edu.klimaka.gr

10ο Μαθητικό Συνέδριο Προσομοίωσης Περιφερειακών Οργανισμών Ρόδου 2019 RhodesMRC

10ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΥ (RhodesMRC) 2019

Αρ.Πρωτ.Φ15.1/15573/Δ2/07-10-2019/ΥΠAIΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄ Δ/ΘΜΙΑΣ - ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ,
ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ
-----
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄- ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ, ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ
ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
-----
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β ΄- ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
-----
Email : Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Πληροφορίες : Βάρλα Ά. (Δ.Ε.)
Παπαδοπούλου Χ. (Δ.Ε.)
Λυμπεροπούλου Φ. (Ε.Α.Ε.)
Μαραγκού Ο. (Ε.Ε.)
Τηλέφωνο : 210-34.43.272 (Δ.Ε.)
: 210-34.43.317 (Δ.Ε.)
: 210-34.42.933 (Ε.Α.Ε.)
: 210-34.42.212 (Ε.Ε.)
Fax : 210-34.43.390

ΘΕΜΑ: «Έγκριση διοργάνωσης του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου Προσομοίωσης Περιφερειακών Οργανισμών Ρόδου (RhodesMRC) από Το Σπίτι Της Ευρώπης Στη Ρόδο για μαθητές/τριες Δ.Ε. - σχ. έτος 2019-2020».
Σχετικό έγγραφο: το με αρ. πρ. 150707/Δ2/27-09-2019 εξερχόμενο έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Απαντώντας στο με αρ. πρ. 44/2018/28-08-2019 έγγραφό σας και σχετικά με το αντικείμενο του θέματος, σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με το Απόσπασμα Πρακτικού 39/26-09-2019 του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π., εγκρίνουμε τη διοργάνωση του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου Προσομοίωσης Περιφερειακών Οργανισμών Ρόδου (RhodesMRC) από Το Σπίτι Της Ευρώπης Στη Ρόδo.

Το 10ο RhodesMRC θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο στις 07-10 Νοεμβρίου 2019 για το μαθητικό επίπεδο – μαθητές/τριες Γ’ Γυμνασίου έως Γ’ Λυκείου.

Το γενικό θέμα του Συνεδρίου είναι «Προς την αποτελεσματική οικοδόμηση Ειρήνης και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο», καθώς εστιάζει στην προώθηση των περιφερειακών διεθνών συνεργασιών στην επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον κόσμο μας. Από το 2017, το RhodesMRC τιμά και αφιερώνεται στην επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, όπως αυτοί έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, και έχει λάβει την επίσημη στήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης Δυτικής Ευρώπης των Ηνωμένων Εθνών.

Το RhodesMRC 2019 διοργανώνεται από το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου, το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Εκπαίδευση και την Επιμόρφωση – EUNET. Το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου, το Κέντρο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Μελετών του Πανεπιστημίου Kadir Has στην Κωνσταντινούπολη και το Εργαστήριο Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ακαδημαϊκοί συνεργάτες, ενώ το συνέδριο τηρεί ισχυρούς δεσμούς με άλλες αντίστοιχες διοργανώσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Στο περσινό Συνέδριο, ενεργό ρόλο στη διοργάνωση είχε και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου. Το Συνέδριο του 2017 τελούσε υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης (για τρίτη συνεχή χρονιά) και έλαβε για πρώτη φορά για αντίστοιχο συνέδριο την επίσημη υποστήριξη 18 Πρεσβειών και Αποστολών Ξένων Κρατών στην Ελλάδα. Από 2018, το Συνέδριο βρίσκεται υπό την επίσημη αιγίδα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (ΟΟΣΕΠ) και της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ.

