ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (ΚΣΕΕΚ)
Δημοσιευμένο στο ΦΕΚ 5577/2021
Αριθμ. K3/145328
Καθορισμός τρόπου λειτουργίας και αρμοδιοτήτων του Κεντρικού Συμβουλίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.).
Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α) Του άρθρου 5, της περ. β της παρ. 1 του άρθρου 8, του άρθρου 82 και της παρ. 1 του άρθρου 169 του ν. 4763/2020 «Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/958 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 2018 σχετικά με τον έλεγχο αναλογικότητας πριν από τη θέσπιση νέας νομοθετικής κατοχύρωσης των επαγγελμάτων (EE L 173), κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας και άλλες διατάξεις» (Α’ 254),
β) των άρθρων 13, 14 (με την προσθήκη της παρ. 7 του άρθρου 6 του ν. 3242/2004, Α’ 102) και 15 του ν. 2690/1999 «Κύρωση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις» (Α’ 45),
γ) του ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α’ 133),
δ) του π.δ. 18/2018 «Οργανισμός Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων» (Α’ 31),
ε) της παρ. 1 του άρθρου 4 του π.δ. 81/2019 «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους - Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α’ 119).
στ) του π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 121),
ζ) της παρ. 2 του άρθρου 6 του π.δ. 84/2019 «Σύσταση και κατάργηση Γενικών Γραμματειών και Ειδικών Γραμματειών και/Ενιαίων Διοικητικών Τομέων Υπουργείων» (Α’ 123),
η) της υπό στοιχεία 429/12-3-2020 (Β’ 850) κοινής υπουργικής απόφασης που αφορά στη «Συνεδρίαση Συλλογικών Οργάνων με τηλεδιάσκεψη».
2. Την ανάγκη για τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία του Κεντρικού Συμβουλίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.) και ιδίως τον τρόπο λειτουργίας, τη διαδικασία άσκησης των αρμοδιοτήτων του, τον τρόπο και τη διαδικασία της σύνταξης και υποβολής των εισηγήσεων, προτάσεων και γνωμοδοτήσεών του, καθώς και κάθε άλλου ειδικότερου θέματος.
3. Την υπό στοιχεία 20145/Κ3/22.02.2021 απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων «Συγκρότηση και ορισμός μελών του Κεντρικού Συμβουλίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.)» (Υ.Ο.Δ.Δ. 130).
4. Την υπό στοιχεία Φ.1/Γ/704/136430/Β1/26-10-2021 εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
5. Το γεγονός ότι από την έκδοση της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,
αποφασίζει:
Τη ρύθμιση του ορισμού των μελών, της συγκρότησης, του τρόπου λειτουργίας και της άσκησης αρμοδιοτήτων καθώς και του τρόπου και της διαδικασίας σύνταξης και υποβολής εισηγήσεων, προτάσεων και γνωμοδοτήσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 4763/2020 (Α’ 254) του Κεντρικού Συμβουλίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.), στη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας, ως εξής:
Άρθρο 1 Αποστολή
Το Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. έχει ως αποστολή την υποβολή προτάσεων και εισηγήσεων προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον σχεδιασμό της εθνικής πολιτικής σε θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και διά βίου μάθησης, στο πλαίσιο ιδίως της προώθησης της γνώσης, της βιώσιμης ανάπτυξης, της αξιοποίησης των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και της σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και την απασχόληση.
Άρθρο 2 Ορισμός μελών - Σύνθεση
1. Tα μέλη του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. (τακτικά και αναπληρωματικά) ορίζονται σύμφωνα με τις περ. α) έως αιε) της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4763/2020 (Α’ 254). Οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν στο Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. ορίζονται από τους φορείς κατόπιν αιτήματος του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.
