edu.klimaka.gr

8ο Συνέδριο Προώθησης Εκπαιδευτικής Καινοτομίας ΕΕΠΕΚ 2022

8ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ 2022 ΕΕΠΕΚ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

1η Ανακοίνωση – Πρόσκληση συγγραφής εργασιών

Η Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ.) διοργανώνει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Π.Τ.Π.Ε., ΤΕΦΑΑ, Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας), το Ε.Κ.Π.Α. (Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας & Θρησκειολογίας, Εργαστήριο Παιδαγωγικής Έρευνας και Εφαρμογών, Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού της Θρησκευτικής Αγωγής), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Τμήμα Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής) και το Σύλλογο καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ν. Λάρισας το:

8ο Διεθνές Συνέδριο
για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας
8th International Conference for the Promotion of Educational Innovation

14, 15 & 16 Οκτωβρίίου 2022

Δικτυακός τόπος : synedrio.eepek.gr, www.eepek.gr
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας - Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα, της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, του Πανελληνίου Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας, της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής ν. Λάρισας, και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας

Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Λαρισαίων.

Σκοπός του Συνεδρίου

Σκοπός του είναι να προωθήσει το γόνιμο και δημιουργικό διάλογο μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα καθώς και να θέσει τις βάσεις ευρύτερων προβληματισμών αναφορικά με την υιοθέτηση οποιασδήποτε μορφής εκπαιδευτικής καινοτομίας που έχει σχέση, είτε με τη διδασκαλία και τη μάθηση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, είτε με κάθε άλλη πτυχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της σχολικής ζωής.

Στο 8ο Διεθνές Συνέδριο για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας οι επίσημες γλώσσες υποβολής εργασιών θα είναι είτε η Ελληνική είτε η Αγγλική.

Επίσης:

 1. θα περιλαμβάνει έναν αριθμό προσκεκλημένων ομιλιών από ακαδημαϊκούς (αναγνωρισμένης αξίας) ευρωπαϊκών και Αμερικάνικων Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και
 2. θα προσκληθούν να καταθέσουν εργασίες προς κρίση και εκπαιδευτικοί από άλλες χώρες.

Το συνέδριο απευθύνεται κυρίως σε:

 • Εκπαιδευτικούς Προσχολικής Εκπαίδευσης.
 • Εκπαιδευτικούς Α/θμιας Εκπαίδευσης.
 • Εκπαιδευτικούς Β/θμιας Εκπαίδευσης.
 • Μέλη Δ.Ε.Π. και Ε.Π. των ΑΕΙ και ΤΕΙ.
 • Ερευνητές της Εκπαίδευσης.
 • Εκπαιδευτές Ενηλίκων.
 • Προπτυχιακούς και Μεταπτυχιακούς Φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ο όρος «Εκπαιδευτικός» περιλαμβάνει όσους υπηρετούν ως στελέχη ή μη, στη δημόσια ή ιδιωτική (τυπική ή μη) εκπαίδευση, εν ενεργεία ή συνταξιούχους.

Πρόσκληση υποβολής εργασιών

Στο Συνέδριο μπορούν να υποβληθούν πλήρη άρθρα-εισηγήσεις, βιντεο-εισηγήσεις, εργαστηριακές παρουσιάσεις, Εκπαιδευτικά Σενάρια, Καινοτόμα Προγράμματα και Δράσεις και Ηλεκτρονικά Ανηρτημένες Ανακοινώσεις (e-posters) σχετικά με τις Θεματικές Ενότητές του.

Πιο συγκεκριμένα:

α) Πλήρη Άρθρα – Εισηγήσεις: 6-9 σελίδες (συμπεριλαμβανομένων και των βιβλιογραφικών αναφορών).
Αφορούν σε ολοκληρωμένα πρωτότυπα άρθρα και εργασίες (βιβλιογραφικές μελέτες, έρευνες, διδακτικές προτάσεις, παιδαγωγικές προσεγγίσεις, διδακτικές μεθόδους και πρακτικές, εποπτικά μέσα, διδακτικό υλικό και τρόπους αξιοποίησής του, εκπαιδευτικές δράσεις, μελέτες, έρευνες, θέματα οργάνωσης και διοίκησης της εκπαίδευσης κ.ά.). Για τη συμπερίληψή της στα πρακτικά του συνεδρίου, η εισήγηση θα πρέπει να παρουσιαστεί στο συνέδριο από έναν εκ των συγγραφέων της.

