edu.klimaka.gr

Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη "ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ"

ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ "ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ"

Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», η οποία στεγάζεται στη νέα πτέρυγα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, έχει τη δυνατότητα να δεχθεί επισκέψεις μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, σε ομάδες των 50 ατόμων, καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής, ώρες 09:00 – 11:00.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων αυτών, οι μαθητές θα ξεναγούνται στο χώρο της Βιβλιοθήκης από εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα παρουσίασης επιλεγμένου υλικού από την συλλογή της (βιβλία, ηχογραφήσεις, βιντεοσκοπήσεις, παρτιτούρες), σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Οι επισκέψεις αυτές συμβάλλουν θετικά τόσο στη γνωριμία των μαθητών με τη Μουσική και την μελέτη αυτής, όσο και στην εξοικείωση με τους τρόπους λειτουργίας μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης.

Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται χωρίς οικονομική επιβάρυνση των μαθητών, ύστερα από συνεννόηση στα τηλέφωνα 210 7282 553 και 210 7282 778 (κα Γκαμπριέλλα Σπανό)


Γενικές Πληροφορίες

Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη» δημιουργήθηκε από το Σύλλογο οι Φίλοι της Μουσικής για όλους τους Έλληνες. Σκοπός της είναι να προσφέρει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επιστημονική πληροφόρηση στο χώρο της μουσικής στους επισκέπτες αλλά και στους χρήστες από απόσταση.

Το υλικό της βιβλιοθήκης επικεντρώνεται στη Δυτική Μουσική, ενώ σχετικά με την Ελληνική Μουσική καλύπτει την αρχαία, τη βυζαντινή, τη δημοτική, τη ρεμπέτικη και τη λόγια μουσική. Η συλλογή ολοκληρώνεται με υλικό γύρω από τις μουσικές παραδοσιακών πολιτισμών ανά τον κόσμο, και τη μουσική τζαζ.

Διαύλους επικοινωνίας της Βιβλιοθήκης με το αναγνωστικό της κοινό αποτελούν:

οι ανοιχτοί σε όλους Ηλεκτρονικοί Κατάλογοι με όλα τα είδη του υλικού,

η Ιστοσελίδα που παρέχει πρόσβαση στους ενδιαφερόμενους ανά τον κόσμο,

η On-Line Επικοινωνία που προσφέρει (Οι Ερωτήσεις σας, Ενημερωτικό Δελτίο)

οι μοναδικές Μουσικολογικές Υπηρεσίες της (Τετράδιο, Εργογραφία, κ.ά.), που την καταξιώνουν διεθνώς στο χώρο της, και

τα Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Προγράμματα (διαλέξεις, ξεναγήσεις κ.ά.).

Η συλλογή της Βιβλιοθήκης, που αυξάνεται κάθε χρόνο με σταθερό ρυθμό, διαθέτει πάνω από 63.000 τίτλους σε βιβλία και παρτιτούρες, 22.000 τόμους σε μορφή μικροφίλμ, 400 τίτλους περιοδικών, 10.000 ηχογραφήσεις και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Επίσης, 150 ηλεκτρονικές εκδόσεις και πολυμέσα πάνω σε διάφορα θέματα, σπάνιες εκδόσεις, προγράμματα συναυλιών καθώς και πολυάριθμα χειρόγραφα.

Οι επισκέπτες έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε online βάσες δεδομένων, στις οποίες η Βιβλιοθήκη έχει συνδρομή, όπως μουσικολογικά λεξικά (Grove Music Online), βιβλιογραφικές πηγές (RILM, Proquest) κ.ά.

Μια σημαντική συλλογή της Βιβλιοθήκης είναι το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής, το οποίο συγκεντρώνει πλούσια βιβλιογραφία και δισκογραφία σχετικά με την αρχαία, τη βυζαντινή, τη δημοτική, τη ρεμπέτικη και τη λόγια ελληνική μουσική. Στο υλικό συγκαταλέγονται σημαντικά αρχεία συνθετών και σπάνιες συλλογές.

Επίσης, στους χώρους της Μουσικής Βιβλιοθήκης έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της και μία Παιδική Βιβλιοθήκη.

