edu.klimaka.gr

12οι Πανελλήνιοι Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών 2023

12οι ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 2023

Αρ.Πρωτ.120349/25-10-2023/ΥΠΑΙΘΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ,
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡOΣΩΠΙΚΟΥ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Γ’
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Πληροφορίες : Ι. Ολυμπίου, Ε. Σκορδιώτη
Τηλέφωνο : 210-344 2831, 210-344 2303
Email : Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΘΕΜΑ : 12οι Πανελλήνιοι Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών.

ΣΧΕΤΙΚΑ: 1. Το από 21-10-2023 ηλεκτρονικό μήνυμα της κας Τσιτοπούλου-Χριστοδουλίδη.
2. Το από 20-10-2023 Δελτίο Τύπου της Science on Stage Greece.
3. Το Πρόγραμμα και ο κατάλογος εργασιών για τους 12ους Πανελλήνιους Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών.

Σας γνωστοποιούμε ότι η Ελληνική Συντονιστική Επιτροπή του προγράμματος «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο-Ευρώπη (Science on Stage -Europe), με την επωνυμία Science on Stage Greece, διοργανώνει τους 12ους Πανελλήνιους Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών με θέμα «Η βιωσιμότητα στην εκπαίδευση SΤΕΜ», που πρόκειται να πραγματοποιηθούν από Παρασκευή 03-11-2023 (09:30-20:00) έως και Σάββατο 04-11-2023 (09:00-13:00) στην Αθήνα, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος» του Δήμου Αιγάλεω και απευθύνονται, μεταξύ άλλων και σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο του Δελτίου Τύπου της Science on Stage Greece, το πρόγραμμα «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο-Ευρώπη (Science on Stage- Europe) έχει ως στόχο την ενημέρωση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με τους νέους, καινοτόμους τρόπους διάδοσης πληροφοριών και μεθόδων διδασκαλίας αναφορικά με τις Φυσικές Επιστήμες, καθώς και την άμεση σύνδεσή τους με την καθημερινή ζωή.

Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών θα γίνει χωρίς καταβολή οιασδήποτε αποζημίωσης ή/και οδοιπορικών πέραν των (κανονικών) αποδοχών.

Επισημαίνεται ότι, σε ό,τι αφορά στη χορήγηση των αδειών για τη συμμετοχή στους 12ους Πανελλήνιους Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών, ισχύουν οι διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 59 του ν. 3528/2007 (Α’ 26) και της παρ. 6 του άρθρου 38 του ν. 4351/2015 (Α’ 164), σε συνδυασμό με τις διατάξεις του εδαφίου κγ’ της παρ.2 του άρθρου 3 της υπό στοιχεία Φ.353.1/324/105657/Δ1/08-10-2002 (Β’1340) Υ.Α., όπως αντικαταστάθηκε με την υπ’ αριθμ. πρωτ.Φ353.1/17/81587/Δ1/17-07-2012 (Β’ 2214) Υ.Α. και της παρ. 2 του άρθρου 6 της υπό στοιχεία 170405/ΓΓ1/28-12-2021 (Β’ 6273) Υ.Α. ως προς την αρμοδιότητα των Διευθυντών Εκπαίδευσης να χορηγούν άδεια για επιμορφωτικούς και επιστημονικούς λόγους.

Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή των εκπαιδευτικών να μη διαταράξει την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τις ιστοσελίδες: http://etsito.mysch.gr ,http://www.science-on-stage.eu και Facebook: sonsgreece. Μπορούν επίσης να επικοινωνήσουν με την Ελληνική Συντονιστική Επιτροπή του προγράμματος «Οι Φυσικές

Επιστήμες στο Προσκήνιο-Ευρώπη» στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ


ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

http://etsito.mysch.gr/ ,
www.science-on-stage.eu

Αιγάλεω, 20 Οκτωβρίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναρωτιέστε αν «Αναπνέει το μαρούλι στο ψυγείο;», «Γιατί οι κεραυνοί προτιμούν τους τάρανδους και όχι τις κότες;», «Πόση αντίσταση έχει ένας Πικάσο;»

Αν θέλετε να δείτε πώς «να εξοικονομήσετε ενέργεια με τις ΑΠΕ οδηγό!» ή να παράγετε «Hλεκτρική ενέργεια από τα θαλάσσια κύματα» ή ηλεκτρισμό από το «Το πρώτο σκαλί» ή να «Υιοθετήσετε ένα δέντρο», ελάτε να «Μάθουμε γελώντας ή να γελάμε μαθαίνοντας».

Σας περιμένουν τα ρομποτάκια μας, τα ραδιοτηλεσκόπια, οι σεισμογράφοι, υπέροχα φάσματα με το φασματοφωτομέτρο που θα φτιάξετε, «Φωτοβιοαντιδραστήρας για να καλλιεργήσουμε φωτοαυτοτροφικών μικροφυκών σπιρουλίνας», αλλά και «Φανάρια κυκλοφορίας με προτεραιότητα στα ασθενοφόρα».