β) Βίντεο – εισηγήσεις: Είναι πλήρη άρθρα (δηλαδή 6-9 σελίδες συμπεριλαμβανομένων και των βιβλιογραφικών αναφορών),
όπου η παρουσίαση όμως της εισήγησης γίνεται χωρίς τη φυσική παρουσία του ομιλητή, ο οποίος πρέπει να στείλει την γραπτή εργασία του προς κρίση και, σε περίπτωση θετικής κρίσης, να στείλει στη συνέχεια την παρουσίαση της εργασίας του σε αρχείο βίντεο, διάρκειας 15 λεπτών, στο οποίο θα υπάρχει η παρουσίαση σε PowerPoint (ή άλλο πρόγραμμα παρουσιάσεων) καθώς και η ενσωμάτωση της ομιλίας του καθώς παρουσιάζει την εργασία του (το συγκεκριμένο αρχείο βίντεο μπορεί να παραχθεί μέσα από ένα από τα συνηθισμένα λογισμικά επεξεργασίας βίντεο). Το βίντεο αυτό θα παρουσιαστεί στο συνέδριο και η εργασία θα συμπεριληφθεί στα πρακτικά (μέγιστος αριθμός εργασιών από την κατηγορία αυτή που θα γίνουν δεκτές: 20).

γ) Εργαστηριακές παρουσιάσεις: 2-5 σελίδες (συμπεριλαμβανομένων και των βιβλιογραφικών αναφορών).
Αφορούν κυρίως σε workshops παρουσίασης διδακτικών προσεγγίσεων, διδακτικών εργαλείων και εφαρμογών Τ.Π.Ε. στην εκπαίδευση. Θα πραγματοποιηθούν σε αίθουσες διδασκαλίας ή εργαστήρια Η/Υ και θα έχουν διάρκεια 1 – 2 ώρες. Θα πρέπει να υποβληθούν και τυχόν φύλλα εργασίας που θα χρησιμοποιηθούν.

δ) Εκπαιδευτικά Σενάρια όλων των ειδικοτήτων, 2–5 σελίδες (μη συμπεριλαμβανομένου του ‘Παραρτήματος’ το οποίο θα περιλαμβάνει το πλήρες εκπαιδευτικό σενάριο).
Αφορά σε Εκπαιδευτικά Σενάρια που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της επιμόρφωσης Β΄ επιπέδου, ή οπουδήποτε αλλού, όλων των ειδικοτήτων Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης. Για τη συμπερίληψή του στα πρακτικά του συνεδρίου, το σενάριο θα πρέπει να παρουσιαστεί στο συνέδριο από έναν εκ των συγγραφέων του.

ε) Καινοτόμα Προγράμματα και Δράσεις: 3-5 σελίδες.
Αφορά στην περιγραφή υλοποίησης ενός προγράμματος (π.χ. μια Σχολική Δραστηριότητα όπως Αγωγής υγείας, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, πολιτιστικού θέματος κλπ., κάποιο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα κ.ά.) ή μιας δράσης (π.χ. e-twinning, Teachers4Europe, μαθητικοί διαγωνισμοί κλπ.). Σκοπός είναι η διάχυση στην εκπαιδευτική κοινότητα του τρόπου εφαρμογής των δράσεων αυτών, των ιδεών που προέκυψαν, των αποτελεσμάτων τους, των συμπερασμάτων τους καθώς και η άντληση κατάλληλης ανατροφοδότησης για διδακτική χρήση. Ένα τέτοιο πρόγραμμα ή δράση μπορεί να υποβληθεί και ως «Πλήρης εισήγηση» αν περιλαμβάνει και ερευνητικό μέρος ή να υποβληθεί στην παρούσα κατηγορία (αυτό αποτελεί απόφαση του συγγραφέα αφού τα κριτήρια κρίσης είναι διαφορετικά σε κάθε μια από αυτές τις κατηγορίες εργασιών). Για τη συμπερίληψή του στα πρακτικά του συνεδρίου, το καινοτόμο Πρόγραμμα ή Δράση θα πρέπει να παρουσιαστεί στο συνέδριο από έναν εκ των συγγραφέων του.

