ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ IKYDA 2025
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ
( Ι .Κ.Υ.)
Νέα Ιωνία, 01/10/2024
Αρ.Πρωτ.: 10393
Πρόγραμμα προώθησης των ανταλλαγών και της επιστημονικής συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας IKYDA 2025
Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας με την Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD), υλοποιεί πρόγραμμα χορήγησης υποτροφιών με στόχο την ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Το πρόγραμμα υλοποιείται κατ΄ εφαρμογή των Κανονιστικών Διατάξεων όπως εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθμ. 56299/Ζ1/22-05-2023 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 3450/Β΄/23-5-2023) και την τροποποίησης αυτής υπ’ αριθμ. 47283/Ζ1/08-5-2024 (ΦΕΚ 2805/Β΄/17-5-2024).
Το πρόγραμμα αφορά ομάδες επιστημόνων ή ερευνητών όλων των γνωστικών αντικειμένων από Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνητικά Ιδρύματα των δυο χωρών οι οποίοι καταρτίζουν και υλοποιούν από κοινού ερευνητικά έργα με αμοιβαίες ανταλλαγές επισκέψεων
To πρόγραμμα IKYDA 2025 θα χρηματοδοτήσει ερευνητικά έργα διάρκειας 12 ή 24 μηνών, με έναρξη από 1/10/2025 και ολοκλήρωση έως 30/09/2027.
Οι επιστημονικοί υπεύθυνοι των ερευνητικών έργων στην Ελλάδα υποβάλλουν τις αιτήσεις μέσω διαδικτυακής εφαρμογής στην διεύθυνση https://ams.iky.gr
Η υποβολή των αιτήσεων ξεκινάει την 1/10/2024 και λήγει στις 15/11/2024 και ώρα Eλλάδος 14:00.
Διευκρινίζεται ότι η αίτηση για χρηματοδότηση στο Ι.Κ.Υ. εξετάζεται μόνο αν υπάρχει αντίστοιχη υποβολή αίτησης από Γερμανό εταίρο στη DAAD.
Στη Γερμανία το πρόγραμμα έχει τίτλο «Programm des Projektbezogenen Personenaustauschs Griechenland ” (PPP)».
Η γερμανική Πρόσκληση έχει δημοσιευθεί στον σύνδεσμο της DAAD (Deutscher Academischer Austauschdienst) :
https://www.daad.de/de/infos-services-fuer-hochschulen/programme-derprojektfoerderung/detail/ppp-joint-research-bilateral-collaboration/?pfp-id=57299799
Οι ενδιαφερόμενοι επιστημονικοί υπεύθυνοι στην Γερμανία θα πρέπει να ακολουθήσουν την διαδικασία υποβολής αιτήσεων-προτάσεων που ορίζει η DAAD.
Αρμόδια υπάλληλος στην DAAD για το πρόγραμμα με την Ελλάδα (ΙΚΥDA) είναι η κα Ramona Sterz. Tα στοιχεία επικοινωνία της είναι :
Ramona Sterz
E-Mail:
Phone: +49 (0) 228 882-449
Περισσότερες λεπτομέρειες παρέχονται στην σχετική συνημμένη Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.
Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ι.Κ.Υ.
Βασιλική Κιντή
Καθηγήτρια Ε.Κ.Π.Α.
ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ
(Ι.Κ.Υ.)
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ
TMHMA ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ
Αρ.Πρωτ.10392/01-10-2020
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
«Πρόγραμμα προώθησης των ανταλλαγών και της επιστημονικής συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας IKYDA 2025»
Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας με την Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD), προκηρύσσει πρόγραμμα υποτροφιών για την προώθηση των ανταλλαγών και την επιστημονική συνεργασία Ελλάδας Γερμανίας κατ΄ εφαρμογή των Κανονιστικών Διατάξεων του προγράμματος όπως εγκρίθηκαν α) με την υπ’ αριθμ. 56299/Ζ1/22-05-2023 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 3450/Β΄/23-5-2023) «Κανονισμός προγράμματος προώθησης των ανταλλαγών και της επιστημονικής συνεργασίας Ελλάδας - Γερμανίας IKYDA 2024 και 2025» και β) με την υπ’ αριθμ. 47283/Ζ1/08-5-2024 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (ΦΕΚ 2805/Β΄/17-5-2024) «Τροποποίηση της υπό στοιχεία 56299/Z1/22.5.2023 κοινής υπουργικής απόφασης "Κανονισμός προγράμματος προώθησης των ανταλλαγών και της επιστημονικής συνεργασίας Ελλάδας - Γερμανίας IKYDA 2024 και 2025" (Β’ 3450)».
Η εν λόγω συνεργασία πραγματοποιείται από ομάδες επιστημόνων ή ερευνητών όλων των γνωστικών αντικειμένων, με επικεφαλής έναν επιστημονικό υπεύθυνο για κάθε ομάδα και ανά χώρα, οι οποίοι καταρτίζουν και υλοποιούν από κοινού ένα ερευνητικό έργο με αμοιβαίες ανταλλαγές επισκέψεων.
To πρόγραμμα IKYDA 2025 θα χρηματοδοτήσει ερευνητικά έργα διάρκειας 12 ή 24 μηνών, με έναρξη από 1/10/2025 και ολοκλήρωση το αργότερο έως 30/9/2027.
Ο διαθέσιμος προϋπολογισμός για το πρόγραμμα ΙΚΥDA 2025 ανέρχεται σε εκατόν σαράντα χιλιάδες ευρώ (140.000,00€).
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων- προτάσεων λήγει στις 15/11/2024 και ώρα Ελλάδος 14:00.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) και η Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD), με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, υλοποιούν το Πρόγραμμα IKYDA με μέγιστο διάστημα χρηματοδότησης τα δύο (2) έτη.
Σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση της έρευνας και η ενίσχυση της συνεργασίας των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης και των Ερευνητικών Ιδρυμάτων μεταξύ των δύο χωρών. Η υλοποίηση κοινών ερευνητικών προγραμμάτων υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου στοχεύει α) στην προώθηση της διμερούς έρευνας με προοπτική για συνέχιση της συνεργασίας στο μέλλον, β) στην απόκτηση ερευνητικής εμπειρίας σε διεθνές περιβάλλον για τους νέους, κυρίως, επιστήμονες μέσω της κινητικότητας στο συνεργαζόμενο Ίδρυμα στη Γερμανία. Στο πλαίσιο των έργων που θα υλοποιηθούν επιδιώκεται α) η παραγωγή κοινών ερευνητικών αποτελεσμάτων, β) η δημιουργία διεθνών συλλογικών δημοσιεύσεων.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ-ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
1. Η αίτηση υποβάλλεται στον αρμόδιο Εθνικό Φορέα κάθε χώρας (Ι.Κ.Υ. για την Ελλάδα - DAAD για την Γερμανία) από τον επιστημονικό υπεύθυνο της αντίστοιχης ομάδας επιστημόνων ή ερευνητών.
2. H ερευνητική πρόταση, η οποία περιλαμβάνεται στην αίτηση χρηματοδότησης, θα έχει προηγουμένως συμφωνηθεί με το συνεργαζόμενο ίδρυμα στη Γερμανία και θα περιλαμβάνει λεπτομερή καταγραφή των στόχων, των αποτελεσμάτων και των δραστηριοτήτων του ερευνητικού έργου, στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνεργασίας και της αμοιβαίας συμμετοχής και συμπληρωματικότητας των ομάδων.
3. Ο/Η επιστημονικός/ή υπεύθυνος και τα μέλη της ελληνικής ερευνητικής ομάδας θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
- Ο/η επιστημονικός/ή υπεύθυνος να είναι εν ενεργεία μέλος ΔΕΠ ή ΕΕΠ ή ΕΔΙΠ ή ερευνητής/τρια ή ειδικός λειτουργικός επιστήμονας (ΕΛΕ) ελληνικού Ερευνητικού Ιδρύματος οποιασδήποτε βαθμίδας. Τα μέλη ΕΔΙΠ και οι Ειδικοί Λειτουργικοί Επιστήμονες (ΕΛΕ) θα πρέπει να κατέχουν διδακτορικό τίτλο σπουδών
- τα μέλη της ομάδας να είναι εν ενεργεία μέλη ΔΕΠ ή ΕΕΠ ή ΕΔΙΠ ή ερευνητές/τριες ή ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες (ΕΛΕ) ελληνικών Ερευνητικών Ιδρυμάτων οποιασδήποτε βαθμίδας ή μεταδιδακτορικοί ερευνητές/τριες ή κάτοχοι διδακτορικού ή υποψήφιοι διδάκτορες ή μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες. Οι μεταδιδακτορικοί ερευνητές/τριες και οι κάτοχοι διδακτορικού πρέπει να έχουν λάβει τον διδακτορικό τίτλο σπουδών την τελευταία επταετία.
4. Η ερευνητική ομάδα της κάθε χώρας θα πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον τρία (3) μέλη, συμπεριλαμβανομένου και του/της επιστημονικού/ής υπευθύνου με ανώτατο αριθμό τα έξι (6) μέλη συμπεριλαμβανομένου και του/της επιστημονικού/ής υπευθύνου.
5. Επιτρέπεται η συμμετοχή στην ερευνητική ομάδα στο πλαίσιο συνεργασίας δύο ή περισσοτέρων Ιδρυμάτων από την Ελλάδα.
6. Δεν επιτρέπεται η υποβολή περισσότερων της μίας αιτήσεων, εκ μέρους του/της επιστημονικού/ής υπευθύνου, ούτε η συμμετοχή του ιδίου/της ιδίας ή οποιουδήποτε μέλους της ερευνητικής ομάδας σε άλλο υποψήφιο έργο IKYDA ή έργο IKYDA σε εξέλιξη.
7. Επιστημονικοί υπεύθυνοι ερευνητικών έργων IKYDA που έχουν χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο προηγουμένων προγραμμάτων IKYDA, έχουν δικαίωμα υποβολής νέας πρότασης, μετά την παρέλευση τεσσάρων (4) ετών από την ημερομηνία έναρξης της προηγούμενης χρηματοδότησης.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
1. Η ελληνική και η γερμανική αίτηση υποβάλλονται παράλληλα στον αντίστοιχο εθνικό φορέα (Ι.Κ.Υ. για την Ελλάδα, DAAD για τη Γερμανία). Η αίτηση για χρηματοδότηση εξετάζεται μόνο αν υπάρχει αντίστοιχη υποβολή αίτησης από Γερμανό εταίρο στη DAAD.
2. Ο επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού έργου στην Ελλάδα υποβάλλει την αίτηση, την ερευνητική πρόταση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπως αυτά ορίζονται στη συνέχεια του κεφ. 3 της παρούσης.
3.Η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση διατίθεται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή στους ενδιαφερόμενους/ες, οι οποίοι υποχρεούνται να συμπληρώσουν όλα τα πεδία της χωρίς οποιαδήποτε παράλειψη και να την υποβάλλουν κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα κατωτέρω.
4. Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης
4.1 Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, έως 15/11/2024 και ώρα Ελλάδος 14:00 στην διεύθυνση https://ams.iky.gr
4.2 Η γλώσσα σύνταξης της αίτησης είναι η ελληνική και, κατά περίπτωση, η αγγλική. Η πρόταση ερευνητικού έργου συμπληρώνεται στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα.
4.3 Με την υποβολή των αιτήσεών τους, οι ενδιαφερόμενοι/ες αποδέχονται πλήρως τους όρους της Πρόσκλησης.
4.4 Δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε αλλαγή στα στοιχεία της αίτησης μετά την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της.
4.5 Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του Ν.1599/86 του ενδιαφερόμενου/ης ότι:
α) έλαβε γνώση και αποδέχεται πλήρως και ανεπιφύλακτα τους όρους της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα IKYDA 2025
β) όλα τα αναφερόμενα στην αίτηση στοιχεία καθώς και στα συνημμένα δικαιολογητικά είναι αληθή και ότι ο/η ενδιαφερόμενος/η πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής του Κεφαλαίου 2 της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος
γ) έχει υποβάλει μόνο μία αίτηση στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος
δ) γνωρίζει ότι η αίτηση δεν θα εξεταστεί αν δεν υποβληθεί εμπρόθεσμα η αντίστοιχη αίτηση του Γερμανού εταίρου
4.6 Στην ηλεκτρονική αίτηση επισυνάπτονται τα εξής έγγραφα σε μορφή αρχείου PDF (μεγ. έως 1 Mb/έγγραφο):
4.6.1 Πρόταση ερευνητικού έργου, στο ειδικό έντυπο του Ι.Κ.Υ., η οποία περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή του ερευνητικού έργου (5 έως 10 σελίδες) στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα. Επίσης, στην πρόταση του ερευνητικού έργου, θα περιγράφεται αναλυτικά ο σχεδιασμός και ο προϋπολογισμός των επισκέψεων (οι ημερομηνίες μετακίνησης τίθενται κατά προσέγγιση) .
4.6.2 Βιογραφικό σημείωμα του/της επιστημονικού/ής υπευθύνου της γερμανικής ερευνητικής ομάδας
4.6.3 Βεβαίωση συμμετοχής των μελών της ερευνητικής ομάδας στο συγκεκριμένο ερευνητικό έργο, υπογεγραμμένη από τον επιστημονικό υπεύθυνο
4.6.4 Υπεύθυνη δήλωση του/της επιστημονικού/ής υπευθύνου ότι έχει υποβάλλει μόνο μια αίτηση για το πρόγραμμα IKYDA 2025 καθώς επίσης ότι ο ίδιος/α και τα μέλη της ερευνητικής ομάδας δεν συμμετέχουν σε άλλο υποψήφιο έργο IKYDA ή έργο IKYDA σε εξέλιξη
4.6.5 Υπεύθυνη δήλωση του/της επιστημονικού/ής υπευθύνου ότι το ερευνητικό έργο δεν λαμβάνει χρηματοδότηση από άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα της Ελλάδας ή της αλλοδαπής
4.6.6 Πρώτη σελίδα της γερμανικής αίτησης. Σημειώνεται ότι η περίληψη του ερευνητικού έργου στην ελληνική και αγγλική γλώσσα με τις υπογραφές των δυο επιστημονικών υπευθύνων, που υποβάλλεται στην «Πρόταση ερευνητικού έργου», σε συνδυασμό με την υποβολή της πρώτης σελίδας της γερμανικής αίτησης τεκμηριώνουν την αντίστοιχη υποβολή αίτησης από Γερμανό εταίρο στη DAAD.
