Αρ.Πρωτ.Φ15/176969/Δ2/29-12-2020/ΥΠΑΙΘ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ, ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π.Ε.
ΤΜΗΜΑ B΄
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ.Ε.
ΤΜΗΜΑ B΄
Email : spoudonde(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Βάρλα Ά. (Δ.Ε.)
Κουροπούλου Χ. (Δ.Ε.)
Δεσποίνη Φ. (Π.Ε.)
Τηλέφωνο : 210-3443272 (Δ.Ε.)
210-3443273 (Δ.Ε.)
210-3443293 (Π.Ε.)
ΘΕΜΑ: Μαθητικός Διαγωνισμός «Ο Φιλελληνισμός, η συμβολή του στην απελευθέρωση της Ελλάδος και στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση»
Σχετ. έγγραφο: το με αρ. πρ. 168761/Δ2/14-12-2020 εισερχόμενο έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ.
Απαντώντας σε αίτημα της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό (ΕΕΦ) που αφορά σε έγκριση διοργάνωσης Μαθητικού Διαγωνισμού στο πλαίσιο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου 2021 με θέμα «Ο Φιλελληνισμός, η συμβολή του στην απελευθέρωση της Ελλάδος και στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση», σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 57/10-12-2020 Απόσπασμα Πρακτικού του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π., εγκρίνεται η διοργάνωση του εν λόγω διαγωνισμού για μαθητές/τριες Δημοτικού, Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου σχολικού έτους 2020-2021.
Στόχος του διαγωνισμού είναι να προβάλει και να τιμήσει τη συνεισφορά των φιλελλήνων στην Ελλάδα και διεθνώς κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Τα σχολεία που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό μπορούν να σχεδιάσουν εκδηλώσεις, όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και εικαστικές παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της εορτής της 25ης Μαρτίου 2021, στις οποίες θα αναφερθούν σε θέματα σχετικά με τον φιλελληνισμό και τη δράση των φιλελλήνων στην Ελλάδα και διεθνώς.
Τα σχολεία που θα ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν μπορούν να βιντεοσκοπήσουν τις εκδηλώσεις τους και να στείλουν τα βίντεο στην ΕΕΦ μέχρι την 30 Απριλίου 2020. Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στα σχολεία με φυσική παρουσία, τα σχολεία μπορούν και πάλι να παρουσιάσουν το έργο τους μέσω διαδικτύου, και να στείλουν το υλικό ηλεκτρονικά με τον ίδιο τρόπο. Επίσης εάν τα σχολεία αναβάλουν τις σχετικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το 1821 σε άλλη ημερομηνία, μπορεί να μετατεθεί και η τελική ημερομηνία του διαγωνισμού ανάλογα.
Η αξιολόγηση των εκδηλώσεων των σχολικών μονάδων θα γίνει από μέλη της Συμβουλευτικής και της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΕΦ (https://www.eefshp.org/ ). Οι έξι πρώτοι νικητές του διαγωνισμού θα λάβουν ειδικό βραβείο, και δώρο έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Επισυνάπτεται η Προκήρυξη του Διαγωνισμού με αναλυτικές πληροφορίες για τη συμμετοχή.
Επισημαίνεται ότι ο ανωτέρω διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί τηρώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες του Υ.ΠΑΙ.Θ. και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την προστασία από τον κορωνοϊό COVID-19 και σύμφωνα με τις εξής απαραίτητες προϋποθέσεις:
- Η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών στον εν λόγω διαγωνισμό να είναι προαιρετική και να πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων και Διδασκουσών. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η μη παρακώλυση του σχολικού προγράμματος και η ασφάλεια των μαθητών/μαθητριών.
- Η προετοιμασία των διαγωνιζομένων ομάδων να γίνεται εκτός διδακτικού ωραρίου ώστε να μην παρακωλύεται το σχολικό πρόγραμμα και με ευθύνη του/της εκπαιδευτικού που έχει οριστεί ως υπεύθυνος/η για τον διαγωνισμό.