2. Στις συνεδριάσεις του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. συμμετέχουν, με δικαίωμα ψήφου για τα ειδικότερα θέματα αρμοδιότητάς τους, εκπρόσωποι των Υπουργείων, οι οποίοι αποτελούν υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη σε θέση Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης με σχετική εμπειρία σε θέματα αρμοδιότητας του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) ή νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), μέλη των Δ.Σ. τους ή υψηλόβαθμα στελέχη αυτών, με σχετική εμπειρία σε θέματα αρμοδιότητας του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ., όπως ορίζονται στην περ. αιε) της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4763/2020 (Α’ 254).
3. Για την εκπλήρωση του σκοπού του, στο Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου και ο/η Προϊστάμενος/η της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν. και ο/η Προϊστάμενος/η της Διεύθυνσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Γενικής Γραμματείας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, οι οποίοι ορίζονται με τους αναπληρωτές τους από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων σύμφωνα με την περ. γ) της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4763/2020 (Α’ 254).
4. Ο/Η Γραμματέας του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. και ο/η αναπληρωτής/ τρια του είναι υπάλληλοι κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.) της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.& Ν. και ορίζονται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Άρθρο 3 Τρόπος Λειτουργίας
Α. Σύγκληση Συμβουλίου
1. Το Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. συγκαλείται μετά από πρόσκληση του προέδρου, προς τα τακτικά μέλη, υποχρεωτικά τέσσερις 4 φορές το χρόνο αλλά και εκτάκτως, αιτιολογημένα, όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο. Η γενική συνεδρίαση πραγματοποιείται στην έδρα του Υ.ΠΑΙ.Θ. με φυσική παρουσία των μελών του Συμβουλίου. Το Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. είναι δυνατό να συνεδριάζει και μέσω τηλεδιάσκεψης, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο προς διευκόλυνση της λειτουργίας του, ιδίως σε περιπτώσεις που είναι δυσχερής η φυσική παρουσία κάποιων ή και όλων των μελών του Συμβουλίου καθώς και για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Στις περιπτώσεις αυτές, ο τόπος της συνεδρίασης, ο τρόπος διαπίστωσης της απαρτίας και της διασφάλισης της μυστικότητας της συνεδρίασης, ο τρόπος τήρησης των πρακτικών και κάθε άλλη λεπτομέρεια αναφορικά με τη λειτουργία του Συμβουλίου καθορίζονται σύμφωνα με την υπό στοιχεία 429/12.3.2020 (Β’ 850) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Επικράτειας «Αντικατάσταση της υπό στοιχεία ΔΙΑΔΠ/Α/7841/19.04.2005 κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 539)».
Η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου προς συνεδρίαση είναι υποχρεωτική, αν το 1/3 τουλάχιστον του συνόλου των τακτικών μελών το ζητήσει από τον πρόεδρο εγγράφως, προσδιορίζοντας και τα προς συζήτηση θέματα.
2. Η πρωτότυπη πρόσκληση η οποία θα φέρει ημερομηνία και υπογραφή του προέδρου του Συμβουλίου, διατηρείται στο αρχείο του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ., περιλαμβάνει και την ημερήσια διάταξη και αποστέλλεται ψηφιακά υπογεγραμμένη από τον/την Γραμματέα του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. στα τακτικά μέλη του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες πριν από την συνεδρίαση με κάθε πρόσφορο μέσο (αλληλογραφία ή ηλεκτρονική αλληλογραφία). Σε περίπτωση έκτακτης συνεδρίασης, ο πρόεδρος μπορεί να απευθύνει την πρόσκληση και σε διάστημα μικρότερο των 5 ημερών με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, και υποχρεωτική αναφορά των λόγων της έκτακτης σύγκλησης.
3. Για τη νόμιμη και εύρυθμη λειτουργία του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. θα πρέπει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης να διαπιστώνεται απαρτία, δηλαδή να συμμετέχουν περισσότερα από τα μισά των ορισμένων τακτικών μελών ή των νόμιμων αναπληρωτών τους, εφόσον τα τακτικά μέλη δεν παρίστανται. Η απαρτία πρέπει να διατηρείται σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και εάν κατά την πρώτη συνεδρίαση διαπιστωθεί έλλειψη αυτής, το Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. καλείται εκ νέου σε συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιείται το νωρίτερο σε είκοσι τέσσερις (24) ώρες, στον ίδιο τόπο και με την ίδια ημερήσια διάταξη. Κατά την συνεδρίαση αυτή, υπάρχει απαρτία όταν στην σύνθεση τα τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη που παρίστανται είναι τουλάχιστον το ένα τρίτο (1/3) του συνόλου των ορισμένων τακτικών μελών του. Σε περίπτωση κωλύματος τακτικού μέλους να συμμετέχει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου, το τακτικό μέλος οφείλει να ειδοποιήσει σε εύλογο χρόνο τον νόμιμο αναπληρωτή του, στον οποίο πρέπει να αποστείλει και το σύνολο του υλικού που αφορά στη συνεδρίαση του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ., καθώς και τον/την Γραμματέα του Συμβουλίου.
4. Η συνεδρίαση καθίσταται παράνομη σε περίπτωση απουσίας τακτικού μέλους, το οποίο δεν έχει προσκληθεί. Το ίδιο ισχύει ακόμη και αν, αντ’ αυτού είχε μετάσχει το αντίστοιχο αναπληρωματικό μέλος. Αν υπήρξαν πλημμέλειες ως προς την κλήτευση μέλους, το Συμβούλιο συνεδριάζει νομίμως αν το μέλος είναι παρόν και δεν αντιλέγει για την πραγματοποίηση της συνεδρίασης. Η νομιμότητα της σύνθεσης του Συμβουλίου δεν επηρεάζεται από την τυχόν εναλλαγή των μετεχόντων μελών σε διαδοχικές συνεδριάσεις. Δεν απαιτείται πρόσκληση για όποιο τακτικό μέλος έχει δηλώσει πριν από την συνεδρίαση κώλυμα συμμετοχής ή το έχει γνωστοποιήσει στον πρόεδρο.
5. Ο πρόεδρος κηρύσσει την έναρξη και την λήξη των συνεδριάσεων, διευθύνει τις εργασίες και φροντίζει για την εφαρμογή του νόμου και την εύρυθμη λειτουργία του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.
6. Αν ελλείπει, απουσιάζει ή κωλύεται ο Πρόεδρος του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. αναπληρώνεται από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, σύμφωνα με την περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4763/2020 (Α’ 254).
7. Ο/Η Γραμματέας του Συμβουλίου εργάζεται σε στενή διαβούλευση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου και τον συνεπικουρεί κατά την άσκηση των γραφειοκρατικής φύσεως καθηκόντων του. Οφείλει να αποστέλλει τις προσκλήσεις στα μέλη, παρίσταται στη συνεδρίαση, συντάσσει και συνυπογράφει τα πρακτικά των συνεδριάσεων, συντάσσει τα αποσπάσματα πρακτικών, όπου αυτό απαιτείται, και αποστέλλει τα πρακτικά στα μέλη. Οφείλει να τηρεί σε ηλεκτρονικό και φυσικό φάκελο αρχείο που περιλαμβάνει πρόσκληση, ημερήσια διάταξη, τυχόν γραπτές εισηγήσεις, πρακτικά των συνεδριάσεων, αποσπάσματα πρακτικού, την αλληλογραφία ή την ηλεκτρονική αλληλογραφία με τα μέλη, καθώς και οποιοδήποτε άλλο υλικό σχετικό με τη λειτουργία και τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου και να ενημερώνει, αποστέλλοντας όλο το σχετικό υλικό στο τμήμα Α’ Σχεδιασμού Πολιτικών Ε.Ε.Κ. & Δ.Β.Μ. της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ε.Ε.Κ. & Δ.Β.Μ.
Β. Ημερήσια διάταξη
1. Η ημερήσια διάταξη συντάσσεται από τον πρόεδρο του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ., ο οποίος λαμβάνει υπόψη του και τις απόψεις που έχουν διατυπωθεί από τα μέλη του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.
2. Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι μόνο τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη ενώ κατ’ εξαίρεση μπορούν να συζητηθούν και θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης, εάν είναι παρόντα όλα τα τακτικά μέλη και συμφωνούν για τη συζήτησή τους. Οι συνεδριάσεις του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. είναι μυστικές, ενώ η κατά τη συζήτηση παρουσία άλλων προσώπων δεν επιτρέπεται πλην του γραμματέα ή του αναπληρωτή του.
3. Το Συμβούλιο μπορεί να καλέσει για παροχή πληροφοριών ή υποβολή στοιχείων, τα οποία κρίνονται απαραίτητα για τα προς συζήτηση θέματα, υπηρεσιακά στελέχη ή άλλα πρόσωπα, τα οποία όμως αποχωρούν πριν την έναρξη της συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος.
Γ. Λήψη αποφάσεων - πλειοψηφία
Η ψηφοφορία των μελών του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. είναι φανερή και οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου. Το μέλος που απέχει από την ψηφοφορία ή δίδει λευκή ψήφο θεωρείται απόν. Στην περίπτωση που μια ή περισσότερες υποθέσεις συζητηθούν σε περισσότερες από μια συνεδριάσεις του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ., η τελική απόφαση για διατύπωση γνώμης θα λαμβάνεται από τα μέλη που συμμετέχουν στην τελευταία συνεδρίαση, με την προϋπόθεση ότι τα μέλη που δεν μετείχαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις ενημερωθούν πλήρως, ως προς τα ουσιώδη σημεία των προηγούμενων συνεδριάσεων. Τα μέλη αυτά δηλώνουν ότι έλαβαν την ενημέρωση, η οποία και καταχωρίζεται στα πρακτικά.
Δ. Πρακτικά Συμβουλίου
Για τις συνεδριάσεις του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. συντάσσεται πρακτικό στο οποίο παρατίθενται τα ονόματα και η ιδιότητα των παρισταμένων μελών, ο τόπος και ο χρόνος της συνεδρίασης, τα θέματα που συζητήθηκαν, με συνοπτική αλλά περιεκτική αναφορά στο περιεχόμενό τους, η μορφή της ψηφοφορίας, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και οι αποφάσεις που ελήφθησαν, καθώς και οι γνώμες των μελών που μειοψήφησαν ανά θέμα της ημερήσιας διάταξης. Τα μέλη δύνανται να καταθέτουν γραπτώς στον πρόεδρο και τον/την γραμματέα του Συμβουλίου, έως την ημέρα της συνεδρίασης, τις τοποθετήσεις τους επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης προκειμένου αυτές να περιληφθούν στα πρακτικά της συνεδρίασης.
Στο οικείο πρακτικό καταχωρίζονται υποχρεωτικά όλες οι επιμέρους γνώμες που διατυπώθηκαν και τέθηκαν σε ψηφοφορία.
Το πρακτικό συντάσσεται από τον/την γραμματέα αποστέλλεται στα μέλη για σχολιασμό και επικυρώνεται και υπογράφεται από τον πρόεδρο και τον/την γραμματέα. Τα μέλη έχουν τη δυνατότητα λήψης του πρακτικού ή αποσπάσματος αυτού, κατόπιν αιτήματός τους. Η υπογραφή του προέδρου ή του αναπληρωτή του αρκεί για τη νόμιμη υπόσταση κάθε πράξης του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.
Άρθρο 4 Αρμοδιότητες
1. Το Κ.Σ.Ε.Ε.Κ., στο πλαίσιο της αποστολής του, οφείλει να διατυπώνει προτάσεις και να προβαίνει σε εκτιμήσεις, να διαμορφώνει και να υποβάλλει προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων εισηγήσεις για τις εξελίξεις και τις μεταβολές της αγοράς εργασίας, καθώς και για τη διαρκή προσαρμογή της επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και διά βίου μάθησης σε σχέση με αυτές, για τη συστηματική αναπροσαρμογή των επαγγελματικών τομέων και των ειδικοτήτων που προσφέρονται στ α Ι.Ε.Κ., το Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας, τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.), τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ. Σ.) Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. και τις Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης (Ε.Σ.Κ.) καθώς και για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του μηχανισμού διάγνωσης τ ων αναγκών της αγοράς εργασίας του άρθρου 85 του ν. 4368/2016 (Α’ 21).
Για την άσκηση της συγκεκριμένης αρμοδιότητας το Συμβούλιο δύναται να ζητά μελέτες, εισηγήσεις και προτάσεις από τα Κλαδικά Συμβούλια της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 4763/2020, από εργοδοτικούς φορείς, από Τριτοβάθμιες Οργανώσεις εκπροσώπησης εργαζομένων, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, τον Ο.Α.Ε.Δ. κ.λπ.
Επίσης το Συμβούλιο δύναται να συνεργάζεται τόσο με το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας όσο και με το Παρατηρητήριο Μετάβασης των Αποφοίτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης προς την Αγορά Εργασίας του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του μηχανισμού παρακολούθησης της πορείας των αποφοίτων στην αγορά εργασίας των εκπαιδευτικών διαδρομών επιπέδων τρία (3) και πέντε (5).
2. Το Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. εισηγείται προς τον Υπουργό Παιδείας την αναγνώριση Κλαδικών Συμβουλίων κατόπι ν αιτήματος συνεργαζόμενων συνδέσμων, οι οποίοι μπορούν να το αιτηθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρ. 4 του άρθρου 5 και της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 4763/2020.
3. Το Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. οφείλει επίσης να διαμορφώνει και να υποβάλει προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων εισηγήσεις για τη δημιουργία και ένταξη νέων τομέων και ειδικοτήτων, ειδικών μαθημάτων, προγραμμάτων και δραστηριοτήτων στην εκπαιδευτική διαδικασία των Ι.Ε.Κ., του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας, των ΕΠΑ.Λ., των Ε.Σ.Κ και των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. και στις δομές της διά βίου μάθησης μετά από επεξεργασία και αξιολόγηση των τεκμηριωμένων προτάσεων που κατατίθενται από τα Σ.Σ.Π.Α.Ε. και άλλους φορείς αρμοδίως. Οι προτάσεις από τα Σ.Σ.Π.Α.Ε. και τους φορείς κατατίθενται έως 31 Μαρτίου εκάστου έτους και σύμφωνα με τα οριζόμενα στην σχετική εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Ε.Ε.Κ., Δ.Β.Μ.& Ν.
4. Το Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. εισηγείται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, εφόσον εντοπίζει αλληλεπικαλύψεις, την κατάργηση ή την αναστολή λειτουργίας ειδικοτήτων που λειτουργούν σε όλα τα επίπεδα το υ Ε.Σ.Ε.Ε.Κ. με βάση τη χωροταξική απόσταση μεταξύ των εκπαιδευτικών μονάδων στις οποίες παρέχονται, τον κτιριακό και εργαστηριακό εξοπλισμό, το εκπαιδευτικό προσωπικό/ προσωπικό κατάρτιση ς και το δυναμικό μαθητών/καταρτιζόμενων/μαθητευομένων και εφόσον εντοπίζει άλλες αδυναμίες, εισηγείται τρόπους για την αντιμετώπισή τους. Για την άσκηση της συγκεκριμένης αρμοδιότητας το Συμβούλιο δύναται να ζητά στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
5. Το Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. παρακολουθεί την εφαρμογή του καθολικού σχεδιασμού υποδομών, εξοπλισμών, υπηρεσιών, εκπαιδευτικού υλικού και διαδικασιών και την παροχή εύλογων προσαρμογών σε όλα τα επίπεδα του Ε.Σ.Ε.Ε.Κ. για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και εισηγείται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, εφόσον εντοπίζει αδυναμίες και ελλείψεις, τρόπους για την αντιμετώπισή τους. Προς τούτο συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες και με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, (Ε.Σ.Α.μεΑ.).
6. Το Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. εισηγείται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κριτήρια για την επαναχωροθέτηση των εκπαιδευτικών μονάδων της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, που αντιστοιχούν στα επίπεδα τρία (3),τέσσερα (4) και πέντε (5), ύστερα από αξιολόγησή τους σε βάθος τριετίας.
7. Το Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. μεριμνά για τη διασφάλιση της ποιότητας των εισροών και εκροών της παρεχόμενης μη τυπικής και άτυπης μάθησης και για την ανάπτυξη μιας ενιαίας αντίληψης για τα θέματα πιστοποίησης των προσόντων του ανθρώπινου δυναμικού, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς.
Άρθρο 5 Παροχή εισηγήσεων, προτάσεων και γνωμοδοτήσεων του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.
Α. Για τη Μεταγυμνασιακή Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση το Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.:
- Δίνει σύμφωνη γνώμη, για την ίδρυση ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. ή Πειραματικών ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ., ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ.
- Στο πλαίσιο της αποστολής του, οφείλει να μεριμνά για την αναπροσαρμογή των επαγγελματικών τομέων και των ειδικοτήτων που προσφέρονται στις Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης (Ε.Σ.Κ.). και να υποβάλλει εισηγήσεις στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων ή στον κατά περίπτωση αρμόδιο Υπουργό.
- Επιπλέον, αξιολογεί τεκμηριωμένες προτάσεις που κατατίθενται από τα Σ.Σ.Π.Α.Ε. και άλλους φορείς αρμοδίως για τη δημιουργία και ένταξη νέων τομέων και ειδικοτήτων ειδικών μαθημάτων, προγραμμάτων και δραστηριοτήτων στην εκπαιδευτική διαδικασία των Ε.Σ.Κ. και υποβάλλει εισηγήσεις προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Β. Για τα Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια, (Π.ΕΠΑ.Λ.) το Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.:
- Γνωμοδοτεί και διαμορφώνει πρόταση κατόπιν εισήγησης του οικείου Σ.Σ.Π.Α.Ε. για την ίδρυση Πρότυπων ΕΠΑ.Λ.
- Εισηγείται τα κριτήρια καθώς και τη διαδικασία αξιολόγησης από την Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή (Κ.Ε.Ε.) για το χαρακτηρισμό ενός ΕΠΑ.Λ. ως Π.ΕΠΑ.Λ.
- Επίσης γνωμοδοτεί, κατόπιν εισήγησης του οικείου Σ.Σ.Π.Α.Ε. για το χαρακτηρισμό ως Πρότυπο Ε.Π.Α.Λ. για Ε.Π.Α.Λ. που ήδη λειτουργούν, καθώς και Ε.Π.Α.Λ. που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δεν χρηματοδοτούνται από Δημόσιους πόρους.
Γ. Για την Μεταδευτεροβάθμια Επαγγελματική Κατάρτιση - I.E.K. το Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.:
- Εισηγείται την ίδρυση πειραματικών και θεματικών Ι.Ε.Κ., μετά από γνώμη της Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής.
- Εισηγείται τη μετατροπή
α) Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας που ήδη λειτουργούν, καθώς και
β) Ι.Ε.Κ. που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δεν χρηματοδοτούνται από Δημόσιους πόρους σε Πειραματικά Ι.Ε.Κ. ή Θεματικά Ι.Ε.Κ., μετά από γνώμη της Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής. - Εισηγείται την ίδρυση πειραματικών τμημάτων ειδικοτήτων σε δημόσια Ι.Ε.Κ. μετά από γνώμη της Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής.
- Τέλος, εισηγείται στον Γενικό Γραμματέα Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.& Ν., σχετικά με τον καθορισμό, προσθήκη, τροποποίηση, συγχώνευση, κατάργηση των ειδικοτήτων που παρέχονται από τα Ι.Ε.Κ.
Δ. Για τη Μεταδευτεροβάθμια Επαγγελματική Κατάρτιση- Μεταλυκειακό Έτος- Τάξη Μαθητείας το Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.:
- Εισηγείται στον Γενικό Γραμματέα Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.& Ν. σχετικά με τον καθορισμό των ειδικοτήτων που παρέχονται στο Μεταλυκειακό έτος - Τάξη Μαθητείας (άρθρο 38 του ν. 4763/2020), με βάση τις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας και τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της εθνικής οικονομίας λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικότητες των ΕΠΑ.Λ.
- Εισηγείται στον Γενικό Γραμματέα Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.& Ν. σχετικά με τον καθορισμό, προσθήκη, τροποποίηση, συγχώνευση, κατάργηση των ειδικοτήτων που παρέχονται στο Μεταλυκειακό έτος - Τάξη Μαθητείας (παρ. 9 του άρθρου 40 του ν. 4763/2020).
- Εισηγείται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σχετικά με τον καθορισμό κάθε ειδικότερου θέματος για τη σύσταση ειδικοτήτων και τη λειτουργία τμημάτων του Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας του τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων, (παρ. 6 του άρθρου 40 του ν. 4763/2020).
Άρθρο 6 Ρύθμιση τρόπου, διαδικασίας Σύνταξης και Υποβολής Εισηγήσεων, Προτάσεων και Γνωμοδοτήσεων
1. Εισηγήσεις προς το Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. δύνανται να υποβάλουν:
α. Τα Συμβούλια Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.), του άρθρου 6 του ν. 4763/2020 (Α’ 254), τα οποία συνιστώνται σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Ειδικότερα θέματα για τα οποία τα Σ.Σ.Π.Α.Ε. έχουν ως αποστολή την υποβολή εισηγήσεωνγνωμοδοτήσεων προς το Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. αποτελούν τα θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και, ιδίως, για τους τομείς και ειδικότητες που πρέπει να λειτουργήσουν στα δημόσια Ι.Ε.Κ., Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας, ΕΠΑ.Λ., δημόσιες Ε.Σ.Κ και ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ., καθώς και τα ειδικά μαθήματα, τα προγράμματα και τις δραστηριότητες, πέραν του εγκεκριμένου κορμού μαθημάτων, εφόσον τεκμηριωμένα αποσκοπούν στην ενίσχυση του αναπτυξιακού χαρακτήρα της συγκεκριμένης περιφέρειας.
β. Οι φορείς που εκπροσωπούνται στο Κεντρικό Συμβούλιο, μέσω των εκπροσώπων τους - μελών του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.
γ. Άλλοι κεντρικοί - εθνικοί Φορείς, Συνομοσπονδίες, Ομοσπονδίες, Κεντρικές ενώσεις (π.χ. Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων).
δ. Οι εθνικοί κοινωνικοί εταίροι.
ε. Τα συναρμόδια Υπουργεία.
2. Λοιποί φορείς, όπως φορείς παροχής υπηρεσιών Ε.Ε.Κ. και Δ.Β.Μ., εκπαιδευτικές δομές όλων των επιπέδων, Δήμοι, τοπικές επιχειρηματικές ενώσεις, τοπικοί κλαδικοί φορείς, τοπικά επιμελητήρια, επιστημονικές ενώσεις σχετικές με τους τομείς της Ε.Ε.Κ. και Δ.Β.Μ. κ.λπ., δύνανται να εισηγούνται θέματα αρμοδιότητας Κ.Σ.Ε.Ε.Κ., αποκλειστικά μέσω των Συμβουλίων Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.) της Περιφέρειάς τους, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που ρυθμίζει θέματα λειτουργίας των Σ.Σ.Π.Α.Ε.
