ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟΥ ΕΤΟΥΣ - ΤΑΞΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΠΑΛ
(Μετάβαση στον οδηγό υλοποίησης της Τάξης Μαθητείας Αποφοίτων ΕΠΑΛ)
(Δημοσιευμένο στο ΦΕΚ 4531/2021)
Αριθμ. 119730
Κανονισμός Λειτουργίας Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας.
Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
1.1. του ν. 4763/2020 (Α’ 254) «Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/958 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 2018 σχετικά με τον έλεγχο αναλογικότητας πριν από τη θέσπιση νέας νομοθετικής κατοχύρωσης των επαγγελμάτων (EE L 173), κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας και άλλες διατάξεις» και ιδίως των περ. α,γ της παρ. 1 του άρθρου 40,
1.2. του ν. 4823/2021 «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις» (Α’ 136) και ιδίως το άρθρο 94 αυτού,
1.3. του ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργίας και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α’ 133),
1.4. του π.δ. 18/2018 «Οργανισμός Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων» (Α’ 31),
1.5. του π.δ. 81/2019 «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους - Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α’ 119),
1.6. του π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 121),
1.7. του π.δ. 84/2019 «Σύσταση και Κατάργηση Γενικών Γραμματειών και Ειδικών Γραμματειών/Ενιαίων Διοικητικών Τομέων Υπουργείων» (Α’ 123),
1.8. της υπό στοιχεία 36618/Γ2/30.3.2007 απόφασης της Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων «Καθορισμός των κύκλων μαθημάτων, των τομέων και ειδικοτήτων των Επαγγελματικών Λυκείων και της αντιστοιχίας μεταξύ τους» (Β’ 940),
1.9. της υπό στοιχεία ΦΒ7/108652/Κ3/06-09-2021 κοινή υπουργικής απόφασης «Πλαίσιο Ποιότητας μαθητείας» (Β’ 4146).
2. Την υπό στοιχεία Φ.1/Γ/599/113120/Β1/13.9.2021) εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών.
3. Την Σύσταση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 15ης Μαρτίου 2018 σχετικά με ένα Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για ποιοτικά και αποτελεσματικά προγράμματα μαθητείας, υπό στοιχεία (2018/C 153/01).
4. Το γεγονός ότι, από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης, δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,
αποφασίζουμε:
Τη θέσπιση Κανονισμού Λειτουργίας του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας
Άρθρο 1
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟΥ ΕΤΟΥΣ - ΤΑΞΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ
1. Το Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας είναι προαιρετικό, ανήκει στη μεταλυκειακή επαγγελματική κατάρτιση και αποτελεί εκπαιδευτική διαδρομή, που η ολοκλήρωσή της, ύστερα από επιτυχείς εξετάσεις πιστοποίησης των αποφοίτων της, οδηγεί σε τίτλο επιπέδου πέντε (5) του Ε.Σ.Ε.Ε.Κ.
2. Σκοπός του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας είναι:
- η παροχή υπηρεσιών αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, σε αποφοίτους της μη υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, καθώς και σε κατόχους ισότιμων τίτλων, οι οποίοι κατέχουν ένα βασικό επίπεδο γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων,
- η αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων της μη υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, μέσω μιας μαθησιακής διαδρομής που αξιοποιεί τις υπάρχουσες επαγγελματικές γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες και
- η περαιτέρω ενίσχυση των ευκαιριών ένταξης των αποφοίτων της μη υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης στην αγορά εργασίας, μέσω της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας αξιοποιώντας τη μεθοδολογία της μαθητείας.
3. Στο Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας παρέχονται ειδικότητες, οι οποίες καθορίζονται με βάση τις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας και τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της εθνικής οικονομίας λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικότητες των ΕΠΑ.Λ. με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. και Ν., ύστερα από εισήγηση του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.
4. Το πρόγραμμα του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας έχει συνολική διάρκεια έντεκα (11) μήνες, αρχίζει από την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους και ολοκληρώνεται την 31η Ιουλίου του επομένου έτους. Η κατανομή μεταξύ εργαστηριακού μαθήματος και προγράμματος μάθησης σε χώρο εργασίας, καθορίζεται στον Οδηγό Κατάρτισης Μαθητείας κάθε ειδικότητας. Το πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο, είναι διάρκειας οκτώ (8) ωρών ημερησίως.
Άρθρο 2
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
1. Στο Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας εγγράφονται κατά την ακόλουθη σειρά προτεραιότητας:
(Α) κάτοχοι απολυτηρίου και πτυχίου ΕΠΑ.Λ. και ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ., καθώς και οι κάτοχοι ισότιμων προς αυτούς τίτλων σε συναφείς ειδικότητες και
(Β) οι κάτοχοι απολυτηρίου ΓΕ.Λ. και πτυχίου ΕΠΑ.Λ. σε συναφείς ειδικότητες.
2. Ο μαθητευόμενος οφείλει να είναι εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης κατά την εγγραφή του και σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος Μεταλυκειακό Έτος- Τάξη Μαθητείας.
Άρθρο 3
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
1. Οι Περιφερειακοί Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εκδίδουν πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων στο Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας έχοντας υπόψη τις προϋποθέσεις για λειτουργία τμημάτων μαθητείας σε ΕΠΑ.Λ., όπως αυτές αναφέρονται στη παρ 1 του άρθρου 5. Οι προσκλήσεις είναι αναρτητέες στο διαδίκτυο. Στη δημόσια πρόσκληση θα περιγράφονται αναλυτικά οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών, κατάρτισης προσωρινού πίνακα κατάταξης, υποβολής ενστάσεων και κατάρτισης οριστικού πίνακα κατάταξης, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην παρούσα απόφαση, καθώς και οι αντίστοιχες προθεσμίες.
2. Για κάθε μία από τις ειδικότητες της πρόσκλησης, αναφέρεται το ΕΠΑ.Λ. στο οποίο σχεδιάζεται η λειτουργία της, καθώς και το πλήθος των προσφερομένων θέσεων ειδικότητας ανά ΕΠΑ.Λ. Οι θέσεις μαθητείας της πρόσκλησης, αφορούν μη δεσμευμένες θέσεις στις οποίες θα αντιστοιχηθούν υποψήφιοι σύμφωνα με τη διαδικασία μοριοδότησης που περιγράφεται στο άρθρο 4.
3. Οι υποψήφιοι μαθητευόμενοι προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής, υποβάλλουν στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Τάξης Μαθητείας, ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής, στην οποία θα καταχωρίζονται οπωσδήποτε ο ΑΜΚΑ τους, στοιχεία της ταυτότητας τους και στοιχεία επικοινωνίας τους. Η ταυτοποίηση των ανωτέρω στοιχείων προβλέπεται να πραγματοποιείται μέσω διαλειτουργικότητας με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης ή άλλο φορέα. Υποχρέωση υποβολής αίτησης έχουν και υποψήφιοι με δεσμευμένη θέση μαθητείας δηλαδή υποψήφιοι που πληρούν τις προϋποθέσεις εγγραφής αλλά επί πλέον έχουν αναζητήσει και λάβει βεβαίωση δέσμευσης εργοδότη για προσφορά θέσης μαθητείας.
4. Κάθε υποψήφιος μπορεί να καταχωρήσει μία και μοναδική αίτηση στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Τάξης Μαθητείας. Σε αυτή δηλώνει υποψηφιότητα για ένα μοναδικό τμήμα της ίδιας ειδικότητας με αυτή του πτυχίου του, καθώς και δύναται να αναρτά τα όποια απαιτούμενα δικαιολογητικά. Στην περίπτωση υποψηφίων με δεσμευμένη θέση μαθητείας στα δικαιολογητικά αυτά συμπεριλαμβάνεται και αντίστοιχη βεβαίωση εργοδότη σύμφωνα με σχετικό υπόδειγμα που θα είναι αναρτημένο στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Τάξης Μαθητείας. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος κατέχει πτυχίο σε περισσότερες από μία ειδικότητες, ο υποψήφιος υποβάλλει μία και μοναδική αίτηση για μία μόνο από τις ειδικότητες που έχει πτυχίο, σύμφωνα με τα ανωτέρω.
5. Επιπλέον, για κατόχους απολυτηρίου και πτυχίου ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. ισχύουν και τα όσα αναφέρονται στις παρ 1 και 2 του άρθρου 16.
6. Στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Τάξης Μαθητείας, αναρτάται και πίνακας αντιστοίχισης προγενέστερων ειδικοτήτων με τις ισχύουσες ειδικότητες ΕΠΑ.Λ., σύμφωνα με την προβλεπόμενη νομοθεσία.
Άρθρο 4
ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ - ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ - ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
1. Μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Τάξης Μαθητείας, οι υποψήφιοι δύνανται να εκτυπώσουν αντίγραφο της αίτησής τους.
2. Οι έγκυρες αιτήσεις μοριοδοτούνται σύμφωνα με τα κριτήρια που περιγράφονται στις παρ 3, 4, και 5.
3. Ο βαθμός πτυχίου ΕΠΑ.Λ., στρογγυλοποιημένος σε τρία δεκαδικά ψηφία, πολλαπλασιάζεται επί χίλια (1000) και προσφέρει ισοδύναμο αριθμό μορίων.
4. Η ηλικία του υποψηφίου υπολογίζεται αφαιρώντας το έτος γέννησης του υποψηφίου από το έτος υποβολής της αίτησης, και μοριοδοτείται επιπλέον ως ακολούθως:
- Έως και 20 έτη με 4000 μόρια
- Μεγαλύτερη από 20 και έως και 28 έτη με 3000 μόρια
- Μεγαλύτερη από 28 και έως και 40 έτη με 2000 μόρια
- Μεγαλύτερη από 40 έτη με 1000 μόρια.
5. Η εγγύτητα της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης του υποψηφίου από την ημερομηνία απόκτησης του πτυχίου του, μοριοδοτείται επιπλέον ως ακολούθως:
- Για διάστημα ενός έτους από την ημερομηνία απόκτησης πτυχίου 3000 μόρια
- Για διάστημα δύο ετών από την ημερομηνία απόκτησης πτυχίου 2000 μόρια
- Για διάστημα άνω των δύο ετών από την ημερομηνία απόκτησης πτυχίου 1000 μόρια
6. Την διαδικασία μοριοδότησης ακολουθεί η ανακοίνωση προσωρινών πινάκων κατάταξης. Για την έκδοση τους λαμβάνονται συνδυαστικά υπόψη η μοριοδότηση των υποψηφίων και τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 2.
7. Σε περιπτώσεις ισοβαθμίας προηγείται ο μεγαλύτερος σε ηλικία, σύμφωνα με την ημερομηνία γέννησης, υποψήφιος. Σε περιπτώσεις ισοβαθμίας με την ίδια ημερομηνία γέννησης, προηγείται ο υποψήφιος με τον μεγαλύτερο βαθμό πτυχίου, και αν υπάρχει ισοβαθμία και στον βαθμό πτυχίου, προηγείται ο υποψήφιος που έχει τον μεγαλύτερο βαθμό απολυτηρίου.