στ) Ηλεκτρονικά Ανηρτημένες Ανακοινώσεις (e-posters): 2–3 σελίδες (συμπεριλαμβανομένων και των αναφορών).
Αφορούν στη συνοπτική παρουσίαση πληροφοριών και ευρημάτων μέσω πινάκων, γραφημάτων, σχεδίων κλπ. και κάποιου σύντομου σώματος κειμένου. Η παρουσίασή τους θα γίνεται ηλεκτρονικά (αυτόματα) σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του συνεδρίου, στον οποίο οι σύνεδροι θα έχουν πρόσβαση ανά πάσα στιγμή. Οι εργασίες e-posters θα προβάλλονται επαναλαμβανόμενα και αυτοματοποιημένα, σε μορφή e-poster (εικόνας). Για τη συμπερίληψή τους στα πρακτικά του συνεδρίου, η παρουσία στο συνέδριο ενός τουλάχιστον συγγραφέα της e-poster εργασίας είναι απαραίτητη. Όμως, σε ειδικές περιπτώσεις όπου η παρουσία είναι δύσκολη ή αδύνατη, κατόπιν συνεννόησης με την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου και μόνο για τα e-poster, δίνεται η δυνατότητα «Συμμετοχής από απόσταση» (χωρίς τη φυσική παρουσία των συγγραφέων).

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ (3) ΥΠΟΒΛΗΘΕΙΣΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Τρόπος υποβολής εργασιών

Οδηγίες και πρότυπα εργασιών περιλαμβάνονται στην ιστοσελίδα του συνεδρίου:

 • synedrio.eepek.gr / μενού‘Εισηγητές’ ή
 • www.eepek.gr / μενού ‘Συνέδρια’ / ’ 6ο Συνέδριο (2020)’ / ‘Εισηγητές’.

Η διαδικασία υποβολής εργασιών θα αρχίσει την 30η Μαρτίου 2022 (θα υπάρξει σχετική 2η ανακοίνωση), αλλά μπορείτε άμεσα να αρχίσετε να μορφοποιείτε το άρθρο σας σύμφωνα με τα πρότυπα που υπάρχουν στην ιστοσελίδα: https://synedrio.eepek.gr/el/eisigites/protypa

Κύριες Θεματικές Ενότητες

1. Καινοτόμες διδακτικές πρακτικές και μεθοδολογίες, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες (Προσχολική, Α/θμια, Β/θμια, Γ/θμια), και για όλες τις ειδικότητες.

2. Αξιοποίηση Τ.Π.Ε. στη διδασκαλία και τη μάθηση (εκπ/κό λογισμικό, διαδίκτυο κ.λπ.).

3. Ειδική Αγωγή (σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες).

4. Εκπαίδευση Ενηλίκων.

5. Εκπαιδευτική Ψυχολογία.

6. Αξιολόγηση στην Εκπαίδευση.

7. Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης.

8. Εκπαιδευτική Ρομποτική και Τεχνολογία.

9. Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

10. Θέματα Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

11. Ιστορία και Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης.

12. Καινοτόμες δράσεις στην Εκπαίδευση.

13. Εκπαίδευση και Σχολικές Δραστηριότητες.

14. Εκπαιδευτική Έρευνα.

15. Φιλοσοφία της Εκπαίδευσης.

16. Εκπαίδευση και Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

17. Διαπολιτισμική Αγωγή.

18. Τέχνη και Εκπαίδευση.