3. Οι εισηγήσεις α) των Σ.Σ.Π.Α.Ε. κάθε Περιφέρειας, όπως αυτές έχουν και β) των λοιπών φορέων της παρ. 1 αποστέλλονται στο τμήμα Α’ Σχεδιασμού Πολιτικών για την Ε.Ε.Κ.& Δ.Β.Μ., της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ε.Ε.Κ.& Δ.Β.Μ., στη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας, το οποίο διαβιβάζει τις εισηγήσεις στον Πρόεδρο του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ., μέσω του/της γραμματέας του Συμβουλίου, συνοδευόμενες από τυχόν υλικό τεκμηρίωσης τους. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου καταρτίζει με βάση την πληρότητα και αξιοπιστία των εισηγήσεων την ημερήσια διάταξη, η οποία αποστέλλεται, μαζί με την πρόσκληση στα μέλη για τη σύγκληση της συνεδρίασης του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. Η πρόσκληση και η ημερήσια διάταξη συνοδεύεται από τις αντίστοιχες, για κάθε θέμα της ημερήσιας διάταξης, εισηγήσεις.
Άρθρο 7 Ειδικότερα ζητήματα λειτουργίας του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.
1. Η θητεία των μελών του Συμβουλίου είναι τριετής. Σε περίπτωση αντικατάστασης μέλους πριν από τη λήξη της θητείας του, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 13 του ν. 2690/1999 «Κύρωση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις» (Α’ 45), οι φορείς υποχρεούνται να ενημερώσουν για την αντικατάσταση αυτή, το Τμήμα Α’ Σχεδιασμού Πολιτικών για την Ε.Ε.Κ. & Δ.Β.Μ της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ε.Ε.Κ. & Δ.Β.Μ. της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας, καθώς και τον Γραμματέα του Συμβουλίου. Τα νέα μέλη παραμένουν με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών που αντικατέστησαν, μέχρι τη λήξη της τριετούς θητείας του Συμβουλίου.
2. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, συντάσσεται από το Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. ετήσια έκθεση για τα πεπραγμένα του Ε.Σ.Ε.Ε.Κ. και για τον προγραμματισμό του επόμενου έτους η οποία υποβάλλεται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, υποβάλλει στον Πρόεδρο της Βουλής την έκθεση και εισάγεται προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής.
Οι Διευθύνσεις και οι εποπτευόμενοι φορείς της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας καλούνται να υποβάλουν ετήσιο απολογισμό του έργου τους στο πλαίσιο του Ε.Σ.Ε.Ε.Κ. προς την αρμόδια Υπηρεσία της Γ.Γ. Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. & Ν., η οποία συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και συντάσσει Σχέδιο της Έκθεσης, το οποίο αποστέλλει για έγκριση στο Συμβούλιο έως τις 20 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους.
3. Κάθε τριετία, το Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. υποβάλλει στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Στρατηγικό Σχέδιο για την Ε.Ε.Κ. & Δ.Β.Μ. Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, υποβάλλει το Στρατηγικό Σχέδιο στον Πρόεδρο της Βουλής και εισάγεται προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής. Οι Διευθύνσεις και οι εποπτευόμενοι φορείς της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας καθώς και συναρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘ καλούνται να υποβάλουν προτάσεις προς την αρμόδια Υπηρεσία της Γ.Γ. Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. & Ν. για τη συμπερίληψή τους στο Στρατηγικό Σχέδιο. Ειδικά για την πρώτη υποβολή του Στρατηγικού Σχεδίου, αποστέλλεται για έγκριση στο Συμβούλιο έως τα μέσα Νοεμβρίου του 2021 και στη συνέχεια αναρτάται για διαβούλευση στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘ έως τα μέσα Δεκεμβρίου του 2021. Στη συνέχεια με βάση και τα σχόλια της διαβούλευσης, το Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. εγκρίνει το τελικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Ε.Ε.Κ. & Δ.Β.Μ. το οποίο υποβάλλεται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων μέχρι 31 Ιανουαρίου του 2022.
4. Στα μέλη του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. δεν καταβάλλεται αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις.
Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Μαρούσι, 12 Νοεμβρίου 2021
Η Υπουργός
ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