edu.klimaka.gr

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ (Εκπαιδευτικές επισκέψεις - προγράμματα)

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Αρ.Πρωτ.Φ16/149244/Δ2/25-09-2019/ΥΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ Β’
-----
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄- ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ, ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ
ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
-----
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β ΄- ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
-----
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ Γ’ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ
---
Email : spoudonde(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Βάρλα Ά. (Δ.Ε.)
: Μπερετούλη Γ. (Δ.Ε.)
: Λυμπεροπούλου Φ. (Ε.Α.Ε.)
: Μαραγκού Ο. (Ε.Ε.)
: Μπάκα Χρ. (Αειφορία)
Τηλέφωνο : 210-34.42.247 (Π.Ε.)
: 210-34.43.272 (Δ.Ε.)
: 210-34.43.314 (Δ.Ε.)
: 210-34.42.933 (Ε.Α.Ε.)
: 210-34.42.212 (Ε.Ε.)
: 210 -34.43.286 (Αειφορία)
Fax : 210-34.43.390

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση για εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Ακρόπολης για μαθητές/-τριες Π.Ε. και Δ.Ε. – σχ. Έτος 2019-2020.
Σχετικό έγγραφο: το με αρ. πρ. 143396/ΓΔ4/16-9-2019 εισερχόμενο έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Σας ενημερώνουμε ότι, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των σχολικών ομάδων, το Μουσείο Ακρόπολης εισάγει και καθιερώνει την υπηρεσία ηλεκτρονικής κράτησης (on line).

Για τη συμμετοχή των μαθητών/-τριών στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Ακρόπολης ή για την οργάνωση ανεξάρτητης σχολικής επίσκεψης, είναι απαραίτητη η εγγραφή και σύνδεση του σχολείου στην ηλεκτρονική υπηρεσία σχολικών κρατήσεων, που προσφέρεται από την επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου: https://www.theacropolismuseum.gr/el/content/mathites-kai-ekpaideytikoi

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου ξεκινούν στις 8 Οκτωβρίου 2019.

Οι σχολικές κρατήσεις ξεκινούν:

α) τη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019 για επισκέψεις από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο 2019,

β) τη Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2019 για επισκέψεις από Ιανουάριο έως Ιούνιο 2020.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο 210 9000903 από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9 π.μ. – 5 μ.μ. ή να στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Επίσης, στο Μουσείο διενεργούνται προαιρετικά Σεμινάρια Επιμόρφωσης για εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων και των σχολικών βαθμίδων, τα οποία μπορούν να παρακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί πριν από τη σχολική τους επίσκεψη. Τα Σεμινάρια έχουν θέμα «Ακρόπολη και Αναστήλωση» ή «Εκπαιδευτικό Υλικό για την Ακρόπολη».

Περισσότερες πληροφορίες για τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια παρέχονται από την ιστοσελίδα του Μουσείου www.theacropolismuseum.gr , στη θεματική ενότητα «Μαθητές & Εκπαιδευτικοί».

Για τη μετακίνηση των μαθητών/τριών που θα συμμετάσχουν ισχύουν οι διατάξεις της υπ΄αριθμ.33120/ΓΔ4/28-02-2017 (Β΄ 681) Υ.Α. με θέμα «Εκδρομές-Εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών και μαθητριών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας».

Επίσης, σημειώνεται ότι η συμμετοχή των σχολείων στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Ακρόπολης, η οποία είναι προαιρετική, και η μετακίνησή τους θα γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚ/ΣΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΧΑΛΑΣ


ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Τηλ. Πληροφοριών: 2109000900 & 903
από Δευτέρα έως Παρασκευή 9 π.μ - 5μ.μ
e-mail: schoolbookings(ΣΤΟ)theacropolismuseum.gr

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Μουσείου Ακρόπολης 2019-2020

Έναοίη Συστήματος Ηλεκτρονικών Κρατήσεων

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των σχολικών ομάδων, το Μουσείο Ακρόπολης εισάγει και καθιερώνει την υπηρεσία ηλεκτρονικής κράτησης (οη Ιίπβ).