- Η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών στον μαθητικό διαγωνισμό να γίνεται με την ενυπόγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους.
- Να τηρείται το θεσμικό πλαίσιο περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων μαθητών/μαθητριών, εκπαιδευτικών και γονέων/κηδεμόνων, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, και να μην επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η βιντεοσκόπηση και η μαγνητοφώνηση μαθητών και μαθητριών, χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους, και όλων όσων συμμετέχουν στις εκδηλώσεις.
- Να μην προκύπτει από τη δράση με οποιοδήποτε τρόπο άμεση διαφήμιση εταιριών/προϊόντων/φορέων/υπηρεσιών.
- Η χρήση του εκπαιδευτικού υλικού που θα προκύψει από τον μαθητικό διαγωνισμό να διατίθεται δωρεάν και να είναι ελεύθερο προς χρήση στους/στις εκπαιδευτικούς.
- Η δέσμευση των συντελεστών ότι θα αποστείλουν στο ΙΕΠ με την ολοκλήρωση του προγράμματος τον πλήρη φάκελο αξιολόγησης του μαθητικού διαγωνισμού.
- Η δέσμευση των συντελεστών ότι στην περίπτωση έγκρισης του διαγωνισμού από το Υ.ΠΑΙ.Θ., δεν θα πραγματοποιηθεί μελλοντική εμπορική διάθεση του παραγόμενου εκπαιδευτικού υλικού, με την αναφορά της συγκεκριμένης έγκρισης του Υ.ΠΑΙ.Θ.
- Τα έργα των μαθητών υποβάλλονται προς κρίση μόνο στην αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης και δεν εντάσσονται στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό του σχολείου και στην εν γένει αξιολόγηση των μαθητών/τριών.
Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των επιδημιολογικών κινδύνων και στη μείωση της πιθανότητας να εκτεθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό και το μαθητικό δυναμικό των σχολείων σε επικίνδυνο ιικό φορτίο. Κατά συνέπεια, και ανεξάρτητα από την παιδαγωγική ή επιστημονική καταλληλόλητα και εγκυρότητα του κάθε εγχειρήματος, οι διευθύνσεις των σχολείων έχουν την τελική αρμοδιότητα αναφορικά με την εφαρμογή του σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές οδηγίες της πολιτείας και των υγειονομικών οργάνων για την αντιμετώπιση της επιδημικής κρίσης.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται στην Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό στο e-mail info@eefshp.org .
Τέλος, σημειώνεται ότι η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στον εν λόγω μαθητικό διαγωνισμό θα γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.
Παρακαλούμε να ενημερώσετε τα σχολεία της αρμοδιότητάς σας.
Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ
ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ
ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟ
Ζησιμοπούλου 12
115 24 Αθήνα
www.eefshp.org
info(ΣΤΟ)eefshp.org
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Μαθητικός διαγωνισμός στο πλαίσιο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου 2021, με θέμα «ο Φιλελληνισμός, η συμβολή του στην απελευθέρωση της Ελλάδος και στην Ευρωπαϊκή ενοποίηση»
Η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό (ΕΕΦ – www.eefshp.org), συμμετέχει στους εορτασμούς για το 2021 με τη διενέργεια σχολικού διαγωνισμού με θέμα «ο Φιλελληνισμός, η συμβολή του στην απελευθέρωση της Ελλάδος και στην Ευρωπαϊκή ενοποίηση».
Η ΕΕΦ είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Σκοπός της είναι η μελέτη, ανάδειξη και προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού και του Φιλελληνικού ρεύματος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, μέσω μίας σειράς δράσεων και πρωτοβουλιών στην Ελλάδα και διεθνώς.