19. Συμβουλευτική στην Εκπαίδευση και Επαγγελματικός Προσανατολισμός.

20. Βιομιμητισμός στην εκπαίδευση.

21. Εκπαίδευση και τοπική κοινωνία.

22. Εκπαίδευση των προσφύγων μαθητών

23. Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

Η Εκπαιδευτική Καινοτομία(για την Ε.Ε.Π.Ε.Κ.):

 1. Περιλαμβάνει δραστηριότητες που αφορούν όλες τις πτυχές της σχολικής ζωής και της μάθησης (π.χ. παιδαγωγικές προσεγγίσεις, διδακτικές μεθόδους και πρακτικές, εποπτικά μέσα, διδακτικό υλικό και τρόπους αξιοποίησής του, εκπαιδευτικές δράσεις, μελέτες, έρευνες, θέματα οργάνωσης και διοίκησης της εκπαίδευσης κ.ά.).
 2. Ενδεχομένως, εισάγει αλλαγές στις σχέσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών (π.χ. διαθεματικές δραστηριότητες, συνεργασία με εκπαιδευτικούς άλλων σχολείων), στις σχέσεις τους με τους μαθητές (π.χ. τρόποι αξιολόγησης, εκπαιδευτικό συμβόλαιο), στις σχέσεις τους με τους γονείς των μαθητών (π.χ. τρόποι επικοινωνίας και συνεργασίας), στις σχέσεις σχολείου και τοπικής κοινωνίας (π.χ. κοινές εκδηλώσεις, επισκέψεις).
 3. Αν δεν εισάγει νέα στοιχεία, εφαρμόζει ήδη γνωστά με νέο τεκμηριωμένο τρόπο.
 4. Αποσκοπεί γενικά στη βελτίωση του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου.

Χώρος διεξαγωγής

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, (ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ), Τμήματα Ψηφιακών Συστημάτων, Λάρισα (Περιφερειακή οδός).

Σημαντικές ημερομηνίες

1 Μαρτίου 2022

1η Ανακοίνωση του Συνεδρίου

30 Μαρτίου 2022

2η Ανακοίνωση του Συνεδρίου

20 Ιουνίου 2022

Λήξη προθεσμίας υποβολής εργασιών

21 Αυγούστου 2022

Ενημέρωση αποδοχής εργασιών (με τα σχόλια των κριτών)

01 Σεπτεμβρίου 2022

Λήξη προθεσμίας υποβολής τελικών εργασιών (που περιλαμβάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις σύμφωνα με τα σχόλια των κριτών)

05 Οκτωβρίου 2022

Ανακοίνωση προγράμματος του Συνεδρίου

14-16 Οκτωβρίου 2022

Διεξαγωγή του Συνεδρίου

Κόστος συμμετοχής

Συγγραφείς (Εισηγητές – Συνεισηγητές): → € 30

Έγκαιρη Εγγραφή – Ισχύει μόνο για τα μέλη της Ε.Ε.Π.Ε.Κ. (μέχρι 25 Σεπτεμβρίου 2022 - Δεν ισχύει για Εισηγητές/συνεισηγητές) → € 15

Σύνεδροι (χωρίς εργασία, μετά τις 25 Σεπτεμβρίου 2022): → € 20

Φοιτητές (ΔΕΝ ισχύει για εισηγητές & συνεισηγητές): → € 10

Άνεργοι / ΑμεΑ (ΔΕΝ ισχύει για εισηγητές & συνεισηγητές): → Δωρεάν
(η δωρεάν εγγραφή γίνεται μόνο στον τόπο διεξαγωγής του συνεδρίου και όχι νωρίτερα μέσω του συστήματος εγγραφών).