Για τη συμμετοχή των μαθητών στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Ακρόπολης ή για την οργάνωση ανεξάρτητης σχολικής επίσκεψης , είναι απαραίτητη η εννραφή και σύνδεση του σχολείου στην ηλεκτρονική υπηρεσία σχολικών κρατήσεων, που προσφέρεται από την επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου https://www.theacropolismuseum.gr/el/content/mathites-kai-ekpaideytikoi

Έναρξη κρατήσεων:

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου ξεκινούν στις 8 Οκτωβρίου 2019.

Οι σχολικές κρατήσεις ξεκινούν :

α) τη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019 για επισκέψεις από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο 2019,

β) τη Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2019 για επισκέψεις από Ιανουάριο έως Ιούνιο 2020.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο 210 9000903 από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9 π.μ. - 5 μ.μ. ή να στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Σεμινάριο νια Εκπαιδευτικούς

Οι εκπαιδευτικοί από όλα τα σχολεία και τις σχολικές βαθμίδες έχουν επίσης τη δυνατότητα, εάν το επιθυμούν, να παρακολουθήσουν Σεμινάρια Επιμόρφωσης στο Μουσείο πριν από την σχολική τους επίσκεψη.

Τα Σεμινάρια έχουν θέμα Ακρόπολη και Αναστήλωση" ή "Εκπαιδευτικό Υλικό για την Ακρόπολη"

Περισσότερες πληροφορίες για τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια παρέχονται από την ιστοσελίδα του Μουσείου https://www.theacropolismuseum.gr, στη θεματική ενότητα Μαθητές & Εκπαιδευτικοί.

 


ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι στο σύνολό του 25,000 τ.μ. και διαθέτει εκθεσιακούς χώρους με εμβαδόν 14,000 τ.μ., δέκα φορές μεγαλύτερους από ότι στο παλιό Μουσείο. Το νέο Μουσείο προσφέρει όλες τις υπηρεσίες που απαιτούνται από ένα παγκόσμιο μουσείο του 21ου αιώνα.

Το Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκεται στα νοτιοανατολικά  της Ακρόπολης, στην ιστορική περιοχή του Μακρυγιάννη. Απέχει 300 μέτρα από την Ακρόπολη και περίπου 2 χιλιόμετρα από την κεντρική Πλατεία Συντάγματος. Η είσοδος του Μουσείου βρίσκεται στην αρχή του πεζόδρομου της Οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου, του κεντρικού άξονα του δικτύου των ενοποιημένων αρχαιολογικών χώρων της πόλης. Ο σταθμός  Ακρόπολη του Μετρό βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του χώρου του Μουσείου.

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ

Η Αίθουσα των Κλιτύων της Ακρόπολης

Η αίθουσα των κλιτύων στο Μουσείς της ΑκρόποληςΟ επισκέπτης του Μουσείου της Ακρόπολης, αφού διασχίσει τον προθάλαμο του ισογείου, βρίσκεται στον πρώτο εκθεσιακό χώρο. Στην ευρύχωρη αίθουσα με το κεκλιμένο γυάλινο δάπεδο παρουσιάζονται ευρήματα από τις κλιτύς (πλαγιές) του βράχου της Ακρόπολης. Το γυάλινο δάπεδο επιτρέπει την θέαση στην αρχαιολογική ανασκαφή, ενώ η ανηφορική κλίση της παραπέμπει στην ανάβαση προς την Ακρόπολη.

Η Αίθουσα των κλιτύων της Ακρόπολης φιλοξενεί ευρήματα από τα ιερά που ήταν ιδρυμένα στις πλαγιές της Ακρόπολης, καθώς και από τον οικισμό που αναπτύχθηκε στις υπώρειες του λόφου, σε όλες τις ιστορικές περιόδους. Στα αριστερά του επισκέπτη εκτίθενται ευρήματα από τα μεγάλα ιερά που ιδρύθηκαν στις πλαγιές του βράχου, ενώ στα δεξιά του ευρήματα από τα μικρότερα ιερά και από τον οικισμό που αναπτύχθηκε στις πλαγιές της Ακρόπολης. Στην αρχαιότητα, οι πλαγιές αυτές ήταν η μεταβατική ζώνη ανάμεσα στην πόλη και το πιο διάσημο ιερό της. Ήταν η περιοχή όπου επίσημες και λαϊκές λατρείες, μικρά και μεγαλύτερα ιερά συνυπήρχαν με σπίτια ιδιωτών.

