ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ - ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Αρ.Πρωτ.Φ13/14368/Δ7/03-02-2020/ΥΠΑΙΘ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Α/ΘΜΙΑΣ, Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ-ΤΜΗΜΑ Α΄
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - ΤΜΗΜΑ Α΄
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - ΤΜΗΜΑ Β΄
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ-ΤΜΗΜΑ Β΄
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Email : disedu(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Σ. Λαπατά(2103443791)
: Κ. Μελέτση(2103443372)
: Α. Βάρλα(2103443272)
: Φ. Λυμπεροπούλου(2103442933)
: Ο. Μαραγκού(2103442212)
: Μ. Κολούντζου(2103443002)
ΘΕΜΑ: «Πρόγραμμα Ανακύκλωσης στις σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης- καταγραφή υφιστάμενης κατάστασης»
Η διάθεση των απορριμμάτων αποτελεί ένα από τα πιο σύνθετα και δυσκολότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, όπως και κάθε σύγχρονη κοινωνία και ως εκ τούτου, προκύπτει η ανάγκη αλλαγής στρατηγικής ως προς τη διαχείρισή τους, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, σύμφωνα και με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να επιτευχθεί η εξοικονόμηση φυσικών πόρων και να αποφευχθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις από τη διάθεσή τους στο φυσικό περιβάλλον.
Η ανακύκλωση ως σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης περιγράφεται ως η διαδικασία της συστηματικής συλλογής, διαλογής και επαναφοράς των χρήσιμων υλικών από τα απορρίμματα στον κοινωνικό και οικονομικό κύκλο ζωής.
Ως ανακυκλώσιμα υλικά στα απορρίμματα ενδεικτικά θεωρούνται:
- Χαρτιά, χαρτόνια
- Γυαλιά
- PVC και άλλα πλαστικά
- Μέταλλα όπως σίδηρος, αλουμίνιο, ψευδάργυρος κ.λπ.
- Ζυμώσιμο κλάσμα (οργανικά απόβλητα)
- Ορυκτέλαια
- Βιομηχανικά απόβλητα
- Μεγάλα απορρίμματα όπως έπιπλα που γίνονται αντίκες, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και άλλες ηλεκτρικές-ηλεκτρονικές συσκευές, κ.λπ.
Τo Υπουργείo Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία, με αίσθημα ευθύνης και εναρμονιζόμενο με τα ανωτέρω, προτίθεται να υλοποιήσει πρόγραμμα ανακύκλωσης στις σχολικές μονάδες της χώρας.
Σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας στο μείζον θέμα της ανακύκλωσης με έμφαση στη διαλογή στην πηγή. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε σχολική μονάδα οι μαθητές/τριες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε κάδους ξεχωριστής συλλογής απορριμμάτων, ώστε τα απορρίμματα που δύνανται να ανακυκλωθούν να μην διατίθενται σε πράσινους κάδους από τους οποίους οδηγούνται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ).
Αρχικός στόχος είναι κάθε σχολική μονάδα να διαθέτει κάδους διαφορετικού χρωματισμού για τη συλλογή διαφορετικών υλικών σε συγκεκριμένα σημεία του σχολικού συγκροτήματος ως εξής:
- Καφέ κάδος για τη συλλογή βιοαποβλήτων
- Κίτρινος κάδος για τη συλλογή χαρτιού και έντυπου υλικού
- Μπλε κάδος για τη συλλογή πλαστικών και μετάλλων
Επιπλέον, οι σχολικές μονάδες εκτιμάται ότι είναι ανάγκη να διαθέτουν κάδους για τη συλλογή οικιακών μπαταριών και μικρών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, που θα αναζητηθούν από τα αντίστοιχα συστήματα συλλογής.
Εν όψει του σχεδιασμού προγράμματος ανακύκλωσης προτείνεται η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης από τις σχολικές μονάδες ως ακολούθως:
- Οι Διευθύνσεις ΠΕ και ΔΕ της χώρας, αφού επικοινωνήσουν με τις σχολικές μονάδες αρμοδιότητάς τους, συμπληρώνουν το συνημμένο αρχείο excel έως τις 10/2/2020, και το αποστέλλουν στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης έως τις 17/2/2020.
- Στη συνέχεια, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης:
α. αποτυπώνουν τα στοιχεία των Διευθύνσεων ΠΕ και ΔΕ αρμοδιότητάς τους στο συνημμένο αρχείο excel και
β. αποστέλλουν ηλεκτρονικά τον συγκεντρωτικό τελικό πίνακα (συνημμένο αρχείο) στη Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΔΥΠΕΑ) στην ηλεκτρονική διεύθυνσηΑυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. έως τις 24/2/2020.
Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΡΑΚΗ