edu.klimaka.gr

Κανονισμός Λειτουργίας Φοιτητικών Εστιών Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ

Δημοσιευμένο στο ΦΕΚ 7619/2013

 Αριθμ. απόφ
14/99 Έγκριση Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας Φοιτητικών Εστιών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ

Έχοντας υπόψη:
1. Το ν.δ. 87/1973 «Περί ιδρύσεως Πανεπιστημίων εις Θράκην και εις Κρήτην» (Α΄ 159).
2. Τα άρθρα 5 και 9 του ν. 3469/2006 «Εθνικό Τυπογραφείο, Εφημερίς της Κυβερνήσεως και λοιπές διατάξεις» (Α΄ 131).
3. Το π.δ. 86/2013 «Συγχώνευση Τμημάτων, ίδρυση συγκρότηση - ανασυγκρότηση Σχολών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης» (Α΄ 124).
4. Την υπό στοιχεία ΔΠΘ/ΔΔΚ/25927/2643/03-01-2023 (ΥΟΔΔ 4) Διαπιστωτική Πράξη Πρύτανη του Δ.Π.Θ. , με την οποία διαπιστώνεται η εκλογή Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων του Δ.Π.Θ. με θητεία τεσσάρων (4) ετών η οποία λήγει την 31-8-2026.
5. Τα άρθρα 76-78 του ν. 4727/2020 «Ψηφιακή Διακυβέρνηση (Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024) - Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972) και άλλες διατάξεις» (Α’ 184).
6. Την παρ. 3 του άρθρου 223 του ν. 4957/2022 «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των Α.Ε.Ι. με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις» (Α΄ 141).
7. Το υπό στοιχεία ΔΠΘ/ΔΑΘ/ΤΑΘΞ/20086/1122/108/ 5-12-2023 (ΔΠΘ/ΑΔΥΚΔ/ΣΥΓΚ/20087/651/315/5-12-2023) έγγραφο της Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Φοιτητικών Θεμάτων και Δια Βίου Εκπαίδευσης Καθηγήτριας Μαρίας Γρηγορίου, που αφορά στην έγκριση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας Φοιτητικών Εστιών του Δ.Π.Θ.
8. Την υπό στοιχεία ΔΠΘ/ΣΥΓΚ/23765/966/28-12-2022 (υπ’ αρ. 33/81/19-12-2022 συν.) (Β΄ 7018) απόφαση της Συγκλήτου και αφορά στην τροποποίηση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας Φοιτητικών Εστιών του Δ.Π.Θ.
9. Την υπό στοιχεία ΔΠΘ/ΣΥΓΚ/25754/1025/ 24-12-2019 (αριθ. 5/23/19-12-2019 συν.) (Β΄ 5110) ανακοινοποιημένη απόφαση της Συγκλήτου και αφορά στην έγκριση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας Φοιτητικών Εστιών του Δ.Π.Θ. σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 55, 80 και 5 του ν. 4009/2011 και των άρθρων 7 και 84 του ν. 4485/2017.
10. Την υπό στοιχεία ΔΠΘ/ΠΡ/27669/1883/18-1-2023 (Β΄ 267) Πράξη του Πρύτανη του Δ.Π.Θ. που αφορά στον καθορισμό του τομέα ευθύνης και των επιμέρους αρμοδιοτήτων των τεσσάρων (4) Αντιπρυτάνεων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και της σειράς αναπλήρωσης Πρύτανη, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 15 του ν. 4957/2022 (Α’ 141).
11. Την υπό στοιχεία ΔΠΘ/ΣΥΓΚ/10916/145/23-10-2023 Πράξη Πρύτανη περί ανασυγκρότησης της Συγκλήτου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.
12. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του τακτικού προϋπολογισμού του Ιδρύματος ή του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζει και εγκρίνει:

Τον επικαιροποιημένο Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας Φοιτητικών Εστιών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ως ακολούθως:

Άρθρο 1 Σκοπός - Γενικές Αρχές

1. Οι Φοιτητικές Εστίες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) έχουν ως σκοπό την κάλυψη αναγκών στέγασης των δικαιούχων ενεργών φοιτητών/τριών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών και υποψηφίων διδακτόρων, με οικονομικές ή άλλες δυσκολίες, ως έκφραση αλληλεγγύης και αμετάθετης κοινωνικής ευθύνης για παροχή ίσων ευκαιριών σε φοιτητές και φοιτήτριες, καθώς και επισκεπτών καθηγητών/τριών και προσκεκλημένων επιστημόνων ή φοιτητών/τριών στο πλαίσιο προγραμμάτων ανταλλαγών και συνεργασίας με άλλα Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

2. Όλες οι αποφάσεις και γενικότερα η λειτουργία των Φοιτητικών Εστιών πρέπει να είναι σύμφωνες με τον παρόντα Κανονισμό, αρχές του οποίου είναι

α) η αποτελεσματική βοήθεια στο ακαδημαϊκό έργο του ΔΠΘ,

β) η δίκαιη κατανομή του προνομίου στέγασης ανάμεσα στους/στις φοιτητές/τριες,

γ) η εξασφάλιση στους/στις στεγαζόμενους/ες ενός ήρεμου και πολιτισμένου περιβάλλοντος,

δ) η προστασία της περιουσίας των εστιών, ώστε τα ανωτέρω να μπορούν να τα απολαύσουν όσο το δυνατόν περισσότερες γενιές φοιτητών/τριών.

3. Το προνόμιο της στέγασης παρέχεται με σκοπό να ενισχυθούν οι ακαδημαϊκοί στόχοι του Πανεπιστημίου, δηλαδή η διδασκαλία και η έρευνα, δίνοντας τη δυνατότητα στους προπτυχιακούς/ές και μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες και στους/στις υποψήφιους/ες διδάκτορες να αφιερωθούν απερίσπαστοι στα καθήκοντα τους με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα οικονομικής φύσεως.

4. Επίσης, η παραχώρηση δυνατότητας στέγασης σε φοιτητές/τριες άλλων Πανεπιστημίων που βρίσκονται σε Προγράμματα Ανταλλαγών σκοπεύει στην εξασφάλιση αντίστοιχων ευκαιριών για τους/τις φοιτητές/τριες του ΔΠΘ σε άλλα Πανεπιστήμια, βοηθώντας έτσι την κινητικότητα των φοιτητών/τριών, ως σημαντικό στοιχείο για την προώθηση των ακαδημαϊκών στόχων του Πανεπιστημίου.

5. Με την αποδοχή διαμονής τους στις Φοιτητικές Εστίες, οι φοιτητές και φοιτήτριες και οι φιλοξενούμενοι/ες αποδέχονται ανεπιφύλακτα τους όρους και τις διατάξεις του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και ειδικά του παρόντος Κανονισμού Φοιτητικών Εστιών και των όρων συμβάσεων μίσθωσης με τα συμβαλλόμενα ξενοδοχεία ή αντίστοιχης χρησιμότητας δομές φιλοξενίας, αφού πρώτα αυτοί γίνουν δεκτοί/ες από το Πανεπιστήμιο, ενώ στη συνέχεια υπογράφουν Συμφωνητικό Διαμονής.

6. Οι διαμένοντες και διαμένουσες συνεργάζονται με τις αρμόδιες Διοικητικές Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου για την απαρέγκλιτη τήρηση και ορθή εφαρμογή των παραπάνω.

7. Τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (στοιχεία οικονομικής, οικογενειακής και κοινωνικής κατάστασης καθώς και το ιατρικό ιστορικό) των αιτούμενων στέγασης φοιτητών/τριών και των μελών της οικογένειάς τους που προκύπτουν από τα δικαιολογητικά που καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι/ες, φυλάσσονται στο αρμόδιο Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την αξιολόγηση των αιτήσεών τους. Τα μέλη των αρμόδιων Επιτροπών, οι υπάλληλοι των Φοιτητικών Εστιών ανά πόλη και οι υπάλληλοι του Τμήματος Φοιτητικής Μέριμνας σε κάθε πόλη που έχουν πρόσβαση σε ανάλογα δεδομένα οφείλουν να τα χειρίζονται με διακριτικότητα, να μεριμνούν για την προστασία τους και απαγορεύεται ρητά να τα κοινοποιούν σε τρίτους. Οι αξιολογικοί κατάλογοι των αιτούντων/ ουσών φοιτητών/τριών και τα πρακτικά συνεδριάσεων που εξετάζουν αιτήσεις ή ενστάσεις φοιτητών/τριών με επίκληση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, όταν δημοσιοποιούνται για την τήρηση της αρχής της διαφάνειας, θα καταρτίζονται με τρόπο ώστε να τηρούνται οι πρόνοιες των νόμων 4624/2019 (Α’ 137) και 2472/1997 (Α’ 50), όπως κάθε φορά ισχύουν, για την προστασία της ταυτότητας των αναφερόμενων.

Άρθρο 2 Περιγραφή Δομών και Υποδομών

1. Ο παρών Κανονισμός ρυθμίζει το πλαίσιο λειτουργίας των ιδιόκτητων Φοιτητικών Εστιών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Ειδικά για το κτηριακό συγκρότημα της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ Ξάνθης, ιδιοκτησίας του ΔΠΘ, ισχύουν προεχόντως οι ειδικοί κανονισμοί α) για υποψήφιους/ες διδάκτορες και β) για φιλοξενούμενους/ ες.

2. Δομές

Οι Φοιτητικές Εστίες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης αποτελούν ιδιοκτησία αυτού. Αναλυτικά σε κάθε πόλη βρίσκονται:

α) Στην Ξάνθη

  • Οι Φοιτητικές Εστίες Ξάνθης που βρίσκονται εντός του χώρου της Πανεπιστημιούπολης Ξάνθης (3ο χλμ. Ξάνθης - Κιμμερίων). Αποτελούνται από οκτώ (8) κτηριακά συγκροτήματα, δυναμικότητας 561 κλινών. Τις εστίες διαχειρίζεται το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
  • Στον χώρο των Φοιτητικών Εστιών Ξάνθης, προβλέπεται να δημιουργηθεί κυλικείο, ιδιοκτησίας του ΔΠΘ το οποίο θα διαχειρίζεται ιδιώτης.
  • Στον χώρο των Φοιτητικών Εστιών Ξάνθης υπάρχει εστιατόριο το οποίο ανήκει επίσης στην ιδιοκτησία του ΔΠΘ και καλύπτει τις ανάγκες σίτισης των εστιακών φοιτητών, το οποίο διαχειρίζεται το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
  • Στην περιοχή της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ Ξάνθης, στα δυτικά της πόλης, βρίσκεται κτηριακό συγκρότημα που αποτελείται από δώδεκα (12) διαμερίσματα εκ των οποίων τα οκτώ (8) του ισογείου και του πρώτου ορόφου (23 δωμάτια/ κλίνες), προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών στέγασης Υποψηφίων Διδακτόρων που φοιτούν στα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ στην Ξάνθη.

β) Στην Κομοτηνή

  • Οι Φοιτητικές Εστίες Κομοτηνής βρίσκονται στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής (4ο χλμ. Κομοτηνής-Ασωμάτων). Αποτελούνται από πέντε (5) κτηριακά συγκροτήματα, δυναμικότητας 700 κλινών. Τις εστίες διαχειρίζεται το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
  • Στον χώρο των Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής, υπάρχει κυλικείο, ιδιοκτησίας του ΔΠΘ το οποίο διαχειρίζεται ιδιώτης.
  • Στον χώρο των Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής υπάρχει εστιατόριο το οποίο ανήκει επίσης στην ιδιοκτησία του ΔΠΘ και καλύπτει τις ανάγκες σίτισης των εστιακών φοιτητών, το οποίο διαχειρίζεται το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

γ) Στην Αλεξανδρούπολη

  • Στην πόλη της Αλεξανδρούπολης το Πανεπιστήμιο μισθώνει κλίνες σε ξενοδοχεία της πόλης για την κάλυψη των αναγκών στέγασης των φοιτητών/τριών των Τμημάτων που εδρεύουν στην Αλεξανδρούπολη.

δ) Στην Ορεστιάδα

  • Οι Φοιτητικές Εστίες Ορεστιάδας που βρίσκονται στην πόλη της Ορεστιάδας ανήκουν στην ιδιοκτησία του ΔΠΘ και αποτελούνται από 85 κλίνες και καλύπτουν τις ανάγκες στέγασης των φοιτητών των Τμημάτων που εδρεύουν στην Ορεστιάδα. Τη διαχείριση αυτών των Φοιτητικών Εστιών έχει το ΔΠΘ.

γ) Στο Διδυμότειχο

  • Στην πόλη του Διδυμοτείχου το Πανεπιστήμιο μισθώνει κλίνες σε ξενοδοχεία της πόλης για την κάλυψη των αναγκών στέγασης των φοιτητών/τριών των Τμημάτων που εδρεύουν στο Διδυμότειχο.

3. Υποδομές

α) Οι Φοιτητικές Εστίες διαθέτουν μονόκλινα ή/και δίκλινα δωμάτια καθώς επίσης και δωμάτια για ΑΜΕΑ.

β) Στις Φοιτητικές Εστίες του ΔΠΘ ενδεικτικά διατίθενται:

  • σύνδεση με διαδίκτυο,
  • σύστημα κεντρικής θέρμανσης,
  • κοινόχρηστες κουζίνες,
  • πλυντήρια,
  • καθημερινή υπηρεσία καθαρισμού των κοινοχρήστων χώρων και του περιβάλλοντα χώρου,
  • φύλαξη,
  • ταχυδρομείο,
  • χώροι στάθμευσης,

γ) Το κάθε δωμάτιο ενδεικτικά περιλαμβάνει: κρεβάτι, στρώμα, κομοδίνο, κάθισμα, ιματιοθήκη, γραφείο, ράφι, φωτιστικό, πρίζες, πρίζα τηλεφώνου, διακόπτες, θυρίδα διαδικτύου, κλειδιά, κουρτινάκια, μπάνιο πλήρες.

Άρθρο 3 Προϋποθέσεις διαμονής φοιτητών

1. Στις Φοιτητικές Εστίες κάθε πόλης όπου εξακτινώνεται το ΔΠΘ γίνονται δεκτοί/ές για παροχή στέγασης χωρίς την καταβολή μισθώματος ενεργοί/ες προπτυχιακοί/ες και μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες καθώς και υποψήφιοι/ες διδάκτορες, οι οποίοι/ες έχουν κριθεί δικαιούχοι κατόπιν υποβολής της σχετικής αίτησης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Επίσης γίνονται δεκτοί Επισκέπτες/τριες φοιτητές/τριες ή Καθηγητές/τριες, στο πλαίσιο προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών/τριών στα οποία συμμετέχει το ΔΠΘ (π.χ. Erasmus+) ή άλλων ακαδημαϊκών δράσεων.

2. Σε περίπτωση αναστολής/διακοπής των σπουδών ο χρόνος της αναστολής/διακοπής φοίτησης δεν υπολογίζεται για τη συμπλήρωση των ανώτατων ορίων. Σε κάθε περίπτωση η αναστολή/διακοπή σπουδών θα βεβαιώνεται από τη Γραμματεία του οικείου Τμήματος.

3. Η αποδοχή του παρόντος Κανονισμού Λειτουργίας στο σύνολο του συνιστά βασική προϋπόθεση για την απόκτηση και τη διατήρηση της ιδιότητας του στεγαζόμενου/ης φοιτητή/τριας.

4. Ο/Η φοιτητής/τρια ή ο/η Επισκέπτης/τρια Καθηγητής/τρια, πριν την εγκατάστασή του/της, λαμβάνει γνώση των όρων του παρόντος Κανονισμού και υπογράφει:

  • Συμφωνητικό Διαμονής στις Φοιτητικές Εστίες ή στα ξενοδοχεία (Παραρτήματα 1, 2, 3), στο οποίο αναφέρεται ρητά ότι πρέπει να τηρεί τον Κανονισμό Φοιτητικών Εστιών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
  • Υπεύθυνη Δήλωση - Πρωτόκολλο παραλαβής εξοπλισμού δωματίου (Παράρτημα 5).

5. Επίσης βασική προϋπόθεση είναι η κατάθεση Εγγυητικής Επιστολής διακοσίων (200) ευρώ για καλή χρήση του δωματίου των Φοιτητικών Εστιών και των ξενοδοχείων ή όποιο ποσό ορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου.

6. Ο Κανονισμός Φοιτητικών Εστιών του ΔΠΘ ισχύει για όλους/ες τους/τις δικαιούχους φοιτητές/τριες του ΔΠΘ αλλά και για τους/τις επισκέπτες/τριες καθηγητές/ τριες, προσκεκλημένους/ες επιστήμονες και φοιτητές/ τριες άλλων Πανεπιστημίων στο πλαίσιο προγραμμάτων ανταλλαγής ή άλλων ακαδημαϊκών δράσεων που διαμένουν στις Φοιτητικές Εστίες του ΔΠΘ.

7. Οι δικαιούχοι Υποψήφιοι Διδάκτορες που διαμένουν στο κτηριακό συγκρότημα της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ Ξάνθης έχουν την υποχρέωση να καταβάλλουν μηνιαίως στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΔΠΘ το ποσό των κοινοχρήστων δαπανών του κτηριακού συγκροτήματος που τους αναλογεί και το ύψος του οποίου ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. της Εταιρείας.

