ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΠΑΛ 2015-2016
ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
(Μετάβαση στην Ενότητα με την Εξεταστεά ύλη των Πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων ΕΠΑΛ)
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
(Δημοσιευμένο στο ΦΕΚ 2150/2015 με αρ.πρωτ.Φ6/153686/Δ4)
Αρ.Πρωτ.Φ6/154617/Δ4/01-10-2015/ΥΠΠΕΘ
Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Α΄
E-mail: t09tee07(ΑΤ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες: Ι. Καπουτσής
I. Γιαλαμάς - Αικ. Μαντέλλου
Τηλέφωνο: 210 344 3240, 3278
Fax: 210 344 2365
ΘΕΜΑ: Εξεταστέα ύλη των μαθημάτων των Πανελλαδικών εξετάσεων που θα διενεργηθούν το 2016 με το καταργούμενο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τους αποφοίτους Ημερήσιου ή Εσπερινού ΕΠΑ.Λ σχολικού έτους 2014-2015 και προηγούμενων ετών
Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. πρωτ. Φ6/153686/Δ4/30.09.2015 Υπουργική Απόφαση, η οποία θα δημοσιευθείς την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, και σε συνέχεια της υπ΄ αριθμ. 48/29-09-2015 Πράξης του Δ.Σ. του ΙΕΠ και του υπ’ αριθμ. πρωτ. 399/30-09-2015 σχετικού εγγράφου του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων, που με βάση το θεσμικό πλαίσιο έχει την αρμοδιότητα έγκρισης της εξεταστέας ύλης για τις πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων κατόπιν εισήγησης του Ι.Ε.Π.,η εξεταστέα ύλη των μαθημάτων των Πανελλαδικών εξετάσεων που θα διενεργηθούν το 2016 με το καταργούμενο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τους αποφοίτους Ημερήσιου ή Εσπερινού ΕΠΑ.Λ σχολικού έτους 2014-2015 και προηγούμενων ετών ορίζεται ως ακολούθως:
(...)
2. ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: «ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ»
ΒΙΒΛΙΟ: Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων (Φισκατώρης Εμμανουήλ, Μπαλαμπάνη Ασημούλα, Γαλανός Ευθύμιος, Σφαλαγκάκου Παναγιώτα, έκδοση 2014 Διόφαντος ).
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ & ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (σελ. 15-21)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: ΧΗΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ (σελ. 89-101)
4.1 ΧΗΜΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
4.1.1 Χημικοί κίνδυνοι από το περιβάλλον.
4.1.2 Χημικές ουσίες από τα υλικά συσκευασίας.
4.1.3 Γεωργικά φάρμακα.
4.1.4 Κτηνιατρικά φάρμακα.
4.1.5 Καθαριστικά και απολυμαντικά.
4.1.6 Άλλοι χημικοί κίνδυνοι
4.1.7 Μετρά πρόληψης των χημικών κινδύνων.
4.2 ΦΥΣΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
4.3 ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: ΥΓΙΕΙΝΗ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (σελ.107-115)
5.1 ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
5.1.1 Βρουκέλωση.
5.1.2 Αφθώδης πυρετός.
5.1.3 Φυματίωση.
5.1.4 Μαστίτιδες.
5.1.5 Προβλήματα των πουλερικών.
5.1.6 Προβλήματα υγιεινής των αλιευμάτων και των προϊόντων τους.
5.2. ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ
5.2.1 Τα ζιζάνια
5.2.2 Τα έντομα.
5.2.3 Οι ασθένειες.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6: ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (σελ. 121-136)
6.1 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
6.2 ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
6.3 ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
6.4 Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
6.5 Ο ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΣΚΕΥΗ
6.6 ΥΓΙΕΙΝΗ ΝΕΡΟΥ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (σελ. 149-186)
7.1 ΥΓΙΕΙΝΗ ΣΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
7.1.1 Παραλαβή πρώτων υλών.
7.1.2 Επεξεργασία.
7.1.3 Συσκευασία.
7.1.4 Συντήρηση.
7.1.5 Χρήση ακτινοβολιών.
7.2 ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ HACCP
7.2.1 HACCP και συστήματα διαχείρισης ποιότητας.
7.2.2 Οι επτά αρχές του HACCP
7.2.3 Εφαρμογή του HACCP
7.3 ΤΑΧΕΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
7.4 ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ
7.4.1 Καθαρισμός.
7.4.2 Απολύμανση.
7.5 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΖΩΙΚΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ
7.5.1 Έντομα.
7.5.2 Τρωκτικά.
7.5.3 Λοιπά ζώα και πουλιά.
7.6 ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
7.6.1 Στερεά απόβλητα.
7.6.2 Υγρά απόβλητα.
7.6.3 Βιολογικός καθαρισμός.
7.6.4 Επιβίωση μικροοργανισμών και ιών.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9: ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥΣ (σελ. 215-228)
9.1 ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
9.2 ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
9.3 ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
9.3.1 Αποθήκες.
9.3.2 Ψυγεία.
9.3.3 Καταψύξεις.
9.4 ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Στην ύλη, η οποία θα εξεταστεί σε επίπεδο Πανελλαδικών εξετάσεων, ανήκει μόνο το θεωρητικό τμήμα κάθε κεφαλαίου και όχι το εργαστηριακό. Οι πίνακες των παραγράφων που ανήκουν στην εξεταστέα ύλη δεν εξετάζονται.