edu.klimaka.gr

Κανονισμός Σπουδώς Σχολής Μαρμαροτεχνίας Πανόρμου Τήνου

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΠΑΝΟΡΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Δημοσιευμένο στο ΦΕΚ 3730/2025

 Αριθμ. 316264
Έγκριση του Κανονισμού Σπουδών της Ανώτερης Σχολής Καλών Τεχνών Μαρμαροτεχνίας Πανόρμου Τήνου.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α) Της παρ. 2 του άρθρου 76 του ν. 5179/2025 «Αναδιοργάνωση του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου» και του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης», ενίσχυση των δράσεων του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μετονομασία του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου σε Ανώτερη Σχολή Καλών Τεχνών Μαρμαροτεχνίας Πανόρμου Τήνου και αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της, ρυθμίσεις για το πρόγραμμα στήριξης οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα και λοιπές διατάξεις.» (Α’ 26),
β) του ν. 3136/1955 «Περί ιδρύσεως Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου» (Α’ 35),
γ) του ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α’ 133),
δ) του π.δ. 18/2018 «Οργανισμός Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων» (Α’ 31),
ε) του π.δ. 4/2018 «Οργανισμός Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού» (Α’ 7),
στ) του π.δ. 77/2023 «Σύσταση Υπουργείου και μετονομασία Υπουργείων - Σύσταση, κατάργηση και μετονομασία Γενικών και Ειδικών Γραμματειών - Μεταφορά αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευομένων φορέων» (Α’ 130),
ζ) του π.δ. 79/2023 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 131),
η) του π.δ. 27/2025 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτή Υπουργού, Υφυπουργών και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης» (Α’ 44),
θ) του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α’ 98), σε συνδυασμό με την περ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019.
2. Την από 09.07.2025 εισήγηση του Συλλόγου των Καθηγητών της Ανώτερης Σχολής Καλών Τεχνών Μαρμαροτεχνίας Πανόρμου Τήνου.
3. Την υπ’ αρ. 313719/08.07.2025 Εισηγητική - Οικονομική Έκθεση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με την οποία από την έκδοση της παρούσας απόφασης δεν προκαλούνται δημοσιονομικές επιπτώσεις επί του κρατικού προϋπολογισμού.
4. Το γεγονός ότι οι διατάξεις της παρούσας δεν αφορούν σε διοικητική διαδικασία για την οποία υπάρχει υποχρέωση καταχώρισης στο ΕΜΔΔ -ΜΙΤΟΣ,

αποφασίζουμε:

Την έγκριση του Κανονισμού Σπουδών της Ανώτερης Σχολής Καλών Τεχνών Μαρμαροτεχνίας Πανόρμου Τήνου, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 66 του ν. 5179/2025 (Α’ 26) ως εξής:

Άρθρο 1
Πρόγραμμα σπουδών

1. Το πρόγραμμα σπουδών της Ανώτερης Σχολής Καλών Τεχνών Μαρμαροτεχνίας Πανόρμου Τήνου (εφεξής “η Σχολή”) καταρτίζεται με γνώμονα την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της και έχει ως σκοπό τη διδασκαλία της τέχνης του μαρμάρου και την άρτια εκπαίδευση των σπουδαστών της, λαμβάνοντας υπόψη την τηνιακή μαρμαροτεχνία, την παράδοση του μαρμάρου με την αρχαία και νεότερη μορφή της, καθώς και την εξέλιξη της τεχνικής.

2. Οι σπουδές στη Σχολή είναι τριετείς, διαιρούνται σε έξι (6) εξάμηνα σπουδών και καταλήγουν στην απόκτηση πτυχίου μαρμαροτεχνίας επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (Ε.Π.Π.). Κάθε εξάμηνο σπουδών πιστώνεται με είκοσι (20) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Για να αποφοιτήσει από τη Σχολή ο σπουδαστής πρέπει, σωρευτικά, να έχει συμπληρώσει τρία (3) έτη φοίτησης και να έχει συγκεντρώσει εκατόν είκοσι (120) ECTS.

3. Κάθε σχολικό έτος, έως τρεις (3) απόφοιτοι της Σχολής, κατά σειρά επιτυχίας, δύνανται να εισάγονται χωρίς εξετάσεις στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ή σε άλλα Τμήματα ή Σχολές Α.Ε.Ι. της ημεδαπής που έχουν ως αντικείμενο τις Καλές Τέχνες. Οι απόφοιτοι της Σχολής δύνανται να κατατάσσονται σε Α.Ε.Ι. συναφούς καλλιτεχνικής ειδικότητας με τον τίτλο αποφοίτησής τους, κατόπιν συμμετοχής σε κατατακτήριες εξετάσεις του ν. 3404/2005 (Α’ 260).

4. Το πρόγραμμα σπουδών της Σχολής συνδυάζει τη Μαρμαροτεχνία με το Σχέδιο/Ζωγραφική, τη Γλυπτική, την Ιστορία Τέχνης, το Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και τις Αποτυπώσεις και αντλεί πολύτιμη γνώση από την ιδιαίτερη τοπική παράδοση, την οποία διατηρεί και εξελίσσει με κεντρικό άξονα το Μάρμαρο.

