edu.klimaka.gr

Δράσεις Ενεργού Πολίτη :- Πρόγραμμα Σπουδών

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ "ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ" ΣΕ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ - ΔΗΜΟΤΙΚΟ - ΓΥΜΝΑΣΙΟ -ΛΥΚΕΙΟ

Δημοσιευμένο στο ΦΕΚ 6048/2024

Αριθμ. 130372/ΓΔ4 Πρόγραμμα Σπουδών «Δράσεις Ενεργού Πολίτη» του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Έχοντας υπόψη: 1. Την υποπερ. εε της περ. α της παρ. 9 του άρθρου 3, της περ. ε της παρ. 11 του άρθρου 4 και της περ. γ της παρ. 11 του άρθρου 5 του ν. 1566/1985 «Δομή και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» (Α’ 167), σε συνδυασμό με τις παρ 1, 2 του άρθρου 7 του ν. 2525/1997 «Ενιαίο Λύκειο, πρόσβαση των αποφοίτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και άλλες διατάξεις» (Α’ 188). 2. Την περ. α της παρ. 2 του άρθρου 42 και την περ. ι της παρ. 2 του άρθρου 43 του ν. 4186/2013 «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις» (Α’ 193). 3. Την υποπερ. ββ της περ. α της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 3966/2011 «Θεσμικό πλαίσιο των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, Ίδρυση Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Οργάνωση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων “ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ” και λοιπές διατάξεις» (Α’ 118). 4. Το π.δ. 79/2017 «Οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων» (Α’ 109). 5. Το άρθρο 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α’ 98), όπως διατηρήθηκε σε ισχύ με την περ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α’ 133). 6. Το π.δ. 84/2019 «Σύσταση και κατάργηση Γενικών Γραμματειών και Ειδικών Γραμματειών/Ενιαίων Διοικητικών Τομέων Υπουργείων» (Α’ 123). 7. Το π.δ. 77/2023 «Σύσταση Υπουργείου και μετονομασία - Σύσταση, κατάργηση και μετονομασία Γενικών και Ειδικών Γραμματειών-Μεταφορά αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων» (Α’ 130). 8. Το π.δ. 79/2023 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 131). 9. Την υπ’ αρ. 80/05-01-2024 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ζωή Μακρή» (Β’ 69). 10. Την υπ’ αρ. 50/05-09-2024 πράξη του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. 11. Το γεγονός ότι από την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη, σύμφωνα με την υπό στοιχεία Φ.1/Γ/667/128205/B1/30-10-2024 εισήγηση του άρθρου 24 του ν. 4270/2014 (Α’ 143) της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο μόνον

Το Πρόγραμμα Σπουδών «Δράσεις Ενεργού Πολίτη» του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου ορίζεται ως εξής:

1. Εισαγωγή

Ο σημερινός πολίτης καλείται να ανταποκριθεί στο συνεχώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον, αναλαμβάνοντας υπεύθυνα δράση και πρωτοβουλίες. Για την προετοιμασία των μαθητών και μαθητριών ώστε να είναι ενεργοί πολίτες, επιλέχθηκε ως πλαίσιο οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), όπως θεσπίστηκαν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) το 2015.

Οι ΣΒΑ προσφέρουν έναν παγκόσμιο καταστατικό χάρτη για τη βιώσιμη ανάπτυξη, καλώντας τους πολίτες να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός δίκαιου, ειρηνικού και βιώσιμου μέλλοντος.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΣ) «Δράσεις Ενεργού Πολίτη» προωθεί μια ολιστική προσέγγιση, ενσωματώνοντας τους 17 ΣΒΑ και καλλιεργώντας στους μαθητές και τις μαθήτριες τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν σύνθετα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Σκοπός του ΠΣ είναι να προετοιμάσει πολίτες με δεξιότητες κριτικής σκέψης, συνεργασίας και κοινωνικής υπευθυνότητας οι οποίοι συμβάλουν ενεργά στη δημιουργία μιας βιώσιμης κοινωνίας, βασισμένης στην αειφορία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την περιβαλλοντική προστασία.

Το Πρόγραμμα Σπουδών δίνει έμφαση στην αρχή της ατομικής και συλλογικής υπευθυνότητας, προωθώντας την ενεργή εμπλοκή της σχολικής κοινότητας και ευρύτερων κοινωνικών ομάδων σε δράσεις που προετοιμάζουν και διαμορφώνουν δημιουργικούς, ενεργούς και κριτικά σκεπτόμενους πολίτες. Αυτοί οι πολίτες μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην επίτευξη των 17 ΣΒΑ του ΟΗΕ, καθώς και σε σημαντικές όψεις της ικανότητας του πολίτη, όπως ορίζονται στη Σύσταση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2018/C 189/01), δημιουργώντας ένα σχολικό περιβάλλον που προάγει τη συνεργασία και την αλληλεγγύη. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, μέσα από την ενεργή συμμετοχή τους σε δράσεις και προγράμματα, εκπαιδεύονται να κατανοούν την πολυπλοκότητα των σύγχρονων προκλήσεων, να δρουν με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη και να καλλιεργούν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις στάσεις που απαιτούνται για να συμβάλουν σε ένα βιώσιμο, δίκαιο και αλληλέγγυο μέλλον.

Η σύνδεση των Δράσεων Ενεργού Πολίτη με τους 17 ΣΒΑ του ΟΗΕ γίνεται μέσα από την εφαρμογή πρακτικών και στοχευμένων προγραμμάτων που συνδυάζουν την εκπαίδευση, τη δράση και τον κοινωνικοκριτικό στοχασμό. Η εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη ενισχύεται από ευρωπαϊκές και παγκόσμιες πρωτοβουλίες, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Παγκόσμια Σύμπραξη για την Πράσινη Εκπαίδευση (Greening Education Partnership - GEP) που προωθεί η UNESCO. Οι πρωτοβουλίες έχουν στόχο να προάγουν την ενσωμάτωση της αειφορίας στα εκπαιδευτικά προγράμματα και την αλλαγή παραδείγματος στην εκπαιδευτική διαδικασία θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία σχολείων που ενστερνίζονται την αειφορία και υιοθετούν τη βιώσιμη προσέγγιση σε όλα τα επίπεδα.

Το Πρόγραμμα Σπουδών οργανώνεται σε 17 θεματικές ενότητες, που αντιστοιχούν στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), και απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες τεσσάρων (4) ηλικιακών επιπέδων: Νηπιαγωγείο έως Γ’ τάξη του Δημοτικού, Δ’ έως ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού, Γυμνάσιο και Λύκειο. Τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα επιτυγχάνονται μέσω προγραμμάτων δράσεων ενίσχυσης της ενεργού πολιτειότητας, εργαστηρίων δεξιοτήτων, επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, σχολικών δραστηριοτήτων και δράσεων που σχετίζονται με ημέρες αφιερωμένες σε θέματα αειφορίας και ενεργού πολιτείας, όπως η Ημέρα Αθλητισμού, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, και η Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας. Παρά την κατανομή των μαθησιακών αποτελεσμάτων σε τέσσερα(4) ηλικιακά επίπεδα, αυτά μπορούν να εφαρμοστούν σε δράσεις οποιασδήποτε ηλικιακής ομάδας. Επιπλέον, προτείνεται οι εκπαιδευτικές επισκέψεις να επικεντρώνονται στην προώθηση των 17 ΣΒΑ, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές και τις μαθήτριες να διερευνήσουν το περιεχόμενο των γνωστικών αντικειμένων, αναζητώντας συνδέσεις με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Η μεθοδολογική προσέγγιση του Προγράμματος Σπουδών εστιάζει στην ολιστική, διαθεματική και διεπιστημονική ανάλυση των θεμάτων, προκειμένου να αναδειχθεί η πολυπλοκότητα και η ποικιλία των παγκόσμιων προκλήσεων. Έτσι, οι μαθητές και οι μαθήτριες αναγνωρίζουν τα προβλήματα, σκέφτονται κριτικά για τις λύσεις τους, συνεργάζονται για να προτείνουν εναλλακτικές και εφαρμόζουν στρατηγικές που προάγουν τη βιωσιμότητα. Κάθε θεματική ενότητα μπορεί να διαχέεται μεταξύ των γνωστικών αντικειμένων, οδηγώντας στη διαμόρφωση ενός κοινού οράματος σε επίπεδο σχολικής μονάδας και κοινότητας, προωθώντας ουσιαστικά την επίτευξη των στόχων. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπαιδευτικοί, είτε ατομικά είτε σε ομάδες, είναι σημαντικό να ξεπεράσουν τα παραδοσιακά όρια των μαθημάτων και των θεματικών ενοτήτων, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας κατάλληλες δράσεις ενεργού και ολιστικού χαρακτήρα, πλήρως εναρμονισμένες με τους 17 ΣΒΑ.

Με αυτόν τον τρόπο, διαμορφώνεται ένα νέο οικοκοινωνικό εκπαιδευτικό περιβάλλον για βιώσιμη πολιτειότητα, όπου οι δράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας εμπλουτίζονται με νέα νοήματα, κοινωνικές πρακτικές και υλικές οντότητες. Οι δράσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σπουδών και όσες σχετικές σχεδιάζονται και υλοποιούνται από τους εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με τους μαθητές και τις μαθήτριες, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός σχολείου που ενσωματώνει την πολιτική/κοινωνική αυτενέργεια, τη συμμετοχικότητα και τη συμπερίληψη. Αυτό το μοντέλο ενθαρρύνει εξίσου τη γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική μάθηση, καθώς εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες αναπτύσσουν την ικανότητα και τη βούληση να συμμετέχουν κριτικά στις δημοκρατικές διαδικασίες. Έτσι, ενισχύεται η κριτική σκέψη και δημιουργείται ένα ανθεκτικό σχολείο που μπορεί να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις και να επιλύσει προβλήματα βιωσιμότητας σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

2. Επιδίωξη

Με τη συμμετοχή τους σε δράσεις ενεργού πολίτη που χαρακτηρίζονται από βιωματική, διερευνητική και αυθεντική μάθηση οι μαθητές και οι μαθήτριες:

α) Ευαισθητοποιούνται σχετικά με τα προβλήματα της κοινότητας (σχολικής, τοπικής και ευρύτερης),

β) σχεδιάζουν οργανωμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων,

γ) αναλαμβάνουν οργανωμένη δράση για την επίλυση ή την άμβλυνση των σχετικών προβλημάτων, με συνέπεια να καλλιεργούν και να ενισχύουν:

1. Την αυτογνωσία η οποία εξειδικεύεται ως αναγνώριση διαστάσεων της προσωπικότητας του/της μαθητή/τριας, ως εντοπισμός νέων ενδιαφερόντων και αξιοποίηση πολλαπλών ικανοτήτων σε διάφορους τομείς,

2. την ανοικτότητα σε νέες προκλήσεις και στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων,

3. την κριτική αμφισβήτηση, η οποία καλλιεργεί την ανάπτυξη κριτικής σκέψης επί απόψεων και πάσης φύσεως στερεοτύπων,

4. τη στοχο-προσήλωση και δέσμευση στην επίτευξη στόχων,

5. τη συνεργασία με άλλους/ες σε ζεύγη ή σε ομάδες (κοινωνικές δεξιότητες, αποδοχή, προσαρμοστικότητα, κριτική αμφισβήτηση προκαταλήψεων, ενίσχυση διομαδικών σχέσεων, δεξιότητες συμβιβασμού αλλά και διεκδίκησης, συνδιαμόρφωση κανόνων, ενίσχυση του θετικού σχολικού κλίματος),

6. το αίσθημα υποχρέωσης συμμετοχής στη δημοκρατική λήψη αποφάσεων και της ανάληψης πρωτοβουλιών εντός του κοινωνικού γίγνεσθαι,

