edu.klimaka.gr

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου» Google Ελλάδας

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΓΙΝΕ ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ» ΤΗΣ GOOGLE ΕΛΛΑΔΟΣ

Αρ.Πρωτ.Φ.5/ΜΓ/29510/Δ7/16-03-2021

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ
ΤΜΗΜΑ Β’ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Email : disedu(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Β. Λελεντζή
Π. Μαϊστρέλλη
Τηλέφωνο : 210 344 2330
210 344 2224

ΘΕΜΑ : Ενημέρωση σχετικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου»
Σχετ: τα με αρ. πρωτ. Φ.2.1/ΠΜ/97853/Δ7/23-07-2020 και Φ.2.1/ΜΓ/169992/Δ7/15-12-2020 εξερχόμενα έγγραφα του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Σας ενημερώνουμε σχετικά με το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου» της Google Ελλάδας, το οποίο διατίθεται δωρεάν σε όλα τα δημοτικά σχολεία της Ελλάδας. Το εν λόγω πρόγραμμα αναφέρεται στο θέμα της ασφάλειας στο διαδίκτυο και παρέχει στους/στις εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατάλληλα διδακτικά εργαλεία για τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολικών μονάδων της χώρας και των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ σε δείγμα 14.000 μαθητών (ηλικίας 10-17 ετών) το 70% των παιδιών έχει πρόσβαση και κάνει χρήση των κοινωνικών δικτύων σε ηλικία κάτω του επιτρεπτού ορίου. Επιπλέον, το 21% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει δεχτεί διαδικτυακή παρενόχληση και ένα μεγάλο ποσοστό αυτών επιχείρησε να την αντιμετωπίσει χωρίς να το αναφέρει σε κανέναν. Επίσης, το 21% των παιδιών έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο διαδίκτυο και το 41% αποδέχεται αιτήματα φιλίας από αγνώστους.

Ειδικότερα, το ανωτέρω πρόγραμμα παρέχει στους εκπαιδευτικούς τα εργαλεία και τις μεθόδους που χρειάζονται για να διδάξουν τις βασικές αρχές ψηφιακής ασφάλειας και ψηφιακής ιθαγένειας στο περιβάλλον της σχολικής τάξης. Τα μαθήματα διεξάγονται από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και πλαισιώνονται από τεχνικές «παιχνιδοποίησης» (gamification) με τη βοήθεια του Interland (g.co/Interland), ενός διαδικτυακού παιχνιδιού περιπέτειας που καθιστά τη μάθηση σχετικά με την ψηφιακή ασφάλεια και την ψηφιακή ιθαγένεια, διαδραστική και διασκεδαστική. Διατίθεται δωρεάν και η συμμετοχή είναι προαιρετική, κατόπιν αίτησης των ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών, σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας, ενώ σημειώνεται ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις περιοχές που επλήγησαν ιδιαίτερα από την Covid-19.

Στον κύκλο των προτεινόμενων μαθημάτων περιλαμβάνονται οι ακόλουθες ενότητες:

  • Μοιράσου αλλά φυλάξου
  • Μην την πατάς με την απάτη
  • Κράτα καλά τα μυστικά σου
  • Η κουλ συμπεριφορά είναι η καλή συμπεριφορά
  • Αν έχεις αμφιβολίες, συζήτησέ το αμέσως

Το υλικό του προγράμματος στο σύνολό του συμμορφώνεται πλήρως με το International Society for Technology in Education’s Standards for Students (Διεθνής φορέας για την Τεχνολογία στα εκπαιδευτικά πρότυπα των μαθητών) και έχει αξιολογηθεί και εγκριθεί από τον Φορέα.

Ως προς τη διαδικασία επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στο πρόγραμμα «Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου» σημειώνονται τα ακόλουθα:

Η επιμόρφωση θα γίνει σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και για περισσότερες πληροφορίες οι εκπαιδευτικοί δύνανται να ανατρέχουν στους σχετικούς συνδέσμους:

α) για τον τρόπο εγγραφής τους εδώ

β) για την εύρεση των πιο συχνών ερωτήσεων/απαντήσεων εδώ και

γ) για τη δήλωση συμμετοχής εδώ.

Επισημαίνεται ότι κάθε εκπαιδευτικός δύναται να παρακολουθήσει δωρεάν ένα διαδικτυακό σεμινάριο διάρκειας 90 λεπτών, μέσω του οποίου γίνεται η εισαγωγή στην ύλη του προγράμματος, καθώς και στις τεχνικές/εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει μέσα στην τάξη προκειμένου να διδάξει αρχές ψηφιακής ασφάλειας και ψηφιακής ιθαγένειας. Επίσης, εκτός από τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στους οποίους απευθύνεται το πρόγραμμα, το προτεινόμενο εκπαιδευτικό υλικό δύναται να αξιοποιηθεί και από εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Παρακαλούμε να ενημερωθούν οι οικείες σχολικές μονάδες των Δ/νσεων Π.Ε. και Δ.Ε. των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Π.Ε., Δ.Ε. & Ε.Α.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΙΚΑ

Σχετικά Άρθρα