Αξιόλογες είναι και οι συλλογές για την Αρχαία Ελληνική Τέχνη, το Θέατρο, τη Λογοτεχνία, τη Φιλοσοφία και τις Καλές Τέχνες γενικότερα.

Λειτουργία

Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη στεγάζεται στη νέα πτέρυγα του Μεγάρου Μουσικής (είσοδος από την κεντρική είσοδο του Μεγάρου, επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας).

Η Βιβλιοθήκη οργανώθηκε και λειτουργεί με βάση τις σύγχρονες μεθόδους οργάνωσης μουσικών βιβλιοθηκών και χρησιμοποιεί όλες τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής οι οποίες έχουν εφαρμοστεί στο πεδίο των δραστηριοτήτων της.

Η τήρηση των κανονισμών που ακολουθούν αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία της Βιβλιοθήκης.

Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1, 115 21 Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-7282778, Φαξ: 210-7259196
e-mail: library(at)megaron.gr
http://www.mmb.org.gr/Page/

Ώρες Λειτουργίας

Λειτουργεί:

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή απο 10:00 έως 16:45 και Τετάρτη από 10:00 έως 19:00

Είναι κλειστή Σάββατο και Κυριακή, τις επίσημες αργίες και δύο εβδομάδες το καλοκαίρι.

Οι ημερομηνίες που η Βιβλιοθήκη παραμένει κλειστή ανακοινώνονται εγκαίρως και μέσω αυτής της ιστοσελίδας.

Ξεναγήσεις

Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», με την ευκαιρία της νέας σχολικής χρονιάς, σας ενημερώνει ότι προσφέρει ξεναγήσεις στους χώρους της, στα πλαίσια της προσπάθειάς της να φέρει σε επαφή μαθητές, σπουδαστές και άλλες ομάδες επισκεπτών με το υλικό και τις υπηρεσίες της.

Οι ξεναγήσεις απευθύνονται σε μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων, σε σπουδαστές και φοιτητές ωδείων, Πανεπιστημίων και άλλων σχολών (μουσικών και μη). Eιδικά για παιδιά ηλικίας 3-8 ετών προτείνεται και η Παιδική Βιβλιοθήκη. Επίσης, στις ξεναγήσεις μπορούν να πάρουν μέρους και μέλη άλλων ομάδων, συλλόγων, φορέων κ.λπ.  ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι υπηρεσίες και το υλικό που προβάλλεται σε κάθε ξενάγηση προσαρμόζονται στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες της κάθε ομάδας. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας στους χώρους της Βιβλιοθήκης και παροχής εκπαιδευτικού και ερευνητικού υλικού σε μικρές ομάδες εργασίας

Οι ξεναγήσεις προγραμματίζονται μετά από συνεννόηση και πραγματοποιούνται κατά το ωράριο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στo τηλ. 210 - 72 82 553, 210 - 72 82 778.

Σημείωση: Οι ξεναγήσεις δεν περιλαμβάνουν αντίστοιχη ξενάγηση και στους υπόλοιπους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Παιδική Βιβλιοθήκη

 Η Παιδική Βιβλιοθήκη διαμορφώθηκε το 2007 το 2007 και βρίσκεται στον πρώτο όροφο της Βιβλιοθήκης. Είναι ένας χώρος σχεδιασμένο για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας (3-8 ετών) που μπορούν να την επισκεφτούν συνοδευόμενα είτε από έναν εκπαιδευτικό (π.χ. σε ομαδικές επισκέψεις από νηπιαγωγεία και σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης), είτε από έναν ενήλικα (για τους μεμονωμένους μικρούς αναγνώστες). Είναι ένα μέρος που αποπνέει εμπιστοσύνη, οικειότητα και ασφάλεια, όπου οι μεγάλοι μπορούν άνετα και εύκολα να μοιράζονται τη γνώση και να συμμετέχουν στις διάφορες μουσικοπαιδαγωγικές δραστηριότητες μάθησης μαζί με τα παιδιά.

