edu.klimaka.gr

Διεθνές Θεματικό Δίκτυο "Μαθαίνω για τα Δάση"

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ "ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ"

Αρ.Πρωτ.9852/22-09-2017/

ΠΕΡ. Δ/ΝΣΗ Π. & Δ. ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δ/ΝΣΗ Π. Ε. Β΄ ΑΘΗΝΑΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ταχ. Δ/νση: Ανάφης & Αγίων Αποστόλων
141 21 Ηράκλειο
Πληροφορίες: Δ. Γκότζος
Τηλέφωνο: 2106142593
E-mail: perivallontikhdipevath(ΣΤΟ)gmail.com
Δικτυακός τόπος: http://perivallontikh.eu

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση ένταξης σχολικών μονάδων στο Διεθνές Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Μαθαίνω για τα Δάση» για το σχολικό έτος 2017-2018

Το Διεθνές Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Μαθαίνω για τα Δάση» ξεκίνησε τη λειτουργία του διεθνώς το 1999 και στην Ελλάδα το 2001. Στόχος του είναι να ενθαρρύνει σχολεία και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, ώστε να συμπεριλάβουν στις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες και τα δάση, εφοδιάζοντάς τους με τα απαραίτητα εργαλεία, καθώς και κίνητρα για να πλησιάσουν το δάσος και να μάθουν από αυτό γι’ αυτό.

Bάσει της ανανέωσης της λειτουργίας του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Μαθαίνω για τα Δάση» για τα σχολικά έτη 2016-2017, 2017-2018 και 2018-2019, σύμφωνα με την υπ’ αρ. πρωτ. 223916/Γ7/30-12-2016, επισυναπτόμενη απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΥΠ.Π.Ε.Θ., καλούμε: α) τις σχολικές μονάδες που υλοποιούν πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης συναφές με τη θεματολογία του Δικτύου να ενταχθούν στο Δίκτυο και β) τις σχολικές μονάδες που έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτό κατά το προηγούμενο σχολικό έτος να ανανεώσουν τη συμμετοχή τους.

Επισημαίνεται πως για το σχολικό έτος 2017-18 ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη θεματική «Δάσος και Ενέργεια». Ως εκ τούτου, προτρέπουμε τις σχολικές μονάδες του Δικτύου, στο πλαίσιο των προγραμμάτων που προτίθενται να υλοποιήσουν, να συνεξετάσουν το δασικό οικοσύστημα μιας περιοχής και την ενεργειακή παραγωγή και κατανάλωση σε σύνδεση και με τον 7ο Στόχο της Βιώσιμης Ανάπτυξης («Διασφαλίζουμε την πρόσβαση σε οικονομική, αξιόπιστη, βιώσιμη και σύγχρονη ενέργεια για όλους”). Πληροφορίες για τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης υπάρχουν στο δικτυακό τόπο του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών https://www.unric.org/el/

Περισσότερες πληροφορίες για το Δίκτυο υπάρχουν στην ιστοθέση http://eepf.gr/el/drasi/dasi και επίσης παρέχονται από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, στο τηλέφωνο 2103224944 9.00πμ- 15.00μμ, και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Οι ενδιαφερόμενοι/-νες εκπαιδευτικοί καλούνται:

α) να μελετήσουν τη διαδικασία υλοποίησης προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του Δικτύου (επισυνάπτεται)

β) να συμπληρώσουν την επισυναπτόμενη αίτηση, η οποία υποβάλλεται στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. διά του/της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Π.Ε. ή Δ.Δ.Ε. στην οποία υπάγεται η σχολική μονάδα. Η παραπάνω αίτηση πρέπει να υποβληθεί και από τους/τις εκπαιδευτικούς/σχολικές μονάδες που συμμετείχαν στο Δίκτυο κατά το σχολικό έτος 2016-2017, εφόσον κατά το τρέχον σχολικό έτος εξακολουθούν να υλοποιούν πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης συναφές με τη θεματολογία του Δικτύου.

Ο Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΚΟΤΖΟΣ

Ο Διευθυντής Π.Ε. Β΄ Αθήνας
Αθανάσιος Ηρ. Ανδρώνης

 


Αρ.Πρωτ.223916/Γ7/30-12-2017/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π.Ε.
ΤΜΗΜΑ Γ’ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ.Ε.
TMHMA Δ’ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Πληροφορίες: Κ.Μπαζίγου
Σ. Λαπατάμ Μ. Παπαγεωργίου
Τηλέφωνο: 210 3442573
FAX: 210 3443390

ΘΕΜΑ: Ανανέωση λειτουργίας του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Μαθαίνω για τα Δάση»