8. Οι υποψήφιοι δύνανται να υποβάλλουν ενστάσεις αναφορικά με τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σχετική πρόσκληση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Μετά την εξέταση των ενστάσεων ανακοινώνονται οι οριστικοί πίνακες κατάταξης.
9. Οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στην διαδικασία με δεσμευμένη θέση μαθητείας και έγκυρες αιτήσεις, κατατάσσονται σε χωριστό πίνακα και με βάση τον πίνακα αυτόν, εντάσσονται σε τμήμα της ειδικότητας που επέλεξαν, εφόσον αυτό λάβει έγκριση λειτουργίας.
10. Ειδικότερα για τους κατόχους απολυτηρίου και πτυχίου ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. που συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής, ισχύουν τα όσα αναφέρονται στο άρθρο 16.
Άρθρο 5
ΕΓΚΡΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ - ΕΓΓΡΑΦΕΣ
1. Με απόφαση των Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης λειτουργούν τμήματα ειδικότητας Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας σε ΕΠΑ.Λ. της περιφέρειας τους εφόσον:
- υπηρετούν στις σχολικές αυτές μονάδες ή σε σχολικές μονάδες της ίδιας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που μπορούν να διδάξουν το εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας με βάση το Πρόγραμμα Σπουδών του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας,
- υπάρχει η απαιτούμενη εργαστηριακή υποδομή και
- έχουν εξασφαλιστεί θέσεις μαθητείας, μετά από γνώμη του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εισήγηση του συλλόγου διδασκόντων του ΕΠΑ.Λ.
Εφόσον δεν τηρούνται σωρευτικά οι (β) και (γ) προϋποθέσεις, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν μπορεί να αποφασίσει τη λειτουργία τμήματος ειδικότητας Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας σε ΕΠΑ.Λ. της περιφέρειας του.
Για την περίπτωση που δεν τηρείται η (α) προϋπόθεση απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Τμήματος Β’ Οργάνωσης και Εφαρμογής Μεταλυκειακού Έτους- Τάξης Μαθητείας της Διεύθυνσης Εφαρμογής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. και Ν., για τη λειτουργία τμήματος μαθητείας.
2. Ανώτερος αριθμός συμμετεχόντων στα τμήματα μαθητείας είναι οι είκοσι τέσσερις (24) μαθητευόμενοι.
3. Κατώτερος αριθμός συμμετεχόντων για τη λειτουργία τμήματος είναι οι οκτώ (8) μαθητευόμενοι για τμήματα των ΕΠΑ.Λ. που ανήκουν στην κατηγορία Α’- Γ’, οι έξι (6) μαθητευόμενοι για τμήματα των ΕΠΑ.Λ. που ανήκουν στην κατηγορία Δ’-Ζ’ και οι πέντε (5) μαθητευόμενοι για τμήματα των ΕΠΑ.Λ. που ανήκουν στην κατηγορία Η’-ΙΒ’.
4. Με την έκδοση των οριστικών πινάκων κατάταξης, εκδίδεται από τον Περιφερειακό Διευθυντή Π.Δ.Ε., απόφαση λειτουργίας τμημάτων μαθητείας σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στις παρ. 1 έως 3 ανωτέρω.
5. Με απόφασή του ο Γενικός Γραμματέας της Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. και Ν. μπορεί να εγκρίνει την λειτουργία τμημάτων Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας με μικρότερο αριθμό μαθητευόμενων απ’ αυτούς που ορίζονται στην παρ. 3 ανωτέρω.
6. Οι αποφάσεις λειτουργίας τμημάτων όλων των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης αναρτώνται στο διαδίκτυο.
7. Μετά την έκδοση των αποφάσεων λειτουργίας τμημάτων και με ευθύνη των ΕΠΑ.Λ., καλούνται οι επιτυχόντες να εγγραφούν στα τμήματα για τα οποία έχουν επιλεγεί, ώστε να τους αποδοθεί Αριθμός Μητρώου, να ενημερωθούν για τα όσα αφορούν το πρόγραμμα διδασκαλίας του εργαστηριακού μαθήματος ειδικότητας και για τα εν γένει δικαιώματα και υποχρεώσεις τους, να τοποθετηθούν σε θέσεις μαθητείας και να υπογράψουν την σύμβαση μαθητείας, όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 6.
8. Η διαδικασία εγγραφών και υπογραφής συμβάσεων μαθητείας παρακολουθείται μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Τάξης Μαθητείας.
9. Ο Συντονιστής Π.Δ.Ε. για τη Μαθητεία, σε συνεννόηση με τα αντίστοιχα ΕΠΑ.Λ. και σε συνεργασία με το Τμήμα Β’ Οργάνωσης και Εφαρμογής Μεταλυκειακού Έτους- Τάξης Μαθητείας της Διεύθυνσης Εφαρμογής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. και Ν., μεριμνά για την μεταφορά θέσεων μαθητείας από τμήματα που δεν έλαβαν έγκριση υλοποίησης σε τμήματα αντίστοιχων ειδικοτήτων με έγκριση υλοποίησης.
10. Οι μαθητευόμενοι μπορούν να παραλάβουν πιστοποιητικά εγγραφής ή στρατολογίας μόνο με την έναρξη διδασκαλίας του εργαστηριακού μαθήματος ειδικότητας.
11. Οι μαθητευόμενοι του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας εγγράφονται σε ξεχωριστό Μητρώο Μαθητείας του ΕΠΑ.Λ.
Άρθρο 6
ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ - ΜΑΘΗΣΗ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ - ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ - ΑΛΛΑΓΗ ΕΡΓΟΔΟΤΗ
1. Μεταξύ του μαθητευόμενου και του εργοδότη συνάπτεται Σύμβαση Μαθητείας η οποία θεωρείται από τον Διευθυντή του οικείου ΕΠΑ.Λ. Σε περίπτωση ανήλικου μαθητευόμενου η Σύμβαση Μαθητείας υπογράφεται και από τον κηδεμόνα του.
2. Ο τύπος και το βασικό περιεχόμενο της Σύμβασης Μαθητείας καθορίζονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. και Ν. Σε αυτήν οπωσδήποτε αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του/των «εκπαιδευτή/των στο χώρο εργασίας», καθώς και η επαγγελματική του ειδικότητα, η οποία πρέπει να είναι συναφής με την ειδικότητα της μαθητείας που εποπτεύει. Η σύμβαση συντάσσεται σε τρία (3) πρωτότυπα και λαμβάνουν από ένα ο εργοδότης, το ΕΠΑ.Λ. και ο μαθητευόμενος. Η απουσία «εκπαιδευτή στο χώρο εργασίας» είναι αιτία μη υπογραφής ή ακύρωσης της σύμβασης.
3. Το «Πρόγραμμα Μάθησης σε εργασιακό χώρο», ημερήσιας διάρκειας οκτώ (8) ωρών, υλοποιείται με βάση τον Οδηγό Κατάρτισης Μαθητείας της κάθε ειδικότητας, περιλαμβάνει γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες ή και ολοκληρωμένες επαγγελματικές δραστηριότητες/εργασίες και αποτελεί παράρτημα της Σύμβασης Μαθητείας.
4. Εργοδότες δύνανται να είναι φορείς του δημοσίου τομέα, σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ή επιχειρήσεις, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ή επιχειρήσεις.
Εξαιρούνται οι φορείς:
- Προσωρινής απασχόλησης
- Τα νυχτερινά κέντρα
- Παροχής καθαριότητας και φύλαξης
- Τα πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών
Επίσης εξαιρούνται και οι επιχειρήσεις για τις οποίες οι οικίες σχολικές μονάδες δηλώνουν αδυναμία ελέγχου της διαδικασίας μάθησης στον εργασιακό χώρο.
5. Ο ανώτατος αριθμός μαθητευομένων ανά εργοδότη καθορίζεται στο Πλαίσιο Ποιότητας Μαθητείας.
6. Ο εργοδότης τηρεί τους όρους της Σύμβασης Μαθητείας και του «Προγράμματος Μάθησης σε εργασιακό χώρο».
7. Η σύμβαση μαθητείας δύναται να:
- καταγγελθεί από τους μαθητευόμενους ή τους εργοδότες, για λόγους που ανάγονται στην αθέτηση των υποχρεώσεών τους. Οι μαθητευόμενοι και οι εργοδότες υποχρεούνται να ενημερώσουν εγγράφως τον αρμόδιο Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ.,
- διακοπεί από τον Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ., ύστερα από γραπτή εισήγηση του διδάσκοντα - επόπτη, εφόσον ο εργοδότης αθετεί τις υποχρεώσεις του, σύμφωνα με τη σύμβαση,
- διακοπεί από τον Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ. εφόσον δεν τηρούνται τα όρια των απουσιών των μαθητευομένων,
- διακοπεί από τον εργοδότη σε περίπτωση πτώχευσης με έγκαιρη ενημέρωση του ΕΠΑ.Λ., ώστε να διασφαλίζεται ο απαιτούμενος χρόνος για την ανεύρεση άλλου εργοδότη για τον μαθητευόμενο.
8. Σε όλες τις περιπτώσεις διακοπής σύμβασης, ο Διευθυντής ΕΠΑ.Λ. ενημερώνει εγγράφως τον εργοδότη, τον μαθητευόμενο, τον Υπεύθυνο Δ.Δ.Ε. για τη Μαθητεία και τον Συντονιστή Π.Δ.Ε. για τη Μαθητεία.
9. Σε περίπτωση διακοπής σύμβασης γίνεται προσπάθεια εύρεσης νέου εργοδότη από τον Υπεύθυνο Δ.Δ.Ε. για τη Μαθητεία σε συνεργασία με τους Διευθυντές των ΕΠΑ.Λ. της αρμοδιότητας του και με ενημέρωση του μαθητευόμενου εφόσον μετά την αντιστοίχιση θέσεων - μαθητευόμενων υπάρχει ακόμη διαθέσιμη θέση, και με την προϋπόθεση ότι η διακοπή δεν οφείλεται σε υπέρβαση των ορίων απουσιών, όπως περιγράφεται στο άρθρο 7 ή σε αθέτηση των υποχρεώσεων του μαθητευόμενου. Αν δεν εξευρεθεί νέος εργοδότης εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών ο μαθητευόμενος αποκλείεται από την ολοκλήρωση του κύκλου μαθητείας τον οποίον παρακολουθεί.
10. Κατά τον πρώτο μήνα του προγράμματος ο μαθητευόμενος δύναται να αιτηθεί αλλαγή εργοδότη. Το αίτημα του, το υποβάλει στο ΕΠΑ.Λ. που επιβλέπει τη μαθητεία του και οπωσδήποτε αναφέρει τους λόγους για τους οποίους επιθυμεί την αλλαγή. Σε περίπτωση που ο αιτών έχει εξασφαλίσει νέα δεσμευμένη θέση εργασίας και με την προϋπόθεση ότι ο νέος εργοδότης πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια, η αλλαγή εργοδότη εγκρίνεται άμεσα. Σε περίπτωση που το αίτημα γίνει δεκτό και ο μαθητευόμενος δεν έχει εξασφαλίσει δεσμευμένη θέση εργασίας, εφαρμόζονται τα όσα σχετικά προβλέπονται στην παρ. 9.