Άρθρο 2
Διδακτέα ύλη

1. Η Σχολή περιλαμβάνει τρεις τάξεις, διάρκειας ενός (1) έτους η καθεμιά.

2. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα καταρτίζεται με γνώμονα την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της Σχολής και έχει ως σκοπό τη διδασκαλία της Τέχνης του Μαρμάρου και την άρτια εκπαίδευση των σπουδαστών της, λαμβάνοντας υπόψη την Τηνιακή Μαρμαροτεχνία, την παράδοση του Μαρμάρου, με την αρχαία και νεώτερη μορφή της, καθώς και την εξέλιξη της τεχνικής.

3. Το τριετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Σχολής περιλαμβάνει: (Α) Θεωρητικά μαθήματα, (Β) Καλλιτεχνικά μαθήματα και (Γ) εκπόνηση πτυχιακής εργασίας. Τα μαθήματα που διδάσκονται υποχρεωτικά, και η διδακτέα ύλη τους είναι:

Α. Θεωρητικά μαθήματα:

Ιστορία της Τέχνης: Το μάθημα της Ιστορίας Τέχνης συμπεριλαμβάνει και εργασίες. Το μάθημα εξετάζει την Τέχνη από την Προϊστορική έως και τη σύγχρονη περίοδο, με ιδιαίτερη έμφαση στην αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή τέχνη, καθώς επίσης και τη ζωγραφική και γλυπτική διάφορων περιόδων και πολιτισμών. Παράλληλα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων δίδεται ιδιαίτερη σημασία στην εκπόνηση εργασιών προκειμένου οι σπουδαστές, μεταξύ άλλων, να εξασκηθούν στην παρουσίαση των προσωπικών τους έργων, καθώς και της Πτυχιακής τους Εργασίας.

Β. Καλλιτεχνικά μαθήματα:

(α) Σχέδιο/Ζωγραφική: Το μάθημα του σχεδίου και της ζωγραφικής περιλαμβάνει, ιδίως, τη σχεδίαση από γύψινες προτομές και ανδριάντες του κλασικού πολιτισμού, από ολόγλυφα και ανάγλυφα έργα, διακοσμητικά μοτίβα του λαϊκού πολιτισμού, σύγχρονες σχεδιαστικές προσεγγίσεις του χώρου, της γλυπτικής και της ζωγραφικής, σπουδή εκ του φυσικού ανθρώπων και τοπίου.

(β) Γλυπτική, η οποία περιλαμβάνει ιδίως εκτέλεση σε πηλό προπλασμάτων από γύψινα κλασικά πρότυπα, ανάγλυφα και ολόγλυφα έργα και προπλάσματα προτομών και αγαλμάτων σε πηλό από γύψινα πρότυπα και εκ του φυσικού.

(γ) Πρακτική άσκηση στην κατεργασία του μαρμάρου, Μαρμαροτεχνία. Στο μάθημα της Μαρμαροτεχνίας οι σπουδαστές διδάσκονται πώς να σμιλεύουν το μάρμαρο, τα εργαλεία, τη δομή και τις τεχνικές του, πώς να μεταφέρουν ένα πρόπλασμα από γύψο ή άλλα υλικά στο μάρμαρο, την τεχνική του Βυζαντινού αναγλύφου κ.λπ. Η αρχαία και παραδοσιακή τεχνική είναι καθοριστικής σημασίας για τη διδασκαλία της Μαρμαροτεχνίας. Λαμβάνεται υπόψη η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία, η παράδοση του μαρμάρου με την αρχαία και νεότερη μορφή της, καθώς και η εξέλιξη της τεχνικής.

(δ) Γραμμικό αρχιτεκτονικό σχέδιο και αποτυπώσεις.

Γ. Πτυχιακή Εργασία:

Έχει καλλιτεχνικό-δημιουργικό χαρακτήρα και εκπονείται κατά το τρίτο έτος σπουδών. Περιλαμβάνει έργα Γλυπτικής, Σχεδίου/Ζωγραφικής και Μαρμάρου. Η Πτυχιακή Εργασία μπορεί να περιλαμβάνει και έργα των προηγούμενων τάξεων της Σχολής. Οι Πτυχιακές Εργασίες βαθμολογούνται από τον Σύλλογο των Καθηγητών.

4. Οι σπουδαστές του Γ’ Έτους δηλώνουν από την έναρξη και έως το τέλος της δεύτερης εβδομάδας μαθημάτων εγγράφως τον καθηγητή που επιθυμούν να επιβλέπει την πρόοδο και την εκπόνηση της Πτυχιακής τους εργασίας. Επιβλέπων μπορεί να είναι οποιοσδήποτε από τους καθηγητές της Σχολής, οι οποίοι έχουν εικαστικό γνωστικό αντικείμενο. Μαζί με την εν λόγω δήλωσή τους, οι σπουδαστές καταθέτουν στο Σύλλογο των Καθηγητών της Σχολής σύντομη περιγραφή της δημιουργίας που επιθυμούν να φιλοτεχνήσουν στο πλαίσιο της Πτυχιακής τους εργασίας. Ο Σύλλογος των Καθηγητών παραλαμβάνει τις παραπάνω δηλώσεις και περιγραφές και τις αναθέτει στους διδάσκοντες λαμβάνοντας υπόψη την συνάφεια του γνωστικού αντικειμένου τους. Σε κάθε Πτυχιακή εργασία συνεισφέρουν συμβουλευτικά, σε συνεννόηση με τον επιβλέποντα, όλοι οι διδάσκοντες της Σχολής, ανάλογα με το γνωστικό τους αντικείμενο. Ο επιβλέπων κάθε Πτυχιακής εργασίας ορίζει την έκτασή της, ανάλογα με τις υλικοτεχνικές και γνωσιολογικές δυνατότητες της Σχολής.