Άρθρο 4 Χρόνος διαμονής στις Φοιτητικές Εστίες του ΔΠΘ

1. Η διάρκεια παραμονής στο δωμάτιο των φοιτητικών εστιών είναι ένα ακαδημαϊκό έτος (Σεπτέμβριο έως Ιούνιο) με δυνατότητα παράτασης, εφόσον παραταθεί το ακαδημαϊκό έτος, ενώ διακόπτεται κατά τις ημέρες των διακοπών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, Πάσχα και των Θερινών Διακοπών. Πιο συγκεκριμένα:

i. Η ακαδημαϊκά ετήσια διάρκεια διαμονής για τον επιλεγέντα και την επιλεγείσα στις Φοιτητικές Εστίες ορίζεται με την υπογραφή του Συμφωνητικού Διαμονής και λήγει μετά το τέλος της εξεταστικής περιόδου του Ιουνίου, όπως αυτή ορίζεται κάθε φορά από το ακαδημαϊκό ημερολόγιο. Για τη στέγαση στο κτηριακό συγκρότημα της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ Ξάνθης εφαρμόζεται ο Ειδικός Κανονισμός.

ii. Το ανώτερο μια εβδομάδα πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου ανάλογα με τη δυνατότητα σε κάθε εστία και σε κάθε πόλη και λήγει με το πέρας της εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου, όπως αυτή ορίζεται κάθε φορά από το ακαδημαϊκό ημερολόγιο. Για τη στέγαση στο κτηριακό συγκρότημα της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ Ξάνθης εφαρμόζεται ο Ειδικός Κανονισμός.

iii. Ως εκ τούτου, διευκρινίζεται ότι, οι διαμένοντες και διαμένουσες φοιτητές/τριες στις Φοιτητικές Εστίες (πλην της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ Ξάνθης), κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών αποχωρούν από τα δωμάτιά τους το αργότερο μία εβδομάδα μετά τη λήξη της εξεταστικής περιόδου του Ιουνίου και επανέρχονται πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου.

iv. Οι φοιτητές και φοιτήτριες που επιθυμούν να συνεχίσουν την παραμονή τους και κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος οφείλουν να υποβάλουν νέα αίτηση, μετά την ανακοίνωση της προθεσμίας υποβολής νέων αιτήσεων, η οποία εξετάζεται εξ αρχής.

v. Μετά τη λήξη της εξεταστικής περιόδου του Ιουνίου οι Φοιτητικές Εστίες (πλην της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ Ξάνθης) κλείνουν για χρονικό διάστημα το οποίο ορίζεται από το ακαδημαϊκό ημερολόγιο. Κατά την περίοδο αυτή, οι οικότροφοι μπορούν να αφήσουν πράγματα στα δωμάτιά τους, αποδεχόμενοι τους εξής όρους:

  1. Δεν έχουν πρόσβαση σ’ αυτά, ενόσω η Φοιτητική Εστία παραμένει κλειστή,
  2. η Φοιτητική Εστία και γενικότερα το Πανεπιστήμιο δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για κλοπές, ή βλάβες που μπορούν να προκληθούν σ’ αυτά.

vi. Με ειδικό τεκμηριωμένο αίτημα-υπεύθυνη δήλωση προς το Τμήμα Φοιτητικών Εστιών (Παράρτημα 6) και σε έκτακτες περιπτώσεις, οικότροφος μπορεί να παραμείνει στις Φοιτητικές Εστίες κατά την περίοδο διακοπών υπογράφοντας Υπεύθυνη Δήλωση ότι το Πανεπιστήμιο δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για ό,τι συμβεί κατά την περίοδο των διακοπών στις Φοιτητικές Εστίες. Αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης διαβιβάζεται από το Τμήμα Φοιτητικών Εστιών στην πύλη και στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων. Για τη στέγαση στο κτηριακό συγκρότημα της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ Ξάνθης εφαρμόζεται ο Ειδικός Κανονισμός.

vii. Για τα μισθωμένα δωμάτια η έναρξη και η λήξη διαμονής των δικαιούχων ορίζονται από τις εκάστοτε ισχύουσες συμβάσεις.

viii. Οι φοιτητές και φοιτήτριες που πρόκειται να απουσιάσουν για διάστημα πέραν του ενός (1) μήνα, παραδίδουν το δωμάτιο στο Τμήμα Φοιτητικών Εστιών, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα προσωρινής παραχώρησης σε άλλον ή άλλη δικαιούχο, κατόπιν απόφασης της αρμόδιας σε κάθε πόλη Επιτροπής Στέγασης. Για τη στέγαση στο κτηριακό συγκρότημα της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ Ξάνθης εφαρμόζεται ο Ειδικός Κανονισμός.

2. Σε καμία περίπτωση ο συνολικός χρόνος διαμονής στις Φοιτητικές Εστίες δεν μπορεί να υπερβαίνει τα έτη φοίτησης ενεργών φοιτητών (προπτυχιακών φοιτητών, μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων), όπως ορίζονται κάθε φορά από την κείμενη νομοθεσία.

Άρθρο 5 Αρμόδια Όργανα

1. Η Σύγκλητος, η οποία επιλαμβάνεται όλων των σοβαρών θεμάτων στέγασης και ζητημάτων που άπτονται της θεσμικής λειτουργίας της φοιτητικής μέριμνας εν γένει (συμπεριλαμβανομένων των φοιτητικών εστιών) επί των οποίων εισηγείται το Συμβούλιο Φοιτητικής Μέριμνας ή ο/η αρμόδιος/α Αντιπρύτανης Φοιτητικών Θεμάτων.

2. α) Το Συμβούλιο Φοιτητικής Μέριμνας το οποίο αποτελείται από:

  • Τον/Την Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Θεμάτων και Φοιτητικής Μέριμνας, ως Πρόεδρο,
  • τους/τις Κοσμήτορες των Σχολών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ως μέλη,
  • δύο εκπροσώπους των φοιτητών/τριών από τα Τμήματα της Ξάνθης,
  • δύο εκπροσώπους των φοιτητών/τριών από τα Τμήματα της Κομοτηνής,
  • έναν εκπρόσωπο των φοιτητών/τριών από τα Τμήματα της Αλεξανδρούπολης,
  • έναν εκπρόσωπο των φοιτητών από τα Τμήματα της Ορεστιάδας.

β) Στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Φοιτητικής Μέριμνας περιλαμβάνονται:

  • Η εφαρμογή του παρόντος Κανονισμού λειτουργίας των Φοιτητικών Εστιών (διά του Τμήματος Προπτυχιακών Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας και των λοιπών αντίστοιχων Τμημάτων κάθε πόλης και των Τμημάτων Φοιτητικών Εστιών κάθε πόλης),
  • η επισήμανση προβλημάτων που αφορούν τη διαβίωση των στεγαζομένων και η εισήγηση λύσεων,
  • η εισήγηση προτάσεων για την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει η Φοιτητική Εστία,
  • η εισήγηση προτάσεων για την ορθή εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων των συλλογικών οργάνων,
  • η επιβολή κυρώσεων στους/στις οικότροφους φοιτητές/τριες, σύμφωνα με τα άρθρα 17, 24, 30 του παρόντος Κανονισμού, όταν παραβιάζουν τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού, μετά από εισήγηση του Τμήματος Προπτυχιακών Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας ή του αρμοδίου Τμήματος σε κάθε πόλη. Σε σοβαρά θέματα παραβίασης των όρων του παρόντος Κανονισμού Λειτουργίας, ως δευτεροβάθμιο όργανο, επιλαμβάνεται η Σύγκλητος του ΔΠΘ, έπειτα από εισήγηση του Συμβουλίου Φοιτητικής Μέριμνας,
  • η εισήγηση προς τη Σύγκλητο του ΔΠΘ τροποποιήσεων, επικαιροποιήσεων ή συμπλήρωσης των διατάξεων του Κανονισμού Λειτουργίας των Φοιτητικών Εστιών του ΔΠΘ.

3. α) Η Επιτροπή Στέγασης, μία για κάθε πόλη όπου εδρεύει το ΔΠΘ, οποία ασχολείται με θέματα που αφορούν στη στέγαση των φοιτητών/τριών και αποτελείται από:

  1. Τον/Την Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Φοιτητικών Θεμάτων και Δια Βίου Εκπαίδευσης (ή όπως αλλιώς ονομάζεται ο/η αρμόδιος/α Αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας),
  2. Τον/Την Προϊστάμενο/ένη της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων (ή όπως αλλιώς ονομάζεται η Διεύθυνση που είναι αρμόδια για τη φοιτητική μέριμνα στον Οργανισμό του ΔΠΘ),
  3. Τον/Την Προϊστάμενο του Τμήματος Προπτυχιακών Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας ή όπως ονομάζεται αντίστοιχα σε κάθε πόλη το αρμόδιο Τμήμα,
  4. Έναν/Μία εκπρόσωπο των φοιτητών/τριών ανά πόλη του α’ ή β ’ή γ’ κύκλου σπουδών, ο/η οποίος/α θα υποδεικνύεται από το Συμβούλιο των Φοιτητών με τον/ την αναπληρωματικό/ή του/της.

β) Στην παραπάνω επιτροπή για κάθε πόλη καθήκοντα Γραμματέα ασκεί ο/η Προϊστάμενος/ένη του Τμήματος Προπτυχιακών Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας ή όπως ονομάζεται αντίστοιχα σε κάθε πόλη το αρμόδιο Τμήμα.

γ) Η επιτροπή συνεδριάζει κατά την κρίση του/της Προέδρου της ή όταν αυτό ζητηθεί τουλάχιστον από δύο μέλη. Βρίσκεται σε απαρτία όταν ο αριθμός των παρόντων μελών της είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των απόντων. Οι Γραμματείς εισηγούνται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και κρατούν πρακτικά. Οι αποφάσεις καταγράφονται και επικυρώνονται στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής. Η ψήφος των μελών είναι προσωπική. Οι αποφάσεις της Επιτροπής Στέγασης λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών. Οι επιτροπές στέγασης και των τεσσάρων (4) πόλεων αναφέρονται προς τελική επικύρωση στο Συμβούλιο Φοιτητικής Μέριμνας.

δ) Η Επιτροπή Στέγασης έχει αποφασιστικές και εισηγητικές αρμοδιότητες, ειδικότερα:

  1. Αξιολογεί και επιλέγει τους δικαιούχους στέγασης.
  2. Εισηγείται στον Πρύτανη προτάσεις που αποσκοπούν στην βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των Φοιτητικών Εστιών.
  3. Τα μέλη της Επιτροπής έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα δωμάτια των οικοτρόφων για έλεγχο μετά από σχετική προειδοποίηση αλλά και στο χρονικό διάστημα των διακοπών των Χριστουγέννων, του Πάσχα και των θερινών διακοπών.
  4. Ο/η αρμόδιος/α Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υπηρεσιών και Φοιτητικής Μέριμνας με απόφασή του/της δύναται να διαθέτει ή απορρίπτει κατόπιν έγκαιρου προγραμματισμού (τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα) τη διάθεση δωματίων στις Φοιτητικές Εστίες κατά την περίοδο των διακοπών του καλοκαιριού για ανάγκες φιλοξενίας του Πανεπιστημίου (Summer School, φιλοξενία μελών ΔΕΠ, κ.λπ.) καθώς και άλλων φορέων, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα.

Άρθρο 6 Διοικητική Υποστήριξη στέγασης

1. Τη διοικητική υποστήριξη και τη φροντίδα για τα ζητήματα στέγασης των φοιτητών του ΔΠΘ έχει η Διεύθυνση Ακαδημαϊκών Θεμάτων και πιο συγκεκριμένα το Τμήμα Προπτυχιακών Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας και αντίστοιχα σε κάθε πόλη το αρμόδιο Τμήμα, το οποίο είναι αρμόδιο για την προώθηση και διεκπεραίωση κάθε θέματος που αφορά τη στέγαση φοιτητών/τριών.

2. Παράλληλα, για την αποτελεσματικότερη οργάνωση του θεσμού της στέγασης και τον συντονισμό των ενεργειών που απαιτούνται κάθε φορά για την αντιμετώπιση προβλημάτων ορίζεται από τη Σύγκλητο του ΔΠΘ το Συμβούλιο Φοιτητικής Μέριμνας του ΔΠΘ και η Επιτροπή Στέγασης για κάθε πόλη.

Άρθρο 7 Διοικητική Υποστήριξη των Φοιτητικών Εστιών του ΔΠΘ

1. Στις φοιτητικές εστίες που ανήκουν στην ιδιοκτησία και διαχείριση του ΔΠΘ το κάθε Τμήμα ή Γραφείο ή ο/η υπεύθυνος/η υπάλληλος της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων, ή όπως ονομάζεται κάθε φορά η αρμόδια Διεύθυνση σε κάθε πόλη, είναι αρμόδιοι για τη διαχείριση των κλειδιών των δωματίων και των κοινόχρηστων χώρων, τη διαδικασία ετοιμασίας και παράδοσης-παραλαβής των δωματίων, την κατανομή των φοιτητών στα δωμάτια, την άφιξη-αναχώρηση, τη διαχείριση οικονομικών υποχρεώσεων δικαιούχων στέγασης (κατάθεση εγγυητικής επιστολής) σε σχέση με τις φοιτητικές εστίες, τη λειτουργία του ταχυδρομείου των φοιτητών/τριών, την εξυπηρέτηση των δικαιούχων στέγασης, τον έλεγχο των δωματίων, την επίλυση τυχόν προβλημάτων που παρουσιάζονται στις εστίες και γενικότερα τη διαχείριση και τη συντήρηση των Φοιτητικών Εστιών, την τήρηση αρχείου των παραπάνω ενεργειών και εργασιών και, τέλος, την υπογραφή των Συμφωνητικών διαμονής. Περαιτέρω σε περίπτωση υποχρέωσης καταβολής αποζημίωσης επιλαμβάνεται η ΕΑΔΠ του ΔΠΘ.

2. Στις φοιτητικές εστίες που ανήκουν στην ιδιοκτησία του ΔΠΘ αλλά τη διαχείρισή τους έχει αναλάβει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ο/η υπεύθυνος/η επόπτης που λειτουργεί για λογαριασμό του ΙΝΕΔΙΒΙΜ είναι αρμόδιος για τη διαχείριση των κλειδιών των δωματίων και των κοινόχρηστων χώρων, τη διαδικασία ετοιμασίας και παράδοσης-παραλαβής των δωματίων, την κατανομή των φοιτητών/τριών στα δωμάτια, την άφιξη-αναχώρηση, τη διαχείριση οικονομικών υποχρεώσεων των δικαιούχων στέγασης (κατάθεση εγγυητικής επιστολής) σε σχέση με τις φοιτητικές εστίες, τη λειτουργία του ταχυδρομείου των φοιτητών/ τριών, την εξυπηρέτηση των δικαιούχων στέγασης, τον έλεγχο των δωματίων, την επίλυση τυχόν προβλημάτων που παρουσιάζονται στις εστίες και γενικότερα τη διαχείριση και τη συντήρηση των Φοιτητικών Εστιών, την τήρηση αρχείου των παραπάνω ενεργειών και εργασιών και τέλος την υπογραφή των Συμφωνητικών διαμονής. Περαιτέρω σε περίπτωση υποχρέωσης καταβολής αποζημίωσης επιλαμβάνεται η ΕΑΔΠ του ΔΠΘ, καθώς και τη σχετική επικοινωνία με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

3. Την οικονομική διαχείριση των Φοιτητικών Εστιών που προορίζονται για την στέγαση των Υποψηφίων Διδακτόρων των Τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής (στην περιοχή ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ Ξάνθης) αναλαμβάνει η Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΔΠΘ στην οποία θα καταβάλλεται το ποσό των κοινοχρήστων δαπανών και των τυχόν αποζημιώσεων.

Άρθρο 8 Κριτήρια συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής

1. Για τη συμμετοχή των φοιτητών/τριών στη διαδικασία επιλογής που αφορά στη στέγαση θα πρέπει:

α) Να είναι ενεργοί φοιτητές και ενεργές φοιτήτριες του πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών όπως αυτοί ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία, και εφόσον δεν παρακολουθούν αντίστοιχου επιπέδου σπουδές τίτλου που ήδη κατέχουν ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των δωματίων.

β) Οι ίδιοι και οι ίδιες, ή η οικογένειά τους, να μην διαθέτουν ιδιόκτητη ή μισθωμένη οικία ή να μην έχουν την επικαρπία οικίας στην πόλη όπου εδρεύει το Τμήμα τους.

γ) Η μόνιμη κατοικία των γονέων των αιτούντων φοιτητών/τριών να βρίσκεται εκτός νομού όπου φοιτά ο ενδιαφερόμενος/η φοιτητής/τρια.

Μόνο κατ’ εξαίρεση σε περίπτωση που υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες και έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα όλων των άλλων δικαιούχων, θα μπορούν να διατίθενται:

i) Σε φοιτητές/φοιτήτριες του ίδιου νομού με τον νομό φοίτησης, με την προϋπόθεση ότι η μόνιμη κατοικία των γονέων των αιτούντων βρίσκεται εκτός των παρακάτω Δήμων:

Για την Ξάνθη: Δήμο Ξάνθης

Για την Κομοτηνή: Δήμο Κομοτηνής και Δήμο Ιάσμου

Για την Αλεξανδρούπολη: Δήμο Αλεξανδρούπολης

Για τη Ορεστιάδα: Δήμο Ορεστιάδας

ii) Κατ’ εξαίρεση σε φοιτητές/τριες του ίδιου Δήμου μόνιμης κατοικίας με τον Δήμο φοίτησης, μόνο εάν αποδεδειγμένα δεν υπάρχει τακτική συγκοινωνία (π.χ. απομακρυσμένος οικισμός με αραιά ή και καθόλου καθημερινά δρομολόγια).

δ) Να γίνει έλεγχος των εισοδημάτων της οικογένειάς του/της και του/της ίδιου/ας του/της φοιτητή/τριας.

ε) Να έχουν πιστοποιημένους κοινωνικούς λόγους.

στ) Να έχουν υποβάλει τις αιτήσεις στέγασης με όλα τα σχετικά δικαιολογητικά εντός των προθεσμιών που ρητά ορίζονται από την αρμόδια Διεύθυνση Ακαδημαϊκών Θεμάτων για κάθε κατηγορία φοιτητών και φοιτητριών. Αιτήσεις εκπρόθεσμες δεν λαμβάνονται υπόψη. Αιτήσεις με ελλιπή δικαιολογητικά - εφόσον δεν κατατεθούν τα στοιχεία που εκκρεμούν το αργότερο μέχρι την ημερομηνία αξιολόγησης των αιτήσεων - θεωρούνται εκπρόθεσμες και δεν αξιολογούνται. Επίσης, στοιχεία που κατατίθενται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν λαμβάνονται υπόψη.

ζ) Να μην έχουν απομακρυνθεί από τις Φοιτητικές Εστίες με προηγούμενη απόφαση αποβολής από αυτές.

η) Να μην είναι πτυχιούχοι άλλου τριτοβάθμιου ιδρύματος, ανεξαρτήτως τρόπου κτήσης (οι εγγεγραμμένοι στο Πανεπιστήμιο φοιτητές από κατατακτήριες εξετάσεις δεν δικαιούνται καμιάς παροχής).

