχους της ζωής του ήταν η υλοποίηση μιας από τις πιο φιλόδοξες σκέψης του ανθρώπου, της πανανθρώπινης επιθυμίας της πτήσης, πράγμα το οποίο φαίνεται από έναν μεγάλο αριθμό σχεδίων και εφευρέσεων του γύρω από αυτό το θέμα όπως το Αλεξίπτωτο (Parachute), το Ιπτάμενο Σκάφος και το Ανεμοπλάνο (Glider), το Ελικόπτερο (Εναέρια βίδα).

Πηγή: https://el.wikipedia.org

Από τον Αρχιμήδη στον Da Vinci

Το θέμα της φετινής πρόκλησης της Ανοικτής κατηγορίας για μαθητές Δημοτικού του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2020 είναι «Από τον Αρχιμήδη στον Da Vinci». Οι μαθητικές ομάδες θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα έργο με αυτοματισμούς, το οποίο θα έχει σχέση με το συγκεκριμένο θέμα.

Παίρνοντας ως πηγή έμπνευσης τις εφευρέσεις από τον Αρχιμήδη μέχρι και το Da Vinci, «πειράξτε» τις, αλλάζοντας είτε την μορφή ενέργειας που χρησιμοποιούν για να λειτουργήσουν, είτε τον τρόπο με τον οποίο ελέγχονται (από μηχανικούς αυτοματισμούς σε προγραμματιζόμενους).

Εξελίξτε τις εφευρέσεις και δημιουργήστε τη δική σας «πρωτότυπη μηχανή», έτσι ώστε να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο λειτουργικό θέμα, ενσωματώνοντας τεχνολογίες της εποχής μας. Γίνετε οι εφευρέτες του εικοστού πρώτου αιώνα.

Κατηγορία «Ποδόσφαιρο 2×2»

Το «Ποδόσφαιρο 2×2», απευθύνεται σε μαθητές του Δημοτικού σχολείου. Σε αυτό το παιχνίδι, 2 αντίπαλες συμμαχίες που αποτελούνται από 2 τηλεχειριζόμενα ρομπότ η κάθε μία, κυνηγούν μία μπάλα, πάνω σε ένα ειδικά διαμορφωμένο τραπέζι (γήπεδο ποδοσφαίρου). Στόχος της κάθε συμμαχίας είναι να κερδίσει το παιχνίδι, πετυχαίνοντας περισσότερα γκολ από τους αντιπάλους της.

 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ 2017

Αρ.Πρωτ.Φ.14/2282/219462/Δ1/22-12-2016/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜIΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π.Ε.
ΤΜΗΜΑ Γ' ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ & ΣΧΟΛIΚΗΣ ΖΩΗΣ
Πληροφορίες : Σ. Λαπατά, Γ. Μέττα
210 344 2247
FAX : 210 344 3354

Θέμα: «Υλοποίηση του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του οργανισμού WRO Hellas, με θέμα "Μεταφορές και Μεταφορικά Μέσα"»
Σχετ. έγγραφο: 147123/13-09-2016

Σας ενημερώνουμε ότι ο Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης & Τεχνολογίας W.R.O. Hellas, διοργανώνει, για το σχολικό έτος 2016-17, τον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, με θέμα «Μεταφορές και μεταφορικά μέσα».

Ο ανωτέρω διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Α/θμιας Εκπ/σης, έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο 2016 και θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο 2017, εκτός ωρολογίου προγράμματος των σχολικών μονάδων.

Οι μαθητές θα συναρμολογήσουν και θα κινήσουν μέρη κατασκευής, είτε με παροχή ρεύματος (μπαταρίες), είτε μέσω υπολογιστή με αυτοματισμούς. Ο προγραμματισμός για τους αυτοματισμούς γίνεται με τη δωρεάν γλώσσα προγραμματισμού Scratch του Μ ΙΤ, με την οποία οι μαθητές μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους διαδραστικές ιστορίες, παιχνίδια και κινητά σχέδια ή WeDo http: Uinfo.scratch.mίt.edu/WeDo/Tutorial.

Επιπροσθέτως σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με την με αρ. 41/13-10-2016 Πράξη του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π., ισχύουν οι κάτωθι προϋποθέσεις:

α) Η γνωστοποίηση και η διάχυση δημοσιότητας σχετικά με τον εν λόγω διαγωνισμό δύναται να γίνει μέσω των σχολείων κατά τρόπο θεμιτό και πρόσφορο (π.χ. με γραπτή ή/και προφορική ανακοίνωση από τους εκπαιδευτικούς ή τον Διευθυντή ή με διανομή φυλλαδίων), μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο του ανοίγματος του σχολείου στην τοπική κοινωνία και της διασύνδεσης σχολείου και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, και όχι με αποκλειστικό στόχο τη συμμετοχή των μαθητών στον διαγωνισμό.

β) Η συμμετοχr\ των μαθητών στο διαγωνισμό θα είναι προαιρετικr\ υποβάλλοντας ο καθένας, στην περίπτωση που επιθυμεί να συμμετάσχει, χωριστά τη δική του ατομική συμμετοχή.

γ) Η συμμετοχrj σ(ην εν λόγω δράση ·δεν εντάσσεται στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό του σχολείου ούτε πραγματοποιείται με ευθύνη του Διευθυντή και του διδακτικού προσωπικού.