Η Αίθουσα των Αρχαϊκών Έργων

Αίθουσα αρχαϊκών έργων Μουσείου ΑκροπόλεωςΑρχαϊκή ονομάζεται η εποχή από τον 7ο αιώνα π.Χ. έως το τέλος των Περσικών πολέμων (480/79 π.Χ.). Χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη της πόλης-κράτους και τις πολιτειακές αλλαγές από την αριστοκρατία στην τυραννίδα και τελικά στη δημοκρατία. Χαρακτηρίζεται ακόμη από σημαντικά επιτεύγματα στην οικονομία, την τέχνη και τη διανόηση.

Στην Αίθουσα των αρχαϊκών έργων, ο επισκέπτης για πρώτη φορά μπορεί να θαυμάσει τα εκθέματα από όλες τις πλευρές καθώς στέκονται ελεύθερα στο χώρο. Οι συνθήκες του σταδιακά μεταβαλλόμενου φυσικού φωτός, του δίνουν τη δυνατότητα να ανακαλύψει τις λεπτές ποιοτικές διαφοροποιήσεις των γλυπτών και την υψηλή τέχνη που τα δημιούργησε.

Στη νότια πλευρά της Αίθουσας των αρχαϊκών έργων, ο πλούτος και η ποικιλία των αρχιτεκτονικών γλυπτών και των ελεύθερων αναθημάτων, συμπεριλαμβανομένων των Κορών, των Ιππέων και άλλων έργων, προσφέρουν μια εκπληκτική εικόνα της Ακρόπολης κατά την Αρχαϊκή Περίοδο.

Η Αίθουσα του Παρθενώνα

Η αίθουσα του Παρθενώνα στο Μουσείο ΑκρόποληςΣτον πυρήνα της Αίθουσας του Παρθενώνα στον 3ο όροφο του Μουσείου, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μια βιντεοπαρουσίαση με θέμα τον Παρθενώνα και τον γλυπτό του διάκοσμο. Στον ίδιο χώρο εκτίθενται αρχαίες επιγραφές που παρέχουν λεπτομερείς απολογισμούς δαπανών της κατασκευής του Παρθενώνα και του αγάλματος της Αθηνάς Παρθένου. Μέσα από αυτές μπορεί κανείς να αντλήσει πληροφορίες και έτσι να ψηλαφίσει τον τρόπο λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών της πόλης κατά τον 5ο αιώνα π.Χ.

Η ενσωμάτωση της ζωφόρου του Παρθενώνα στον ορθογώνιο, τσιμέντινο πυρήνα του Μουσείου, ο οποίος έχει τις ίδιες διαστάσεις με τον σηκό του Παρθενώνα, η τοποθέτηση των μετοπών ανάμεσα στις κολώνες, η ανάπτυξη των μορφών των δύο αετωμάτων του ναού και η συνένωση των πρωτότυπων γλυπτών με τα αντίγραφα εκείνων που βρίσκονται σε μουσεία του εξωτερικού (Βρετανικό, Λούβρο), δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει, για πρώτη φορά, ολόκληρο τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα και να κατανοήσει τις παραστάσεις που απεικονίζονται σε αυτόν.

