edu.klimaka.gr

ΚΠΕ Ασωμάτου ΛΕΣΒΟΥ : «Παγκόσμια Γεωπάρκα στην Ελλάδα»

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΠΕ ΕΥΕΡΓΕΤΟΥΛΑΣ - ΑΣΩΜΑΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Αρ.Πρωτ.580/11-10-2017

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Προς:
ΕΥΕΡΓΕΤΟΥΛΑ – ΑΣΩΜΑΤΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
Διεύθυνση : Ασώματος –Λέσβου
Ταχ. Κωδ.: 81101
Πληροφορίες : Καλδέλλη Ηλέκτρα
Τηλέφωνο : 22520-29038, 29039
FAX : 22520-29039
E-MAIL: mail(ΣΤΟ)kpe-asomatos.les.sch.gr

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση για συμμετοχή στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Παγκόσμια Γεωπάρκα στην Ελλάδα»

Σας ενημερώνουμε ότι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα Λέσβου προτίθεται να προχωρήσει στην ίδρυση Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Παγκόσμια Γεωπάρκα στην Ελλάδα». Το δίκτυο θα έχει την επιστημονική στήριξη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δά-σους Λέσβου με το οποίο το ΚΠΕ έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας από το 2006.
 

Οι θεματικές ενότητες του δικτύου είναι οι εξής:

1. Γεωπάρκο και φυσικές καταστροφές (σεισμοί - ηφαίστεια)

2. Γεωπάρκο και κλιματική αλλαγή

3. Γεωπάρκο και βιοποικιλότητα

4. Γεωπάρκο και μνημεία (φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον)

5. Γεωπάρκο και άυλη πολιτιστική κληρονομιά (μυθολογία, ιστορία, παράδοση, παραμύθια, ήθη-έθιμα, παραδοσιακή-λεσβιακή διατροφή κ.α.)

6. Γεωπάρκο και τοπική γεωγραφία

Όποια σχολεία θα ήθελαν να συμμετέχουν στο δίκτυο, παρακαλούνται να στείλουν σχετική αίτηση στους Υπευθύνους Καινοτόμων Δράσεων - Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της αρμόδιας Δ/νσης Εκπ/σης που ανήκουν και ηλεκτρονικά στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο φαξ 2252029039, το αργότερο μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 2017.

Η Υπεύθυνη του ΚΠΕ
Καλδέλλη Ηλέκτρα


Εθνικό Θεματικό Δίκτυο
«Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα»

Το Κ.Π.Ε. Ευεργέτουλα βρίσκεται στο νησί της Λέσβου, το οποίο έχει αναγνωριστεί από την UNESCO «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO / UNESCO Global Geopark» μετά από αίτηση που υπέβαλε ο Δήμος Λέσβου σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Τον Νοέμβριο του 2015 η UNESCO ενέκρινε τη δημιουργία του Προγράμματος «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» με στόχο την προστασία και ανάδειξη περιοχών που διαθέτουν γεωλογικά μνημεία διεθνούς σημασίας που αποτελούν τεκμήρια της ιστορίας της γης και η αξιοποίησή τους συμβάλλει στην βιώσιμη ανάπτυξη μέσω εκπαιδευτικών δράσεων και την ενίσχυση εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων.