5. Τα αναφερόμενα στην παρ. 3 μαθήματα διδάσκονται και στα τρία έτη σπουδών, εκτός από την Πτυχιακή Εργασία η οποία εκπονείται κατά το τρίτο έτος.

6. Ο Σύλλογος των Καθηγητών της Σχολής δύναται, με αιτιολογημένη απόφασή του και ανάλογα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες της Σχολής, να προσθέτει ή να αφαιρεί βοηθητικά μαθήματα, τα οποία θα συμπληρώνουν καταλλήλως και ιδιαίτερα τα ως άνω υποχρεωτικά μαθήματα, εντασσόμενα στο πλαίσιο αυτών. Σε αυτή την περίπτωση ο βαθμός του υποχρεωτικού μαθήματος θα εμπεριέχει και τον βαθμό του βοηθητικού.

7. Η Σχολή δύναται να εμπλουτίζει το διδακτικό της πρόγραμμα και τη δράση της υλοποιώντας σεμινάρια, συνεργασίες με άλλα Ιδρύματα, θερινά τμήματα ή άλλες δράσεις σχετικές με το αντικείμενό της και δύναται να χορηγεί πιστοποιητικά παρακολούθησης για τα σεμινάρια ή θερινά τμήματα που διοργανώνει και υλοποιεί. Με σκοπό τον εμπλουτισμό της προσφερόμενης στους σπουδαστές διδακτικής εμπειρίας, η Σχολή δύναται να αναλαμβάνει εργασίες και υπηρεσίες που σχετίζονται με τους σκοπούς που υπηρετεί κατά τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 63 του ν. 5179/2025.

8. Με αιτιολογημένη απόφαση του Συλλόγου των Καθηγητών της Σχολής, με την οποία ορίζονται συγκεκριμένα μαθήματα και χρονικό διάστημα παρακολούθησης, επιτρέπεται σε τρίτα πρόσωπα, εκτός των σπουδαστών της Σχολής, η παρακολούθηση του διδακτικού προγράμματος αυτής. Στην περίπτωση αυτή, στα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου δεν χορηγείται η δυνατότητα λήψης πτυχίου.

9. Η Σχολή δύναται να διατηρεί Βιβλιοθήκη, την οποία εμπλουτίζει με αγορές και δωρεές βιβλίων. Το περιεχόμενο της Βιβλιοθήκης άπτεται του γνωστικού αντικειμένου της Σχολής.

10. Η Σχολή διαθέτει καλλιτεχνικό αρχείο, το οποίο αποτελείται κυρίως από εργασίες που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος της Μαρμαροτεχνίας, καθώς και από εργασίες που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των μαθημάτων του Σχεδίου/Ζωγραφικής και της Γλυπτικής καθώς και από έργα εξετάσεων. Οι αναγκαίες λεπτομέρειες για τη λειτουργία και τη διαχείριση του αρχείου του πρώτου εδαφίου καθορίζονται με απόφαση του Συλλόγου των Καθηγητών της Σχολής.

Άρθρο 3
Κατανομή μαθημάτων - Διδακτικές μονάδες

1. Το πρόγραμμα σπουδών της Σχολής και τα μαθήματα που αυτό περιλαμβάνει αντιστοιχεί σε εκατόν είκοσι 120 διδακτικές μονάδες του συστήματος ECTS (20 ECTS ανά εξάμηνο σπουδών), που κατανέμονται ως εξής:

1ο Έτος σπουδών

Α’ Εξάμηνο

Μαρμαροτεχνία 8ECTS

Γλυπτική 4ECTS

Σχέδιο/Ζωγραφική 4ECTS

Ιστορία Τέχνης 2ECTS

Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Αποτυπώσεις 2ECTS

Β’ Εξάμηνο

Μαρμαροτεχνία 8ECTS

Γλυπτική 4ECTS

Σχέδιο/Ζωγραφική 4ECTS

Ιστορία Τέχνης 2ECTS

Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Αποτυπώσεις 2ECTS

2ο Έτος σπουδών

Α’ Εξάμηνο

Μαρμαροτεχνία 8ECTS

Γλυπτική 4ECTS

Σχέδιο/Ζωγραφική 4ECTS

Ιστορία Τέχνης 2ECTS

Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Αποτυπώσεις 2ECTS

Β’ Εξάμηνο

Μαρμαροτεχνία 8ECTS

Γλυπτική 4ECTS

Σχέδιο/Ζωγραφική 4ECTS

Ιστορία Τέχνης 2ECTS

Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Αποτυπώσεις 2ECTS

3ο Έτος σπουδών

Α’ Εξάμηνο

Μαρμαροτεχνία 7ECTS

Γλυπτική 3ECTS

Σχέδιο/Ζωγραφική 3ECTS

Ιστορία Τέχνης 1ECTS

Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Αποτυπώσεις 1ECTS

Πτυχιακή Εργασία 5ECTS

Β’ Εξάμηνο

Μαρμαροτεχνία 7ECTS

Γλυπτική 3ECTS

Σχέδιο/Ζωγραφική 3ECTS

Ιστορία Τέχνης 1ECTS

Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Αποτυπώσεις 1ECTS

Πτυχιακή Εργασία 5ECTS.