Άρθρο 7
ΦΟΙΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΩΝ - ΑΔΕΙΕΣ - ΑΠΟΥΣΙΕΣ
1. Οι μαθητευόμενοι οφείλουν να παρακολουθούν το εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας και το πρόγραμμα εκπαίδευσης σε χώρο εργασίας, η ακριβής συνολική διάρκεια των οποίων καθορίζεται στον Οδηγό Κατάρτισης Μαθητείας της αντίστοιχης ειδικότητας.
2. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητευόμενοι δικαιούνται:
- κανονικής άδειας από τον χώρο εργασίας
- αναρρωτικής άδειας με κατάθεση γνωμάτευσης θεράποντα ιατρού ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα.
- να απουσιάσουν συνολικά πέντε ημέρες από το πρόγραμμα εκπαίδευσης στο εργασιακό χώρο για προσωπικούς λόγους, με έγκαιρη ενημέρωση και τη σύμφωνη γνώμη του εργοδότη.
3. Η διάρκεια της κανονικής άδειας που αναλογεί στη διάρκεια του Προγράμματος μαθητείας σε εργασιακό χώρο, υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1346/1983 (Α’ 46).
4. Ο μαθητευόμενος δεν μπορεί να λάβει κανονική άδεια σε ημέρες επίσημης αργίας.
5. Κατά τη διάρκεια της αναρρωτικής άδειας οι μαθητευόμενοι δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στο εργαστηριακό μάθημα και στο πρόγραμμα εκπαίδευσης σε χώρο εργασίας.
6. Σε περίπτωση αναρρωτικής άδειας εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 657 - 658 του Αστικού Κώδικα.
7. Ο μέγιστος αριθμός ημερών αναρρωτικής άδειας για το σύνολο του προγράμματος ορίζεται στις 12 ημέρες.
8. Το όριο απουσιών των αδικαιολόγητων απουσιών για το εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του συνόλου των ωρών του μαθήματος ειδικότητας. Με κατάθεση γνωμάτευσης θεράποντα ιατρού ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 5% με απόφαση του Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ.
9. Σε κάθε περίπτωση για τον ακριβή υπολογισμό των ορίων απουσιών της παρ. 8, η αντίστοιχη ποσόστωση στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο.
11. Σε περίπτωση υπέρβασης των ανωτέρω ορίων απουσιών, ο ωφελούμενος του προγράμματος - μαθητευόμενος χάνει την ιδιότητα του και με ευθύνη του Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ. ενημερώνεται άμεσα ο μαθητευόμενος, ο Υπεύθυνος Δ.Δ.Ε. για τη Μαθητεία, ο Συντονιστής Π.Δ.Ε. για τη Μαθητεία και ο εργοδότης ώστε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες καταγγελίας της σύμβασης.
10. Οι ημέρες επίσημης αργίας δεν συνυπολογίζονται στις ημέρες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του προγράμματος.
11. Αν ο εργοδότης παραμείνει κλειστός για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, εξαιρουμένων των επισήμων αργιών, ο μαθητευόμενος πρέπει να κάνει χρήση των ημερών της κανονικής αδείας του.
12. Σε περιπτώσεις έκτακτων υγειονομικών συνθηκών, αν μαθητευόμενος λάβει οδηγίες για κατ’ οίκον περιορισμό από αρμόδιο δημόσιο φορέα, δικαιούται να λάβει άδεια απουσίας τόσο από την εκπαιδευτική δομή όσο και από το χώρο εργασίας εφόσον αποσταλεί στο ΕΠΑ.Λ. αίτημα συνοδευόμενο από βεβαίωση του δημόσιου φορέα και υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνεται ο παραγγέλων φορέας, το χρονικό διάστημα και ο λόγος απουσίας του. Η χρονική διάρκεια αυτών των αδειών καθορίζεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον αρμόδιο δημόσιο φορέα. Οι άδειες αυτές δεν προσμετρώνται στο σύνολο των ημερών της αναρρωτικής ή κανονικής άδειας που δικαιούται ο μαθητευόμενος ούτε μειώνουν το όριο των απουσιών που δικαιούται στο εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας, παραμένει όμως η υποχρέωση του μαθητευόμενου να συμπληρώσει τις ημέρες παρουσίας σε εργοδότη που προβλέπονται από το Πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο.
13. Οι απουσίες και άδειες των μαθητευόμενων καταχωρίζονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Τάξης Μαθητείας. Υπεύθυνοι για την ορθή και έγκαιρη καταγραφή της πληροφορίας αυτής είναι οι φορείς εποπτείας υλοποίησης του προγράμματος κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 15.
Άρθρο 8
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΩΝ - ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ
1. Η αξιολόγηση των μαθητευομένων αφορά στα μαθησιακά αποτελέσματα και πραγματοποιείται:
i. Στη σχολική μονάδα από τον/τους διδάσκοντα/ντες, με βάση την αξιολόγηση του Εργαστηριακού Μαθήματος ειδικότητας σε βαθμολογική κλίμακα 0 - 20, με συντελεστή βαρύτητας 50% στην τελική αξιολόγηση του μαθητή.
ii. Στο χώρο εργασίας, με βάση την αξιολόγηση του «Προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο» σε βαθμολογική κλίμακα 0 - 20, με συντελεστή βαρύτητας 50% στην τελική αξιολόγηση.
2. Η αξιολόγηση του Εργαστηριακού Μαθήματος ειδικότητας γίνεται γραπτά ή προφορικά με επίδειξη δεξιοτήτων στο εργαστήριο και εκτέλεση συγκεκριμένου έργου, ανάλογα με τη φύση του αντικειμένου του μαθήματος. Η μορφή της εξέτασης ορίζεται από τον εκπαιδευτικό που διδάσκει το εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας και είναι δυνατό να επιλεγεί μια μορφή εξέτασης ή και συνδυασμός αυτών.
Ειδικότερα:
- Για γραπτής μορφής εξέταση, ακολουθείται η ίδια διαδικασία με αυτήν που ακολουθείται σε μαθήματα θεωρητικού περιεχομένου. Η βαθμολόγηση της γραπτής εξέτασης γίνεται στην κλίμακα 0-100 με ακέραιους μόνο αριθμούς και ο τελικός βαθμός του γραπτού ανάγεται στην κλίμακα 0-20 και γράφεται ως δεκαδικός, όπου απαιτείται.
- Για προφορικής μορφής εξέταση, τότε σε περίπτωση που το εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας διδάσκεται από έναν (1) εκπαιδευτικό, τότε συγκροτείται Επιτροπή αποτελούμενη από τον Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ. ή του Ε.Κ. κατά περίπτωση, τον διδάσκοντα και έναν (1) άλλο εκπαιδευτικό που έχει σε ανάθεση το εξεταζόμενο μάθημα.
Αν το εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας διδάσκεται από δύο (2) εκπαιδευτικούς, τότε για την εξέτασή του συγκροτείται Επιτροπή αποτελούμενη από τον Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ. ή του Ε.Κ. κατά περίπτωση και τους δύο (2) διδάσκοντες. Η βαθμολόγηση της προφορικής εξέτασης γίνεται στην κλίμακα 0-20 με ακέραιους μόνο αριθμούς. Βαθμός του εργαστηριακού μαθήματος ειδικότητας είναι ο Μ.Ο. των βαθμών των δύο (2) βαθμολογητών και γράφεται ως δεκαδικός με προσέγγιση δεκάτου. γ) Τα θέματα και η βαθμολογία της γραπτής ή προφορικής εξέτασης κατατίθενται στον Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ., ο οποίος έχει και την ευθύνη τήρησης του αρχείου του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξη Μαθητείας.
3. Οδηγίες για την αξιολόγηση στο χώρο εργασίας προβλέπονται στο «Πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο» της αντίστοιχης ειδικότητας και βασίζεται:
- στο Ημερολόγιο Μάθησης του προγράμματος.
- στην πρόοδο υλοποίησης των αυτοτελών εργασιών που αποτυπώνονται περιληπτικά στο Ημερολόγιο Μάθησης και ορίζονται στη Σύμβαση Μαθητείας.
- στην τελική εξέταση, επίδειξη δεξιοτήτων και παρουσίαση των αυτοτελών εργασιών σε πραγματική ή ψηφιακή μορφή.
4. Κατά την αξιολόγηση του «Προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο» είναι απαραίτητη τόσο η παρουσία του εκπαιδευτή στο χώρο εργασίας όσο και του επόπτη εκπαιδευτικού της οικείας σχολικής μονάδας και συντάσσεται έκθεση που περιλαμβάνει την αιτιολόγηση της αξιολόγησης για τον κάθε μαθητευόμενο.
5. Ο τελικός βαθμός του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας είναι σε βαθμολογική κλίμακα 0 - 20 και εξάγεται από το άθροισμα των (i) και (ii) της παρ. 1 ανωτέρω.
6. Η παρακολούθηση του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας θεωρείται επιτυχής, εφόσον ο τελικός βαθμός έχει την ένδειξη τουλάχιστον «10», και με την προϋπόθεση ότι τόσο στο (i) όσο και στο (ii) μέρος της αξιολόγησης, όπως αναφέρονται στην παρ 1 ανωτέρω, ο μαθητευόμενος δεν έχει λάβει βαθμό μικρότερο του «10» στην 20βαθμη κλίμακα. Σε περίπτωση που ο καταρτιζόμενος έχει λάβει βαθμό τουλάχιστον «10» στο (ii) μέρος της αξιολόγησης, αλλά βαθμό μικρότερο του «10» στο Εργαστηριακό Μάθημα, δικαιούται επανεξέτασης στο Εργαστηριακό Μάθημα εντός 10ημέρου.
7. Τα τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης για κάθε έναν από τους μαθητευόμενους (Επιτυχής ή Ανεπιτυχής), καταχωρείται στο βιβλίο Πράξεων του ΕΠΑ.Λ.
8. Στους μαθητευόμενους που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το Μεταλυκειακό Έτος-Τάξης Μαθητείας, απονέμεται Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.)
9. Στη Β.Ε.Κ. αναφέρεται μόνο ο χαρακτηρισμός «Επιτυχώς», υπογράφεται από τον Διευθυντή του οικείου ΕΠΑ.Λ. και εκδίδεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ 1 αρ. 42 του ν 4763/2020.
10. Κάτοχοι Β.Ε.Κ. του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας μπορούν να συμμετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης προσόντων για απόκτηση Διπλώματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.
11. Δεν προβλέπεται η επανεγγραφή, ακόμα και σε διαφορετική ειδικότητα, ή η επανάληψη φοίτησης στο Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας. Σε περίπτωση που μαθητευόμενος διακόψει το «Πρόγραμμα Μάθησης σε εργασιακό χώρο» για λόγους πτώχευσης εργοδότη, ατυχήματος ή πανδημίας, δύναται να πραγματοποιήσει το υπόλοιπο του «Προγράμματος Μάθησης σε εργασιακό χώρο», σε επόμενο κύκλο του προγράμματος Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας, υπό την προϋπόθεση ότι έχει εξασφαλίσει δεσμευμένη θέση μαθητείας, ότι θα λειτουργήσει αντίστοιχο τμήμα της ειδικότητας του και ότι έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας.