Η Παιδική Βιβλιοθήκη λειτουργεί καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής από τις 10:00 μέχρι 16:45 και τις Τετάρτες μέχρι τις 19:00. Παρέχει πρόσβαση σε υλικό σχετικό με τη μουσική, τη λογοτεχνία και άλλες τέχνες, όπως θέατρο, μπαλέτο, ζωγραφική, γλυπτική. Επιπλέον, έχει αναπτυχθεί συλλογή με επιτραπέζια μορφωτικά και ψυχαγωγικά παιχνίδια, τα οποία εντάσσονται στα πλαίσια των οργανωμένων δραστηριοτήτων που προγραμματίζονται από τη Βιβλιοθήκη για τα παιδιά. Το δωμάτιο ακόμη διαθέτει ηλεκτρονικό υπολογιστή και τηλεόραση plasma υψηλής ευκρίνειας για την αναπαραγωγή και παρακολούθηση DVD, CD ROM, βιντεοκασετών και την προβολή διαφανειών.

Προσφέρεται δωρεάν επίσης ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 5-8 ετών. Απευθύνεται αποκλειστικά σε μικρές ομάδες παιδιών (μέχρι 15) και βασίζεται στην αφήγηση ιστοριών που εμπλουτίζονται παράλληλα με εικόνες και ήχους από εικονογραφημένα εκπαιδευτικά βιβλία και οπτικοακουστικό υλικό (cd, slides) με θέμα τη μουσική, τα μουσικά όργανα και άλλες τέχνες. Ακολουθούν ελεύθερες δραστηριότητες, όπως ζωγραφική, συζήτηση και επιτραπέζια παιχνίδια.

Το πρόγραμμα προσεγγίζει βασικές μουσικές έννοιες και όρους, με σκοπό την ανάπτυξη του ενδιαφέροντος των παιδιών για τη μουσική, την εξοικείωση με την έννοια και το χώρο της Βιβλιοθήκης καθώς και τη γνωριμία με το βιβλίο ως μέσο πληροφόρησης, έρευνας, επικοινωνίας και ψυχαγωγίας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής των παιδιών στη βιβλιοθήκη σε φιλική ατμόσφαιρα μεταξύ των παιδιών και του προσωπικού γίνονται συζητήσεις σχετικά με την έννοια της βιβλιοθήκης, το διάβασμα και τις μουσικές προτιμήσεις.

Είσοδος ελεύθερη - Ομαδικές επισκέψεις κατόπιν συνεννόησης (κα. Spanò τηλ. 210 72 82 553, 210 72 82 778).

Κανόνες Λειτουργίας

Οι επισκέπτες υποχρεούνται να αφήνουν τις τσάντες τους στις ειδικές θέσεις φύλαξης στην είσοδο της Βιβλιοθήκης.

Η χρήση του υλικού επιτρέπεται μόνο μέσα στους χώρους της Βιβλιοθήκης.

Οι αναγνώστες συμβουλεύονται τον ηλεκτρονικό Κατάλογο και τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων.

Ένα επιτελείο από μουσικολόγους και βιβλιοθηκονόμους είναι πρόθυμο να βοηθήσει όλους τους επισκέπτες στην αναζήτηση υλικού και στην έρευνα πάνω σε μουσικά θέματα. Σε ειδικές περιπτώσεις ο επισκέπτης μπορεί να ζητήσει προσωπική συνάντηση με έναν από τους μουσικολόγους της Βιβλιοθήκης.

Η αίτηση για υλικό της Βιβλιοθήκης γίνεται είτε με εκτύπωση των τίτλων από το ηλεκτρονικό πρόγραμμα του Καταλόγου ή γραπτώς με ειδικό έντυπο που συμπληρώνουν οι επισκέπτες-μέλη (κυρίως για υλικό που δεν έχει ακόμη καταλογογραφηθεί). Οι συνεργάτες της Βιβλιοθήκης πηγαίνουν στο βιβλιοστάσιο να φέρουν το υλικό που έχει ζητηθεί κάθε μισή ώρα.
Οι αναγνώστες πρέπει να παραδίδουν εγκαίρως τις αιτήσεις υλικού πριν από τις παρακάτω ώρες:
Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:30, 11:00,11:30, 12:00, 12:30, 13:00, 13:30, 14:00, 14:30, 15:00, 15:30 και 16:00 Τετάρτη: Τις παραπάνω ώρες κι επιπλέον 16:30, 17:00,17:30, 18:00 και 18:30.
Η παράδοση υλικού που βρίσκεται στο παράρτημα της Βιβλιοθήκης δεν γίνεται αυθημερόν αλλά τις επόμενες τρεις εργάσιμες μέρες, κατόπιν συνεννοήσεως.