2. Το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων καθορίζεται με απόφαση του Συλλόγου των Καθηγητών της Σχολής.

Άρθρο 4
Βαθμολογικό σύστημα σύστημα αξιολόγησης των σπουδαστών

1. Η βαθμολογική κλίμακα, με βάση την οποία υπολογίζονται οι βαθμοί επίδοσης των σπουδαστών σε όλα τα μαθήματα, είναι 0-10, ανά μισή μονάδα (0, 0,5, 1,.., 9,5, 10), και λεκτικώς προσδιορίζεται με τους χαρακτηρισμούς:

  1. Κακώς 0 - 4,99
  2. Καλά 5-7,49
  3. Πολύ καλά 7,50-8,49
  4. Άριστα 8,50-10

Ο κατώτερος προαγωγικός βαθμός είναι το πέντε (5).

2. Οι βαθμοί των σπουδαστών τηρούνται στο αρχείο της Σχολής. Οι βαθμοί αναγράφονται αριθμητικώς αναλυτικά ανά μάθημα και μονογράφονται από τον Καθηγητή του μαθήματος μετά τη λήξη των μαθημάτων του Α’ και Β’ Εξαμήνου και των εξετάσεων.

3. Κάθε εξαγόμενος μέσος όρος μαθήματος («Ολικός Βαθμός»), έτους («Γενικός Βαθμός») και πτυχίου («Βαθμός Πτυχίου») αναγράφεται ως δεκαδικός αριθμός, με στρογγυλοποίηση στο εκατοστό.

4. Για τον υπολογισμό του μέσου όρου κάθε έτους («Γενικού Βαθμού») οι Ολικοί Βαθμοί των μαθημάτων «Μαρμαροτεχνία», «Γλυπτική» και «Ζωγραφική» πολλαπλασιάζονται με συντελεστή βαρύτητας 1,2 και οι Ολικοί Βαθμοί των μαθημάτων «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Αποτυπώσεις» και «Ιστορία Τέχνης» πολλαπλασιάζονται με συντελεστή βαρύτητας 0,7 ο καθένας.

5. Ο Ολικός Βαθμός κάθε μαθήματος προκύπτει από το μέσο όρο της βαθμολογίας των δύο εξαμήνων και του βαθμού των εξετάσεων, σε κάθε μάθημα.

6. Ο Γενικός Βαθμός του πρώτου και του δεύτερου έτους προκύπτει από το μέσο όρο των Ολικών Βαθμών των μαθημάτων κάθε έτους, λαμβανομένων υπόψη των συντελεστών βαρύτητας εκάστου μαθήματος.

7. Ο Γενικός Βαθμός του τρίτου έτους προκύπτει από το μέσο όρο των Ολικών Βαθμών των μαθημάτων του έτους, λαμβανομένων υπόψη των συντελεστών βαρύτητάς εκάστου μαθήματος και του βαθμού της Πτυχιακής Εργασίας, πολλαπλασιαζόμενου επί 5.

8. Ο Βαθμός Πτυχίου υπολογίζεται με βάση το 10% του Γενικού Βαθμού του πρώτου έτους, το 20% του Γενικού Βαθμού του δεύτερου έτους και το 70% του Γενικού Βαθμού του τρίτου έτους.

9. Η βαθμολόγηση εκάστου μαθήματος πραγματοποιείται από τον διδάσκοντα το μάθημα Καθηγητή της Σχολής. Η βαθμολόγηση της Πτυχιακής Εργασίας πραγματοποιείται από το Σύλλογο των Καθηγητών της Σχολής.

Άρθρο 5
Εξετάσεις

1. Οι εξετάσεις διενεργούνται με μέριμνα και ευθύνη του Συλλόγου των Καθηγητών της Σχολής. Οι εξετάσεις διακρίνονται σε εισαγωγικές, προαγωγικές και πτυχιακές.

2. Οι εισαγωγικές εξετάσεις διενεργούνται με σκοπό την εισαγωγή των σπουδαστών στη Σχολή, κατά τα ειδικώς οριζόμενα στην υπ’ αρ. 264359/10.06.2025 κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Πολιτισμού (Β’ 2887).