Σε απάντηση του υπ` αριθ. πρ. 213974/Δ2/14-12-2016 εισερχόμενου έγγραφου και έχοντας υπόψη:
Έχοντας υπόψη:
1.Τον Νόμο 1892/90 (ΦΕΚ 101/τ.Α΄/31-07-1990), άρθρο 111, «Εκσυγχρονισμός Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».
2.Την υπ’ αριθ. 83691/Γ7/1-8-2011 Υ.Α. με θέμα «Διαδικασίες Στελέχωσης και Καθήκοντα των Εκπαιδευτικών στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ)».
3.Την υπ’ αριθ. 83688/Γ7/2-8-2011 με θέμα: «Πλήρωση κενών θέσεων Υπευθύνων και Μελών των Παιδαγωγικών Ομάδων (Π.Ο.) των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κ.Π.Ε.».
4.Την υπ’ αριθ. 47587/Γ7/16-05-2003 (ΦΕΚ 693/τ.Β΄/03-06-2003), Y.A. με θέμα «Συνεργασίες ΥΠΕΠΘ, θεσμικών οργάνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολείων….. και μη κυβερνητικές οργανώσεις».
5.Την υπ’ αριθ. 66272/Γ7/04-07-2005 Υ.Α. με θέμα «Θεματικά Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης».
6.Την υπ’ αριθ. 127856/Γ7/29-11-2006 Υ.Α. με θέμα «Τροποποίηση της Υ.Α. 66272/Γ7/4-7-2005 περί Θεματικών Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης».
7. Την υπ’ αριθ. 108401/ΓΔ4/07-07-2015 Υ.Α. με θέμα: « Παράταση αποσπάσεων εκπαιδευτικών Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ)»
8.Την υπ’ αριθ. 197109/Α1/4-12-2015 Υ.Α. (ΦΕΚ 2654Β/τ. β’/9-12-2015) με θέμα «Μεταβίβαση δικαιώματος υπογραφής «Με εντολή Υπουργού», «Με εντολή Αναπληρωτή Υπουργού» και «Με εντολή Υφυπουργού» στο Γενικό Γραμματέα του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και στους Προϊσταμένους Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων ΥΠ.Π.Ε.Θ.»
9.Τo υπ’ αριθ. 1210/14-12-2016 έγγραφο της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

την ανανέωση της λειτουργίας του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Μαθαίνω για τα Δάση», το οποίο ιδρύθηκε το 2000 από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης , με στόχο την ενθάρρυνση σχολείων και εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων να συμπεριλάβουν στις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες και τα δάση, εφοδιάζοντάς τους με τα απαραίτητα εργαλεία, καθώς και κίνητρα για να πλησιάσουν το δάσος και να μάθουν από αυτό. Στο δίκτυο αυτό έχουν ενταχθεί 110 σχολικές μονάδες Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης και έχουν υλοποιηθεί πολλές δράσεις.

Η ανανέωση λειτουργίας εγκρίνεται για τρία έτη, δηλαδή για τα σχολικά έτη 2016-2017, 2017-2018 και 2018-2019.

Συντονιστικός φορέας: Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας

Τακτικά Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Διεθνούς Δικτύου:

1. Πρόεδρος : Δημήτρης Γκότζος, Υπεύθυνος Π.Ε. Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκ/σης Β’ Αθήνας

2. Αντιπρόεδρος: Σοφία Καινούργιου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης

3. Γραμματέας: Παναγιώτης Μπεγέτης Υπεύθυνος Λειτουργίας του ΚΠΕ Ελευσίνας

4. Ταμίας: Μαριάννα Χατζημιχαήλ, Διευθύντρια 13ου Δ.Σ. Χαλανδρίου

5. Μέλος: Παπαγεωργίου Μαρίνα, Εκπ/κός αποσπασμένη στο τμήμα Δ’ Π.Ε. της Δ/νσης Σπουδών Προγρ/των και Οργάνωσης Δ/θμιας Εκπαίδευσης του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

6. Μέλος: Σταμάτης Σκαμπαρδώνης, Δάσκαλος, 8ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας

7. Μέλος: Σοφία Περδικάρη, Σχολική Σύμβουλος 51ης Εκπ .Περ. Προσχολικής Αγωγής

8. Μέλος: Βαρβάρα Πετρίδου, Υπεύθυνη Π.Ε. Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας

9. Μέλος: Αλεξάνδρα Κοσκολού, Νηπιαγωγός, 1ο Νηπιαγωγείο Μελισσίων.

Ο Συντονιστικός φορέας του Δικτύου έχει την υποχρέωση να υποβάλλει ετήσιο απολογισμό δράσης του Δικτύου καθώς και οικονομικό απολογισμό στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς στο Τμήμα Δ’ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ/νση Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δ.Ε και στο Τμήμα Γ’ Μαθητικής Μέριμνας και Σχολικής Ζωής της Δ/νσης Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Π.Ε. Οποιαδήποτε τροποποίηση στην οργάνωση και λειτουργία του Εθνικού Θεματικού Δικτύου θα τίθεται υπό την έγκριση του Τμήματος Δ’ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ/νση Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δ.Ε και του Τμήματος Γ’ Μαθητικής Μέριμνας και Σχολικής Ζωής της Δ/νσης Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Π.Ε..

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΠΑΝΤΗΣ


ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ "ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ"

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Το «Μαθαίνω για τα Δάση» είναι ένα Διεθνές Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, με Συντονιστικό Φορέα τη Β΄ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας και Εθνικό Χειριστή την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).

