edu.klimaka.gr

Διαγωνισμός Φυσικής Αριστοτέλης

Μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής Γυμνασίων /Λυκείων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 2023

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2023

Αρ.Πρωτ.Φ15/137966/Δ2/07-11-2022/ΥΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ, ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ
ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ.Ε. ΤΜΗΜΑ B΄
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β
Email : spoudonde(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Βάρλα Ά. (Δ.Ε.)
Μαραγκού Ο. (Ε.Ε.)
Θεοδωράκου Β. (Δ.Ε.)
Τηλέφωνο : 210-3443272 (Δ.Ε.)
210-3442212 (Ε.Ε.)
210-3442245 (Δ.Ε.)

ΘΕΜΑ: Πανελλήνιοι Μαθητικοί Διαγωνισμοί Φυσικής Γυμνασίου - Λυκείου «Αριστοτέλης» 2023 και Επιλογή των Ελλήνων Μαθητών/τριών για τη Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 2023 – σχολ. έτος 2022-23
Σχετ.: Τo με αρ. πρωτ. 134778/Δ2/31-10-2022 εισερχόμενο του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με το Απόσπασμα Πρακτικού 57/27-10-2022 του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π., εγκρίνουμε:

  • τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικής Γυμνασίου "Αριστοτέλης" 2023 για τους/τις μαθητές/τριες των Α’, Β’, Γ’ τάξεων των Γυμνασίων της χώρας και των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού
  • τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικής Λυκείου "Αριστοτέλης" 2023 (α΄ φάση) για τους/τις μαθητές/τριες της Α΄, Β΄, Γ΄ τάξης των Λυκείων, Γενικών και Επαγγελματικών, της χώρας και των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού,
  • τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικής Λυκείου "Αριστοτέλης" 2023 (β΄ φάση) για τους/τις μαθητές/τριες της Γ’ τάξης Λυκείου που θα πρωτεύσουν στην α’ φάση.

που διοργανώνουν από κοινού το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών / Τμήμα Φυσικής και η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση.

Οι Διαγωνισμοί αυτοί γίνονται, για μια ακόμη χρονιά, για την ενίσχυση της γνώσης και της κατανόησης της Φυσικής από τους/τις μαθητές/τριες σε όλη τη χώρα, με απόλυτο σεβασμό στην επιστημονική και ακαδημαϊκή δεοντολογία, στην αντικειμενικότητα, στην αξιοπιστία, στη συνέπεια και στον εθελοντισμό, χωρίς αναφορές ή εκδηλώσεις με οικονομικές ή εμπορικές παραμέτρους.

Ο Πανελλήνιος μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής Λυκείου "Αριστοτέλης" 2023 και για τις τρεις τάξεις του Λυκείου (Γενικού και Επαγγελματικού), καθώς και ο Πανελλήνιος μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής Γυμνασίου "Αριστοτέλης" 2023, και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, θα διενεργηθούν την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023 και ώρα 12:00 (για το Γυμνάσιο και την Α’,Β’ Λυκείου) και 11:00 (για τη Γ’Λυκείου) .