Ελάτε να δείτε τα «Τέρατα που ζουν ανάμεσά μας: Fake news ή μια άβολη πραγματικότητα (Ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι απόδρασης για την εξέλιξη του ανθρώπου)», τον ακοίμητο «Φρουρό της θάλασσας», «Τον από μηχανής Θεό», την «Κβαντομηχανική με απλά υλικά και συνήθη όργανα του εργαστηρίου», να ανακαλύψουμε τι είναι η «Δυσχρωματοψία και η σαλάτα με τις «μαύρες» πράσινες πιπεριές και τις «μαύρες» κόκκινες ντομάτες», αλλά και πολλά άλλα πειράματα και κατασκευές από το μαγικό κόσμο της Φυσικής, της Χημείας, της Βιολογίας. Στην έξοδο θα σας περιμένει ένας «Ανιχνευτής ψεύδους», για να διαπιστώσουμε αν όντως μας λέτε αλήθεια ότι ενθουσιαστήκατε.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από κάθε γωνιά της Ελλάδας, θα σας περιμένουν πίσω από τους πάγκους τους, με πειράματα και κατασκευές, για να σας ξεναγήσουν σε ένα Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας, που στήσαμε για σας με πολύ μεράκι. Ελάτε να τους ακούσετε και να μοιραστήτε την χαρά της δημιουργίας μαζί τους, στους: 12ους Πανελλήνιους Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών με θέμα: «Η βιωσιμότητα στην εκπαίδευση STEM» («Sustainability in STEM Education»),  την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023, 9.30 – 20.00, και το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023, 9.00 – 13.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος» του Δήμου Αιγάλεω (είσοδος ελεύθερη).

Η εκδήλωση οργανώνεται από την Ελληνική Συντονιστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο – Ευρώπη» (Science on Stage – Europe), σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Αιγάλεω και χορηγό τον Δήμο Αιγάλεω. Οι συμμετέχοντες προέρχονται από τις πόλεις: Αθήνα, Βαθύ Σάμου, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο Κρήτης, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Μυτιλήνη, Ρέθυμνο, Σαλαμίνα και Χανιά.

Για περισσότερες πληροφορίες: Ευγενία Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη
Τηλ.: 6977653558
e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστοσελίδες: http://etsito.mysch.gr/ , http://www.science-on-stage.eu
Facebook: sonsgreece
(Πολιτιστικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος» του Δήμου Αιγάλεω, Κουντουριώτου 22, Αιγάλεω
(Αθήνα), Μετρό: Γραμμή 3, Σταθμός Αιγάλεω)


ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ – ΕΥΡΩΠΗ

«Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο – Ευρώπη» (Science on Stage – Europe) είναι το μεγαλύτερο δίκτυο της Ευρώπης από καθηγητές STEM (περίπου 100000 από το 2000 έως σήμερα). «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο – Ευρώπη» (Science on Stage - Europe) είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που καλύπτει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες*. «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο – Ευρώπη» (Science on Stage - Europe) αποτελούν συνέχεια των επιτυχών ευρωπαϊκών προγραμμάτων «Η Φυσική στο Προσκήνιο» (Physics on Stage) και «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο» (Science on Stage).

Στο πρόγραμμα αυτό εντάσσονται υψηλού επιπέδου δραστηριότητες (διεθνή και τοπικά φεστιβάλ επιστήμης, επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, εκπαιδευτικές ανταλλαγές, υποτροφίες, δωρεάν διδακτικό υλικό κ.ά.), που στόχο έχουν να ενημερώσουν εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας και της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ανθρώπους των Μ.Μ.Ε. σχετικά με τους νέους, καινοτόμους, τρόπους διάδοσης πληροφοριών και μεθόδους διδασκαλίας (ανεξαρτήτως αναλυτικών προγραμμάτων των συμμετεχόντων χωρών) αναφορικά με τις Φυσικές Επιστήμες, καθώς και την άμεση σύνδεσή τους με την καθημερινή μας ζωή.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα επιδιώκει να συντονίσει τις ενέργειες επιστημόνων, δημοσιογράφων, καθηγητών, μαθητών, και άλλων πολιτών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί στην καλλιέργεια της συνείδησης ότι είμαστε μέρος μιας μεγάλης και ενιαίας κοινότητας, καθώς και στη δημιουργία ευκαιριών για διεθνείς επαφές.

Οι 12οι Πανελλήνιοι Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών, με θέμα: «Η βιωσιμότητα στην εκπαίδευση STEM» («Sustainability in STEM Education»), αποτελούν την κεντρική Ελληνική εκδήλωση του προγράμματος Science on Stage – Europe.

Στους 12ους Πανελλήνιους Αγώνες θα απονεμηθούν έξι (6) βραβεία. Οι έξι εργασίες που θα βραβευτούν θα μετέχουν στο Ελληνικό περίπτερο στην κεντρική εκδήλωση του προγράμματος Science on Stage – Europe, μαζί με τις εργασίες των άλλων εκπαιδευτικών από τις τριάντα πέντε χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα. Επιπλέον οι δύο πρώτες από τις έξι εργασίες θα διαγωνισθούν στην κεντρική εκδήλωση του προγράμματος Science on Stage – Europe, μαζί με τις εργασίες των άλλων εκπαιδευτικών από τις τριάντα πέντε χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα. Έως σήμερα, οι Ελληνικές ομάδες έχουν βραβευθεί στις εννέα από τις ένδεκα διοργανώσεις του προγράμματος.

Η κεντρική εκδήλωση του προγράμματος Science on Stage – Europe θα πραγματοποιηθεί 12 Αυγούστου 2024 έως 15 Αυγούστου 2024, στο Turku, Φιλανδία.

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στα πλαίσια του προγράμματος θα βρείτε στις ιστοσελίδες: http://etsito.mysch.gr/ , http://www.science-onstage.eu και Facebook: sonsgreece. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε μαζί μας στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Για την Ελληνική Συντονιστική Επιτροπή
του προγράμματος «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο – Ευρώπη»
Ευγενία Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη
Φυσικός, Συντονίστρια της Ελληνικής Επιτροπής

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα