ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΔΙΚΑΙΟ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Θ’ ΚΥΚΛΟΥ
ΔΙΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
«ΔΙΚΑΙΟ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ»
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
ΕΩΣ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025
Το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής της Σχολής Επιστημών Πληροφορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το Τμήμα Νομικής της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) ανακοινώνουν την έναρξη λειτουργίας του 9ου κύκλου του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Δίκαιο και Πληροφορική», το οποίο οδηγεί στην απονομή τίτλου σπουδών Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) «Δίκαιο και Πληροφορική» (MSc «Law and Informatics»).
Στο Δ.Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων Πληροφορικής, Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Πολυτεχνικών Σχολών, λοιπών Τμημάτων Σχολών Θετικών Επιστημών και Πολυτεχνικών Σχολών, Τμημάτων Τ.Ε.Ι. συναφούς με τα παραπάνω Τμήματα γνωστικού αντικειμένου, Τμημάτων Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Κοινωνικών Επιστημών, Διεθνών Σπουδών, Διοίκησης, Οικονομικών Επιστημών, Λογιστικής, Χρηματοοικονομικής ή αντίστοιχων και ισότιμων Τμημάτων Πανεπιστημίων της αλλοδαπής και πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής, αντίστοιχων Τμημάτων, καθώς και αντίστοιχων Τμημάτων Ανώτατων Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών. Επίσης, μπορούν να γίνουν δεκτοί και πτυχιούχοι άλλων Τμημάτων ΑΕΙ ή άλλων Ανωτάτων Σχολών, μετά από απόφαση της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών (Ε.Π.Σ.).
Εάν οι τίτλοι σπουδών έχουν χορηγηθεί από ΑΕΙ του εξωτερικού θα πρέπει να υποβληθούν και οι σχετικές βεβαιώσεις ισοτιμίας τους από το ΔΙΚΑΤΣΑ ή τον ΔΟΑΤΑΠ. Δεν απαιτείται βεβαίωση ισοτιμίας, εάν το ίδρυμα αποφοίτησης και ο τίτλος σπουδών περιλαμβάνονται στα δημοσιευμένα Εθνικά Μητρώα Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων και Τύπων Τίτλων Σπουδών του ΔΟΑΤΑΠ https://mitroa.doatap.gr/ (α. Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής και β. Εθνικό Μητρώο Τύπων Τίτλων Σπουδών Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης). Αν η Ε.Π.Σ. το κρίνει απαραίτητο, μπορεί να ζητηθούν πρόσθετες βεβαιώσεις από τον υποψήφιο/υποψήφια.
Στο ΔΠΜΣ γίνονται δεκτοί μόνο όσοι έχουν τουλάχιστον καλή γνώση της αγγλικής (επιπέδου Β2 ή ανώτερου). Απαιτείται ή α) αποδεικτικό γνώσης αγγλικής γλώσσας επιπέδου Β2 (καλή γνώση) ή ανώτερο, σύμφωνα με το σύστημα του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο γίνεται αποδεκτό από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, ή β) Απολυτήριο δευτεροβάθμιας ή Πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από Αγγλόφωνο Πανεπιστήμιο, ή γ) Πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας. Για τους αλλοδαπούς μη κατόχους τίτλου ελληνόφωνης εκπαίδευσης απαιτείται επιπλέον πιστοποιητικό επάρκειας ελληνικής γλώσσας από Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας ενός ΑΕΙ ή ελληνικό Απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή πτυχίο ελληνόφωνου Πανεπιστημιακού Τμήματος.
Η διάρκεια σπουδών είναι τρία εξάμηνα και τα συνολικά δίδακτρα 3.300 ευρώ. Με απόφαση της ΕΠΣ απαλλάσσονται από τα τέλη φοίτησης οι φοιτητές που τηρούν τις προϋποθέσεις της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας. Στον 9ο κύκλο του προγράμματος, που θα ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου 2025, θα εισαχθούν μέχρι πενήντα (50) μεταπτυχιακοί φοιτητές. Σε περίπτωση ισοβαθμίας εισάγονται επιπλέον και όλοι οι ισοβαθμήσαντες υποψήφιοι.
Ως υπεράριθμοι, χωρίς διαδικασία επιλογής, εισάγονται οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, οι λειτουργοί του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς και οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος Νομικής ή Πληροφορικής, που διαθέτουν πιστοποιητικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας επιπέδου τουλάχιστον Β2. Τα μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., καθώς και οι διοικητικοί υπάλληλοι ΑΕΙ, που ανήκουν στις κατηγορίες πτυχιούχων που γίνονται δεκτοί στο ΔΠΜΣ και διαθέτουν πιστοποιητικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας επιπέδου τουλάχιστον Β2, μπορούν μετά από αίτησή τους να εγγραφούν ως υπεράριθμοι, και μόνο ένας κατ’ έτος ανά συνεργαζόμενο Τμήμα, εφόσον κατά την κρίση της ΕΠΣ το ΔΠΜΣ είναι συναφές με το αντικείμενο του τίτλου σπουδών τους και του έργου που επιτελούν στο Ίδρυμά τους.
Υποψήφιοι μπορούν να είναι και τελειόφοιτοι φοιτητές, οι οποίοι θα έχουν περατώσει επιτυχώς τις προπτυχιακές τους σπουδές πριν από τη λήξη των εγγραφών και θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις εισαγωγής στο ΔΠΜΣ.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται έως 17 Ιανουαρίου 2025:
1. Να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση υποψηφιότητάς τους ΕΔΩ
και
2. Να υποβάλουν τον φάκελο υποψηφιότητάς τους:
- είτε ηλεκτρονικά:
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. . Εφόσον η αίτηση γίνει δεκτή, ο φοιτητής θα καταθέσει τα πρωτότυπα έγγραφα στη Γραμματεία. - είτε με φυσική παρουσία: στη Γραμματεία του ΔΠΜΣ "Δίκαιο & Πληροφορική", Γραφείο 220, Γ΄ κτίριο, 2ος όροφος, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Δευτέρα έως Παρασκευή, 11:00 – 14:00.
- είτε ταχυδρομικά: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Εγνατία 156, 54636, Θεσσαλονίκη, Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (υπόψη Γραμματείας ΔΠΜΣ Δίκαιο και Πληροφορική, θυρίδα 35).
Φάκελοι που θα αποσταλούν ταχυδρομικά ή με courier πρέπει να έχουν σήμανση ημερομηνίας έως 15 Δεκεμβρίου 2024.
Ο φάκελος υποψηφιότητας θα πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω δικαιολογητικά:
- Αίτηση εισαγωγής (έντυπο αναρτάται στην ιστοσελίδα: https://www.uom.gr/mli/entypa-gia-ypopshfioys-foithtes)
- Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα
- Αντίγραφο πτυχίου ή διπλώματος, αποδεικνυόμενου κατά τα αναφερόμενα ανωτέρω. Σε περίπτωση ύπαρξης και δεύτερου πτυχίου, υποβάλλεται αντίγραφό του.
- Πιστοποιητικό σπουδών με αναλυτική βαθμολογία μαθημάτων προπτυχιακών ή/και μεταπτυχιακών σπουδών
- Δύο (2) συστατικές επιστολές (μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αναρτημένο έντυπο σε https://www.uom.gr/mli/entypa-gia-ypopshfioys-foithtes)
- Πιστοποιητικό γνώσης αγγλικής γλώσσας, αποδεικνυόμενης κατά τα ανωτέρω. Σε περίπτωση γνώσης και δεύτερης ξένης γλώσσας υποβάλλεται επίσης το αντίστοιχο πιστοποιητικό. Το αποδεικτικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας το οποίο έχει εκδοθεί από ιδιωτικούς φορείς (ήτοι εκτός Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, το οποίο προσκομίζεται σε αντίγραφο), προσκομίζεται σε ευανάγνωστο αντίγραφο (Άρθρο 58 Ν.4674/2020), εφόσον έχει επικυρωθεί προηγουμένως από δικηγόρο. Οι επιπλέον τίτλοι γλωσσομάθειας στις γλώσσες γαλλική, γερμανική, ιταλική και ισπανική γίνονται δεκτοί σε ευανάγνωστο αντίγραφο (Άρθρο 58 Ν. 4674/2020), εφόσον έχουν επικυρωθεί προηγουμένως από δικηγόρο. Οι λοιποί επιπλέον τίτλοι γλωσσομάθειας γίνονται δεκτοί μεταφρασμένοι σε ευανάγνωστο αντίγραφο, εφόσον έχουν επικυρωθεί προηγουμένως από δικηγόρο.
- Αποδεικτικά για τυχόν συναφή ερευνητική δραστηριότητα, καθώς και για συναφή επαγγελματική εμπειρία (εφόσον υπάρχουν).
- Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου.
Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών γίνεται σε εκατονταβάθμια κλίμακα με συνεκτίμηση των ακόλουθων κριτηρίων, κατά τα οριζόμενα στον Κανονισμό του ΔΠΜΣ
- Συνάφεια και Βαθμός πτυχίου (συντελεστής βαρύτητας 45%),
- Γνώση αγγλικής γλώσσας (συντελεστής βαρύτητας 10%),
- Ερευνητική δραστηριότητα/επαγγελματική εμπειρία (συντελεστής βαρύτητας 15%),
- Λοιποί συναφείς τίτλοι σπουδών (συντελεστής βαρύτητας 10%),
- Τίτλοι ξένων γλωσσών, πέραν της αγγλικής (συντελεστής βαρύτητας 5%),
- Συνέντευξη (συντελεστής βαρύτητας 15%).
Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν στις ιστοσελίδες www.mli.uom.gr και www.itlaw.uom.gr ή επικοινωνώντας με τη Γραμματεία του Δ.Π.Μ.Σ., Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, κτίριο Γ, 2ος όροφος, γραφείο 220, τηλ. 2310 891.654 (ώρες τηλεφωνικής εξυπηρέτησης 11:00-14:00), e-mail:
Η Διευθύντρια του ΔΠΜΣ «Δίκαιο και Πληροφορική»
Καθηγήτρια Ευγενία Αλεξανδροπούλου