3. Οι προαγωγικές εξετάσεις διενεργούνται με σκοπό την προαγωγή των σπουδαστών στην επόμενη τάξη. Οι προαγωγικές εξετάσεις διενεργούνται μετά τη λήξη του β’ εξαμήνου εκάστου έτους και ολοκληρώνονται εντός του μηνός Ιουνίου. Το πρόγραμμα των προαγωγικών εξετάσεων καταρτίζεται με απόφαση του Συλλόγου των Καθηγητών της Σχολής. Η συμμετοχή των σπουδαστών στις προαγωγικές εξετάσεις είναι υποχρεωτική. Σπουδαστές που δεν προσήλθαν στην εξέταση ενός τουλάχιστον μαθήματος δεν λαμβάνουν Γενικό Βαθμό έτους και υποχρεούνται να επαναλάβουν τη φοίτηση των μαθημάτων του έτους. Ο Σύλλογος των Καθηγητών της Σχολής καταρτίζει κατάλογο των σπουδαστών που δικαιούνται συμμετοχής στις προαγωγικές εξετάσεις και αυτών που αποκλείονται λόγω ανεπαρκούς φοίτησης. Προϋπόθεση για την προαγωγή σπουδαστή στο επόμενο έτος φοίτησης είναι να λάβει σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα βαθμό τουλάχιστον πέντε (5) και ο Ολικός Βαθμός κάθε μαθήματος να είναι τουλάχιστον πέντε (5). Εάν σπουδαστής δεν προαχθεί, υποχρεούται είτε να επαναλάβει όλα τα μαθήματα του έτους, είτε να διαγραφεί από τη Σχολή, εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 7 της παρούσης.

4. Οι πτυχιακές εξετάσεις διενεργούνται με σκοπό την αποφοίτηση των σπουδαστών και την απόκτηση πτυχίου της Σχολής. Οι πτυχιακές εξετάσεις διενεργούνται μετά τη λήξη του β’ εξαμήνου του τελευταίου έτους της Σχολής, ολοκληρώνονται εντός του μηνός Ιουνίου και σε αυτές δύνανται να συμμετέχουν αποκλειστικά οι σπουδαστές του τελευταίου έτους. Το πρόγραμμα των πτυχιακών εξετάσεων καταρτίζεται με απόφαση του Συλλόγου των Καθηγητών της Σχολής. Η συμμετοχή των σπουδαστών στις πτυχιακές εξετάσεις είναι υποχρεωτική. Σπουδαστές που δεν προσήλθαν στην εξέταση ενός τουλάχιστον μαθήματος δεν λαμβάνουν Γενικό Βαθμό έτους και υποχρεούνται να επαναλάβουν το έτος. Ο Σύλλογος των Καθηγητών της Σχολής καταρτίζει κατάλογο των σπουδαστών που δικαιούνται συμμετοχής στις πτυχιακές εξετάσεις και αυτών που αποκλείονται λόγω ανεπαρκούς φοίτησης, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 7.

5. Σπουδαστής λαμβάνει Πτυχίο αν λάβει σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα τουλάχιστον πέντε (5), ο Ολικός Βαθμός κάθε μαθήματος να είναι τουλάχιστον πέντε (5) και ο Βαθμός της Πτυχιακής εργασίας είναι τουλάχιστον πέντε (5), και έχει παραδώσει μέχρι την ημερομηνία παραλαβής πτυχίων βιβλία ή/και υλικοτεχνικό εξοπλισμό που έχει δανειστεί από τη Σχολή. Εάν σπουδαστής δεν έχει τις παραπάνω βαθμολογικές προϋποθέσεις, πρέπει είτε να επαναλάβει όλα τα μαθήματα του Έτους, είτε να διαγραφεί από τη Σχολή εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 7 της παρούσης.

6. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις πραγματικής, πλήρως αιτιολογημένης και αποδεδειγμένης αδυναμίας συμμετοχής σπουδαστή στις προαγωγικές και πτυχιακές εξετάσεις, και κατόπιν αιτήματος του σπουδαστή που συνοδεύεται από έγγραφα που αποδεικνύουν τους λόγους αδυναμίας, ο Σύλλογος των Καθηγητών της Σχολής δύναται κατά την κρίση του να επιτρέπει την κατ’ εξαίρεση εξέταση του σπουδαστή, κατά παρέκκλιση των παρ. 3 και 4 του παρόντος άρθρου. Ειδικά στην περίπτωση των πτυχιακών εξετάσεων, σπουδαστής που εξετάζεται σύμφωνα με τη διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου στερείται του δικαιώματος να εισαχθεί χωρίς εξετάσεις στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ή σε άλλα Τμήματα ή Σχολές Α.Ε.Ι. της ημεδαπής που έχουν ως αντικείμενο τις Καλές Τέχνες, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 66 του ν. 5179/2025 (Α’ 26).

Άρθρο 6
Εισαγωγή αποφοίτων της Σχολής σε Σχολές ή Τμήματα Α.Ε.Ι.

1. Κάθε Ακαδημαϊκό Έτος, έως τρεις (3) απόφοιτοι της Σχολής, κατά σειρά επιτυχίας, δύνανται να εισάγονται χωρίς εξετάσεις στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ή σε άλλα Τμήματα ή Σχολές Α.Ε.Ι. της ημεδαπής που έχουν ως αντικείμενο τις Καλές Τέχνες, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 66 του ν. 5179/2025.

2. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή των αποφοίτων του πρώτου εδαφίου σε Τμήματα ή Σχολές Α.Ε.Ι. είναι η λήψη βαθμού πτυχίου τουλάχιστον οκτώ και μισή μονάδα (8,50).