Προπύλαια, Αθηνά Νίκη, Ερέχθειο

Ερέχθειο στο Μουσείο ΑκροπόλεωςΣτη δυτική και βόρεια πλευρά του πρώτου ορόφου του Μουσείου, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει από κοντά φατνώματα της οροφής και τμήμα ιωνικού κιονόκρανου των Προπυλαίων, τα γλυπτά της ζωφόρου και του θωρακίου του Ναού της Αθηνάς Νίκης, τα γλυπτά των ζωφόρων του Ερεχθείου και βέβαια τις περίφημες Καρυάτιδες του ίδιου ναού. Τα Προπύλαια, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης και το Ερέχθειο αποτελούν τα κυριότερα μνημεία του οικοδομικού προγράμματος της Κλασικής Ακρόπολης.

Τα Προπύλαια, η μνημειακή είσοδος στο ιερό της Ακρόπολης, κτίστηκαν μεταξύ των ετών 437-432 π.Χ., με σχέδια του Μνησικλή και αντικατέστησαν την αρχαιότερη είσοδο της Ακρόπολης (το αρχαϊκό Πρόπυλο). Ο Ναός της Αθηνάς Νίκης κτίστηκε επάνω στον προμαχώνα, νοτιοδυτικά των Προπυλαίων, μεταξύ των χρόνων 427 και 423 π.Χ., με σχέδια που εκπόνησε ο αρχιτέκτονας Καλλικράτης, σε αντικατάσταση παλαιότερου ναΐσκου που βρισκόταν στην ίδια θέση. Τέλος, το Ερέχθειο είναι το υστερότερο από τα Περίκλεια κτίσματα. Άρχισε να κτίζεται κατά τη Νικίειο Ειρήνη (421-415π.Χ.) και τελείωσε μετά το 410 π.Χ.

5ος αι. π.Χ. – 5ος αι. μ.Χ.

Εκθέματα από τον 5ο αιώνα στο Μουσείο ΑκροπόλεωςΗ έκθεση του Μουσείου ολοκληρώνεται στη βόρεια πλευρά του 1ου ορόφου. Πρωτότυπα έργα, ψηφισματικά και τιμητικά ανάγλυφα, πρωτότυπα κλασικά αριστουργήματα και ρωμαϊκά αντίγραφα, καθώς και εντυπωσιακά πορτρέτα επωνύμων προσώπων, ιερέων, φιλοσόφων, καλύπτουν την περίοδο από τον 5ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 5ο αιώνα μ.Χ. Στις συλλογές αυτές ανήκουν το Ιερό της Αρτέμιδος Βραυρωνίας, τα αναθήματα των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων και τα αναθήματα των ρωμαϊκών χρόνων.

Στην Ακρόπολη είχαν στηθεί πολυάριθμα αγάλματα, τα οποία απεικόνιζαν θεούς, ήρωες, μυθολογικά θέματα, αλλά και πορτρέτα διάσημων ανδρών. Πολλά ήταν έργα γνωστών καλλιτεχνών και από αυτά έχουν σωθεί λίγα, συνήθως σε αποσπασματική κατάσταση. Πρόκειται για αφιερώματα πόλεων, ηγεμόνων ή απλών πολιτών. Επίσης, από τα μέσα του 5ου αι. π.Χ. στήνονταν στην Ακρόπολη στήλες με ψηφίσματα της Βουλής και του Δήμου των Αθηναίων. Αποτελούσαν τη δημοσίευση των αρχικών κειμένων που ήταν γραμμένα σε πάπυρο ή ξύλινες πινακίδες. Ως προς το περιεχόμενό τους, διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: α) συνθήκες ή συμμαχίες της Αθήνας με άλλες πόλεις και β) τιμητικά ψηφίσματα για πρόσωπα που προσέφεραν υπηρεσίες ή ευεργέτησαν την πόλη.

ΣΧΟΛΕΙΑ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Ακρόπολης για τη σχολική χρονιά 2014-2015 ξεκινούν τον Οκτώβριο 2014.Στόχος τους είναι η δημιουργική επαφή των μαθητών με τα εκθέματα, τον αρχαίο πολιτισμό αλλά και με τους χώρους και το προσωπικό του Μουσείου. Οι σχολικές κρατήσεις θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014.

