edu.klimaka.gr

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (SECURITY)

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (SECURITY)

Αρ.Πρωτ.3636/03/2012/06-11-2012

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ
ΤΜΗΜΑ Γ’
Πληροφορίες :
Πλωτάρχης Λ.Σ
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Χρήστος
Ε-mail : dekn-c(ΑΤ)hcg.gr

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

“ Εκπαίδευση - πιστοποίηση επί θεμάτων ασφάλειας (security) σύμφωνα με απαιτήσεις αναθεωρημένης Δ.Σ S.T.C.W. 1978 ”


Σχετ:
α) Οι διατάξεις του Π.Δ 79/ 2012 (ΦΕΚ Α’ 137) “Αποδοχή τροποποιήσεων της διεθνούς Σύμβασης «Για πρότυπα εκπαίδευσης, έκδοσης πιστοποιητικών και τήρησης φυλακών των ναυτικών 1978», η οποία κυρώθηκε με το Ν.1314/1983, όπως αυτή τροποποιήθηκε”.
β) Η αρ. πρ. 3636.18/02/ 25-07-2008 Εγκύκλιος ΥΕΝΑΝΠ/ ΚΝΠ/ ΔΕΚΝ Γ’.
γ) Η αρ. 3631.1/2/08-08-2003 Εγκύκλιος ΥΕΝΑΝΠ/ ΚΝΠ/ ΔΕΚΝ Γ’.

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

1. Στις αρχές του τρέχοντος έτους τέθηκε σε ισχύ η Διεθνής Σύμβαση για τα «Πρότυπα εκπαίδευσης, έκδοσης πιστοποιητικών και τήρησης φυλακών» των ναυτικών, 1978, με τις από Μανίλα τροποποιήσεις (Standards of Training Certification and Watch-keeping for seafarers, 1978 – S.T.C.W “Including 2010 Manila Amendments”) όπου, μεταξύ άλλων, συμπληρώθηκε ο Κανονισμός VI/5 (Ship Security Officer – S.S.O) και το Μέρος Α-VI/5 του Κώδικα, με τη συμπερίληψη θεμάτων πειρατείας/ ένοπλης ληστείας, και προσετέθη νέος Κανονισμός VI/6 για την εκπαίδευση και πιστοποίηση όλων των ναυτικών στο τομέα της ασφάλειας (security).

2. Οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις ισχύουν από την 01-01-2014 και συνεπιφέρουν:
α) Εκσυγχρονισμό γνώσεων ήδη πιστοποιημένων Αξιωματικών Ασφάλειας Πλοίου (Α.Α.Π- S.S.O).
β) Εξοικείωση όλων των επιβαινόντων σε πλοία (security-related familiarization training).
γ) Πιστοποίηση ασφάλειας επιπέδου Β’ όλων των ναυτικών (security awareness training).
δ) Πιστοποίηση ασφάλειας επιπέδου Α ’ όλων των ναυτικών με καθήκοντα ασφάλειας (training for seafarers with designated security duties).

Β. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

α) Εξοικείωση επί θεμάτων ασφάλειας (security-related familiarization training)

Από την 01 Ιανουαρίου 2014 όλοι οι ναυτικοί και απασχολούμενοι επί πλοίων, πλήν επιβατών, που εμπίπτουν στις διατάξεις του Κώδικα I.S.P.S , πρό αναθέσεως των καθηκόντων τους, απαιτείται να διαθέτουν την ανωτέρω εξοικείωση, σύμφωνα με τις διατάξεις Μέρους Α-VI/6-1 του Κώδικα S.T.C.W. 1978.

Η προαναφερόμενη εκπαίδευση, για την οποία δεν προβλέπεται πιστοποιητικό, διενεργείται από τον Αξιωματικό Ασφάλειας Πλοίου (S.S.O) ή από ισοδυνάμως πιστοποιημένο άτομο, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στο εγκεκριμένο Σχέδιο Ασφάλειας του Πλοίου (ΣΑΠ).

β) Πιστοποίηση ασφάλειας επιπέδου Β’ (security awareness training) .

Από την 01 Ιανουαρίου 2014 όλοι οι ναυτικοί που απασχολούνται, επί υπόχρεου ως προς τις διατάξεις του Κώδικα I.S.P.S. πλοίου, πρό ανάθεσης καθηκόντων τους, έστω και αν δεν τους ανατίθενται καθορισμένα καθήκοντα επί θεμάτων ασφάλειας (security), θα πρέπει να πιστοποιούνται επί θεμάτων ασφάλειας (security) επιπέδου Β’ (σύμφωνα με τις απαιτήσεις Μέρους Α-VI/6-4) του Κώδικα S.T.C.W. 1978, κατόπιν εγκεκριμένης εκπαίδευσης και επιτυχούς συμμετοχής σε αντίστοιχες εξετάσεις.