Η Εταιρεία έχει ήδη οργανώσει στην Αθήνα μέσα στο 2019, τρείς σημαντικές εκδηλώσεις - αφιερώματα στον Αμερικανικό, τον Γαλλικό και τον Αγγλικό Φιλελληνισμό, με ομιλίες, εκθέσεις και συναυλίες κλασσικής μουσικής (φιλελληνικής έμπνευσης), σε συνεργασία με τις αντίστοιχες πρεσβείες και με την παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, πρέσβεων και επισήμων (πληροφορίες: https://www.eefshp.org/drastiriotites/ekdilosis/).
Παράλληλα, η Εταιρεία θα λειτουργήσει από τον Ιανουάριο 2021, στην Αθήνα, το΄Μουσείο Φιλελληνισμού. Επίσης ετοιμάζει μνημείο για τους Φιλέλληνες που αγωνίσθηκαν για την απελευθέρωση της Ελλάδος, και πολλές σημαντικές εκθέσεις, συναυλίες, εκδόσεις και παραγωγές media στην Ελλάδα και διεθνώς.
Στο πλαίσιο των δράσεων της, η ΕΕΦ οργανώνει με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 2021, σχολικό διαγωνισμό με θέμα να προβάλει και να τιμήσει την συνεισφορά των φιλελλήνων στην Ελλάδα και διεθνώς κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821.
Στόχος του διαγωνισμού είναι να τιμήσει η Ελλάδα τους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους ανθρώπους που εμπνεύσθηκαν από τον Ελληνικό πολιτισμό και πίστεψαν στον αγώνα των Ελλήνων για να ελευθερώσουν την Ελλάδα, και να χρησιμοποιήσουμε μία παράδοση φιλίας και συνεργασίας εκατοντάδων χρόνων που συνδέει τους λαούς μας, για να κτίσουμε νέες γέφυρες φιλίας και να καλλιεργήσουμε συμμαχίες για το μέλλον.
Τα σχολεία που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό μπορούν να σχεδιάσουν εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και παρουσιάσεις κατά την διάρκεια της εορτής της 25ης Μαρτίου 2021, στις οποίες θα αναφερθούν σε θέματα σχετικά με τον φιλελληνισμό και την δράση των φιλελλήνων στην Ελλάδα και διεθνώς.
Οι εκδηλώσεις μπορούν να αναφέρονται σε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω θέματα, τα οποία παρατίθενται ενδεικτικά:
- Την επιστροφή στην κλασσική Ελλάδα και την γέννηση του Νεοκλασσικισμού και του Ρομαντισμού τον 18 και 19ο αιώνα στην Ευρώπη. Σε προσωπικότητες όπως ο Βινκελμαν, ο Μπαρτελεμύ, ο Γκουφιέ, η Σενιέ, ο Μίλερ, ο Ειρηναίος Θείρσιος, ο Φρήντριχ Χαίλντερλιν, ο Φρίντριχ Σίλερ, ο Πέρσι Σέλλεϋ, ο Λόρδος Βύρων, ο Σατωβριάνδος, Βίκτωρ Ουγκό, ο Αλεξάντρ Πούσκιν, ο Ευγένιος Ντελακρουά, κλπ.
- Στη δράση των φιλελληνικών κομιτάτων στην Ευρώπη.
- Στην κάθοδο Φιλελλήνων στην Ελλάδα, οι οποίοι πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων, ενώ πολλοί από αυτούς πέθαναν ηρωικά. Για παράδειγμα, οι Κάρολος Νόρμαν, Λόρδος Βύρων, Σαμουήλ Γκρίντλευ Χάου, Ιωάννης Ιάκωβος Μάγερ, Μαξίμ Ρεμπώ, Ολιβιέ Βουτιέ, Ιωσήφ Βαλέστ ή Βαλέστρα, Μιρτσιέφσκι, Τόμας Γκόρντον, Καρλ Βίλχελμ φον Άιντεκ, Σαντόρε ντι Σανταρόζα, Αντρέα Ντάνια, Ταρέλα, Φρανκ Χέιστινγκς, Κάρολος Φαβιέρος, Τζωρτζ Τζάρβις, Ρίτσαρντ Τσωρτς, Τζουζέππε Ροσαρόλλ, Ερνστ Μάνγγελ, Έρικ Τράιμπερ, Λουδοβίκος Α΄ της Βαυαρίας, Τζωρτζ Κάνινγκ, Έντουαρντ Κόδριγκτον, Ιωάννης - Γαβριήλ Εϋνάρδος, κλπ.