Το Γεωπάρκο Λέσβου

Στο δυτικό τμήμα της Λέσβου δεσπόζει το Απολιθωμένο Δάσος, ένα μοναδικό σε παγκόσμια κλίμακα μνημείο της φύσης, το οποίο έχει κηρυχθεί από την Ελληνική Πολιτεία «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» (Προεδρικό Διάταγμα 443/1985). Η Λέσβος διαθέτει επίσης ιδιαίτερης αξίας γεωτόπους που αποτελούν σημαντικά τεκμήρια της ιστορίας της γης, όπως ηφαίστεια, θερμές πηγές, απολιθωματοφόρες θέσεις, μεγάλα γεωλογικά ρήγματα, παράκτιες γεωμορφές, που αποτελούν σημαντικά στοιχεία της γεωλογικής κληρονομιάς του Αιγαίου αλλά και μοναδικό πλούτο τοπίων φυσικού κάλλους, περιοχών οικολογικού ενδιαφέροντος και πολιτιστικών μνημείων. Λόγω ευνοϊκών εδαφοκλιματικών συνθηκών, διαθέτει πλουσιότατη χλωρίδα. Περισσότερα από 1.400 taxa (είδη και υποείδη) φυτών περιλαμβάνονται στη χλωρίδα της και το νησί χαρακτηρίζεται ως «Βοτανικός Παράδεισος» με αρωματικά-φαρμακευτικά, καλλωπιστικά και σπάνια φυτά, δένδρα και θάμνους. Την ιδιαίτερη οικολογική αξία της Λέσβου υπογραμμίζει η ένταξη τριών περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως Ειδικές Ζώνες Διατήρησης και έξι περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα στο Ευρωπαϊκό οικολογικό Δίκτυο Natura 2000. Η Λέσβος χαρακτηρίζεται επίσης ως ιδανικό μέρος για την παρατήρηση πουλιών στη Μεσόγειο.

Στη Λέσβο συναντώνται προϊστορικά και ιστορικά αρχαιολογικά μνημεία, μεσαιωνικά κάστρα, βυζαντινά μοναστήρια, παραδοσιακοί οικισμοί. Η πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά συνδέεται με τη χρήση τοπικών δομικών υλικών που παραπέμπουν στη γεωλογική ιστορία και κληρονομιά.

Η Λέσβος διαθέτει επίσης ένα δίκτυο σημαντικών Μουσείων που καλύπτουν ποικιλία θεμάτων.

Είναι ο γενέθλιος τόπος σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών, όπως η ποιήτρια Σαπφώ, ο φιλόσοφος Θεόφραστος, ο ποιητής Αλκαίος, ο φιλόσοφος Πιττακός, ο Τέρπανδρος ο κιθαρωδός, αλλά και από τους νεώτερους ο ζωγράφος Γ. Ιακωβίδης, ο νομπελίστας ποιητής του Αιγαίου Οδυσσέας Ελύτης.

Στη Λέσβο γεννήθηκε από τον μεγάλο φιλόσοφο Αριστοτέλη η επιστήμη της Βιολογίας. Ο Αριστοτέλης ταξίδεψε τον 4ο αιώνα π.Χ. στη Λέσβο, στην οποία τότε όπως και τώρα υπάρχει αφθονία ζωής και τοπίων και εμπνεύστηκε στην πρωτοποριακή του εργασία.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι ο συντονιστής φορέας του Γεωπάρκου Λέσβου και συντονίζει τις δράσεις για την ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομιάς και των γεωτόπων της Λέσβου Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Το Κ.Π.Ε. Ευεργέτουλα συνεργάζεται στενά με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια Προγραμματικής Σύμβασης η οποία υπογράφηκε το 2007 και ανανεώθηκε το 2017.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ιδρύθηκε το 1994 με σκοπό την μελέτη, προστασία, συντήρηση και ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Η έδρα του Μουσείου βρίσκεται στον οικισμό Σίγρι της δυτικής Λέσβου, στο κέντρο της προστατευόμενης περιοχής του Απολιθωμένου δάσους.

Στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου μέσα από σπάνια απολιθωμένα προβάλλεται η εξέλιξη των φυτών στη γη, από τους πρώτους μονοκύτταρους οργανισμούς που εμφανίστηκαν στον πλανήτη μας μέχρι την εμφάνιση των ανεπτυγμένων φυτών και τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους. Η χλωρίδα του Απολιθωμένου Δάσους παρουσιάζεται με τους αντιπροσώπους περισσότερων από σαράντα διαφορετικών ειδών. Απολιθωμένοι κορμοί, κλαδίσκοι, εντυπωσιακά απολιθωμένα φύλλα και αποτυπώματα φύλλων, καρποί και ρίζες δένδρων εμφανίζονται μπροστά σε μεγάλων διαστάσεων γραφήματα. Μέσα από εντυπωσιακές μακέτες προβάλλονται επίσης τα γεωλογικά φαινόμενα και οι διεργασίες που συνδέονται με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους καθώς και η γεωλογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια, η εξελικτική ιστορία της ηφαιστειακής δραστηριότητας στον ελληνικό χώρο, εντυπωσιακές μορφές των ορυκτών του χαλαζία και πετρωμάτων, εκμαγεία κρανίων σημαντικών εξαφανισμένων πρωτευόντων από την Ελλάδα, εργαλεία παλαιολιθικής εποχής από πυριτόλιθο. Ειδικό τμήμα του Μουσείου είναι αφιερωμένο στην καταγραφή σεισμικών δονήσεων από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο σε πραγματικό χρόνο οι οποίες καταγράφονται από το Σεισμολογικό Σταθμό Σιγρίου.

Στους χώρους του Μουσείου έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί σεισμική τράπεζα προσομοίωσης μεγάλων και καταστροφικών σεισμών. Η σεισμική τράπεζα προσφέρει μια ρεαλιστική βιωματική εμπειρία των σεισμικών δονήσεων, με σκοπό την κατανόηση του φαινομένου και την προετοιμασία για την περίπτωση ενός σεισμού.

Καθόλη τη διάρκεια του έτους υλοποιούνται πρότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες αλλά και θερινά, ειδικά και θεματικά εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία προσελκύουν το ενδιαφέρον μαθητών τόσο από τη Λέσβο όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το Μουσείο συνεργάζεται με πολλούς αντίστοιχους οργανισμούς και πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το Μουσείο συνεργάζεται στενά με το Κ.Π.Ε. Ευεργέτουλα από την ίδρυσή του για την υλοποίηση μονοήμερων και πολυήμερων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, προγραμμάτων Δια Βίου Εκπαίδευσης στο Γεωπάρκο Λέσβου, σεμιναρίων επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σεμιναρίων επιμόρφωσης του τοπικού πληθυσμού για το Γεωπάρκο Λέσβου, σχεδιασμού εκπαιδευτικού υλικού. Τα τελευταία 3 χρόνια υλοποιείται το 3ήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας το Γεωπάρκο Λέσβου: Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου – Γεώτοποι - Φύση – Πολιτισμός».

Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO

Ως «Γεωπάρκο» χαρακτηρίζεται μια περιοχή με σαφώς καθορισμένα όρια, η οποία συνδυάζει μνημεία σημαντικής γεωλογικής αξίας, που προστατεύονται από την εθνική νομοθεσία καθώς και στοιχεία οικολογικής, πολιτιστικής και αισθητικής σημασίας, που διαχειρίζονται και αξιοποιούνται για την επιστημονική έρευνα, την εκπαίδευση και την αναψυχή. Ένα γεωπάρκο αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, με την προβολή της ιδιαίτερης τοπικής ταυτότητας συνδεδεμένης με τα στοιχεία της γεωλογικής κληρονομιάς, με στόχο την ανάπτυξη ήπιας μορφής τουρισμού. Επίσης, θα πρέπει να διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για την ασφαλή και άνετη πρόσβαση των επισκεπτών και την προστασία των θέσεων ενδιαφέροντος αλλά και να έχει εκπονήσει και εφαρμόσει σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης που θα συνδυάζει την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την αειφορία.