i. Τρόπος πιστοποίησης (αφορά κατόχους ναυτικού φυλλαδίου μετά την 01-01-2012) :
- Ναυτικό φυλλάδιο σε ισχύ.
- Αποδεικτικό ναυτικής ικανότητας σε ισχύ.
- Επιτυχής συμμετοχή σε εξετάσεις κατόπιν παρακολούθησης εγκεκριμένης εκπαίδευσης στο Κ.Ε.Σ.Ε.Ν. από την 01 – 12 – 2012.

ii. Τρόπος πιστοποίησης για ναυτικούς με αναγνωρισμένη θαλάσσια υπηρεσία προ 01-01-2012:
Έως την 01-01-2014 θεωρείται ότι πληρούνται οι σχετικές απαιτήσεις εφ’όσον :

- Διαθέτουν αναγνωρισμένη θαλάσσια υπηρεσία ως μέλος πληρώματος για συνολική περίοδο έξι (6) μηνών κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών (3) ετών ή χειριζόντουσαν θέματα ασφάλειας πλοίων (I.S.P.S. Code) για διάστημα τριών (3) μηνών κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών (3) ετών ή συμμετέχουν επιτυχώς σε εξετάσεις ή κατόπιν εγκεκριμένης εκπαίδευσης στο Κ.Ε.Σ.Ε.Ν.

γ) Πιστοποίηση ασφάλειας επιπέδου Α’ (training for seafarers with designated security duties) .

Ναυτικοί στους οποίους ανατίθεται η άσκηση καθορισμένων καθηκόντων σε σχέση με το σχέδιο ασφάλειας του πλοίου, συμπεριλαμβανομένων δράσεων κατά της πειρατείας και της ένοπλης ληστείας, πρέπει να είναι πιστοποιημένοι κάτοχοι γνωστικού επιπέδου Α’ (σύμφωνα με τις απαιτήσεις Μέρους Α-VI/ 6-6) του Κώδικα S.T.C.W. 1978, κατόπιν εγκεκριμένης εκπαίδευσης και επιτυχούς συμμετοχής σε αντίστοιχες εξετάσεις.

i. Τρόπος πιστοποίησης (αφορά κατόχους ναυτικού φυλλαδίου μετά την 01-01-2012) :
- Ναυτικό φυλλάδιο σε ισχύ.
- Αποδεικτικό ναυτικής ικανότητας σε ισχύ.
- Επιτυχής συμμετοχή σε εξετάσεις κατόπιν παρακολούθησης εγκεκριμένης εκπαίδευσης στο ΚΕΣΕΝ από την 01 – 12 – 2012.

- ii. Τρόπος πιστοποίησης ναυτικών με αναγνωρισμένη θαλάσσια υπηρεσία προ 01-01-2012

Έως την 01-01-2014 θεωρείται ότι πληρούνται οι σχετικές απαιτήσεις πιστοποίησης εφ’ όσον :
- Διαθέτουν αναγνωρισμένη θαλάσσια υπηρεσία ως μέλη πληρώματος με καθήκοντα ασφάλειας για συνολική περίοδο έξι (6) μηνών κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών (3) ετών ή
- Χειριζόντουσαν θέματα ασφάλειας πλοίων (I.S.P.S. Code) για διάστημα εννέα (09) μηνών κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών (3) ετών ή συμμετέχουν επιτυχώς σε εξετάσεις ή κατόπιν εγκεκριμένης εκπαίδευσης στο Κ.Ε.Σ.Ε.Ν.

δ) Πιστοποιητικά Ικανότητας Α.Α.Π (S.S.O.)

Τα πιστοποιητικά ικανότητας Α.Α.Π. (S.S.O) εξακολουθούν να ισχύουν ως έχουν έως 01-01-2017.Για ανάληψη καθηκόντων Α.Α.Π. μετά την ημερομηνία αυτή, απαιτείται θεώρηση από ΔΕΚΝ Δ’ (σύμφωνα με σφραγίδα υποδείγματος A’) κατόπιν σύντομης συμπληρωματικής εκπαίδευσης στο Κ.Ε.Σ.Ε.Ν επί θεμάτων πειρατείας/ ένοπλης ληστείας. Τα νέου τύπου πιστοποιητικά S.S.O. θα εκδίδονται σύμφωνα με το υπόδειγμα Δ’.

Όλες οι ανωτέρω πιστοποιήσεις {παρ. Β (β,γ,δ)} είναι απεριόριστης ισχύος και δεν θα υπόκεινται σε περιοδική θεώρηση εφ’ όσον τηρούνται οι υποχρεώσεις εξοικείωσης και εν λόγω ναυτικοί συμμετέχουν σε γυμνάσια και εκπαίδευση που προβλέπονται από τον Κώδικα ISPS.

Γ. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Υ.Ν.Α.

α) Οι Λιμενικές Αρχές εσωτερικού – εξωτερικού (Κ.Λ/Χ-Λ/Χ- Υ/Χ – Ναυτιλιακοί Ακόλουθοι), να ενημερώνουν τους υπόχρεους ναυτικούς για τον εφοδιασμό τους με νέα πιστοποιητικά παραγράφου Β και τις διαδικασίες θεώρησης πιστοποιητικών ικανότητας Α.Α.Π, ώστε να μεριμνήσουν έγκαιρα για, κατά περίπτωση, κανονικότητα των πιστοποιητικών τους.

β) Το ΚΕ.Σ.Ε.Ν. από λήψεως να μεριμνήσει:

i) Για την κατάρτιση και προγραμματισμό:
α.α συμπληρωματικής εκπαίδευσης ημερήσιας διάρκειας για τους Αξιωματικούς Ασφάλειας Πλοίων (Α.Α.Π - S.S.O.) που κατέχουν ήδη πιστοποιητικό ικανότητας Α.Α.Π., σύμφωνα με τις απαιτήσεις του αναθεωρημένου Κανονισμού VI/5 και του Μέρους A-VI/5 της Δ.Σ S.T.C.W. 1978, με τις προσθήκες περί πειρατείας και ένοπλης ληστείας, καθώς και για την ενημέρωση του σχετικού προγράμματος για την εκπαίδευση των νέων Α.Α.Π.
 α.α.(β) επικαιροποιημένης ( με Manila amendments) εκπαίδευσης για τους ναυτικούς που επιθυμούν την απόκτηση του πιστοποιητικού ικανότητας Αξιωματικού Ασφάλειας Πλοίου (Α.Α.Π - S.S.O.).
 β.β εκπαίδευσης, μετά εξετάσεων, για τους ναυτικούς πού επιθυμούν να πιστοποιηθούν επί επιπέδου Β’ σε θέματα ασφάλειας (security awareness training), σύμφωνα με τις απαιτήσεις Μέρους Α-VI /6-4.
 γ.γ εκπαίδευσης μετά εξετάσεων, για τους ναυτικούς που επιθυμούν να πιστοποιηθούν επί γνωστικού επιπέδου Α’ σε θέματα ασφάλειας (training for seafarers with designated security duties) σύμφωνα με τις απαιτήσεις Μέρους Α-VI /6-6.
 δ.δ Για τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων ναυτικών, όλες οι ανωτέρω εκπαιδεύσεις (οι οποίες είναι μικρής διάρκειας) να παρέχονται και από κοινού με υφιστάμενους κύκλους σπουδών (Πλοιάρχων Α’-Β’ και Μηχανικών Α΄-Β΄) αρχής γενομένης από κύκλο σπουδών (Δεκεμβρίου 2012).

ii) Ναυτικοί που εμπίπτουν στις διατάξεις παρ. Β (β, ii) και B (γ, ii) μπορούν, εφόσον επιθυμούν, να προσέρχονται μόνο σε εξετάσεις εν λόγω εκπαιδεύσεων.

iii) Οι αποφοιτήσαντες επιτυχώς από τις σχετικές εκπαιδεύσεις και εξετάσεις της παρούσας, θα γνωστοποιούνται στο Υ.Ν.Α/ Δ.ΕΚ.Ν Δ΄ δια σηματικής αναφοράς.

γ) Το Υ.Ν.Α./ Δ.ΕΚ.Ν. Δ’ να μεριμνήσει:

i) Για την έκδοση των κατά περίπτωση απαιτούμενων νέων πιστοποιητικών ικανότητας επί θεμάτων ασφάλειας (security) σύμφωνα με τα επισυναπτόμενα υποδείγματα Β’, Γ’ και Δ’ από 01 - 01 – 2013.

ii) Για την ενημέρωση της βάσης δεδομένων των πιστοποιητικών, όσον αφορά την έκδοση των νέων πιστοποιητικών και των θεωρούμενων πιστοποιητικών Α.Α.Π. από τις Λιμενικές Αρχές.

Δ. ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

1. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υπόχρεων και προκειμένου να αποφευχθεί ο υπέρμετρος φόρτος των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών κατά την καταληκτική περίοδο (01-01-2014), συνιστάται στους ενδιαφερόμενους και τις πλοιοκτήτριες εταιρείες να μεριμνήσουν για την σταδιακή εκπαίδευση – πιστοποίηση ενδιαφερομένων ναυτικών.

2. Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8, παρ.2 του Ν. 3153/ 2003 (Α’ 153), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 19 του Ν. 3450/2006 (Α’ 64), πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί από Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις των Κανονισμών VI/5 και VI/6 αναθεωρημένης Δ.Σ S.T.C.W. 1978, είναι ισότιμα των ελληνικών χωρίς επικύρωση {(γ) σχετική}. Ομοίως, δεν απαιτείται θεώρηση για τα αναφερόμενα στην παρούσα πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί από Αρχές υπηκόων τρίτων χωρών.

3. Οι εφοπλιστικές και ναυτεργατικές ενώσεις προς τις οποίες κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται να μεριμνήσουν για την ταχύτερη δυνατή ενημέρωση των μελών τους και ειδικότερα αυτών που πληρούν τις προϋποθέσεις απόκτησης πιστοποιητικών ικανότητας, χωρίς υποβολή σε εκπαίδευση, προκειμένου τους χορηγηθούν αυτά, κατόπιν υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών .

4. Να κοινοποιηθεί για εκτέλεση.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΣΙΟΣ
 

Σχετικά Άρθρα