edu.klimaka.gr

43ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΤΑ 2014

43ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΤΑ 2014

Αρ.Πρωτ.:192467/Γ2/13-12-2013/ΥΠΑΙΘ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Γ΄ - ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Email : t05sde3(ΑΤ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες: Βάρλα Ά., Παπαδοπούλου Χ.
Τηλ.: 210-34.43.272, 210-34.43.317
Fax: 210-34.43.390

ΘΕΜΑ: «43ος Διεθνής Διαγωνισμός Έκθεσης των ΕΛΤΑ - 2014»
Σχετικό έγγραφο: το με αρ. πρ. 189997/Γ2/10-12-2013 έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση (Universal Post Union - Π.Τ.Ε.), ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι η χώρα μας, είναι ένας διεθνής οργανισμός που συγκαταλέγεται στις ειδικές οργανώσεις του Ο.Η.Ε. και έχει καθιερώσει με το Συνέδριο του Τόκυο το 1969, Διεθνή Διαγωνισμό επιστολικών εκθέσεων για νέους.

Ο διαγωνισμός έχει σκοπό να αναπτύξει την ικανότητα των νέων να συντάσσουν επιστολικές εκθέσεις, να καλλιεργήσουν την οξύνοιά τους και να συμβάλλουν στη σύσφιξη των Διεθνών σχέσεων φιλίας που είναι μία από τις βασικές αποστολές της Π.Τ.Ε.

Το θέμα του διαγωνισμού που επιλέχθηκε για το έτος 2014 είναι:

 «Γράψτε μία επιστολή περιγράφοντας το πώς η μουσική μπορεί να αγγίξει ζωές».

Επιπλέον, μέσω της συμμετοχής σε αυτόν το διεθνή διαγωνισμό, η νέα γενιά συνειδητοποιεί το σημαντικό ρόλο των ταχυδρομικών υπηρεσιών στις σύγχρονες κοινωνίες, μαθαίνει να εκτιμά την τέχνη της γραφής και να αναπτύσσει την ικανότητα να συντάσσει επιστολικές εκθέσεις.

Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γυμνασίων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας ηλικίας μέχρι 15 ετών.

Οι εκθέσεις θα πρέπει να σταλούν σε έντυπη μορφή, χειρόγραφες ή δακτυλογραφημένες, να έχουν τη μορφή και τα χαρακτηριστικά μίας επιστολής (ημερομηνία και τόπος, διεύθυνση παραλήπτη, χαιρετισμός στην αρχή και στο κλείσιμο, υπογραφή), καθώς και έκταση έως 800 λέξεις, στη μητρική γλώσσα. Οι ενδιαφερόμενοι μαθητές και μαθήτριες πρέπει να καταθέσουν τις εκθέσεις τους ως την Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014 στο σχολείο τους, οι οποίες στη συνέχεια θα διαβιβαστούν, μέσω των αντίστοιχων Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Κεντρική Υπηρεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ., Διεύθυνση Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Τμήμα Γ΄ - Μαθητικών Θεμάτων (Ανδρέα Παπανδρέου 37, 151 80, Μαρούσι), το αργότερο έως και την Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014.

Η κάθε έκθεση θα πρέπει να συνοδεύεται από έγχρωμη φωτογραφία και να αναφέρεται το όνομα και η διεύθυνση του Σχολείου στο οποίο ανήκει ο υποψήφιος, ο αριθμός των λέξεων, το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία γέννησης, το φύλο, η τάξη φοίτησης, η διεύθυνση του υποψηφίου, καθώς και οι ξένες γλώσσες που γνωρίζει.

Σημειώνεται ότι στην Εγκύκλιο της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης ζητείται η Έκθεση που θα πρωτεύσει από την κάθε χώρα να αποσταλεί σε ηλεκτρονική και σε έντυπη μορφή, και να συνοδεύεται από έγχρωμη φωτογραφία του διαγωνιζόμενου/διαγωνιζόμενης.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα της Π.Τ.Ε.: www.upu.int/en/the-upu/international-letter-writing-competition-for-young-people.html .

H καλύτερη έκθεση, η οποία θα κριθεί από ειδική επιτροπή, θα διαβιβαστεί στο Διεθνές Γραφείο της Π.Τ.Ε., μέσω των ΕΛΤΑ, το αργότερο έως τη Τετάρτη, 30 Απριλίου 2013, όπου θα γίνει η τελική κρίση των εκθέσεων των μαθητών από όλες τις χώρες.

Οι τρεις πρώτοι νικητές σε παγκόσμιο επίπεδο θα βραβευθούν με χρυσό μετάλλιο ο πρώτος, με ασημένιο ο δεύτερος και με χάλκινο ο τρίτος, με σφραγίδα του Διεθνούς Γραφείου της Π.Τ.Ε. Τα ονόματα και οι φωτογραφίες των τριών πρώτων επιτυχόντων, καθώς και η έκθεση του νικητή θα δημοσιευθούν σε τεύχος της τριμηνιαίας επιθεώρησης της Π.Τ.Ε., UNION POSTALE.

Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι, μετά την ελληνική πρώτη θέση στον 41ο Διαγωνισμό επιστολικών εκθέσεων της Π.Τ.Ε. (2012) και την ενθουσιώδη υποδοχή του Έλληνα μαθητή από τους συνέδρους του Παγκόσμιου Συνεδρίου της Π.Τ.Ε. στην Ντόχα του Κατάρ, στον περσινό 42ο Διαγωνισμό διακρίθηκαν ένας 15χρονος μαθητής από την Τσεχία, μία 14χρονη μαθήτρια από το Μπαγκλαντές και μία 13χρονη μαθήτρια από τη Λιθουανία. Σε ελληνικό επίπεδο, στον περσινό διαγωνισμό συμμετείχαν 158 εκθέσεις μαθητών από όλη τη χώρα και στο Διεθνή Διαγωνισμό επιλέχθηκε για να μας εκπροσωπήσει η έκθεση της μαθήτριας της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Οιχαλίας του Νομού Τρικάλων, Άννας - Μαρίας Σακελλαρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210-33.53.486 (κυρία Ματζιάρη Βίκυ) και να επισκέπτονται την ιστοσελίδα: www.elta.gr

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ

Σχετικά Άρθρα