Ο επισκέπτης της Βιβλιοθήκης μπορεί να ζητήσει μέχρι 5 βιβλία, CD κ.λ.π. κάθε φορά, για λόγους καλύτερης εξυπηρέτησης όλων. Υπάρχει το δικαίωμα κράτησης υλικού μέσα στο χώρο της βιβλιοθήκης (μέχρι 5 βιβλία, CD κ.λ.π.) μέχρι και 3 εργάσιμες ημέρες.

Τα Πληροφοριακά βιβλία βρίσκονται στα Αναγνωστηρία και ο αναγνώστης μπορεί να τα συμβουλευθεί χωρίς να συμπληρώσει αίτηση παραγγελίας υλικού.

Η χρήση του υλικού πρέπει να γίνεται με προσοχή. Οποιαδήποτε φθορά στο υλικό της Βιβλιοθήκης υποχρεώνει τον επισκέπτη στην καταβολή του ποσού για την αποκατάσταση της φθοράς ή την αντικατάστασή του στην τρέχουσα τιμή της αγοράς.

Παρτιτούρες, βιβλία, CD και όποιο άλλο υλικό της Βιβλιοθήκης πρέπει να επιστρέφεται στο Τμήμα Κοινού στην κατάσταση στην οποία παρελήφθη.

Το σπάνιο υλικό προορίζεται μόνο για ειδικές μελέτες. 'Αδειες χορηγούνται μετά από υποβολή σχετικής αίτησης.

Απαγορεύεται το κάπνισμα και η κατανάλωση τροφίμων και ποτών στον χώρο της Βιβλιοθήκης.

Τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να είναι απενεργοποιημένα.

Φωτοτυπίες από παρτιτούρες ή βιβλία γίνονται μέσα στα πλαίσια του νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα και μόνο σε ένα αντίγραφο. Οι αναγνώστες χρησιμοποιούν το φωτοτυπικό μηχάνημα μόνοι τους και χρεώνουν τα αντίγραφα στην ειδική κάρτα πού αγοράζουν από το Τμήμα Κοινού.
Κάθε αντίγραφο κοστίζει 0,06 Euro.

Επιτρέπεται κατά τις διατάξεις του νόμου, η αναπαραγωγή σύντομων αποσπασμάτων δημοσιευμένου έργου ή άρθρων, υπό την προϋπόθεση ότι γίνεται αποκλειστικά για ιδιωτική χρήση και για σκοπούς ερευνητικούς, επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς.

Σε κάθε περίπτωση η φωτοτύπηση δεν πρέπει να ξεπερνά σε έκταση το 20% του έργου και, πάντως, συνολικά τις 10 σελίδες. Το ίδιο ισχύει και για εκτυπώσεις από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και από το Microfilm/Microfiche reader της Βιβλιοθήκης. Εξαιρούνται τα ηλεκτρονικά προγράμματα της Βιβλιοθήκης. Ο νόμος δίνει στη Βιβλιοθήκη το δικαίωμα να αρνηθεί αυτή την υπηρεσία εφόσον το αίτημα του αναγνώστη έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις του νόμου ή τους κανονισμούς της Βιβλιοθήκης.

Ο νόμος απαγορεύει την ηχογράφηση και κάθε είδους αντιγραφή από το οπτικοακουστικό υλικό της βιβλιοθήκης.

Η χρήση φωτογραφικών μηχανών μέσα στους χώρους της Βιβλιοθήκης δεν επιτρέπεται.

Επισκέψεις για ομάδες καθηγητών και σπουδαστών από ωδεία και σχολεία μπορούν να προγραμματιστούν ύστερα από συνεννόηση.

Σχετικά Άρθρα