  • Οι ενδιαφερόμενοι/ες μαθητές/τριες θα υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο σχολείο τους, μέχρι την Τρίτη 7 Μαρτίου 2023.
  • Ο διαγωνισμός θα έχει διάρκεια δυο (02) ώρες για τους/τις μαθητές/τριες των τριών τάξεων του Γυμνασίου και των Α’ και Β’ τάξεων του Λυκείου και τρεις (03) ώρες για τους/τις μαθητές/τριες της Γ’ Λυκείου (α’ φάση) και θα διενεργηθεί ενδοσχολικά στα Γυμνάσια και Λύκεια που θα δηλώσουν συμμετοχή. Τον κεντρικό συντονισμό θα έχει η Δρ. Ουρανία Γκικοπούλου, ενώ τον οργανωτικό συντονισμό θα έχουν ο Δρ Γεώργιος Παυλικάκης για τη Β. Ελλάδα και ο κ. Ανέστης Χατζηιωακειμίδης. Την επιστημονική και εκπαιδευτική ευθύνη του Διαγωνισμού θα έχουν οι: Γεώργιος Τόμπρας (Καθηγητής Τμ. Φυσικής ΕΚΠΑ) και Γεώργιος Θεοφ. Καλκάνης (ομ.καθηγητής ΕΚΠΑ).
  • Η εξεταστέα ύλη για την Α΄ Λυκείου θα είναι η διδακτέα ύλη Φυσικής Γενικού Λυκείου της τάξης αυτής, η οποία – κατά προσέγγιση – προβλέπεται με βάση τα Προγράμματα Σπουδών ή τροποποιήσεις τους έως την εβδομάδα του Διαγωνισμού, σε συνδυασμό με την ύλη του Γυμνασίου. Η εξεταστέα ύλη για τη Β΄ Λυκείου θα είναι η διδακτέα ύλη της Φυσικής Γενικού Λυκείου των μαθημάτων Γενικής Παιδείας και Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών της τάξης αυτής, η οποία – κατά προσέγγιση – προβλέπεται με βάση τα Προγράμματα Σπουδών ή τροποποιήσεις τους έως την εβδομάδα του Διαγωνισμού, σε συνδυασμό με την ύλη της Α΄ τάξης του Λυκείου. Η εξεταστέα ύλη για τη Γ΄ Λυκείου θα είναι η προβλεπόμενη διδακτέα ύλη της Φυσικής Γενικού Λυκείου της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών της τάξης αυτής, η οποία – κατά προσέγγιση – προβλέπεται με βάση τα Προγράμματα Σπουδών ή τροποποιήσεις τους έως την εβδομάδα του Διαγωνισμού, σε συνδυασμό με την ύλη των προηγούμενων τάξεων του Λυκείου. Αν στα θέματα απαιτούνται μη διδαχθείσες ή μη διδακτέες έννοιες, αυτές θα περιγράφονται στο έντυπο των θεμάτων.
  • Η εξεταστέα ύλη για την κάθε τάξη του Γυμνασίου θα είναι η διδακτέα ύλη της κάθε τάξης, η οποία – κατά προσέγγιση – προβλέπεται με βάση τα Προγράμματα Σπουδών ή τροποποιήσεις τους έως την εβδομάδα του Διαγωνισμού.
  • Συνιστάται στους/στις μαθητές/τριες κατά τη διάρκεια των Διαγωνισμών να έχουν μαζί τους υπολογιστή τσέπης, αλλά όχι κινητό τηλέφωνο του οποίου η κατοχή και χρήση απαγορεύεται σε όλη τη διάρκειά τους.

Ενδεικτικά θέματα προηγούμενων ετών για κάθε τάξη Γυμνασίου και Λυκείου, αντιπροσωπευτικά της φιλοσοφίας των θεμάτων των Διαγωνισμών και των Ολυμπιάδων είναι αναρτημένα με τις λύσεις τους στον διαδικτυακό τόπο http://micro-kosmos.uoa.gr . Η μελέτη τους μπορεί να αποτελέσει μια προπαρασκευαστική φάση των Διαγωνισμών, ώστε να δοθεί έναυσμα ενδιαφέροντος και τρόπος μελέτης και προετοιμασίας στους/στις μαθητές/τριες.