12. Οι βαθμολογίες για τα (i) και (ii) της παρ 1 ανωτέρω, καταχωρούνται στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Τάξης Μαθητείας. Από αυτές προκύπτει ο τελικός βαθμός και ο χαρακτηρισμός της φοίτησης ως «Επιτυχής».
13. Η έκδοση των Β.Ε.Κ. γίνεται από το Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Τάξης Μαθητείας, μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης των μαθητευομένων.
Άρθρο 9
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ
1. O εργοδότης ορίζει στέλεχος συναφούς επαγγελματικής ειδικότητας με τον μαθητευόμενο ως «υπεύθυνο εκπαιδευτή στο χώρο εργασίας», ο οποίος αναλαμβάνει την αποτελεσματική υλοποίηση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στο χώρο εργασίας, την παρακολούθηση της προόδου του μαθητευόμενου και την ανατροφοδότηση του υπεύθυνου εκπαιδευτικού στη σχολική μονάδα μέσω της οποίας ο μαθητευόμενος συμμετέχει στο πρόγραμμα.
2. Ο εκπαιδευτής στο χώρο εργασίας έχει την ευθύνη επίβλεψης του μαθητευόμενου κατά την συμπλήρωση του ημερολογίου μάθησης στο χώρο εργασίας το οποίο και συνυπογράφει.
3. Ο εκπαιδευτής στον χώρο εργασίας, πρέπει να διαθέτει τα απαραίτητα τυπικά προσόντα και επαγγελματικά δικαιώματα ή επαγγελματική εμπειρία για το επάγγελμα που εκπαιδεύει. Η απουσία «εκπαιδευτή στο χώρο εργασίας» είναι αιτία μη υπογραφής ή ακύρωσης της σύμβασης.
4. Επίσης οι εργοδότες υποχρεούνται να συνεργάζονται με του φορείς διοίκησης του Μεταλυκειακού Έτους Τάξη Μαθητείας.
Άρθρο 10
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟΥ ΕΤΟΥΣ - ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ
1. Ο μαθητευόμενος οφείλει να συνυπογράφει τη Σύμβαση Μαθητείας με τον εργοδότη.
2. Ο μαθητευόμενος οφείλει να εκτελεί κάθε εργασία που του αναθέτει ο υπεύθυνος γι’ αυτόν εκπαιδευτικός (στο ΕΠΑ.Λ. ή το Ε.Κ.) και ο υπεύθυνος εκπαιδευτής (στο εργασιακό χώρο), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο «Πρόγραμμα Εκπαίδευσης σε εργασιακό χώρο».
3. Ο μαθητευόμενος οφείλει να παραμένει εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος της μαθητείας.
4. Ο μαθητευόμενος οφείλει να συμμορφώνεται στα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται από σχετικούς κανονισμούς για το κλάδο εργασίας που μαθητεύει. Μη συμμόρφωση του συνεπάγεται διακοπή της μαθητείας του.
5. Ο μαθητευόμενος οφείλει να προσκομίζει, όπου απαιτείται, όλες τις απαραίτητες ιατρικές βεβαιώσεις για την εξάσκηση του επαγγέλματος και να συμπληρώνει έγκαιρα τα απαιτούμενα έντυπα Μαθητείας σε συνεργασία με τον υπεύθυνο εκπαιδευτή στο χώρο εργασίας και τον επόπτη εκπαιδευτικό της σχολικής μονάδας.
6. Ο μαθητευόμενος οφείλει να τηρεί τα όρια απουσιών, όπως περιγράφονται στο άρθρο 7.
7. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος της μαθητείας, ο μαθητευόμενος μπορεί να λάβει αναρρωτική άδεια έως 12 ημερολογιακές ημέρες, με γνωμάτευση θεράποντα ιατρού ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα. Κατά τη διάρκεια της αναρρωτικής άδειας ο μαθητευόμενος δεν επιτρέπεται να συμμετέχει ούτε στο εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας, ούτε στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας.
8. Σε περίπτωση αναρρωτικής άδειας ο μαθητευόμενος οφείλει να καταθέσει το αντίστοιχο δικαιολογητικό για την αναρρωτική του άδεια στον εργοδότη και αντίγραφο αυτού στο ΕΠΑ.Λ/Ε.Κ. στο οποίο πραγματοποιείται το εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας.
9. Σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων απουσιών, ο ωφελούμενος του προγράμματος χάνει την ιδιότητα του, όπως περιγράφεται στο άρθρο 7.
Άρθρο 11
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟΥ ΕΤΟΥΣ - ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ
1. Τα δικαιώματα των μαθητευομένων και των αποφοίτων του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας περιγράφονται στο άρθρο 36 του ν. 4763/2020 (A’ 254).
2. Στον μαθητευόμενο εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 657 - 658 του Αστικού Κώδικα σε περίπτωση απουσίας λόγω ασθενείας ανεξαρτήτως αιτιολογίας και για μέγιστο διάστημα 12 ημερών.
3. Ο μαθητευόμενος δικαιούται, κατά τη διάρκεια του Προγράμματος, τις κανονικές άδειες των μισθωτών που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις του ν. 1346/1983.
4. Απαγορεύεται η απασχόληση του μαθητευόμενου στον εργασιακό χώρο κατά Κυριακές και κατά τις επίσημες αργίες.
5. Απαγορεύεται η απασχόληση του μαθητευόμενου στον εργασιακό χώρο κατά τις νυχτερινές ώρες (22:0006:00).
6. Δεν επιτρέπεται η υπέρβαση του ημερήσιου ωραρίου πέραν των ωρών που ορίζονται στην σύμβαση Μαθητείας.
7. Ο μαθητευόμενος δικαιούται εκπαίδευση σύμφωνα με τους Οδηγούς Κατάρτισης για τις ειδικότητες της Μαθητείας, η οποία τον οδηγεί σε συγκεκριμένα μαθησιακά αποτελέσματα, ανεξάρτητα από τον χώρο μαθητείας, τα οποία συμπληρώνονται κατάλληλα στη σχολική μονάδα.
8. Ο μαθητευόμενος δικαιούται παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος μάθησης στην επιχείρηση, από τις οικείες δομές του Υ.ΠΑΙ.Θ., εφόσον προσφέρονται σχετικά προγράμματα.
9. Ο μαθητευόμενος έχει δικαίωμα να ενημερώνεται σχετικά με τα επαγγελματικά του δικαιώματα.
10. Η έκδοση των πιστοποιητικών υγείας και οι ιατρικές πράξεις που απαιτούνται για τη Μαθητεία σε χώρους εργασίας, εφόσον οι μαθητευόμενοι δεν είναι άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένοι, γίνονται δωρεάν από δομές του δημοσίου συστήματος υγείας ή από γιατρούς συμβεβλημένους με το Δημόσιο.
11. Ο μαθητευόμενος έχει δικαίωμα να αναφέρει στον Διευθυντή ή στον υπεύθυνο καθηγητή του ΕΠΑ.Λ./Ε.Κ. τη μη τήρηση των όρων της Σύμβασης Μαθητείας.
12. Κατά τη διάρκεια του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης μαθητείας, εφόσον είναι εφικτό, μπορεί να γίνει αλλαγή εργοδότη σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στο άρθρο 6.
13. Ο μαθητευόμενος δεν δικαιούται άλλου τύπου αδείας πέραν αυτών που αναφέρονται στο άρθρο 7.
Άρθρο 12
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ
1. Το εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας στο Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας πραγματοποιείται στα οικεία Εργαστηριακά Κέντρα (Ε.Κ.) ή στα Σχολικά Εργαστήρια των ΕΠΑ.Λ. Το περιεχόμενο και η διάρκεια του εργαστηριακού μαθήματος ειδικότητας ορίζεται στον αντίστοιχο Οδηγό Κατάρτισης μαθητείας ενώ η ανάθεση των ωρών διδασκαλίας γίνεται σε έναν (1) ή δύο (2) εκπαιδευτικούς.
2. Το εργαστηριακό μάθημα δεν πραγματοποιείται κατά την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων, του Πάσχα, καθώς και των θερινών διακοπών.
3. H διδασκαλία του εργαστηριακού μαθήματος ειδικότητας γίνεται από μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό του ΕΠΑ.Λ. ή του Ε.Κ. ή από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, αν ελλείπουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί.
4. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι οποίοι μπορούν να διδάξουν στο Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας, επιλέγονται από τους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σύμφωνα με τις αναθέσεις που ισχύουν, και δύνανται να αναλαμβάνουν αποκλειστικά τη διδασκαλία και την εποπτεία των τμημάτων Μαθητείας, τα οποία λογίζονται ως χρόνος διδακτικής υπηρεσίας για κάθε συνέπεια. Επίσης αναπληρωτές εκπαιδευτικοί μπορούν να συμπληρώνουν στο Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας, το υποχρεωτικό διδακτικό ωράριό τους, το οποίο λογίζεται ως χρόνος διδακτικής προϋπηρεσίας για κάθε συνέπεια σύμφωνα με το άρθρο 36 του ν. 4763/2020 (Α’ 254).
5. Η ανάθεση του εργαστηριακού μαθήματος του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας γίνεται από το Σύλλογο Διδασκόντων του ΕΠΑ.Λ./Ε.Κ. σύμφωνα με τον Οδηγό Κατάρτισης του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας για την αντίστοιχη ειδικότητα.
6. Πέραν της παροχής εκπαιδευτικού έργου στο εργαστηριακό μάθημα, οι διδάσκοντες πραγματοποιούν και την παρακολούθηση της μάθησης στο χώρο εργασίας μέσω της εποπτείας, η οποία θεωρείται άσκηση εκπαιδευτικού έργου.
7. Η διδασκαλία/εποπτεία σε τμήμα με αριθμό παρακολουθούντων μαθητευόμενων μέχρι και δώδεκα (12) διεξάγεται από έναν (1) εκπαιδευτικό, ενώ σε τμήμα με αριθμό παρακολουθούντων μαθητευόμενων από δεκατρείς (13) και άνω γίνεται συνδιδασκαλία από δύο (2) εκπαιδευτικούς.
8. Η εποπτεία της μαθητείας αντιστοιχεί σε διδακτικές ώρες με βάση τον αριθμό των μαθητευομένων που εποπτεύει ο κάθε διδάσκων εκπαιδευτικός και σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο άρθρο 13.
9. Σε περίπτωση που ο διδάσκων, στο πλαίσιο του Οδηγού Κατάρτισης Μαθητείας για την αντίστοιχη ειδικότητα, πραγματοποιεί το εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας εκτός εκπαιδευτικής μονάδας (εκπαιδευτική επίσκεψη), απαιτείται να έχει λάβει έγκριση από τον Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ. για τα τμήματα του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας που υλοποιούνται σε Σχολικά Εργαστήρια ή του Εργαστηριακού Κέντρου για όλα τα υπόλοιπα τμήματα, μετά από αιτιολογημένο αίτημα που του υποβάλλει και αυτό καταγράφεται στο βιβλίο πράξεων του Διευθυντή.