Το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2000 στη Λέσβο, από τέσσερις φορείς διαχείρισης περιοχών γεωλογικών φυσικών μνημείων: Réserve Géologique de Haute-Provence (Γαλλία), Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου (Ελλάδα), Geopark Gerolstein - Vulkaneifel (Γερμανία) και Maestrazgo Cultural Park (Ισπανία) με σκοπό την προστασία, αξιοποίηση και ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομιάς της Ευρώπης, μέσα από τη συνεργασία και ανταλλαγή πρακτικών και εμπειριών. Βασικοί στόχοι είναι η προώθηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της βιώσιμης ανάπτυξης των περιοχών των Γεωπάρκων, μέσω της υλοποίησης δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη θεματικού τουρισμού. Επιδίωξη του Δικτύου είναι η συμμετοχή σε αυτό των σημαντικότερων γεωλογικών μνημείων του ευρωπαϊκού χώρου.

Το 2004, τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, η UNESCO αποφάσισε τη συγκρότηση του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων. Τον Φεβρουάριο του 2004, εντάχθηκαν στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, μετά από αξιολόγηση, 8 Γεωπάρκα από την Κίνα και τα 17 Γεωπάρκα του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων (συμπεριλαμβανομένου του Γεωπάρκου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου), λόγω των υψηλών προδιαγραφών ποιότητας σε θέματα προστασίας και ανάδειξης της γεωλογικής κληρονομιάς. Η αναγνώριση του συνόλου της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο έγινε μετά από αίτηση υποψηφιότητας, η οποία υποβλήθηκε το Νοέμβριο του 2011. Τον Νοέμβριο του 2015 με απόφαση της 38ης Γενικής Διάσκεψης της UNESCO εγκρίθηκε το Διεθνές Πρόγραμμα Γεωεπιστημών και Γεωπάρκων στα πλαίσια του οποίου λειτουργεί το Πρόγραμμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO». που αποτελεί την τρίτη αναγνώριση περιοχών της UNESCO, μαζί με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς (WHS) και τα Αποθέματα της Βιόσφαιρας (ΜΑΒ). Από τότε το Γεωπάρκο Λέσβου αναγνωρίζεται ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO».

Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO πέντε περιοχές:
1) Η Ν. Λέσβος (2000, 2012)
2) Το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (2001)
3) Το Εθνικό Πάρκο Χελμού- Βουραϊκού (2009)
4) Η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου (2010) και
5) Το Γεωπάρκο Σητείας (2015).

Το 2011 ιδρύθηκε το Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων με σκοπό το συντονισμό και την προβολή των Ελληνικών Γεωπάρκων, καθώς και την ενίσχυση των προσπαθειών για την ανάδειξη των γεωλογικών μνημείων και θέσεων της γεωλογικής και γεωμορφολογικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Στο Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων συμμετέχουν οι φορείς:
• Εθνική Επιτροπή UNESCO
• Τα αναγνωρισμένα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO
• Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ)
• Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
• ΑΚΟΜΜ- Ψηλορείτης
• Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού
• Ήπειρος Α.Ε
• Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.)
• Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία – Επιτροπή Γεωλογικής και Γεωμορφολογικής Κληρονομιάς

Το 2016, μετά την έγκριση του νέου Προγράμματος της UNESCO για τις Γεωεπιστήμες και τα Γεωπάρκα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO», συστάθηκε από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO η «Ελληνική Επιτροπή Γεωπάρκων».

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Στόχος του παρόντος Δικτύου είναι μια διεπιστημονική και διαθεματική εκπαιδευτική προσέγγιση της γεωλογικής μας κληρονομιάς, της φύσης, του τοπίου, του πολιτισμού και του ανθρώπου, βασικά στοιχεία των Γεωπάρκων.

Η αναγκαιότητα ίδρυσης του εν λόγω δικτύου ενισχύεται από την αναμφισβήτητη ανάπτυξη του θεσμού των Γεωπάρκων στον ελληνικό χώρο και την ανάγκη ανάδειξης των μοναδικών γεωλογικών, οικολογικών και πολιτιστικών πόρων και η συμβολή τους στην τοπική ανάπτυξη.