Ειδικά για τους/τις μαθητές/τριες της Γ΄ Λυκείου ο Διαγωνισμός θα διενεργηθεί σε δύο φάσεις:

  • Η πρώτη φάση θα διεξαχθεί την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023, 11:00-14:00,ενδοσχολικά, όπως περιγράφηκε παραπάνω.
  • Η δεύτερη φάση και η επιλογή των πέντε μαθητών που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στη Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 2023 (β΄ φάση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φυσικής «Αριστοτέλης» για τη Γ’ Λυκείου) θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των πρωτευσάντων στην α΄φάση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών/Τμήμα Φυσικής, στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2023, ημέρα Σάββατο (09.30-15.30). Ο αριθμός των συμμετεχόντων/χουσών μαθητών/τριών, η διαδικασία επιλογής και ο ακριβής χρόνος πραγματοποίησης θα εξαρτηθούν από τις επικρατούσες υγειονομικές και εκπαιδευτικές συνθήκες και θα γνωστοποιηθούν έγκαιρα στους ενδιαφερόμενους.
  • Η εξεταστέα ύλη στη δεύτερη φάση θα είναι η διδακτέα ύλη Φυσικής για την Α΄ Γενικού Λυκείου, Φυσικής Γενικής Παιδείας και Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών για τη Β΄ Γενικού Λυκείου και της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας για τη Γ΄ Γενικού Λυκείου και τα θέματα θα είναι μεγαλύτερης δυσκολίας από εκείνα της πρώτης φάσης.
  • Οι πέντε πρώτοι/ες μαθητές/τριες της δεύτερης φάσης (με την προϋπόθεση ότι θα είναι διαθέσιμοι/ες για τη φάση της προετοιμασίας, όπως αυτή περιγράφεται ακολούθως) θα συγκροτήσουν την εθνική ομάδα (αυτοί/ές ή - κατά σειρά - οι επιλαχόντες/ούσες), η οποία θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 2023.

Και στις δύο φάσεις του Πανελλήνιου διαγωνισμού Φυσικής Λυκείου "Αριστοτέλης" 2023 οι μαθητές/τριες θα διαγωνιστούν - όπως και στο παρελθόν - τόσο σε θεωρητικά θέματα όσο και σε πειραματικό πρόβλημα με επεξεργασία πραγματικών πειραματικών δεδομένων. Στη β΄ φάση του Διαγωνισμού «Αριστοτέλης» 2023 για τη Γ΄ Λυκείου, θα δοθούν και φέτος πειραματικές διατάξεις / όργανα μέτρησης, ώστε οι μαθητές/τριες να διαγωνιστούν και στη σύνθεση / εκτέλεση πραγματικού πειράματος με λήψη μετρήσεων, αλλά και με επεξεργασία των πραγματικών πειραματικών δεδομένων. Σε όλους τους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Φυσικής Λυκείου καταβάλλεται προσπάθεια προσέγγισης (στο πλαίσιο της σχολικής ύλης) των θεμάτων των Διεθνών Ολυμπιάδων Φυσικής, αλλά και επιχειρείται η δοκιμαστική εφαρμογή τέτοιων θεμάτων σε εξεταστικό περιβάλλον από τους/τις Έλληνες/Ελληνίδες μαθητές/τριες.

Οι πέντε μαθητές/τριες που θα επιλεγούν μετά τη δεύτερη φάση για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στη Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 2023, θα προετοιμαστούν με εντατικό ρυθμό στα Εργαστήρια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διάρκεια της προετοιμασίας είναι περίπου μία εβδομάδα (μεταξύ των πανελλήνιων εξετάσεων και των διεθνών ολυμπιάδων). Την προετοιμασία των μαθητών/τριών αναλαμβάνουν και πραγματοποιούν εθελοντικά – χωρίς οποιαδήποτε αμοιβή – καθηγητές/τριες, διδάκτορες και υποψήφιοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η πλήρης και αδιάλειπτη συμμετοχή των υποψηφίων μαθητών/τριών στην προετοιμασία αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στην Ολυμπιακή Ομάδα.