3. Οι απόφοιτοι του πρώτου εδαφίου δύνανται να εισάγονται:

  1. Στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών,
  2. στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
  3. στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ή
  4. στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

4. Η κατανομή των αποφοίτων του πρώτου εδαφίου στα Τμήματα και τις Σχολές της παρ. 2 πραγματοποιείται με απόφαση του Συλλόγου των Καθηγητών της Σχολής και σύμφωνα με υπεύθυνη δήλωση περί προτίμησης της Σχολής ή του Τμήματος εισαγωγής που υποβάλλει έκαστος απόφοιτος.

Άρθρο 7
Δικαιώματα και υποχρεώσεις των σπουδαστών

1. Η φοίτηση στη Σχολή είναι υποχρεωτική για το σύνολο του εκπαιδευτικού της προγράμματος.

2. Εάν σπουδαστής υπερβεί τα όρια απουσιών που καθορίζονται με την παρούσα απόφαση, η φοίτησή του κρίνεται ανεπαρκής και οφείλει να επαναλάβει το σχολικό έτος. Εάν σπουδαστής παραμείνει δύο φορές στην ίδια τάξη λόγω απουσιών ή λόγω επίδοσης ή λόγω μη συμμετοχής στις προαγωγικές ή πτυχιακές εξετάσεις, διαγράφεται από τη Σχολή. Τα οριζόμενα στο προηγούμενο εδάφιο ισχύουν και στην περίπτωση που σπουδαστής δεν προσέλθει να φοιτήσει στη Σχολή επί δύο συνεχόμενα σχολικά έτη.

3. Οι σπουδαστές έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν μια φορά κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους τη διακοπή των σπουδών τους, που δεν δύναται να υπερβαίνει το ένα Ακαδημαϊκό έτος. Κατ’ εξαίρεση οι στρατεύσιμοι, καθώς και οι σπουδαστές που αποδεικνύουν με δημόσια έγγραφα εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα, υγείας ή οικογενειακά, δύνανται να προβαίνουν σε διακοπή των σπουδών τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου, ο Σύλλογος των Καθηγητών της Σχολής δύναται, με αιτιολογημένη απόφασή του, να παρατείνει και να καθορίζει τον χρόνο διακοπής των σπουδών.

4. Η διάρκεια της ωριαίας διδασκαλίας όλων των μαθημάτων της Σχολής καθορίζεται σε 45 λεπτά. Οι απουσίες λαμβάνονται υποχρεωτικά ανά ώρα μαθήματος, κατά την έναρξη της διδακτικής ώρας και με ευθύνη του διδάσκοντα.

5. Η παρακολούθηση των μαθημάτων της Σχολής είναι υποχρεωτική για όλους τους σπουδαστές της. Η φοίτηση των σπουδαστών χαρακτηρίζεται ως επαρκής ή ανεπαρκής με βάση το γενικό σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του Ακαδημαϊκού έτους. Η τακτική φοίτηση αποδεικνύεται από τα δελτία απουσιών, τα οποία τηρούνται με ευθύνη του Συλλόγου των Καθηγητών της Σχολής. Οι απουσίες καταχωρούνται με ευθύνη των διδασκόντων ανά ώρα διδασκαλίας στα ημερήσια δελτία απουσιών του κάθε μαθήματος και, κατόπιν, στα μηνιαία δελτία απουσιών του κάθε μαθήματος και μετά τη λήξη των μαθημάτων του μήνα παραδίδονται στη Γραμματεία της Σχολής, η οποία τα καταχωρεί σε συγκεντρωτικό δελτίο απουσιών. Κάθε ώρα διδασκαλίας (45 λεπτά της ώρας) αντιστοιχεί σε μία απουσία.

6. Η φοίτηση κρίνεται ανεπαρκής εάν ο σπουδαστής κατά τη διάρκεια του έτους σημείωσε άνω των 130 απουσιών. Στην περίπτωση αυτή, ο σπουδαστής απορρίπτεται και υποχρεούται να επαναλάβει τα μαθήματα του έτους. Αν ο σπουδαστής απορριφθεί για δεύτερη φορά, είτε λόγω απουσιών είτε λόγω επίδοσης, διαγράφεται από τη Σχολή.

7. Πριν τη διεξαγωγή των προαγωγικών και πτυχιακών εξετάσεων, η Γραμματεία της Σχολής, σε συνεργασία με το Σύλλογο των Καθηγητών, καταρτίζει κατάλογο στον οποίο περιλαμβάνονται οι σπουδαστές των οποίων η φοίτηση κρίνεται ως ανεπαρκής. Οι σπουδαστές του προηγούμενου εδαφίου δεν μπορούν να λάβουν μέρος στις προαγωγικές και πτυχιακές εξετάσεις και ενημερώνονται εγγράφως από τη Γραμματεία της Σχολής.

