edu.klimaka.gr

Πρόγραμμα Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Harvard 2024 2025

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ HARVARD
«Εισαγωγή στα Ψηφιακά Εργαλεία Γνώσης.
Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών» 2024-2025

Αρ.Πρωτ.115415/ΓΔ4/04-10-2024/ΥΠΑΙΘΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ
ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ Α
Πληροφορίες: Θ. Κανελλοπούλου
Μ. Γόγολα
Τηλέφωνο: 210-3443010
210-3442240

ΘΕΜΑ: «Εισαγωγή στα Ψηφιακά Εργαλεία Γνώσης. Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών»

Σχετ.: 1. Το με αρ. πρωτ. εισ. Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. 114454/Δ2/02-10-2024 έγγραφο
2. Το άρθρο 1 της υπό στοιχεία 1614/Υ1/08-01-2020 ΚΥΑ (Β΄ 8)

Σας γνωστοποιούμε ότι το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου HARVARD (ΚΕΣ) υλοποιεί για το σχολικό έτος 2024-2025 το πρόγραμμα «Εισαγωγή στα Ψηφιακά Εργαλεία Γνώσης. Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών» (Μέρος I και Μέρος II). Τ

ο πρόγραμμα μπορούν να παρακολουθήσουν μαθητές/-ήτριες Γυμνασίου και Λυκείου και η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.

Οι ενδιαφερόμενες σχολικές μονάδες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής ηλεκτρονικά στη σχετική ιστοσελίδα του ΚΕΣ: https://el.greece.chs.harvard.edu/digital-library-programΓια περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Ματίνα

Γκόγκα, Μάνατζερ Ανάπτυξης Αναλυτικών Προγραμμάτων του ΚΕΣ, στα τηλ.: 27520-47030, 27520-47040. Επισημαίνεται ότι η μετακίνηση των μαθητών/-τριών θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία.

Επισυνάπτεται αρχείο με την περιγραφή του προγράμματος

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΜΑΡΙΑ ΔΟΚΟΥ


Εισαγωγή στα Ψηφιακά Εργαλεία Γνώσης. Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard (ΚΕΣ)

Το ΚΕΣ στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την εκπαιδευτική κοινότητα, προσφέρει το πρόγραμμα «Εισαγωγή στα Ψηφιακά Εργαλεία Γνώσης. Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών» (Μέρος Ι και Μέρος ΙΙ).

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες του γυμνασίου και του λυκείου και προσαρμόζεται στην ηλικία των συμμετεχόντων. Στόχος είναι να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες τον τρόπο λειτουργίας μιας Ψηφιακής Βιβλιοθήκης και να εξοικειωθούν με την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη “Γεώργιος Δ. Βερναρδάκης” του Κέντρου, η οποία αποτελεί πύλη ηλεκτρονικής πρόσβασης στις δεκάδες βιβλιοθήκες και βάσεις δεδομένων του Πανεπιστημίου Harvard

Η δομή του προγράμματος περιλαμβάνει:

  • Σύντομη παρουσίαση των δράσεων του ΚΕΣ και του Πανεπιστημίου Harvard, μέσα από ειδικά σχεδιασμένο λογισμικό και με τη χρήση βιντεο-προβολέα. Πλοήγηση στο διαδίκτυο, σε επιλεγμένες ιστοσελίδες, όπως αυτή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στην Ουάσιγκτον. Αναφορά στα μαζικά ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα (Massive Online Open Courses - MOOCs). Πλοήγηση σε ελεύθερης πρόσβασης διαδικτυακά μέσα και πλατφόρμες ασύγχρονης εκπαίδευσης (π.χ. EdX, Mathesis, Khan Academy, Ted.com, κ.λπ.). Πλοήγηση στις βάσεις δεδομένων της ψηφιακής βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Harvard, στις οποίες παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους ερευνητές στο ΚΕΣ, και επεξήγηση του τρόπου λειτουργίας μιας ψηφιακής βιβλιοθήκης. Προβολή συγκεκριμένων παραδειγμάτων αναζήτησης πηγών πληροφόρησης. Εισαγωγή στην έρευνα και στις τεχνικές αναζήτησης ψηφιακών πηγών.
  • Για τους μαθητές λυκείου προσφέρεται o δεύτερος, εξειδικευμένος κύκλος: «Εισαγωγή στα Ψηφιακά Εργαλεία Γνώσης - Μέρος ΙΙ. Αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων από Νέους Ερευνητές», κατά τον οποίο οι συμμετέχοντες εισάγονται στη μεθοδολογία έρευνας και σε πιο εξειδικευμένες στρατηγικές για την αναζήτηση, την αξιολόγηση, και την αξιοποίηση των ψηφιακών πηγών σε ερευνητικές εργασίες και αναζητήσεις.

Η συμμετοχή στην καινοτόμο αυτή δράση είναι δωρεάν, χωρίς καμία άλλη δέσμευση ή υποχρέωση για τους συμμετέχοντες και τα σχολεία.

σχολική χρονιά 2024 – 2025 το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή, έως τον Μάιο 2025. Η κάθε ομάδα συμμετεχόντων/ουσών δεν θα ξεπερνά τα 40 άτομα. Για τον έγκαιρο προγραμματισμό των εκπαιδευτικών επισκέψεων είναι απαραίτητος ο συντονισμός μεταξύ του ΚΕΣ και των σχολείων, καθώς το ΚΕΣ μπορεί να υποδέχεται έως και 2 ομάδες μαθητών εβδομαδιαίως. Εάν η επιθυμητή ώρα/μέρα επίσκεψης των σχολείων είναι ήδη κατειλημμένη από άλλη ομάδα, σε συνεννόηση θα διατίθεται η αμέσως επόμενη διαθέσιμη εναλλακτική ημερομηνία. Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί είναι απαραίτητο να υποβάλουν την ηλεκτρονική φόρμα της αίτησης συμμετοχής, την οποία θα βρουν στην σχετική ιστοσελίδα του ΚΕΣ (https://el.greece.chs.harvard.edu/digital-library-program), και να επικοινωνήσουν με την Ματίνα Γκόγκα, Μάνατζερ Ανάπτυξης Αναλυτικών Προγραμμάτων του ΚΕΣ, στους αριθμούς τηλέφωνου του Κέντρου: 2752047030, 2752047040.

Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος)
Πανεπιστήμιο Harvard

Παλαιό Δημαρχείο, Πλατεία Φιλελλήνων και οδός Όθωνος, 21 100 Ναύπλιο
+30 27520 47030 τηλ. | φαξ +30 27520 47039
greece.chs.harvard.edu
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.facebook.com/chsgr
https://instagram.com/chsgreece

Σχετικά Άρθρα