Κάθε σχολείο έχει δικαίωμα επίσκεψης μέχρι 150 μαθητές ανά σχολικό έτος. Ο μέγιστος αριθμός ομάδας ανά επίσκεψη είναι 25 μαθητές. Εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα για την επιλεγμένη ημερομηνία και ώρα επίσκεψης ή για την συμμετοχή σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το σχολείο θα λάβει κωδικό επιβεβαίωσης της κράτησής του. 
Στην ηλεκτρονική του διεύθυνση θα λάβει επίσης το υλικό για προαιρετική προετοιμασία στην τάξη για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και το υλικό για αξιοποίηση της εμπειρίας μετά το πρόγραμμα, καθώς και ενημερωτικό φυλλάδιο για τις υπηρεσίες του Μουσείου σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για το 2014-2015.

Πριν την κράτηση κάποιου συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος είναι απαραίτητο να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί για το είδος και τις λεπτομέρειες του κάθε προγράμματος για το έτος 2014-2015 είτε στο ενημερωτικό φυλλάδιο είτε συνεχίζοντας παρακάτω.

Σχολεία του εξωτερικού μπορούν να κάνουν κράτηση σε συγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα μόνο κατόπιν συνεννόησης και εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος τουλάχιστον ένα μήνα πριν στη διεύθυνσηΑυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Τα προγράμματα αυτά μπορούν να γίνουν είτε στα ελληνικά είτε στα αγγλικά, μόνο Παρασκευή (διαβάστε περισσότερα στην ενότητα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ).

Πριν την άφιξή τους στο Μουσείο, συνιστάται στους συνοδούς-εκπαιδευτικούς να συμβουλεύονται τις Χρήσιμες Οδηγίες για τις σχολικές επισκέψεις μέσα στους χώρους του Μουσείου. Σε περίπτωση αργοπορίας το πρόγραμμα ακυρώνεται και οι σχολικές ομάδες μπορούν να επισκεφθούν το Mουσείο ανεξάρτητα με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών φυλλαδίων.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Το Μουσείο προτείνει τα εξής προγράμματα για παιδιά και εκπαιδευτικούς:

1. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Τα γλυπτά του Παρθενώνα»

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθητές Δ', Ε' Δημοτικού και Α' Γυμνασίου. Το κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορεί να παρακολουθήσει μόνο μία σχολική ομάδα, η οποία δεν μπορεί να ξεπερνάει σε καμία περίπτωση τους 50 μαθητές, μαζί με τους συνοδούς-εκπαιδευτικούς. Η σχολική ομάδα πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύεται από δύο τουλάχιστον εκπαιδευτικούς, καθώς μέσα στο Μουσείο οι μαθητές χωρίζονται σε δύο μικρότερες ομάδες των 25 και κινούνται διαφορετικά στο χώρο.

Ημέρα Προγράμματος: Δύο φορές την εβδομάδα, ημέρες Τρίτη και Πέμπτη, από τις 19 Οκτωβρίου 2010 έως τις 31 Μαΐου 2011.
Ώρα: 9.30 π.μ. έως 11.00 μ.μ.

2. Παρουσίαση Μουσείου από τους αρχαιολόγους-φροντιστές

Οι αρχαιολόγοι-φροντιστές παρουσιάζουν επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου σε σχολικές ομάδες των 25 μαθητών της Δ’ Δημοτικού και άνω. Η σχολική ομάδα 25 μαθητών πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύεται από δύο τουλάχιστον εκπαιδευτικούς

Ημέρες Παρουσιάσεων: από Τρίτη έως Παρασκευή, από τις 19 Οκτωβρίου 2010 έως τις 31 Μαΐου 2011.
Ώρες: Τρίτη και Παρασκευή, τέσσερις φορές την ημέρα, στις 9.20 π.μ.,  9.30 π.μ., 11.30 π.μ. και στις 11.40 π.μ. & Τετάρτη και Πέμπτη, δύο φορές την ημέρα, στις 11.30 π.μ. και στις 11.40 π.μ.