7. την ανάδειξη ηθικών διαστάσεων για διάφορες επιλογές και δράσεις, καθώς και κοινών αξιών σε επίπεδο ομάδας,

8. τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ολοκληρωμένων σχεδίων δράσης, που ενισχύουν την επικοινωνία-συνεργασία, την κριτική σκέψη, την επίλυση προβλημάτων, τη λήψη αποφάσεων και την ανάληψη πρωτοβουλίας, με σκοπό να προάγουν την ποιότητα ζωής, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, την παροχή βοήθειας, τον σεβασμό και την προσφορά

Αναλυτική Απεικόνιση του Προγράμματος Σπουδών «Δράσεις Ενεργού Πολίτη»

Θεματικά Πεδία Γενικοί Στόχοι Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
  Οι μαθητές/τριες κατά τη διάρκεια της σχολικής τους εκπαίδευσης και μετά την ολοκλήρωσή της:

Νηπιαγωγείο - Α΄, Β΄, Γ΄ Δημοτικού

Οι μαθητές/τριες:

Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού

Οι μαθητές/τριες:

Γυμνάσιο

Οι μαθητές/τριες:

Λύκειο

Οι μαθητές/τριες:

1. Μηδενική Φτώχεια Συμμετέχουν ενεργά στις κοινότητές τους για την αναγνώριση των αιτιών και την αντιμετώπιση των συνεπειών της φτώ- χειας, υιοθετώντας ή στηρίζοντας πρωτοβου- λίες που προσφέρουν μακροχρόνιες και βιώσιμες λύσεις για τη μείωσή της, συμβάλ- λοντας ουσιαστικά στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Επιδεικνύουν ενσυναί- σθηση προς τους συναν- θρώπους που πλήττονται από τη φτώχεια και υπε- ρασπίζουν ενεργά την οικονομική δικαιοσύνη, υιοθετώντας πρακτικές και υλοποιώντας δράσεις που διασφαλίζουν ισότι- μη πρόσβαση σε πόρους, εκπαίδευση και ευκαιρί- ες για όλους/ες. Συζητούν παραδείγματα φτώχειας και ευημερίας στην τοπική κοινωνία μέσω ιστο- ριών, εικόνων και ειδήσεων, αναπτύσσοντας έτσι την κατανόηση των κοινωνικών προκλήσεων. Προσομοιώνουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μία οικογέ- νεια που ζει στα όρια της φτώ- χειας (τροφή, κατοικία, υγεία) και προτείνουν απλές λύσεις για τη βελτίωση της καθημε- ρινότητάς της, αναπτύσσοντας την ενσυναίσθηση και την ικα- νότητα εύρεσης λύσεων. Οργανώνουν και υλοποιούν δράσεις που προάγουν τη δικαιοσύνη, το μοίρασμα, την αλληλεγγύη και την καλοσύνη, τόσο εντός του σχολείου όσο και στην τοπική κοινότητα, ανακαλύπτοντας τη σημασία της παροχής βοήθειας σε όσους/ες έχουν ανάγκη. Παρουσιάζουν αιτίες της φτώ- χειας και τις επιπτώσεις της, μέσω συζητήσεων με ειδικούς και αναζήτησης πληροφοριών από ποικίλες πηγές. Συμμετέχουν σε εκστρατείες ή δράσεις ευαισθητοποίησης στην τοπική κοινότητα, όπως τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, τη διοργάνωση εκδηλώσεων ενημέρωσης ή την προώθηση δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης, προκειμένου να συμβάλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπι- ση της φτώχειας.. Παρουσιάζουν τις επιπτώσεις της φτώχειας στην ικανοποί- ηση βασικών αναγκών των παιδιών (όπως τροφή, εκπαί- δευση και υγεία) διατυπώνο- ντας συγκεκριμένες προτάσεις δράσεων με εκδηλώσεις παρουσία των γονέων. Παρουσιάζουν σε μα- θητικά συνέδρια μετά από ανάλυση, μελέτες περίπτωσης σχετικά με τη φτώχεια και την ευημερία σε επιλεγμένες χώρες. Αναδεικνύουν με άρθρα, βίντεο ή ηχητικά τις αι- τίες φαινομένων αστικής φτώχειας και εγκλημα- τικότητας μετά από την μελέτη περιπτώσεων. Συνεργάζονται με φορείς και οργανισμούς για την υποστήριξη ευάλωτων ατόμων και κοινοτήτων στην τοπική κοινωνία. Παρουσιάζουν έρευνες που σχετίζονται με την αύ- ξηση ή μείωση της φτώ- χειας σε τοπικό, εθνικό ή/ και παγκόσμιο επίπεδο. Συνεργάζονται με άλλα σχολεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα και φορείς για την πραγματοποίηση δρά- σεων καταπολέμησης της φτώχειας. Σχεδιάζουν και πραγματο- ποιούν σε συνεργασία με φορείς και υποστηρικτικές δομές, δράσεις ευκαιριών ενδυνάμωσης και ανθεκτι- κότητας των οικονομικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, με στόχο τη μείωση της έκθεσής τους σε παράγοντες κινδύνου. Σχεδιάζουν και πραγματο- ποιούν δράσεις ενημέρω- σης για την καταπολέμηση της φτώχειας σε τοπικό, εθνικό ή/και παγκόσμιο επίπεδο.