10. Για την ανάθεση της διδασκαλίας του εργαστηριακού μαθήματος ειδικότητας σε μόνιμους εκπαιδευτικούς στο Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας ακολουθείται η παρακάτω σειρά προτεραιότητας:
i. υπεύθυνος τομέα που είναι επιμορφωτής (με βεβαίωση διδασκαλίας) ή κάτοχος βεβαίωσης παρακολούθησης του προγράμματος επιμόρφωσης σε θέματα μαθητείας της πράξης «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών/εκπαιδευτών σε θέματα μαθητείας» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 500057 που υλοποιείται από το Ι.Ε.Π. ή) 500057 που υλοποιείται από το Ι.Ε.Π. ή αντίστοιχης επιμόρφωσης σε θέματα μαθητείας διάρκειας τουλάχιστον τριάντα πέντε (35) ωρών,
ii. υπεύθυνος εργαστηρίου που είναι επιμορφωτής (με βεβαίωση διδασκαλίας) ή κάτοχος βεβαίωσης παρακολούθησης του προγράμματος επιμόρφωσης σε θέματα μαθητείας της πράξης «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών/ εκπαιδευτών σε θέματα μαθητείας» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 500057 που υλοποιείται από το Ι.Ε.Π. ή) 500057 που υλοποιείται από το Ι.Ε.Π. ή αντίστοιχης επιμόρφωσης σε θέματα μαθητείας διάρκειας τουλάχιστον τριάντα πέντε (35) ωρών,
iii. εκπαιδευτικός που είναι επιμορφωτής (με βεβαίωση διδασκαλίας) ή κάτοχος βεβαίωσης παρακολούθησης του προγράμματος επιμόρφωσης σε θέματα μαθητείας της πράξης «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών/εκπαιδευτών σε θέματα μαθητείας» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 500057 που υλοποιείται από το Ι.Ε.Π. ή) 500057 που υλοποιείται από το Ι.Ε.Π. ή αντίστοιχης επιμόρφωσης σε θέματα μαθητείας διάρκειας τουλάχιστον τριάντα πέντε (35) ωρών,
iv. υπεύθυνος τομέα,
v. υπεύθυνος εργαστηρίου,
vi. εκπαιδευτικός που έχει διατεθεί στο Ε.Κ.,
vii. εκπαιδευτικός από ΕΠΑ.Λ. τα οποία εξυπηρετούνται από το Ε.Κ., ο οποίος θα διατεθεί μόνο για τις ώρες του εργαστηριακού μαθήματος ειδικότητας στο Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας. Μεταξύ των εκπαιδευτικών αυτών προηγούνται οι εκπαιδευτικοί του ΕΠΑ.Λ. που υλοποιεί το Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας.
Άρθρο 13
ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ
1. Κάθε εκπαιδευτικός των ΕΠΑ.Λ. ή των Ε.Κ. είναι αρμόδιος για την εποπτεία της μαθητείας στον εργασιακό χώρο κατά ανώτατο όριο δώδεκα (12) μαθητευομένων. Με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του ΕΠΑ.Λ. ή του Ε.Κ., η εποπτεία της μαθητείας στον εργασιακό χώρο ανατίθεται αποκλειστικά σε εκπαιδευτικό που διδάσκει το εργαστηριακό μάθημα της ειδικότητας του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας στο συγκεκριμένο τμήμα. Οι εκπαιδευτικοί αρμόδιοι για την εποπτεία της μαθητείας σε εργασιακό χώρο δικαιούνται μείωση διδακτικού ωραρίου, όπως περιγράφεται στις παρ. 2 και 3 κατωτέρω.
2. Η εποπτεία μαθητείας μέχρι οκτώ (8) μαθητευόμενων αντιστοιχεί σε:
- σε τρεις (3) διδακτικές ώρες όταν οι μαθητευόμενοι είναι τοποθετημένοι σε ένα έως πέντε (1 - 5) διαφορετικούς χώρους εργασίας και,
- σε τέσσερις (4) διδακτικές ώρες όταν οι μαθητευόμενοι είναι τοποθετημένοι σε έξι έως οκτώ (6 - 8) διαφορετικούς χώρους εργασίας.
3. Η εποπτεία μαθητείας εννέα- δώδεκα (9 - 12) μαθητών αντιστοιχεί σε:
- τέσσερις (4) διδακτικές ώρες όταν οι μαθητευόμενοι είναι τοποθετημένοι σε ένα έως τρεις (1-3) διαφορετικούς χώρους εργασίας,
- σε πέντε (5) διδακτικές ώρες όταν οι μαθητευόμενοι είναι τοποθετημένοι σε τέσσερις έως εννέα (4 -9) διαφορετικούς χώρους εργασίας και,
- σε έξι (6) διδακτικές ώρες όταν οι μαθητευόμενοι είναι τοποθετημένοι σε δέκα έως δώδεκα (10 - 12) διαφορετικούς χώρους εργασίας.
4. Ως διαφορετικός χώρος εργασίας νοείται ο χώρος εργασίας που βρίσκεται σε διαφορετική διεύθυνση από τους υπόλοιπους ανεξάρτητα από το αν λειτουργεί ως υποκατάστημα/υπηρεσία του ίδιου φορέα.
5. Το εβδομαδιαίο διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών που αναλαμβάνουν την εποπτεία της μαθητείας μειώνεται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στις παρ. 2 και 3 ανωτέρω.
6. Ο Σύλλογος διδασκόντων του ΕΠΑ.Λ. στο οποίο λειτουργεί το τμήμα μαθητείας αναθέτει στον διδάσκοντα επόπτη εκπαιδευτικό τη γραμματειακή υποστήριξη του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας ως αποκλειστικό εξωδιδακτικό έργο σε περίπτωση που δεν υπάρχουν Υπεύθυνοι Υποστήριξης Μαθητείας (άρθρο 39 παρ. 4α του ν.4763/2020).
7. Σε περίπτωση που στο Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας διδάσκουν περισσότεροι του ενός εκπαιδευτικοί, τη γραμματειακή υποστήριξη της μαθητείας αναλαμβάνει ο αρχαιότερος στην ειδικότητα εκπαιδευτικός ή σε περίπτωση κωλύματός του, ο επόμενος στην αρχαιότητα εκπαιδευτικός.
8. Ο Διευθυντής του ΕΠΑ.Λ. ή/και Ε.Κ. διευκολύνει τον εκπαιδευτικό στην άσκηση του έργου της εποπτείας εντάσσοντάς την εποπτεία στο πρόγραμμα λειτουργίας της σχολικής μονάδας, έτσι ώστε κατά την ημέρα εποπτείας ο εκπαιδευτικός να μην παρέχει άλλο διδακτικό έργο εφόσον αυτό είναι εφικτό.
9. Κατά τους δύο θερινούς μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο η εποπτεία ασκείται κανονικά. Μία επίσκεψη πραγματοποιείται από τον διδάσκοντα - επόπτη την ημέρα της θερινής του υπηρεσίας και η δεύτερη από τον Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ. μετά από μεταξύ τους συνεννόηση. Σε περίπτωση που ο διδάσκων/επόπτης στο Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας ΕΠΑ.Λ. είναι αναπληρωτής εκπαιδευτικός, η εποπτεία κατά τους θερινούς μήνες, εφόσον απαιτείται, πραγματοποιείται από τον Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ.
Άρθρο 14
ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ
1. Το Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας υλοποιείται με ευθύνη της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. και Ν. Προς το Σκοπό αυτό η Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. και Ν. συνεργάζεται με τις Διευθύνσεις Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τη Γενική Διεύθυνση Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τις δεκατρείς (13) Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) και τα Εργαστηριακά Κέντρα (Ε.Κ.).
2. Σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ορίζεται ένας (1) διοικητικός υπάλληλος ή εκπαιδευτικός, ως Συντονιστής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης (Π.Δ.Ε.) για τη Μαθητεία, με θητεία δύο (2) ετών.
3. Αν σε μία Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης υλοποιούνται πάνω από σαράντα (40) τμήματα Μαθητείας, δύναται να ορίζεται και δεύτερος συντονιστής για τη Μαθητεία.
4. Σε κάθε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία λειτουργούν περισσότερα από τέσσερα (4) τμήματα μαθητείας, ορίζεται ένας (1) διοικητικός υπάλληλος ή εκπαιδευτικός ως Υπεύθυνος Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη Μαθητεία, με θητεία δύο (2) ετών. Σε περιπτώσεις που δεν πληρείται το αριθμητικό κριτήριο των τεσσάρων τμημάτων, η υποστήριξη των τμημάτων γίνεται από τον Συντονιστή της Π.Δ.Ε. για τη Μαθητεία.
5. Στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης όπου λειτουργούν τμήματα μαθητείας δύναται να τοποθετούνται Υπεύθυνοι Υποστήριξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ. για τη διοικητική υποστήριξη των τμημάτων της Μαθητείας. Οι Υπεύθυνοι Υποστήριξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ. επιλέγονται από τους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ 80 Οικονομολόγοι, έπειτα από πρόσκληση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης και αναλαμβάνουν αποκλειστικά αυτό το έργο, το οποίο δεν λογίζεται ως διδακτική προϋπηρεσία και παραμένουν ενεργοί για πρόσληψη ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί. Η υποστήριξη αφορά σε θέματα φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των τμημάτων και τη συνεργασία με όλα τα επίπεδα διοίκησης των τμημάτων της Μαθητείας. Με απόφαση του Διευθυντή Π.Δ.Ε., οι υπεύθυνοι Υποστήριξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ. τοποθετούνται είτε στην Περιφερειακή Διεύθυνση, είτε σε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ΠΔΕ, είτε σε συγκεκριμένο ΕΠΑ.Λ.
Άρθρο 15
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
1. Οι αρμοδιότητες των φορέων διοίκησης του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας σε περιφερειακό επίπεδο, εκτός των αρμόδιων Υπηρεσιών του Υ.ΠΑΙ.Θ. και της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. και Ν. έχουν ως εξής:
2. Οι Διευθυντές ΕΠΑ.Λ. είναι αρμόδιοι/ες για:
i. την τοποθέτηση των επιτυχόντων υποψηφίων μαθητευομένων σε χώρους εργασίας σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και κατά περίπτωση με τον Διευθυντή του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ σε περίπτωση μαθητευόμενου, απόφοιτου ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. και την σχετική ενημέρωση του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Τάξης Μαθητείας.
ii. τη θεώρηση της σύμβασης εργασίας που συνάπτεται μεταξύ εργοδότη και μαθητευόμενου και τη φύλαξη ενός αντίγραφου αυτού στο ΕΠΑ.Λ.