δ) Η όλη διενέργεια του διαγωνισμού (υλοποίηση, βράβευση, δημοσιοποίηση) θα υλοποιηθεί με ευθύνη του Οργανισμού WRO Hellas, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των μαθητών/-τριών και σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων μαθητών και των πνευματικών δικαιωμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα www.wrohellas.gr ή να καλείτε στο τηλ.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΠΑΝΤΗΣ


O WRO Hellas ανακοινώνει την έναρξη του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές Δημοτικού, που διοργανώνει για 3η συνεχή χρονιά, με Στρατηγικό Συνεργάτη την COSMOTE. Ο διαγωνισμός με θέμα «Οχήματα και μεταφορές του αύριο», απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθητές/τριες Δημοτικού και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2017.

Στοιχεία για το Διαγωνισμό

  • Οι ομάδες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 28/2/2017
  • Οι εκπαιδευτικοί, ως προπονητές των ομάδων που θα δηλώσουν συμμετοχή, έχουν δικαίωμα να σχηματίσουν όσες ομάδες επιθυμούν. Η κάθε ομάδα μπορεί να αποτελείται από 3 έως 6 μαθητές.
  • Οι ομάδες θα χρησιμοποιήσουν τα προτεινόμενα εκπαιδευτικά πακέτα για να σχεδιάσουν, να εφαρμόσουν και να κατασκευάσουν μια ολοκληρωμένη ρομποτική κατασκευή-μοντέλο, η οποία θα πρέπει να προσομοιώνει το θέμα του διαγωνισμού «Οχήματα και μεταφορές του αύριο», με τη χρήση της γλώσσας προγραμματισμού Scratch.
  • Οι συμμετέχοντες και φέτος θα διαγωνισθούν πρώτα στους περιφερειακούς διαγωνισμούς.
  • Εκατό εκπαιδευτικά πακέτα LEGO WeDo, χορηγία της COSMOTE, με οδηγίες και υλικά (όπως επεξεργαστή, αισθητήρες και δομικά στοιχεία για την ολοκλήρωση της κατασκευής). Τα εκπαιδευτικά πακέτα θα δοθούν από τoν WRO Hellas, με ευθύνη των Επιστημονικών Υπευθύνων του WRO Hellas για την κάθε περιφέρεια σε συγκεκριμένα σχολεία, ακολουθώντας αντικειμενικά κριτήρια επιλογής.
  • Δώρα Τεχνολογίας για τους νικητές, προσφορά της COSMOTE.

Εκπαίδευση και Αξιολόγηση ομάδων

Ειδικά εκπαιδευμένοι συνεργάτες του WRO Hellas, θα οργανώσουν σε συνεργασία με την εκάστοτε περιφέρεια εκπαίδευσης, εκπαιδευτικές ημερίδες για τους εκπαιδευτικούς ανά περιφέρεια, με στόχο να τους ενημερώσουν και να τους παρουσιάσουν τον σχεδιασμό και την κατασκευή του ρομποτικού μοντέλου.

Η αξιολόγηση του έργου κάθε ομάδας θα πραγματοποιηθεί από έγκριτη επιτροπή ειδικών επιστημόνων. Αναλυτικό χρονοδιάγραμμα, πληροφορίες για τον τελικό, κανόνες, όροι & υποχρεώσεις καθώς και το σύνολο της πληροφορίας του εξελισσόμενου διαγωνισμού θα αναρτώνται στο wrohellas.gr

Βραβεία Πανελλήνιου Διαγωνισμού

Ο κάθε μαθητής-μέλος των 3 πρώτων ομάδων του Διαγωνισμού (δηλαδή των ομάδων που θα συλλέξουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό την υψηλότερη βαθμολογία), θα κερδίσει:

1η Ομάδα: Laptop

2η Ομάδα: Tablet

3η Ομάδα: Φωτογραφική Μηχανή

Και οι προπονητές των 3 νικητριών ομάδων θα λάβουν δώρο από την COSMOTE

Μοναδικά πλεονεκτήματα της συμμετοχής στο Διαγωνισμό

Οι δάσκαλοι και οι μαθητές σχηματίζοντας ομάδες, μαθαίνουν να επικοινωνούν και να συνεργάζονται με σκοπό τη δημιουργική επίλυση ποικίλων προβλημάτων, την ανακαλυπτική-διερευνητική μάθηση, τη δημιουργική εμπλοκή των εκπαιδευόμενων στην ανακάλυψη της λύσης, κάνοντας χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.

“Πώς μπορούμε να κάνουμε τη μάθηση να αποκτήσει τέτοιο νόημα για τους μαθητές ώστε να παραμένουν στο σχολείο, να επιτυγχάνουν υψηλές επιδόσεις, και με επιτυχία να αποφοιτούν από το λύκειο προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση ή προς μια δουλειά της επιλογής τους;”

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός διεξάγεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας του οργανισμού μας της διάδοσης της νέας εκπαιδευτική μεθόδου STEM (Science – Technology-Engineering – Mathematics) στον τρόπο διδασκαλίας και εκπαίδευσης.

Η εισαγωγή του STEM ως κεντρική επιλογή τη χώρας μας είναι  μοναδικός δρόμος για την ανάταξη του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Η ολοκληρωμένη εκπαίδευση των σημερινών μαθητών, μετέπειτα φοιτητών, είναι ο μοναδικός δρόμος για τη επιβίωση της πατρίδας μας. Ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας της καινοτομίας. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η ενσωμάτωση της σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα είναι οι παράγοντες ανάπτυξης που θα αναδειχθούν τα επόμενα χρόνια.

Η νεολαία μας έχει μοναδικό ταλέντο και το αποδεικνύει καθημερινά.

Αναμένουμε με ενθουσιασμό τη δική σας ανταπόκριση!

Δηλώστε σήμερα συμμετοχή στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για παιδιά του Δημοτικού με θέμα «Οχήματα και μεταφορές του αύριο»!

Σχετικά Άρθρα