2 Μηδενική Πείνα

Συμμετέχουν ενεργά ή ηγούνται πρωτοβουλιών που στοχεύουν στη βελ- τίωση της επισιτιστικής ασφάλειας στις κοινότη- τές τους, όπως η οργά- νωση δράσεων συλλογής τροφίμων, η υποστήριξη της τοπικής γεωργίας και η προώθηση πολιτικών που διασφαλίζουν πρόσβαση σε θρεπτική τροφή για όλους/ες. Κατανοούν τις πρακτικές βιώσιμης γεωργίας και αναλαμβάνουν δράση για την προώθησή τους, υποστηρίζοντας μεθό- δους καλλιέργειας που μειώνουν τη σπατάλη τροφίμων, προστατεύ- ουν το περιβάλλον και συμβάλλουν στη μακρο- πρόθεσμη επισιτιστική ασφάλεια. Φροντίζουν τον σχολικό κήπο (όπου είναι διαθέσιμος) ή δη- μιουργούν έναν σχολικό κήπο δημιουργώντας τα δικά τους τρόφιμα. Μετά από συζήτηση με ειδι- κούς για τη σημασία της ισορ- ροπημένης διατροφής και της ανάγκης όλων για πρόσβαση σε υγιεινή τροφή, παρουσιάζουν σε εκδηλώσεις τα συμπεράσμα- τά τους. Προετοιμάζουν υγιεινά γεύ- ματα και τα προσφέρουν στην κοινότητα. Παρουσιάζουν εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης των υπολειμμάτων βρώσιμων προϊόντων (π.χ. ο πυρήνας της ελιάς) δίνοντας παραδείγματα σπατάλης τροφίμων. Αναλαμβάνουν δράσεις για την προώθηση της τοπικής παραγωγής, μέσω της δημιουργία σχολικών λαχανό- κηπων ή η στήριξη τοπικών παραγωγών αναλύοντας την αλυσίδα παραγωγής και κατα- νάλωσης και αναγνωρίζοντας τα στάδια από την καλλιέργεια μέχρι την κατανάλωση. Προωθούν την κατανάλωση τοπικών και εποχιακών προ- ϊόντων μέσω εκδηλώσεων, παρουσιάζοντας υπολογι- σμούς των τροφοχιλιομέτρων τροφίμων για να αναδείξουν τη σημασία της μείωσης του οικολογικού αποτυπώματος και την ανάγκη αύξησης της κατανάλωσης τοπικών προϊόντων. Οργανώνουν δράσεις ευαι- σθητοποίησης και συλλογής τροφίμων που περισσεύουν από νοικοκυριά και καταστή- ματα, τα οποία προσφέρουν σε οργανώσεις ή ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Συζητούν τη σύνδεση της μηδενικής σπατάλης με τη δυνατότητα δημιουργίας νέων προϊόντων από υπολείμματα τροφίμων και διερευνούν επαγγελματικές δυνατότητες που σχετίζονται με την κυκλι- κή οικονομία, όπως η παρα- γωγή κομποστοποιημένων λι- πασμάτων ή νέων προϊόντων από ανακυκλώσιμα υλικά, πραγματοποιώντας σχετικές δράσεις στο σχολείο. Παρουσιάζουν μετά από ανάλυση τις διαφορές στους ρόλους των μικροκαλλιεργητών και των μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων τις επι- πτώσεις των επιλογών στην παγκόσμια αγορά τροφίμων. Συνεργάζονται με φορείς που προωθούν δράσεις για τη μείωση της πείνας, συμμετέχοντας ενεργά στον σχεδιασμό, στην πραγματοποίηση και στην ενίσχυση των δράσεων. Πραγματοποιούν προ- γράμματα σύνδεσης αδι- άθετων προϊόντων από υπεραγορές με ευάλωτες ομάδες, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της πείνας. Παρουσιάζουν μετά από συζητήσεις με ειδικούς τη σύνδεση της μηδε- νικής σπατάλης με τη δυνατότητα δημιουργίας νέων προϊόντων και νέων επαγγελμάτων. Πραγματοποιούν δράσεις στην τοπική κοινωνία για την καταπολέμηση της πείνας και του υπο- σιτισμού, προτείνοντας βιώσιμες λύσεις. Παρουσιάζουν μετά από μελέτη σενάρια για την πρόληψη και μείωση των επιπτώσεων φυσικών κα- ταστροφών στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων, με στόχο τη διατήρηση της επισιτιστικής ασφάλειας. Κατασκευάζουν μοντέλα θερμοκηπίου και ελέγ- χουν τις παραμέτρους λειτουργίας του (μόνωση, παρουσία CO₂, ροή αέρα κ.τ.λ.) με σκοπό τη βέλτι- στη λειτουργία τους.
3 Καλή Υγεία και Ευημερία Προωθούν ενεργά υγιεινούς τρόπους ζωής στις κοινότητές τους, οργανώνοντας και συμμετέχοντας σε εκστρατείες ευαι- σθητοποίησης για την υγεία, υποστηρίζοντας την ψυχική υγεία και ενθαρρύνοντας τη συχνή σωματική άσκηση, την ισορροπημένη διατροφή και τις προληπτικές ιατρικές πρακτικές. Υπερασπίζονται την ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, υποστηρίζοντας πολι- τικές και πρωτοβουλίες που διασφαλίζουν ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από το κοινωνικοοικονομικό τους υπόβαθρο, έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές ιατρικές υπηρεσίες, πόρους ψυχικής υγείας και προγράμματα ευη- μερίας. Συμμετέχουν σε δραστηριότη- τες φυσικής άσκησης και δη- μιουργούν απλά προγράμματα άσκησης τα οποία παρουσιά- ζουν σε ειδικές εκδηλώσεις. Ετοιμάζουν υγιεινά γεύματα ή σνακ χρησιμοποιώντας προϊόντα από τον σχολικό λα- χανόκηπο και παρουσιάζουν σε εκδηλώσεις τις υγιεινές ομάδες τροφίμων. Κατασκευάζουν αφίσα με καταναλωτικές πρακτικές που προωθούν την καλή υγεία και ευημερία στη σχολική τους κοινότητα, αναγνωρίζοντας τις πληροφορίες στις ετικέτες προϊόντων. Κατόπιν διερεύνησης, ανα- πτύσσουν αφίσα με οδηγίες προσωπικής υγιεινής τις οποίες εφαρμόζουν σε καθημερινή βάση στο σχολείο (στη χρήση της τουαλέτας, στην τάξη, στα διαλείμματα, στα γεύματα και στην αυλή). Πραγματοποιούν δράσεις ευαισθητοποίησης για τις επιπτώσεις της χρήσης λιπα- σμάτων και φυτοφαρμάκων στο περιβάλλον και την υγεία, προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις για βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, βασισμένες σε στοιχεία που έχουν συλλέξει. Πραγματοποιούν εκστρατεία ενημέρωσης της σχολικής κοι- νότητας, εξηγώντας πώς να ερμηνεύουν τις πληροφορίες στις ετικέτες τροφίμων και πώς αυτές συνδέονται με τις συνήθειες υγιεινής διατροφής και την πρόληψη ασθενειών. Δημιουργούν και εφαρμόζουν προγράμματα για την πρόλη- ψη και προώθηση της υγείας και ευημερίας στην κοινότητά τους. Σχεδιάζουν και υλοποιούν εκ- στρατεία στη σχολική κοινό- τητα, σε συνεργασία με όμορα σχολεία, για την προώθηση της χρήσης ποδηλάτων για μι- κρές αποστάσεις, αναδεικνύ- οντας τα οφέλη της άσκησης και της μηδενικής περιβαλλο- ντικής επιβάρυνσης. Διοργανώνουν εκδη- λώσεις με ομιλητές που εμπνέουν το κοινό σε θέ- ματα υγείας και ευεξίας. Παρουσιάζουν μετά από ανάλυση έρευνες που συνδέουν τις επιπτώσεις της υγείας με συγκεκρι- μένες χημικές ουσίες και μορφές ρύπανσης. Προωθούν την υγεία και ευημερία στην κοινότητα και στο σχολείο με ομά- δα εθελοντών. Παρουσιάζουν σε μαθητικά συνέδρια στα- τιστικές αναλύσεις των αυτοκινητιστικών ατυ- χημάτων οργανώνοντας δράσεις πρόληψής τους. Παρουσιάζουν μετά από ανάλυση μελέτες οι οποίες εξετάζουν πώς η αύξηση του προσδόκιμου ζωής του ατόμου επηρεάζεται από την ευημερία και την ποιότητα ζωής. Διοργανώνουν δράσεις για να παρουσιάσουν στην τοπική και σχολική κοινό- τητα στρατηγικές για την καταπολέμηση επιδημιών και ενδημικών ασθενειών. Παρουσιάζουν μετά από ανάλυση τις απόψεις μαθητών/τριών από ένα ή περισσότερα σχολεία για θέματα που τους κάνουν να νιώθουν χαρούμενοι/ ες ή δυσαρεστημένοι/ες στο σχολικό περιβάλλον, καθώς και τις προτάσεις τους για αλλαγές.
SDG 4 Ποιοτική Εκπαίδευση Υπερασπίζονται και συμβάλλουν ενεργά στη δημιουργία συμπερι- ληπτικών μαθησιακών περιβαλλόντων που προ- σαρμόζονται στις ποικί- λες μαθησιακές ανάγκες, υποστηρίζουν την ισότιμη πρόσβαση σε εκ- παιδευτικούς πόρους και προάγουν μια κουλτούρα σεβασμού, αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ των μαθητών/τριών. Κάνουν πράξη τη διά βίου μάθηση αναζητώ- ντας ενεργά ευκαιρίες για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυ- ξη, συμμετέχοντας σε δράσεις εκπαίδευσης και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες της κοινό- τητας που προάγουν τη μάθηση. Συζητούν τους όρους της ποιοτικής και συμπεριληπτικής εκπαίδευσης και, συμβάλ- λοντας ατομικά και ομαδικά, πραγματοποιούν δράσεις για την προώθηση ενός κοινού οράματος για την εκπαίδευση. Δημιουργούν και υλοποιούν απλές δραστηριότητες και παιχνίδια που διδάσκουν τις βασικές έννοιες της αειφορίας, όπως η ανακύκλωση, η εξοικο- νόμηση νερού και η προστασία του περιβάλλοντος. Συμμετέχουν σε δραστηριό- τητες που σχετίζονται με τη φροντίδα της αισθητικής του σχολικού κτιρίου ή τη δημιουρ- γία δανειστικής βιβλιοθήκης. Διαμορφώνουν με όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας το όραμα του σχολείου τους για την ποιοτική εκπαίδευση και προσδιορίζουν τους ρόλους όλων για την επίτευξή του, δημιουργώντας μια αφίσα. Συγκεντρώνουν εκπαιδευ- τικό υλικό, όπως βιβλία και παιχνίδια, και συνεργάζονται με άλλα σχολεία ή οργανι- σμούς για τη διανομή τους σε σχολεία ή κοινότητες που χρειάζονται βοήθεια. Σχεδιάζουν και υλοποιούν δραστηριότητες αφιερω- μένες στην αειφορία, όπως εργαστήρια και εκθέσεις, και προσκαλούν μέλη της τοπικής κοινωνίας να συμμετέχουν και να συνεισφέρουν. Συμμετέχουν σε προ- γράμματα συνεργασίας με άλλα σχολεία, πανε- πιστημιακά ιδρύματα ή οργανισμούς για τη συ- γκέντρωση και διανομή εκπαιδευτικού υλικού σε σχολεία ή ιδρύματα σε άλλες χώρες. Πραγματοποιούν δρά- σεις που προάγουν τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και την ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών/τριών, με δραστηριότητες όπως παρουσιάσεις, εργα- στήρια, ή εκστρατείες ενημέρωσης. Παρουσιάζουν έργα ή εκθέσεις που προάγουν την ποιοτική και ισότιμη πρόσβαση στην εκπαί- δευση, μέσα από βίντεο ή ηχητικά παρέχοντας προτάσεις που αντιμε- τωπίζουν τις υπάρχουσες προκλήσεις. Παρουσιάζουν μετά από μελέτη, αντισταθμιστικά μέτρα και προτάσεις εκπαίδευσης ευάλωτων ομάδων, όπως των Ρομά ή των κρατούμενων, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες. Πραγματοποιούν εκδηλώ- σεις που αναδεικνύουν τη σχέση της ποιοτικής εκ- παίδευσης με τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής και της βιώσιμης ανάπτυξης. Δραματοποιούν σενάρια που αναδεικνύουν τον κίνδυνο κοινωνικού απο- κλεισμού λόγω υποεκπαί- δευσης και παρουσιάζουν θεατρικά δρώμενα σε σχολικές εκδηλώσεις ή στην τοπική κοινότητα, προκειμένου να ευαισθη- τοποιήσουν τους πολίτες.