iii. την έγκαιρη και έγκυρη αποστολή των στοιχείων που ζητούνται, καθώς και την ενημέρωση της Δ.Δ.Ε. με κοινοποίηση στις Π.Δ.Ε. για οποιοδήποτε θέμα σχετικά με το πρόγραμμα,
iv. την τήρηση αρχείου της Πράξης και του αρχείου κάθε μαθητευόμενου με όλα τα απαραίτητα έγγραφα,
v. στον έλεγχο και την έγκριση της καταχώρισης σε μηνιαία βάση σε συνεργασία με τον επόπτη εκπαιδευτικό των παρουσιών των μαθητευόμενων, στο ΕΠΑ.Λ. και στον εργοδότη, στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Τάξης Μαθητείας,
vi. την έγγραφη ενημέρωση του εργοδότη, του μαθητευόμενου και του αρμόδιου Συντονιστή Π.Δ.Ε. για Μαθητεία, κατόπιν γραπτής εισήγησης του επόπτη εκπαιδευτικού, σε περίπτωση υπέρβασης των απουσιών ώστε ο εργοδότης να προβεί σε διαδικασίες καταγγελίας της σύμβασης,
vii. την έγγραφη ενημέρωση του μαθητευόμενου, του αρμόδιου Συντονιστή Π.Δ.Ε. για Μαθητεία και του εργοδότη σε περίπτωση που καταγγελθεί η σύμβαση μαθητείας, κατόπιν γραπτής ενημέρωσης του επόπτη εκπαιδευτικού και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία από τους συμβαλλόμενους,
viii. τη σύγκληση του συλλόγου διδασκόντων για την ανάθεση στον διδάσκοντα- επόπτη εκπαιδευτικό της γραμματειακής υποστήριξης του Μεταλυκειακού Έτους Τάξη Μαθητείας ως αποκλειστικό εξωδιδακτικό έργο,
ix. τον τρόπο αναπλήρωσης των διδακτικών ωρών που έχουν χαθεί από το εργαστηριακό μάθημα μετά από γραπτή εισήγηση του διδάσκοντα εκπαιδευτικού,
x. την πραγματοποίηση επισκέψεων στους χώρους εργασίας που έχουν τοποθετηθεί οι μαθητευόμενοι, όποτε εκείνος κρίνει ότι απαιτείται επιτόπια επίσκεψη,
xi. την έγκριση της πραγματοποίησης του εργαστηριακού μαθήματος ειδικότητας εκτός εκπαιδευτικής μονάδας (εκπαιδευτική επίσκεψη), σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στους Οδηγούς Κατάρτισης μαθητείας, μετά από αιτιολογημένο αίτημα του διδάσκοντα,
xii. τη σύγκληση του συλλόγου διδασκόντων για την κύρωση των αποτελεσμάτων των τμημάτων του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας,
xiii. τη τήρηση όλων των κατάλληλων μέτρων ασφάλειας και προφύλαξης της υγείας των μαθητευόμενων και των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες οδηγίες
xiv. την επικοινωνία με τον Υπεύθυνο Δ.Δ.Ε. ή αντίστοιχα τον Συντονιστή Π.Δ.Ε. για τη μαθητεία σε περίπτωση που δεν έχει οριστεί Υπεύθυνος Δ.Δ.Ε. για τη μαθητεία.
xv. την τήρηση του θεσμικού πλαισίου για την υλοποίηση του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας.
3. Οι Διευθυντές του Ε.Κ. είναι αρμόδιοι/ες για:
i. για τη σύγκληση του Συλλόγου Διδασκόντων του Ε.Κ. για την ανάθεση του εργαστηριακού μαθήματος του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας σύμφωνα με τους Οδηγούς Κατάρτισης Μαθητείας και της εποπτείας μαθητευόμενων στο χώρο εργασίας σε έναν από τους διδάσκοντες του εργαστηριακού μαθήματος ειδικότητας,
ii. την πραγματοποίηση επισκέψεων στους χώρους εργασίας που έχουν τοποθετηθεί οι μαθητευόμενοι όποτε εκείνος κρίνει ότι απαιτείται επιτόπια επίσκεψη, σε συνεννόηση με τον/την Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ., τη συνεχή συνεργασία με τους Διευθυντές των ΕΠΑ.Λ. για την ομαλή υλοποίηση του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας,
iii. την επικοινωνία με τον Υπεύθυνο Δ.Δ.Ε. ή αντίστοιχα τον Συντονιστή Π.Δ.Ε. για τη μαθητεία σε περίπτωση που δεν έχει οριστεί Υπεύθυνος Δ.Δ.Ε. για τη μαθητεία,
iv. την τήρηση όλων των κατάλληλων μέτρων ασφάλειας και προφύλαξης της υγείας των μαθητευόμενων και των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες οδηγίες,
v. την τήρηση του θεσμικού πλαισίου για την υλοποίηση του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας.
4. Ο Επόπτης Εκπαιδευτικός πέραν της διδασκαλίας του εργαστηριακού μαθήματος ειδικότητας βάσει των Οδηγών Κατάρτισης του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας και των σχετικών οδηγιών, είναι αρμόδιος για:
i. την επίβλεψη της τήρησης των όρων της σύμβασης που έχει υπογραφεί, τον έλεγχο των εντύπων της μαθητείας, την παρακολούθηση της προόδου του μαθητευόμενου και τη σύνταξη ανάλογων εκθέσεων προς τον διευθυντή της σχολικής μονάδας για κάθε επίσκεψη στον εργοδότη. Οι εκθέσεις αυτές υπογράφονται από τον επόπτη εκπαιδευτικό και τον εκπαιδευτή στο χώρο εργασίας,
ii. την επίσκεψη στους εργοδότες που έχουν τοποθετηθεί οι μαθητευόμενοι τουλάχιστον μια φορά το μήνα σε πρωινό ή απογευματινό ωράριο. Επιπλέον πραγματοποιεί υποχρεωτικά επίσκεψη στην αρχή και στο τέλος της περιόδου της μαθητείας και όποτε παραστεί έκτακτη ανάγκη για επίλυση θεμάτων που αφορούν στην εφαρμογή των όρων της σύμβασης. Σε περίπτωση που ο επόπτης πραγματοποιήσει παραπάνω από μία (1) επίσκεψη το μήνα στο χώρο εργασίας θα πρέπει να αναφέρει στην έκθεση παρακολούθησης τους λόγους που κατέστησαν απαραίτητη την έκτακτη επίσκεψη. Αν ο επόπτης εκπαιδευτικός δεν δύναται να επισκεφτεί τον εκάστοτε εργοδότη, αναπληρώνεται από τον Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ. και εάν αυτός απουσιάζει από τον Διευθυντή του Ε.Κ.,
iii. την υπογραφή του παρουσιολογίου του μαθητευόμενου στο ΕΠΑ.Λ./Ε.Κ. για κάθε ημέρα παρουσίας του μαθητευόμενου και την υπογραφή του παρουσιολογίου του μαθητευόμενου στον εργοδότη,
iv. να προτείνει την αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος σε περίπτωση που δεν πραγματοποιείται η διδασκαλία κάποιων ωρών για οποιοδήποτε λόγο με γραπτή εισήγηση του στον Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ., και η οποία καταχωρείται στο Βιβλίο Πράξεων του Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ.,
v. την καταχώρηση σε μηνιαία βάση σε συνεργασία με τον Διευθυντή ΕΠΑ.Λ./Ε.Κ. των παρουσιών των μαθητευόμενων, στη σχολική μονάδα και στον εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Τάξης Μαθητείας,
vi. τον έλεγχο των ορίων απουσιών των μαθητευομένων στο ΕΠΑ.Λ. και στον εργοδότη σε συνεργασία με τον Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ. Τα όρια των απουσιών στο ΕΠΑ.Λ. και στον εργοδότη πρέπει να ελέγχονται συνεχώς καθώς σε περίπτωση υπέρβασής τους ο μαθητευόμενος χάνει την ιδιότητα του ωφελούμενου,
vii. τη γραπτή εισήγηση στο Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ., σε περίπτωση υπέρβασης των απουσιών ή καταγγελίας της σύμβασης από τους συμβαλλομένους, viii. την έγκαιρη συγκέντρωση και αποστολή των πάσης φύσεως δικαιολογητικών που απαιτούνται για την χρηματοδότηση του προγράμματος,
ix. τη συνεχή συνεργασία με τους Διευθυντές των ΕΠΑ.Λ./Ε.Κ. για την ομαλή υλοποίηση του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας.
x. την τήρηση του θεσμικού πλαισίου για την υλοποίηση του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας.
5. Ο Υπεύθυνος Δ.Δ.Ε. για τη Μαθητεία είναι αρμόδιος για:
i. τον συντονισμό και παρακολούθηση της υλοποίησης του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας στις σχολικές μονάδες αρμοδιότητάς τους,
ii. την υποβολή γνώμης στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη λειτουργία των τμημάτων ειδικότητας Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας στα ΕΠΑ.Λ. της αρμοδιότητάς τους,
iii. τη διερεύνηση των προβλημάτων ή των ερωτημάτων που αναφέρουν οι Διευθυντές των ΕΠΑ.Λ. και οι επόπτες εκπαιδευτικοί, τη συλλογή των σχετικών δικαιολογητικών ή ερωτημάτων που έχουν διατυπωθεί και την έγκαιρη διαβίβαση τους στην Π.Δ.Ε. προς απάντηση, εφόσον δεν μπορούν να τα διαχειριστούν,
iv. τη συνεργασία με τους Υπεύθυνους Διασύνδεσης με τη Μαθητεία στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια Λύκεια (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.) με σκοπό την ένταξη πτυχιούχων ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. σε θέσεις του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας, όπως περιγράφεται στον ν. 4823/2021 άρθρο 94,
v. την τήρηση του θεσμικού πλαισίου για την υλοποίηση του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας, vi. τη σύνταξη σε μηνιαία βάση έκθεσης ως παραδοτέα αναφορά προς τον Συντονιστή Π.Δ.Ε. για τη Μαθητεία όπου θα αποτυπώνουν ευρήματα τακτικών ελέγχων που διενεργούν τόσο σε εργοδότες όσο και σε ΕΠΑ.Λ. της Δ.Δ.Ε. που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μαθητείας. Οι έλεγχοι αφορούν κυρίως την τήρηση των όρων των συμβάσεων που έχουν συνυπογράψει οι εργοδότες με τους μαθητευόμενους και την ορθή συμπλήρωση του μητρώου των μαθητευομένων και των βιβλίων φοίτησης από τα ΕΠΑ.Λ.,
vii. την ενημέρωση των επιχειρήσεων και φορέων της περιοχής ευθύνης του για το θεσμό της μαθητείας, viii. την συνεργασία με αρμόδιους φορείς για την προσφορά θέσεων μαθητείας,
ix. τη συνεργασία με τους Υπεύθυνους Υποστήριξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ. για τη διοικητική υποστήριξη των τμημάτων της Μαθητείας για την επίλυση τυχόν προβλημάτων και την ενδυνάμωση των ΕΠΑ.Λ.