3. Σεμινάριο Επιμόρφωσης για εκπαιδευτικούς

Οι εκπαιδευτικοί από όλα τα σχολεία και τις σχολικές βαθμίδες έχουν τη δυνατότητα, εάν το επιθυμούν, να παρακολουθήσουν ένα Σεμινάριο Επιμόρφωσης στο Μουσείο, πριν από τη σχολική τους επίσκεψη. Οι εκπαιδευτικοί ενημερώνονται για τα προγράμματα και τους προτείνονται διαδρομές περιήγησης με τους μαθητές τους μέσα στο Μουσείο.

Ημέρα Προγράμματος: Μία φορά το μήνα, ημέρα Τετάρτη, ξεκινώντας από τις 22 Σεπτεμβρίου 2010.
Ώρα: 1.00 μ.μ. έως 3.00 μ.μ.

Για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της Αίτησης Συμμετοχής και η αποστολή της με fax στο 211 8005307 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση "schoolbookings(AT)theacropolismuseum.gr"
Το Μουσείο στέλνει στους εκπαιδευτικούς ειδική φόρμα επιβεβαίωσης της συμμετοχής τους.

4. Ανεξάρτητη σχολική επίσκεψη

Για την οργάνωση ανεξάρτητης σχολικής επίσκεψης, η ομάδα των 25 ατόμων πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύεται από δύο τουλάχιστον εκπαιδευτικούς.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Το Μουσείο Ακρόπολης διερευνώντας συνεχώς τις ανάγκες των επισκεπτών και επιθυμώντας να υποστηρίξει δυναμικά την επίσκεψή τους, διαθέτει στο κοινό υλικό που διευκολύνει τη μάθηση εντός και εκτός του Μουσείου. Τα εποπτικά μέσα που βρίσκονται είτε στις αίθουσες του Μουσείου είτε διατίθενται προς δανεισμό ή διαδικτυακά, αναδεικνύουν τα εκθέματα και «φωτίζουν» πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τα εκθέματα του Μουσείου μέσα από ειδικά διαμορφωμένες ψηφιακές εφαρμογές, εκπαιδευτικά έντυπα, μουσειοσκευές και προβολές. Οι οικογένειες έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν το σακίδιο με τα αρχαιολογικά παιχνίδια. Το Μουσείο προσφέρει επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, όπως στο Αναγνωστήριο, στο Εργαστήρι Τεχνών, ενώ στις αίθουσες εκτίθενται προπλάσματα της Ακρόπολης και των μνημείων της.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ - ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ

Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη με Κυριακή: 8.00 π.μ. έως 8.00 μ.μ. Δευτέρα: Κλειστά

Ώρα τελευταίας εισόδου: 7.30 μ.μ.

Αποχώρηση επισκεπτών από τους εκθεσιακούς χώρους: 7.45 μ.μ.

Κλειστά: 1 Ιανουαρίου, 25 Μαρτίου, Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαΐου, 25 και 26 Δεκεμβρίου.

Εισιτήριο:

Γενική είσοδος: 5 ευρώ.

Από τον κανονισμό λειτουργίας του Μουσείου Ακρόπολης προβλέπεται μειωμένη ή και ελεύθερη είσοδος, με την επίδειξη της απαραίτητης ταυτότητας, σε διάφορες κατηγορίες επισκεπτών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι κατωτέρω αναφερόμενοι.

Μειωμένη είσοδος: 3 ευρώ
- φοιτητές ή σπουδαστές των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων των εκτός ΕΕ χωρών
- νέοι ηλικίας έως 18 ετών, των εκτός της ΕΕ χωρών,
- Έλληνες πολίτες και πολίτες λοιπών Κρατών – Μελών της ΕΕ άνω των 65 ετών,
- συμμετέχοντες στα προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας,
- υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας

Ελεύθερη είσοδος

- νέοι ηλικίας έως 18 ετών, των εντός της ΕΕ χωρών,
- παιδιά ηλικίας έως 5 ετών, των εκτός της ΕΕ χωρών
- φοιτητές ή σπουδαστές των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Σχολών Ξεναγών
- οι υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία
- οι συνοδοί-εκπαιδευτικοί στις επισκέψεις σχολείων και ιδρυμάτων
- ανεξάρτητοι εκπαιδευτικοί με Κάρτα Ελευθέρας Εισόδου ή κάρτα μέλους της ΟΛΜΕ
- άτομα με αναπηρίες των εντός και εκτός της ΕΕ χωρών και ο συνοδός τους

Επισημάνσεις:

- Οι σχολικές ομάδες μπορούν είτε να πραγματοποιήσουν ανεξάρτητη επίσκεψη, είτε να παρακολουθήσουν κάποιο από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου.