5 Ισότητα των φύλων Προωθούν ενεργά τη συ- μπερίληψη των φύλων, συμμετέχοντας ή και οργανώνοντας δράσεις που αντιμετωπίζουν τις ανισότητες φύλου, αμφι- σβητούν πρακτικές διά- κρισης και υποστηρίζουν πολιτικές και προγράμ- ματα που διασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες για όλα τα άτομα, τόσο στο εκπαι- δευτικό πλαίσιο όσο και εκτός αυτού. Διαμορφώνουν και υπο- στηρίζουν την ενδυνά- μωση της ταυτότητας των ατόμων, αποδεικνύοντας ενεργά τη δυναμική που σχετίζεται με το φύλο, υπερασπιζόμενοι τον σεβασμό στη διαφορετι- κότητα συμμετέχοντας σε κοινωνικές δράσεις που προσεγγίζουν και αντι- μετωπίζουν με κριτικό και δυναμικό τρόπο τα κοινωνικά πρότυπα και στερεότυπα. Μελετούν χαρακτήρες σε ποικίλα κειμενικά είδη που παρουσιάζουν διαφορετικούς ρόλους φύλων και συζητούν πώς οι ρόλοι αυτοί αλλάζουν σε διάφορες χρονικές περιόδους και κοινωνικά περιβάλλοντα. Οργανώνουν δράσεις που προάγουν την ισότητα και τη συνεργασία μεταξύ αγοριών και κοριτσιών, αφού πρώτα καταγράψουν πιθανές δια- κρίσεις στα φύλα σχετικά με την ανάληψη ευθυνών και τη συμμετοχή σε δραστηριότητες και διερευνήσουν τις συνέπειές τους στην καθημερινότητα της σχολικής και τοπικής κοι- νότητας. Διοργανώνουν εκδηλώσεις ή εργαστήρια, όπου επιλέγουν σκηνές από ταινίες, διαφημί- σεις ή κινούμενα σχέδια για να εντοπίσουν περιορισμένους ρόλους ή αρνητικά στερεότυ- πα των φύλων και συζητούν τα ευρήματα με τους συμμα- θητές τους προτείνοντας προ- σεγγίσεις για την προώθηση της ισότητας των φύλων στην τοπική κοινωνία. Ενημερώνονται από φορείς για την εθνική νομοθεσία ισότητας των φύλων και προστασία των γυναικών και καταγράφουν στο πλαίσιο της σχολικής κοινότητας πιθανές πρωτοβουλίες με τη δημιουρ- γία αφισών ή τη διοργάνωση εκδήλωσης. Οργανώνουν και συμ- μετέχουν σε θεατρικά δρώμενα ή δραματο- ποιημένες σκηνές που εξετάζουν στερεότυπα φύλων, δίνοντας έμφαση στον τρόπο που αυτά επηρεάζουν την ταυ- τότητα και την ισότητα στην κοινωνία. Συμμετέχουν σε ανταλ- λαγές ή εικονικές συνα- ντήσεις με μαθητές από διαφορετικές κοινότητες ή χώρες, για να συγκρί- νουν τα στερεότυπα των φύλων και να προτείνουν λύσεις για την καταπολέ- μησή τους. Συνεργάζονται με φορείς που προάγουν την ισότη- τα των φύλων, καταπο- λεμούν τη βία κατά των γυναικών και βοηθούν τα θύματα έμφυλης βίας. Συμμετέχουν ως ομιλητές σε συζητήσεις με στόχο την αντιμετώπιση των βίαιων περιστατικών λόγω φύλου και/ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Διοργανώνουν δραστηρι- ότητες που ενισχύουν την ισότητα των φύλων στη σχολική τους κοινότητα και στην τοπική κοινωνία. Πραγματοποιούν δράσεις, μετά από ανάλυση δεδο- μένων που σχετίζονται με τη συνυπευθυνότητα των φύλων ως προς τα θέματα υγείας με έμφαση στη σεξουαλική υγεία.
6 Καθαρό νερό και αποχέτευση Συμμετέχουν σε πρωτο- βουλίες που προάγουν την εξοικονόμηση και βελτίωση της ποιότητας του νερού και των πρα- κτικών αποχέτευσης, υποστηρίζουν τη βιώσι- μη διαχείριση των υδάτι- νων πόρων και ευαισθη- τοποιούν την κοινότητα σε θέματα αποχέτευσης και υγιεινής. Επιδεικνύουν/ Αποδει- κνύουν με ενεργό τρόπο τη δέσμευση για την προστασία του περιβάλ- λοντος, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και δρά- σεις για την προστασία των υδάτινων πόρων και συμμετέχοντας σε δραστηριότητες καθαρι- σμού τοπικών περιοχών και σε εκστρατείες για την εξοικονόμηση νερού οι οποίες τονίζουν τη σημασία της διατήρησης καθαρών πηγών νερού και αποτελεσματικής διαχείρισης των απο- βλήτων. Χρησιμοποιούν απλά μέσα (όπως ποτήρια) για να μετρή- σουν πόσο νερό χρειάζονται για να πλύνουν τα χέρια τους, να ποτίσουν φυτά ή να καθαρί- σουν ένα τραπέζι, παρουσιάζο- ντας σε αντιπαραβολή το νερό που ξοδεύεται και το νερό που εξοικονομείται. Εξετάζουν τις βρύσες και τους σωλήνες στο σχολείο για διαρροές νερού και γράφουν επιστολή προς το σχολείο για να διορθώσουν τις βλάβες. Εντοπίζουν πηγές ρύπανσης του νερού (π.χ. σκουπίδια, χημικά) και αναλύουν τις συνέ- πειες για το φυσικό περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας πρωτοβουλίες ενημέρωσης, όπως αφίσες και δράσεις καθα- ρισμού, για την προστασία των υδάτινων πόρων στην τοπική τους κοινότητα. Εντοπίζουν παλαιές/παραδοσι- ακές πρακτικές συλλογής βρό- χινου νερού και τις κατασκευά- ζουν με απλά υλικά, τις οποίες παρουσιάζουν σε έκθεση και σε νέα μορφή μέσω της εκπαιδευ- τικής προσέγγισης STEAM. Ερευνούν πόσο νερό απαι- τείται για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων (π.χ. τρόφιμα, είδη ένδυσης) και, αναλύοντας τα δεδομένα, οργανώνουν δράσεις ενημέ- ρωσης στην κοινότητα για τις επιπτώσεις στη βιώσιμη κατανάλωση, προτείνοντας και συζητώντας λύσεις. Συγκρίνουν την κατανάλωση νερού στο σχολείο και στην τοπική τους κοινότητα με περιοχές όπου υπάρχει έλ- λειψη νερού, καταγράφοντας καθημερινές συμπεριφορές κατανάλωσης, και αναδεικνύ- ουν με ποικίλα μέσα τρόπους εξοικονόμησης νερού μέσα από δράσεις ευαισθητοποί- ησης. Ερευνούν την κατάσταση ενός υδάτινου αποδέκτη της περι- οχής τους (π.χ. λίμνη, ποτάμι), προκειμένου να εντοπίσουν παράγοντες που τον απειλούν και να οργανώσουν δράσεις ευαισθητοποίησης για την τοπική κοινωνία. Μετρούν την ποσότητα νερού που καταναλώ- νουν σε καθημερινές δραστηριότητες και φτιάχνουν υλικό που αναδεικνύουν πρακτι- κούς τρόπους μείωσης της ατομικής κατανάλω- σης νερού. Οργανώνουν πολυμε- σικές καμπάνιες (π.χ. μέσω βίντεο, ηχητικών και αφισών) για την ευαισθητοποίηση του σχολείου και της κοινότητας σχετικά με τη βιώσιμη χρήση του νερού και την παγκόσμια ανισότητα πρόσβασης σε καθαρό νερό. Παρουσιάζουν, μετά από μελέτη, διαδικασίες για την αρτιότερη δημι- ουργία αποχετευτικών συστημάτων Συλλέγουν δείγματα νερού και χρησιμοποιούν επιστημονικές μεθόδους για να αξιολογήσουν την ποιότητά του, αναλύοντας παραμέτρους όπως το pH, την αγωγιμότητα, τα επίπεδα μικροοργανισμών και πιθανών ρύπων. Συνεργάζονται με τοπι- κούς φορείς και οργανώ- νουν επίσκεψη σε εγκατα- στάσεις υδροδότησης (π.χ. υδραγωγεία, εργοστάσια επεξεργασίας νερού), όπου ερευνούν τις δια- δικασίες καθαρισμού και συμμετέχουν σε δράσεις καλύτερης διαχείρισης. Αναπτύσσουν συνερ- γασίες με σχολεία που βρίσκονται σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό ή σε ολο- κληρωμένο αποχετευτικό σύστημα, σχεδιάζοντας κοινές δράσεις για την ευαισθητοποίηση και την εξεύρεση λύσεων.
7 Φτηνή και Καθαρή Ενέργεια Προωθούν ενεργά και συμμετέχουν σε πρωτο- βουλίες που προάγουν τη χρήση βιώσιμων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υποστη- ρίζοντας έργα που μειώνουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και ενθαρρύνουν την υιοθέτηση καθαρών τε- χνολογιών ενέργειας στις κοινότητές τους. Επιδεικνύουν τη δέ- σμευσή τους για την εξοικονόμηση ενέργειας εφαρμόζοντας και προωθώντας πρακτικές εξοικονόμησης ενέργει- ας τόσο στο σπίτι τους όσο και στην κοινότητά τους, συμμετέχοντας σε δράσεις εκπαίδευσης σε μεθόδους μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και ελαχιστοποίησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αναγνωρίζουν τη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας, εντοπίζοντας καθημερινές πρα- κτικές στο σχολείο και στο σπίτι που συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης, και προτεί- νουν δράσεις για την ευαισθη- τοποίηση της κοινότητας. Συμμετέχουν σε απλές δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, όπως το κλείσιμο διακοπτών ρεύματος και την ορθολογική χρήση ηλεκτρικών συσκευών και συζητούν για την εξοικονό- μηση ενέργειας στην οικία τους και την σχολική κοινότητα με σκοπό την ευαισθητοποίηση στα θέματα αυτά. Πραγματοποιούν δράσεις ανά- δειξης εξοικονόμησης πόρων, αναγνωρίζοντας διαφορετικές πηγές ενέργειας, όπως ο ήλιος, ο αέρας και το κύμα, μέσα από παιχνίδια και δημιουργικές δραστηριότητες της εκπαιδευ- τικής προσέγγισης STEAM. Εφαρμόζουν στρατηγικές εξοικονόμησης ενέργειας στο σχολείο και στην οικία, όπως η σωστή χρήση ηλεκτρικών συσκευών και η αποφυγή σπατάλης ενέργειας, και καταγράφουν τις θετικές αλλαγές στους λογαριασμούς κατανάλωσης ενέργειας, δη- μιουργώντας έτσι κίνητρα για περαιτέρω βελτίωση. Σχεδιάζουν και υλοποιούν προγράμματα για την εφαρ- μογή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή ενέργεια, στο σχολείο ή στην κοινότητά τους, και οργανώ- νουν παρουσιάσεις για να ενη- μερώσουν τους συμμαθητές και τους γονείς σχετικά με τα οφέλη και την επίδρασή τους στο περιβάλλον. Ερευνούν και αναλύουν την κατανάλωση ενέργειας στην καθημερινότητά τους, συγκρί- νοντας τις συνήθειές τους με καλές πρακτικές εξοικονόμη- σης ενέργειας, και αναλαμβά- νουν δράσεις που μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας, ευαισθητοποιώντας την κοι- νότητα για την αναγκαιότητα αυτών των πρακτικών. Αναλύουν το ατομικό τους αποτύπωμα κατα- νάλωσης ενέργειας και προσδιορίζουν περιοχές για βελτίωση και εξοικο- νόμηση ενέργειας. Υλοποιούν καμπάνιες ευ- αισθητοποίησης σχετικά με τη σημασία της εξοι- κονόμησης ενέργειας και της χρήσης βιώσιμων πηγών ενέργειας στην κοινότητά τους. Εφαρμόζουν στρατηγι- κές για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτι- κότητας της σχολικής κοινότητας, προωθώ- ντας βιώσιμες λύσεις και ενέργειες για τη μείωση της κατανάλωσης ενέρ- γειας. Παρουσιάζουν σε συνερ- γασία με άλλα σχολεία και μετά από μελέτη την ενεργειακή απόδοση των σχολικών κτιρίων, προτεί- νοντας βελτιώσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας και την εφαρμογή ανανε- ώσιμων πηγών ενέργειας. Υλοποιούν σχέδια δράσης για την προώθηση της χρήσης βιώσιμων πηγών ενέργειας στην κοινότητά τους, περιλαμβάνοντας συνεργασίες με τοπικούς φορείς και σχολεία. Διεξάγουν σε συνεργασία με άλλα σχολεία, έρευνα ανάλυσης των στρατη- γικών των Δήμων στους οποίους ανήκουν για την προώθηση καθαρής ενέρ- γειας, προτείνοντας στρα- τηγικές για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή τους.