- Στην Ναυμαχία στο Ναυαρίνο και το Γαλλικό εκστρατευτικό σώμα, και στη συμβολή τους στην απελευθέρωση της Ελλάδος.
Στόχος των εκδηλώσεων αυτών θα είναι να αναδείξουν ότι ο Φιλελληνισμός ήταν ουσιαστικά η πρώτη αφορμή να ανακαλύψει η Ευρώπη της κοινές της πολιτιστικές ρίζες και αξίες, και να σχεδιασθούν και υλοποιηθούν οι πρώτες κοινές Ευρωπαϊκές πολιτικές, οι οποίες 150 έτη αργότερα οδήγησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ΕΕΦ και τα στελέχη της είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων για να βοηθήσουν στην επιλογή πηγών και βιβλιογραφίας και στον σχεδιασμό των εκδηλώσεων.
Τα σχολεία που θα ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν μπορούν να βιντεοσκοπήσουν τις εκδηλώσεις τους και να στείλουν τα βίντεο στην ΕΕΦ μέχρι την 30 Απριλίου 2020, σε ηλεκτρονικό αρχείο με την χρήση της υπηρεσίας WETRANSFER.COM, στην διεύθυνση: info@eefshp.org. Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στα σχολεία με φυσική παρουσία, τα σχολεία μπορούν και πάλι να παρουσιάσουν το έργο τους μέσω διαδικτύου, και να στείλουν το υλικό ηλεκτρονικά με τον ίδιο τρόπο.
Επίσης εάν τα σχολεία αναβάλουν τις σχετικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το 1821 σε άλλη ημερομηνία, μπορεί να μετατεθεί και η τελική ημερομηνία του διαγωνισμού ανάλογα. Σε περίπτωση που υποβληθούν βίντεο στα οποία εμφανίζονται μαθητές, θα ζητηθεί έγκριση του σχολείου και των γονέων. Η διαχείριση του υλικού αυτού θα είναι συμβατή με τον κανονισμό GDPR.
Οι έξι πρώτοι νικητές του διαγωνισμού θα λάβουν ειδικό βραβείο, και δώρο έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Παράλληλα, ανάλογα με το σενάριο των εκδηλώσεων που θα επιλεγούν, την αρτιότητα της εργασίας, αλλά και τα δεδομένα της πανδημίας COVID-19, η ΕΕΦ μπορεί να καλέσει ορισμένα σχολεία να παρουσιάσουν το έργο τους σε ειδικές εκδηλώσεις, παρουσία ευρύτατου κοινού, πολιτικών, διπλωματών και εκπροσώπων των χωρών καταγωγής των Φιλελλήνων που θα επιλεγούν να τιμηθούν από όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, απογόνων Φιλελλήνων που ζουν σήμερα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ, κλπ.
Τέλος, η ΕΕΦ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να οργανώσει κατά τη διάρκεια του 2021 εκδηλώσεις και στο εξωτερικό, όπου επιλεγμένα σχολεία θα μπορέσουν να συμμετάσχουν και να επαναλάβουν το έργο τους με την συμμετοχή σχολείων και οργανώσεων νέων από την χώρα καταγωγής των Φιλελλήνων που θα επιλέξουν να τιμήσουν. Τα έξοδα θα αναλάβει η ΕΕΦ.
Eταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό (www.eefshp.org)
Για πληροφορίες: info@eefshp.org
Τηλ. +30.6974750361