θ) Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, όπως προκύπτει από τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά σημειώματα της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (ΔΟΥ) του τελευταίου οικονομικού έτους, να μην υπερβαίνει τις σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ. Το οικονομικό όριο αυτό που αποκλείει την υποβολή δικαιολογητικών ορίζεται - και μπορεί να τροποποιείται μετά από εισήγηση του Συμβουλίου Φοιτητικής Μέριμνας από τη Σύγκλητο του ΔΠΘ.

2. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του ίδιου του φοιτητή, των γονέων του και των ανήλικων αδελφών του από κάθε πηγή. Προκειμένου για έγγαμο φοιτητή, ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα των ιδίου, του/της συζύγου του/της και των ανηλίκων τέκνων του από κάθε πηγή.

Άρθρο 9 Ποσόστωση επί των κενών θέσεων ανά κατηγορία φοιτητών

1. Οι Μεταπτυχιακοί/ες Φοιτητές/τριες των Tμημάτων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου που ανήκουν σε θεσμοθετημένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στεγάζονται σε ποσοστό 5% επί του συνόλου μόνο εφόσον υπάρχει επάρκεια κλινών και μετά από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Στέγασης.

2. Οι Υποψήφιοι/ες Διδάκτορες στεγάζονται στις διάφορες πόλεις (πλην Ξάνθης) σε ποσοστό 5% επί του συνόλου μόνο εφόσον υπάρχει επάρκεια κλινών και μετά από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Στέγασης. Ειδικά για το κτηριακό συγκρότημα της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ Ξάνθης, θα στεγάζονται συνολικά 23 υποψήφιοι/ες διδάκτορες ανά έτος.

3. Οι Φοιτητές/τριες Erasmus στεγάζονται, αφού γίνει έγκαιρος προγραμματισμός από τα μέσα του καλοκαιριού για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Ειδικά στην Ξάνθη στεγάζονται στο κτηριακό συγκρότημα ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ Ξάνθης.

4. Οι Ομογενείς Φοιτητές/τριες στεγάζονται σε ποσοστό 2% επί του συνόλου των κλινών, το οποίο αυξάνεται, αν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες.

5. Οι Αλλοδαποί/ές Φοιτητές/τριες στεγάζονται σε ποσοστό 2% επί του συνόλου των κλινών, το οποίο αυξάνεται, εκτός αν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες.

6. Οι Αλλοδαποί/ές Υπότροφοι Υπουργείου Παιδείας ή άλλων Υπουργείων στεγάζονται σε ποσοστό 2% επί του συνόλου των κλινών, το οποίο αυξάνεται, εκτός αν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες.

Άρθρο 10 Απαιτούμενα δικαιολογητικά

Α. Οι Προπτυχιακοί/ές Φοιτητές/τριες υποβάλλουν στην ειδική εφαρμογή.

1. Υπεύθυνη δήλωση στέγασης στην ειδική εφαρμογή ότι:

  • Δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση οι ίδιοι/ες και τα ανήλικα αδέρφια τους,
  • η δηλωθείσα διεύθυνση είναι ο τόπος μόνιμης κατοικίας τους, καθώς και ο τόπος μόνιμης κατοικίας των γονέων τους,
  • έχουν γνώση των συνεπειών της υποβολής αναληθούς δήλωσης ή ανακριβών, ψευδών ή πλαστών δικαιολογητικών,
  • δηλώνουν την ακρίβεια του περιεχομένου των υποβληθέντων δικαιολογητικών,
  • έχουν λάβει γνώση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των Φοιτητικών Εστιών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και τον αποδέχονται,
  • έχουν λάβει γνώση της Πολιτικής Προστασίας της Ιδιωτικότητας και των Προσωπικών Δεδομένων.

2. Εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας

  1. των γονέων και
  2. του/της ιδίου/ας του/της φοιτητή/τριας. (Εάν ο/η φοιτητής/τρια δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση, το δηλώνει υπεύθυνα στην ψηφιακή εφαρμογή, όπως ανωτέρω στην παρ. 2).

3. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από την αρμόδια δημοτική ή κοινοτική αρχή (τελευταίου εξαμήνου).

4. Όσοι ενδιαφερόμενοι/ες επικαλούνται λόγους υγείας, προσκομίζουν απόφαση από ΚΕΠΑ ή το εκάστοτε ισχύον σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας, όπου προσδιορίζεται το ποσοστό αναπηρίας και η οποία είναι σε ισχύ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

5. Αν υπάρχουν άλλα παιδιά στην οικογένεια όπου ανήκει ο/η φοιτητής/τρια τα οποία σπουδάζουν, θα πρέπει να προσκομίζεται βεβαίωση του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος αδελφού ή αδελφής ενεργού/ής φοιτητή/τριας του πρώτου κύκλου σπουδών, όπως ορίζεται στην κείμενη νομοθεσία, εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους.

6. Αν υπάρχουν άλλα παιδιά στην οικογένεια που ανήκει ο/η φοιτητής/τρια τα οποία υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία, πρέπει να προσκομίζεται βεβαίωση η οποία θα το πιστοποιεί.

7. Για τις περιπτώσεις πολυτεκνίας προσκομίζεται πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων που να αποδεικνύει την πολυτεκνική ιδιότητα και να είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

8. Όταν υπάρχει διάζευξη στην οικογένεια, προσκομίζεται αντίγραφο διαζευκτηρίου ή δικαστική απόφαση που να το πιστοποιεί. Το εκκαθαριστικό που καταθέτει ο/η φοιτητής/τρια είναι του γονέα που έχει αποδεδειγμένα την επιμέλειά του/της.

9. Όταν υπάρχει ανεργία στην οικογένεια, προσκομίζεται βεβαίωση επιδοτούμενης ανεργίας γονέα από τον ΟΑΕΔ ή βεβαίωση ανεργίας γονέα από τον ΟΑΕΔ σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

10. Οποιοσδήποτε άλλος κοινωνικός λόγος αρκεί να αποδεικνύεται με αντίστοιχα πιστοποιητικό δημόσιας αρχής (π.χ. τέκνο ανύπαντρης μητέρας, κ.τ.λ.).

Β. Οι Μεταπτυχιακοί/ες Φοιτητές/τριες και οι Υποψήφιοι/ες Διδάκτορες υποβάλλουν τα ίδια δικαιολογητικά με τους/τις προπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες, όπως προβλέπονται στον παρόντα Κανονισμό.

Οι Υποψήφιοι Διδάκτορες των Τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ στην Ξάνθη υποβάλλουν επιπλέον τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  • Βεβαίωση του επιβλέποντος Καθηγητή για συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία και εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής τους και
  • Απόφαση έγκρισης από τη Συνέλευση του Τμήματός τους.

Γ. α). Οι φοιτητές Erasmus, ομοίως με τους/τις υπόλοιπους/ες φιλοξενούμενους/ες (ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, ερευνητές/τρις, συμμετέχοντες/ουσες σε θερινά σχολεία κ.λπ.) καταβάλλουν το ποσό το οποίο ορίζεται για τη στέγασή τους μετά από εισήγηση του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων/Γραφείου Erasmus και απόφαση της Συγκλήτου του ΔΠΘ.

β). Οι Φοιτητές Erasmus υποβάλλουν στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων/Γραφείο Erasmus τα εξής δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση στέγασης, και
  2.  Αίτηση με τα στοιχεία του/της φοιτητή/τριας.

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων/Γραφείο Erasmus+ διαβιβάζει έγγραφο με τα πλήρη στοιχεία του/της φοιτητή/ τριας, τις ακριβείς ημερομηνίες υποδοχής καθώς και το ακριβές διάστημα παραμονής του/της στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων σε κάθε πόλη, το οποίο προβαίνει στις περαιτέρω ενέργειες για την εγκατάσταση του/της φοιτητή/τριας στις εστίες.

γ). Οι φοιτητές Erasmus στις διάφορες πόλεις (πλην Ξάνθης) καταβάλλουν το ποσό των 130 ευρώ για μονόκλινο δωμάτιο ή 100 για δίκλινο δωμάτιο ή όπως αυτό καθορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου. Το ποσό κατατίθεται στον αριθμό λογαριασμού ALPHA BANK IBAN GR 0201408540854002001000047 ή αυτόν που θα υποδείξει η ΕΑΔΠ του ΔΠΘ.

Δ. Ειδικά για τους/τις φιλοξενούμενους/ες (Erasmous+ κ.ά.) στο κτηριακό συγκρότημα ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ Ξάνθης εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ειδικού Κανονισμού για τους/τις φιλοξενούμενους/ες.

Ε. Οι Ομογενείς Φοιτητές/τριες υποβάλλουν τα ίδια δικαιολογητικά με τους/τις ημεδαπούς/ές φοιτητές/τριες, όπως προβλέπονται από τον παρόντα Κανονισμό, και επιπλέον πιστοποιητικό ομογένειας από την εκεί προξενική αρχή (Πρεσβεία ή Προξενείο).

Ζ. Οι Αλλοδαποί/ές Φοιτητές/τριες υποβάλλουν τα εξής δικαιολογητικά:

  1. Έντυπη αίτηση.
  2. Υπεύθυνη δήλωση ότι έχουν λάβει γνώση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας των Φοιτητικών Εστιών και τον αποδέχονται.
  3. Εκκαθαριστικό σημείωμα για το οικογενειακό εισόδημα (επίσημα μεταφρασμένο) ή βεβαίωση προξενικής αρχής με το συνολικό εισόδημα της οικογένειας από τον τόπο καταγωγής.
  4. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή έντυπο πρεσβείας ή προξενείου για την σύνθεση της οικογένειας.
  5. Βεβαίωση της Γραμματείας του Τμήματος όπου φοιτά ο/η ενδιαφερόμενος/η σχετικά με τον χρόνο πρώτης εγγραφής, τον ΑΕΜ τον τρόπο εγγραφής και το διανυόμενο έτος σπουδών.
  6. Φωτοαντίγραφο διαβατηρίου και άδειας παραμονής.

Η. Οι Αλλοδαποί/ές Υπότροφοι του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού υποβάλλουν τα εξής δικαιολογητικά:

  1. Έντυπη αίτηση.
  2. Υπεύθυνη δήλωση ότι έχουν λάβει γνώση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των Φοιτητικών Εστιών και ότι τον αποδέχονται.
  3. Εκκαθαριστικό σημείωμα για το οικογενειακό εισόδημα ή βεβαίωση οικονομικής αρχής από τον τόπο καταγωγής.
  4. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή έντυπο πρεσβείας ή προξενείου για την σύνθεση της οικογένειας.
  5. Βεβαίωση της Γραμματείας του Τμήματος όπου φοιτά ο/η ενδιαφερόμενος/η σχετικά με τον χρόνο πρώτης εγγραφής, τον ΑΕΜ τον τρόπο εγγραφής και το διανυόμενο έτος σπουδών.
  6. Βεβαίωση υποτροφίας από το Υπουργείο μέσω του οποίου έρχεται στο ΔΠΘ ως υπότροφος.
  7. Φωτοαντίγραφο διαβατηρίου και άδειας παραμονής.

Θ. Η επιτροπή στέγασης έχει δικαίωμα να ζητήσει επιπρόσθετα στοιχεία κατά την εξέταση των αιτήσεων κάθε κατηγορίας των φοιτητών/τριών, εφόσον υπάρχουν αμφιβολίες.

Άρθρο 11 Χρόνος και διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών

1. Οι ενδιαφερόμενοι/ες φοιτητές/τριες μπορούν να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη στέγασή τους κάθε χρόνο εμπρόθεσμα, όπως αυτά αναφέρονται στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, για όσα χρόνια σπουδών παραμένουν ενεργοί/ές σύμφωνα με τον νόμο.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα υποβολής δικαιολογητικών στέγασης του ΔΠΘ. Μόνο κατ’ εξαίρεση και για ειδικούς εξαιρετικούς λόγους μπορεί να γίνει δεκτή η έντυπη υποβολή δικαιολογητικών στέγασης ανά πόλη στα παρακάτω Τμήματα:

ΞΑΝΘΗ: Στο Τμήμα Ακαδημαϊκών Θεμάτων Ξάνθης.

KOMOTHNH: Στο Τμήμα Προπτυχιακών Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: Στο Τμήμα Ακαδημαϊκών Θεμάτων Αλεξανδρούπολης.

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ: Στο γραφείο ή στον/την αρμόδιο/α υπάλληλο της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων.

2. Οι ημερομηνίες υποβολής ετησίως είναι:

α) Για τους/τις ενεργούς/ες φοιτητές/τριες από το Β’ έτος σπουδών έως πτυχίο από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου κάθε έτους και μετά από σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου με οδηγίες στην κεντρική ιστοσελίδα του ή σε τυχόν έκτακτη ανακοίνωση του Πανεπιστημίου.

β) Για τους/τις φοιτητές/τριες Α’ έτους σε ημερομηνίες που ορίζονται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την εγγραφή των πρωτοετών φοιτητών/τριών και σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου με οδηγίες στην κεντρική ιστοσελίδα του.

γ) Για τις ειδικές κατηγορίες (αλλοδαπούς/ές, ομογενείς, μετεγγραφόμενους/ες, αθλητές/τριες κ.λπ.) που εγγράφονται αργότερα, υποβάλλουν δικαιολογητικά στέγασης κατά τις ημερομηνίες εγγραφής, όπως αυτές ορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και υποβάλλονται αιτήσεις μετά από σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου με οδηγίες στην κεντρική ιστοσελίδα του.

δ) Για τους/τις φοιτητές/τριες Erasmus υποβάλλεται αίτημα εισδοχής με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων/Γραφείο Erasmus+.

ε) Οι μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες και οι υποψήφιοι/ες διδάκτορες υποβάλλουν δικαιολογητικά μετά από σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου με οδηγίες στην κεντρική ιστοσελίδα του.

στ) Για τους/τις φιλοξενούμενους/ες τα δωμάτια των φιλοξενιών, ο/η επιστημονικά υπεύθυνος/η ή το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων/Γραφείο Erasmus+ υποβάλλει αίτημα για έγκριση στα αρμόδια Τμήματα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων σε κάθε πόλη.

ζ) Ειδικά για τους/τις υποψήφιους/ες Διδάκτορες και τους/τις φιλοξενούμενους/ες στο κτηριακό συγκρότημα ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ Ξάνθης εφαρμόζονται οι διατάξεις των Ειδικών Κανονισμών για τους/τις υποψήφιους/ες Διδάκτορες και τους/τις φιλοξενούμενους/ες.

Άρθρο 12 Προτεραιότητα εισδοχής

Χωρίς τον περιορισμό των οικονομικών κριτηρίων, κατά προτεραιότητα εισάγονται για στέγαση στις φοιτητικές εστίες οι εξής κατηγορίες:

I. Ορφανοί φοιτητές/τριες και από τους δύο γονείς (από 25 ετών και κάτω).

II. ΑΜΕΑ και εγγεγραμμένοι/ες στο Πανεπιστήμιο ως βαρέως πάσχοντες/ουσες με το 5% για λόγους υγείας.

Άρθρο 13 Διαδικασία Επιλογής και Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων

1. Η Επιτροπή Στέγασης της κάθε πόλης σύμφωνα με τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια αξιολογεί τις αιτήσεις των φοιτητών. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται:

1.1 Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του/της κάθε ενδιαφερόμενου/νης. Ως οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο δηλωθέν ή τεκμαρτό, αν είναι μεγαλύτερο του δηλωθέντος, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των τέκνων, που υπολογίζονται ως μέλη της οικογένειας, από κάθε πηγή. Στην έννοια του οικογενειακού εισοδήματος δεν υπολογίζονται τα ποσά έκτακτων αποζημιώσεων (εφάπαξ, αποζημίωση απολυθέντων, τίμημα πώλησης ακινήτου). Στην περίπτωση άγαμων φοιτητών/τριών άνω των 25 ετών θα λαμβάνεται υπόψη μόνο το ετήσιο ατομικό τους εισόδημα, όπως προκύπτει από το αντίστοιχο εκκαθαριστικό σημείωμα της αρμόδιας ΔΟΥ. Σε περίπτωση που δεν έχουν ατομικό εισόδημα θα λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό τους εισόδημα.

1.2 Ακολουθεί υπολογισμός του αριθμού των μελών της οικογένειας του/της κάθε υποψηφίου/α. Ως μέλη λογίζονται οι γονείς και τα παιδιά που, σύμφωνα με το νόμο, περιλαμβάνονται στη φορολογική δήλωση των γονέων.

1.3 Με βάση τα στοιχεία των προηγουμένων εδαφίων (οικογενειακό εισόδημα και μέλη οικογένειας) υπολογίζεται το κατά κεφαλήν εισόδημα κάθε υποψηφίου/ας, με διαίρεση του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος δια του αριθμού των μελών της οικογένειάς του/της.

1.4 Το κατά κεφαλήν αυτό εισόδημα, εφόσον συντρέχουν λόγοι, μειώνεται κατά τα ακόλουθα ποσοστά, στις εξής περιπτώσεις:

α) Κατά 10% για κάθε οικογένεια στην οποία έστω ένα μέλος της έχει βεβαιωμένη αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω.

β) Κατά 10% στις περιπτώσεις διαζευγμένων γονέων ή μονογονεϊκών οικογενειών.

γ) Κατά 10% στις περιπτώσεις φοιτητών/τριών που είναι γονείς.

δ) Κατά 20%, αν ο/η υποψήφιος/α είναι ορφανός/ή από τον ένα (1) γονέα (εάν ο/η φοιτητής/τρια είναι από 25 ετών και κάτω).

ε) Κατά 15% για κάθε αδελφό/ή ενεργό/ή φοιτητή/ τρια που σπουδάζει στο ίδιο ή σε άλλο Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. της χώρας που είναι μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής των γονέων. Δεν περιλαμβάνονται στην περίπτωση αυτή φοιτητές/τριες που έχουν εγγραφεί με κατατακτήριες εξετάσεις ή για την απόκτηση και άλλου πτυχίου καθώς και όσοι/ες φοιτούν σε στρατιωτικές Σχολές ή Σχολές που οι σπουδαστές/ριες φοιτούν ως εσωτερικοί/ές.

στ) Κατά 10% για κάθε αδελφό που υπηρετεί στρατιωτική θητεία και δεν μισθοδοτείται.