6. Ο Συντονιστής Π.Δ.Ε. για τη Μαθητεία είναι αρμόδιος για:
i. τη σύνταξη των σχετικών δημόσιων προσκλήσεων από την Π.Δ.Ε. όπου καλούνται οι υποψήφιοι μαθητευόμενοι να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας,
ii. τη σύνταξη των αποφάσεων λειτουργίας τμημάτων μαθητείας, μετά από γνώμη του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εισήγηση του Συλλόγου Διδασκόντων του ΕΠΑ.Λ.,
iii. την αποτελεσματικότερη διαχείριση των προσφερόμενων θέσεων μαθητείας,
iv. για τον συντονισμό και την παρακολούθηση της υλοποίησης του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας στις σχολικές μονάδες της Π.Δ.Ε. σε συνεργασία με τους Υπεύθυνους Δ.Δ.Ε για τη μαθητεία και τους Υπεύθυνους Υποστήριξης Μαθητείας,
v. την επίλυση των όποιων θεμάτων παρουσιάζονται κατά την υλοποίηση του Μεταλυκειακού Έτους Τάξη Μαθητείας στις σχολικές μονάδες αρμοδιότητάς του και σε συνεργασία με τα αρμόδια τμήματα της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. και Ν. Σχετικά διευκρινίζεται ότι ο Συντονιστής Π.Δ.Ε. για τη Μαθητεία είναι ο μόνος αρμόδιος για την επικοινωνία με τα αρμόδια τμήματα της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. και Ν. σε περίπτωση που μετά από ενδελεχή έλεγχο όλων των δεδομένων και δικαιολογητικών και ενδεχόμενη επικοινωνία απευθείας με τους επόπτες εκπαιδευτικούς και τον Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ κρίνει ότι δεν μπορεί να επιλύσει τυχόν προβλήματα που μεταφέρονται από τις Δ.Δ.Ε.,
vi. την υλοποίηση του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης συνολικά, σε συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. και Ν.,
vii. τη συνεργασία με τους Υπεύθυνους Διασύνδεσης με τη Μαθητεία στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια -Λύκεια (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.) με σκοπό την ένταξη πτυχιούχων ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. σε θέσεις του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας, όπως περιγράφεται στον ν. 4823/2021 άρθρο 94,
viii. τη διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου σε παραστατικά που βεβαιώνουν ότι ο μαθητευόμενος βρίσκεται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης κατά τη διάρκεια της μαθητείας,
ix. την τήρηση του θεσμικού πλαισίου για την υλοποίηση του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας,
x. Τη σύνταξη σε μηνιαία βάση έκθεση ως παραδοτέα αναφορά προς Τμήμα Β της Δ/νσης εφαρμογής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. και Ν. Σε αυτή αναφέρουν τυχόν προβλήματα που αντιμετώπισε η εφαρμογή του προγράμματος και τις σχετικές ενέργειες για επίλυση τους καθώς και καταγράφουν τη διαρροή μαθητευομένων από το πρόγραμμα και σε κάθε περίπτωση το λόγο της διαρροής. Περιλαμβάνουν επίσης ευρήματα ελέγχων που έχουν διενεργηθεί ως προς την ακρίβεια και την ορθότητα τηρουμένων εγγράφων εκπαιδευτικού χαρακτήρα για τους μαθητευόμενους σε τμήματα Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας που λειτουργούν στη Π.Δ.Ε.,
xi. την ενημέρωση των επιχειρήσεων και φορέων της περιοχής ευθύνης του για το θεσμό της μαθητείας,
xii. την συνεργασία με αρμόδιους φορείς για την προσφορά θέσεων μαθητείας,
xiii. τη συνεργασία με τους Υπεύθυνους Υποστήριξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ. για τη διοικητική υποστήριξη των τμημάτων της Μαθητείας για την επίλυση τυχόν προβλημάτων και την ενδυνάμωση των ΕΠΑ.Λ.,
xiv. η συνεργασία με το Τμήμα Β της Διεύθυνσης Σύνδεσης με την Αγορά Εργασίας της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. και Ν. για τις θέσεις μαθητείας
7. Οι Υπεύθυνοι Υποστήριξης Μαθητείας είναι αρμόδιοι για:
i. για την υποστήριξη σε θέματα φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των τμημάτων του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας της Π.Δ.Ε. όπου ανήκουν, σύμφωνα με τις οδηγίες που λαμβάνουν από τον αρμόδιο Συντονιστή Π.Δ.Ε. για τη μαθητεία,
ii. την τήρηση του θεσμικού πλαισίου για την υλοποίηση του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας,
iii. τον έλεγχο της ποιότητας και της ακρίβειας των τηρουμένων εγγράφων εκπαιδευτικού χαρακτήρα (δικαιολογητικά εγγραφής, σύμβαση εργασίας, εκθέσεις παρακολούθησης προγράμματος στο χώρο εργασίας, ορθή συμπλήρωση ημερολογίων μάθησης) για τους μαθητευόμενους των τμημάτων Μεταλυκειακού Έτους Τάξης Μαθητείας της Π.Δ.Ε. Η διαδικασία ελέγχων σχεδιάζεται από τον Συντονιστή Π.Δ.Ε. για τη μαθητεία σε συνεργασία με τα αρμόδια τμήματα της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. και Ν. και του Υ.ΠΑΙ.Θ. και μπορεί να περιλαμβάνει επιτόπιες επισκέψεις σε ΕΠΑ.Λ. και εργοδότες,
iv. την αποτύπωση των ευρημάτων από τους ελέγχους που διενεργούν, σε μορφή μηνιαίων εκθέσεων ως παραδοτέων αναφορών προς τον αρμόδιο Συντονιστή Π.Δ.Ε. για τη μαθητεία.
Άρθρο 16
ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΛΥΚΕΙΟΥ
1. Οι κάτοχοι απολυτηρίου και πτυχίου του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου - Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.), οι οποίοι/ες βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (ΕΑΕΚ) συμμετέχουν στα τμήματα του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη μαθητείας ΕΠΑ.Λ. με τις ακόλουθες επιλογές:
- Με δεσμευμένη θέση Μαθητείας. Στην περίπτωση αυτή τα μόρια κατάταξης τους προσαυξάνονται κατά χίλια (1000).
- Σε ποσοστό προκηρυχθεισών θέσεων 20% ανά ειδικότητα και τμήμα, εάν έχουν υποβληθεί αιτήσεις αποφοίτων ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ., ανεξαρτήτως ηλικίας. Ο αριθμός των θέσεων που προκύπτει από την ποσόστωση, στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό.
- Σύμφωνα με τα κριτήρια κατάταξης αποφοίτων που αναφέρονται στο άρθρο 4, σε περίπτωση που οι αιτήσεις των υποψηφίων είναι περισσότερες από το 20% των προκηρυχθεισών θέσεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα μόρια κατάταξής τους, των παρ. 3 και 4 του άρθρου 4, προσαυξάνονται κατά 10%.
2. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους είναι να υπάρχει θετική εισήγηση του συλλόγου διδασκόντων ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. και αντίστοιχη γνωμάτευση ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.
3. Σε περίπτωση έγκρισης λειτουργίας τμήματος στο οποίο έχει επιλεγεί απόφοιτος ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ., ο Διευθυντής του ΕΠΑ.Λ. θα συνεργάζεται και με τον Διευθυντή του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ., για την αντιστοίχιση των μαθητευόμενωναποφοίτων ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. με τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας.
4. Σε τμήμα του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας που έχει εγγραφεί έστω και ένας απόφοιτος λυκείου του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ, συμμετέχει και διδάσκει στο εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας και ο Υπεύθυνος Διασύνδεσης με τη Μαθητεία, ίδιας ειδικότητας που προέρχεται από το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο στο οποίο φοιτούσε ο συγκεκριμένος απόφοιτος. Αυτός είναι αρμόδιος για την εποπτεία της μαθητείας στον εργασιακό χώρο του μαθητευόμενου που αποφοίτησε από το Λύκειο του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.
5. Αν σε τμήμα του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας που έχει εγγραφεί απόφοιτος Λυκείου του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. απαιτείται, λόγω του αριθμού των μαθητευόμενων σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο άρθρο 13, συμμετοχή δεύτερου εκπαιδευτικού ειδικότητας, ο δεύτερος εκπαιδευτικός είναι ο Υπεύθυνος Διασύνδεσης με τη Μαθητεία του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ, και είναι αρμόδιος για την εποπτεία της μαθητείας στον εργασιακό χώρο του μαθητευόμενου που αποφοίτησε από το Λύκειο του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. και των λοιπών μαθητευόμενων σύμφωνα με τα αριθμητικά όρια που αναφέρονται στο άρθρο 13.
6. Η διάθεση του Υπεύθυνου Διασύνδεσης με τη Μαθητεία του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. γίνεται με απόφαση Π.Υ.Σ.Δ.Ε. ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ και του Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ. ή του Ε.Κ. στο οποίο υλοποιείται το Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας.
7. Αν στο ίδιο τμήμα του εργαστηριακού μαθήματος φοιτούν περισσότεροι μαθητευόμενοι που προέρχονται από διαφορετικά ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ, ο εκπαιδευτικός του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ που διδάσκει το εργαστηριακό μάθημα προέρχεται από το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ των μαθητευομένων που βρίσκεται πλησιέστερα στο εργαστηριακό κέντρο.
8. Ο εκπαιδευτικός ειδικότητας εποπτεύει τον/ους μαθητευόμενο/ους από το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.- Λ. στον εργασιακό χώρο μία (1) φορά την εβδομάδα με ωράριο διπλάσιο του προβλεπόμενου στο άρθρο 13. Κατά τους δύο θερινούς μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο η εποπτεία ασκείται μία (1) φορά το μήνα σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο άρθρο 13.
9. Στο τμήμα Μαθητείας που έχει εγγραφεί απόφοιτος λυκείου του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ., ορίζεται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. ένα μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) των κλάδων ΠΕ23 - Ψυχολόγων ή ΠΕ30 - Κοινωνικών Λειτουργών από το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ προέλευσης του μαθητευόμενου ώστε να επισκέπτεται την επιχείρηση ή τον οργανισμό που έχει τοποθετηθεί ο μαθητευόμενος:
- τουλάχιστον μία (1) φορά πριν την τοποθέτηση του μαθητευόμενου με στόχο αφενός την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των υπευθύνων και των εργαζομένων του οργανισμού ή της επιχείρησης και αφετέρου την διασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών προσβασιμότητας και καταλληλότητας του εργασιακού χώρου των μαθητευόμενων,
- καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας τοποθέτησης του μαθητευόμενου στον εργασιακό χώρο με στόχο την απρόσκοπτη μετάβαση και ένταξη των μαθητευόμενων στο εργασιακό περιβάλλον,
- όποτε κριθεί απαραίτητο κατά τη διάρκεια του προγράμματος, ύστερα από απόφαση του διευθυντή της ΣΜΕΑΕ, ο οποίος συνεργάζεται προς τούτο με τον εκπαιδευτικό ειδικότητας που προέρχεται από το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. και με τον υπεύθυνο της επιχείρησης ή του οργανισμού και
- μία (1) φορά μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος της μαθητείας.
10. Το μέλος Ε.Ε.Π. υποχρεούται μετά την τελική επίσκεψη του, να συντάξει έκθεση αποτίμησης, λαμβάνοντας υπόψη τις εκθέσεις του υπεύθυνου εκπαιδευτικού στο χώρο εργασίας, και στην οποία να αναφέρει πιθανές περαιτέρω ενέργειες για μετάβαση των μαθητευόμενων στην αγορά εργασίας.
Άρθρο 17
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
1. Μετά το πέρας της υλοποίησής του, κάθε κύκλος του προγράμματος αξιολογείται. Η αξιολόγηση μπορεί να είναι τόσο άμεση όσο και μεσοπρόθεσμη.
2. Η καταγραφή της διαρροής των μαθητευομένων από το πρόγραμμα καταγράφεται και χρησιμοποιείται σαν μετρήσιμος δείκτης στην άμεση αξιολόγηση κάθε κύκλου του προγράμματος.