8 Αξιοπρεπής Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη Προωθούν ενεργά και συμμετέχουν σε δράσεις που βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας και υποστηρίζουν δίκαιες εργασιακές πρακτικές, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός περι- βάλλοντος εργασίας που σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Συμμετέχουν σε πρωτο- βουλίες που προάγουν τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονο- μική ανάπτυξη, ανα- λαμβάνοντας δράσεις για την ανάδειξη των προβλημάτων που απορ- ρέουν από την ανεργία και υπερασπίζοντας το αναφαίρετο δικαίωμα σε πλήρη, παραγωγική απασχόληση και αξι- οπρεπή εργασία για όλους/ες. Πραγματοποιούν μια «δια- σκεδαστική» έρευνα για να αποτυπώσουν τα επαγγέλματα που υπάρχουν στη σχολική τους μονάδα και την τοπική κοινότητα, αναγνωρίζοντας και συζητώντας τη σημασία τους στην καθημερινή ζωή. Αναδεικνύουν την ποικιλία και τη σημασία των επαγγελματιών που συναντούν καθημερινά στο σχολείο και την κοινότητα, δημιουργώντας μια έκθεση ή μια παρουσίαση με εικόνες και αφηγήσεις που δείχνουν πώς συμβάλλουν στην κοινωνία τους. Προσομοιώνουν τη λειτουργία μιας μικρής επιχείρησης, όπως ένα βιβλιοπωλείο της γειτονιάς, συμμετέχοντας ενεργά σε ρόλους και διαδικασίες (π.χ. πωλήσεις, εξυπηρέτηση πε- λατών), ώστε να κατανοήσουν την οικονομική δραστηριότητα και τη συνεργασία στην κοι- νότητα. Διερευνούν τις ανάγκες των εργαζομένων στη σχολική και την τοπική κοινότητα, πραγ- ματοποιώντας συνεντεύξεις με στόχο την καταγραφή εργασιακών συνθηκών, δικαι- ωμάτων και επαγγελματικής ανάπτυξης, και στη συνέχεια παρουσιάζουν τα ευρήματά τους με προτάσεις βελτίωσης για τις συνθήκες εργασίας. Μελετούν διάφορα επαγ- γέλματα στο πεδίο, κατα- γράφοντας τις εργασιακές συνθήκες και την ποιότητα ζωής των επαγγελματιών και των οικογενειών τους, και στη συνέχεια παρουσιάζουν τις διαφορές σε ευρωπαϊκό ή/και διεθνές επίπεδο μέσα από συ- ζητήσεις και παρουσιάσεις. Σχεδιάζουν και οργανώνουν προσομοιώσεις επιχειρημα- τικών δραστηριοτήτων και αναδεικνύουν μέσα από αυτές τις προσομοιώσεις σπάνια και υπό εξαφάνιση επαγγέλματα, εξετάζοντας τους λόγους που επηρεάζουν την επιβίωση τους στη σύγχρονη εποχή. Ερευνούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην αγορά εργασίας και τις συν- θήκες εργασίας, προτείνοντας πρακτικούς τρόπους μείωσης του επαγγελματικού ρίσκου που προκύπτει από περι- βαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις μέσω σχετικών δράσεων και εκστρατειών ενημέρωσης. Παρουσιάζουν τις ανά- γκες των εργαζομένων και εργοδοτών, μετά από μελέτη συγκεκρι- μένων επαγγελμάτων, προτείνοντας λύσεις για βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Συμμετέχουν με ομιλίες σε μαθητικά συνέδρια με θέμα τις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, αφού μελε- τήσουν παραδείγματα επιτυχημένων και ανε- πιτυχών στρατηγικών εργασίας σε πραγματικές αγορές. Πραγματοποιούν στο σχολικό επίπεδο σχέδια επιχειρηματικών δρα- στηριοτήτων, ενσωμα- τώνοντας αρχές κοινωνι- κής και περιβαλλοντικής ευθύνης. Παρουσιάζουν αναλύσεις νέων μορφών εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές πα- ραμέτρους. Παρουσιάζουν σε ενη- μερωτικές δράσεις τα αποτελέσματα της μελέτης τους σχετικά με το πώς το επάγγελμα που επιθυμούν να ακολουθήσουν μπορεί να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνι- κή υπευθυνότητα. Παρουσιάζουν τα πορί- σματά τους σε δημόσιες εκδηλώσεις ή δράσεις ευαισθητοποίησης στην κοινότητά τους, αναδει- κνύοντας τη σύνδεση της καινοτομίας, της επιχει- ρηματικότητας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας με την προώ- θηση της αξιοπρεπούς εργασίας και της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, ενθαρρύνοντας τη συμμε- τοχή των πολιτών και των τοπικών φορέων. Παρουσιάζουν σε έκθεση ανοικτή προς την τοπική κοινωνία κριτήρια για την υποστήριξη δίκαιων συν- θηκών εργασίας και την προστασία της παραγωγής από περιβαλλοντικούς κινδύνους, ενισχύοντας τον ρόλο των υπεύθυνων καταναλωτών.
9 Βιομηχανία, Καινοτομία και Υποδομές Καλλιεργούν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και προωθούν την και- νοτομία, συμμετέχοντας σε έργα που συνδέουν τη βιώσιμη ανάπτυξη με τη βιομηχανία και τις υποδομές, εφαρμόζο- ντας τεχνολογικές λύσεις για τις ανάγκες της κοινωνίας. Αναλύουν τη σημασία των βιώσιμων υποδο- μών για την οικονομική ανάπτυξη και τη βελ- τίωση της ποιότητας ζωής, υποστηρίζοντας παράλληλα δράσεις που προάγουν την πράσινη τεχνολογία και καινοτόμες πρακτικές στη βιομηχανία και στην κοινότητά τους. Καταγράφουν πόσοι συμμαθη- τές/τριες, φίλοι, συγγενείς κι- νούνται πεζοί ή χρησιμοποιούν ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους, εντοπίζουν εμπόδια και δυσκολίες κατά τη μετακίνησής τους από το σπίτι στο σχολείο με ποδήλατο ή περπατώντας και παρουσιάζουν προτάσεις για την άρση των εμποδίων μετακίνησης στην τοπική κοινότητα με τα πόδια ή με τη χρήση ποδηλάτου. Δραματοποιούν τις δραστηριό- τητες της καθημερινότητας στο πλαίσιο σεναρίου μη πρόσβα- σης στην ηλεκτρική ενέργεια. Υλοποιούν τις ιδέες τους σε ομάδες και παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους στην τάξη ή στη σχολική κοινότητα αφού εξερευνήσουν και αναγνωρί- σουν εναλλακτικούς τρόπους επαναχρησιμοποίησης διαφό- ρων υλικών και προϊόντων. Συσχετίζουν τις εκπομπές CO₂ και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους των μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα και αναλύουν τις περιβαλλοντικές επιπτώ- σεις τους παρουσιάζοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και προτείνοντας εναλλακτικές μορφές μετακί- νησης που είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον. Διοργανώνουν ανοιχτή συζή- τηση με ειδικούς επιστήμονες σχετικά με την προσβασιμό- τητα και τη βιωσιμότητα των μεταφορικών μέσων στην το- πική κοινότητα, εκφράζοντας απόψεις και προτείνοντας λύσεις για τη βελτίωση των υποδομών μεταφοράς. Προτείνουν συγκεκριμένες ενέργειες πρόληψης για την αποτροπή ή τον περιορισμό των επιπτώσεων από τις πλημμύρες αφού διερευ- νήσουν την πλημμυρική επικινδυνότητα σε πεδινές και οικιστικές περιοχές. Σχεδιάζουν και παραδίδουν ένα πλάνο ψηφιακής αναβάθ- μισής της σχολικής μονάδας, αφού αξιολογήσουν τις ψηφι- ακές υποδομές του σχολικού κτηρίου. Οργανώνουν δράσεις της σχολικής κοινότητας για τη μετατροπή του σχολείου τους σε αειφόρο αναλαμβάνοντας σε ομάδες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Παράγουν δημιουργίες (λ.χ. εικαστικές, ψηφι- ακές, κ.τ.λ.) στις οποίες αποτυπώνεται το όραμά τους για έναν κόσμο με μέσα μεταφοράς χωρίς τη χρήση ορυκτών καυ- σίμων. Πραγματοποιούν ομιλίες σε μαθητικά συνέδρια με θέμα τη βελτίωση των τοπικών υποδομών, όπως η αναβάθμιση των σχολικών εγκαταστά- σεων ή η δημιουργία λύσεων για την ενέργεια και την πρόσβαση στο νερό, βασιζόμενοι/ες σε έρευνες. Σχεδιάζουν, οργανώνουν και πραγματοποιούν «πράσινες γωνιές» και παρεμβάσεις πρακτικών βιοκλιματικής αρχιτε- κτονικής στο σχολείο τους. Διοργανώνουν μαθητικό διαγωνισμό σχεδιασμού καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση αυθε- ντικών προβλημάτων. Συγκρίνουν τα περιβαλ- λοντικά αποτελέσματα μεταξύ ενός κτιρίου με βιοκλιματικές παρεμβά- σεις και ενός κτιρίου με ενεργοβόρα συστήματα ψύξης-θέρμανσης και προτείνουν παρεμβάσεις για την ενεργειακή και περιβαλλοντική βελτίωση των υποδομών του σχο- λείου τους. Σχεδιάζουν και οργα- νώνουν καινοτόμες πρακτικές, σε συνεργασία με σχετικούς φορείς, για την αναβάθμιση των υποδομών του σχολείου τους προς μια βιώσιμη κατεύθυνση. Προτείνουν στις τοπικές αρχές, δράσεις στην περι- οχή τους αξιολογώντας τα πρότυπα ανάπτυξης που ισχύουν και τη φέρουσα ικανότητα του τοπικού περιβάλλοντος. Εξετάζουν/μελετούν περιπτώσεις βιομηχανιών και εφευρέσεις που έχουν μετασχηματίσει τον τρόπο οργάνωσης της παραγω- γής και της εργασίας με την εισαγωγή πράσινης τεχνολογίας και άλλων καινοτόμων πρακτικών ή συντελούν στην αντι- μετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
10 Λιγότερες Ανισότητες Προωθούν ενεργά τις ισότιμες ευκαιρίες, συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες που αντιμετωπίζουν και μειώνουν τις ανισότητες στην εκπαίδευση, την απασχόληση και τις κοι- νωνικές υπηρεσίες. Επιδεικνύουν τη δέσμευ- σή τους για συμπερί- ληψη, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες που προάγουν τη δι- αφοροποίηση και την ένταξη, αμφισβητώντας ενεργά τις συμπεριφορές διάκρισης και υποστηρί- ζοντας δίκαιες πρακτικές στις κοινότητές τους. Παρουσιάζουν διαφορές και ομοιότητες στις ευκαιρίες που έχουν παιδιά ανά τον κόσμο, χρησιμοποιώντας τη Διακή- ρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού του ΟΗΕ. Δημιουργούν και συμμετέχουν σε δραστηριότητες που προ- άγουν τη συνεργασία και την αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των παιδιών μέσα από την πραγμα- τοποίηση εκδηλώσεων. Πραγματοποιούν δράσεις για να βοηθήσουν όλοι/ες όλα τα παιδιά να έχουν ίσες ευκαιρίες στο παιχνίδι και στις δραστηρι- ότητες του σχολείου τους. Ταξινομούν αγαθά με βάση τη σημασία τους για την καθημε- ρινή ζωή και αιτιολογούν τις επιλογές τους, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα σε αφίσα. Ερμηνεύουν την έννοια της ανισότητας και των μη ίσων ευκαιριών μέσα από παραμύθια και μύθους, δημιουργώντας τις δικές τους ιστορίες, τις οποίες παρουσιάζουν σε σχολικές εκδηλώσεις . Παρουσιάζουν προτάσεις εξάλειψης ανισοτήτων που παρατηρούν με βάση τη Διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Οργανώνουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την προώθηση της ισότητας ευκαιριών στην εκπαίδευση την τροφή, την υγεία και την ασφάλεια, χρησιμοποιώντας αφίσες και ενημερωτικά φυλλάδια. Συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες που προά- γουν τη συνεργασία μεταξύ παιδιών από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα, αποτυπώνοντας τις εμπειρίες τους σε μια παρουσίαση. Η Ε τάξη μένει ακάλυπτη Παρουσιάζουν στην τοπική κοινότητα ή σε μαθητικά συνέδρια την ιστορική προέλευση των ανισοτήτων και τις συ- γκρίνουν με την αποτύ- πωση των διεκδικήσεων και δικαιωμάτων διαφό- ρων κοινωνικών ομάδων και οργανώσεων. Διενεργούν συνεντεύξεις με μέλη της κοινότητάς τους ή άτομα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και αναλύουν περιπτώ- σεις ανισοτήτων στην εκπαίδευση και την απασχόληση ή προσω- πικές ιστορίες τους που είτε έχουν ευνοηθεί είτε έχουν υποστεί διακρί- σεις, παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους σε σχολικές εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση της κοινότητας. Προτείνουν βελτιώσεις για την ενίσχυση της δίκαιης μεταχείρισης και συμμετοχής στο πλαίσιο των πολιτικών συμπερί- ληψης και ισότητας (π.χ. στο σχολείο). Εκπονούν και παρουσιά- ζουν μελέτες περιπτώσε- ων που αναλύουν ανισότη- τες σε διάφορους τομείς, όπως η εκπαίδευση και η εργασία και προτείνουν στρατηγικές για τη μείωσή τους. Σχεδιάζουν και υλοποιούν εκστρατείες ή δράσεις που στοχεύουν στην ευαι- σθητοποίηση για θέματα ανισοτήτων και συμπε- ρίληψης, σε συνεργασία με τοπικές οργανώσεις ή φορείς. Αναλύουν και προτείνουν πολιτικές ή πρωτοβουλίες που μειώνουν τον κοινωνι- κό αποκλεισμό, ενισχύουν την κοινωνική ένταξη και την ισότητα ευκαιριών σε τοπικό επίπεδο, και παρουσιάζουν τα αποτελέ- σματα στην κοινότητα. Οργανώνουν και πραγμα- τοποιούν δράσεις ευαι- σθητοποίησης, ενημέρω- σης ώστε να αναδειχθούν τρόποι καταπολέμησης των ανισοτήτων εντός της διεθνούς κοινότητας στο πλαίσιο της παγκοσμιο- ποίησης.
