ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (ΕΜΣΤ)
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2000. Η ίδρυσή του ήρθε να καλύψει ένα τεράστιο κενό που άφησε η επί δεκαετίες έλλειψη ενός ανάλογου θεσμού για τη σύγχρονη διεθνή τέχνη στην Αθήνα.
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έχει εγκατασταθεί προσωρινά στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών, μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του πρώην εργοστασίου Φιξ, που θα αποτελέσει τη μόνιμη στέγη του.
Πρόγραμμα λειτουργίας εκπαιδευτικών προγραμμάτων
Τρίτη έως Παρασκευή:9:30 – 11:00 και 11:00 – 12:30
Διάρκεια προγραμμάτων: 90 λεπτά
Συμμετοχή ανά μαθητή:Δωρεάν
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής
Διεύθυνση: Βασ. Γεωργίου Β' 17 -19 & Ρηγίλλης, Αθήνα, 10675
Τηλέφωνα: 210 9242111-113 (εσ. 24 για την πρωτοβάθμια, εσ. 23 για τη δευτεροβάθμια)
Φαξ: 210 9245200
e-mail: protocol(AT)emst.gr
www.emst.gr
Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πολιτικής του ΕΜΣΤ πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και οικογένειες, παιδικά εργαστήρια, ξεναγήσεις για ενήλικες και σεμινάρια εκπαιδευτικών με στόχο να συμβάλουν στην ανακάλυψη και εξοικείωση του κοινού όλων των ηλικιακών κατηγοριών με τη σύγχρονη ελληνική και διεθνή τέχνη.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Στο πλαίσιο των εκθέσεών του, το ΕΜΣΤ διοργανώνει σεμινάρια που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται από ιστορικούς της τέχνης και περιλαμβάνουν θεωρητικές εισηγήσεις με οπτικοακουστικά μέσα και ξενάγηση στις εκθέσεις. Στόχος των σεμιναρίων είναι να παρουσιάσουν τις διάφορες τάσεις, τους κριτικούς προβληματισμούς και τα μέσα έκφρασης της σύγχρονης τέχνης, παρέχοντας στους εκπαιδευτικούς την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τις ερμηνευτικές προσεγγίσεις των έργων κατά τη σχολική εκπαιδευτική πράξη, και να προετοιμάσουν την επίσκεψη των μαθητών στο μουσείο.
ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Η σειρά των καθημερινών προγραμμάτων 'Βλέπω και Παίζω' απευθύνεται σε μαθητές του Δημοτικού, και έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή τα παιδιά με τα θέματα, τα υλικά και τα νέα μέσα της κάθε έκθεσης, να κεντρίσει τη φαντασία και το ενδιαφέρον τους επιτρέποντάς τους να εκφραστούν δημιουργικά στο χώρο του μουσείου. Περιλαμβάνει περιήγηση στην έκθεση και εικαστικό εργαστήρι. Η περιήγηση ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή των παιδιών, την παρατήρηση και τη συζήτηση γύρω από τα εκθέματα. Στο εργαστήριο, τα οπτικά και αισθητικά ερεθίσματα που προσλαμβάνουν τα παιδιά κατά την ξενάγηση διοχετεύονται σε δικές τους εικόνες και κατασκευές μέσα από το παιχνίδι με διαφορετικά υλικά.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος κάθε μαθητής παίρνει ένα ειδικά σχεδιασμένο έντυπο, το οποίο μπορεί να επεξεργασθεί μόνος του ή με την υπόλοιπη ομάδα στο μάθημα των εικαστικών. Το έντυπο περιλαμβάνει μικρά επεξηγηματικά κείμενα, φωτογραφίες έργων, ερωτήσεις προς συζήτηση και χώρο για ζωγραφική ή διατύπωση απόψεων.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα Ανίνα Βαλκανά, τηλ. 210 9242111-3, email: anina.valkana(at)emst.gr)
ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΛΥΚΕΙΟΥ
Όλες οι εκθέσεις πλαισιώνονται με εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου από 12 έως 18 ετών. Μέσα από την επαφή των παιδιών με τα έργα κάθε έκθεσης, τις ερωτήσεις - ερεθίσματα και το διάλογο που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του προγράμματος, επιδιώκεται η κατανόηση της δημιουργικής σύλληψης κάθε έργου, καθώς και το σκεπτικό βάσει του οποίου σχεδιάστηκε η έκθεση.
Απώτερος σκοπός κάθε εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η ανακάλυψη από τους μαθητές της σύγχρονης τέχνης (ελληνικής και διεθνούς), η γνωριμία με τους τρόπους έκφρασης και τα νέα μέσα που μεταχειρίζονται οι καλλιτέχνες σήμερα, και εν τέλει η καλλιέργεια της καλλιτεχνικής τους ευαισθησίας έτσι ώστε η εμπειρία της επίσκεψης στο Μουσείο και η επαφή με τα ίδια τα έργα τέχνης, να συμβάλουν στην εξοικείωση αλλά και στη βίωση μιας αισθητικής απόλαυσης.
Σε κάθε έκθεση σχεδιάζεται ένα εκπαιδευτικό έντυπο το οποίο μοιράζεται στους μαθητές που παρακολουθούν το πρόγραμμα. Το έντυπο περιλαμβάνει φωτογραφίες των έργων της έκθεσης, σύντομη ανάλυσή τους και κριτικές ερωτήσεις - ερεθίσματα. Αποσκοπεί στο να προτείνει διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης των έργων τέχνης, μέσα από τις εμπειρίες, τα ενδιαφέροντα, τις δεξιότητες και την προηγούμενη γνώση των μαθητών, καθώς και στο να συμβάλει στην ανάπτυξη της ικανότητας να χρησιμοποιούν τη γνώση και την εμπειρία τους για να εκφράσουν τις δικές τους ιδέες, πάνω στους ποικίλους προβληματισμούς της σύγχρονης τέχνης.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Εκπαίδευσης (κα Μαρίνα Τσέκου, τηλ. 210 9242111-3, e-mail: marina.tsekou(at)emst.gr)