Η Ελλάδα διαθέτει πλούσια γεωλογική κληρονομιά η οποία δεν έχει προστατευθεί και αναδειχθεί. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών και ειδικότερα των μαθητών θα συμβάλλει στην καλλιέργεια ολιστικής θεώρησης για την προστασία της φύσης και των τοπίων σε συνδυασμό με τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας.

Πλέον έχει γίνει φανερό η συμβολή των Γεωπάρκων στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών όπως οι σεισμοί και τα ηφαίστεια, οι πλημμύρες, οι κατολισθήσεις κλπ αλλά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην προστασία της βιοποικιλότητας, των φυσικών και γεωλογικών μνημείων και των πολιτιστικών μνημείων, της σημασίας των Γεωπάρκων για προστασία και αειφορική αξιοποίηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και της γνωριμίας των μαθητών με την τοπική γεωγραφία.

Η αναγκαιότητα της ίδρυσης του παρόντος Δικτύου γίνεται επίσης αντιληπτή από την υποστήριξη του θεσμού των Γεωπάρκων από την UNESCO και την έγκριση του Διεθνούς Προγράμματος για τις Γεωεπιστήμες και τα Γεωπάρκα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO», το οποίο αποτελεί την τρίτη αναγνώριση περιοχών της UNESCO, μαζί με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς (WHS) και τα Αποθέματα της Βιόσφαιρας (ΜΑΒ) αλλά και από τη σύσταση από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO της «Ελληνικής Επιτροπής Γεωπάρκων».
Βάσει της κτηθείσας εμπειρίας του Κ.Π.Ε. Ευεργέτουλα τα τελευταία χρόνια από την υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και συμβολής της Λέσβου στην ίδρυση του θεσμού των Γεωπάρκων, τη διατήρηση και ανάδειξή του σε παγκόσμιο θεσμό και της μεγάλης εμπειρίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου προτείνεται η ίδρυση και συντονισμός από το Κ.Π.Ε. Ευεργέτουλα του Εθνικού Δικτύου με τίτλο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα». Αξίζει να σημειωθεί ότι από πέρυσι έχει λειτουργήσει το δίκτυο σαν τοπικό. Το τοπικό δίκτυο συντόνισε η Α/θμιας εκπ/σης Λέσβου με συνεργασία του ΚΠΕ Ευεργέτουλα και του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου(συμμετέχουν 20 σχολικές μονάδες).

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Η δημιουργία γνωστικού υποβάθρου για τις φυσικές καταστροφές και κυρίως για το σεισμικό κίνδυνο, τις ηφαιστειακές καταστροφές και τις δυνατότητες πρόληψης και προστασίας.

Η ανάδειξη των Γεωπάρκων ως απαραίτητου εργαλείου για την αναζήτηση των τεκμηρίων της κλιματικής αλλαγής και η κατανόηση της συμβολής τους ως εργαλεία για την αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος.

Η αξιοποίηση του θεσμού των Γεωπάρκων για την εκπαίδευση στην προστασία της βιοποικιλότητας, η ευαισθητοποίηση των μαθητών και η καλλιέργεια «συνείδησης προστασίας της φύσης».

Η ανάπτυξη δεξιοτήτων για την αποτελεσματικότερη διαφύλαξη και προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, των φυσικών και πολιτιστικών μνημείων μας.

Η γνωριμία με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά (μυθολογία, ιστορία, παράδοση, παραμύθια, ήθη-έθιμα, παραδοσιακή διατροφή κλπ) και η ανάδειξή τους ως εργαλεία για την αειφόρο τοπική ανάπτυξη.

Η γνωριμία των μαθητών με την τοπική γεωγραφία και η ανάπτυξη ικανοτήτων για την αξιοποίηση των στοιχείων της προς όφελος της κοινωνίας.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Λέσβος Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Δίκτυο Μουσείων Λέσβου
Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων
Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNESCO
Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία – Επιτροπή Γεωλογικής και Γεωμορφολογικής Κληρονομιάς

Σχετικά Άρθρα