11 Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες Συμμετέχουν σε δράσεις που προάγουν τον βιώ- σιμο πολεοδομικό σχε- διασμό, συνεισφέροντας με ιδέες για τη βελτίωση των δημόσιων χώρων, τη μείωση των αποβλή- των και την αναβάθμιση των συγκοινωνιών στις κοινότητές τους. Υποστηρίζουν πρωτο- βουλίες που εστιάζουν σε ενεργειακές αειφο- ρικές πρακτικές, την πρόληψη από φυσικές καταστροφές και την ανάπτυξη πράσινων χώ- ρων σε αστικές περιοχές, προάγοντας ανθεκτικές και βιώσιμες πόλεις. Σχεδιάζουν και συμμετέχουν σε δράσεις καθαριότητας και φροντίδας του σχολικού χώρου ή της γειτονιάς τους και αναφέρουν πρακτικές που συνεισφέρουν στη βελτίωση της κοινότητας. Διοργανώνουν συναντήσεις με άτομα της τρίτης ηλικίας που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη γειτονιά του σχολείου και αξι- οποιούν τις αφηγήσεις τους σε συνδυασμό με οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό για την αποτύ- πωση βιώσιμων ή μη οικιστικών αλλαγών στο πέρασμα των χρόνων. Εντοπίζουν περιπτώσεις και καταγράφουν τους λόγους για τους οποίους κρίνουν ότι είναι ακατάλληλη η χρήση χώρου για παιχνίδι, άθληση, ψυχαγωγία (λ.χ. παιδικής χαράς, πάρκου και αδόμητων ελεύθερων χώρων) στη γειτονιά τους με σκοπό να κοινοποιήσουν τις λύσεις που προτείνουν για την αποκατάστασή τους στην τοπι- κή κοινωνία. «Υιοθετούν» έναν από τους χώρους/ μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους και αναλαμβάνουν εθελοντική δράση σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές για την προστα- σία του. Αποτυπώνουν κοντά στο σχολείο τους σημεία (λ.χ. εγκαταλειμμένο οικόπεδο στη γειτονιά, πεζοδρόμιο, κ.ά.) όπου γίνεται ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων και εξετάζουν αν υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός κάδων απορριμμάτων και σημεία συλλογής των ανα- κυκλωμένων απορριμμάτων στους χώρους που κινούνται και τους επισκέπτονται προ- κειμένου να κάνουν προτάσεις βελτίωσης της διαχείρισης των απορριμμάτων στις δημοτικές αρχές. Χαρτογραφούν τη γειτονιά τους με σκοπό να εντοπίσουν σημεία επικίνδυνα είτε για την πρόκληση ατυχημάτων είτε λόγω του ότι είναι εκτεθει- μένα σε φυσικούς κινδύνους (π.χ. πλημμυρικά φαινόμενα). Σχεδιάζουν και πραγματοποι- ούν αισθητικές παρεμβάσεις (λ.χ. φύτευση) σε συνεργασία με φορείς της κοινότητας σε κατάλληλα σημεία και κατα- θέτουν προτάσεις βελτίωσης του δομημένου περιβάλ- λοντος (π.χ. αναβάθμιση ελεύθερων χώρων, εγκαταλε- λειμμένων κτιρίων). Σχεδιάζουν και πραγματο- ποιούν δράση εξέτασης του βαθμού καθολικής πρό- σβασης σε ασφαλείς, χωρίς αποκλεισμούς πράσινους και δημόσιους χώρους της γει- τονιάς τους, ξεκινώντας από το σχολείο τους, προτείνουν λύσεις και ευαισθητοποιούν την τοπική κοινότητα. Πραγματοποιούν δράση αποτύπωσης όλων των χώρων χώρων/ μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους και αναλαμβάνουν εθελοντική δράση σε συνερ- γασία με τις τοπικές αρχές για την προστασία τους. Οργανώνουν ποδηλατοδρομία την ημέρα του Αθλητισμού, αφού προηγηθεί η συνεργα- σία και επίσκεψη της τοπικής τροχαίας στο σχολείο για σχετική ενημέρωση. Χρησιμοποιούν προγράμματα ρομποτικής ώστε στον πολεο- δομικό σχεδιασμό μίας πόλης να τοποθετηθούν σημεία συλλογής και απόθεσης ανα- κυκλώσιμων υλικών. Διερευνούν τις ανάγκες της κοινότητας για την εξασφάλιση επαρκούς, ασφαλούς και προσιτής στέγασης και βασικών υπηρεσιών με βιώσιμο τρόπο, διοργανώνοντας δημόσιες συζητήσεις και συμμετοχικές συνεδρίες με μέλη της κοινότητας. Μελετούν καλές πρακτι- κές και δεσμεύσεις που υιοθετούνται και εφαρ- μόζονται σε διεθνές επί- πεδο για την ορθολογική διαχείριση απορριμμά- των, δημιουργώντας ενημερωτικές εκστρατεί- ες που ευαισθητοποιούν την κοινότητα. Επικοινωνούν με φορείς της τοπικής κοινωνίας και συνεργάζονται για τον σχεδιασμό μιας αειφόρου κοινότητας, διοργανώνοντας εκδη- λώσεις και παρουσιάσεις που προβάλλουν τις προ- τάσεις τους μέσω τεχνών και ψηφιακών μέσων. Ερευνούν και καταγρά- φουν τα αίτια των πλημ- μυρών σε συγκεκριμένες αστικές και παράκτιες περιοχές, παρουσιάζο- ντας τα ευρήματά τους στην τοπική κοινωνία και καταθέτοντας προτάσεις πρόληψης. Ερευνούν και αποτυ- πώνουν τις υποδομές ενέργειας, ύδρευσης, απο- χέτευσης και διαχείρισης οικιακών αποβλήτων στην περιοχή τους, καταθέ- τοντας παρεμβάσεις και προτάσεις που βασίζονται στην αρχή της μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης. Δημοσιοποιούν τα ευρή- ματά τους στην κοινότητα, δημιουργώντας ένα ολιγόλεπτο βίντεο για να παρουσιάσουν το όραμά τους σχετικά με τις υποδο- μές και το συγκοινωνιακό δίκτυο μιας αειφόρου κοινότητας, όπου τα μέσα μεταφοράς είναι ασφαλή, προσιτά και προσβάσιμα για όλους/ες. Ερευνούν και συγκρίνουν πόλεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, εντοπίζοντας ομοιότητες και διαφορές στον αστικό τρόπο ζωής και την καθη- μερινότητα, μοιράζοντας τις σκέψεις τους για την αστική ζωή μέσω διάφο- ρων μορφών τέχνης όπως ζωγραφική, μουσική, λογοτεχνία, ποίηση και κινηματογράφος. Προσκαλούν εκπρόσωπο του δήμου της υπηρεσίας καθαριότητας της πόλης και συζητούν μαζί του για τη διαχείριση των απο- βλήτων και απορριμμάτων του Δήμου, συγκεντρώνο- ντας ιδέες και προτάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης. Ενημερώνουν τη σχολική κοινότητα για την κυκλική οικονομία και οργανώνουν ανταλλακτικό μπαζάρ στον προαύλιο χώρο του σχολείου, υλοποιώντας την αρχή της επαναχρησι- μοποίησης, προάγοντας τη βιώσιμη κατανάλωση και την αλληλεγγύη.
12 Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή Προωθούν ενεργά και συμμετέχουν σε πρα- κτικές που προάγουν τη βιώσιμη κατανάλωση, μειώνοντας τα απόβλη- τα, ανακυκλώνοντας και υποστηρίζοντας προϊό- ντα και υπηρεσίες που δίνουν προτεραιότητα στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Συμμετέχουν σε δράσεις που επικεντρώνονται στη βελτίωση της απο- τελεσματικής χρήσης των πόρων, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας στρατηγικές για τη μεί- ωση της κατανάλωσης ενέργειας και νερού, και προάγοντας τη χρήση ανανεώσιμων πόρων στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Σχεδιάζουν και πραγματο- ποιούν δράση μείωσης και κατάλληλης αξιοποίησης (ανακύκλωση, επαναχρησιμο- ποίηση, κομποστοποίηση) των απορριμμάτων/ αποβλήτων στην τάξη τους ή/και το σχο- λείο τους, παρακολουθώντας την πρόοδό της. Δημιουργούν καλλιτεχνικά ή/ και πρακτικά αντικείμενα από ανακυκλωμένα υλικά και τα εκ- θέτουν στην τοπική κοινότητα. Σχεδιάζουν και πραγματοποι- ούν δράση δημοσιοποίησης των πρακτικών μείωσης και κατάλληλης αξιοποίησης απορ- ριμμάτων/ αποβλήτων στην τοπική κοι- νότητα. Συγκρίνουν την πρακτική αξιοποίησης αντικειμένων μιας χρήσης με τα αντίστοιχα πολ- λών χρήσεων και περιγράφουν καταστάσεις που μπορούν αντί για αντικείμενα μιας χρήσης να χρησιμοποιούν αντικείμενα πολλών χρήσεων με στόχο τη βιώσιμη χρήση πόρων. Πραγματοποιούν δράση στην τάξη τους και στο σχολείο τους με στόχο τη μείωση κατανάλω- σης ενέργειας και νερού. Υπολογίζουν το οικολογικό τους αποτύπωμα και σχεδι- άζουν δράσεις που αποσκο- πούν στη μείωσή του. Πραγματοποιούν έρευνα σχε- τικά με φιλικά και μη φιλικά προϊόντα ως προς το περιβάλ- λον και την αποτελεσματική χρήση φυσικών πόρων και πραγματοποιούν δράση διά- χυσης εναλλακτικών λύσεων για βασικά, συχνόχρηστα προϊόντα. Πραγματοποιούν δράση στο σχολείο και την ευρύτερη κοινότητά τους με στόχο τη μείωση κατανάλωσης ενέργει- ας και νερού. Σχεδιάζουν και πραγματο- ποιούν δράση/καμπάνιας ευαισθητοποίησης για την ενημέρωση των μαθητών/ τριών του σχολείου σχετικά με την υπεύθυνη κατανάλωση. Σχεδιάζουν και οργα- νώνουν μία επιχειρη- ματική δραστηριότητα παραγωγής και πώλησης βιώσιμων προϊόντων στη σχολική κοινότητα. Μελετούν στο πεδίο και καταγράφουν μια επιχει- ρηματική ή βιομηχανική δραστηριότητα που εφαρμόζει πρακτικές αειφορίας, αναδεικνύ- οντας τη σημασία και τον αντίκτυπό της στην τοπική κοινωνία μέσα από παρουσιάσεις και εκδηλώσεις ευαισθητο- ποίησης. Συγκρίνουν το οικολο- γικό αποτύπωμα διαφο- ρετικών καταναλωτικών συμπεριφορών με κριτήρια την περιβαλ- λοντική βιωσιμότητα και τις ανάγκες των μελλοντικών γενεών και πραγματοποιούν δράση διάχυσης των συμπε- ρασμάτων τους στην ευρύτερη κοινότητα. Σχεδιάζουν και πραγ- ματοποιούν δράση ευ- αισθητοποίησης για την ενημέρωση της τοπικής κοινότητας του σχολείου σχετικά με την υπεύθυνη κατανάλωση. Προσομοιώνουν μέσα της χρήσης ρομποτικών συστημάτων τα βασικά στάδια παραγωγής και διάθεσης ενός προϊό- ντος. Αναλύουν και συγκρίνουν τον κύκλο παραγωγής και ζωής διαφόρων προϊόντων (π.χ. αγροτικά προϊόντα, ρούχα, κινητά τηλέφωνα), αξιολογώντας τον ρόλο του τρόπου ζωής στην αειφόρο ή μη πα- ραγωγή και κατανάλωση προτείνοντας σε μαθητικά συνέδρια ή ενημερωτικές εκδηλώσεις συγκεκριμένες δράσεις ή πολιτικές για τη βελτίωση των καταναλω- τικών συνηθειών. Σχεδιάζουν και διενεργούν έρευνα στο σχολείο και στην τοπική κοινότητα σχετικά με θέματα που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και την περιβαλ- λοντική βιωσιμότητα, ανακοινώνοντας τα απο- τελέσματα στην κοινότητα με σκοπό την ευαισθητο- ποίηση. Οργανώνουν δράση ενημέρωσης στην τοπική κοινωνία για τις κοινωνι- κές, οικονομικές και πε- ριβαλλοντικές επιπτώσεις του τρόπου ζωής, αναδει- κνύοντας διαστάσεις που οδηγούν τους πολίτες να επαναξιολογήσουν και να ιεραρχήσουν τις κατανα- λωτικές τους συνήθειες. Δραματοποιούν ρόλους οικονομικών συστημάτων (π.χ. παραγωγούς, δια- φημιστές, καταναλωτές, υπεύθυνους διαχείρισης αποβλήτων) με σκοπό την αξιολόγηση και κριτική ανάλυση οικονομικών συ- στημάτων (π.χ. οικονομι- κής ανάπτυξης, πράσινης και κυκλικής οικονομίας).