4.6.7 για τον επιστημονικό υπεύθυνο του έργου:
α) Βεβαίωση αρμοδίου οργάνου του ΑΕΙ ή του ερευνητικού ιδρύματος που θα πιστοποιεί ότι είναι «εν ενεργεία»
β) Βιογραφικό σημείωμα
γ) Αντίγραφο του διδακτορικού τίτλου σπουδών ή βεβαίωση αναγόρευσης σε διδάκτορα από το αρμόδιο όργανο του ΑΕΙ (μόνο στην περίπτωση που ο επιστημονικός υπεύθυνος είναι μέλος ΕΔΙΠ ή Ειδικός Λειτουργικός Επιστήμονας )
4.6.8 για τα μέλη της ερευνητικής ομάδας:
1. βιογραφικό σημείωμα για κάθε μέλος της ερευνητικής ομάδας
2. ανάλογα με την ιδιότητα κάθε μέλους υποβάλλεται επιπλέον :
α) αν πρόκειται για μέλος ΔΕΠ,ΕΕΠ,ΕΔΙΠ, ερευνητή/τρια, ειδικό λειτουργικό επιστήμονα : Βεβαίωση αρμοδίου οργάνου του ΑΕΙ ή του ερευνητικού ιδρύματος που θα πιστοποιεί ότι είναι «εν ενεργεία»
β) αν πρόκειται για μεταπτυχιακό φοιτητή/τρια : βεβαίωση της Γραμματείας του οικείου Τμήματος, από την οποία προκύπτει η συγκεκριμένη ιδιότητα
γ) αν πρόκειται για υποψήφιο/α διδάκτορα: βεβαίωση της Γραμματείας του οικείου Τμήματος, από την οποία προκύπτει η συγκεκριμένη ιδιότητα
δ) αν πρόκειται για κάτοχο διδακτορικού: αντίγραφο του διδακτορικού τίτλου σπουδών ή βεβαίωση αναγόρευσης σε διδάκτορα από το αρμόδιο όργανο του ΑΕΙ. Οι κάτοχοι διδακτορικού πρέπει να έχουν λάβει τον διδακτορικό τίτλο σπουδών την τελευταία επταετία ήτοι από την 15/11/2017 και έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων για το πρόγραμμα ΙΚΥDA 2025
ε ) αν πρόκειται για μεταδιδακτορικό ερευνητή/τρια:
I. βεβαίωση από την γραμματεία του Τμήματος/Σχολής όπου υλοποιούν μεταδιδακτορική έρευνα ή βεβαίωση από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο/Επιβλέποντα καθηγητή και
II. αντίγραφο του διδακτορικού τίτλου σπουδών ή βεβαίωση αναγόρευσης σε διδάκτορα από το αρμόδιο όργανο του ΑΕΙ. Oι μεταδιδακτορικοί ερευνητές/τριες πρέπει να έχουν λάβει τον διδακτορικό τίτλο σπουδών την τελευταία επταετία ήτοι από την 15/11/2017 και έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων για το πρόγραμμα ΙΚΥDA 2025
4.6.9 Tελική έκθεση πεπραγμένων (μόνο στην περίπτωση που υπήρξε προηγούμενη συνεργασία με το ίδιο Πανεπιστημιακό / Ερευνητικό Ίδρυμα στο πλαίσιο του Προγράμματος IKYDA)
4.7 Με την επιτυχή υποβολή-οριστικοποίηση της ηλεκτρονικής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης, οι αιτούντες/ούσες θα λάβουν ηλεκτρονικό μήνυμα με τον κωδικό ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησής τους. Μετά την καταληκτική προθεσμία υποβολής προτάσεων θα λάβουν από το Ι.Κ.Υ τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
4.8 Πληροφορίες -Διοικητική και τεχνική υποστήριξη
Πληροφορίες -Διοικητική υποστήριξη :
Π. Αφεντάκη, τηλ.: 210 3726331, e-mail:
Τεχνική υποστήριξη αναφορικά με την ηλεκτρονική αίτηση παρέχεται στη διεύθυνση:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
Το συνολικό χρονικό διάστημα χρηματοδότησης ενός ερευνητικού έργου δηλώνεται εξαρχής στην αίτηση υποψηφιότητας και εγκρίνεται μαζί με την πρόταση, ορίζεται δε σε ένα ή δύο συναπτά έτη.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
Ο προϋπολογισμός εκάστου ερευνητικού έργου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 10.000,00 ευρώ ανά έτος και θα αφορά την μετακίνηση και την ημερήσια αποζημίωση. Το ποσό που θα προβλεφθεί στην αρχική αίτηση κάθε πρότασης είναι δεσμευτικό και δεν θα μπορεί να αποδοθεί ποσό μεγαλύτερο του προϋπολογισθέντος.
Η δαπάνη μετακίνησης κάθε μέλους της ερευνητικής ομάδας αρχικά θα βαρύνει τον συμμετέχοντα στον οποίο το Ι.Κ.Υ. θα αποδώσει εν συνεχεία μόνο την αξία των εισιτηρίων με επιστροφή και την ημερήσια αποζημίωση, μετά το πέρας της επιστημονικής επίσκεψης και με την υποβολή των εξής πρωτοτύπων παραστατικών:
- Απόδειξη αγοράς εισιτηρίων (αεροπορικών ή/και τρένου ή/και λεωφορείου οικονομικής θέσης) με αποσκευή (που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην τιμή του εισιτηρίου) στο όνομα του συμμετέχοντος (όχι έγγραφα επιβεβαίωσης πληρωμής). Δεν καλύπτεται επιπλέον δαπάνη που αφορά τυχόν υπέρβαρες αποσκευές.
- Εισιτήρια οικονομικής θέσης.
- Κάρτες επιβίβασης.
- Βεβαίωση συμμετοχής από τον Γερμανό εταίρο, για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6. ΟΡΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
1. Οι μετακινήσεις της ερευνητικής ομάδας σε άλλη χώρα εκτός της Γερμανίας δεν χρηματοδοτούνται, έστω και αν αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του έργου
2. Οι επισκέψεις στο ίδρυμα-εταίρο έχουν ελάχιστη διάρκεια επτά (7) διαδοχικές ημέρες (συμπεριλαμβανομένων δυο ημερών ταξιδιού) και μέγιστη διάρκεια έως ένα (1) μήνα για την κατηγορία 1 και έως δυο (2) μήνες για την κατηγορία 2.
3. Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
4. Η ερευνητική ομάδα αποτελεί συστατικό στοιχείο της αίτησης και αξιολογείται σύμφωνα με τις διατάξεις του κεφ. 7 της παρούσης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος. Συνεπώς πριν την σύναψη της σύμβασης επιχορήγησης δεν επιτρέπεται η αντικατάσταση των μελών της ερευνητικής ομάδας, εκτός αποχρώντος λόγου, ο οποίος θα τεκμηριώνεται επαρκώς στην αίτηση του επιστημονικού υπευθύνου. Η αίτηση αντικατάστασης θα συνοδεύεται από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά του νέου μέλους. Κατά τη διάρκεια της χρηματοδότησης του ερευνητικού έργου επιτρέπεται η αντικατάσταση μέλους, κατόπιν επαρκώς αιτιολογημένης αίτησης του/της επιστημονικού/ής υπευθύνου, με την οποία υποβάλλονται και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά του νέου μέλους. Δεν επιτρέπεται αλλαγή του αριθμού των μελών της ερευνητικής ομάδας.
Οι οικονομικές παροχές, ανά κατηγορία, περιγράφονται αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα:
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ | |
1. αποζημίωση κατά τη διάρκεια παραμονής στο Ίδρυμα-εταίρο | |
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1 | ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2 |
1-20 ημέρες: 90,00 ευρώ ημερησίως | 1-20 ημέρες: 80,00 ευρώ ημερησίως |
21-30 ημέρες: 70,00 ευρώ ημερησίως | 21- 30 ημέρες: 60,00 ευρώ ημερησίως |
| 31η ημέρα -60 ημέρες : 50,00 ευρώ ημερησίως |
2. αντίτιμο εισιτηρίων για το ταξίδι στη Γερμανία και μέσα στη Γερμανία, όπου απαιτείται | |
έως 560,00 ευρώ (ανά επίσκεψη) | έως 560,00 ευρώ (ανά επίσκεψη |
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Κατά την επιλογή θα αξιολογηθούν:
- Η ποιότητα του ερευνητικού σχεδίου (50 μόρια) [α. Παρουσίαση της πρότασης και ιδίως σαφήνεια των στόχων και μεθοδολογία (10 μόρια), β. επιστημονικό επίπεδο της πρότασης - επικαιρότητα και βαθμός καινοτομίας (10 μόρια), γ. συμμετοχή νέων επιστημόνων (30 μόρια), όπως η συμμετοχή μεταπτυχιακών φοιτητών ή υποψηφίων διδακτόρων ή μεταδιδακτόρων ερευνητών που έχουν λάβει το διδακτορικό τους την τελευταία πενταετία].
- Η μεταφορά γνώσης μεταξύ των συνεργαζόμενων ερευνητικών ομάδων. H προστιθέμενη αξία (σε επίπεδο γνωστικού αντικειμένου, ιδρύματος, διεπιστημονικότητας) της συνεργασίας και για τις δυο ερευνητικές ομάδες. Η δυνατότητα επιστημονικής και, ενδεχομένως, βιομηχανικής αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου (20 μόρια).
- Η δυνατότητα συνέχισης της συνεργασίας μετά το τέλος του προγράμματος που επιχορηγείται από το Ι.Κ.Υ. (5 μόρια).
- Τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των μελών της κάθε επιστημονικής ομάδας. Υπόβαθρο που σχετίζεται με την ερευνητική πρόταση (20 μόρια).
- Η συμπληρωματικότητα των ομάδων των δύο εταίρων αναφορικά με την ερευνητική πρόταση (ως προς τη μέθοδο, το περιεχόμενο, τον εξοπλισμό κ.τ.λ.) (5 μόρια).
Μη επιλέξιμη θεωρείται η υποβολή ερευνητικού σχεδίου που αναφέρεται σε γενικής φύσεως επιστημονικά θέματα
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
- Έλεγχος ως προς τις τυπικές προϋποθέσεις, την επιλεξιμότητα, την πληρότητα του φακέλου κ.τ.λ.
- Το πρώτο στάδιο της αξιολόγησης λαμβάνει χώρα στην έδρα του κάθε εθνικού φορέα, από αξιολογητές μέλη ΔΕΠ ή Ερευνητές Ερευνητικών Κέντρων Επιλογής του ΔΣ του Ι.Κ.Υ. που έχουν οριστεί στην κάθε χώρα. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την επιλογή των ερευνητικών έργων από μικτή ελληνο-γερμανική επιτροπή αξιολογητών
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν ταυτοχρόνως στον αντίστοιχο φορέα κάθε χώρας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10. ΕΞΑΙΡΕΣΙΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ-ΕΞΑΙΡΕΣΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Στο πλαίσιο του προγράμματος IKYDA δεν εμπίπτουν:
- Ήδη υπάρχοντα ελληνογερμανικά προγράμματα έρευνας και τεχνολογίας που χρηματοδοτούνται από άλλη πηγή και ενισχύουν οικονομικά την ανταλλαγή επιστημόνων.
- Αμιγώς εκπαιδευτικά προγράμματα (προγράμματα εκμάθησης γλώσσας, σεμινάρια, συμμετοχή σε συνέδρια κ.τ.λ.).
- Δαπάνες για βασικό εργαστηριακό εξοπλισμό και δαπάνες αναλωσίμων και εργαστηριακών υλικών.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11. ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ
Ο επιστημονικός υπεύθυνος κάθε ερευνητικού έργου έχει την υποχρέωση να υποβάλει στο Ι.Κ.Υ. εκθέσεις πεπραγμένων όπου θα περιγράφονται η πρόοδος του έργου, τυχόν δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή περιοδικά ή επιστημονικές διακρίσεις, που θα έχουν προκύψει από τη συγκεκριμένη συνεργασία. Ο επιστημονικός υπεύθυνος και τα μέλη της ερευνητικής ομάδας θα μνημονεύουν στις δημοσιεύσεις και εργασίες τους ότι το ερευνητικό έργο χρηματοδοτήθηκε από το «Πρόγραμμα προώθησης των ανταλλαγών και της επιστημονικής συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας IKYDA» 2025.
Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ι.Κ.Υ.
Βασιλική Κιντή
Καθηγήτρια Ε.Κ.Π.Α.