Για τη μαθητική προσομοίωση, θα προσομοιωθούν δύο επιτροπές του Συμβουλίου της Ευρώπης, μία αφιερωμένη στη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και μία αφιερωμένη στην Εκπαίδευση, και οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μία ειδική Σύνοδος Κορυφής για το Περιβάλλον. Κατά την περσινή χρονιά επιτυχίας, συμμετείχαν 150 μαθητές/τριες από τα Δωδεκάνησα (οργανωμένα) και μεμονωμένοι από άλλα σημεία της Ελλάδας. Για την εξαιρετική επιτυχία που έχει στην ενεργοποίηση των μαθητών/τριών της Νησιωτικής Ελλάδας, το Συνέδριο έχει λάβει και την επίσημη αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία προσομοίωσης γίνεται στα αγγλικά (το συνέδριο είναι ανοικτό και σε μαθητές/τριες από το εξωτερικό. Στο παρελθόν έχουν συμμετάσχει σχολεία και μαθητές/τριες από τη Δανία, τη Γερμανία, την ΠΓΔΜ, την Τουρκία, το Κατάρ και το Λίβανο) και ακολουθεί το τυπικό των διεθνών οργανισμών που προσομοιώνει. Την προετοιμασία των επιτροπών αναλαμβάνει ομάδα φοιτητών Νομικής και Πολιτικών Επιστημών από διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας – η οποία αναλαμβάνει και την τελική εκτέλεση της προσομοίωσης, ενώ την επίβλεψη της ακαδημαϊκής αρτιότητας της όλης διαδικασίας του συνεδρίου έχει Επιστημονική Επιτροπή 24 καθηγητών και εμπειρογνωμόνων από πανεπιστήμια και φορείς 4 χωρών.

Τέλος, να διευκρινιστεί ότι το μαθητικό συνέδριο είναι ανοικτό σε όλους τους μαθητές/τριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από Γ’ Γυμνασίου έως Γ’ Λυκείου, συμπεριλαμβανομένων των Γενικών Λυκείων, των ΕΠΑΛ και των υπόλοιπων αντίστοιχων δομών κατάρτισης, αρκεί να μην έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Σε περίπτωση, που μαθητές/τριες άνω των 18 ετών επιθυμούν να συμμετάσχουν, μπορούν να το πράξουν στο πανεπιστημιακό συνέδριο (09-13 Οκτωβρίου 2019).

Περισσότερο υλικό και αναλυτικές λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να βρουν στις ιστοσελίδες www.rhodesmrc.org (γενική ιστοσελίδα της οργανωτικής επιτροπής) και στην ιστοσελίδα της περσινής μαθητικής διοργάνωσης www.rhodesmrc.org/2018-high-school. Για περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλ.: 22410-30486, 6948278995 (κ. Μιχαήλ Καβουκλής) και να απευθύνονται στο email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Για τη μετακίνηση των μαθητών/τριών που θα συμμετάσχουν ισχύουν οι διατάξεις της υπ΄αριθμ. 33120/ΓΔ4/28-02-2017 (Β΄ 681) Υ.Α. με θέμα «Εκδρομές-Εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών και μαθητριών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας».

Επισημαίνεται ότι κατά την υλοποίηση του εν λόγω Συνεδρίου πρέπει να πληρούνται οι κάτωθι προϋποθέσεις:

α) Η συμμετοχή στην προσομοίωση να μη συνδέεται με οικονομική επιβάρυνση των μαθητών/τριών, το ύψος της οποίας δύναται να αποτελέσει λόγο αποκλεισμού ή διακρίσεων μεταξύ του μαθητικού πληθυσμού.

β) Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των μαθητών/μαθητριών να είναι προαιρετική και να απαιτείται η έγγραφη συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών/τριών που θα συμμετέχουν στην εν λόγω δράση.

γ) Να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των Διευθύνσεων και των Συλλόγων Διδασκόντων και Διδασκουσών των σχολείων.

δ) Να μην υπάρξει διανομή οποιουδήποτε διαφημιστικού υλικού κατά τη διεξαγωγή της προσομοίωσης.

ε) Να τηρηθεί η ισχύουσα νομοθεσία για τις μετακινήσεις και για την ασφάλεια μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών.

στ) Να κοινοποιηθούν στο ΙΕΠ τα αποτελέσματα της δράσης, καθώς και ο απολογισμός και τα παιδαγωγικά - διδακτικά συμπεράσματα που θα προκύψουν.

Παρακαλούνται οι Διευθύνσεις στις οποίες κοινοποιείται το παρόν έγγραφο να ενημερώσουν σχετικά τα σχολεία αρμοδιότητάς τους.

Τέλος, σημειώνεται ότι η μετακίνηση και η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στο εν λόγω Συνέδριο θα γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΧΑΛΑΣ

Σχετικά Άρθρα