ζ) Μέχρι 20%, κατ’ εκτίμηση της Εφορείας, για σεισμοπαθείς ή πληγέντες/είσες από άλλη θεομηνία, καθώς και για άλλους έκτακτους λόγους που βαρύνουν οικονομικά την οικογένεια. Η αντιμετώπιση αυτή ισχύει και στις περιπτώσεις που επλήγη η κύρια πηγή εισοδημάτων της οικογένειας (επιχείρηση, ζωικό ή φυτικό κεφάλαιο) υπό τον όρο ότι προσκομίζεται επαρκής απόδειξη περί τούτου.

η) Κατά 10% για ανεργία των γονέων μέσα στο τρέχον έτος και μέχρι το χρόνο κατάθεσης των δικαιολογητικών. Σε περίπτωση ανεργίας και των δύο (2) γονέων τα ποσοστά αθροίζονται. Η ανεργία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποδεικνύεται με βεβαίωση επιδοτούμενης ανεργίας γονέα από την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) ή βεβαίωση ανεργίας γονέα από την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

θ) Κατά 25% αν το οικογενειακό εισόδημα προέρχεται από μισθωτή εργασία.

ι) Κατά 10% στις περιπτώσεις αποδεδειγμένα πολύτεκνων οικογενειών.

Εάν στον/ην ίδιο/α υποψήφιο/α συντρέχουν περισσότεροι του ενός από τους παραπάνω λόγους μείωσης του κατά κεφαλήν εισοδήματος, αθροίζονται τα αντίστοιχα ποσοστά. Οι σχετικές μειώσεις πάντως δεν μπορούν να ξεπεράσουν το 75% του πραγματικού εισοδήματος.

2. Πιστοποιημένοι κοινωνικοί λόγοι θεωρούνται οι ακόλουθοι:

1. Ορφανός/ή από γονέα.

2. Διαζευγμένοι γονείς.

3. Αδέλφια που φοιτούν.

4. Αδέλφια που υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία.

5. Αναπηρία πάνω από 67%.

6. Πολυτεκνία.

7. Ανεργία.

8. Λόγοι υγείας σοβαροί (καρκίνος, καρδιοπάθεια, λευχαιμία, νεφρική ανεπάρκεια, κώφωση, τυφλότητα, αναπηρία, τετραπληγία, κινητικά προβλήματα κ.λπ.).

9. Τέκνα ανύπαντρης μητέρας.

3. Η Επιτροπή Στέγασης ελέγχει τα στοιχεία και καταρτίζει πίνακα κατά αύξουσα τιμή του οικογενειακού εισοδήματος, όπως διαμορφώνεται κατά τα ανωτέρω. Στην τελική του μορφή ο πίνακας αυτός καθορίζει τη σειρά προτεραιότητας για την κατάληψη των κλινών στις εστίες.

4. Στις κατηγορίες των εισαγομένων με προβλεπόμενο σύστημα εισαγωγής διαφορετικό από αυτό των πανελληνίων εξετάσεων (ομογενείς, αλλοδαποί, κ.λπ.) η Επιτροπή Στέγασης καταρτίζει ξεχωριστό πίνακα προτεραιότητας για τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

5. Αλλοδαποί/ές ή ομογενείς που έχουν εισαχθεί μέσω πανελληνίων περιλαμβάνονται στο γενικό και όχι στον παρόντα ξεχωριστό πίνακα προτεραιότητας.

6. Από τους πίνακες αυτούς γίνονται δεκτοί/ες για διαμονή όσοι αντιστοιχούν στον αριθμό δωματίων που αναλογικά έχουν διατεθεί σε κάθε κατηγορία. Οι υπόλοιποι θεωρούνται αναπληρωματικοί επιλαχόντες με τη σειρά αναγραφής τους στον πίνακα.

7. Η Επιτροπή Στέγασης ανακοινώνει εντός του Μαΐου πριν το τέλος Ιουνίου τους/τις δικαιούχους φοιτητές/ τριες από το Β’ έτος σπουδών έως πτυχίο με τις σχετικές οδηγίες για την παραλαβή των δωματίων τους λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων

8. Τα αποτελέσματα δικαιούχων φοιτητών/τριών πρώτου έτους και όλων των άλλων κατηγοριών ανακοινώνονται άμεσα μετά την αξιολόγηση των αιτήσεων.

9. Όλα τα αποτελέσματα ανακοινώνονται στην κεντρική ιστοσελίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης www.duth.gr με τις σχετικές οδηγίες για την παραλαβή των δωματίων.

10. Ενστάσεις μπορούν να υποβληθούν εντός πέντε (5) ημερών από την ανάρτηση των αποτελεσμάτων στέγασης στην κεντρική ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου. Η ένσταση υποβάλλεται προς την Επιτροπή Στέγασης στο αρμόδιο σε κάθε πόλη Τμήμα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων συνοδευόμενη με συγκεκριμένα τα στοιχεία που επικαλείται ο/η ενιστάμενος/η.

11. Ειδικά για τους υποψήφιους/ες Διδάκτορες και τους φιλοξενούμενους/ες στο κτηριακό συγκρότημα ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ Ξάνθης εφαρμόζονται οι διατάξεις των Ειδικών Κανονισμών για τους/τις υποψήφιους/ες Διδάκτορες και τους/τις φιλοξενούμενους/ες.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΕΣΤΙΕΣ ΤΟΥ ΔΠΘ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ

Άρθρο 14 Φοιτητικές Εστίες του ΔΠΘ που διαχειρίζεται το ίδιο

Οι Φοιτητικές εστίες που ανήκουν στην ιδιοκτησία αλλά και στη διαχείριση του ΔΠΘ είναι οι κάτωθι:

α) Στην Ορεστιάδα

Βρίσκονται εντός της πόλη της Ορεστιάδας. Ανήκουν στην ιδιοκτησία του ΔΠΘ και αποτελούνται από 85 κλίνες και καλύπτουν τις ανάγκες στέγασης των φοιτητών/ τριών των Τμημάτων που εδρεύουν στην Ορεστιάδα.

β) Στην Ξάνθη

Στην περιοχή της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ Ξάνθης, στα δυτικά της πόλης της Ξάνθης, βρίσκεται κτηριακό συγκρότημα που αποτελείται από δώδεκα (12) διαμερίσματα εκ των οποίων τα οκτώ (23 δωμάτια/κλίνες), προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών στέγασης των Υποψηφίων Διδακτόρων που φοιτούν στα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ στην Ξάνθη. Τα υπόλοιπα δωμάτια καλύπτουν τις ανάγκες των φιλουξενούμενων (φοιτητών/ τριών Erasmus, Επισκεπτών/τριών καθηγητών/τριών κ.λπ.).

Άρθρο 15 Παράδοση - παραλαβή δωματίων

1. Το αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων ή όπως αλλιώς αυτή ονομάζεται στον Οργανισμό του ΔΠΘ αναρτά τα αποτελέσματα στέγασης στην ιστοσελίδα του ΔΠΘ και παράλληλα αναλαμβάνει την παράδοση των δωματίων στους/στις δικαιούχους φοιτητές/τριες.

2. Ο/Η δικαιούχος στέγασης, με την εισαγωγή του/της στη Φοιτητική Εστία, παραλαμβάνει με την επίδειξη της ακαδημαϊκής του/της ταυτότητας, ο/η ίδιος/α είτε νόμιμα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, το κλειδί του δωματίου.

3. Σε περίπτωση που φοιτητής/τρια, ο/η οποίος/α έχει επιλεγεί, δεν προσέλθει για την παραλαβή του δωματίου του/της μέσα στις καθορισμένες προθεσμίες και δεν έχει ενημερώσει τον/την αρμόδιο/α υπάλληλο της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων στην Ορεστιάδα ή αντίστοιχα το Τμήμα Ακαδημαϊκών Θεμάτων Ξάνθης για κάποιο κώλυμα, θεωρείται ότι έπαψε να ενδιαφέρεται, οπότε χωρίς προειδοποίηση το δωμάτιο διατίθεται στον/ στην επόμενο/η στη σειρά φοιτητή/τρια.

4. Με την ανακήρυξή του/της ως πτυχιούχου από το σύστημα (ανεξαρτήτως της ημερομηνίας ορκωμοσίας), ο/η οικότροφος χάνει τη φοιτητική του/της ιδιότητα και οφείλει να παραδώσει το δωμάτιό του/της στην Εστία άμεσα. Οι φοιτητές/τριες που διαμένουν μακριά, κατ’ εξαίρεση, μπορούν με αίτησή τους να παραμείνουν μέχρι και την τελετή της ορκωμοσίας τους, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, έπειτα από γραπτό αίτημά τους και έγκριση της Επιτροπής Στέγασης κάθε πόλης.

5. Παράλληλα απευθύνεται στο Γραφείο ή στον/στην αρμόδιο/α υπάλληλο της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων στην Ορεστιάδα ή αντίστοιχα στο Τμήμα Ακαδημαϊκών Θεμάτων Ξάνθης για τη λήψη βεβαίωσης, όπου πιστοποιείται η παράδοση του δωματίου σε αρίστη κατάσταση και η τακτοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεων του/της φοιτητή/τριας. Απαραίτητη προϋπόθεση πριν τη χορήγηση της βεβαίωσης και την αναχώρηση του/της φοιτητή/τριας είναι να πραγματοποιηθεί ο σχετικός έλεγχος του δωματίου από την υπηρεσία με βάση την κατάσταση παραλαμβανομένων ειδών από το αρμόδιο παραπάνω Τμήμα. Για οποιαδήποτε αδικαιολόγητη φθορά ή απώλεια παρακρατείται μερικώς ή συνολικώς το ποσό της Εγγυητικής Επιστολής και, αν το μέγεθος της ζημιάς ή απώλειας υπερβαίνει το ποσό της εγγυητικής, καταβάλλεται επιπλέον αποζημίωση.

6. Η ίδια διαδικασία τηρείται σε περίπτωση μετεγγραφής του/της φοιτητή/τριας.

7. Ειδικά για τους/τις υποψήφιους/ες Διδάκτορες και τους/τις φιλοξενούμενους/ες στο κτηριακό συγκρότημα ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ Ξάνθης εφαρμόζονται οι διατάξεις των Ειδικών Κανονισμών για τους/τις υποψήφιους/ες Διδάκτορες και τους/τις φιλοξενούμενους/ες.

Άρθρο 16 Δικαιώματα και Υποχρεώσεις Οικότροφων

1. Ο/Η οικότροφος οφείλει να τηρεί πλήρως τον παρόντα Κανονισμό και τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του ΔΠΘ.

2. Οφείλει να καλύπτει τις οικονομικές υποχρεώσεις του/της.

3. Κάθε οικότροφος φοιτητής/τρια, που παραλαμβάνει δωμάτιο για πρώτη φορά, υπογράφει ετήσιο Συμφωνητικό Διαμονής με το Πανεπιστήμιο, όπως στο Παράρτημα 1, στο οποίο καταγράφεται ρητά η υποχρέωση τήρησης του παρόντος Κανονισμού, ο εξοπλισμός που περιλαμβάνεται στο δωμάτιο και αναφέρονται οι υποχρεώσεις, που αναλαμβάνει έναντι του Πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανόμενης και της υποχρέωσης να καταβάλει το συνολικό κόστος αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στο δωμάτιό του/της κατά την παραμονή του/της, καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους των δωματίων που έχουν περισσότερες από μία (1) κλίνες. Οι ένοικοι των δωματίων με περισσότερες από μία (1) κλίνες είναι συνυπεύθυνοι για το κόστος αποκατάστασης των ζημιών στους κοινόχρηστους χώρους των δωματίων αυτών, εκτός αν συγκεκριμένος ένοικος ή ένοικοι του δωματίου αναλάβουν με γραπτή δήλωσή τους την ευθύνη για το κόστος αποκατάστασης.

4. Κατά την υπογραφή του Συμφωνητικού, ο/η φοιτητής/τρια καταθέτει Εγγυητική Επιστολή ως εγγύηση τήρησης των όρων διαμονής, χρηματικό ποσό διακοσίων (200) ευρώ, που καθορίζεται κάθε φορά από την Σύγκλητο του ΔΠΘ και αποτελεί εγγύηση για την αποκατάσταση ζημιών που προκαλούνται από κακή χρήση των εγκαταστάσεων ή για απώλεια κινητών αντικειμένων. Οι Εγγυητικές Επιστολές φυλάσσονται από τον/την αρμόδιο/α υπάλληλο της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων στην Ορεστιάδα ή αντίστοιχα το Τμήμα Ακαδημαϊκών Θεμάτων Ξάνθης. Η Εγγυητική Επιστολή τήρησης των όρων διαμονής επιστρέφεται στον/στην φοιτητή/τρια, σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά την αναχώρησή του/ της, εφόσον παραδώσει σε καλή κατάσταση το δωμάτιό του/της. Το δωμάτιο ελέγχεται από τον/την αρμόδιο/α υπάλληλο της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων ανά πόλη. Διαφορετικά, εάν διαπιστωθεί ζημία ή απώλεια αντικειμένου, μετά από απόφαση του αρμοδίου οργάνου του πανεπιστημίου για κατάπτωση της Εγγυητικής Επιστολής για συγκεκριμένους λόγους, παρακρατείται το κόστος αποκατάστασης των ζημιών, που ενδεχομένως έχουν καταλογιστεί, σύμφωνα με τα παραπάνω. Η εκτίμηση του κόστους των ζημιών ή απωλειών γίνεται από τριμελή Επιτροπή που συγκροτείται για τον σκοπό αυτό από το αρμόδιο όργανο του πανεπιστημίου και αποτελείται από τον/την αρμόδιο/α υπάλληλο της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων και δύο υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων. Εάν το κόστος αποκατάστασης των ζημιών υπερβαίνει το ποσό της Εγγυητικής Επιστολής καταβάλλεται το επιπλέον ποσό.

5. Χρησιμοποιεί το δωμάτιο για να κατοικεί ο/η ίδιος/α. Απαγορεύεται η εκμίσθωση, παραχώρηση και υπενοικίαση των δωματίων των οικότροφων σε τρίτους/ες ή μη δικαιούχους φοιτητές/τριες. Οι παραβάτες απομακρύνονται άμεσα από τη Φοιτητική Εστία. Στην περίπτωση αυτή, η Επιτροπή Στέγασης παραδίδει το δωμάτιο σε άλλο/η δικαιούχο φοιτητή/τρια, με βάση τον πίνακα που έχει καταρτιστεί κατά το αρχικό στάδιο επιλογής.

6. Απαγορεύεται η μακρόχρονη (πέραν των τριών ημερών) φιλοξενία τρίτων. Σε κάθε περίπτωση η φιλοξενία τρίτου προσώπου πρέπει να έχει αναφερθεί εγγράφως (με την υποβολή σχετικού εγγράφου όπως αναφέρεται στο Παράρτημα 8) στο προσωπικό του Τμήματος Φοιτητικών Εστιών ή/και στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων και να λάβει έγκριση από την Επιτροπή Στέγασης. Στους παραβάτες γίνεται σύσταση. Οι δικαιούχοι φοιτητές/τριες είναι υπεύθυνοι/ες για τη συμπεριφορά των φιλοξενουμένων τους και οποιαδήποτε φθορά προκαλέσουν παρακρατείται από το ποσό της Εγγυητικής Επιστολής ή καταβάλλεται και επιπλέον αποζημίωση, αν απαιτηθεί.

7. Απαγορεύεται η ανταλλαγή δωματίων μεταξύ των οικοτρόφων. Αλλαγές δωματίων γίνονται αποκλειστικά από το αρμόδιο Τμήμα και, εφόσον αυτό δεν υφίσταται, από το γαρφείο ή τον/την αρμόδιο/α υπάλληλο της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων στην Ορεστιάδα και το Τμήμα Ακαδημαϊκών Θεμάτων Ξάνθης στην Ξάνθη ή όπως αυτό κάθε φορά ονομάζεται.

8. Οι οικότροφοι υποχρεούνται να τηρούν τους κανόνες καλής συμβίωσης, αποφεύγοντας καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου και ιδιαίτερα τις ώρες κοινής ησυχίας να προβαίνουν σε ενέργειες που ενοχλούν τους/τις άλλους/ ες ενοίκους.

9. Σε περίπτωση απουσίας από το δωμάτιο για διάστημα μεγαλύτερο των δεκαπέντε (15) ημερών πρέπει να ενημερώνεται οπωσδήποτε το αρμόδιο Γραφείο και, εφόσον αυτό δεν υφίσταται, ο/η αρμόδιος/α υπάλληλος της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων στην Ορεστιάδα και το Τμήμα Ακαδημαϊκών Θεμάτων Ξάνθης στην Ξάνθη και σε περίπτωση απουσίας του μεγαλύτερης των είκοσι (20) ημερών ο/η φοιτητής/τρια πρέπει να παραδίδει το κλειδί του δωματίου στο Γραφείο και, εφόσον αυτό δεν υφίσταται, στον/στην αρμόδιο/α υπάλληλο της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων στην Ορεστιάδα και στο Τμήμα Ακαδημαϊκών Θεμάτων Ξάνθης στην Ξάνθη ή όπως αυτό κάθε φορά ονομάζεται.

10. Αποδίδουν άμεσα, όταν επιβάλλεται, το δωμάτιό τους και γι’ αυτό προβλέπεται ειδική ρήτρα στο Συμφωνητικό Διαμονής. Φοιτητής/τρια που μένει χωρίς άδεια στη Φ.Ε. διαπράττει σοβαρή παράβαση του παρόντος Κανονισμού. Παραβιάζει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του ΔΠΘ και τα δικαιώματα των υπόλοιπων φοιτητών/ τριών. Ο/Η φοιτητής/τρια αυτός/ή αποβάλλεται με κάθε πρόσφορο τρόπο και υπόκειται στην πειθαρχική διαδικασία της άμεσης απομάκρυνσης. Εξίσου σημαντική παράβαση διαπράττει και ο χωρίς άδεια ξενιστής του/ της φοιτητή/τριας αυτού/ής.

11. Οι φοιτητές/τριες που πρόκειται να συμμετάσχουν σε προγράμματα ανταλλαγών διάρκειας πέραν των 2 μηνών, παραδίδουν το δωμάτιο, για να εξυπηρετούνται στο διάστημα αυτό έκτακτες στεγαστικές ανάγκες φοιτητών/τριών.