Στόχος του Δικτύου είναι η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή συμπεριφοράς των μαθητών σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και συγκεκριμένα, στο δάσος. Οι μαθητές και οι μαθήτριες μαθαίνουν για τη σημασία του δάσους στη ζωή μας και αναπτύσσουν ενδιαφέρον και σεβασμό γι αυτό. Συνειδητοποιούν την αξία των δασών ως καταφύγιων ζωής και συνειδητοποιούν τα προβλήματα που προκύπτουν από την καταστροφή τους. Το Πρόγραμμα ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και της τοπικής κοινωνίας για την επίτευξη αποτελεσματικής περιβαλλοντικής δράσης.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 5 έως 18 ετών δηλαδή σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο και ΤΕΕ).

Το εκπαιδευτικό υλικό του Προγράμματος αποτελείται από:

1. τις Οδηγίες για την υλοποίηση του Προγράμματος

2. το βιβλίο «Προτάσεις για Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες και Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης»

3. το βιβλίο «Τα δάση στην Ελλάδα»

4. το βιβλίο «Τα πετρώματα με λίγα λόγια»

5. το βιβλίο «Με το δάσος οδηγό δράττω, δρω, δημιουργώ»

6. την Αφίσα του προγράμματος

7. τις Οδηγίες για τη χάραξη περιβαλλοντικού μονοπατιού

Το εκπαιδευτικό υλικό προσαρμόζεται, από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, στην ηλικία και στα ενδιαφέροντα των μαθητών.

Το εκπαιδευτικό υλικό περιλαμβάνει θεωρητικές και πρακτικές δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα στην τάξη και στο δάσος. Το δάσος χρησιμοποιείται ως χώρος εκπαίδευσης, ώστε να μάθουν από και μέσα σ’ αυτό. Μέσα από τις διάφορες προτεινόμενες δραστηριότητες, τα παιδιά αποκτούν μία ολοκληρωμένη εικόνα για τα διάφορα θέματα και προβλήματα που αφορούν στο δάσος.

Το «Μαθαίνω για τα Δάση» είναι ένα διαχρονικό πρόγραμμα. Οι προτεινόμενες δραστηριότητες μπορούν να υλοποιηθούν μέσα σε περισσότερες από μία σχολική χρονιά. Έτσι, τα παιδιά κατανοούν καλύτερα τη σημασία και τον πλούτο του δάσους. Είναι επιθυμητό να πραγματοποιηθεί μία δενδροφύτευση με τη συνεργασία επιστημονικού φορέα (π.χ. Δασαρχείο), εφόσον υπάρξουν οι προϋποθέσεις

Είναι απαραίτητο, η Συντονιστική Επιτροπή να ενημερώνεται τακτικά για τα βήματα που ακολουθούνται από τα σχολεία και για τις δράσεις τους, και να παραλαμβάνει στο τέλος του χρόνου εργασίες των μαθητών, ενδεικτικές των περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Το παραγόμενο από το σχολείο εκπαιδευτικό υλικό πρέπει να φέρει το σήμα και τον τίτλο του δικτύου «Μαθαίνω για τα Δάση».

Τα βασικά βήματα του Προγράμματος είναι τα εξής:

1. Οργάνωση της Περιβαλλοντική Ομάδας (εκπαιδευτικοί και μαθητές του σχολείου).

2. Επιλογή του δάσους, και του συγκεκριμένου τμήματός του, όπου θα πραγματοποιηθεί η εργασία. Επιλέξτε ένα δάσος, που να ανήκει στο δίκτυο περιοχών NATURA 2000 αν έχετε τη δυνατότητα να το επισκεφθείτε.

3. Επιλογή και οργάνωση δραστηριοτήτων από τους εκπαιδευτικούς

4. Καθορισμός χώρου και χρόνου συναντήσεων μαθητών και εκπαιδευτικών.

5. Καταμερισμός εργασιών στις ομάδες των μαθητών.

6. Επίσκεψη στο δάσος (για τις μικρές ηλικίες προτείνεται ένα κοντινό στο σχολείο δασάκι).

7. Καταγραφή των σημαντικότερων βιοτικών και αβιοτικών στοιχείων του δασικού οικοσυστήματος.

8. Συνεργασία με τοπικούς Φορείς, Υπηρεσίες και ειδικούς επιστήμονες

9. Διερεύνηση των απόψεων της τοπικής κοινωνίας για το δάσος και καταγραφή προτάσεων.

10. Προτάσεις για τη διατήρηση, προστασία ή βελτίωση του δάσους

11. Επαφές με φορείς για την υλοποίηση των προτάσεων της Περιβαλλοντικής σας Ομάδας

12. Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Περιβαλλοντικής Ομάδας

Σας υπενθυμίζουμε ότι θα πρέπει να υποβάλετε το πρόγραμμά σας στον Υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Νομού σας.

Πληροφορίες για το Δίκτυο υπάρχουν στην ιστοσελίδα της ΕΕΠΦ www.eepf.gr, καθώς και στη διεθνή ιστοσελίδα www.leaf.global

Για συμμετοχή στο Δίκτυο, τα ενδιαφερόμενα σχολεία θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, στο τηλέφωνο 210 3224944, στο φαξ 210 3225285 ή στο email Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

Σχετικά Άρθρα