3. Η μεσοπρόθεσμη αξιολόγηση λαμβάνει χώρα τουλάχιστον ένα έτος μετά την ολοκλήρωση κάθε κύκλου του προγράμματος και οπωσδήποτε περιλαμβάνει δείκτες που αποτυπώνουν α) την απορρόφηση των μαθητευομένων στην αγορά εργασίας και β) το ποσοστό συμμετοχής τους στις εξετάσεις πιστοποίησης για απόκτηση τίτλου επιπέδου πέντε (5) του Ε.Σ.Ε.Ε.Κ.
Άρθρο 18
ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΩΝ
1. Σε κάθε ΕΠΑ.Λ. τηρούνται τα Υπηρεσιακά Βιβλία των παραγράφων 2 έως 6 κατωτέρω:
2. Πρωτόκολλο, στο οποίο καταχωρούνται τα πάσης φύσεως εισερχόμενα και εξερχόμενα έγγραφα, οι πάσης φύσεως εισερχόμενοι και εξερχόμενοι τίτλοι και τα εμπιστευτικά. Για τα τελευταία, σημειώνεται στη στήλη «περιεχόμενο εγγράφου» η ένδειξη Ε.Π. μόνο, ενώ τηρείται ιδιαίτερος φάκελος εμπιστευτικών εγγράφων.
3. Μητρώο μαθητευομένων, στο οποίο καταχωρούνται όλα τα προβλεπόμενα στοιχεία των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα μαθητευομένων.
Στο Μητρώο για κάθε μαθητευόμενο καταχωρούνται:
- Στοιχεία της μαθητείας ήτοι: ο Αριθμός Μητρώου και η ειδικότητα του μαθητευόμενου, η ημερομηνία έναρξης της μαθητείας, η ημερομηνία λήξης της μαθητείας, η ημερομηνία διακοπής της μαθητείας και το ΕΠΑ.Λ. αποφοίτησης του και οι τίτλοι εκπαίδευσής του.
- Στοιχεία του εργοδότη όπου πραγματοποιείται το Πρόγραμμα Μάθησης στο χώρο εργασίας ήτοι: ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του εργοδότη, η επωνυμία του εργοδότη, η ταχυδρομική διεύθυνση της έδρας του εργοδότη και τηλέφωνο επικοινωνίας.
- Στοιχεία Δελτίου Ταυτότητας του μαθητευομένου ήτοι: επώνυμο, όνομα, όνομα- επώνυμο πατέρα, όνομαεπώνυμο μητέρας, έτος γέννησης, τόπος γέννησης, ο Α.Μ.Κ.Α. και ο Α.Φ.Μ. του μαθητευόμενου.
- Στοιχεία επίδοσης των μαθητευομένου ήτοι: ο βαθμός του εργαστηριακού μαθήματος ειδικότητας και ο βαθμός προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο.
- Στοιχεία φοίτησης του μαθητευόμενου (συνολικά με την ολοκλήρωση ή τυχόν διακοπή της μαθητείας). Για το εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας καταγράφονται σε ώρες, οι παρουσίες, οι αδικαιολόγητες απουσίες και οι απουσίες λόγω ασθενείας του μαθητευόμενου. Για το πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο καταγράφονται σε ημέρες, οι παρουσίες, οι κανονικές και οι αναρρωτικές άδειές του.
- Το τελικό αποτέλεσμα αξιολόγησης (επιτυχής/ανεπιτυχής), η πράξη του συλλόγου με την οποία εκδόθηκε αυτό το αποτέλεσμα και ο αριθμός Β.Ε.Κ. που έχει αποδοθεί στον μαθητευόμενο.
4. Τα μηνιαία έντυπα απουσιολόγια τα οποία υπογράφουν και οι μαθητευόμενοι.
5. Βιβλίο Β.Ε.Κ. όπου καταγράφεται ο Αριθμός Μητρώου (Α.Μ.) του μαθητευόμενου και ο αριθμός Β.Ε.Κ. που του εκδόθηκε. Με την παραλαβή της Β.Ε.Κ. ο μαθητευόμενος οφείλει να υπογράψει στο συγκεκριμένο βιβλίο.
6. Βιβλία διδασκόμενης ύλης ανά τμήμα μαθητείας, στα οποία καταχωρούνται από τον επόπτη εκπαιδευτικό οι ενότητες του Εργαστηριακού Μαθήματος που διδάσκονται, σύμφωνα με τον αντίστοιχο Οδηγό Κατάρτισης Μαθητείας της ειδικότητας. Αυτά διατηρούνται για δύο έτη από την ολοκλήρωση του αντίστοιχου κύκλου του προγράμματος.
7. Τα βιβλία και έντυπα είναι δυνατόν να τηρούνται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Τάξης Μαθητείας εφόσον έχει εξασφαλισθεί η ύπαρξη αντιγράφων ασφαλείας σε έντυπη (εκτυπωμένη) και ηλεκτρονική μορφή.
8. Μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Τάξης Μαθητείας, εκδίδονται και οι παρακάτω βεβαιώσεις για τους μαθητευόμενους:
- Πιστοποιητικό Εγγραφής για Στρατολογική Χρήση (για άρρενες μαθητευόμενους).
- Πιστοποιητικό Σπουδών για κάθε νόμιμη χρήση.
Τα ανωτέρω πιστοποιητικά υπογράφονται από τον Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ και περιέχουν τα ακόλουθα στοιχεία που ταυτοποιούν τον μαθητευόμενο: επώνυμο, όνομα,επώνυμο-όνομα πατέρα, επώνυμο-όνομα μητέρας, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης και αριθμό ΑΔΤ του μαθητευόμενου, τον Αριθμό Μητρώου, την ειδικότητα μαθητείας του μαθητευόμενου καθώς την ημερομηνία εγγραφής στην τάξη μαθητείας και την διάρκεια του προγράμματος. Τα πιστοποιητικά βεβαιώνουν ότι ο μαθητευόμενος/η είναι εγγεγραμμένος/η στο πρόγραμμα του Μεταλυκειακού Έτους- Τάξη Μαθητείας.
Άρθρο 19
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ
1. Για τη διαχείριση και παρακολούθηση του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας, χρησιμοποιείται κεντρικό πληροφοριακό σύστημα στο οποίο καταγράφονται όλα τα δεδομένα της διαδικασίας των διαδοχικών κύκλων της μαθητείας από τις προσκλήσεις υποβολής αιτήσεων υποψηφίων μέχρι την έκδοση των αντιστοίχων Β.Ε.Κ. για τους δικαιούχους.
2. Στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Τάξης Μαθητείας, καταχωρούνται τα στοιχεία των μαθητευομένων, τα απογραφικά δελτία εισόδου/εξόδου συμμετεχόντων ΕΚΤ και οι παρουσίες στον εργοδότη και το ΕΠΑΛ.
3. Το σύστημα είναι διαδικτυακά προσβάσιμο σε εξουσιοδοτημένους χρήστες.
4. Σε περίπτωση που το ΠΣΔΜ είναι εκτός λειτουργίας, τα απαιτούμενα έγγραφα συμπληρώνονται χειρόγραφα ή με χρήση προγραμμάτων που διαθέτουν τα ΕΠΑΛ, έτσι ώστε οι υποχρεώσεις που προκύπτουν να εκπληρώνονται πλήρως και εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων.
Άρθρο 20
ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ
1. Μέχρι την έκδοση των Οδηγών Κατάρτισης για τις ειδικότητες της Μαθητείας:
- εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται τα Προγράμματα Σπουδών μαθητείας, όπως αυτά έχουν εγκριθεί από το ΙΕΠ τόσο για τη διδασκαλία του εργαστηριακού μαθήματος ειδικότητας όσο και για το Πρόγραμμα Μάθησης στο χώρο εργασίας.
- Ειδικά και μόνο, για την περίοδο μαθητείας 20212022, οι υποψήφιοι που είχαν υποβάλλει αίτηση εγγραφής για την περίοδο 2020-2021 για μη δεσμευμένη θέση μαθητείας, θα μοριοδοτηθούν, όπως περιγράφεται στο άρθρο 4 χωρίς όμως να εφαρμοσθεί το κριτήριο της παρ. 4 του σχετικού άρθρου, αλλά προσθέτοντας έντεκα χιλιάδες (11000) μόρια στον τελικό αριθμό μορίων που συγκεντρώνουν και με την προϋπόθεση ότι θα υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής για την ίδια ειδικότητα, όπως και την περίοδο 2020-2021, για την οποία δεν κατέστη δυνατή η λειτουργία των σχετικών τμημάτων μαθητείας λόγω της πανδημίας.
- Όσοι την περίοδο 2020-2021 υπέβαλαν αίτηση εγγραφής με δεσμευμένη θέση μαθητείας, συμμετέχουν είτε με νέα δεσμευμένη θέση στην ίδια ειδικότητα, είτε με αίτηση για μη δεσμευμένη θέση μοριοδοτούμενοι σύμφωνα με το άρθρο 4. Στην περίπτωση υποβολής αίτησης για μη δεσμευμένη θέση μαθητείας, το σύνολο των μορίων τους προσαυξάνεται κατά χίλια (1000) μόρια, μόνο στην περίπτωση που η αίτηση τους είναι για την ίδια ειδικότητα, όπως και το 2020-2021.
Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Από τη δημοσίευση της παρούσας παύουν να ισχύουν η υπό στοιχεία Φ9/137984/ΓΓ4/13-09-2019 (Β’ 3459) υπουργική απόφαση, η υπό στοιχεία Φ4/132138/ Δ4/3.8.2018 (Β’ 3395) υπουργική απόφαση και η υπό στοιχεία 158947/10-10-2019 (Β’ 3892) κοινή υπουργική απόφαση.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Μαρούσι, 23 Σεπτεμβρίου 2021
Η Υπουργός
ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
Καταργήθηκε η Αριθμ. Φ7/158947/ΓΓ4 με θέμα "Υλοποίηση «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας» αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων" στο ΦΕΚ 3892/2019
Καταργήθηκε η Αριθμ. Φ9/137984/ΓΓ4 με θέμα "Οργάνωση και λειτουργία τμημάτων «Μεταλυκειακού Έτους- Τάξης Μαθητείας» των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ." στο ΦΕΚ2459/2019
Καταργήθηκε η Αριθμ. Φ4/132138/Δ4 με θέμα "Καθορισμός των Εντύπων, Βιβλίων, Βεβαιώσεων και Πιστοποιητικών του «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας» των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ." στο ΦΕΚ 3395/2018
Καταργήθηκε η Αριθμ. Φ9/111628/Δ4 στο ΦΕΚ 2726/2018 και θέμα 'Οργάνωση και λειτουργία τμημάτων «Μεταλυκειακού Έτους- Τάξης Μαθητείας» των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ.'
Καταργήθηκε η αρ.πρωτ.Φ7/180312/Δ4/21-10-2017 στο ΦΕΚ 3804/2017 και θέμα Θέμα: «Τροποποίηση της υπ' αριθμ. Φ7/179513/Δ4/26-10-2016 (Β'3529) απόφασης του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων»
Καταργήθηκε η Αριθμ.Φ7/179513/Δ4 στο ΦΕΚ 3529/2016 και θέμα 'Οργάνωση και λειτουργία τμημάτων «Μεταλυκειακού έτους - τάξης μαθητείας» των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ.'