12. Οι οικότροφοι φροντίζουν για την καθαρή εμφάνιση του δωματίου τους και των κοινοχρήστων χώρων. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η φροντίδα που πρέπει να επιδεικνύουν για τους κοινόχρηστους χώρους και εγκαταστάσεις (κουζίνες, πλυντήρια, ασανσέρ, βεράντες).

13. Επιβαρύνεται ο/ή ίδιος/α οικότροφος για την προμήθεια ειδών καθαρισμού.

14. Απαγορεύεται αυστηρά η παραμονή και φύλαξη ζώων στα δωμάτια και στους κοινόχρηστους χώρους.

15. Δεν επιτρέπεται γενικά κάθε μεταβολή στο παραχωρούμενο διαμέρισμα και ιδιαίτερα αφαίρεση ή αλλαγή επίπλων, η αναγραφή λέξεων και η σχεδίαση παραστάσεων στους τοίχους, η ανάρτηση ή η επικόλληση φωτογραφιών, αφισών ή άλλων εντύπων, το κρέμασμα κάδρων, πινάκων ή κρεμαστρών με χτύπημα καρφιού ή βίδας στους τοίχους, η ρύπανση του διαμερίσματος, των επίπλων ή των κοινοχρήστων χώρων της Φ.Ε. κ.λπ.

16. Απαγορεύεται αυστηρά η ρίψη αντικειμένων, τροφίμων, νερών ή άλλων υγρών από τα παράθυρα.

17. Απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στους κοινόχρηστους χώρους και στον περιβάλλοντα χώρο της φοιτητικής εστίας για οποιονδήποτε λόγο.

18. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση ηλεκτρικών συσκευών πλην αυτών που υπάρχουν στα δωμάτια (θερμαντικών, φούρνου μικροκυμάτων κ.λπ.) ή αντικειμένων που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά (κεριά, γκαζάκια κ.ά.).

19. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση αντικειμένων και ουσιών που απειλούν την υγεία και την ασφάλεια των φοιτητών.

20. Δεν επιτρέπεται να ανεβαίνει στην ταράτσα του κτηρίου και να ανάβει φωτιά εντός και εκτός του κτηρίου των Φ.Ε.

21. Η απώλεια των κλειδιών γνωστοποιείται από τον/ την φοιτητή/τρια άμεσα στο Γραφείο και, εφόσον αυτό δεν υπάρχει, στον/στην αρμόδιο/α υπάλληλο της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων στην Ορεστιάδα και στο Τμήμα Ακαδημαϊκών Θεμάτων Ξάνθης στην Ξάνθη. Κατασκευή αντιγράφων και παράδοση κλειδιών σε τρίτους απαγορεύεται ρητά. Παράβαση των προηγουμένων συνιστά οριστική αποβολή του/της φοιτητή/τριας καθώς και του/της επωφελούμενου/ης από τις Φοιτητικές Εστίες και στην περίπτωση αυτή εκδίδεται απόφαση διοικητικής αποβολής.

22. Η στάθμευση των ποδηλάτων, αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, επιτρέπεται μόνο στους ειδικά διαμορφωμένους προς τούτο χώρους έτσι, ώστε να μην εμποδίζεται η διέλευση των πεζών.

23. Οι φοιτητές/τριες εφαρμόζουν τις οδηγίες που αφορούν στην ασφάλεια των κτηριακών εγκαταστάσεων σε περίπτωση φυσικών καταστροφών (σεισμός, πλημμύρα, πυρκαγιά κ.λπ.).

24. Ο/Η οικότροφος οφείλει να μην βάζει σε κίνδυνο την σωματική του ακεραιότητα στους χώρους των Φ.Ε. ή να θέτει σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των συμφοιτητών του.

25. Δεν επιτρέπεται να ανεβαίνει στην ταράτσα του κτηρίου και να ανάβει φωτιά εντός και εκτός του κτηρίου των Φ.Ε.

26. Ενημερώνει το αρμόδιο Τμήμα Ακαδημαϊκών Θεμάτων ή Γραφείο ή τον/την αρμόδιο/α υπάλληλο της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων ή όπως αυτό ονομάζεται:

  1. σε περίπτωση ασθένειας του/της ίδιου/ας ή σε περίπτωση, που θα περιέλθει σε γνώση του/της, ότι άλλος/η διαμένων/ουσα πάσχει από μεταδοτικό νόσημα,
  2. σε περίπτωση παρουσίας ύποπτων ατόμων στους χώρους της φοιτητικής εστίας,
  3. σε περίπτωση που εμφανισθεί περιστατικό κλοπής, παρενόχλησης ή άλλης παραβατικής συμπεριφοράς.

27. Ο/Η οικότροφος οφείλει να τηρεί βασικούς κανόνες ατομικής υγιεινής για τον ίδιο, το δωμάτιο του και τους κοινόχρηστους χώρους, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή συμβίωση όλων στους χώρους των Φ.Ε. Πιο συγκεκριμένα πρέπει να φροντίζει:

  • Να σέβεται τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα των συμφοιτητών/τριών του,
  • την ατομική υγιεινή και καθαριότητα καθημερινά,
  • την καθαριότητα του δωματίου και των κοινόχρηστων χώρων,
  • να μην ρίχνει χαρτί υγείας ή άλλα σκουπίδια στην τουαλέτα,
  • να μην καπνίζει στους χώρους των Φ.Ε. και να μην πετάει αποτσίγαρα σε οποιοδήποτε χώρο εντός και εκτός του κτηρίου,
  • να πλένει τα σκεύη και να καθαρίζει τον χώρο της κουζίνας μετά από κάθε χρήση,
  • να καθαρίζει τα φίλτρα στο στεγνωτήριο μετά από κάθε χρήση,
  • να πετάει τα σκουπίδια στους κάδους απορριμμάτων του Δήμου σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να μην δημιουργούνται πηγές μόλυνσης,
  • να μην φέρνει επισκέπτες/τριες στον χώρο της φοιτητικής εστίας μετά τις 10 το βράδυ. 28. Ο/Η οικότροφος πριν την αναχώρησή του/της:
  • Συνεννοείται με το αρμόδιο Τμήμα ή Γραφείο ή υπάλληλο, ώστε να ελέγξει το δωμάτιο και το μπάνιο που του έχει παραχωρηθεί καθώς και τον εξοπλισμό του και σε περίπτωση φθοράς ή ζημιών πέραν της συνήθους χρήσης θα χρεώνεται ανάλογα, σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό.
  • Είναι υπεύθυνος για την επιστροφή των κλειδιών ή/ και της μαγνητικής κάρτα εισόδου στο Τμήμα Φοιτητικών Εστιών. Σε περίπτωση μη επιστροφής τους θα χρεώνεται το αντίστοιχο κόστος.

29. Το αρμόδιο Τμήμα ή Γραφείο ή υπάλληλος της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων έχει υποχρέωση να ελέγχει την τήρηση των όρων της συμφωνίας αυτής ή να προβεί σε επισκευές ή άλλες αναγκαίες ρυθμίσεις στους χώρους και τις εγκαταστάσεις του παραχωρούμενου διαμερίσματος. Ο έλεγχος γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον διαμένοντα φοιτητή και σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις των άρθρων 7, 15 και 16 του Εσωτερικού Κανονισμού των Φ.Ε.

30. Ο/Η οικότροφος μπορεί να αφήνει συγκεκριμένα πράγματα, όπως μία βαλίτσα και μία χειραποσκευή στον αποθηκευτικό χώρο των Φ.Ε., κατά την θερινή περίοδο, αφού παραδώσει τα κλειδιά του δωματίου. Κατά την αποχώρησή του/της οφείλει να πάρει όλα τα προσωπικά του αντικείμενα από την αποθήκη εντός της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς. Αν μετά την αποφοίτησή του ή την οριστική διακοπή παροχής δωρεάν στέγασης δεν τα παραλάβει εντός ενός έτους, αυτά θα δίνονται στη Φιλόπτωχο ή θα παραδίδονται προς καταστροφή ή ανακύκλωση.

31. Ο/Η οικότροφος διευκολύνει το αρμόδιο Γραφείο ή τον/την αρμόδιο/α υπάλληλο της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων στην Ορεστιάδα και το Τμήμα Ακαδημαϊκών Θεμάτων Ξάνθης στην Ξάνθη στον έλεγχο των δωματίων για συγκεκριμένους σκοπούς:

  • Επιβεβαίωση ότι στα δωμάτια μένουν δικαιούχοι φοιτητές/τριες,
  • καταγραφή προβλημάτων για συντήρηση και επισκευή,
  • επιβεβαίωση ότι στα δωμάτια δεν χρησιμοποιούνται αντικείμενα και ουσίες που απειλούν την ασφάλεια και την υγεία των στεγαζομένων φοιτητών/τριών,
  • σε επείγοντα περιστατικά.

32. Διευκολύνει στον έλεγχο από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και το Γραφείου ή από τον/ την αρμόδιο/α υπάλληλο της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων στην Ορεστιάδα και το Τμήμα Ακαδημαϊκών Θεμάτων Ξάνθης στην Ξάνθη στον έλεγχο των δωματίων, καταγραφή προβλημάτων για συντήρηση και επισκευή κατά την χρονική περίοδο από 1-15 Φεβρουαρίου ετησίως, αλλά και σε έκτακτες περιστάσεις.

33. Ο/Η οικότροφος διευκολύνει τα συνεργεία καθαρισμού καθώς και τα τεχνικά συνεργεία τα οποία προβαίνουν σε αποκατάσταση εσωτερικών και εξωτερικών επισκευών.

34. Ο/Η οικότροφος μπορεί να κάνει χρήση του διαδικτύου επιτρέπεται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, έρευνα, επικοινωνία με τις υπηρεσίες του ΔΠΘ

35. Ο/Η οικότροφος στις φοιτητικές εστίες μπορεί να απευθύνεται στον/ην αρμόδιο/α υπάλληλο της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων στην Ορεστιάδα και στο Τμήμα Ακαδημαϊκών Ξάνθης στην Ξάνθη για πληροφορίες, προβλήματα διαμονής, αλλά και τυχόν άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ο/Η αρμόδιος/α υπάλληλος της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων στην Ορεστιάδα και το Τμήμα Ακαδημαϊκών Θεμάτων Ξάνθης στην Ξάνθη επιφορτίζονται για την επίλυση προβλημάτων άμεσα είτε παραπέμποντας στις αρμόδιες υπηρεσίες.

36. Ειδικά για τους υποψήφιους/ες Διδάκτορες και τους φιλοξενούμενους/ες στο κτηριακό συγκρότημα ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ Ξάνθης εφαρμόζονται οι διατάξεις των Ειδικών Κανονισμών για τους υποψήφιους/ες Διδάκτορες και τους φιλοξενούμενους/ες.

Άρθρο 17 Πειθαρχικές Διαδικασίες - Κυρώσεις

1. Σε περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω κανόνων λαμβάνονται πειθαρχικά μέτρα ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό του ΔΠΘ.

2. Οι οικότροφοι απομακρύνονται με απόφαση του Συμβουλίου Φοιτητικής Μέριμνας από τη Φοιτητική Εστία με ενέργειες στην Ορεστιάδα του αρμοδίου υπαλλήλου της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων και στην Ξάνθη του Τμήματος Ακαδημαϊκών Ξάνθης, όταν:

α) Χάνουν για οποιοδήποτε λόγο την ιδιότητα του φοιτητή πλήρους φοίτησης,

β) εκμισθώνουν ή παραχωρούν σε τρίτους/ες το δωμάτιό τους,

γ) φιλοξενούν άτομα χωρίς την έγκριση της Επιτροπής Στέγασης,

δ) έχουν κατοικίδια στο δωμάτιό τους,

ε) έχουν παραβατική συμπεριφορά ή κάνουν κλοπές ή έχουν προξενήσει αδικαιολόγητες φθορές στο δωμάτιο τους, σε άλλα δωμάτια ή στους κοινόχρηστους χώρους της Φοιτητικής Εστίας,

στ) ενοχλούν με ενέργειες τους κατ’ επανάληψη τους/ τις άλλους/ες ενοίκους,

ζ) έχουν υποβάλει ψευδή στοιχεία κατά τη διαδικασία επιλογής,

η) δεν υποβάλλουν δικαιολογητικά στέγασης,

θ) παραλαμβάνουν δωμάτιο αλλά δεν το χρησιμοποιούν,

ι) δεν είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Για τα δ) και στ) πρέπει να έχει προηγηθεί έγγραφη παρατήρηση - σύσταση, ενώ για τα α), β), γ), ε), ζ), η), θ) και ι) ο αποκλεισμός μπορεί να επιβληθεί άμεσα και χωρίς υποχρέωση προειδοποίησης.

3. Οι οικότροφοι απομακρύνονται πρόσκαιρα από τη Φοιτητική Εστία, όταν δημιουργείται κίνδυνος για την υγεία και διαβίωση των άλλων οικότροφων.

4. Οι οικότροφοι που απομακρύνονται οριστικά από τις Φοιτητικές Εστίες για ένα εκ των ανωτέρω λόγων δεν δικαιούνται να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα για θέση στις Φοιτητικές Εστίες.

5. Το αρμόδιο προσωπικό διαθέτει αντίγραφο κλειδιού όλων των δωματίων, δύναται δε να πραγματοποιεί έκτακτους ελέγχους.

6. Σε περίπτωση όπου παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα μεταξύ των φοιτητών/τριών ή καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά, επιθετικότητα κ.λπ. στους χώρους των Φοιτητικών Εστιών και μετά από διερεύνηση δεν μπορεί να διαπιστωθεί ποιος ευθύνεται, ο αρμόδιος υπάλληλος της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων στην Ορεστιάδα και το Τμήμα Ακαδημαϊκών Ξάνθης στην Ξάνθη έχει το δικαίωμα να παραπέμψει στο Κέντρο Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΨΥΣΥ) του ΔΠΘ σε κάθε πόλη, για την όποια δυνατή επίλυση του προβλήματος πριν την οριστική απομάκρυνση του φοιτητή από τις Φοιτητικές Εστίες.

7. Ειδικά για τους υποψήφιους/ες Διδάκτορες και τους φιλοξενούμενους/ες στο κτηριακό συγκρότημα ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ Ξάνθης εφαρμόζονται οι διατάξεις των Ειδικών Κανονισμών για τους υποψήφιους/ες Διδάκτορες και τους φιλοξενούμενους/ες.

Άρθρο 18 Παραχώρηση χρήσης χώρων των Φοιτητικών Εστιών

Με προφορική απόφαση του/της Προϊσταμένου/ης του αρμοδίου Τμήματος Φοιτητικής Μέριμνας σε κάθε πόλη, μετά από ενημέρωση της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων και του/της αρμόδιου/ας Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, εγκρίνεται ή απορρίπτεται η πραγματοποίηση μορφωτικών, πολιτιστικών, ψυχαγωγικών κ.λπ. δραστηριοτήτων σε χώρους των Φοιτητικών Εστιών μετά από σχετικό αίτημα του Συλλόγου οικότροφων φοιτητών/τριών στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων σε κάθε πόλη. Το ΔΠΘ δεν φέρει καμιά ευθύνη και ο Σύλλογος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την ασφαλή πραγματοποίηση της κάθε δραστηριότητας. Μετά το πέρας των δραστηριοτήτων τους, οι φοιτητές/τριες είναι υποχρεωμένοι/ες να παραδίδουν τις εγκαταστάσεις και τα παρεχόμενα μέσα σε άρτια κατάσταση όπως που τους διατέθηκαν. Σε περίπτωση ζημιών, ο Σύλλογος οφείλει να αποκαταστήσει κάθε βλάβη.

Άρθρο 19 Διαδικασία σε περιπτώσεις βλάβης-παραπόνων

1. Σε περίπτωση που παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα σχετικό με τη στέγαση των φοιτητών/τριών (διαρροή, φθορά κ.λπ.), αυτοί/ές μπορούν να απευθύνονται στο αρμόδιο Τμήμα ή Γραφείο ή υπεύθυνο/η υπάλληλο της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων του ΔΠΘ ή όπως αλλιώς αυτή ονομάζεται κάθε φορά.

2. Επίσης, πέραν αυτών, αναφορικά με τα θέματα της στέγασης στις εστίες, εφόσον παρατηρείται από τους/ τις φοιτητές/τριες κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα ή δυσλειτουργία, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις επισημάνσεις, τις παρατηρήσεις ή τα παράπονά σας στο αρμόδιο Τμήμα ή Γραφείο ή υπεύθυνο/η υπάλληλο της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων ή όπως ονομάζεται αυτή κάθε φορά.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΤΟΥ ΔΠΘ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Άρθρο 20 Φοιτητικές Εστίες του ΔΠΘ που διαχειρίζεται το ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Οι Φοιτητικές Εστίες που ανήκουν στην ιδιοκτησία του ΔΠΘ αλλά στη διαχείριση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ είναι οι κάτωθι:

α) Στην Ξάνθη

  • Οι Φοιτητικές Εστίες Ξάνθης που βρίσκονται εντός του χώρου της Πανεπιστημιούπολης Ξάνθης (3ο χλμ. Ξάνθης - Κιμμερίων). Αποτελούνται από οκτώ (8) κτιριακά συγκροτήματα, δυναμικότητας 561 κλινών.
  • Στον χώρο των Φοιτητικών Εστιών Ξάνθης, προβλέπεται να δημιουργηθεί κυλικείο, ιδιοκτησίας του ΔΠΘ το οποίο θα διαχειρίζεται ιδιώτης.
  •  Στον χώρο των Φοιτητικών Εστιών Ξάνθης υπάρχει εστιατόριο, το οποίο ανήκει επίσης στην ιδιοκτησία του ΔΠΘ και καλύπτει τις ανάγκες σίτισης των εστιακών φοιτητών, το οποίο διαχειρίζεται το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

β) Στην Κομοτηνή

  • Οι Φοιτητικές Εστίες Κομοτηνής βρίσκονται στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής (4ο χλμ. Κομοτηνής-Ασωμάτων). Αποτελούνται από πέντε (5) κτιριακά συγκροτήματα, δυναμικότητας 700 κλινών.
  • Στον χώρο των Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής, υπάρχει κυλικείο, ιδιοκτησίας του ΔΠΘ το οποίο διαχειρίζεται ιδιώτης.
  • Στον χώρο των Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής υπάρχει εστιατόριο, το οποίο ανήκει επίσης στην ιδιοκτησία του ΔΠΘ και καλύπτει τις ανάγκες σίτισης των εστιακών φοιτητών, το οποίο διαχειρίζεται το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Άρθρο 21 Διαχείριση Φοιτητικών Εστιών του ΔΠΘ από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Η διαχείριση, η λειτουργία και η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των Φοιτητικών Εστιών του ΔΠΘ Κομοτηνής και Ξάνθης ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Υπάρχει συνεργασία στη σύσταση επιτροπών μεταξύ του ΔΠΘ και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, οι οποίες θα παρακολουθούν την εκτέλεση των συμβάσεων που συνάπτει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ σίτισης, καθαριότητας και φύλαξης και αφορούν στη λειτουργία των Φοιτητικών Εστιών και εστιατορίων του Πανεπιστημιουπόλεων Κομοτηνής και Ξάνθης. Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ αναλαμβάνει αποκλειστικά την υποχρέωση παροχής υπηρεσιών σίτισης, συντήρησης, καθαριότητας, ενίσχυσης του προσωπικού μαγειρείουεστιατορίου, αγοράς τροφίμων, αγοράς πετρελαίου, φύλαξης, αγοράς υλικών συντήρησης, αγοράς υπολοίπων υλικών με δαπάνες του προϋπολογισμού του. Τα ανωτέρω ισχύουν σύμφωνα με την υπογραφείσα σύμβαση μεταξύ του ΔΠΘ και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Άρθρο 22 Παράδοση - παραλαβή δωματίων

1. Το αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων ή όπως αλλιώς αυτή ονομάζεται στον Οργανισμό του ΔΠΘ αναρτά τα αποτελέσματα στέγασης στην ιστοσελίδα του ΔΠΘ και παράλληλα τα κοινοποιεί στον/στην υπεύθυνο υπάλληλο των Φοιτητικών Εστιών-επόπτη/τρια του ΙΝΕΔΙΒΙΜ κάθε πόλης, ο/η οποίος/α αναλαμβάνει την παράδοση των δωματίων στους/στις δικαιούχους φοιτητές/τριες.