Σημαντικές επισημάνσεις

1. Οι εισηγήσεις και οι εργαστηριακές παρουσιάσεις θα υποβληθούν σε διαδικασία ανώνυμης κρίσης (peer reviewing), και για να γίνουν δεκτές για παρουσίαση και δημοσίευση στα Πρακτικά του Συνεδρίου (με ISBN/ISSN) θα πρέπει να έχουν θετική αξιολόγηση από 2 τουλάχιστον μέλη της επιτροπής κριτών. Στην περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ των δύο κριτών, η εργασία (εισήγηση ή εργαστηριακή παρουσίαση) ανατίθεται σε τρίτο κριτή για την τελική κρίση. Τα σχόλια των κριτών κοινοποιούνται ανώνυμα στους συγγραφείς. Το αποτέλεσμα της κρίσης μπορεί να είναι η αποδοχή ή μη της εργασίας, ή η αποδοχή της με την προϋπόθεση να πραγματοποιηθούν οι προτεινόμενες διορθώσεις είτε η μετατροπή της σε e-poster.

2. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν η εργασία δεν είναι μορφοποιημένη σύμφωνα με τα πρότυπα του συνεδρίου, η Επιστημονική Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να μην την δημοσιεύσει στα πρακτικά, ακόμα και αν έχει λάβει θετική κρίση και έχει παρουσιαστεί στο συνέδριο.

3. Για κάθε εργασία (πλήρης εισήγηση ή εργαστηριακή παρουσίαση ή Εκπαιδευτικό Σενάριο ή Καινοτόμα Προγράμματα και Δράσεις ή e-poster) προκειμένου να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα και να δημοσιευτεί στα Πρακτικά του Συνεδρίου, πρέπει να υπάρχει εγγραφή του συγγραφέα πριν από τις 30/08/2022. Στην περίπτωση ύπαρξης πολλών συγγραφέων σε μια εργασία (δηλ. δύο ή περισσότεροι), είναι απαραίτητη η εγγραφή ΔΥΟ τουλάχιστον από αυτούς στο συνέδριο. Η εγγραφή τους πρέπει να γίνει πριν από τις 30/08/2022 (στο συνέδριο αρκεί η παρουσία του ΕΝΟΣ συγγραφέα). Επίσης, κάποιος συγγραφέας μπορεί να υποβάλλει περισσότερες από μία εργασίες χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.

4. Σε όλους τους συνέδρους και τους συγγραφείς που θα εγγραφούν στο συνέδριο (και μόνο σ’ αυτούς) θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης και βεβαίωση εισήγησης αντίστοιχα.

5. Δυνατότητα εγγραφής στο συνέδριο θα δοθεί σε μεταγενέστερο χρόνο (Ιούνιος 2022).

6. Επιλεγμένα άρθρα από το συνέδριο (με βάση τη βαθμολογία των κριτών) θα δημοσιευτούν σε ειδικές εκδόσεις του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού I.J.E.I. (International Journal of Educational Innovation) στην Ελληνική ή Αγγλική.

7. Οι συγγραφείς των εργασιών πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα: α) την αποφυγή φαινομένων λογοκλοπής και β) την αυστηρή τήρηση των αντίστοιχων προτύπων και των κανόνων μορφοποίησης κατά τη συγγραφή των εργασιών. 8. ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ (3) ΥΠΟΒΛΗΘΕΙΣΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

9. Περαιτέρω λεπτομέρειες θα υπάρξουν σύντομα σε 2η ανακοίνωση.

Πληροφορίες

Κολοκοτρώνης Δημήτριος (Πρόεδρος Ε.Ε.Π.Ε.Κ.), τηλ. 6972038117.

Λιόβας Δημήτριος (Αντιπρόεδρος Ε.Ε.Π.Ε.Κ.), τηλ. 6932078466.  

Σταθόπουλος Κων/νος (Γεν. Γραμματέας Ε.Ε.Π.Ε.Κ.), τηλ. 6937329000

Λιάκος Ηλίας (Ταμίας Ε.Ε.Π.Ε.Κ.), τηλ. 6974479464

Καρασίμος Ζήσης (Μέλος Δ.Σ. Ε.Ε.Π.Ε.Κ.), τηλ. 6975028871

Από τη Συντονιστική Επιτροπή

Σχετικά Άρθρα