8. Καθυστέρηση παράδοσης εργασιών σε περίπτωση ανάθεσης εργασίας που προϋποθέτει καταληκτική ημερομηνία παράδοσης, συνεπάγεται μείωση του βαθμού της. Η μείωση του βαθμού καθορίζεται με απόφαση του Συλλόγου των Καθηγητών της Σχολής. Η Σχολή δεν θα παραλαμβάνει καθυστερημένες εργασίες εντός Σαββατοκύριακων και αργιών και οι εν λόγω ημέρες θα λογίζονται ως ημέρες βαθμολογικής επιβάρυνσης. Οι διδάσκοντες μπορούν κατά την κρίση τους να δίνουν παράταση για την εκπόνηση εργασίας σε ομάδα σπουδαστών, εφόσον κρίνεται αναγκαίο ενόψει των ιδιαίτερων κατά περίπτωση συνθηκών.

9. Κατά την έναρξη των σπουδών οι σπουδαστές ενημερώνονται από τη Σχολή για τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό αυτής και, ιδίως, για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Οι σπουδαστές και οι λοιποί συμμετέχοντες στα εργαστήρια οφείλουν να ακολουθούν τις υποδείξεις του Συλλόγου των Καθηγητών της Σχολής και να τηρούν τις οδηγίες της Σχολής αναφορικά με τη συμπεριφορά τους και την διασφάλιση της υγείας τους. Οι σπουδαστές οφείλουν να σέβονται τους λοιπούς σπουδαστές και το πάσης φύσεως προσωπικό της Σχολής.

10. Για τη συμμετοχή στα εργαστήρια της Σχολής προβλέπονται συγκεκριμένοι κανόνες ένδυσης, με στόχο την ασφάλεια των συμμετεχόντων, οι οποίοι καθορίζονται με απόφαση του Συλλόγου των Καθηγητών της Σχολής.

11. Οι σπουδαστές και το πάσης φύσεως προσωπικό της Σχολής οφείλουν να συμπεριφέρονται με ευγένεια και επαγγελματισμό καθ’ όλη την διάρκεια παραμονής τους σε αυτή. Με απόφαση του Συλλόγου των Καθηγητών της Σχολής καθορίζονται οι ειδικότεροι κανόνες δεοντολογίας των σπουδαστών και του πάσης φύσεως προσωπικού της Σχολής, τα πειθαρχικά μέτρα που επιβάλλονται σε περίπτωση μη τήρησης των κανόνων δεοντολογίας και κάθε άλλο ζήτημα σχετικά με τη συμπεριφορά των σπουδαστών και του προσωπικού της Σχολής.

12. Σε περιπτώσεις παράλληλων προγραμμάτων, όπως θερινά τμήματα, σεμινάρια ή συμπόσια εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στην προηγούμενη παράγραφο. Παράβαση των κανόνων δεοντολογίας από τους συμμετέχοντες στα προγράμματα του πρώτου εδαφίου δύναται να επιφέρει τη διαγραφή και την απαγόρευση συμμετοχής στο υπόλοιπο του προγράμματος. Στην περίπτωση αυτή τα δίδακτρα που έχουν τυχόν καταβληθεί από τους συμμετέχοντες δεν επιστρέφονται και δεν αναζητούνται.

Άρθρο 8
Παροχές φοιτητικής μέριμνας

1. Οι σπουδαστές που φοιτούν στη Σχολή δικαιούνται των κάτωθι παροχών φοιτητικής μέριμνας:

(α) Δικαιούνται αναβολής της στράτευσής τους για όσο χρόνο διαρκεί η φοίτησή τους στη Σχολή,

(β) δύνανται να λαμβάνουν τα σπουδαστικά βοηθήματα και επιδόματα που προβλέπονται στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας,

(γ) δύνανται να αιτούνται τη χορήγηση υποτροφίας από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών,

(δ) δικαιούνται τη χορήγηση ειδικής ταυτότητας (πάσο) από τη Σχολή, η οποία θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε ακαδημαϊκό έτος και δύναται να χρησιμοποιηθεί από τους σπουδαστές για την είσοδό τους σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και θέατρα με μειωμένο αντίτιμο, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 117624/15.03.2024 (Β’ 1968) κοινή απόφαση και τις λοιπές κείμενες διατάξεις,

(ε) σιτίζονται στο εστιατόριο της Σχολής, σύμφωνα με το άρθρο 65 του ν. 5179/2025.

2. Η μορφή, ο τύπος και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την έκδοση της ειδικής ταυτότητας της περ. δ’ της προηγούμενης παραγράφου καθορίζονται με απόφαση του Συλλόγου των Καθηγητών της Σχολής.

3. Με απόφαση του Συλλόγου των Καθηγητών της Σχολής καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με τη σίτιση των σπουδαστών στο εστιατόριο της Σχολής, σύμφωνα με την περ. ε’ της παρ. 1.

4. Οι σπουδαστές της Σχολής δύνανται να λαμβάνουν υποτροφίες λόγω του ιδιαίτερου ταλέντου τους στην τέχνη της Μαρμαροτεχνίας, από το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου «Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου», σύμφωνα με το άρθρο 66 του ν. 5179/2025.

5. Οι σπουδαστές της Σχολής δύνανται να συμμετέχουν σε προγράμματα πρακτικής άσκησης του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, και σε προγράμματα ανταλλαγής σπουδαστών με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτός αυτής.