13 Δράση για το Κλίμα Προωθούν ενεργά και συμμετέχουν σε προ- σπάθειες περιορισμού της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζοντας πρωτο- βουλίες και δράσεις που μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκη- πίου, προάγουν την ανανεώσιμη ενέργεια και ενθαρρύνουν βιώσιμες πρακτικές στις κοινότη- τές τους. Συμμετέχουν σε έργα που επικεντρώνονται στην ενίσχυση της προσαρμοστικότητας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής υιοθετώντας και εφαρ- μόζοντας δράσεις όπως η δημιουργία πράσινων χώρων, η βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων και η προώθηση βιώσι- μων γεωργικών πρακτι- κών και η προβολή της συσχέτισή της με την ανθρώπινη υγεία. Συζητούν για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της και δημιουργούν για παρά- δειγμα φωτογραφικό κολλάζ στο οποίο αποτυπώνεται πώς η κλιματική αλλαγή μεταμορ- φώνει θαλάσσια και χερσαία περιβάλλοντα (π.χ. φαινόμενα ξηρασίας, άνοδος στάθμης υδάτων, ξενικά είδη κ.λπ.). Δραματοποιούν καταστάσεις (παιχνίδι ρόλων) για να εκτιμή- σουν και νοιώσουν τις επιπτώ- σεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία (π.χ. αγρότης σε περιοχή με λειψυδρία ή κίνδυνο ερημοποίησης). Σχεδιάζουν και κατασκευάζουν μικρά έργα πράσινης τεχνολο- γίας (π.χ. ανεμογεννήτρια, ένα ηλιακό φούρνο κ.τ.λ.). Σχεδιάζουν και πραγματοποι- ούν δράσεις «πρασινίσματος» του σχολείου τους. Χρησιμοποιούν λογισμικά για να συνδέσουν τα περιβαλλοντι- κά προβλήματα με την κλιματι- κή αλλαγή και να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της στο κλίμα και στον καιρό μίας συγκεκρι- μένης περιοχής. Αναλύουν τις βασικές αιτίες και επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και συζητούν τρό- πους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο σχολείο και στο σπίτι. Ερευνούν πώς το ατομικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα επηρεάζει τις ζωές των αν- θρώπων και το περιβάλλον σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και ανακοινώνουν τα συμπεράσματά τους σε επίπε- δο σχολείου. Συμμετέχουν σε προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθη- τοποίησης, προωθώντας τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο σχολείο τους και στην τοπική κοινότητα. Σχεδιάζουν και υλοποιούν μικρές δράσεις προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματι- κής αλλαγής, όπως η διατή- ρηση νερού ή η βελτίωση των σχολικών κήπων. Οργανώνουν μία δράση ευαισθητοποίησης, ενημέ- ρωσης για την προστασία του κλίματος και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής στο σχολείο και την τοπική κοινό- τητα αξιοποιώντας διάφορους τρόπους και μέσα (π.χ. ένα τραγούδι για το κλίμα, δρώ- μενα κ.τ.λ.). Σχεδιάζουν και πραγματοποι- ούν δράση, συνεργαζόμενοι με επιστήμονες και φορείς, ώστε να προτείνουν λύσεις για την αντιμετώπιση προβλημά- των που εμφανίζονται στον τόπο τους, όταν εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα λόγω κλιματικής κρίσης. Διεξάγουν έρευνα για να προτείνουν συγκεκρι- μένους τρόπους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην κοινότητά τους, παρουσιάζοντας τα απο- τελέσματα σε δράσεις ευαισθητοποίησης και προωθώντας βιώσιμες πρακτικές. Αναλύουν μελέτες περίπτωσης για την επικινδυνότητα των καταστροφών λόγω κλιματικής αλλαγής και διοργανώνουν δράσεις ενημέρωσης στην κοι- νότητα. Συμμετέχουν ενεργά σε προγράμματα ανθε- κτικότητας στο κλίμα, προωθώντας πράσινες υποδομές, σχολικούς κήπους και βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, με παράλληλες εκπαιδευτι- κές δράσεις για μαθητές μικρότερων ηλικιών. Συνεργάζονται με επι- στήμονες και φορείς για να μελετήσουν σενάρια κλιματικής αλλαγής και να ανακοινώσουν τα ευρήμα- τά τους, συμμετέχοντας σε δημόσιες συζητήσεις. Οργανώνουν δράσεις αλληλεγγύης για την υποστήριξη ανθρώπων που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή. Αναλαμβάνουν την ενημέρωση της τοπικής κοινότητας σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τον κίνδυνο καταστροφών. Διεξάγουν έρευνα για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και τις στρατη- γικές αντιμετώπισης και δημοσιοποιούν τα αποτε- λέσματα.
14 Ζωή στο Νερό Συμμετέχουν σε δράσεις προστασίας των θαλάσ- σιων οικοσυστημάτων, με έμφαση στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης μέσω καθαρισμών παρα- λιών, ενημερωτικών κα- μπανιών και προώθησης βιώσιμων πρακτικών στη χρήση πλαστικού. Συμμετέχουν σε έργα που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων και στην πρόληψη της ρύπανσης, εφαρμόζοντας δράσεις όπως η καταγραφή πηγών ρύπανσης και η υλοποίηση ενημερωτι- κών προγραμμάτων για την τοπική κοινότητα. Συζητούν για τη σημασία του νερού και των θαλάσσιων ορ- γανισμών για τη ζωή στη γη. Συμμετέχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες (π.χ., ζωγρα- φική, παραμύθια) που αναδει- κνύουν την αξία των καθαρών θαλασσών και των υδάτινων περιβαλλόντων. Συμμετέχουν σε δράσεις ευαισθητοποίησης, όπως ο καθαρισμός μιας ακτής ή μιας τοπικής λίμνης. Διερευνούν με βάση μελέτες περίπτωσης (π.χ. οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι χελώνες από τη ρύπανση) τους κινδύ- νους που αντιμετωπίζει η ζωή στο νερό και διατυπώνουν προ- τάσεις ή/και πραγματοποιούν μικρής κλίμακας δράσεις μείω- σης της θαλάσσιας ρύπανσης. Επισκέπτονται τοπικά γραφεία φορέων σχετικών με τη θάλασ- σα ή/και το γλυκό νερό (π.χ. λιμεναρχείο, ενυδρείο) για να ενημερωθούν ή/και να πραγ- ματοποιήσουν συνεντεύξεις για τις προσπάθειες πρόληψης και μείωση όλων των μορφών ρύπανσης των υδάτων. Ερευνούν τις βασικές αιτίες της θαλάσσιας ρύπανσης και προτείνουν καθημερινές πρα- κτικές μείωσης της ρύπανσης από πλαστικά και απόβλητα. Συμμετέχουν σε προγράμματα που προωθούν την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστη- μάτων, όπως καθαρισμούς ακτών και δράσεις ευαισθη- τοποίησης για τη μείωση της ρύπανσης. Διερευνούν την ποικιλία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και προτείνουν λύσεις για την προστασία τους μέσα από βιώσιμες πρακτικές. Αναλύουν αειφόρες πρακτικές διαχείρισης και εκμετάλ- λευσης των αλιευμάτων συγκεκριμένων θαλάσσιων οικοσυστημάτων με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν ομάδες επαγγελματιών και κατανα- λωτών που δεν εφαρμόζουν αειφόρες πρακτικές. Πραγματοποιούν έρευνα σε επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τη ζωή στο νερό, την ανάγκη προστασίας του, πρόληψης της ρύπανσης και δράσεων μείωσής της και κατασκευάζουν ένα σχετικό επιτραπέζιο ή/και επιδαπέδιο παιχνίδι. «Υιοθετούν» μία παρά- κτια περιοχή και, με αξι- οποίηση τεχνικών όπως μελέτη περίπτωσης, μελέτη πεδίου, επίλυση προβλήματος κ.τ.λ., πραγματοποιούν δράσεις για την προστασία της. Συμμετέχουν σε έργα καθαρισμού υδάτινων πόρων και προωθούν δράσεις για την αποτρο- πή της ρύπανσης. Πραγματοποιούν μελέτη πεδίου και συγκρίνουν τα ευρήματά τους με στοιχεία ιστορικών πη- γών, όπως αφηγήσεις και οπτικοακουστικό υλικό για το πώς ήταν μία παράκτια περιοχή στο παρελθόν, με σκοπό να εντοπίσουν τις ανθρω- πογενείς παρεμβάσεις και τις επιπτώσεις τους στο οικοσύστημα και να προτείνουν λύσεις, παρουσιάζοντας τα απο- τελέσματα στην τοπική κοινότητα. Αξιολογούν σε συνεργα- σία με επιστήμονες και φορείς τις επιπτώσεις των μικροπλαστικών, της ρύπανσης και του ευτρο- φισμού στο θαλάσσιο οι- κοσύστημα στο πλαίσιο συγκεκριμένων μελετών περίπτωσης. Δραματοποιούν ρόλους επιστημόνων, πολιτικών και κατοίκων παράκτιων περιοχών που καλούνται να μετεγκατασταθούν λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και παρουσιάζουν τα αποτελέσματα σε δημό- σιες εκδηλώσεις για να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινωνία. Πραγματοποιούν έρευνα για ένα συγκεκριμένο θαλάσσιο οικοσύστημα, αναλύοντας τις περιβαλ- λοντικές, κοινωνικές και πολιτιστικές μεταβλητές του στο πλαίσιο του θα- λάσσιου γραμματισμού, και δημοσιεύουν τα ευρή- ματά τους σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ή σχολικές εφημερίδες για την ευαι- σθητοποίηση του κοινού. Σχεδιάζουν και πραγμα- τοποιούν ημερίδα για τη σημασία των ωκεανών και της ζωής σε αυτούς, εντάσσοντας δραστηρι- ότητες όπως διαλογικές αντιπαραθέσεις και ειση- γήσεις ειδικών, καλώντας τη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας και των φορέ- ων λήψης αποφάσεων. Οργανώνουν διαλογική αντιπαράθεση σχετικά με τις ιχθυοκαλλιέργειες και την αειφόρο διαχείριση των υδάτινων πόρων, προ- σκαλώντας επιστήμονες και εκπροσώπους των αλιέων, και υποβάλλουν προτάσεις πολιτικής προς την τοπική κυβέρνηση για τη βελτίωση των πρακτι- κών αειφορίας.