2. Ο/Η δικαιούχος στέγασης, με την εισαγωγή του/της στην Φοιτητική Εστία, παραλαμβάνει με την επίδειξη της ακαδημαϊκής του/της ταυτότητας, ο/η ίδιος/α είτε νόμιμα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, το κλειδί του δωματίου μετά από τυχαία επιλογή από το πλήθος των προσφερόμενων δωματίων.

3. Σε περίπτωση που φοιτητής/τρια, ο/η οποίος/α έχει επιλεγεί, δεν προσέλθει για την παραλαβή του δωματίου του/της μέσα στις καθορισμένες προθεσμίες και δεν έχει ενημερώσει το αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων ή Γραφείο ή αρμόδιος/α υπάλληλος για κάποιο κώλυμα, θεωρείται ότι έπαψε να ενδιαφέρεται, οπότε χωρίς προειδοποίηση το δωμάτιο διατίθεται στον/ στην επόμενο/η στη σειρά φοιτητή/τρια.

4. Με την ανακήρυξη του/της ως πτυχιούχου από το σύστημα (ανεξαρτήτως της ημερομηνίας ορκωμοσίας), ο/η οικότροφος χάνει τη φοιτητική του/της ιδιότητα και οφείλει να παραδώσει το δωμάτιό του/της στην Φοιτητική Εστία άμεσα. Οι φοιτητές/τριες που διαμένουν μακριά, κατ’ εξαίρεση, μπορούν με αίτησή τους να παραμείνουν μέχρι και την τελετή της ορκωμοσίας τους, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, έπειτα από γραπτό αίτημα τους και έγκριση της Επιτροπής Στέγασης κάθε πόλης.

5. Όπως γίνεται και πριν την ορκωμοσία, απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση βεβαίωσης περάτωσης είναι τα Τμήματα να ζητούν από τον υπεύθυνο των εστιών, στέλνοντας κατάσταση με τους/τις φοιτητές/τριες που έχουν ανακηρυχθεί πτυχιούχοι, να προβαίνει σε έλεγχο και να επιστρέφει την κατάσταση συμπληρωμένη περί ύπαρξης ή μη εκκρεμοτήτων με τις εστίες. Σε περίπτωση που υπάρχει εκκρεμότητα, δεν θα δίνεται βεβαίωση περάτωσης, έως ότου τακτοποιηθεί η εκκρεμότητα και ενημερωθεί σχετικά ο αρμόδιος υπάλληλος των φοιτητικών εστιών. Πριν τη χορήγηση της βεβαίωσης και την αναχώρηση του/της φοιτητή/τριας είναι να πραγματοποιηθεί ο σχετικός έλεγχος του δωματίου από την υπηρεσία με βάση την κατάσταση παραλαμβανομένων ειδών από το παραπάνω γραφείο. Οποιαδήποτε αδικαιολόγητη φθορά παρακρατείται από το ποσό της Εγγυητικής Επιστολής ή, αν υπερβαίνει το ποσό, καταβάλλεται επιπλέον αποζημίωση.

6. Η ίδια διαδικασία τηρείται σε περίπτωση μετεγγραφής του/της φοιτητή/τριας.

Άρθρο 23 Δικαιώματα και Υποχρεώσεις οικότροφων

1. Ο/Η οικότροφος οφείλει να τηρεί πλήρως τον παρόντα Κανονισμό και τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του ΔΠΘ.

2. Οφείλει να καλύπτει τις οικονομικές υποχρεώσεις του/της.

3. Κάθε οικότροφος φοιτητής/τρια υπογράφει ετήσιο Συμφωνητικό Διαμονής με το Πανεπιστήμιο, όπως στο Παράρτημα 2, στο οποίο καταγράφεται ρητά η υποχρέωση τήρησης του παρόντος Κανονισμού, ο εξοπλισμός που περιλαμβάνεται στο δωμάτιο και αναφέρονται οι υποχρεώσεις, που αναλαμβάνει έναντι του Πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανόμενης και της υποχρέωσης να καταβάλει το συνολικό κόστος αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στο δωμάτιό του/της κατά την παραμονή του/της, καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους των δωματίων που έχουν περισσότερες από μία (1) κλίνες. Οι ένοικοι των δωματίων με περισσότερες από μία (1) κλίνες είναι συνυπεύθυνοι για το κόστος αποκατάστασης των ζημιών στους κοινόχρηστους χώρους των δωματίων αυτών, εκτός αν συγκεκριμένος ένοικος ή ένοικοι του δωματίου αναλάβουν με γραπτή δήλωσή τους την ευθύνη για το κόστος αποκατάστασης.

4. Κατά την υπογραφή του Συμφωνητικού, ο/η φοιτητής/τρια καταθέτει Εγγυητική Επιστολή ως εγγύηση τήρησης των όρων διαμονής, χρηματικό ποσό διακοσίων (200) ευρώ, που καθορίζεται κάθε φορά από την Σύγκλητο του ΔΠΘ και αποτελεί εγγύηση για την αποκατάσταση ζημιών που προκαλούνται από κακή χρήση των εγκαταστάσεων ή για απώλεια κινητών αντικειμένων. Οι Εγγυητικές Επιστολές φυλάσσονται από τον αρμόδιο υπάλληλο φοιτητικών εστιών-επόπτη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ σε κάθε πόλη. Η Εγγυητική Επιστολή τήρησης των όρων διαμονής επιστρέφεται στον/στην φοιτητή/τρια, σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά την αναχώρησή του/της, εφόσον παραδώσει σε καλή κατάσταση το δωμάτιό του/της. Το δωμάτιο ελέγχεται από τον αρμόδιο υπάλληλο φοιτητικών εστιών-επόπτη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ σε κάθε πόλη. Διαφορετικά, εάν διαπιστωθεί ζημία ή απώλεια αντικειμένου, μετά από απόφαση του αρμοδίου οργάνου του ΔΠΘ για κατάπτωση της Εγγυητικής Επιστολής για συγκεκριμένους λόγους, παρακρατείται το κόστος αποκατάστασης των ζημιών, που ενδεχομένως έχουν καταλογιστεί, σύμφωνα με τα παραπάνω. Η εκτίμηση του κόστους των ζημιών ή απωλειών γίνεται από τριμελή Επιτροπή που συγκροτείται για τον σκοπό αυτό από το αρμόδιο όργανο του ΔΠΘ και αποτελείται από τον/την αρμόδιο/α υπάλληλο του Τμήματος Φοιτητικών Εστιών, τον/την Προϊστάμενο/η του αρμοδίου Τμήματος της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων και έναν/ μία υπάλληλο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων. Εάν το κόστος αποκατάστασης των ζημιών υπερβαίνει το ποσό της Εγγυητικής Επιστολής, καταβάλλεται επιπλέον αποζημίωση.

5. Χρησιμοποιεί το δωμάτιο για να κατοικεί ο/η ίδιος/α. Απαγορεύεται η εκμίσθωση, παραχώρηση και υπενοικίαση των δωματίων των οικότροφων σε τρίτους/ες ή μη δικαιούχους φοιτητές/τριες. Οι παραβάτες απομακρύνονται άμεσα από τη Φοιτητική Εστία. Στην περίπτωση αυτή, η Επιτροπή Στέγασης παραδίδει το δωμάτιο σε άλλο/η δικαιούχο φοιτητή/τρια, με βάση τον πίνακα που έχει καταρτιστεί κατά το αρχικό στάδιο επιλογής.

6. Απαγορεύεται η μακρόχρονη (πέραν των τριών ημερών) φιλοξενία τρίτων. Σε κάθε περίπτωση η φιλοξενία τρίτου προσώπου πρέπει να έχει αναφερθεί εγγράφως (με την υποβολή σχετικού εγγράφου όπως αναφέρεται στο Παράρτημα 8) στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων και να λάβει έγκριση από την Επιτροπή Στέγασης. Στους παραβάτες γίνεται σύσταση. Οι δικαιούχοι φοιτητές είναι υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά των φιλοξενουμένων τους και οποιαδήποτε φθορά προκαλέσουν παρακρατείται από την Εγγυητική Επιστολή.

7. Απαγορεύεται η ανταλλαγή δωματίων μεταξύ των οικότροφων. Αλλαγές δωματίων γίνονται αποκλειστικά από τον αρμόδιο υπάλληλο φοιτητικών εστιών- επόπτη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ σε κάθε πόλη.

8. Οι οικότροφοι υποχρεούνται να τηρούν τους κανόνες καλής συμβίωσης, αποφεύγοντας καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου και ιδιαίτερα τις ώρες κοινής ησυχίας να προβαίνουν σε ενέργειες που ενοχλούν τους άλλους ενοίκους.

9. Σε περίπτωση απουσίας από το δωμάτιο για διάστημα μεγαλύτερο των δεκαπέντε (15) ημερών πρέπει να ενημερώνεται οπωσδήποτε τον/την αρμόδιο/α υπάλληλο φοιτητικών εστιών-επόπτη/τρια του ΙΝΕΔΙΒΙΜ σε κάθε πόλη και σε περίπτωση απουσίας του μεγαλύτερης των είκοσι (20) ημερών ο/η φοιτητής/τρια πρέπει να παραδίδει το κλειδί του δωματίου σε αυτούς.

10. Αποδίδουν άμεσα, όταν επιβάλλεται, το δωμάτιό τους και γι’ αυτό προβλέπεται ειδική ρήτρα στο Συμφωνητικό Διαμονής. Φοιτητής/τρια που μένει χωρίς άδεια στη Φ.Ε. διαπράττει σοβαρή παράβαση του παρόντος Κανονισμού. Παραβιάζει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του ΔΠΘ και τα δικαιώματα των υπόλοιπων φοιτητών/ τριών. Ο/Η φοιτητής/τρια αυτός/ή αποβάλλεται με κάθε πρόσφορο τρόπο και υπόκειται στην πειθαρχική διαδικασία της άμεσης απομάκρυνσης. Εξίσου σημαντική παράβαση διαπράττει και ο χωρίς άδεια ξενιστής του/ της φοιτητή/τριας αυτού/ής.

11. Οι φοιτητές/τριες που πρόκειται να συμμετάσχουν σε προγράμματα ανταλλαγών διάρκειας πέραν των 2 μηνών, παραδίδουν το δωμάτιο, για να εξυπηρετούνται στο διάστημα αυτό έκτακτες στεγαστικές ανάγκες φοιτητών/τριών.

12. Οι οικότροφοι φροντίζουν για την καθαρή εμφάνιση του δωματίου τους και των κοινοχρήστων χώρων. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η φροντίδα που πρέπει να επιδεικνύουν για τους κοινόχρηστους χώρους και εγκαταστάσεις (κουζίνες, πλυντήρια, ασανσέρ, βεράντες).

13. Επιβαρύνεται ο/ή ίδιος/α οικότροφος για την προμήθεια ειδών καθαρισμού.

14. Απαγορεύεται αυστηρά η παραμονή και φύλαξη ζώων στα δωμάτια και στους κοινόχρηστους χώρους.

15. Απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε μετατροπή του δωματίου (αφαίρεση ή αλλαγή επίπλων κ.λπ.).

16. Απαγορεύεται αυστηρά η ρίψη αντικειμένων, τροφίμων, νερών ή άλλων υγρών από τα παράθυρα.

17. Απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα σε Δημόσιους χώρους.

18. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση ηλεκτρικών συσκευών πλην αυτών που υπάρχουν στα δωμάτια (θερμαντικών, φούρνου μικροκυμάτων κ.λπ.) ή αντικειμένων που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά (κεριά, γκαζάκια κ.ά.).

19. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση αντικειμένων και ουσιών που απειλούν την υγεία και την ασφάλειά των φοιτητών/τριών.

20. Η απώλεια των κλειδιών γνωστοποιείται από τον/ την φοιτητή/τρια άμεσα στον/στην αρμόδιο/α υπάλληλο φοιτητικών εστιών-επόπτη/τρια του ΙΝΕΔΙΒΙΜ σε κάθε πόλη. Κατασκευή αντιγράφων και παράδοση κλειδιών σε τρίτους/ες απαγορεύεται ρητά. Παράβαση των προηγουμένων συνιστά οριστική αποβολή του/της φοιτητή/τριας καθώς και του/της επωφελούμενου/ης από τις Φοιτητικές Εστίες και στην περίπτωση αυτή εκδίδεται απόφαση διοικητικής αποβολής από το Συμβούλιο Φοιτητικής Μέριμνας. Το κόστος αναπαραγωγής κλειδιών βαρύνει τον/την φοιτητή/τρια.

21. Η στάθμευση των ποδηλάτων, αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, επιτρέπεται μόνο στους ειδικά διαμορφωμένους προς τούτο χώρους έτσι, ώστε να μην εμποδίζεται η διέλευση των πεζών.

22. Οι φοιτητές/τριες εφαρμόζουν τις οδηγίες που αφορούν στην ασφάλεια των κτηριακών εγκαταστάσεων σε περίπτωση φυσικών καταστροφών (σεισμός, πλημμύρα, πυρκαγιά κ.λπ.).

23. Ο/Η οικότροφος οφείλει να μην βάζει σε κίνδυνο την σωματική του/της ακεραιότητα στους χώρους των Φ.Ε. ή να θέτει σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των συμφοιτητών/τριών του/της.

24. Δεν επιτρέπεται να ανεβαίνει στην ταράτσα του κτηρίου και να ανάβει φωτιά εντός και εκτός του κτηρίου των Φ.Ε.

25. Ενημερώνει τον/την αρμόδιο/α υπάλληλο φοιτητικών εστιών-επόπτη/τρια του ΙΝΕΔΙΒΙΜ σε κάθε πόλη και το αρμόδιο Τμήμα Ακαδημαϊκών Θεμάτων ή όπως αυτό ονομάζεται:

  1. Σε περίπτωση ασθένειας του/της ίδιου/ας ή σε περίπτωση, που θα περιέλθει σε γνώση του/της, ότι άλλος/η διαμένων/ουσα πάσχει από μεταδοτικό νόσημα,
  2. σε περίπτωση παρουσίας ύποπτων ατόμων στους χώρους της φοιτητικής εστίας,
  3. σε περίπτωση που εμφανισθεί περιστατικό κλοπής, παρενόχλησης ή άλλης παραβατικής συμπεριφοράς.

26. Ο/Η οικότροφος διευκολύνει τον/την αρμόδιο/α υπάλληλο φοιτητικών εστιών- επόπτη/τρια του ΙΝΕΔΙΒΙΜ σε κάθε πόλη ή το αρμόδιο Τμήμα ή Γραφείο ή Υπάλληλο της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων στον έλεγχο των δωματίων για συγκεκριμένους σκοπούς:

  • Επιβεβαίωση ότι στα δωμάτια μένουν δικαιούχοι φοιτητές/τριες.
  • Καταγραφή προβλημάτων για συντήρηση και επισκευή.
  • Επιβεβαίωση ότι στα δωμάτια δεν χρησιμοποιούνται αντικείμενα και ουσίες που απειλούν την ασφάλεια και την υγεία των στεγαζομένων φοιτητών/τριών.
  • Σε επείγοντα περιστατικά.

27. Ο/Η οικότροφος οφείλει να τηρεί βασικούς κανόνες ατομικής υγιεινής για τον/την ίδιο/α, το δωμάτιό του/της και τους κοινόχρηστους χώρους, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή συμβίωση όλων στους χώρους των Φ.Ε. Πιο συγκεκριμένα πρέπει να φροντίζει:

  • Να σέβεται τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα των συμφοιτητών/τριών του/της.
  • Την ατομική υγιεινή και καθαριότητα καθημερινά.
  • Την καθαριότητα του δωματίου και των κοινόχρηστων χώρων.
  • Να μην ρίχνει χαρτί υγείας ή άλλα σκουπίδια στην τουαλέτα.
  • Να μην καπνίζει στους χώρους των Φ.Ε. και να μην πετάει αποτσίγαρα σε οποιοδήποτε χώρο εντός και εκτός του κτηρίου.
  • Να πλένει τα σκεύη και να καθαρίζει τον χώρο της κουζίνας μετά από κάθε χρήση.
  • Να καθαρίζει τα φίλτρα στο στεγνωτήριο μετά από κάθε χρήση.
  • Να πετάει τα σκουπίδια στους κάδους απορριμμάτων του Δήμου σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να μην δημιουργούνται πηγές μόλυνσης.
  • Να μην φέρνει επισκέπτες/τριες στον χώρο της φοιτητικής εστίας μετά τις 10:00 το βράδυ.