Άρθρο 9
Έναρξη και λήξη του διδακτικού έτους Αργίες και διακοπές

1. Το σχολικό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους και λήγει την 31η Αυγούστου του αμέσως επόμενου έτους. Την πρώτη εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου εκάστου έτους πραγματοποιείται συνέλευση του Συλλόγου των Καθηγητών της Σχολής, με αντικείμενο την προετοιμασία για το προσεχές σχολικό έτος. Έκαστο έτος διαιρείται σε δύο (2) εξάμηνα, το χειμερινό και το εαρινό. Κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει δεκαεπτά (17) εβδομάδες διδασκαλίας, συμπεριλαμβανομένων των διακοπών των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Μετά το πέρας των εβδομάδων διδασκαλίας του δεύτερου εξαμήνου ακολουθεί η διενέργεια των προαγωγικών και πτυχιακών εξετάσεων. Η χρονική διάρκεια των εξαμήνων, καθώς και των προαγωγικών/πτυχιακών εξετάσεων δύναται να παρατείνεται ή να τροποποιείται με αιτιολογημένη απόφαση του Συλλόγου των Καθηγητών της Σχολής.

2. Η διαδικασία εισαγωγής και εγγραφής των σπουδαστών στο πρώτο σχολικό έτος της Σχολής καθορίζεται στην υπ’ αρ. 264359/10.06.2025 (Β’ 2887) κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Πολιτισμού.

3. Οι εγγραφές των σπουδαστών αρχίζουν την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους και λήγουν την 30η του ίδιου μήνα. Το χρονικό διάστημα του προηγούμενου εδαφίου δύναται να παρατείνεται με αιτιολογημένη απόφαση του Συλλόγου των Καθηγητών της Σχολής.

4. Κατά την εγγραφή των φοιτητών εκδίδονται από τη Σχολή και επικυρώνονται για κάθε έτος φοίτησης τα κάτωθι έγγραφα:

(α) Ατομική ταυτότητα φοίτησης,

(β) ατομικό δελτίο δανεισμού

(γ) βεβαίωση σπουδών, η οποία χορηγείται κατόπιν σχετικής αίτησης των σπουδαστών. Επίσης η Σχολή εκδίδει και επικυρώνει κάθε έτος φοίτησης Ελέγχους Επίδοσης Εξαμήνων και Γενικό Έλεγχο εκάστου έτους.

5. Τα μαθήματα της Σχολής και οι εξετάσεις κάθε είδους δεν πραγματοποιούνται τις κάτωθι ημέρες και περιόδους εκάστου έτους:

(α) Από την 23η Δεκεμβρίου εκάστου έτους έως και την 7η Ιανουαρίου του επόμενου έτους,

(β) τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Εβδομάδα της Διακαινισήμου,

(γ) την 28η Οκτωβρίου και την 25η Μαρτίου,

(δ) την ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος,

(ε) την 30η Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού της επετείου ευρέσεως της Αγίας Εικόνας της Ευαγγελιστρίας,

(στ) την 1η Μαΐου,

(ζ) την 6η Δεκεμβρίου και τη 10η Φεβρουαρίου

(στ) την 17η Νοεμβρίου.

Άρθρο 10
Τύπος χορηγούμενου πτυχίου

Παρατίθεται υπόδειγμα του πτυχίου που χορηγείται από τη Σχολή στους σπουδαστές που αποφοιτούν από αυτή:

(...)

Άρθρο 11
Λοιπά θέματα λειτουργίας της Σχολής

1. Η Σχολή, στα πλαίσια των εκπαιδευτικών σκοπών της, δύναται να οργανώνει εκπαιδευτικές εκδρομές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

2. Το πάσης φύσεως προσωπικό και οι εξωτερικοί συνεργάτες της Σχολής οφείλουν να ενημερώνουν πλήρως τον Διευθυντή σχετικά με τη διδακτική και την εν γένει λειτουργία της Σχολής και την κατάσταση των εγκαταστάσεών της. Ο Διευθυντής οφείλει να μεριμνά για την άμεση επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν.

3. Οι διδάσκοντες οφείλουν να τηρούν ημερολόγιο στο οποίο αναγράφονται όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με τη διδασκαλία των μαθημάτων και των εργαστηρίων τους.

4. Ο Σύλλογος των Καθηγητών της Σχολής υποχρεούται να συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και εκτάκτως, όταν απαιτηθεί, με σκοπό τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Σχολής και την επίλυση των ζητημάτων που τυχόν προκύπτουν.

5. Οι σπουδαστές της Σχολής δύνανται να εκλέγουν πενταμελές όργανο εκπροσώπησής τους. Η διαδικασία εκλογής και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με τη λειτουργία του οργάνου καθορίζεται με απόφαση του Συλλόγου των Καθηγητών της Σχολής.

6. Τυχόν ζητήματα σχετικά με τις σπουδές της Σχολής που δεν ρυθμίζονται με τις διατάξεις της παρούσας καθορίζονται με απόφαση του Συλλόγου των Καθηγητών της Σχολής.

Άρθρο 12
Έναρξη Ισχύος

Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 9 Ιουλίου 2025

Οι Υπουργοί

Παιδείας, Θρησκευμάτων
και Αθλητισμού 
ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

Πολιτισμού
ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΜΕΝΔΩΝΗ

Σχετικά Άρθρα