Επειδή η αποστολή των θεμάτων του διαγωνισμού στα σχολεία που θα δηλώσουν συμμετοχή , θα γίνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα σχολεία αυτά πρέπει να καταχωρίσουν ηλεκτρονικά μέχρι την Τρίτη 07 Μαρτίου 2023 στο ειδικό αρχείο excel που θα αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο http://micro-kosmos.uoa.gr / οι Διαγωνισμοί και οι Ολυμπιάδες Φυσικής / Δηλώσεις Συμμετοχής 2023 (που είναι σε διασύνδεση με τον http://aristotelis.phys.uoa.gr ) τα εξής στοιχεία:

  1. Περιφεριακή Δ/νση Εκπαίδευσης στην οποία ανήκει το σχολείο
  2. Δ/νση Δ/θμιας Εκπαίδευσης στην οποία ανήκει το σχολείο
  3. Επωνυμία Σχολείου
  4. Τηλέφωνο Σχολείου
  5. E-mail Σχολείου (και εναλλακτικό)
  6. Ταχυδρομική Διεύθυνση Σχολείου
  7. Ονοματεπώνυμο Διευθυντή/ντριας
  8. Ονοματεπώνυμο υπεύθυνου /ης εκπαιδευτικού
  9. Τηλέφωνο υπεύθυνου/ης εκπαιδευτικού
  10. E-mail υπεύθυνου/ης εκπαιδευτικού
  11. Ονοματεπώνυμα μαθητών
  12. Πατρώνυμα Μαθητών
  13. Μητρώνυμα Μαθητών
  14. Τάξη Μαθητών

To συμπληρωμένο αρχείο Excel θα αποσταλεί με E-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Για επιβεβαίωση της ορθής λειτουργίας των λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα σταλεί δοκιμαστικό μήνυμα προς τα σχολεία, μέχρι την Τετάρτη 08 Μαρτίου 2023.

Αμέσως μετά τη λήξη του διαγωνισμού, τα θέματα θα αναρτηθούν στον δικτυακό τόπο http://microkosmos.uoa.gr (σε διασύνδεση με τους διαδικτυακούς τόπους των φορέων: http://aristotelis.phys.uoa.gr , www.physicsmentor.gr, www.εεφεε.gr ).

• Τα γραπτά θα αξιολογηθούν από τους διδάσκοντες/ουσες εκπαιδευτικούς, εκτός από τα γραπτά της Γ Λυκείου τα οποία θα αποσταλούν στο σύνολό τους στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ για τη βαθμολόγησή τους. Οι λεπτομέρειες του τρόπου αποστολής των γραπτών, γενικά, θα περιγραφούν στις οδηγίες που θα σταλούν στα σχολεία για τη διαγωνιστική διαδικασία.

• Οι διδάσκοντες/ουσες, μετά την αξιολόγηση των γραπτών, θα αποστείλουν βαθμολογημένα τα καλύτερα πέντε (5) γραπτά, από κάθε τμήμα κάθε τάξης, εφόσον έχουν λάβει βαθμολογία άνω του 50%, στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ, σύμφωνα με τις οδηγίες (βλ. προηγούμενη παράγραφο).

• Θα ακολουθήσει η διαδικτυακή ανάρτηση των σχολείων και των μαθητών/τριών που βραβεύονται (με αναγραφή μόνον των αρχικών γραμμάτων του ονόματος / πατρώνυμου / επώνυμού τους) και θα αποσταλούν διαδικτυακά στα Σχολεία οι φόρμες βράβευσής τους, υπογεγραμμένες.

• Τα γραπτά των μαθητών/τριών της Γ’ Λυκείου, εδικά, θα αποσταλούν όλα αμέσως μετά τη λήξη του Διαγωνισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (σύμφωνα με τις οδηγίες) όπου και θα βαθμολογηθούν. Η ανακοίνωση / επιλογή των πέντε πρώτων μαθητών/τριών που θα συμμετάσχουν στην προσεχή Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 2023 στο Τόκυο της Ιαπωνίας εκπροσωπώντας τη χώρα μας, θα γίνει μετά από εκτίμηση των υγειονομικών συνθηκών και τη δυνατότητα διεξαγωγής της β’ φάσης ή άλλης διαδικασίας.