23. Ο/Η οικότροφος πριν την αναχώρησή του/της:

  • Συνεννοείται με το αρμόδιο Τμήμα της ΔΑΘ, ώστε να ελέγξει το δωμάτιο και το μπάνιο που τού/τής έχει παραχωρηθεί καθώς και τον εξοπλισμό του και σε περίπτωση φθοράς ή ζημιών πέραν της συνήθους χρήσης θα χρεώνεται ανάλογα, σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό.
  • Είναι υπεύθυνος/η για την επιστροφή των κλειδιών ή/ και της μαγνητικής κάρτα εισόδου στον/στην αρμόδιο/α υπάλληλο φοιτητικών εστιών- επόπτη/τρια του ΙΝΕΔΙΒΙΜ σε κάθε πόλη. Σε περίπτωση μη επιστροφής τους θα χρεώνεται το αντίστοιχο κόστος.

24. Το Τμήμα ή Γραφείο ή Υπάλληλο της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων έχει υποχρέωση να ελέγχει την τήρηση των όρων της συμφωνίας αυτής ή να προβεί σε επισκευές ή άλλες αναγκαίες ρυθμίσεις στους χώρους και τις εγκαταστάσεις του παραχωρούμενου διαμερίσματος. Ο έλεγχος γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον/την διαμένοντα/ουσα φοιτητή/τρια και σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις των άρθρων 7, 22 και 23 του Εσωτερικού Κανονισμού των Φ.Ε.

25. Ο/Η οικότροφος μπορεί να αφήνει μία βαλίτσα και μία χειραποσκευή στον αποθηκευτικό χώρο των Φ.Ε., κατά την θερινή περίοδο, αφού παραδώσει τα κλειδιά του δωματίου. Κατά την αποχώρησή του/της ο/η οικότροφος οφείλει να πάρει όλα τα προσωπικά του/ της αντικείμενα από την αποθήκη εντός της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς. Αν μετά την αποφοίτησή του/της ή την οριστική διακοπή παροχής δωρεάν στέγασης δεν τα παραλάβει εντός ενός έτους, αυτά θα δίνονται στη Φιλόπτωχο ή θα παραδίδονται προς ανακύκλωση.

26. Ο/Η οικότροφος διευκολύνει επίσης τον έλεγχο από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και του Τμήματος ή Γραφείου ή Υπαλλήλου της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων στον έλεγχο των δωματίων για καταγραφή προβλημάτων για συντήρηση και επισκευή κατά την χρονική περίοδο από 1-15 Φεβρουαρίου ετησίως αλλά και σε έκτακτες περιστάσεις.

27. Ο/Η οικότροφος διευκολύνει τα συνεργεία καθαρισμού καθώς και τα τεχνικά συνεργεία τα οποία προβαίνουν σε αποκατάσταση εσωτερικών και εξωτερικών επισκευών.

28. Ο/Η οικότροφος μπορεί να κάνει χρήση του διαδικτύου επιτρέπεται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, έρευνα, επικοινωνία με τις υπηρεσίες του ΔΠΘ.

29. Ο/Η οικότροφος στις φοιτητικές εστίες μπορεί να απευθύνεται στον/στην αρμόδιο/α υπάλληλο φοιτητικών εστιών-επόπτη/τρια του ΙΝΕΔΙΒΙΜ σε κάθε πόλη ή/ και στο Τμήμα ή Γραφείο ή Υπάλληλο της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων για πληροφορίες, προβλήματα διαμονής, αλλά και τυχόν άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το Τμήμα μεριμνά για την επίλυση προβλημάτων άμεσα είτε παραπέμποντας στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Άρθρο 24 Πειθαρχικές Διαδικασίες - Κυρώσεις

1. Σε περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω κανόνων λαμβάνονται πειθαρχικά μέτρα ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό του ΔΠΘ.

2. Οι οικότροφοι απομακρύνονται με απόφαση του Συμβουλίου Φοιτητικής Μέριμνας από τη Φοιτητική Εστία και ενέργειες του Τμήματος Φοιτητικών Εστιών, όταν:

α) Χάνουν για οποιοδήποτε λόγο την ιδιότητα του/της φοιτητή/τριας πλήρους φοίτησης,

β) εκμισθώνουν ή παραχωρούν σε τρίτους/ες το δωμάτιό τους,

γ) φιλοξενούν άτομα χωρίς την έγκριση της Επιτροπής Στέγασης,

δ) έχουν κατοικίδια στο δωμάτιό τους,

ε) έχουν παραβατική συμπεριφορά ή κάνουν κλοπές ή έχουν προξενήσει αδικαιολόγητες φθορές στο δωμάτιό τους, σε άλλα δωμάτια ή στους κοινόχρηστους χώρους της Φοιτητικής Εστίας,

στ) ενοχλούν με ενέργειες τους κατ’ επανάληψη τους/ τις άλλους/ες ενοίκους,

ζ) έχουν υποβάλει ψευδή στοιχεία κατά τη διαδικασία επιλογής,

η) δεν υποβάλλουν δικαιολογητικά στέγασης,

θ) παραλαμβάνουν δωμάτιο αλλά δεν το χρησιμοποιούν,

ι) δεν είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Για τα δ) και στ) πρέπει να έχει προηγηθεί έγγραφη παρατήρηση-σύσταση ενώ για τα α), β), γ), ε), ζ), η), θ) και ι) ο αποκλεισμός μπορεί να επιβληθεί άμεσα και χωρίς υποχρέωση προειδοποίησης.

3. Οι οικότροφοι απομακρύνονται πρόσκαιρα από τη Φοιτητική Εστία, όταν δημιουργείται κίνδυνος για την υγεία και διαβίωση των άλλων οικότροφων.

4. Οι οικότροφοι που απομακρύνονται οριστικά από τις Φοιτητικές Εστίες για ένα εκ των ανωτέρω λόγων δεν δικαιούνται να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα για θέση στις Φοιτητικές Εστίες.

5. Το προσωπικό των Φοιτητικών Εστιών διαθέτει αντίγραφο κλειδιού όλων των δωματίων, δύναται δε να πραγματοποιεί έκτακτους ελέγχους.

6. Σε περίπτωση όπου παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα μεταξύ των φοιτητών/τριών ή καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά, επιθετικότητα κ.λπ. στους χώρους των φοιτητικών εστιών και μετά από διερεύνηση δεν μπορεί να διαπιστωθεί ποιος ευθύνεται, το Τμήμα Φοιτητικών Εστιών έχει το δικαίωμα να παραπέμψει στο Κέντρο Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΨΥΣΥ) του ΔΠΘ, για την όποια δυνατή επίλυση του προβλήματος πριν την οριστική απομάκρυνση του/της φοιτητή/τριας από τις Φοιτητικές Εστίες.

Άρθρο 25 Παραχώρηση χρήσης χώρων των Φοιτητικών Εστιών

Με προφορική απόφαση του/της Προϊσταμένου/ης του αρμοδίου Τμήματος Φοιτητικής Μέριμνας σε κάθε πόλη, μετά από ενημέρωση της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων και του/της αρμόδιου/ας Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, εγκρίνεται ή απορρίπτεται η πραγματοποίηση μορφωτικών, πολιτιστικών, ψυχαγωγικών κ.λπ. δραστηριοτήτων σε χώρους των Φοιτητικών Εστιών μετά από σχετικό αίτημα του Συλλόγου οικοτρόφων φοιτητών/τριών στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων σε κάθε πόλη. Το ΔΠΘ δεν φέρει καμιά ευθύνη και ο Σύλλογος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την ασφαλή πραγματοποίηση της κάθε δραστηριότητας. Μετά το πέρας των δραστηριοτήτων τους, οι φοιτητές/τριες είναι υποχρεωμένοι/ες να παραδίδουν τις εγκαταστάσεις και τα παρεχόμενα μέσα σε άρτια κατάσταση όπως που τους διατέθηκαν. Σε περίπτωση ζημιών, ο Σύλλογος οφείλει να αποκαταστήσει κάθε βλάβη.

Άρθρο 26 Διαδικασία σε περιπτώσεις βλάβης - παραπόνων

1. Σε περίπτωση που παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα σχετικό με τη σίτιση ή τη στέγασή τους (διαρροή, φθορά κ.λπ.) οι φοιτητές/τριες που είναι οικότροφοι πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένα βήματα, ώστε να ενημερώνονται οι αρμόδιοι υπάλληλοι και οι αρμόδιοι τεχνικοί για την επίλυση των διαφόρων προβλημάτων και στη συνέχεια, εφόσον χρειάζεται, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ακολουθώντας σχετικές ανακοινώσεις.

2. Εάν το πρόβλημα δεν επιλυθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα ή για πολύ σοβαρό λόγο (ενδεικτικά παύση λειτουργίας καυστήρα, εκτεταμένη διαρροή κ.ά.), πρέπει να απευθύνονται στον/στην εκάστοτε Επόπτη/τρια που ορίζεται για λογαριασμό του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και όχι στο Πανεπιστήμιο, προκειμένου αυτός/ή να ενημερώσει άμεσα και αρμοδίως το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

3. Για την εξυπηρέτηση των φοιτητών/τριών τα τηλέφωνα όλων των αρμοδίων υπαλλήλων και τεχνικών είναι αναρτημένα στην είσοδο κάθε κτηρίου των φοιτητικών εστιών Κομοτηνής και Κιμμερίων Ξάνθης.

4. Πέραν αυτών, αναφορικά με τα θέματα σίτισης στα φοιτητικά εστιατόρια που βρίσκονται στους χώρους των φοιτητικών εστιών αλλά και της στέγασης στις εστίες, εφόσον παρατηρείται από τους/τις φοιτητές/τριες κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα ή δυσλειτουργία, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις επισημάνσεις, τις παρατηρήσεις ή τα παράπονά σας στον/στην αρμόδιο/α Επόπτη/τρια του ΙΝΕΔΙΒΙΜ μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, προκειμένου να τα διαβιβάσουν αρμοδίως στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’ ΜΙΣΘΩΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ

Άρθρο 27 Μισθωμένα Δωμάτια Μισθωμένα δωμάτια υπάρχουν:

α) Στην Αλεξανδρούπολη

Στην πόλη της Αλεξανδρούπολης το Πανεπιστήμιο μισθώνει κλίνες σε ξενοδοχεία της πόλης για την κάλυψη των αναγκών στέγασης των φοιτητών/τριών των Τμημάτων που εδρεύουν στην Αλεξανδρούπολη.

β) Στο Διδυμότειχο

Στην πόλη του Διδυμοτείχου το Πανεπιστήμιο μισθώνει κλίνες σε ξενοδοχεία της πόλης για την κάλυψη των αναγκών στέγασης των φοιτητών/τριών των Τμημάτων που εδρεύουν στην Αλεξανδρούπολη.

γ) Σε οποιαδήποτε άλλη πόλη κριθεί αναγκαίο και υπάρχει η δυνατότητα.

Μετά την κατασκευή και λειτουργία Φοιτητικών Εστιών στην Αλεξανδρούπολη θα ισχύουν οι διατάξεις του Κεφαλαίου Α’ του παρόντος Κανονισμού.

Άρθρο 28 Παραλαβή Δωματίου-Παράδοση δωματίου

1. Το αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων ή όπως αλλιώς αυτή ονομάζεται στον Οργανισμό του ΔΠΘ αναρτά τα αποτελέσματα στέγασης στην ιστοσελίδα του ΔΠΘ και παράλληλα αναλαμβάνει την παράδοση των δωματίων στους/στις δικαιούχους φοιτητές/τριες το αρμόδιο Τμήμα ή Γραφείο ή υπάλληλος της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων σε κάθε πόλη ή όπως αλλιώς ονομάζεται το αρμόδιο Τμήμα φοιτητικής μέριμνας στον Οργανισμό του ΔΠΘ αντίστοιχα.

2. Ο/Η δικαιούχος στέγασης, με την εισαγωγή του στο μισθωμένο δωμάτιο ξενοδοχείου, παραλαμβάνει με την επίδειξη της ακαδημαϊκής του/της ταυτότητας, ο/η ίδιος/α είτε νόμιμα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, το κλειδί του δωματίου μετά από δημόσια κλήρωση.

3. Σε περίπτωση που φοιτητής/τρια, ο/η οποίος/α έχει επιλεγεί, δεν προσέλθει για την παραλαβή του δωματίου του/της μέσα στις καθορισμένες προθεσμίες και δεν έχει ενημερώσει το Τμήμα Ακαδημαϊκών Θεμάτων Αλεξανδρούπολης στην Αλεξανδρούπολη ή το αρμόδιο Γραφείο στην Ορεστιάδα-Διδυμότειχο ή σε άλλη πόλη για κάποιο κώλυμα, θεωρείται ότι έπαψε να ενδιαφέρεται, οπότε χωρίς προειδοποίηση το δωμάτιο διατίθεται στον/ην επόμενο/η στη σειρά φοιτητή/τρια.

4. Με την ανακήρυξη του/της ως πτυχιούχου από το σύστημα (ανεξαρτήτως της ημερομηνίας ορκωμοσίας), ο/η οικότροφος χάνει τη φοιτητική του/της ιδιότητα και οφείλει να παραδώσει το δωμάτιό του/της στο ξενοδοχείο άμεσα. Οι φοιτητές/τριες που διαμένουν μακριά κατ’ εξαίρεση μπορούν με αίτησή τους να παραμείνουν μέχρι και την τελετή της ορκωμοσίας τους, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, έπειτα από γραπτό αίτημα τους και έγκριση της Επιτροπής Στέγασης κάθε πόλης.

5. Παράλληλα απευθύνεται στο Τμήμα Ακαδημαϊκών Θεμάτων Αλεξανδρούπολης στην Αλεξανδρούπολη ή το αρμόδιο Γραφείο στην Ορεστιάδα-Διδυμότειχο ή σε άλλη πόλη για τη λήψη βεβαίωσης, όπου πιστοποιείται η παράδοση του δωματίου σε αρίστη κατάσταση και η τακτοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεων του/της φοιτητή/τριας. Απαραίτητη προϋπόθεση πριν την χορήγηση της βεβαίωσης και την αναχώρηση του/της φοιτητή/τριας είναι να πραγματοποιηθεί ο σχετικός έλεγχος του δωματίου από την υπηρεσία με βάση την κατάσταση παραλαμβανομένων ειδών από το παραπάνω γραφείο. Οποιαδήποτε αδικαιολόγητη ζημία, φθορά ή απώλεια παρακρατείται από την Εγγυητική Επιστολή. Σε περίπτωση ζημίας, φθοράς ή απώλειας και υπέρβασης του ποσού της εγγυητικής επιστολής καταβάλλεται επιπλέον αποζημίωση.

6. Η ίδια διαδικασία τηρείται σε περίπτωση μετεγγραφής του/της φοιτητή/τριας.

Άρθρο 29 Δικαιώματα και Υποχρεώσεις οικότροφων

1. Ο/Η οικότροφος οφείλει να τηρεί πλήρως τον παρόντα Κανονισμό και τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του ΔΠΘ.

2. Οφείλει να καλύπτει τις οικονομικές υποχρεώσεις του/της.

3. Κάθε οικότροφος φοιτητής/τρια υπογράφει ετήσιο Συμφωνητικό Διαμονής με το Πανεπιστήμιο, όπως στο Παράρτημα 3, στο οποίο καταγράφεται ρητά η υποχρέωση τήρησης του παρόντος Κανονισμού, ο εξοπλισμός που περιλαμβάνεται στο δωμάτιο και αναφέρονται οι υποχρεώσεις, που αναλαμβάνει έναντι του Πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανόμενης και της υποχρέωσης να καταβάλει το συνολικό κόστος αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στο δωμάτιό του/της κατά την παραμονή του/της, καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους των δωματίων που έχουν περισσότερες από μία (1) κλίνες. Οι ένοικοι των δωματίων με περισσότερες από μία (1) κλίνες είναι συνυπεύθυνοι για το κόστος αποκατάστασης των ζημιών στους κοινόχρηστους χώρους των δωματίων αυτών, εκτός αν συγκεκριμένος ένοικος ή ένοικοι του δωματίου αναλάβουν με γραπτή δήλωση τους την ευθύνη για το κόστος αποκατάστασης.

4. Κατά την υπογραφή του Συμφωνητικού, ο/η φοιτητής/τρια καταθέτει Εγγυητική Επιστολή ως εγγύηση τήρησης των όρων διαμονής, χρηματικό ποσό διακοσίων (200) ευρώ, που καθορίζεται κάθε φορά από την Σύγκλητο του ΔΠΘ και αποτελεί εγγύηση για την αποκατάσταση ζημιών που προκαλούνται από κακή χρήση των εγκαταστάσεων ή για απώλεια κινητών αντικειμένων. Οι Εγγυητικές Επιστολές φυλάσσονται από τα αρμόδια Τμήματα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων. Η Εγγυητική Επιστολή τήρησης των όρων διαμονής επιστρέφεται στον/στην φοιτητή/τρια, σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά την αναχώρησή του/της, εφόσον παραδώσει σε καλή κατάσταση το δωμάτιό του/της. Το δωμάτιο ελέγχεται από τα αρμόδια Τμήματα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων. Διαφορετικά, εάν διαπιστωθεί ζημία ή απώλεια αντικειμένου, μετά από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου για κατάπτωση της Εγγυητικής Επιστολής για συγκεκριμένους λόγους, παρακρατείται το κόστος αποκατάστασης των ζημιών, που ενδεχομένως έχουν καταλογιστεί, σύμφωνα με τα παραπάνω. Η εκτίμηση του κόστους των ζημιών ή απωλειών γίνεται από τριμελή Επιτροπή που συγκροτείται για τον σκοπό αυτό από το αρμόδιο όργανο και αποτελείται από δύο υπαλλήλους του αρμοδίου Τμήματος της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων και έναν υπάλληλο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων. Εάν το κόστος αποκατάστασης των ζημιών υπερβαίνει το ποσό της Εγγυητικής Επιστολής, καταβάλλεται επιπλέον αποζημίωση.