- Κάθε σχολείο έχει δικαίωμα επίσκεψης μέχρι 150 μαθητών ανά σχολικό έτος. Ο μέγιστος αριθμός ομάδας ανά επίσκεψη είναι 25 μαθητές, συμπεριλαμβανομένων και των συνοδών.

- Οι σχολικές κρατήσεις γίνονται και μέσω τηλεφώνου στο 210 9000903, Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 π.μ. έως 5.00 μ.μ.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ   

Για να φτάσετε:

- Με λεωφορείο:
Γραμμές 24, 40, 57, 103, 106, 108, 111, 126, 134, 135, 136, 137, 155, 206, 208, 227, 230, 237, 790, 856, Α2, Α3, Α4, Β2, Β3, Β4, Ε2, Ε22 (Στάση Αποβίβασης: Μακρυγιάννη)

- Με τρόλεϊ:
Γραμμές 1, 5, 15 (Στάση Αποβίβασης: Μακρυγιάννη)

- Με μετρό:
Γραμμή 2 (Αγ. Αντώνιος-Αγ. Δημήτριος), Σταθμός Αποβίβασης: Ακρόπολη

- Με αυτοκίνητο:
Το Μουσείο ενθαρρύνει τους επισκέπτες να χρησιμοποιούν κάποιο από τα πολυάριθμα μέσα συγκοινωνίας και να αποφεύγουν τη χρήση αυτοκινήτου στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Το Μουσείο δε διαθέτει δημόσιο χώρο στάθμευσης.

Τα τουριστικά λεωφορεία έχουν τη δυνατότητα αποβίβασης των επιβατών σε προκαθορισμένες θέσεις επί της οδού Χατζηχρήστου. Η αποβίβαση των επιβατών γίνεται στην Οδό Χατζηχρήστου και η είσοδός τους από την Οδό Μητσαίων.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ

Μουσείο Ακρόπολης,
Οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15,
Αθήνα 11742
Τηλ.: +30 210 9000900
Email: press(AT)theacropolismuseum.gr
http://www.theacropolismuseum.gr

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Έλεγχος Αποσκευών
Στην είσοδο του Μουσείου υπάρχει σύστημα ελέγχου αποσκευών X-Ray. Για τον λόγο αυτό, συνιστάται στους επισκέπτες να αποφεύγουν τις μεγάλες αποσκευές

Βεστιάριο
Το βεστιάριο βρίσκεται στον ισόγειο χώρο του Μουσείου, όπου οι επισκέπτες υποχρεούνται να αφήνουν τα σακίδιά τους και ογκώδη αντικείμενα. Το Μουσείο δεν φέρει ευθύνη για εύθραυστα ή πολύτιμα αντικείμενα που φυλάσσονται στο βεστιάριο.

Δωμάτιο Γονέων
Στην βόρεια πλευρά του πρώτου ορόφου του Μουσείου λειτουργεί δωμάτιο γονέων για τη φροντίδα βρεφών και μικρών παιδιών. Το Μουσείο διαθέτει επίσης δωρεάν παιδικά καροτσάκια που παραλαμβάνονται στο βεστιάριο.

Κινητά Τηλέφωνα
Η χρήση κινητών τηλεφώνων επιτρέπεται μόνο στον προθάλαμο, στο εστιατόριο και στο αναψυκτήριο του Μουσείου.

Λήψη φωτογραφιών
Η λήψη φωτογραφιών δεν επιτρέπεται στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου.

(Πηγή: Μουσείο Ακρόπολης)

Σχετικά Άρθρα