Επισημαίνεται ότι η υλοποίηση των εν λόγω διαγωνισμών οι οποίοι οργανώνονται από κοινού, από το Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση και για το σχολικό έτος 2022-2023, με τις εξής προϋποθέσεις, σύμφωνα με το ανωτέρω Απόσπασμα Πρακτικού του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π.:

  1. η συμμετοχή μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών να είναι προαιρετική,
  2. οι γονείς ή οι κηδεμόνες των μαθητών/τριών να έχουν ενημερωθεί και να εκφράσουν εγγράφως τη σύμφωνη γνώμη τους για τη συμμετοχή των παιδιών στον διαγωνισμό καθώς και για τους όρους και τις προϋποθέσεις διεξαγωγής του διαγωνισμού,
  3. να μην υπάρχει καμία απολύτως δαπάνη για τους συμμετέχοντες (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, σχολεία),
  4. οι τυχόν μετακινήσεις μαθητών/τριών για τις ανάγκες των διαγωνισμών να γίνουν με την ευθύνη των γονέων και κηδεμόνων τους,
  5. η όλη διενέργεια των διαγωνισμών (αξιολόγηση, βράβευση, δημοσιοποίηση) να υλοποιηθεί με ευθύνη της Οργανωτικής Επιτροπής σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων/ουσών μαθητών/τριών,
  6. δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε άμεση διαφήμιση προϊόντων/φορέων/ υπηρεσιών εντός του περιεχομένου του διαγωνισμού,
  7. να δημοσιοποιηθούν προς το ΙΕΠ οι απολογισμοί και τα παιδαγωγικά - διδακτικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τη διενέργεια του διαγωνισμού

Επισημαίνεται, με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο, ότι η υλοποίηση του προτεινόμενου εκπαιδευτικού σχεδιασμού ιεραρχείται ως δευτερεύουσας σημασίας, καθώς προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των επιδημιολογικών κινδύνων και στη μείωση της πιθανότητας να εκτεθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό και το μαθητικό δυναμικό των σχολείων σε επικίνδυνο ιικό φορτίο. Κατά συνέπεια, και ανεξάρτητα από την παιδαγωγική ή επιστημονική καταλληλότητα και εγκυρότητα του κάθε εγχειρήματος, οι διευθύνσεις των σχολείων έχουν την τελική αρμοδιότητα αναφορικά με την εφαρμογή του σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές οδηγίες της πολιτείας και των υγειονομικών οργάνων για την αντιμετώπιση της επιδημικής κρίσης.

Για πληροφορίες οι οποίες αφορούν διαδικαστικά και εκπαιδευτικά θέματα, τα ερωτήματα πρέπει να απευθύνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

Η σύνθεση και η επιλογή των θεμάτων, καθώς και η αξιολόγησή τους, θα γίνει από τις αντίστοιχες για κάθε βαθμίδα επιτροπές των Πανελλήνιων Διαγωνισμών Φυσικής "Αριστοτέλης" 2023 υπό την εποπτεία και ευθύνη των: Γεωργίου Τόμπρα (Καθηγητή Τμ. Φυσικής ΕΚΠΑ) και Γεωργίου Θ. Καλκάνη (ομ. Καθηγητή ΕΚΠΑ).

Όλοι οι συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες θα λάβουν Επαίνους Συμμετοχής και οι διακριθέντες/εισες μαθητές/τριες θα λάβουν Αριστεία, Βραβεία και Εύφημες Μνείες.

Η μετακίνηση των μαθητών/τριών θα γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο, καθώς επίσης και η συμμετοχή των εκπαιδευτικών είναι εθελοντική και χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.

Παρακαλούμε να ενημερωθούν όλα τα σχολεία της αρμοδιότητάς σας.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΣΠΟΥΔΩΝ Π.Ε. & Δ.Ε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΧΑΛΑΣ

Σχετικά Άρθρα