5. Χρησιμοποιεί το δωμάτιο για να κατοικεί ο/η ίδιος/α. Απαγορεύεται η εκμίσθωση, παραχώρηση και υπενοικίαση των δωματίων των οικότροφων σε τρίτους/ες ή μη δικαιούχους φοιτητές/τριες. Οι παραβάτες απομακρύνονται άμεσα από τη Φοιτητική Εστία. Στην περίπτωση αυτή, η Επιτροπή Στέγασης παραδίδει το δωμάτιο σε άλλο/η δικαιούχο φοιτητή/τρια, με βάση τον πίνακα που έχει καταρτιστεί κατά το αρχικό στάδιο επιλογής.

6. Απαγορεύεται η φιλοξενία τρίτων.

7. Απαγορεύεται η ανταλλαγή δωματίων μεταξύ των οικοτρόφων. Αλλαγές δωματίων γίνονται αποκλειστικά από τα αρμόδια Τμήματα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων.

8. Οι οικότροφοι υποχρεούνται να τηρούν τους κανόνες καλής συμβίωσης, αποφεύγοντας καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου και ιδιαίτερα τις ώρες κοινής ησυχίας να προβαίνουν σε ενέργειες που ενοχλούν τους/τις άλλους/ ες ενοίκους.

9. Σε περίπτωση απουσίας από το δωμάτιο για διάστημα μεγαλύτερο των δεκαπέντε (15) ημερών πρέπει να ενημερώνεται οπωσδήποτε το αρμόδιο σε κάθε πόλη Τμήμα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων και σε περίπτωση απουσίας του μεγαλύτερης των είκοσι (20) ημερών ο/η φοιτητής/τρια πρέπει να παραδίδει το κλειδί του δωματίου στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων.

10. Αποδίδουν άμεσα, όταν επιβάλλεται, το δωμάτιό τους και γι’ αυτό προβλέπεται ειδική ρήτρα στο Συμφωνητικό Διαμονής. Φοιτητής/τρια που μένει χωρίς άδεια στο δωμάτιο ξενοδοχείου διαπράττει σοβαρή παράβαση του παρόντος Κανονισμού. Παραβιάζει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του ΔΠΘ και τα δικαιώματα των υπόλοιπων φοιτητών/τριών. Ο/Η φοιτητής/τρια αυτός/ή αποβάλλεται με κάθε πρόσφορο τρόπο και υπόκειται στην πειθαρχική διαδικασία της άμεσης απομάκρυνσης. Εξίσου σημαντική παράβαση διαπράττει και ο/η χωρίς άδεια ξενιστής του/της φοιτητή/τριας αυτού/ής.

11. Οι φοιτητές/τριες που πρόκειται να συμμετάσχουν σε προγράμματα ανταλλαγών διάρκειας πέραν των 2 μηνών, παραδίδουν το δωμάτιο, για να εξυπηρετούνται στο διάστημα αυτό έκτακτες στεγαστικές ανάγκες φοιτητών/τριών.

12. Οι οικότροφοι φροντίζουν για την καθαρή εμφάνιση του δωματίου τους και των κοινοχρήστων χώρων. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η φροντίδα που πρέπει να επιδεικνύουν για τους κοινόχρηστους χώρους και εγκαταστάσεις (κουζίνες, πλυντήρια, ασανσέρ, βεράντες, όπου υπάρχουν).

13. Επιβαρύνεται ο/ή ίδιος/α υποψήφιος/α διδάκτορας για την προμήθεια ειδών καθαρισμού.

14. Απαγορεύεται αυστηρά η παραμονή και φύλαξη ζώων στα δωμάτια και στους κοινόχρηστους χώρους.

15. Απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε μετατροπή του δωματίου (αφαίρεση ή αλλαγή επίπλων κ.λπ.).

16. Απαγορεύεται αυστηρά η ρίψη αντικειμένων, τροφίμων, νερών ή άλλων υγρών από τα παράθυρα.

17. Η απώλεια των κλειδιών γνωστοποιείται από τον/ την φοιτητή/τρια άμεσα στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων. Κατασκευή αντιγράφων και παράδοση κλειδιών σε τρίτους/ες απαγορεύεται ρητά. Παράβαση των προηγουμένων συνιστά οριστική αποβολή του/της φοιτητή/τριας καθώς και του επωφελούμενου από τις Φοιτητικές Εστίες και στην περίπτωση αυτή εκδίδεται απόφαση διοικητικής αποβολής από το Συμβούλιο Φοιτητικής Μέριμνας.

18. Η στάθμευση των ποδηλάτων, αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, επιτρέπεται μόνο στους ειδικά διαμορφωμένους προς τούτο χώρους έτσι, ώστε να μην εμποδίζεται η διέλευση των πεζών.

19. Απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα σε Δημόσιους χώρους.

20. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση ηλεκτρικών συσκευών πλην αυτών που υπάρχουν στα δωμάτια (θερμαντικών, φούρνου μικροκυμάτων κ.λπ.) ή αντικειμένων που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά (κεριά, γκαζάκια κ.ά.).

21. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση αντικειμένων και ουσιών που απειλούν την υγεία και την ασφάλεια των φοιτητών/τριών.

22. Οι φοιτητές/τριες εφαρμόζουν τις οδηγίες που αφορούν στην ασφάλεια των κτηριακών εγκαταστάσεων σε περίπτωση φυσικών καταστροφών (σεισμός, πλημμύρα, πυρκαγιά κ.λπ.).

23. Ο/Η οικότροφος οφείλει να μην βάζει σε κίνδυνο την σωματική του/της ακεραιότητα στους χώρους των Φ.Ε. ή να θέτει σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των συμφοιτητών/τριών του/της.

24. Δεν επιτρέπεται να ανεβαίνει στην ταράτσα του κτηρίου και να ανάβει φωτιά εντός και εκτός του κτηρίου των Φ.Ε.

25. Ενημερώνει το αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων ή όπως αυτό ονομάζεται:

α) σε περίπτωση ασθένειας του/της ίδιου/ας ή σε περίπτωση, που θα περιέλθει σε γνώση του/της, ότι άλλος/η διαμένων/ουσα πάσχει από μεταδοτικό νόσημα,

β) σε περίπτωση παρουσίας ύποπτων ατόμων στους χώρους της φοιτητικής εστίας,

γ) σε περίπτωση που εμφανισθεί περιστατικό κλοπής, παρενόχλησης ή άλλης παραβατικής συμπεριφοράς. 26. Ο/Η οικότροφος οφείλει να τηρεί βασικούς κανόνες ατομικής υγιεινής για τον/την ίδιο/α, το δωμάτιό του/της και τους κοινόχρηστους χώρους, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή συμβίωση όλων στους χώρους των Φ.Ε. Πιο συγκεκριμένα πρέπει να φροντίζει:

  • Να σέβεται τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα των συμφοιτητών/τριών του/της,
  • την ατομική υγιεινή και καθαριότητα καθημερινά,
  • την καθαριότητα του δωματίου και των κοινόχρηστων χώρων,
  • να μην ρίχνει χαρτί υγείας ή άλλα σκουπίδια στην τουαλέτα,
  • να μην καπνίζει στους χώρους των Φ.Ε. και να μην πετάει αποτσίγαρα σε οποιοδήποτε χώρο εντός και εκτός του κτηρίου,
  • να πλένει τα σκεύη και να καθαρίζει τον χώρο της κουζίνας μετά από κάθε χρήση,
  • να καθαρίζει τα φίλτρα στο στεγνωτήριο μετά από κάθε χρήση,
  • να πετάει τα σκουπίδια στους κάδους απορριμμάτων του Δήμου σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να μην δημιουργούνται πηγές μόλυνσης,
  • να μην φέρνει επισκέπτες στον χώρο της φοιτητικής εστίας μετά τις 10 το βράδυ. 27. Ο/Η οικότροφος πριν την αναχώρησή του/της:
  • Συνεννοείται με το αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων, ώστε να ελέγξει το δωμάτιο και το μπάνιο που του έχει παραχωρηθεί καθώς και τον εξοπλισμό του και σε περίπτωση φθοράς ή ζημιών πέραν της συνήθους χρήσης θα χρεώνεται ανάλογα, σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό.
  • Είναι υπεύθυνος/η για την επιστροφή των κλειδιών ή/ και της μαγνητικής κάρτα εισόδου στο αρμόδιο Τμήμα ή Γραφείο ή υπάλληλο. Σε περίπτωση μη επιστροφής τους θα χρεώνεται το αντίστοιχο κόστος.

28. Το αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων έχει υποχρέωση να ελέγχει την τήρηση των όρων της συμφωνίας αυτής ή να προβεί σε επισκευές ή άλλες αναγκαίες ρυθμίσεις στους χώρους και τις εγκαταστάσεις του παραχωρούμενου διαμερίσματος. Ο έλεγχος γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον/την διαμένοντα/ουσα φοιτητή/τρια και σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις του άρθρων 7, 28 και 29 του Εσωτερικού Κανονισμού των Φ.Ε.

29. Ο/Η οικότροφος μπορεί να αφήνει μία βαλίτσα και μία χειραποσκευή στον αποθηκευτικό χώρο των Φ.Ε., κατά την θερινή περίοδο, αφού παραδώσει τα κλειδιά του δωματίου. Κατά την αποχώρησή του/της ο/η οικότροφος οφείλει να πάρει όλα τα προσωπικά του/ της αντικείμενα από την αποθήκη εντός της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς. Αν μετά την αποφοίτησή του/της ή την οριστική διακοπή παροχής δωρεάν στέγασης δεν τα παραλάβει εντός ενός έτους, αυτά θα δίνονται στη Φιλόπτωχο ή θα παραδίδονται προς ανακύκλωση.

30. Ο/Η οικότροφος διευκολύνει τα αρμόδια Τμήματα στον έλεγχο των δωματίων για συγκεκριμένους σκοπούς:

  1. Επιβεβαίωση ότι στα δωμάτια μένουν δικαιούχοι φοιτητές/τριες,
  2. καταγραφή προβλημάτων για συντήρηση και επισκευή,
  3. επιβεβαίωση ότι στα δωμάτια δεν χρησιμοποιούνται αντικείμενα και ουσίες που απειλούν την ασφάλεια και την υγεία των στεγαζομένων φοιτητών/τριών,
  4. σε επείγοντα περιστατικά.

31. Ο/Η οικότροφος διευκολύνει επίσης τον έλεγχο από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και του αρμοδίου Τμήματος στον έλεγχο των δωματίων για καταγραφή προβλημάτων για συντήρηση και επισκευή κατά την χρονική περίοδο από 1-15 Φεβρουαρίου ετησίως αλλά και σε έκτακτες περιστάσεις.

32. Ο/Η οικότροφος δεύτερος συμβαλλόμενος διευκολύνει τα συνεργεία καθαρισμού καθώς και τα τεχνικά συνεργεία τα οποία προβαίνουν σε αποκατάσταση εσωτερικών και εξωτερικών επισκευών.

33. Ο/Η οικότροφος επιτρέπεται να κάνει χρήση του διαδικτύου για εκπαιδευτικούς σκοπούς, έρευνα, επικοινωνία με τις υπηρεσίες του ΔΠΘ.

34. Οι οικότροφοι στις φοιτητικές εστίες μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Φοιτητικών Εστιών για πληροφορίες, προβλήματα διαμονής, αλλά και τυχόν άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το Τμήμα μεριμνά για την επίλυση προβλημάτων άμεσα είτε παραπέμποντας στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Άρθρο 30 Πειθαρχικές Διαδικασίες - Κυρώσεις

1. Σε περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω κανόνων λαμβάνονται πειθαρχικά μέτρα ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του ΔΠΘ.

2. Οι οικότροφοι απομακρύνονται με απόφαση του Συμβουλίου Φοιτητικής Μέριμνας από τα δωμάτια με ενέργειες των αρμοδίων Τμημάτων της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων σε κάθε πόλη, όταν:

α) Χάνουν για οποιοδήποτε λόγο την ιδιότητα του/της φοιτητή/τριας πλήρους φοίτησης,

β) εκμισθώνουν ή παραχωρούν σε τρίτους το δωμάτιό τους,

γ) φιλοξενούν άτομα χωρίς την έγκριση της Επιτροπής Στέγασης,

δ) έχουν κατοικίδια στο δωμάτιό τους,

ε) έχουν παραβατική συμπεριφορά ή κάνουν κλοπές ή έχουν προξενήσει αδικαιολόγητες φθορές στο δωμάτιο τους, σε άλλα δωμάτια ή στους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων,

στ) ενοχλούν με ενέργειες τους κατ’ επανάληψη τους/ τις άλλους/ες ενοίκους,

ζ) έχουν υποβάλει ψευδή στοιχεία κατά τη διαδικασία επιλογής,

η) δεν υποβάλλουν δικαιολογητικά στέγασης,

θ) παραλαμβάνουν δωμάτιο αλλά δεν το χρησιμοποιούν.

ι) δεν είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Για τα δ) και στ) πρέπει να έχει προηγηθεί έγγραφη παρατήρηση-σύσταση, ενώ για τα α), β), γ), ε), ζ), η), θ) και ι) ο αποκλεισμός μπορεί να επιβληθεί άμεσα και χωρίς υποχρέωση προειδοποίησης.

3. Οι οικότροφοι απομακρύνονται πρόσκαιρα από τα δωμάτια, όταν δημιουργείται κίνδυνος για την υγεία και διαβίωση των άλλων οικότροφων.

4. Οι οικότροφοι που απομακρύνονται οριστικά από τα δωμάτια για ένα εκ των ανωτέρω λόγων δεν δικαιούνται να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα για την παραχώρηση δωματίου.

5. Πριν την παράδοση του δωματίου διεξάγεται επιτόπιος έλεγχος από τους/τις αρμοδίους υπαλλήλους σε συνεργασία με τον ξενοδόχο παρουσία του/της οικοτρόφου (ή και απουσία αυτού/ής, εάν η παρουσία του/της δεν κατέστη δυνατή), όπου καταγράφονται τυχόν ζημιές ή φθορές οι οποίες προήλθαν κατά τη χρήση. Έλεγχος επίσης μπορεί να διεξαχθεί στα δωμάτια και σε άλλη χρονική στιγμή με απόφαση της Επιτροπής Στέγασης. Οι υπεύθυνοι των εστιών συντάσσουν για κάθε δωμάτιο έγγραφο όπου αναφέρονται οι ζημιές που επήλθαν, η κοστολόγησή τους, καθώς και το αν οφείλονται σε φθορά συνδεόμενη με εύλογη χρήση ή υπαιτιότητα του/της χρήστη. Αν υπάρχουν ζημιές που εμπίπτουν στην τελευταία κατηγορία το έγγραφο κοινοποιείται στον/στην χρήστη ο/η οποίος/α οφείλει να καταβάλει τη σχετική αποζημίωση. Μη καταβολή της τελευταίας, συνιστά λόγο απομάκρυνσης από τις Εστίες και απώλεια της δυνατότητας υποβολής νέας αίτησης.

6. Το προσωπικό των ξενοδοχείων διαθέτει αντίγραφο κλειδιού όλων των δωματίων, δύναται δε να πραγματοποιεί έκτακτους ελέγχους.

7. Σε περίπτωση όπου παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα μεταξύ των φοιτητών/τριών ή καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά, επιθετικότητα κ.λπ. στους χώρους των δωματίων και μετά από διερεύνηση δεν μπορεί να διαπιστωθεί ποιος ευθύνεται, το αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων σε κάθε πόλη έχει το δικαίωμα να παραπέμψει στο Κέντρο Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής (ΚΕΨΥΣΥ) του ΔΠΘ σε κάθε πόλη, για την όποια δυνατή επίλυση του προβλήματος πριν την οριστική απομάκρυνση του/της φοιτητή/τριας από το δωμάτιο.

Άρθρο 31 Διαδικασία σε περιπτώσεις βλάβης-παραπόνων

1. Σε περίπτωση που παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα σχετικό με τη στέγαση των φοιτητών/τριών (διαρροή, φθορά κ.λπ.) στα μισθωμένα δωμάτια, αυτοί/ ές μπορούν να απευθύνονται αρχικά στους αναδόχους.

2. Επίσης, αναφορικά με τα θέματα της στέγασης στα μισθωμένα δωμάτια, εφόσον παρατηρείται από τους/ τις φοιτητές/τριες κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα ή δυσλειτουργία ή το πρόβλημα δεν επιλυθεί, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις επισημάνσεις, τις παρατηρήσεις ή τα παράπονά σας στο αρμόδιο Τμήμα ή Γραφείο ή υπεύθυνο/η υπάλληλο της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων ή όπως ονομάζεται αυτή κάθε φορά.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’ Γενικές Διατάξεις

Άρθρο 32 Ειδικές διατάξεις

Ο παρών Κανονισμός Λειτουργίας των Φοιτητικών Εστιών του ΔΠΘ τροποποιείται από τη Σύγκλητο έπειτα από εισήγηση του Συμβουλίου Φοιτητικής Μέριμνας.

Άρθρο 33 Μεταβατικές διατάξεις

Οι οικότροφοι που έγιναν δεκτοί στις Εστίες πριν την ισχύ του παρόντος Κανονισμού, έχουν δικαίωμα παραμονής και κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, εφόσον το δικαίωμα αυτό θεμελιώνεται στη βάση του προηγούμενου Κανονισμού, η παραμονή τους όμως υπόκειται στα άρθρα του παρόντος Κανονισμού. Όλα τα δικαιώματα παραμονής που στηρίζονται σε προηγούμενους Κανονισμούς παύουν να ισχύουν με το πέρας της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου 2024.

Άρθρο 34 Ισχύς του Κανονισμού

Οι διατάξεις του παρόντος Κανονισμού εφαρμόζονται από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1. ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΕ ΔΩΜΑΤΙΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΠΘ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2. ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΕ ΔΩΜΑΤΙΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΠΘ KAI ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΝΕΔΙΒΙΜ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3. ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΕ ΔΩΜΑΤΙΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΣΕ ΜΙΣΘΩΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 4: ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ (ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 5: ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ-ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΔΩΜΑΤΙΟΥ (ως συνοδευτικό των Παραρτημάτων 1 και 2)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 6: ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 7: ΑΙΤΗΣΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 8: ΑΙΤΗΣΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

(...)

 Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κομοτηνή, 7 Δεκεμβρίου 2023

Ο Πρύτανης
ΦΩΤΙΟΣ ΜΑΡΗΣ

 

 

 

Σχετικά Άρθρα