15 Ζωή στη Στεριά Συμμετέχουν σε πρω- τοβουλίες που προστα- τεύουν τα δάση και τους φυσικούς οικοτόπους, υποστηρίζοντας προ- σπάθειες διατήρησής τους. Συμμετέχουν σε δράσεις που εστιάζουν στην αποκατάσταση της γης, υιοθετώντας και εφαρ- μόζοντας πρακτικές για την αναβάθμιση υποβαθμισμένων περι- οχών, την πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους και την υποστήριξη της αναδάσωσης εγχώριων φυτικών ειδών. Πραγματοποιούν πρόγραμμα κομποστοποίησης και αξιοποι- ούν το φυσικό λίπασμα σε κήπο του σχολείου ή της κοινότητας. Ερευνούν στο οικείο περιβάλ- λον αν υπάρχει επαρκής τροφή και νερό για κάποιο ζώο που ζει εκεί και αν είναι ασφαλές ή απειλείται. Πραγματοποιούν συστηματικές δράσεις ευαισθητοποίησης στα μέλη της σχολικής κοινότητας και στην οικογένειά τους για την προστασία των αδέσποτων ζώων. Συμμετέχουν σε μια δράση ενημέρωσης του άμεσου κοινωνικού περιβάλλοντος για την προστασία ενός είδους που κινδυνεύει να εξαφανιστεί και πραγματοποιούν δράσεις για την προστασία του. Εντοπίζουν καλές και κακές πρακτικές διαχείρισης του εδάφους στην περιοχή τους, καταγράφουν 2 ή 3 παράγοντες υποβάθμισής του και προτεί- νουν τρόπους προστασίας και πρόληψης της υποβάθμισής του στην τοπική κοινωνία. Οργανώνουν δράσεις ευαισθη- τοποίησης και ενημέρωσης για τον εορτασμό ημερών όπως η Ημέρα της Γης ή/και η Ημέρα Περιβάλλοντος. Υιοθετούν ένα χερσαίο οι- κοσύστημα και το ερευνούν ως μελέτη περίπτωσης χρησιμοποιώντας λογισμικά αποτύπωσής του με σκοπό να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις σε αυτό από τις χρήσεις που έχει υποστεί, προκειμένου να διατυπώσουν συγκροτημένες προτάσεις βελτίωσης ή/και αποκατάστασής του. Διατυπώνουν συγκεκριμένες λύσεις προστασίας δασών και πρώην δασικών εκτάσεων της περιοχής τους, ερευ- νώντας και κοινοποιώντας συγκεκριμένες πρακτικές που συνιστούν απειλές, όπως η καταπάτηση. Σχετίζονται μέσα από τη διοργάνωση ημερών bioblitz με ένα οικοσύστημα, αποκτώ- ντας ενσυναίσθηση για αυτό και τους οργανισμούς που φιλοξενούνται σε αυτό. Εντοπίζουν τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες που επιταχύ- νουν και επεκτείνουν το φαι- νόμενο της διάβρωσης και της ερημοποίησης, διερευνούν τις συνέπειές του και προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις για την πρόληψη και την αντιμετώ- πιση του προβλήματος στον τόπο τους. Προβλέπουν περιπτώσεις μείωσης της βιοποικιλότητας ενός εθνικού δρυμού, πάρκου, προστατευόμενης περιοχής κοντά στον τόπο τους λόγω κακής διαχείρισης και αναλαμβάνουν δράσεις ευ- αισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για την ανάγκη δια- τήρησης της βιοποικιλότητας του τόπου τους. Οργανώνουν μελέτη πεδίου σε δασικές εκτά- σεις που έχουν υποστεί δασικές πυρκαγιές, εξετάζοντας τις επιπτώ- σεις της καταστροφής στα οικοσυστήματα και παρουσιάζοντας τα απο- τελέσματα στην τοπική κοινωνία. Αναλύουν τις επιπτώσεις της εξαφάνισης απει- λούμενων ειδών στην περιοχή τους, συζητώ- ντας τους κινδύνους που σχετίζονται με την απώλεια βιοποικιλότη- τας ενημερώνοντας την τοπική κοινότητα για πρακτικές προστασίας της φύσης. Οργανώνουν μία "bioblitz" ημέρα, συ- νεργαζόμενοι με φορείς προστατευόμενων περιοχών για να κατα- γράψουν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής τους, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας σε δραστηρι- ότητες παρατήρησης της φύσης. Χρησιμοποιούν πρα- κτικές STEM για την κατασκευή μοντέλου πρόβλεψης κινδύνου δασικής δημιουργώντας κατάλληλο εργαλείο. Εξετάζουν τις επιπτώσεις της αποψίλωσης και της καταστροφής των οικοτό- πων, προτείνοντας στην τοπική κοινωνία στρατη- γικές και προτάσεις για τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων. Συμμετέχουν σε έργα αναδάσωσης και αποκα- τάστασης εδαφών, ορ- γανώνοντας δράσεις που περιλαμβάνουν την τοπική κοινότητα. Οργανώνουν ημερίδες ή εκδηλώσεις ενημέρω- σης για τη σημασία της προστασίας των δασών και της βιοποικιλότητας, προσκαλώντας ειδικούς και τοπικούς φορείς να συμμετάσχουν σε διαλό- γους με την κοινότητα.
16 Ειρήνη, Δικαιοσύνη, Κοινωνική ισότητα και Ισχυροί Θεσμοί Συμμετέχουν σε πρωτο- βουλίες που προάγουν τα δικαιώματα του ανθρώπου και τη δικαι- οσύνη, υποστηρίζοντας προσπάθειες για την πρόληψη των διακρίσε- ων και την τήρηση του κράτους δικαίου. Συμμετέχουν σε δράσεις που ενισχύουν τις συλ- λογικές διαδικασίες της κοινότητας, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας στρα- τηγικές που προάγουν τη διαφάνεια, την υπευ- θυνότητα και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στις τοπικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Αναφέρουν παραδείγματα συ- γκρούσεων σε επίπεδο ατόμων ή/και κοινοτήτων, καθώς και τις πιθανές αιτίες τους. Επιλύουν διαφορές με ειρηνικό τρόπο μέσα από παιχνίδια ρόλων και ιστορίες. Συμμετέχουν σε συνεργατικά παιχνίδια και ομαδικές δρα- στηριότητες, μαθαίνοντας την αξία της συνεργασίας και του σεβασμού προς τους άλλους. Αναπτύσσουν σεβασμό για τα δικαιώματα των άλλων μέσα από παραδείγματα καθημερι- νής ζωής στο σχολείο και την τάξη, όπως ο σεβασμός στις ιδέες και τις ανάγκες των συμ- μαθητών τους. Περιγράφουν τη σημασία των κανόνων και των θεσμών, αναγνωρίζοντας τον ρόλο τους στην τάξη και στο σχολείο, και συζητούν για το πώς οι κανόνες βοηθούν στη διατήρηση της δικαιοσύνης και της ειρήνης. Αναφέρουν παραδείγματα συγκρούσεων σε επίπεδο ατόμων, κοινοτήτων και χωρών και τις πιθανές αιτίες που συμβαίνουν. Συζητούν για τις συνέπειες από τις συγκρούσεις σε κάθε επίπεδο, με έμφαση στις επι- πτώσεις για τα παιδιά. Συμμετέχουν σε δραστηριότη- τες που προάγουν την υπευ- θυνότητα και τη συνεργασία, όπως η δημιουργία ομαδικών έργων για την επίλυση προ- βλημάτων στην τάξη και στην κοινότητα. Συμμετέχουν σε δράσεις που ενισχύουν τη συλλογικότητα, όπως η οργάνωση σχολικών εκδηλώσεων για την προώ- θηση της ισότητας και του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, Η αποστολή επιστολών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και στις κυβερνήσεις χωρών που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Αξιοποιούν υλικό από βιβλία, άρθρα και βί- ντεο για να εντοπίσουν στερεότυπα και προκα- ταλήψεις εναντίον συ- γκεκριμένων κοινωνικών ή εθνικών ομάδων αν- θρώπων, συμμετέχοντας σε δράσεις ενημέρωσης στην κοινότητά τους. Οργανώνουν εργαστή- ρια και εκδηλώσεις σε συνεργασία με τοπικούς φορείς για να διερευνή- σουν τις αιτίες ύπαρξης των στερεοτύπων και προκαταλήψεων, και να προάγουν την κατανόη- ση και την αποδοχή. Πραγματοποιούν δρά- σεις ενημέρωσης για την εξάλειψη των διακρίσε- ων σε δημόσιους χώρους και τοπικές εκδηλώσεις για να προσεγγίσουν ευρύτερο κοινό. Συνεργάζονται με οργα- νώσεις που προωθούν την ειρήνη και τη δικαι- οσύνη, διοργανώνοντας από κοινού δράσεις υποστήριξης ευάλωτων ομάδων εξετάζοντας ταυτόχρονα την ιστορική και κοινωνική προέλευ- ση των αδικιών. Διοργανώνουν δημόσιες εκδηλώσεις και συνέδρια με θέμα πώς το σχολείο τους μπορεί να γίνει πιο δημοκρατικό και συμπε- ριληπτικό, προσκαλώντας την τοπική κοινότητα να συμμετάσχει σε συζητή- σεις και προτάσεις. Επιλέγουν ένα πεδίο που υπάρχει αδικία και συνερ- γάζονται με άλλα σχολεία για να διοργανώσουν δράσεις στην κοινότητά τους, ενθαρρύνοντας την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην προώθηση δίκαιων εκβάσεων. Σχεδιάζουν δράσεις που μπορούν να υλοποιήσουν στην τοπική κοινωνία για την εξασφάλιση της δικαι- οσύνης και την ειρηνική επίλυση διαφορών, συμ- μετέχοντας σε διακρατικά προγράμματα ή εκδηλώ- σεις μέσω των οποίων διε- ρευνούν πώς θα μπορούσε να είναι ένας δίκαιος και ειρηνικός κόσμος. Συμμετέχουν σε δράσεις υποστήριξης ευάλωτων ομάδων, διοργανώνοντας συναντήσεις με εκπρο- σώπους τους για να συ- ζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και προωθώντας τη δημόσια συμμετοχή και τη δια- φάνεια μέσω πρακτικών εφαρμογών και ερευνών στην τοπική κοινωνία.
17 Συνεργασία για τους Στόχους Συμμετέχουν ενεργά σε συνεργατικά έργα που αντιμετωπίζουν παγκόσμιες προκλήσεις, συνεργαζόμενοι με συνομηλίκους, οργανι- σμούς και κοινότητες για την ανάπτυξη και εφαρ- μογή λύσεων που συμ- βάλλουν στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Προωθούν και συμμε- τέχουν σε προσπάθειες που ενισχύουν την πολύπλευρη συνεργα- σία, πρωτοβουλίες που προάγουν συνεργασίες μεταξύ διαφόρων τομέ- ων, όπως η κυβέρνηση, οι ιδιωτικοί φορείς και η κοινωνία των πολιτών, με στόχο την προώθηση κοινών στόχων βιωσι- μότητας. Οργανώνουν και πραγματο- ποιούν εκστρατείες ευαισθη- τοποίησης και ενημέρωσης για τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης στο σχολείο ή/και στην τοπική κοινωνία. Διοργανώνουν και συμμετέ- χουν σε συνέδρια προσομοί- ωσης που πραγματεύονται σε παγκόσμιο επίπεδο (λ.χ. ΟΗΕ) ζητήματα αειφορίας και ενεργού πολιτειότητας. Κατόπιν διερεύνησης, επιλέγουν θέματα σχετι- κά με τους στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης για τα οποία θα ήθελαν να αναλάβουν δράση και επιλέγουν φορείς για συνεργασία οι οποίοι δραστηριοποιούνται προς την επίτευξη των στόχων αυτών και συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις τους Συγκροτούν ή/και συμ- μετέχουν σε εθνικά ή/και παγκόσμια δίκτυα συ- νεργασιών μεταξύ σχο- λείων, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και άλλων φορέων με σκοπό την επίλυση προβλημάτων και την προώθηση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης. Αξιολογούν την πρόοδο στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο αξι- οποιώντας εργαλεία μέ- τρησης και ανάλυσης της επίτευξης κάθε στόχου και ανακοινώνουν τα συμπε- ράσματά τους σε σχετικές εκδηλώσεις με τους πιο πρόσφορους κατά την κρίση τους τρόπους. Συνομιλούν με ειδικούς για επαγγέλματα που συνεισφέρουν στην αντι- μετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων βιώσιμης ανάπτυξης, διοργανώνο- ντας εργαστήρια ή συνα- ντήσεις με επαγγελματίες στους τομείς της βιωσιμό- τητας, της περιβαλλοντι- κής διαχείρισης και των κοινωνικών επιστημών.

Η ισχύς της απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2024

Η Υφυπουργός ΖΩΗ ΜΑΚΡΗ

 

Σχετικά Άρθρα